Prawda

Piątek, 3 maja 2024 - 04:23

« Poprzedni Następny »


Nasi przyjaźni rozkładacze drożdży


Ed Yong 2015-01-19

No i po co czytasz podpis pod tym zdjęciem? To jest chleb.Foto: Stacy. CC BY 2.0
No i po co czytasz podpis pod tym zdjęciem? To jest chleb.

Foto: Stacy. CC BY 2.0



W 2005 r. naukowcy zanalizowali osad chemiczny w kilku starożytnych chińskich garnkach glinianych i znaleźli ślady napoju alkoholowego, który kiedyś się w nich znajdował– mieszankę sfermentowanego ryżu, miodu i owoców. Fermentacja znaczy drożdże. Garnki liczyły 9 tysięcy lat, co znaczy, że ludzie używali drożdży do robienia napojów przez co najmniej tak długi czas. Najpierw robiliśmy gorzałkę, potem dopiero piekliśmy chleb. A przez cały czas bakterie w naszych jelitach adaptowały się.

Zespół z Newcastle University pod kierownictwem Harry Gilberta pokazał, że powszechna i dobrze zbadana bakteria jelitowa stała się wyjątkowo sprawna w zjadaniu unikatowych węglowodanów znajdujących się w drożdżach. Kiedy zjadamy kanapkę lub pociągamy piwo, ten rozkładacz drożdży - Bacteroides thetaiotamicron, lub w skrócie B-theta – także dostaje solidny posiłek.


Drożdże są grzybami. Otoczone są mocną ścianką komórkową, która zawiera złożoną grupę węglowodanów o nazwie alfa-mannany. Składają się one z kilku prostych cukrów, które łączą się w grupach po sto lub więcej, by stworzyć skomplikowane struktury, które wyglądają jak grabie – długa podstawa z wyrastającymi z niej niezliczonymi zębami.


Te struktury stanowią twardy orzech do zgryzienia dla mizernego zestawu enzymów trawiennych zakodowanych w naszym genomie. Bakterie jednak nie mają takich problemów. Są cudownymi dziećmi trawienia. Sama B-theta ma ponad 250 enzymów rozkładających węglowodany – jeden z największych zestawów u wszystkich mikrobów. Dla porównania, my mamy tylko około 100, mimo że nasz genom jest 500 razy większy.


Zespół Gilberta, z Fioną Cuskin, Elisabeth Lowe i Maxem Temple, pokazał, że zestaw sztućców B-theta jest całkowicie zdolny do zajęcia się alfa-mannanami drożdży. Używa do tego zadania 15 enzymów. Jedne wyciągają boczne łańcuchy z mannanów (zęby grabi), tworząc miejsce dla innych, które wpadają i rozdzielają podstawę. Powoli ta złożona cząsteczka zostaje rozłożona.


Większość tego dzieje się w samej komórce. Po kilku początkowych cięciach B-theta wsysa fragmenty pożywienia i rozkłada resztę wewnętrznie. Je w bardzo schludny sposób. To była niespodzianka. “Samolubne rozkładanie jest sprzeczne z przyjętą myślą, że rozkładanie węglowodanów w jelitach jest procesem kolektywnym” – mówi Lowe.


W jelitach mamy łańcuch pokarmowy odzwierciedlający ten, który istnieje, na przykład, w Serengeti. Lwy i gepardy zabijają większą zwierzynę, pozwalając szakalom i sępom żerować na ochłapach. Podobnie, niektóre bakterie jelitowe rozkładają największe i najtwardsze węglowodany i uwalniają mniejsze fragmenty, które inni mogą pochłonąć. Ale B-theta wydaje się ignorować te łańcuchy pokarmowe. Gromadzi alfa-mannany dla siebie i pożera wszystkie okruszki, do ostatniego, nie pozostawiając niczego padlinożercom.


“Nie wiemy, dlaczego” – mówi Lowe. Ale domyśla się. Alfa-mannany drożdży są wszędzie, nie tylko w naszej żywności, ale także w grzybach, które naturalnie rosną w naszych jelitach. Znajdują się jednak na niskich poziomach i nie są niezawodnym źródłem pokarmu. Zespół Lowe’a podejrzewa, że B-theta używa ich jako rezerwy, kiedy mało jest innych składników odżywczych, a ponieważ strawienie ich wymaga dużego wysiłku, nie zamierzają dzielić się z konkurencją.


Pamiętajmy, że jelita są ekosystemem i różne mikroby jelitowe odgrywają w nim różne role. Są drapieżniki i padlinożercy, gatunki powszechnie występujące i gatunki rzadkie, specjaliści i wszechstronni. B-theta należy do wszechstronnych. Zabiera się za każdą żywność, jaką jej podsuwamy, co prawdopodobnie wyjaśnia, dlaczego jest jedną z najczęściej spotykanych bakterii w naszych jelitach. Może odżywiać się wszystkim co my jemy.


Także kilka innych mikrobów jelitowych potrafi trawić alfa-mannany. Zespół Lowe’a znalazł 8 innych gatunków z tą samą zdolnością, chociaż żaden z nich nie był tak znakomity jak B-theta, a większość była bliskimi krewnymi.


To odkrycie ma kilka możliwych implikacji dla zdrowia ludzkiego. Poza trawieniem Saccharomyces cerevisiae, drożdży, które pomagają nam piec chleb i warzyć piwo, B-theta rozkłada także ścianki komórkowe Candida albicans, grzyba, który powoduje pleśniawkę i inne choroby. Nasze mikroby jelitowe mogą chronić nas przed tym grzybem i zespół nadal nad tym pracuje.


Alfa-mannany są także zamieszane w choroby zapalne jelit, takie jak choroba Leśniewskiego-Crohna. Istnieją pewne dowody, że ludzie z tą chorobą mają przeciwciała, które celują w mannany i mogą reagować zbyt silnie na obecność drożdży w jelitach. Na ogół mają także mniej B-theta (i pokrewnych gatunków). Jedna z firm ma licencję na lek o nazwie Thetanix – w zasadzie, po prostu żywe B-theta – jako leczenie dla dzieci z chorobą Leśniewskiego-Crohna. „Uważamy, że nasze badanie pokazuje związek, dla którego Bt ma ten efekt antyzapalny” – mówi Lowe.


Źródło:
Cuskin, Lowe, Temple, Zhu, Cameron, Pudlo, Porter, Urs, Thompson, Cartmell, Rogowski, Hamilton, chen, Tolbert, Piens, Bracke, Vervecken, Hakki, Speciale, Munoz-Munoz, Day, Pena, McLean, Suits, Boraston, Atherly, Ziemer, Williams, Davies, Abbott, Martens & Gilbert. 2015. Human gut Bacteroidetes can utilize yeast mannan through a selfish mechanism. Nature http://dx.doi.org/10.1038/nature13995


Our own friendly neighbourhood yeast breakers

Not Exactly Rocket Science, 8 stycznia 2015

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska


Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj




Komentarze
1. Przesada Lengyel 2015-01-19


Nauka

Znalezionych 1476 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Kameleon przekazuje różne informacje różnymi częściami ciała   Yong   2013-12-14
Paradoksalne cechy genetyki inteligencji   Ridley   2013-12-18
Wielki skandal z biopaliwami   Lomborg   2013-12-19
Przedwczesna wiadomość o śmierci samolubnego genu   Coyne   2013-12-22
Czy jest życie na Europie?   Ridley   2013-12-22
Nowa data udomowienia kotów: około 5300 lat temu – i to w Chinach   Coyne   2013-12-26
Na Zeusa, natura jest przeżarta rują i korupcją   Koraszewski   2013-12-26
Proces cywilizacji   Ridley   2013-12-28
Jak karakara wygrywa z osami   Cobb   2013-12-29
Żebropławy, czyli dziwactwa ewolucji   Coyne   2013-12-30
Czy może istnieć sztuka bez artysty?    Wadhawan   2013-12-30
Zderzenie mentalności   Koraszewski   2014-01-01
Skrzydlaci oszuści i straż obywatelska   Young   2014-01-02
Delfiny umyślnie narkotyzują się truciznami rozdymków   Coyne   2014-01-04
Długi cień anglosfery   Ridley   2014-01-05
Ciemna materia genetyki psychiatrycznej   Zimmer   2014-01-06
Co czyni nas ludźmi?   Dawkins   2014-01-07
Twoja choroba na szalce   Yong   2014-01-08
Czy mamut włochaty potrzebuje adwokata?   Zimmer   2014-01-09
Pradawne rośliny kwitnące znalezione w bursztynie   Coyne   2014-01-10
Ratując gatunek możesz go niechcący skazać   Yong   2014-01-11
Ewolucja ukryta w pełnym świetle   Zimmer   2014-01-13
Koniec humanistyki?   Coyne   2014-01-15
Jak poruszasz nogą, która kiedyś była płetwą?   Yong   2014-01-16
Jak wyszliśmy na ląd, kość za kością   Zimmer   2014-01-19
Twoja wewnętrzna mucha   Cobb   2014-01-22
Ukwiał żyje w antarktycznym lodzie!   Coyne   2014-01-25
Dlaczego poligamia zanika?   Ridley   2014-01-26
Wspólne pochodzenie sygnałów płodności   Cobb   2014-01-28
Ewolucja i Bóg   Coyne   2014-01-29
O delfinach, dużych mózgach i skokach logiki   Yong   2014-01-30
Dziennikarski „statek upiorów” Greg Mayer   Mayer   2014-01-31
Dlaczego leniwce wypróżniają się na ziemi?   Bruce Lyon   2014-02-02
Moda na kopanie nauki   Coyne   2014-02-03
Neandertalczycy: bliscy obcy   Zimmer   2014-02-05
O pochodzeniu dobra i zła   Coyne   2014-02-05
Sposób znajdowania genów choroby   Yong   2014-02-07
Czy humaniści boją się nauki?   Coyne   2014-02-07
Kiedy zróżnicowały się współczesne ssaki łożyskowe?   Mayer   2014-02-10
O przyjaznej samolubności   Koraszewski   2014-02-12
Skąd wiesz, że znalazłeś je wszystkie?   Zimmer   2014-02-15
Nauka odkrywa nową niewiedzę o przeszłości   Ridley   2014-02-18
Żyjące gniazdo?   Zimmer   2014-02-19
Planeta tykwy pospolitej   Zimmer   2014-02-21
Nowe niezwykłe skamieniałości typu “Łupki z Burgess”   Coyne   2014-02-22
Dziennik z Mozambiku: Pardalota   Naskręcki   2014-02-23
Wskrzeszona odpowiedź z kredy na “chorobę królów”   Yong   2014-02-26
Dziennik z Mozambiku: Sybilla     2014-03-01
Spojrzeć ślepym okiem   Yong   2014-03-02
Intelektualne danie dnia  The Big Think   Coyne   2014-03-04
Przeczołgać się przez mózg i nie zgubić się   Zimmer   2014-03-05
Gdzie podziewają się żółwiki podczas zgubionych lat?   Yong   2014-03-10
Supergen, który maluje kłamcę   Yong   2014-03-14
Idea, którą pora oddać na złom   Koraszewski   2014-03-15
Zwycięstwa bez chwały   Ridley   2014-03-17
Twarde jak skała   Naskręcki   2014-03-18
Pasożyty informacyjne   Zimmer   2014-03-19
Seymour Benzer: humor, historia i genetyka   Cobb   2014-03-21
Kto to był Per Brinck?   Naskręcki   2014-03-23
Potrafimy rozróżnić między przynajmniej bilionem zapachów   Yong   2014-03-25
Godzina Ziemi czyli o celebrowaniu ciemności   Lomborg   2014-03-27
Słonie słyszą więcej niż ludzie   Yong   2014-03-30
Niebo gwiaździste nade mną, małpa włochata we mnie   Koraszewski   2014-03-31
Wielkoskrzydłe   Naskręcki   2014-04-02
Najstarsze żyjące organizmy   Coyne   2014-04-03
Jak zmienić bakterie jelitowe w dziennikarzy   Yong   2014-04-06
Eureka! Sprytne wrony to odkryły   Coyne   2014-04-07
Sukces upraw GM w Indiach   Lomborg   2014-04-09
Wirus, który sterylizuje owady, ale je pobudza   Yong   2014-04-12
Przystosować się do zmiany klimatu   Ridley   2014-04-14
Jeden oddech, który zmienił planetę   Naskręcki   2014-04-16
Najgorsze w karmieniu komarów jest czekanie   Yong   2014-04-17
Kłopotliwa podróż w przyszłość   Ridley   2014-04-19
Pierwsze spojrzenie na mikroby współczesnych łowców zbieraczy     2014-04-23
Seksizm w nauce o jaskiniowych owadach   Coyne   2014-04-26
Musza bakteria zaprasza inne muszki na uczty owocowe   Yong   2014-04-27
Zachwycający rabuś, który liczy sto milionów lat   Cobb   2014-04-28
Mądrość (małych) tłumów   Zimmer   2014-04-29
Tak bada się ewolucję inteligencji u zwierząt   Yong   2014-05-02
Fantastyczna mimikra tropikalnego pnącza   Coyne   2014-05-03
Dlaczego większość zasobównie wyczerpuje się   Ridley   2014-05-04
Pomidory tworzą pestycydy z zapachu swoich sąsiadów   Yong   2014-05-07
Potrawy z pasożytów   Zimmer   2014-05-08
Technologia jest często matką nauki, a nie odwrotnie   Ridley   2014-05-09
Montezuma i jego flirty   Coyne   2014-05-11
Insekt dziedziczy mikroby z plemnika taty   Yong   2014-05-12
Polowanie na nietoperze   Naskręcki   2014-05-14
Zmień swoje geny przez zmianę swojego życia   Coyne   2014-05-15
Obrona śmieciowego DNA   Zimmer   2014-05-17
Gdzie są badania zwierzęcych wagin?   Yong   2014-05-20
Niemal ssaki   Naskręcki   2014-05-21
Zobaczyć jak splątane są gałęzie drzewa   Zimmer   2014-05-23
Dlaczego ramiona ośmiornicy nie plączą się   Yong   2014-05-24
Niezwykły pasikonik szklany   Naskręcki   2014-05-27
Wąż zgubiony i ponownie odnaleziony   Mayer   2014-05-28
Niespodziewani krewni mamutaków   Yong   2014-05-30
Trochę lepszy  świat   Ridley   2014-05-31
Tam, gdzie są ptaki   Mayer   2014-06-01
Ewolucja, ptaki i kwiaty   Coyne   2014-06-02
Jestem spełniony   Naskręcki   2014-06-04

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk