Prawda

Piątek, 17 maja 2024 - 21:34

« Poprzedni Następny »


Jak przeciwnicy nowoczesnego rolnictwa, szerzą dezinformację o GMO w Afryce


Isaac Ongu 2016-07-22


Afryka jest atakowana. Ale kim jest napastnik i kim są ofiary?

Według Henka Hobbelinka, holenderskiego agronoma i założyciela GRAIN - organizacji non-profit, która prowadzi kampanię przeciwko biotechnologii i nowoczesnym technikom rolnym – zagrożeniem jest „Wielka Ag” z GMO jako ulubioną bronią. Hobelink, według strony internetowej GRAIN, promuje „drobnych farmerów i ruchy społeczne w ich walce o system żywnościowy kontrolowany przez społeczność i oparty na bioróżnorodności”.


Hobbelink jeździ po Ugandzie i innych krajach afrykańskich w próbie zdławienia rosnącego poparcia farmerów dla genetycznie modyfikowanych bananów, odpornych na chorobę bakteryjną BXW, która niszczy ich plony. Głosi, że kraje, które uprawiają rośliny GMO, szczególnie Stany Zjednoczone, nie odważają się karmić nimi ludzi, ale używają ich wyłącznie do karmienia zwierząt – co jest oczywistym kłamstwem.

 

W USA uprawia się dziesiątki rodzajów genetycznie modyfikowanych roślin, w tym kukurydzę, soję, buraki cukrowe i papaję, które wszystkie są do bezpośredniej konsumpcji przez człowieka.


Fałszywy obraz przedstawiany przez Hobbelinka nie powstrzymał jednak mediów lokalnych przed szerokimi informowaniem o jego podróży i przedstawianiu go jako międzynarodowego eksperta rolnictwa. Hobbelink „ujawnił” swoje twierdzenie drobnym farmerom w Masaka, gdzie choroba bakteryjna BXW dewastuje pola bananowe. Ten samozwańczy ekspert, który nie ma żadnego rozwiązania na narastającą katastrofę, mówi zrozpaczonym chłopom, że transgeniczna, odporna odmiana, jaką rozwinęli ugandyjscy naukowcy, by im pomóc, nadaje się tylko na paszę dla zwierząt. 


Hobbelink, który kieruje swoją NGO z Hiszpanii, nie uznaje tego, że Hiszpania przyjęła GMO. Hiszpania była pierwszym krajem europejskim, który uprawiał genetycznie modyfikowane rośliny, i nadal ma największe ich uprawy w Unii Europejskiej, z około 20 procentami zmodyfikowanej genetycznie kukurydzy i brakiem niepokoju wśród konsumentów lub środowiskowców. Hiszpańska kukurydza używana jest zarówno w produkcji żywności, jak paszy dla zwierząt, podobnie jak w USA i innych krajach.


Hobbelink i jego grupa po serii demonizujących GMO wystąpień ogłosili ofertę 2,7 miliona dolarów w grantach dla tego, co nazwali „realnym systemem żywności, prawami ekonomicznymi dla drobnych rolników i ich społeczności i złagodzeniem zmiany klimatycznej przez niski wkład kapitału i rolnictwo ekologiczne”. Ta oferta, powiedział, jest otwarta dla organizacji, które już demonizują GMO oddolnie.


Co to jest GRAIN

 

GRAIN, skrót od Genetic Resources Action International (Międzynarodowa akcja zasobów genetycznych), została założona w latach 1980. jako koalicja europejskich agencji rozwoju z misją „opierania się korporacyjnej Zielonej Rewolucji”. Dzisiaj twierdzi, że jest „małą, międzynarodową organizacją non-profit, która działa na rzecz wspierania drobnych farmerów i ruchów społecznych w ich walce o system żywnościowy kontrolowany przez społeczność i oparty na bioróżnorodności” GRAIN działa w Afryce, Azji i Ameryce Łacińskiej współpracując z grupami politycznymi, chłopskimi i związkami farmerskimi, które przeciwstawiają się „GMO, rolnictwu konwencjonalnemu i korporacyjnemu”, promując alternatywy organiczne i „agroekologiczne”.


Od 2001 r. GRAIN działa w partnerstwie z licznymi grupami anty-GMO, szczególnie z mającą siedzibę na Filipinach MASIPAG, która sprzeciwia się biotechnologii w rolnictwie i staraniom o wprowadzenie takich wzbogaconych w witaminy roślin, jak Złoty Ryż.   Wspólnie ogłosili opozycję wobec „tak zwanej ‘Zielonej Rewolucji’” – wysiłkom Międzynarodowego Instytutu Badań nad Ryżem, co nazywają „chemicznym przejęciem upraw ryżu” przez „zastąpienie odmian używanych przez rolników ziarnami, które wymagają kosztownego  zewnętrznego wkładu, takiego jak pestycydy, nawozy sztuczne… i przymusowe umowy kredytowe…” Koalicja pod przewodem GRAIN i MASIPAG twierdziła, że „ryż, który jest genetycznie modyfikowany, by opierać się środkom chwastobójczym lub ma toksynę Bt, prowadzi do wyższych poziomów pestycydów, nie wspominając zakłóceń ekologicznych…” Wzywają rządy do zakazania wszystkich form inżynierii genetycznej ryżu i innej żywności, także tych, które wzbogacają wartości odżywcze lub zwalczają choroby roślin, jak również zakaz wszystkich patentów na materiał genetyczny.

 

GRAIN twierdzi, że jest organizacją bazującą na oddolnych inicjatywach. Jej roczny budżet wynosi ponad milion dolarów, a wśród głównych darczyńców jest OXFAM i liczne amerykańskie fundacje anty-technologiczne. W Afryce głównym partnerem GRAIN jest


Alliance for Food Sovereignty (AFSA) [Sojusz na rzecz suwerenności żywności]. Wśród uczestników tej globalnej kampanii przeciwko GMO są: BIOTHAI (Biodiversity Action Thailand [Akcja na rzecz Bioróżnorodności Tajlandii], dawniej Thai Network on Community Rights and Biodiversity [Sieć Tajska o Prawach Społeczności i Bioróżnorodności]), CEDAC (Cambodian Center for the Study and Development of Agriculture/ Centre d’Etude et de Développement Agricole Cambodgien [Kambodżański Ośrodek Badań i Rozwoju Rolnictwa] – która sprzedaje ryż organiczny), HEKS (szwajcarska grupa Interchurch Aid, działająca w Kambodży), KMP (radykalna partia polityczna na Filipinach), Pesticide Action Network-PAN Indonesia i Filipiny, Philippine Greens (partia polityczna), UBINIG (Unnayan Bikalper Nitinirdharoni Gobeshona - Badania dla rozwoju alternatyw w Bangladeszu). Tę działalność promowała sprzeciwiająca się GMO amerykańska organizacja pozarządowa Institute for Agriculture and Trade Policy (IATP).

 

GMO “niebezpieczne i niepotrzebne”

 

GRAIN w partnerstwie z AFSA prowadzi także kampanię przeciwko proponowanej ustawie o biotechnologii i biobezpieczeństwie, twierdząc, że ignoruje ona interesy „zwykłych farmerów”.

 

Przedstawicielka AFSA, Bridget Mugabe, powiedziała: “Wierzymy, że praktyki agroekologiczne, takie jak rolnictwo organiczne, konserwacja gleby i ogrodnictwo bioróżnorodności są rozwiązaniami dla problemu niepewności zaopatrzenia w żywność, biedy na wsi i degradacji środowiska, nie zaś wprowadzanie GMO”. Ponadto  stwierdziła, że “Ta (ustawa) powinno zostać wycofana i zrewidowana. Naprawdę potrzebujemy ustawy, która nie pozbawi naszych farmerów prawa upraw żywności w oparciu o agroekologię”.


W Ugandzie, jak w większości krajów Afryki, natura roślin decyduje, czy jest uprawiana organiczne, czy inaczej. Podstawowe uprawy Ugandy, banany i maniok, zawsze rosną organicznie.  W niewielu wypadkach farmerzy stosują środki owadobójcze, by zwalczyć nicienie. Dzięki inżynierii genetycznej naukowcy ugandyjscy z Narodowego Programu Bananów wypracowali rośliny, które są odporne zarówno na nicienie, jak na wołka bananowego, ale pozostają one w laboratoriach z powodu sprzeciwu GRAIN i innych grup. Farmerzy nie musieliby stosować nieorganicznych pestycydów, gdyby te zmodyfikowane rośliny zostały zatwierdzone i uprawiane. Aktywiści wrodzy wobec GMO, którzy twierdzą, że dbają o środowisko, są ślepi na wszechstronność inżynierii genetycznej, która w rzeczywistości mogłaby pomóc im osiągnąć ich cel wyeliminowania lub znacznego ograniczenia użycia środków chemicznych.


Niektórzy farmerzy, którzy uprawiają rośliny bez pestycydów i nawozów – uprawy organiczne – robią to, bo nie stać ich na nie. Ich plony są często katastrofalnie niskie oraz zniszczone przez szkodniki. Niemniej ich produkty są sprzedawane na rynku ugandyjskim, który nie rozróżnia między produktami organicznymi i konwencjonalnymi, gdzie plony są znacznie wyższe.


Uganda lata temu spróbowała organicznej uprawy bawełny, ale farmerzy otrzymali ciężki cios z powodu niskich plonów w połączeniu z obietnicą doskonałej ceny, która nigdy nie zmaterializowała się. Większość farmerów porzuciła organiczną bawełnę na rzecz innych upraw, takich jak słoneczniki. Niedawno Organizacja Bawełny znalazła się w kłopotliwej sytuacji, bo Uganda, znana kiedyś ze swojej produkcji bawełny, zaczęła importować bawełnę dla swojego niewielkiego przemysłu tekstylnego. Choć ruch organiczny w krajach rozwiniętych ma zyski, małe kraje, takie jak Uganda, których rynek nie rozróżnia między organicznym i nieorganicznym, są na zawsze skazane na minimalną produkcję, jeśli przyjmują wyłącznie organiczny model. Dla farmera amerykańskiego lub europejskiego produkcja organiczna może być zyskowna, bo otrzymuje lepszą cenę za swoje produkty. Ale namawianie ubogich farmerów w Afryce, by produkowali mniej i pozostawali biedni, podczas gdy pośrednicy wydający certyfikaty i ich panowie zafascynowani tym, co „organiczne”, ciągną z tego zyski, jest po prostu niemoralne. Przyjęcie genetycznie modyfikowanej bawełny Bt dramatycznie zredukowałoby koszty wkładu i ostro obcięłoby użycie pestycydów – i uratowałoby Ugandę przed importowaniem bawełny.


Przeciwstawianie faktów naukowych hipotetycznym zagrożeniom

 

Globalny Alliance for Science z Cornell University został oskarżony przez aktywistów wrogich GMO o szkolenie propagandzistów. Zupełnie nie to się dzieje.

 

W Ugandzie absolwenci Cornell udali się z ramienia Uganda Alliance for Science do tego właśnie regionu, gdzie Hobbelink i jego grupa zastraszali rolników. W czymś, co wyglądało na „bitwę o zwykłych farmerów”, mówili ludziom, jak inżynieria genetyczna pomogła nadać ochronę ich rdzennym uprawom i jak przepisy o biobezpieczeństwie pomogą chronić rolników, zachęcając równocześnie do innowacji. Informacje dostarczane przez Uganda Alliance for Science zawierały również fakty ekonomiczne o stratach spowodowanych chorobami głównych upraw.



Ponad 10 milionów Ugandyjczyków je maniok jako główne źródło węglowodanów. Choroba brunatnych bruzd manioku powoduje rocznie szkody na sumę 24,2 miliony dolarów. Inną zaatakowaną rośliną są banany, które konsumuje 13 milionów Ugandyjczyków jako swoje główne źródło węglowodanów. Banany stanowią 22 procent dochodów z produkcji rolnej kraju. Straty spowodowane chorobą bakteryjną BXW wynoszą 299,6 miliona dolarów.

 

Te dwie choroby, bakteryjna choroba bananów BXW i choroba brunatnych bruzd manioku, dewastujące farmy ugandyjskie, są zagrożeniem dla bezpieczeństwa żywnościowego narodu i regionu, ponieważ Uganda jest głównym dostawcą żywności do sąsiednich krajów, szczególnie Sudanu Południowego, który nie miał czasu na rozwinięcie systemu rolnictwa z powodu wieloletnich wojen. Metodom konwencjonalnym nie udało się zwalczyć tych zagrożeń. Dzięki inżynierii genetycznej krajowi naukowcy we współpracy z naukowcami w regionie i na świecie, byli w stanie stworzyć odmiany, które dają całkowitą odporność na te choroby.


W tej „bitwie o zwykłych farmerów”, gdzie ludność miejscowa jest bombardowana sprzecznymi informacjami, farmerzy będą musieli podjąć decyzję w oparciu o hipotetyczne twierdzenia o szkodach, wysuwane przez grupy takie jak Friends of the Earth, lub w oparciu o bardzo realne korzyści udokumentowane przez grupy naukowe, takie jak Alliance for Science. Trzeba ich będzie przekonać, że inżynieria genetyczna ochroni ich rdzenne odmiany, jak twierdzi Alliance, nie zaś, że GMO „odbierze naturalny, słodki smak odmianom naszych przodków”, jak to twierdzi GRAIN i inne grupy wrogie GMO. Ten wybór zadecyduje o dostępności żywności lub o jej braku dla obecnej i przyszłych populacji Afryki.


Anti-modern farming agroecology ngo’s spread GMO misinformation Africa

Genetic Literacy Project, 14 lipca 2016

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska



Isaac Ongu


Popularyzator nauki, zajmuje się agronomią i nowymi technologiami w rolnictwie oraz wyzwaniami dla rolnictwa w krajach rozwijających się. Związany z grupą  Genetic Literacy Project


Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj




Komentarze
1. Tekturowe banany? Zjadałbym (gdybym nie miał pieniędzy)! Maciej Motuk 2016-07-22


Nauka

Znalezionych 1479 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Kameleon przekazuje różne informacje różnymi częściami ciała   Yong   2013-12-14
Paradoksalne cechy genetyki inteligencji   Ridley   2013-12-18
Wielki skandal z biopaliwami   Lomborg   2013-12-19
Przedwczesna wiadomość o śmierci samolubnego genu   Coyne   2013-12-22
Czy jest życie na Europie?   Ridley   2013-12-22
Nowa data udomowienia kotów: około 5300 lat temu – i to w Chinach   Coyne   2013-12-26
Na Zeusa, natura jest przeżarta rują i korupcją   Koraszewski   2013-12-26
Proces cywilizacji   Ridley   2013-12-28
Jak karakara wygrywa z osami   Cobb   2013-12-29
Żebropławy, czyli dziwactwa ewolucji   Coyne   2013-12-30
Czy może istnieć sztuka bez artysty?    Wadhawan   2013-12-30
Zderzenie mentalności   Koraszewski   2014-01-01
Skrzydlaci oszuści i straż obywatelska   Young   2014-01-02
Delfiny umyślnie narkotyzują się truciznami rozdymków   Coyne   2014-01-04
Długi cień anglosfery   Ridley   2014-01-05
Ciemna materia genetyki psychiatrycznej   Zimmer   2014-01-06
Co czyni nas ludźmi?   Dawkins   2014-01-07
Twoja choroba na szalce   Yong   2014-01-08
Czy mamut włochaty potrzebuje adwokata?   Zimmer   2014-01-09
Pradawne rośliny kwitnące znalezione w bursztynie   Coyne   2014-01-10
Ratując gatunek możesz go niechcący skazać   Yong   2014-01-11
Ewolucja ukryta w pełnym świetle   Zimmer   2014-01-13
Koniec humanistyki?   Coyne   2014-01-15
Jak poruszasz nogą, która kiedyś była płetwą?   Yong   2014-01-16
Jak wyszliśmy na ląd, kość za kością   Zimmer   2014-01-19
Twoja wewnętrzna mucha   Cobb   2014-01-22
Ukwiał żyje w antarktycznym lodzie!   Coyne   2014-01-25
Dlaczego poligamia zanika?   Ridley   2014-01-26
Wspólne pochodzenie sygnałów płodności   Cobb   2014-01-28
Ewolucja i Bóg   Coyne   2014-01-29
O delfinach, dużych mózgach i skokach logiki   Yong   2014-01-30
Dziennikarski „statek upiorów” Greg Mayer   Mayer   2014-01-31
Dlaczego leniwce wypróżniają się na ziemi?   Bruce Lyon   2014-02-02
Moda na kopanie nauki   Coyne   2014-02-03
Neandertalczycy: bliscy obcy   Zimmer   2014-02-05
O pochodzeniu dobra i zła   Coyne   2014-02-05
Sposób znajdowania genów choroby   Yong   2014-02-07
Czy humaniści boją się nauki?   Coyne   2014-02-07
Kiedy zróżnicowały się współczesne ssaki łożyskowe?   Mayer   2014-02-10
O przyjaznej samolubności   Koraszewski   2014-02-12
Skąd wiesz, że znalazłeś je wszystkie?   Zimmer   2014-02-15
Nauka odkrywa nową niewiedzę o przeszłości   Ridley   2014-02-18
Żyjące gniazdo?   Zimmer   2014-02-19
Planeta tykwy pospolitej   Zimmer   2014-02-21
Nowe niezwykłe skamieniałości typu “Łupki z Burgess”   Coyne   2014-02-22
Dziennik z Mozambiku: Pardalota   Naskręcki   2014-02-23
Wskrzeszona odpowiedź z kredy na “chorobę królów”   Yong   2014-02-26
Dziennik z Mozambiku: Sybilla     2014-03-01
Spojrzeć ślepym okiem   Yong   2014-03-02
Intelektualne danie dnia  The Big Think   Coyne   2014-03-04
Przeczołgać się przez mózg i nie zgubić się   Zimmer   2014-03-05
Gdzie podziewają się żółwiki podczas zgubionych lat?   Yong   2014-03-10
Supergen, który maluje kłamcę   Yong   2014-03-14
Idea, którą pora oddać na złom   Koraszewski   2014-03-15
Zwycięstwa bez chwały   Ridley   2014-03-17
Twarde jak skała   Naskręcki   2014-03-18
Pasożyty informacyjne   Zimmer   2014-03-19
Seymour Benzer: humor, historia i genetyka   Cobb   2014-03-21
Kto to był Per Brinck?   Naskręcki   2014-03-23
Potrafimy rozróżnić między przynajmniej bilionem zapachów   Yong   2014-03-25
Godzina Ziemi czyli o celebrowaniu ciemności   Lomborg   2014-03-27
Słonie słyszą więcej niż ludzie   Yong   2014-03-30
Niebo gwiaździste nade mną, małpa włochata we mnie   Koraszewski   2014-03-31
Wielkoskrzydłe   Naskręcki   2014-04-02
Najstarsze żyjące organizmy   Coyne   2014-04-03
Jak zmienić bakterie jelitowe w dziennikarzy   Yong   2014-04-06
Eureka! Sprytne wrony to odkryły   Coyne   2014-04-07
Sukces upraw GM w Indiach   Lomborg   2014-04-09
Wirus, który sterylizuje owady, ale je pobudza   Yong   2014-04-12
Przystosować się do zmiany klimatu   Ridley   2014-04-14
Jeden oddech, który zmienił planetę   Naskręcki   2014-04-16
Najgorsze w karmieniu komarów jest czekanie   Yong   2014-04-17
Kłopotliwa podróż w przyszłość   Ridley   2014-04-19
Pierwsze spojrzenie na mikroby współczesnych łowców zbieraczy     2014-04-23
Seksizm w nauce o jaskiniowych owadach   Coyne   2014-04-26
Musza bakteria zaprasza inne muszki na uczty owocowe   Yong   2014-04-27
Zachwycający rabuś, który liczy sto milionów lat   Cobb   2014-04-28
Mądrość (małych) tłumów   Zimmer   2014-04-29
Tak bada się ewolucję inteligencji u zwierząt   Yong   2014-05-02
Fantastyczna mimikra tropikalnego pnącza   Coyne   2014-05-03
Dlaczego większość zasobównie wyczerpuje się   Ridley   2014-05-04
Pomidory tworzą pestycydy z zapachu swoich sąsiadów   Yong   2014-05-07
Potrawy z pasożytów   Zimmer   2014-05-08
Technologia jest często matką nauki, a nie odwrotnie   Ridley   2014-05-09
Montezuma i jego flirty   Coyne   2014-05-11
Insekt dziedziczy mikroby z plemnika taty   Yong   2014-05-12
Polowanie na nietoperze   Naskręcki   2014-05-14
Zmień swoje geny przez zmianę swojego życia   Coyne   2014-05-15
Obrona śmieciowego DNA   Zimmer   2014-05-17
Gdzie są badania zwierzęcych wagin?   Yong   2014-05-20
Niemal ssaki   Naskręcki   2014-05-21
Zobaczyć jak splątane są gałęzie drzewa   Zimmer   2014-05-23
Dlaczego ramiona ośmiornicy nie plączą się   Yong   2014-05-24
Niezwykły pasikonik szklany   Naskręcki   2014-05-27
Wąż zgubiony i ponownie odnaleziony   Mayer   2014-05-28
Niespodziewani krewni mamutaków   Yong   2014-05-30
Trochę lepszy  świat   Ridley   2014-05-31
Tam, gdzie są ptaki   Mayer   2014-06-01
Ewolucja, ptaki i kwiaty   Coyne   2014-06-02
Jestem spełniony   Naskręcki   2014-06-04

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk