Prawda

Wtorek, 30 kwietnia 2024 - 06:33

« Poprzedni Następny »


Wytwarzanie białek w roślinach przez rolnictwo molekularne


Steven Novella 2021-10-20


Kiedy świat zastanawia się nad sposobami usprawnienia produkcji żywności tak, by były bardziej sprawne, wydajne, zrównoważone i przyjazne środowisku, prawdopodobnie biotechnologia jest naszym najlepszym narzędziem. Nie twierdzę, że jest to nasze jedyne narzędzie – jest wiele aspektów rolnictwa i wszystkie należy wykorzystać, by osiągnąć nasze cele. Po prostu nie sądzę, że powinniśmy z góry rezygnować z jakiegokolwiek narzędzia z powodu błędnej filozofii lub, co gorsza, narracji marketingowych. Najbardziej szkodliwą z takich filozofii jest odwoływanie się do błędu naturalistycznego, gdzie używa się jakiegoś arbitralnego i niewyraźnego znaczenia tego, co jest “naturalne” do argumentowania (bez dowodów lub wręcz wbrew dowodom), że pewne opcje są lepsze od innych. Nie stać nas już na taki luksus. Musimy patrzeć na to, co mówi nauka.

Zasadniczo nie ma powodu, dla którego mielibyśmy bać się technologii genetycznej. Genetycznie modyfikowane i edytowane rośliny jadalne są całkowicie bezpieczne (czego dowiedziono) i dają znaczące korzyści w naszym poszukiwaniu lepszego rolnictwa. Ta technologia okazała się również użyteczna w medycynie i przemyśle przez użycie genetycznie modyfikowanych organizmów, takich jak bakterie i drożdże, do produkowania pewnych białek na przemysłową skalę. Insulina jest znakomitym przykładem i jest niezbędna do nowoczesnego leczenia cukrzycy. Przemysł serowarski w większości zależy od enzymów tworzonych przez organizmy GMO.  

 

Nawiasem mówiąc, jest to “brudny, mały sekret” wielu inicjatyw ustawodawczych przeciwko GMO. Zazwyczaj zawierają wyjątki dla niezbędnych zastosowań GMO. Na Hawajach, w stanie, który jest chyba najbardziej przeciwny GMO, w przepisach jest wyjątek dla genetycznie modyfikowanej papai, ponieważ uratowała przemysł papai przed zarazą, a Hawaje najwyraźniej nie są tak oddane swojemu uprzedzeniu wobec GMO, by dławić ważną część gospodarki. Vermont uchwalił najbardziej agresywne prawo o etykietkowaniu produktów GMO w Stanach Zjednoczonych, ale zrobił wyjątek dla przemysłu serowarskiego. Te wyjątki są dobre, ale pokazują hipokryzję przeciwników GMO - “GMO są złe (poza tymi, bez których nie możesz żyć”.

 

A oto kolejna technologia GMO, bez której, być może, wkrótce nie będziemy mogli żyć – rolnictwo molekularne. Jest to technologia podobna do tej, jaką używamy w modyfikowaniu bakterii lub drożdży, by produkowały pożądane białka, tyle że używa się roślin. Jedną z platform używanych do tego jest jęczmień. Badacze wstawiają gen na pożądane białko do DNA jęczmienia, który następnie produkuje to białko w nasionach. Białko z nasion jęczmienia można następnie oczyścić i używać. Jęczmień jako produkcyjna platforma ma kilka zalet.  


Po pierwsze, większość zanieczyszczeń będzie w zewnętrznej łusce, a kiedy usunie się ją, pozostaje w większości pożądane białko. Musi być ono nadal oczyszczone, ale ten proces nie jest zbyt kosztowny. Po drugie, nasiona można magazynować w nieskończoność, co pomaga w stworzeniu stabilnej i przewidywalnej linii podaży dla przemysłu, który potrzebuje tego białka. Po trzecie, cały proces jest znacznie tańszy niż używanie bakterii lub drożdży, które wymagają kosztownych bioreaktorów.


Jęczmień (i potencjalnie inne rośliny) mogą być skutecznymi, samoreplikującymi się biologicznymi fabrykami. Tym właśnie jest większość rolnictwa – używaniem roślin uprawnych jako biologicznych fabryk do produkowania jadalnych produktów. Już używamy tego systemu do produkcji rzeczy innych niż żywność, jak przemysł bawełniczy do tworzenia tkanin lub przemysł biopaliw. Platforma jęczmienia jest po prostu użyciem genetycznej inżynierii do rozszerzenia naszych możliwości.


Konkretnym zastosowaniem, nad którym trwają prace, jest użycie modyfikowanego jęczmienia do wytwarzania czynników wzrostu (EGF, FGF BASIC, IGF-1, IL-6, KGF, LIF, VEGF 165) używanych w produkcji rosnącego w laboratorium mięsa z komórek macierzystych. Obecnie czynniki wzrostu odpowiadają za 80% kosztów wytworzenia takiego mięsa. Gdybyśmy mogli masowo produkować je z jęczmienia, znacząco obniżyłoby to koszty, może do poziomu, na którym przeciętnego człowieka stać byłoby na kupowanie takiego mięsa w supermarkecie.

 

Rosnące w laboratorium mięso zaczyna się od komórek macierzystych mięśni, które potem są hodowane w kadziach. Nie wyciągniesz z kadzi kotleta, ale możesz dostać coś, co nadaje się na mielone mięso. Korzyści tej technologii: można użyć komórek macierzystych każdego zwierzęcia, jakie wybierzesz, lub można modyfikować komórki macierzyste dla ich odżywczych i zdrowotnych jakości, a żadne zwierzę nie zostaje poświęcone, by wyprodukować to mięso. Czy daje to korzyści netto w kategoriach śladu węglowego nadal jest przedmiotem debaty i celem ulepszania tej technologii.


Używanie molekularnego rolnictwa do produkcji hormonów wzrostu należy jednak do tych technologicznych postępów, które zmieniają rachunek. Zobaczymy, czy to wystarczy, by doprowadzić laboratoryjne mięso do mety w kategoriach zrównoważonego źródła mięsa. Z pewnością jednak znacznie zwiększa to prawdopodobieństwo sukcesu.


Inną znaczącą alternatywą są roślinne zamienniki mięsa, takie jak “Impossible burger”. Próbowałem je wiele razy i choć nie są niesmaczne, człowiek nie daje się oszukać, że je mięso. Formuły są coraz lepsze i będę próbował dalej, ale nie sądzę, że są wystarczająco dobre, by zastąpić przemysł mięsny. Jednak oparte na roślinach zamienniki mięsa mogą także odnieść korzyści z technologii GMO. Wyobraźmy sobie zmodyfikowaną roślinę, która produkuje mięsopodobne (lub wręcz mięsne) białka i substancje (jak hemoglobina – która już jest w Impossible burger), by dać smak i wrażenie prawdziwego mięsa.  


Kiedy ta technologia rozwinie się, podejrzewam, że stworzy kolejny dylemat dla przeciwników GMO, którzy uważają, że naturalne jest najlepsze. Wyobraźcie sobie sytuację, w której mamy przekonujące, tanie i środowiskowo korzystne, ale genetycznie modyfikowane zamienniki mięsa oparte na roślinach (czy mięso hodowane w laboratoriach i odżywiane roślinami GMO, czy produkowane bezpośrednio przez takie rośliny). Moglibyśmy znacząco zredukować oparty na zwierzętach przemysł mięsny, jeden ze świętych Graali grup środowiskowców, ale musieliby przymknąć oczy na GMO.


Sądzę, że (większość) zrobiłaby to. Już przymykają oczy na papaję GMO, produkcję serów, leki takie jak insulina i na inne obszary, gdzie nie ma praktycznej alternatywy. Nie konfrontują dylematu, po prostu ignorują go i udają, że nie istnieje. Podejrzewam, że zrobią to samo wobec zamienników mięsa. W końcu to i tak jest ideologiczna i marketingowa walka, nie zaś pragmatyczna. Chcą demonizować GMO, by propagować własne marki (organiczne), a wielu jest naprawdę przekonanych z powodu dezinformacji o GMO. Nie prowadzą jednak kampanii na rzecz zlikwidowania hawajskiego przemysłu papai, ani na rzecz zdziesiątkowania przemysłu serowarskiego. Prowadzą kampanie, by nie dopuścić do zapobiegania ślepocie (złoty ryż), ale kiedy raz będzie on ustanowiony jako skuteczny sposób zwalczania niedoborów witaminy A, trudno go będzie usunąć i prawdopodobnie zamilkną i przejdą do kolejnej bitwy.


Jak dotąd nie słyszałem o żadnej akcji przeciwko jęczmieniowi jako platformie molekularnego rolnictwa. Dobre jest to, że nauka genetycznych modyfikacji idzie do przodu dość szybko i może wyprzedzać polityczną kampanię demonizowania tej technologii.


Making Proteins with Plant Molecular Farming

NeuroLogica Blog, 12 października 2021

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska



Steven Novella 

Neurolog, wykładowca na Yale University School of Medicine. Przewodniczący i współzałożyciel New England Skeptical Society. Twórca popularnych (cotygodniowych) podkastów o nauce The Skeptics’ Guide to the Universe. Jest również dyrektorem Science-Based Medicine będącej częścią James Randi Educational Foundation (JREF), członek Committee for Skeptical Inquiry (CSI) oraz członek założyciel Institute for Science in Medicine. Prowadzi blog Neurologica.

Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj






Nauka

Znalezionych 1475 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Akupunktura na pogotowiu też nie działa   Novella   2017-07-04
Alaska — nurniczki i obopólny dobór płciowy   Lyon   2019-08-20
Ale czy mogą cierpieć?   Dawkins   2018-07-07
Ale jak to bezbarwnikowy?   Łopatniuk   2019-06-01
Ale najpierw kawa   Tonhasca Júnior   2024-03-21
Ale tego wija lepiej zostaw w spokoju   Łopatniuk   2018-08-24
Alfred Sturtevant: bohater genetyki   Coyne   2017-02-06
Alternatywna medycyna zabija   Novella   2017-12-26
Americana   Tonhasca Júnior   2023-05-24
Amerykańscy aktywiści na rzecz niedożywienia w Ugandzie   Ongu   2016-03-01
Amfisbeny   Naskręcki   2014-06-16
Amonit (i masa innych stworzeń) znaleziona w birmańskim bursztynie   Coyne   2019-06-21
Anglia pozwala na uprawy poddane edycji genów   Novella   2023-04-03
Animula blandula, blastula vagularzecz o zarodkach wędrujących gdzie nie trzeba   Łopatniuk   2015-12-19
Antynauka czystego jedzenia   Novella   2017-11-08
Antynaukowe przesłanie „Frankensteina” zawsze było głupie   Ridley   2017-06-12
Antyszczepionkowcy - pielęgniarka lub lekarz nie powinni opiekować się dziećmi     2018-09-10
Apoptoza całego ciała   Dennett   2018-11-09
Aquilops, mały dinozaur, który wiele mógł   Farke   2015-01-15
Architektura żywych budowli   Yong   2014-06-20
Argument neuroróżnorodności na rzecz wolności słowa   Miller   2017-08-08
Artykuł w “Nature” sugeruje, że ludzie żyli w Ameryce Północnej 130 tysięcy lat temu   Mayer   2017-04-29
Artykuł w naukowym piśmie ”Nature” dyskredytuje naukę i „scjentyzm”, kwestionuje wartości Oświecenia   Coyne   2019-10-22
Artykuł w piśmie „Science”: rozszerzyć DEI w STEMM   Coyne   2024-04-19
Astrocyty tworzą nowe neurony po udarze   Łopatniuk   2015-03-04
Atak “doktorostwa Wolfson” na rodziców chłopca, który zmarł na koklusz     2018-09-20
Ateista z chwilową luką w pamięci i w szoku niewolnictwa   Dawkins   2018-09-21
Australijskie koty łożyskowe   Mayer   2015-12-17
Badacz: Ludzki zmysł węchu jest lepszy niż wszyscy myślą; może rywalizować z psim!   Coyne   2017-05-27
Badaczka z Leakey Foundation twierdzi, że kości orangutanów mówią nam, że biologiczna płeć jest spektrum, a nie binarna   Coyne   2023-06-30
Badania dowodzą, że fakty nie mają znaczenia: jak propaganda wykorzystuje i normalizuje antysemityzm     2022-08-03
Badania z poślizgiem   Łopatniuk   2016-12-31
Badanie akupunktury jako terapii na dławicę piersiową   Novella   2019-08-23
Badanie niewiernych norników wiąże geny z mózgiem i z zachowaniem   Yong   2015-12-29
Badanie zaszczepionych i nieszczepionych   Novella   2017-05-20
Bajka o kaczkach karolinkach   Coyne   2016-12-16
Bakterie, które zamieniają ameby w farmerów   Yong   2015-09-01
Bakteryjne ogniwa słoneczne   Novella   2017-09-09
Bakłażan Bt – fałszywa narracja przeciwko GMO   Novella   2016-12-05
Bakłażan GMO jest udokumentowaną wygraną ubogich farmerów   Conrow   2021-09-23
Bambusowi matematycy   Zimmer   2015-05-25
Banany edytowane przez CRISPR   Novella   2021-03-02
Barwny erudyta J.B.S. Haldane   Coyne   2020-08-28
BBC szerzy propagandę rolnictwa organicznego, a biedni na świecie cierpią   i Kathleen Hefferon   2023-10-13
BBC znowu błędnie przedstawia ewolucję, opisując nowe odkrycie wczesnych ssaków wyższych   Coyne   2017-11-14
Bekon bez azotynów   Novella   2018-01-25
Bez płuc i dobrze mu z tym   Naskręcki   2016-02-12
Bez serc, bez głowy   Łopatniuk   2016-07-30
Bezwstydne organiczne sianie strachu   Novella   2018-02-12
Bezzbożowa karma dla psa   Novella   2019-08-29
Biały jak śnieg, żółciutki jak kaczuszka   Łopatniuk   2019-09-04
Biodynamiczne rolnictwo i inne nonsensy   Novella   2017-06-28
Biolog ewolucyjny błądzi pisząc o doborze płciowym na łamach “New York Times”   Coyne   2017-05-17
Biologia męskiej agresji i dlaczego nie jest to tylko „socjalizacja”   Coyne   2019-12-24
Biologia rezygnacji z działania: kiedy kontynuować, a kiedy spasować   Coyne   2023-04-26
Biologia rozwoju ujawnia ewolucyjną historię   Novella   2019-10-15
Biomedyczne znaczenie płci (i jej binarnej natury)   Coyne   2022-09-22
Biotechnologia jest pilnie potrzebna w Afryce – dla gospodarki i środowiska   Ridley   2017-12-08
Biotechnologia może usunąć brudne stopy z ulubionego piwa Ugandy   Ongu   2016-06-14
Biotechnologia podnosi plony wysokobiałkowego afrykańskiego pochrzynu   Wetaya   2022-02-04
Bliskie spotkania z baronem MünchausenemPaulina Łopatniuk     2017-07-22
Bodźce do innowacji w końcu pokonają COVID-19   Ridley   2020-06-27
Brazylia liczy na technologię izraelską, by rozwiązać śmierdzący problem   Leichman   2017-05-04
Brian Charlesworth o błędach nowego artykułu rzekomo pokazującego, że fundamentalne założenie ewolucji neodarwinowskiej jest błędne   Coyne   2022-05-16
Brudna pardwa górska   Lyon   2018-12-24
Budzenie zmarłych   Novella   2018-05-21
Bądźcie sceptyczni wobec wideo pokazujących “skutki uboczne” szczepionki   Novella   2021-01-28
Bąkojady czyszczą nosorożce   Coyne   2023-01-18
Błędna historia antykolonializmu   Tupy   2021-04-21
Błędna krytyka genetycznych testów na pochodzenie   Coyne   2023-06-02
Błędne wyobrażenia o ewolucji   Coyne   2023-06-16
Błogosławieni ci, którzy wycofują   Jacoby   2019-10-19
Błysk światła w mroku   Sheagren   2020-06-12
Błąd atrybucji, sofizmat rozszerzenia (atakowanie chochoła) i zasada wielkoduszności   Novella   2018-03-14
Carl Sagan i wolność wątpienia   Jacoby   2022-07-18
Carl Zimmer o gatunkach i ochronie     2024-02-29
Centrala muszek owocowych: Bloomington Drosophila Stock Center   Coyne   2020-12-29
ChatGPT niemal zdaje lekarski egzamin końcowy   Novella   2023-02-21
Chcąc zadowolić antyaborcjonistów administracja Trumpa tnie finansowanie badań medycznych przy użyciu tkanki płodowej   Coyne   2019-06-11
Chemicznie zakamuflowana żaba     2015-12-12
Chiński dinozaur miał skrzydła jak nietoperz i pióra   Yong   2015-05-14
Choroba bananów, GMO i ewolucja produkcji żywności   Ongu   2017-08-19
Choroba zielonych mięśni   Łopatniuk   2019-09-14
Chromosom jak szczotka, czyli co robi Ki-67   Łopatniuk   2016-07-09
Chromosomy Y ludzi, neandertalczyków i denisowian   Novella   2020-10-08
Chwytówka modliszkowata ma chodzącą poczwarkę, która wspina się na drzewa przed przekształceniem   Coyne   2017-12-19
Ciemna materia genetyki psychiatrycznej   Zimmer   2014-01-06
Ciepło zabija. Zimno zabija wielu więcej   Jacoby   2023-01-09
Ciepło, zimno i śmierć w oczach mediów   Lomborg   2017-07-21
Cierpienie i pytanie, czy przestaniemy jeść mięso   Koraszewski   2021-07-14
Ciężarna wężyca przygotowuje się do macierzyństwa   Yong   2014-11-20
Ciąg dalszy sporu o dobór grupowy   Coyne   2015-04-22
Co byłoby, gdyby Wilkins i Franklin umieli ze sobą współpracować?   Cobb   2016-09-03
Co czyni nas ludźmi?   Dawkins   2014-01-07
Co kręci płaskoziemców   Novella   2019-03-02
Co mówi nam ruch płaskiej Ziemi     2018-05-17
Co mamy zrobić z neuroróżnorodnością?   Coyne   2015-07-02
Co nam daje psychologia ewolucyjna?   Flock   2018-11-01
Co nauka może powiedzieć pani Ocasio-Cortez o klimacie   Lomborg   2019-02-15
Co robi mózg, kiedy widzisz nie to, co chcesz?   Koraszewski   2017-01-03

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk