Prawda

Poniedziałek, 29 listopada 2021 - 02:55

« Poprzedni Następny »


Amerykańscy aktywiści na rzecz niedożywienia w Ugandzie


Isaac Ongu 2016-03-01


Uganda w zeszłym tygodniu została zauważona przez amerykańską prasę z powodu badań prowadzonych przez Iowa State University, które dotyczą genetycznie modyfikowanych bananów z wysoką zawartością prowitaminy A.

Najbardziej zauważalna była mobilizacja niewinnych, dobrze odżywionych studentów amerykańskich, którzy protestowali przeciwko owocom, które mogłyby pomóc niewinnym, źle odżywionym dzieciom i ciężarnym matkom ugandyjskim oraz spowodować uniknięcie schorzeń związanych z niedoborem witaminy A.


Studenci i aktywiści zbierali podpisy i protestowali przeciwko planowanemu badaniu, które obejmowało podanie studentom-wolontariuszom zmodyfikowanych bananów, żeby zobaczyć, czy wytwarzają one dość witaminy A w organizmie, żeby być skuteczną terapią na niedobór tej witaminy. Czego jednak brak w tej petycji, to informacji, że badania te są żywotne dla przyszłości Ugandy, ale nie mogą być w Ugandzie przeprowadzone.


Niedobór witaminy A jest odpowiedzialny za zahamowanie wzrostu i rozwoju oraz uszkodzenie wzroku. Podczas niedawnych egzaminów na poziomie podstawowym w Ugandzie, uczniowie wiejskich szkół osiągnęli najgorsze wyniki, z niektórymi okręgami zdobywającymi tylko jeden pierwszy stopień (najniższy stopień, by zdać egzamin ukończenia szkoły podstawowej w Ugandzie) w porównaniu do okręgów miejskich, gdzie w większości zarejestrowanych szkół wszyscy uczniowie osiągnęli pierwszy stopień. Duży procent Ugandyjczyków w regionach wiejskich jest zagrożony niedożywieniem. Jest nieustanny nacisk na szkolne programy dożywiania, ale nie przyjęły się. Wyobraźcie sobie 7-latka, który rano wychodzi z domu, idzie 3 kilometry do szkoły, przez 8 godzin uczy się o pustym brzuchu i wraca do domu, żeby znaleźć wyłącznie banana, któremu brak składników odżywczych potrzebnych dziecku do prawidłowego rozwoju. Jak to dziecko ma odnieść sukces?


Jako sposób pomocy w odżywianiu ludności, a szczególnie dzieci i młodzieży, przedstawiono w Ugandzie  Plan Akcji Dostarczania Czynników Odżywczych   (2011-2016) z głównym celem zwiększenie wysiłków w wielu sektorach, by ustanowić mocną podstawę odżywczą rozwoju Ugandy. Głównymi graczami są: Ministerstwo Rolnictwa, Przemysłu Hodowli i Rybołówstwa; Ministerstwo Zdrowia; Ministerstwo Handlu; i sektor prywatny. Ministerstwo Zdrowia miało zajmować się kwestią podaży suplementów żywności, podczas gdy Ministerstwo Handlu miało zapewnić, że żywność jest wzbogacona niezbędnymi śladowymi czynnikami odżywczymi, a w szczególności wzbogacenie importowanej do Ugandy soli w jod. Rolą Ministerstwa Rolnictwa, poprzez jego agencję badawczą, Narodową Organizację Badań Rolniczych (NARO) było podniesienie jakości upraw przez biofortyfikację. Są to uprawy, które zostały ulepszone, by produkowały czynnik odżywczy, który normalnie nie występuje w danej roślinie, lub jest w niej ale w nie dość wysokich ilościach, by stanowić znaczące źródło tego czynnika odżywczego.


Plan Akcji Dostarczania Czynników Odżywczych Ugandy podkreśla promowanie odmian biofortyfikowanych przez: ustanowienie polityki promowania biofortyfikacji, zwiększenie rozmaitości żywności biofortyfikowanej, podniesienie biofortyfikacji żywności w całym kraju, podniesienie i wzmocnienie partnerstwa publicznego i prywatnego firm zajmujących się biofortyfikacją. To przyczyniłoby się do zapewnienia podaży, dostępności i przystępnych cen żywności w ilościach i o jakości, które byłyby wystarczające, by trwale zaspokajać potrzeby żywieniowe ludności.


Według badania demografii i zdrowia w Ugandzie w 2011 r. poziom niedożywienia dzieci był bardzo wysoki. Ponad 33 procent dzieci poniżej 5 roku życia wykazywało zahamowanie wzrostu, 5 procent wykazywało ślady wyniszczenia (kacheksji) i 14 procent miało niedowagę. Niedobory witaminy A dotykają co piąte dziecko i kobietę w wieku rozrodczym, dając obniżoną odporność na infekcje, a więc więcej chorób i wyższą śmiertelność, jak również potencjalnie poważne problemy z wzrokiem. Dlatego z wszystkich programów Ugandy hodowania nowych upraw, priorytetem są uprawy z beta-karotenem (prekursorem witaminy A) i z żelazem.


Trwające prace nad biofortyfikacją 


Wszystkie odmiany upraw rozwinięte przez NARO i dopuszczone przez narodową komisję dopuszczania odmian, dają wysokie plony. NARO pracuje obecnie nad podniesieniem jakości tych upraw przez wzbogacanie ich w śladowe czynniki odżywcze i minerały, które są niezbędne dla rozwoju człowieka, szczególnie ciężarnych kobiet i niemowląt. Jest tam fasola bogata w żelazo, bataty bogate w beta-karoten o pomarańczowym miąższu (beta- karoten powoduje, że marchewka jest pomarańczowa, stąd pomarańczowy miąższ).


Pomarańczowe bataty, które zawierają więcej beta-karotenu niż inne bataty, rozprowadza się na obszarach uprawy tej rośliny. Te starania, chociaż dobre, mogą nie zaspokoić całego zapotrzebowania na witaminę A w Ugandzie, ponieważ bataty nie są tak powszechną żywnością w Ugandzie jak banany i na obszarach wiejskich występują sezonowo. Farmerzy gotują bataty, ale nie lubią, kiedy są one miękkie i papkowate. Hodowcy batatów mówią, że im wyższa zawartość beta-karotenu tym mniej suchej masy w batacie, co powoduje, że pomarańczowe bataty są bardzo miękkie po ugotowaniu. Z tego powodu bataty biofortyfikowane są mniej pożądaną opcją w zwalczaniu niedożywienia. Dlatego banany wzbogacone w beta-karoten są kluczem do zredukowania niedoborów witaminy A w Ugandzie.


Banany są podstawowym pożywieniem w Ugandzie, konsumowanym przez ponad 70 procent populacji Ugandy do każdego niemal posiłku. Uganda ustępuje tylko Indiom w produkcji bananów i niemal wszystkie banany w Ugandzie są krajowej produkcji i są tam konsumowane. Szacuje się, że konsumpcja bananów wynosi między 220 a 460 kg na osobę rocznie. Banany zjada się na rozmaite sposoby: gotowane, pieczone i jako desery. Najbardziej popularne są gotowane banany i są częścią każdego posiłku w Ugandzie. Podniesienie poziomu beta-karotenu w bananach byłoby zasadnicze dla zlikwidowania niedoboru witaminy A wśród Ugandyjczyków, szczególnie matek ciężarnych i małych dzieci, który mają największe skłonności do wykazywania tych niedoborów.


Większość plonów w Ugandzie jest biofortyfikowana metodami konwencjonalnymi, takimi jak krzyżowanie i dobór sztuczny, ale według hodowców bananów problemy techniczne z bananami powodują, że jest to kłopotliwe wyzwanie. Inżynieria genetyczna pomogła to przezwyciężyć i umożliwić stworzenie tych bananów, podczas gdy zawiodły metody tradycyjne.


Wielu Ugandyjczyków (włącznie ze mną) jest gotowa jeść wzbogacone w witaminę banany. W odróżnieniu od pomarańczowych batatów, które stworzono przez konwencjonalną hodowlę, dodatkowy beta-karoten został wprowadzony do ugandyjskich odmian banana przez inżynierię genetyczną od dzikiego krewnego banana. Aktywiści działający przeciwko GMO nie lubią tego procesu i postanowili uwierzyć, że nie ma dostępnych danych naukowych, by poprzeć tezę o bezpieczeństwie tych bananów, ale równocześnie, jak to robią w Iowa, przeciwstawiają się każdej próbie testowania ich bezpieczeństwa.


Problem polega na tym, że Uganda nie ma prawa o bezpieczeństwie biologicznym, które umożliwiłoby naukowcom przeprowadzenie testów na ludziach. Próby uchwalenia prawa, które pozwoliłoby na to, zawsze spotykały się z oporem aktywistów przeciwnych GMO poprzez kampanie wzbudzania paniki, jak ta, którą zorganizowali w USA. Potrzebę posiadania prawa o bezpieczeństwie biologicznym zrozumiała większość decydentów w Ugandzie, włącznie z prezydentem. Jest nadzieja, że Uganda wkrótce będzie miała to prawo i będzie mogła testować te banany w Ugandzie.


Studenci z USA, którzy zgłosili się na ochotnika do uczestnictwa w tym badaniu (podobno zgłosiło się 500 osób na 12 miejsc) powinni spotkać się z oklaskami za odwagę w obliczu zastraszania i za pomoc w przyspieszeniu procesu dotarcia lepszych bananów do Ugandy. Ich postawa okazuje solidarność z Artykułem 11(2) Konwencji Międzynarodowej o Prawach Ekonomicznych, Społecznych i Kulturalnych, który uznaje potrzebę pilnych i natychmiastowych kroków, by zapewnić fundamentalne prawo do wolności od głodu i niedożywienia.



Ugandyjski naukowiec, Stephen Buah oraz profesor James Dale prezentują banany zawierające witaminę A na Queensland University of Technology.

Iowa State trials GM banana produces vitamin vital to Uganda

Genetic Literacy Project, 18 lutego 2016

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska



Isaac Ongu


Popularyzator nauki, zajmuje się agronomią i nowymi technologiami w rolnictwie oraz wyzwaniami dla rolnictwa w krajach rozwijających się. Związany z grupą  Genetic Literacy Project


Skomentuj     Wyślij artykuł do znajomego:     Wydrukuj






Nauka

Znalezionych 1248 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Uprawy GMO zredukowały zatrucia farmerów pestycydami   Maina   2021-11-27
Czy genetyka może pomóc wyeliminować nierówność?   Coyne   2021-11-26
Matematyka i prawdziwa historia katastrofy klimatycznej   Lomborg   2021-11-24
Nigeria daje zielone światło kukurydzy GMO   Conrow   2021-11-22
Ugandyjscy studenci nalegają na powszechne stosowanie biotechnologii i uchwalenie prawa o biobezpieczeństwie   Agaba   2021-11-17
Organiczny eksperyment Sri Lanki   Novella   2021-11-16
Ruanda skwapliwie przyjmuje biotechnologię poprzez ekspansję OFAB   Meeme   2021-11-12
Sprzeciw wobec anulowania Huxleya   Coyne   2021-11-05
Farmerka z Kenii zbiera obfity plon z bawełny GM   Meeme   2021-11-04
Czarni uczeni i nauka o rasizmie   Koraszewski   2021-11-03
Kłusownictwo narzuca na słonie dobór w kierunku ewolucji słoni bez ciosów   Coyne   2021-11-01
Marnujemy naszą wielką szansę na edytowanie genów   Ridely   2021-10-29
“Czarne tygrysy” w małym indyjskim rezerwacie sugerują losowy dryf genetyczny   Coyne   2021-10-26
Wytwarzanie białek w roślinach przez rolnictwo molekularne   Novella   2021-10-20
Strzelby, zarazki, maszyny to zdecydowanie antyrasistowska książka. Dlaczego lewica jej nie kocha?   Barnett   2021-10-13
Nigeryjscy farmerzy nie mogą się doczekać wystarczających ilości GM nasion wspięgi wężowatej   Gakpo   2021-10-12
Dobór płciowy versus dobór naturalny: na przykładzie chrząszczy   Coyne   2021-10-08
Edytowanie genów kluczem do ulepszenia podstawowych upraw w Afryce   Abugu   2021-10-01
Bakłażan GMO jest udokumentowaną wygraną ubogich farmerów   Conrow   2021-09-23
O Jezu, wskrzeszają mamuta!   Koraszewski   2021-09-17
Wszystkie antyizraelskie wiadomości zasługują na publikację   Bard   2021-09-04
Tożsamość etniczna i rasa   Coyne   2021-08-30
Środowiskowcy mylili się – nie stoimy przed apokalipsą owadów   Ridley   2021-08-13
Czy znaleziono najstarszy dowód na istnienie zwierzęcia? Nowa gąbko-podobna skamieniałość liczy 890 milionów lat   Coyne   2021-08-11
Psy rozumieją ludzi   Novella   2021-08-06
Nowy start nauki o życiu w epoce genu   Ridley   2021-08-05
Użycie ognia przez homininy: przykład szybkiej ewolucji kulturowej?   Coyne   2021-08-04
Historia pandemii jest historią zaprzeczania   Jackoby   2021-07-27
Nieuchwytny neuron babci   Novella   2021-07-22
Cierpienie i pytanie, czy przestaniemy jeść mięso   Koraszewski   2021-07-14
Czy nadchodzi hydroponika?   Novella   2021-07-13
Raport Unii Europejskiej o glifosacie   Novella   2021-07-10
Dlaczego ideologii nie należy mieszać z nauką   Coyne   2021-06-30
Nagonka na Izrael grasuje w stowarzyszeniach nauk ścisłych, medycyny i edukacji   Chesler   2021-06-24
Szczęśliwi pracoholicy   Witkowski   2021-06-03
Propaganda w wykonaniu nauczycieli akademickich   Chesler   2021-06-02
Ewolucja wielokomórkowości   Novella   2021-05-07
Polityczna polaryzacja jest przesadzona   Novella   2021-05-04
Wrotki były kiedyś sztandarową grupą istot bez seksu, a teraz sądzi się, że ukradkiem odstawiają szybkie numerki   Coyne   2021-04-22
Błędna historia antykolonializmu   Tupy   2021-04-21
Mayflower wyrusza w podróż raz jeszcze   Koraszewski   2021-04-19
Genetyczny przełącznik CRISPR   Novella   2021-04-16
Wielkie zdarzenie oksydacyjne   Novela   2021-04-09
Kiedy panika klimatyczna zlewa się z kulturą anulowania   Lomborg   2021-04-06
Czy wykształceni ludzie są bardziej antysemiccy?   Albert Cheng i Ian Kingsbury   2021-04-05
Nieoczekiwana historia i cudowny sukces szczepionek   Ridley   2021-03-31
Innowacja jest geograficznie zlokalizowanym i chwilowym zjawiskiem   Ridley   2021-03-29
Czy gąbki są najbliższymi krewnymi pozostałych zwierząt?   Coyne   2021-03-26
Kilka lekcji z rosyjskiej rewolucji. Jak kuszący radykalny nihilizm prowadzi do ekstremizmu   Geifman   2021-03-22
Wracamy do raju?   Łukaszewski   2021-03-18
Ślimakowi morskiemu odrasta tułów z odciętej głowy, czyli “autotomia z kleptoplastią”   Coyne   2021-03-15
Ewolucyjne korzyści udawania ofiary   Clark   2021-03-11
Ludzie i wymieranie megafauny   Novella   2021-03-10
Banany edytowane przez CRISPR   Novella   2021-03-02
Nikczemne grzyby naśladują kwiaty trawy, by ułatwić własne rozmnażanie się   Coyne   2021-02-26
Co zabiło megafaunę Ameryki Północnej?   Novella   2021-02-25
Stresy i nowe szczepy wirusa   Ridley   2021-02-12
EWOLUCJA wirusa Covid-19   Coyne   2021-02-10
Czy „toksyczna kobiecość” jest główną przyczyną bojów o społeczną sprawiedliwość?   Coyne   2021-02-08
Najmniejszy gad (i owodniowiec) świata: BARDZO mały kameleon   Coyne   2021-02-05
Dlaczego kocimiętka i matatabi doprowadzają koty do szaleństwa? Grupa badaczy mówi, że te rośliny mogą chronić je przed komarami   Coyne   2021-02-02
Bądźcie sceptyczni wobec wideo pokazujących “skutki uboczne” szczepionki   Novella   2021-01-28
Szaleństwo odnawialnej energii   Ridley   2021-01-23
Głębia ludzkiej historii   Novella   2021-01-19
Dlaczego szczepionki mRNA mogą zrewolucjonizować medycynę?   Ridley   2021-01-02
Szczepionka mRNA na koronawirusa: świadectwo ludzkiej pomysłowości i mocy nauki   Coyne   2021-01-01
Dziwaczny rodzaj rasistowskiego patriarchatu   Arora   2020-12-31
Centrala muszek owocowych: Bloomington Drosophila Stock Center   Coyne   2020-12-29
Pierwszy raport o używaniu narzędzi przez pszczoły: rodzimy gatunek używa grudek łajna, by odeprzeć drapieżne szerszenie   Coyne   2020-12-23
Nie – żadne chi nie istnieje   Novella   2020-12-21
Moc nauki dostarczyła najlepszej możliwej wiadomości w tym koszmarnym roku   Ridley   2020-12-18
Szczątkowa cecha ptaków, która mogła być funkcjonalna u przodków: zdalne wyczuwanie drgań dziobem (nadal czynne u kiwi)   Coyne   2020-12-16
Paradoks wielce niedoskonałego dobra   Koraszewski   2020-12-11
Nasiona roślin ewoluują, by upodobnić się odchodów antylopy, a oszukane żuki gnojowe odtaczają i zagrzebują nasiona   Coyne   2020-12-10
AI – asystent lekarza   Novella   2020-12-09
Czy problem zwijania białka został rozwiązany?   Coyne   2020-12-05
„Gryzoń skunksowy”, który żuje trujące rośliny i wypluwa truciznę na swoje futro   Coyne   2020-12-02
Intensywne zbieranie leczniczej rośliny przez ludzi prowadzi do ewolucji nowych kolorów liści i kwiatów   Coyne   2020-11-28
Jak ewoluuuje altruizm?   Coyne   2020-11-25
Filozof zainfekowany efektem potwierdzenia wyjaśnia, dlaczego ewolucja dowodzi Boga   Coyne   2020-11-23
Według nowych badań są cztery gatunki pingwinów białobrewych, a nie tylko jeden   Coyne   2020-11-19
Gra w łajdactwo, by zrozumieć łajdaków   Novella   2020-11-18
Ewolucja psów   Novella   2020-11-09
Genomowa i ewolucyjna analiza wymarłego kota szablozębnego   Coyne   2020-10-31
Zakład Simon-Ehrlich po 40 latach   Gale L. Pooley   2020-10-23
Używające narzędzi mrówki budują struktury, by spijać roztwór cukru w pojemnikach, nie topiąc się   Coyne   2020-10-22
Czego pandemia nauczyła nas o nauce?   Ridley   2020-10-19
Przeddarwinowscy “darwiniści”   Berry   2020-10-16
Covid 19 może przejmować kontrolę nad receptorami bólu, uśmierzając ból i podnosząc szerzenie się choroby: możliwy rezultat doboru naturalnego   Coyne   2020-10-15
Znowu wrzawa, że “teoria ewolucji wywrócona”, ale jak zwykle, robią z igły widły   Coyne   2020-10-13
Intelektualna pustka numeru “New Scientist” o ewolucji: 4. Rzekome znaczenie dryfu genetycznego w ewolucji   Coyne   2020-10-09
Chromosomy Y ludzi, neandertalczyków i denisowian   Novella   2020-10-08
Intelektualna pustka numeru “New Scientist” o ewolucji: 3. Rzekome znaczenie epigenetyki w ewolucji   Coyne   2020-10-07
Intelektualna pustka numeru “New Scientist” o ewolucji: 2. Rzekome nieistnienie gatunków   Coyne   2020-10-05
Intelektualna pustka numeru “New Scientist” o ewolucji: 1. Genetyczna plastyczność    Coyne   2020-10-03
“New Scientist”: Darwin jednak miał rację    Coyne   2020-10-01
Uprawy GMO i wzrost plonów   Novella   2020-09-28
Książka o psychologii ewolucyjnej, która pokazuje wartość tej dziedziny – ale nie wartość memów   Coyne   2020-09-22
Przyjemności seksu i jagód   Ridley   2020-09-18
Czy można falsyfikować naukowe teorie? Naukowiec odpowiada, że “nie”   Coyne   2020-09-12

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa



 Palestyńskie weto



Wzmacnianie układu odpornościowego



Wykluczenie Tajwanu z WHO



Drzazgę źle się czyta



Sześć lat



Pochodzenie



Papież Franciszek



Schadenfreude



Pseudonaukowa histeria...


Panstwo etc



Biły się dwa bogi


 Forma przejściowa


Wstęga Möbiusa


Przemysł produkcji kłamstw


Jesteś tym, co czytasz,



Radykalne poglądy polityczne


Einstein



Socjologia



Allah stworzyl



Uprzednie doświadczenie



Żydowski exodus



PRL Chrystusem narodów



Odrastające głowy hydry nazizmu



Homeopatia, wibracje i oszustwo

Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Malgorzata, Andrzej, Marcin, Henryk