Prawda

Wtorek, 21 maja 2024 - 10:05

« Poprzedni Następny »


Wytwarzanie białek w roślinach przez rolnictwo molekularne


Steven Novella 2021-10-20


Kiedy świat zastanawia się nad sposobami usprawnienia produkcji żywności tak, by były bardziej sprawne, wydajne, zrównoważone i przyjazne środowisku, prawdopodobnie biotechnologia jest naszym najlepszym narzędziem. Nie twierdzę, że jest to nasze jedyne narzędzie – jest wiele aspektów rolnictwa i wszystkie należy wykorzystać, by osiągnąć nasze cele. Po prostu nie sądzę, że powinniśmy z góry rezygnować z jakiegokolwiek narzędzia z powodu błędnej filozofii lub, co gorsza, narracji marketingowych. Najbardziej szkodliwą z takich filozofii jest odwoływanie się do błędu naturalistycznego, gdzie używa się jakiegoś arbitralnego i niewyraźnego znaczenia tego, co jest “naturalne” do argumentowania (bez dowodów lub wręcz wbrew dowodom), że pewne opcje są lepsze od innych. Nie stać nas już na taki luksus. Musimy patrzeć na to, co mówi nauka.

Zasadniczo nie ma powodu, dla którego mielibyśmy bać się technologii genetycznej. Genetycznie modyfikowane i edytowane rośliny jadalne są całkowicie bezpieczne (czego dowiedziono) i dają znaczące korzyści w naszym poszukiwaniu lepszego rolnictwa. Ta technologia okazała się również użyteczna w medycynie i przemyśle przez użycie genetycznie modyfikowanych organizmów, takich jak bakterie i drożdże, do produkowania pewnych białek na przemysłową skalę. Insulina jest znakomitym przykładem i jest niezbędna do nowoczesnego leczenia cukrzycy. Przemysł serowarski w większości zależy od enzymów tworzonych przez organizmy GMO.  

 

Nawiasem mówiąc, jest to “brudny, mały sekret” wielu inicjatyw ustawodawczych przeciwko GMO. Zazwyczaj zawierają wyjątki dla niezbędnych zastosowań GMO. Na Hawajach, w stanie, który jest chyba najbardziej przeciwny GMO, w przepisach jest wyjątek dla genetycznie modyfikowanej papai, ponieważ uratowała przemysł papai przed zarazą, a Hawaje najwyraźniej nie są tak oddane swojemu uprzedzeniu wobec GMO, by dławić ważną część gospodarki. Vermont uchwalił najbardziej agresywne prawo o etykietkowaniu produktów GMO w Stanach Zjednoczonych, ale zrobił wyjątek dla przemysłu serowarskiego. Te wyjątki są dobre, ale pokazują hipokryzję przeciwników GMO - “GMO są złe (poza tymi, bez których nie możesz żyć”.

 

A oto kolejna technologia GMO, bez której, być może, wkrótce nie będziemy mogli żyć – rolnictwo molekularne. Jest to technologia podobna do tej, jaką używamy w modyfikowaniu bakterii lub drożdży, by produkowały pożądane białka, tyle że używa się roślin. Jedną z platform używanych do tego jest jęczmień. Badacze wstawiają gen na pożądane białko do DNA jęczmienia, który następnie produkuje to białko w nasionach. Białko z nasion jęczmienia można następnie oczyścić i używać. Jęczmień jako produkcyjna platforma ma kilka zalet.  


Po pierwsze, większość zanieczyszczeń będzie w zewnętrznej łusce, a kiedy usunie się ją, pozostaje w większości pożądane białko. Musi być ono nadal oczyszczone, ale ten proces nie jest zbyt kosztowny. Po drugie, nasiona można magazynować w nieskończoność, co pomaga w stworzeniu stabilnej i przewidywalnej linii podaży dla przemysłu, który potrzebuje tego białka. Po trzecie, cały proces jest znacznie tańszy niż używanie bakterii lub drożdży, które wymagają kosztownych bioreaktorów.


Jęczmień (i potencjalnie inne rośliny) mogą być skutecznymi, samoreplikującymi się biologicznymi fabrykami. Tym właśnie jest większość rolnictwa – używaniem roślin uprawnych jako biologicznych fabryk do produkowania jadalnych produktów. Już używamy tego systemu do produkcji rzeczy innych niż żywność, jak przemysł bawełniczy do tworzenia tkanin lub przemysł biopaliw. Platforma jęczmienia jest po prostu użyciem genetycznej inżynierii do rozszerzenia naszych możliwości.


Konkretnym zastosowaniem, nad którym trwają prace, jest użycie modyfikowanego jęczmienia do wytwarzania czynników wzrostu (EGF, FGF BASIC, IGF-1, IL-6, KGF, LIF, VEGF 165) używanych w produkcji rosnącego w laboratorium mięsa z komórek macierzystych. Obecnie czynniki wzrostu odpowiadają za 80% kosztów wytworzenia takiego mięsa. Gdybyśmy mogli masowo produkować je z jęczmienia, znacząco obniżyłoby to koszty, może do poziomu, na którym przeciętnego człowieka stać byłoby na kupowanie takiego mięsa w supermarkecie.

 

Rosnące w laboratorium mięso zaczyna się od komórek macierzystych mięśni, które potem są hodowane w kadziach. Nie wyciągniesz z kadzi kotleta, ale możesz dostać coś, co nadaje się na mielone mięso. Korzyści tej technologii: można użyć komórek macierzystych każdego zwierzęcia, jakie wybierzesz, lub można modyfikować komórki macierzyste dla ich odżywczych i zdrowotnych jakości, a żadne zwierzę nie zostaje poświęcone, by wyprodukować to mięso. Czy daje to korzyści netto w kategoriach śladu węglowego nadal jest przedmiotem debaty i celem ulepszania tej technologii.


Używanie molekularnego rolnictwa do produkcji hormonów wzrostu należy jednak do tych technologicznych postępów, które zmieniają rachunek. Zobaczymy, czy to wystarczy, by doprowadzić laboratoryjne mięso do mety w kategoriach zrównoważonego źródła mięsa. Z pewnością jednak znacznie zwiększa to prawdopodobieństwo sukcesu.


Inną znaczącą alternatywą są roślinne zamienniki mięsa, takie jak “Impossible burger”. Próbowałem je wiele razy i choć nie są niesmaczne, człowiek nie daje się oszukać, że je mięso. Formuły są coraz lepsze i będę próbował dalej, ale nie sądzę, że są wystarczająco dobre, by zastąpić przemysł mięsny. Jednak oparte na roślinach zamienniki mięsa mogą także odnieść korzyści z technologii GMO. Wyobraźmy sobie zmodyfikowaną roślinę, która produkuje mięsopodobne (lub wręcz mięsne) białka i substancje (jak hemoglobina – która już jest w Impossible burger), by dać smak i wrażenie prawdziwego mięsa.  


Kiedy ta technologia rozwinie się, podejrzewam, że stworzy kolejny dylemat dla przeciwników GMO, którzy uważają, że naturalne jest najlepsze. Wyobraźcie sobie sytuację, w której mamy przekonujące, tanie i środowiskowo korzystne, ale genetycznie modyfikowane zamienniki mięsa oparte na roślinach (czy mięso hodowane w laboratoriach i odżywiane roślinami GMO, czy produkowane bezpośrednio przez takie rośliny). Moglibyśmy znacząco zredukować oparty na zwierzętach przemysł mięsny, jeden ze świętych Graali grup środowiskowców, ale musieliby przymknąć oczy na GMO.


Sądzę, że (większość) zrobiłaby to. Już przymykają oczy na papaję GMO, produkcję serów, leki takie jak insulina i na inne obszary, gdzie nie ma praktycznej alternatywy. Nie konfrontują dylematu, po prostu ignorują go i udają, że nie istnieje. Podejrzewam, że zrobią to samo wobec zamienników mięsa. W końcu to i tak jest ideologiczna i marketingowa walka, nie zaś pragmatyczna. Chcą demonizować GMO, by propagować własne marki (organiczne), a wielu jest naprawdę przekonanych z powodu dezinformacji o GMO. Nie prowadzą jednak kampanii na rzecz zlikwidowania hawajskiego przemysłu papai, ani na rzecz zdziesiątkowania przemysłu serowarskiego. Prowadzą kampanie, by nie dopuścić do zapobiegania ślepocie (złoty ryż), ale kiedy raz będzie on ustanowiony jako skuteczny sposób zwalczania niedoborów witaminy A, trudno go będzie usunąć i prawdopodobnie zamilkną i przejdą do kolejnej bitwy.


Jak dotąd nie słyszałem o żadnej akcji przeciwko jęczmieniowi jako platformie molekularnego rolnictwa. Dobre jest to, że nauka genetycznych modyfikacji idzie do przodu dość szybko i może wyprzedzać polityczną kampanię demonizowania tej technologii.


Making Proteins with Plant Molecular Farming

NeuroLogica Blog, 12 października 2021

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska



Steven Novella 

Neurolog, wykładowca na Yale University School of Medicine. Przewodniczący i współzałożyciel New England Skeptical Society. Twórca popularnych (cotygodniowych) podkastów o nauce The Skeptics’ Guide to the Universe. Jest również dyrektorem Science-Based Medicine będącej częścią James Randi Educational Foundation (JREF), członek Committee for Skeptical Inquiry (CSI) oraz członek założyciel Institute for Science in Medicine. Prowadzi blog Neurologica.

Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj






Nauka

Znalezionych 1479 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Co robi mózg, kiedy widzisz nie to, co chcesz?   Koraszewski   2017-01-03
Co słychać w sprawie globalnego ocieplenia?   Ridley   2014-09-14
Co tam, panie, w anatomii, czyli mózg, naczynia limfatyczne i inne drobiazgi   Łopatniuk   2015-06-13
Co to jest czerwona rtęć?   Novella   2019-09-20
Co wojny o klimat zrobiły nauce   Ridley   2015-07-23
Co wypadające dyski mówią nam o 700 milionach lat ewolucji   Zimmer   2014-09-24
Co z tą szyjką, czyli od wirusa do raka   Łopatniuk   2016-03-05
Co zabiło megafaunę Ameryki Północnej?   Novella   2021-02-25
Co zabiło niedźwiadka?   Łopatniuk   2015-09-19
Colin Wright broni binarności płci u zwierząt   Coyne   2023-03-15
Conor Friedesdorf (i Alexander Barvinok) o ideologicznym przymusie na amerykańskich uczelniach   Coyne   2023-12-26
Coraz mniejsza część głównych plonów roślin jadalnych na świecie idzie na wyżywienie głodnych, a coraz więcej wykorzystuje się do celów niespożywczych     2022-05-28
Covid 19 może przejmować kontrolę nad receptorami bólu, uśmierzając ból i podnosząc szerzenie się choroby: możliwy rezultat doboru naturalnego   Coyne   2020-10-15
COVID-19 – To są szkody   Novella   2020-05-05
Cuchnąca pułapka i przytulna kryjówka   Tonhasca Júnior   2022-10-21
Cud? Ryba-piła urodzona z dziewiczej matki   Coyne   2015-06-23
Cuda genetyki: arbuz bez pestek   Coyne   2014-08-25
Cudowna animacja DNA i komórek   Coyne   2020-01-06
Czarni uczeni i nauka o rasizmie   Koraszewski   2021-11-03
Czas powiedzieć stop pseudonauce o GMO   Novella   2018-10-02
Czasami gwoździe, koparki, straż, czasami lalki, wstążki, makijaż   Tonhasca Júnior   2024-04-03
Czaszka maleńkiego dinozaura/ptaka znaleziona w bursztynie   Coyne   2020-03-27
Czego może nas nauczyć była zwolenniczka antyszczepionkowców, Kelley Watson-Snyder     2019-08-30
Czego pandemia nauczyła nas o nauce?   Ridley   2020-10-19
Czego programy przyrodnicze nie mówią o afrykańskich dzikich psach   Yong   2016-04-13
Czego się spodziewać, kiedy się spodziewasz   Zimmer   2016-05-30
Czerwone skarby   Tonhasca Júnior   2024-05-16
Czerwonogłowe muchy   Naskręcki   2015-03-22
Cztery prawa biologii ewolucyjnej   Coyne   2015-10-13
Czworonożny wąż   Mayer   2015-07-30
Czy “bezpłciowe” bakterie tworzą biologiczne gatunki?   Coyne   2024-03-06
Czy będzie genetycznie modyfikowana pszenica?   Novella   2017-02-15
Czy brytyjski naukowy establishment popełnił największy błąd w historii?   Ridley   2020-06-13
Czy człowiek musiał wyewoluować?   Coyne   2015-05-15
Czy ewolucja człowieka była nieunikniona?   Coyne   2016-03-08
Czy falsyfikowalność jest zasadnicza dla nauki?   Coyne   2015-12-30
Czy farmerzy mają czekać aż parlamentarzyści podszkolą się w nauce o manioku?   Ongu   2018-03-22
Czy gaz i energia jądrowa są “zielone”   Novella   2022-01-12
Czy genetyka może pomóc wyeliminować nierówność?   Coyne   2021-11-26
Czy globalne ocieplenie może być dla nas dobre?   Ridley   2022-03-03
Czy gąbki są najbliższymi krewnymi pozostałych zwierząt?   Coyne   2021-03-26
Czy hieny rozbijają ludzki patriarchat?   Coyne   2018-06-30
Czy humaniści boją się nauki?   Coyne   2014-02-07
Czy islamska teologia i filozofia może wzbogacić etyczną debatę wokół CRISPR?   Coyne   2019-03-06
Czy istnieje darwinowskie wyjaśnienie ludzkiej kreatywności?   Dennett   2014-08-08
Czy jaszczurka “widzi” skórą   Yong   2014-08-02
Czy jest życie na Europie?   Ridley   2013-12-22
Czy kiedykolwiek lepiej jest nie wiedzieć?   i Jonny Anomaly   2017-05-10
Czy klucz do COVID można znaleźć w rosyjskiej pandemii?   Ridley   2020-06-18
Czy koniki morskie coś nam mówią o LGBT? Błąd naturalistyczny popełniony przez Sussex Wildlife Trust   Coyne   2022-01-25
Czy koty rozumieją prawa fizyki?   Coyne   2016-06-24
Czy kruki mają teorię umysłu? Nowy eksperyment sugeruje, że “tak”   Coyne   2016-05-25
Czy kruki robią plany na przyszłość?   Coyne   2017-07-29
Czy ludzie byli w Nowym Świecie ponad 30 tysięcy lat temu?   Coyne   2020-07-26
Czy ludzie nadal ewoluują? Tak, zarówno globalnie, jak lokalnie   Coyne   2015-09-28
Czy ludzie wyewoluowali w wodzie?   Coyne   2024-01-08
Czy ludzkość zmierza w kierunku kanibalizmu?   Lomborg   2014-06-09
Czy mamut włochaty potrzebuje adwokata?   Zimmer   2014-01-09
Czy mężczyźni są bardziej kreatywni niż kobiety?   Kim   2016-11-24
Czy mikrobiom może się zbuntować?   Zimmer   2015-01-28
Czy mizoandria może być zakaźna?   Tonhasca Júnior   2022-10-24
Czy mleko matek może odżywiać manipulujące umysłem mikroby?   Yong   2015-04-14
Czy może istnieć sztuka bez artysty?    Wadhawan   2013-12-30
Czy możemy zobaczyć osobowość?   Novella   2020-06-05
Czy można falsyfikować naukowe teorie? Naukowiec odpowiada, że “nie”   Coyne   2020-09-12
Czy mrożącą krew w żyłach prawdą jest, że decyzja o zamknięciu społeczeństwa opierała się na luźnych matematycznych spekulacjach?   Ridley   2020-05-15
Czy nadchodzi hydroponika?   Novella   2021-07-13
Czy nauka zabija duszę?   Steven Pinker   2015-08-06
Czy nauka zabija duszę?   S. Pinker   2018-01-09
Czy Oświecenie przygasa?   Ridley   2017-10-13
Czy pasożyt mózgu powoduje chorobliwy pociąg szympansów do lampartów?   Yong   2016-02-27
Czy poparcie przez celebrytę może skłonić ludzi do zaakceptowania ewolucji?   Coyne   2018-12-07
Czy problem zwijania białka został rozwiązany?   Coyne   2020-12-05
Czy przestaniemy być mięsożerni?   Ridley   2017-05-09
Czy ptaki wyewoluowały większe dzioby, by zjadać duże, inwazyjne ślimaki?   Coyne   2017-12-13
Czy płeć jest jak gender konstruktem społecznym? Nie.   Coyne   2017-02-17
Czy rozum jest “większy niż nauka”? Kiepska próba deprecjonowania nauki   Coyne   2015-04-28
Czy teoria doboru naturalnego Darwina zmieniła nasz pogląd na miejsce ludzkości   Dennett   2018-06-07
Czy to jest teoria? Czy to jest prawo? Nie, to jest fakt.   Dawkins   2015-12-05
Czy uczenie się metodą prób i błędów jest „nauką”?   Coyne   2022-01-14
Czy Uganda potrzebuje GMO? Naukowcy spoglądają na edytowanie genów, by przyspieszyć innowacje   Ongu   2017-09-20
Czy uprawa jabłek odzwierciedla bigoterię?   Coyne   2023-05-18
Czy wierzysz w duchy?   Łopatniuk   2017-10-28
Czy wirusy pomogły uczynić z nas ludzi?   Zimmer   2017-02-10
Czy współczesny Homo sapiens wyewoluował w różnych częściach Afryki?   Coyne   2018-07-24
Czy wykształceni ludzie są bardziej antysemiccy?   Albert Cheng i Ian Kingsbury   2021-04-05
Czy wyrazy ludzkiej twarzy są uniwersalne w okazywaniu emocji?   Coyne   2020-09-02
Czy wyrostek robaczkowy jest narządem szczątkowym?   Coyne   2016-05-21
Czy znaleziono najstarszy dowód na istnienie zwierzęcia? Nowa gąbko-podobna skamieniałość liczy 890 milionów lat   Coyne   2021-08-11
Czy świat rzeczywiście staje się biedniejszy? Odpowiedź Stevena Pinkera   Coyne   2019-02-06
Czy Samolubny gen zaszkodził publicznemu rozumieniu biologii?   Coyne   2022-10-13
Czy kometa zabiła mamuty   Novella   2018-02-22
Czym jest nauka i dlaczego ma nas obchodzić?   Sokal   2014-07-22
Czytanie myśli z fMRI i AI   Novella   2023-05-05
Déjà vu i swojskość   Novella   2018-03-17
Daj ać ja pobruszę …   Łukaszewski   2018-10-20
Dan Brown - akomodacjonista   Coyne   2015-01-31
Darwin znowu się myli! Artykuł pokazuje, że jego hipoteza o „samcach większych u ssaków” wydaje się błędna   Coyne   2024-04-06
Darwin, lisy i inne ssaki na Falklandach   Mayer   2019-12-11
David Barash namawia naukowców do stworzenia człowieko-szympansiej hybrydy   Coyne   2018-03-20

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk