Prawda

Niedziela, 5 maja 2024 - 01:53

« Poprzedni Następny »


Śmierć brytyjskiej dziennikarki po zjedzeniu organicznych orzeszków ziemnych podkreśla absurdalność paniki o bezpieczeństwo GMO


Isaac Ongu 2015-08-17


Jednym z centralnych argumentów aktywistów, którzy walczą z GMO, jest twierdzenie, że żywność, która zawiera składniki z genetycznie modyfikowanych organizmów, jest szkodliwa lub stanowi niedające się zaakceptować zagrożenie.  Nie istnieją jednak żadne dowody tej szkodliwości. Żadne problemy zdrowotne, żadna choćby podwyższona temperatura nie są związane z konsumpcją GMO.

I wszystkie niezależne międzynarodowe organizacje nadzoru, włącznie z afrykańskimi, stwierdziły po przeanalizowaniu ponad tysiąca niezależnych badań, że żywność ze składnikami GMO jest równie bezpieczna lub bezpieczniejsza– ponieważ jest wszechstronnie badana na obecność alergenów i innych możliwych problemów – niż żywność konwencjonalna, w tym także organiczna.


Historia bezpieczeństwa żywności organicznej jednak jest problematyczna. Dziesiątki tysięcy ludzi choruje co roku z powodu zjedzenia zakażonych bakteriami produktów organicznych, co jest rezultatem metody polegającej na używaniu obornika. Śmierć z powodu zakażenia nie jest czymś rzadkim.


Podobny problem pojawił się właśnie w Ugandzie. Rebecca Vassie, brytyjska fotoreporterka, która pracowała w tym kraju przez trzy lata, zmarła z powodu ostrej reakcji alergicznej po zjedzeniu organicznych orzeszków ziemnych – afrykańskich orzeszków arachidowych. W całej Ugandzie organiczne orzeszki ziemne są powszechnie konsumowane. Jest to bardzo smutne wydarzenie, ale zawiera także tragiczną ironię. Rebecca Vassie zmarła w trakcie bardzo agresywnej kampanii przeciwko GMO, w której aktywiści starają się przedstawić sprawę tak, jakoby zatwierdzone GMO stanowiły niezwykłe toksyczne i alergiczne zagrożenia. Obecnie tylko żywność GMO poddawana jest rygorystycznym testom, by zapobiec właśnie takim zabójczym czynnikom, jakie zabiły Vassie.


Czy aktywiści działający przeciwko biotechnologii oszukują konsumentów?


Ta przedwczesna śmierć nasuwa także pytanie: co by było, gdyby naukowcy potrafili zmodyfikować genetycznie orzeszki ziemne tak, by wyeliminować ich alergogenne właściwości? Naukowcy zajmują się tą właśnie kwestią w sprawie orzeszków ziemnych i innych orzechów, o których wiadomo, że powodują reakcję alergiczną u wielu ludzi. Czy jest możliwe uczynienie żywności bezpieczniejszej dla większości ludzi? Niemal każda żywność stanowi zagrożenie alergiczne dla jakiejś małej podgrupy populacji. Niemniej kwestia wywoływania alergii przez żywność została zamieciona pod dywan propagandowy, żeby wydawało się, iż cała żywność konwencjonalna i organiczna jest bezpieczna. Ta śmierć podkreśla naiwność takiego stanowiska.


Konsumenci zakładają, że żywność konwencjonalna jest bezpieczna, a żywność organiczna jeszcze bezpieczniejsza, natomiast żywność GM nie jest bezpieczna – mimo faktu, że tylko żywność GM jest starannie testowana. Nie daje się zrozumieć zapału orędowników zasady ostrożności, kiedy żądają testowania żywności GM i tylko żywności GM, ale ignorują potrzebę testowania i oznakowania żywności konwencjonalnej lub organicznej ze znanymi problemami wywoływania alergii lub z toksycznością. Problemem prawnym i konsumenckim powinno być to, czy żywność jest bezpieczna, czy nie, nie zaś czy jest ona GM, czy nie. Przez takie silne koncentrowanie się na GMO grupy nacisku manipulują konsumentami, by myśleli, że wszystko, co nie jest GMO, jest bezpieczne, a cokolwiek, co jest genetycznie modyfikowane bezpieczne nie jest.


Żaden pokarm nie jest bezpieczny dla każdego człowieka. Jedynym sposobem, w jaki można dowiedzieć się czy dana żywność jest bezpieczna – poza powszechnie znanymi faktami – jest przez skonsumowanie jej. Nasi przodkowie w ten sposób wybierali żywność, którą teraz jemy i nazywamy konwencjonalną. Niektórzy zmarli w tym procesie wybierania tego, co bezpieczne w ogólnej puli potencjalnych pokarmów. Zamierzona bariera bezpieczeństwa dla żywności GM powinna zostać przemyślana i urealniona – powinna być zgodna z tymi normami, według których ocenia się konwencjonalną żywność – ani mniej, ani więcej. Potrzebny jest wspólny cel uczynienia żywności bezpieczną, niezależnie od tego, czy jest GM, czy organiczna.


W większości domów znajdziesz członków rodziny, którzy nie jedzą jakiejś żywności. Na ogół są to produkty wysokobiałkowe, takie jak mięso, ryby, jaja, mleko. Normalnie odkrywa się ich nieprawidłowe reakcje na takie pokarmy, kiedy są dziećmi. Problem powstaje przy jedzeniu przetworzonej żywności, która może zawierać składniki żywnościowe, na które dana osoba jest alergiczna. Na przykład, maniok ma wysoką zawartość cyjanku, niemniej nie jest zakazany, podczas gdy żywność GM, bez żadnych lub tylko z niewielkimi działaniami alergennymi lub toksycznymi, podlega restrykcjom. Czy Uganda ma zakazać orzeszki ziemne z powodu jednego wypadku? Odpowiedzią jest współistnienie – upewnienie się, że każdy otrzymuje informację o żywności, która może spowodować alergie, niezależnie od metody jej uprawiania, konwencjonalnej lub organicznej.


Istotne wnioski

  • Bardzo niewiele problemów żywnościowych spowodowanych jest przez GMO
  • Przeniesienie punktu ostrości z ogólnego bezpieczeństwa i zawężenie go do GMO jest nieodpowiedzialne
  • Nie każda żywność konwencjonalna jest bezpieczna i nie każde GMO wymaga oprysków
  • Wyróżnianie GMO powoduje, że konsumenci zwracają mniejszą uwagę na inne problemy z żywnością  
  • Ścisłe procedury testowania, jakim poddane są GMO, czyni je bezpieczniejszymi niż produkty konwencjonalne i organiczne
  • Żywność, która jest bezpieczna dla jednej osoby, może nie być bezpieczna dla innej


Spoczywaj w spokoju, Vassie!


Death of British journalist after eating organic peanuts highlights absurdity of GMO safety scare

Genetic Literacy Project, 18 marca 2015

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska

 



Isaac Ongu


Popularyzator nauki, zajmuje się agronomią i nowymi technologiami w rolnictwie oraz wyzwaniami dla rolnictwa w krajach rozwijających się. Związany z grupą  Genetic Literacy Project


Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj




Komentarze
1. Nie sposób nie wspomnieć... MrMotuk 2015-08-17


Nauka

Znalezionych 1476 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Kameleon przekazuje różne informacje różnymi częściami ciała   Yong   2013-12-14
Paradoksalne cechy genetyki inteligencji   Ridley   2013-12-18
Wielki skandal z biopaliwami   Lomborg   2013-12-19
Przedwczesna wiadomość o śmierci samolubnego genu   Coyne   2013-12-22
Czy jest życie na Europie?   Ridley   2013-12-22
Nowa data udomowienia kotów: około 5300 lat temu – i to w Chinach   Coyne   2013-12-26
Na Zeusa, natura jest przeżarta rują i korupcją   Koraszewski   2013-12-26
Proces cywilizacji   Ridley   2013-12-28
Jak karakara wygrywa z osami   Cobb   2013-12-29
Żebropławy, czyli dziwactwa ewolucji   Coyne   2013-12-30
Czy może istnieć sztuka bez artysty?    Wadhawan   2013-12-30
Zderzenie mentalności   Koraszewski   2014-01-01
Skrzydlaci oszuści i straż obywatelska   Young   2014-01-02
Delfiny umyślnie narkotyzują się truciznami rozdymków   Coyne   2014-01-04
Długi cień anglosfery   Ridley   2014-01-05
Ciemna materia genetyki psychiatrycznej   Zimmer   2014-01-06
Co czyni nas ludźmi?   Dawkins   2014-01-07
Twoja choroba na szalce   Yong   2014-01-08
Czy mamut włochaty potrzebuje adwokata?   Zimmer   2014-01-09
Pradawne rośliny kwitnące znalezione w bursztynie   Coyne   2014-01-10
Ratując gatunek możesz go niechcący skazać   Yong   2014-01-11
Ewolucja ukryta w pełnym świetle   Zimmer   2014-01-13
Koniec humanistyki?   Coyne   2014-01-15
Jak poruszasz nogą, która kiedyś była płetwą?   Yong   2014-01-16
Jak wyszliśmy na ląd, kość za kością   Zimmer   2014-01-19
Twoja wewnętrzna mucha   Cobb   2014-01-22
Ukwiał żyje w antarktycznym lodzie!   Coyne   2014-01-25
Dlaczego poligamia zanika?   Ridley   2014-01-26
Wspólne pochodzenie sygnałów płodności   Cobb   2014-01-28
Ewolucja i Bóg   Coyne   2014-01-29
O delfinach, dużych mózgach i skokach logiki   Yong   2014-01-30
Dziennikarski „statek upiorów” Greg Mayer   Mayer   2014-01-31
Dlaczego leniwce wypróżniają się na ziemi?   Bruce Lyon   2014-02-02
Moda na kopanie nauki   Coyne   2014-02-03
Neandertalczycy: bliscy obcy   Zimmer   2014-02-05
O pochodzeniu dobra i zła   Coyne   2014-02-05
Sposób znajdowania genów choroby   Yong   2014-02-07
Czy humaniści boją się nauki?   Coyne   2014-02-07
Kiedy zróżnicowały się współczesne ssaki łożyskowe?   Mayer   2014-02-10
O przyjaznej samolubności   Koraszewski   2014-02-12
Skąd wiesz, że znalazłeś je wszystkie?   Zimmer   2014-02-15
Nauka odkrywa nową niewiedzę o przeszłości   Ridley   2014-02-18
Żyjące gniazdo?   Zimmer   2014-02-19
Planeta tykwy pospolitej   Zimmer   2014-02-21
Nowe niezwykłe skamieniałości typu “Łupki z Burgess”   Coyne   2014-02-22
Dziennik z Mozambiku: Pardalota   Naskręcki   2014-02-23
Wskrzeszona odpowiedź z kredy na “chorobę królów”   Yong   2014-02-26
Dziennik z Mozambiku: Sybilla     2014-03-01
Spojrzeć ślepym okiem   Yong   2014-03-02
Intelektualne danie dnia  The Big Think   Coyne   2014-03-04
Przeczołgać się przez mózg i nie zgubić się   Zimmer   2014-03-05
Gdzie podziewają się żółwiki podczas zgubionych lat?   Yong   2014-03-10
Supergen, który maluje kłamcę   Yong   2014-03-14
Idea, którą pora oddać na złom   Koraszewski   2014-03-15
Zwycięstwa bez chwały   Ridley   2014-03-17
Twarde jak skała   Naskręcki   2014-03-18
Pasożyty informacyjne   Zimmer   2014-03-19
Seymour Benzer: humor, historia i genetyka   Cobb   2014-03-21
Kto to był Per Brinck?   Naskręcki   2014-03-23
Potrafimy rozróżnić między przynajmniej bilionem zapachów   Yong   2014-03-25
Godzina Ziemi czyli o celebrowaniu ciemności   Lomborg   2014-03-27
Słonie słyszą więcej niż ludzie   Yong   2014-03-30
Niebo gwiaździste nade mną, małpa włochata we mnie   Koraszewski   2014-03-31
Wielkoskrzydłe   Naskręcki   2014-04-02
Najstarsze żyjące organizmy   Coyne   2014-04-03
Jak zmienić bakterie jelitowe w dziennikarzy   Yong   2014-04-06
Eureka! Sprytne wrony to odkryły   Coyne   2014-04-07
Sukces upraw GM w Indiach   Lomborg   2014-04-09
Wirus, który sterylizuje owady, ale je pobudza   Yong   2014-04-12
Przystosować się do zmiany klimatu   Ridley   2014-04-14
Jeden oddech, który zmienił planetę   Naskręcki   2014-04-16
Najgorsze w karmieniu komarów jest czekanie   Yong   2014-04-17
Kłopotliwa podróż w przyszłość   Ridley   2014-04-19
Pierwsze spojrzenie na mikroby współczesnych łowców zbieraczy     2014-04-23
Seksizm w nauce o jaskiniowych owadach   Coyne   2014-04-26
Musza bakteria zaprasza inne muszki na uczty owocowe   Yong   2014-04-27
Zachwycający rabuś, który liczy sto milionów lat   Cobb   2014-04-28
Mądrość (małych) tłumów   Zimmer   2014-04-29
Tak bada się ewolucję inteligencji u zwierząt   Yong   2014-05-02
Fantastyczna mimikra tropikalnego pnącza   Coyne   2014-05-03
Dlaczego większość zasobównie wyczerpuje się   Ridley   2014-05-04
Pomidory tworzą pestycydy z zapachu swoich sąsiadów   Yong   2014-05-07
Potrawy z pasożytów   Zimmer   2014-05-08
Technologia jest często matką nauki, a nie odwrotnie   Ridley   2014-05-09
Montezuma i jego flirty   Coyne   2014-05-11
Insekt dziedziczy mikroby z plemnika taty   Yong   2014-05-12
Polowanie na nietoperze   Naskręcki   2014-05-14
Zmień swoje geny przez zmianę swojego życia   Coyne   2014-05-15
Obrona śmieciowego DNA   Zimmer   2014-05-17
Gdzie są badania zwierzęcych wagin?   Yong   2014-05-20
Niemal ssaki   Naskręcki   2014-05-21
Zobaczyć jak splątane są gałęzie drzewa   Zimmer   2014-05-23
Dlaczego ramiona ośmiornicy nie plączą się   Yong   2014-05-24
Niezwykły pasikonik szklany   Naskręcki   2014-05-27
Wąż zgubiony i ponownie odnaleziony   Mayer   2014-05-28
Niespodziewani krewni mamutaków   Yong   2014-05-30
Trochę lepszy  świat   Ridley   2014-05-31
Tam, gdzie są ptaki   Mayer   2014-06-01
Ewolucja, ptaki i kwiaty   Coyne   2014-06-02
Jestem spełniony   Naskręcki   2014-06-04

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk