Prawda

Piątek, 26 kwietnia 2024 - 22:57

« Poprzedni Następny »


Genetycznie modyfikowana pszenica dla wrażliwych na gluten


Steven Novella 2017-10-16


Celiakia jest poważnym zaburzeniem, które dotyka około 1% populacji na całym świecie. Chorobę powoduje reakcja immunologiczna na gliadynę, która jest częścią glutenu, białka znajdującego się w pszenicy, życie i jęczmieniu. Gluten jest tym białkiem, który nadaje chlebowi gąbczastość i pozwala na rośnięcie ciasta.


Ludzie z celiakią wytwarzają przeciwciała na gliadynę, które powodują zapalenie wyściółki jelita cienkiego i wiele bolesnych i szkodliwych objawów. Obecnie można ją skutecznie diagnozować testami krwi na przeciwciała na gliadynę, ale jedynym leczeniem jest dożywotnia dieta wolna od glutenu.  


Gluten ściągnął także uwagę modnisiów zafascynowanych “zdrowym jedzeniem”, którzy przekonali wielu ludzi, że mają nie-celiakową nadwrażliwość na gluten. Jaki pisałem wcześniej, jest to stan w najlepszym wypadku kontrowersyjny, a prawdopodobnie nieistniejący. Zawsze jednak warto podkreślić, że wielu ludzi, którzy dostają fałszywą diagnozę, mogą mieć inna, rzeczywistą chorobę. Niektórzy ludzie, obecnie uznawani za nadwrażliwych na gluten, w rzeczywistości mogą być uczuleni na pszenicę. Istnieją także inni możliwi winowajcy, tacy jak FODMAP (fermentujące, oligo-, di-, monosacharydy i poliole).


Tak czy inaczej życie dla ludzi z celiakią może być trudne. Dieta jest rygorystyczna i nawet najmniejsza ilość glutenu może wywołać reakcję u tych, którzy są naprawdę wrażliwi.


Genetyczna modyfikacja na ratunek


Badacze próbują na to zaradzić przez stworzenie genetycznie modyfikowanej pszenicy, która produkuje gluten bez składnika gliadyny, powodującego reakcję immunologiczną. Niedawno  opublikowali wstępne wyniki swojej pracy. Zasadniczo, zidentyfikowali 45 genów, które są związane z gliadyną i użyli CRISPR, by je wyciszyć lub usunąć. Informują: 


Rodzina genów gliadyny zawiera cztery silnie stymulujące peptydy, z których 33-mer jest głównym peptydem immunodominującym u pacjentów z celiakią. Zaprojektowaliśmy dwa sgRNA do celowania w zachowany odcinek przylegający do kodującej sekwencji na 33-mer w genach gliadyny. Stworzono dwadzieścia jeden zmutowanych linii, z których wszystkie wykazywały silną redukcję gliadyny. Zmutowano do 35 różnych genów w jednej linii z 45 różnych genów zidentyfikowanych w dzikim rodzaju, z immunoreakcyjnością zredukowaną o 85%.


“33-mer” jest po prostu składnikiem białka złożonym z 33 aminokwasów (białka są zasadniczo poskładanymi łańcuchami różnych aminokwasów). W jednej ze stworzonych, zmutowanych linii byli w stanie uciszyć 35 z 45 genów używanych do wytwarzania gliadyny, z 85% redukcją reakcji immunologicznej. Planują kontynuację pracy, by wyciszyć wszystkie 45 genów i mają nadzieję, że da to 100% redukcję reakcji immunologicznej.


Stworzona w ten sposób pszenica nie będzie dokładnie taka sama, jak zwykła pszenica, ale nadal będzie miała gluten, tylko nie tak gąbczasty jak zwykły gluten. Podobno może być używana do wypieku niektórych chlebów i innych produktów pszenicznych, i może być wielkim dobrodziejstwem dla chorych na celiakię.


Trwają podobne wysiłki użycia techniki genetycznej modyfikacji do uczynienia innej żywności bardziej bezpieczną dla niektórych ludzi lub dla całej populacji. Jednym z celów intensywnych badań są orzeszki ziemne. Alergie na orzechy i orzeszki ziemne są częste i mogą być śmiertelne. Trwają badania nad zidentyfikowaniem genów, które kodują powodujące alergię białka, a następnie wyCRISPRowania ich.


To będzie jednak trudne
i prawdopodobnie zajmie dłużej niż optymistyczne przewidywania. Ponieważ alergie na orzechy mogą być poważne, trzeba znaleźć wszystkie geny, które powodują alergię. Następnie trzeba będzie albo całkowicie oddzielić hipoalergiczne orzechy, albo całkowicie zastąpić normalne odmiany. Poza tym, jeszcze nie wiemy, jakie będą te zmodyfikowane orzechy pod względem smaku i wartości odżywczej.


Wszystko to jednak nadal wydaje się problemami, które da się rozwiązać. Zmniejszenie kosztów opieki zdrowotnej nad przypadkowo wywołanymi reakcjami alergicznymi na orzechy jest prawdopodobnie warte kosztów badań.


Już istnieją odmiany ziemniaków GMO, które mają zredukowany akrylamid, składnik podnoszący ryzyko raka, kiedy zostaje ugotowany. 


Należy podkreślić, że te rodzaje zmian genetycznych nie dotyczą wstawiania nowych genów w rośliny uprawne, ale tylko uciszanie lub usuwanie istniejących genów. Z tego powodu ryzyko niezamierzonych konsekwencji jest małe.


Te przykłady pokazują potencjał modyfikacji genetycznej do czynienia naszej żywności bezpieczniejszą i redukowania kosztów opieki zdrowotnej. Co, oczywiście, będzie spowolnione przez ideologiczną opozycje wobec genetycznie modyfikowanych organizmów.

 

GM Wheat for the Gluten Sensitive

29 września 2017

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska



Steven Novella


Neurolog, wykładowca na Yale University School of Medicine. Przewodniczący i współzałożyciel New England Skeptical Society. Twórca popularnych (cotygodniowych) podkastów o nauce The Skeptics’ Guide to the Universe.  Jest również dyrektorem Science-Based Medicine będącej częścią James Randi Educational Foundation (JREF), członek Committee for Skeptical Inquiry (CSI) oraz członek założyciel Institute for Science in Medicine.

Prowadzi blog Neurologica.


Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj




Komentarze
1. Nareszcie Jan Grabiński 2017-10-16


Nauka

Znalezionych 1475 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Kameleon przekazuje różne informacje różnymi częściami ciała   Yong   2013-12-14
Paradoksalne cechy genetyki inteligencji   Ridley   2013-12-18
Wielki skandal z biopaliwami   Lomborg   2013-12-19
Przedwczesna wiadomość o śmierci samolubnego genu   Coyne   2013-12-22
Czy jest życie na Europie?   Ridley   2013-12-22
Nowa data udomowienia kotów: około 5300 lat temu – i to w Chinach   Coyne   2013-12-26
Na Zeusa, natura jest przeżarta rują i korupcją   Koraszewski   2013-12-26
Proces cywilizacji   Ridley   2013-12-28
Jak karakara wygrywa z osami   Cobb   2013-12-29
Żebropławy, czyli dziwactwa ewolucji   Coyne   2013-12-30
Czy może istnieć sztuka bez artysty?    Wadhawan   2013-12-30
Zderzenie mentalności   Koraszewski   2014-01-01
Skrzydlaci oszuści i straż obywatelska   Young   2014-01-02
Delfiny umyślnie narkotyzują się truciznami rozdymków   Coyne   2014-01-04
Długi cień anglosfery   Ridley   2014-01-05
Ciemna materia genetyki psychiatrycznej   Zimmer   2014-01-06
Co czyni nas ludźmi?   Dawkins   2014-01-07
Twoja choroba na szalce   Yong   2014-01-08
Czy mamut włochaty potrzebuje adwokata?   Zimmer   2014-01-09
Pradawne rośliny kwitnące znalezione w bursztynie   Coyne   2014-01-10
Ratując gatunek możesz go niechcący skazać   Yong   2014-01-11
Ewolucja ukryta w pełnym świetle   Zimmer   2014-01-13
Koniec humanistyki?   Coyne   2014-01-15
Jak poruszasz nogą, która kiedyś była płetwą?   Yong   2014-01-16
Jak wyszliśmy na ląd, kość za kością   Zimmer   2014-01-19
Twoja wewnętrzna mucha   Cobb   2014-01-22
Ukwiał żyje w antarktycznym lodzie!   Coyne   2014-01-25
Dlaczego poligamia zanika?   Ridley   2014-01-26
Wspólne pochodzenie sygnałów płodności   Cobb   2014-01-28
Ewolucja i Bóg   Coyne   2014-01-29
O delfinach, dużych mózgach i skokach logiki   Yong   2014-01-30
Dziennikarski „statek upiorów” Greg Mayer   Mayer   2014-01-31
Dlaczego leniwce wypróżniają się na ziemi?   Bruce Lyon   2014-02-02
Moda na kopanie nauki   Coyne   2014-02-03
Neandertalczycy: bliscy obcy   Zimmer   2014-02-05
O pochodzeniu dobra i zła   Coyne   2014-02-05
Sposób znajdowania genów choroby   Yong   2014-02-07
Czy humaniści boją się nauki?   Coyne   2014-02-07
Kiedy zróżnicowały się współczesne ssaki łożyskowe?   Mayer   2014-02-10
O przyjaznej samolubności   Koraszewski   2014-02-12
Skąd wiesz, że znalazłeś je wszystkie?   Zimmer   2014-02-15
Nauka odkrywa nową niewiedzę o przeszłości   Ridley   2014-02-18
Żyjące gniazdo?   Zimmer   2014-02-19
Planeta tykwy pospolitej   Zimmer   2014-02-21
Nowe niezwykłe skamieniałości typu “Łupki z Burgess”   Coyne   2014-02-22
Dziennik z Mozambiku: Pardalota   Naskręcki   2014-02-23
Wskrzeszona odpowiedź z kredy na “chorobę królów”   Yong   2014-02-26
Dziennik z Mozambiku: Sybilla     2014-03-01
Spojrzeć ślepym okiem   Yong   2014-03-02
Intelektualne danie dnia  The Big Think   Coyne   2014-03-04
Przeczołgać się przez mózg i nie zgubić się   Zimmer   2014-03-05
Gdzie podziewają się żółwiki podczas zgubionych lat?   Yong   2014-03-10
Supergen, który maluje kłamcę   Yong   2014-03-14
Idea, którą pora oddać na złom   Koraszewski   2014-03-15
Zwycięstwa bez chwały   Ridley   2014-03-17
Twarde jak skała   Naskręcki   2014-03-18
Pasożyty informacyjne   Zimmer   2014-03-19
Seymour Benzer: humor, historia i genetyka   Cobb   2014-03-21
Kto to był Per Brinck?   Naskręcki   2014-03-23
Potrafimy rozróżnić między przynajmniej bilionem zapachów   Yong   2014-03-25
Godzina Ziemi czyli o celebrowaniu ciemności   Lomborg   2014-03-27
Słonie słyszą więcej niż ludzie   Yong   2014-03-30
Niebo gwiaździste nade mną, małpa włochata we mnie   Koraszewski   2014-03-31
Wielkoskrzydłe   Naskręcki   2014-04-02
Najstarsze żyjące organizmy   Coyne   2014-04-03
Jak zmienić bakterie jelitowe w dziennikarzy   Yong   2014-04-06
Eureka! Sprytne wrony to odkryły   Coyne   2014-04-07
Sukces upraw GM w Indiach   Lomborg   2014-04-09
Wirus, który sterylizuje owady, ale je pobudza   Yong   2014-04-12
Przystosować się do zmiany klimatu   Ridley   2014-04-14
Jeden oddech, który zmienił planetę   Naskręcki   2014-04-16
Najgorsze w karmieniu komarów jest czekanie   Yong   2014-04-17
Kłopotliwa podróż w przyszłość   Ridley   2014-04-19
Pierwsze spojrzenie na mikroby współczesnych łowców zbieraczy     2014-04-23
Seksizm w nauce o jaskiniowych owadach   Coyne   2014-04-26
Musza bakteria zaprasza inne muszki na uczty owocowe   Yong   2014-04-27
Zachwycający rabuś, który liczy sto milionów lat   Cobb   2014-04-28
Mądrość (małych) tłumów   Zimmer   2014-04-29
Tak bada się ewolucję inteligencji u zwierząt   Yong   2014-05-02
Fantastyczna mimikra tropikalnego pnącza   Coyne   2014-05-03
Dlaczego większość zasobównie wyczerpuje się   Ridley   2014-05-04
Pomidory tworzą pestycydy z zapachu swoich sąsiadów   Yong   2014-05-07
Potrawy z pasożytów   Zimmer   2014-05-08
Technologia jest często matką nauki, a nie odwrotnie   Ridley   2014-05-09
Montezuma i jego flirty   Coyne   2014-05-11
Insekt dziedziczy mikroby z plemnika taty   Yong   2014-05-12
Polowanie na nietoperze   Naskręcki   2014-05-14
Zmień swoje geny przez zmianę swojego życia   Coyne   2014-05-15
Obrona śmieciowego DNA   Zimmer   2014-05-17
Gdzie są badania zwierzęcych wagin?   Yong   2014-05-20
Niemal ssaki   Naskręcki   2014-05-21
Zobaczyć jak splątane są gałęzie drzewa   Zimmer   2014-05-23
Dlaczego ramiona ośmiornicy nie plączą się   Yong   2014-05-24
Niezwykły pasikonik szklany   Naskręcki   2014-05-27
Wąż zgubiony i ponownie odnaleziony   Mayer   2014-05-28
Niespodziewani krewni mamutaków   Yong   2014-05-30
Trochę lepszy  świat   Ridley   2014-05-31
Tam, gdzie są ptaki   Mayer   2014-06-01
Ewolucja, ptaki i kwiaty   Coyne   2014-06-02
Jestem spełniony   Naskręcki   2014-06-04

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk