Prawda

Czwartek, 16 maja 2024 - 07:11

« Poprzedni Następny »


Pięć powodów zakończenia debaty o GMO


Sarah Evanea 2021-12-16


Chociaż nadal słyszymy jęki i narzekania na GMO – genetycznie modyfikowane organizmy – głównie pochodzą one od małych, ale bardzo hałaśliwych grup. Większość ludzie po prostu nie zajmuje się GMO, bo skupiają się na rzeczywistych i pilnych problemach, takich jak zmiana klimatyczna i globalna pandemia COVID-19. Także grupy anty-GMO zwracają uwagę gdzie indziej, kierując swoje napędzane przez konflikt modele biznesowe ku bardziej lukratywnym tematom, takim jak teorie spiskowe o COVID i kupczenie cudownymi terapiami. Podczas gdy debata o GMO bulgotała przez niemal trzydzieści lat, dane wskazują, że właściwie jest zakończona. Oto pięć faktów na poparcie tego wniosku.

1. Są bezpieczne.


Niemal wszystkie naukowe instytucje na świecie uznają bezpieczeństwo genetycznie modyfikowanych roślin uprawnych. Około trzy tysiące naukowych badań oceniało bezpieczeństwo tych roślin pod kątem zdrowia ludzi i środowiska i 384 instytucje naukowe globalnie uznają rośliny uprawne GMO za bezpieczne. Wśród nich są: Royal Society of Medicine, American Medical Association, World Academy of Sciences, Światowa Organizacja Zdrowia, Komisja Europejska i American Association for the Advancement of Science, wśród wielu innych.


Najsolidniejsze badanie
 przeprowadziła National Academies of Science. Zgromadziła ekspertów z wielu dyscyplin żywności i rolnictwa, by przyjrzeli się nagromadzonym przez lata danym. Doszli do tego samego wniosku: nie ma żadnych dowodów na różnice w ryzyku dla ludzkiego zdrowia między konwencjonalnymi roślinami uprawnymi a dostępnymi komercyjnie roślinami GMO i nie ma żadnych dowodów na przyczynowo-skutkowe efekty problemów dla środowiska z upraw GMO.


2. Dyskusje wokół GMO są coraz rzadsze, ale ich ton jest coraz bardziej pozytywny.


Jako część pracy w Alliance for Science od 2018 roku używamy narzędzi monitorowania mediów, Cision, do śledzenia globalnych dyskusji o GMO. W 2020 roku odkryliśmy, że obecność takich dyskusji zmniejszyła się o 28 procent od roku 2019 i ilość postów na ten temat w mediach społecznościowych zmniejszyła się o 39 procent. Ponadto dane pokazują, że przeciętnie przychylność wobec GMO w dyskusjach tak w mediach tradycyjnych, jak społecznościowych, wzrosła z 68 procent w 2019 roku do 78 procent w 2020. Ta zmiana była najbardziej widoczna w mediach społecznościowych, gdzie pozytywne nastawienie wzrosło od 60 procent w 2019 roku do 78 procent w 2020. W mediach społecznościowych w 2020 roku zmniejszyły się także teorie spiskowe wokół GMO, prawdopodobnie dlatego, że konta, które szerzyły takie treści, coraz bardziej skupiają się na różnych spiskach wokół COVID. Tymczasem media głównego nurtu, takie jak Reuters, CGTV, CNN i “New Scientist”, zastąpiły  w 2020 roku niezłomnych bojowników przeciwko GMO, takich jak GM Watch i GMO-Free USA, jako największych influencerów na ten temat. Dziennikarze coraz częściej informują o GMO w pozytywnym lub neutralnym tonie, co odzwierciedla naukę i naukowy konsensus o ich bezpieczeństwie.


3. Młodzi ludzie popierają biotechnologię.


Młodzi ludzie ogólnie akceptują i przyjmują technologię jako narzędzie wykarmienia wielu przy równoczesnym oszczędzaniu planety. Ta akceptacja wśród młodzieży rośnie w miarę wzrostu świadomości o roli modyfikowanych roślin uprawnych w zmniejszaniu wpływu rolnictwa na środowisko i na zmniejszanie emisji gazów cieplarnianych związanych z globalnym ociepleniem. Niedawny, jeszcze nieopublikowany sondaż Center for Food Integrity odkrył, że Gen Z i millenialsi bardziej akceptują rolną technologię niż ich starsi koledzy i postrzegają ją jako dobre rozwiązanie problemów ludzkości.  


4. Farmerzy uwielbiają rośliny uprawne GMO.


Farmerzy na całym świecie widzą wartość GMO przy każdych zbiorach, bo osiągają wyższe plony z mniejszym nakładem na nawozy, pestycydy i inne wkłady. Dotyczy to zarówno drobnych farmerów, jak tych, którzy mają znacznie większe gospodarstwa. Na przykład, drobni farmerzy w Bangladeszu zmniejszyli użycie pestycydów o 62 procent i sześciokrotnie zwiększyli zyski dzięki uprawie bakłażanów, które zostały genetycznie modyfikowane, by były odporne na niszczycielskie owady. Dzięki takim korzyściom biotechnologia jest najszybciej przyjmowaną technologią roślin uprawnych na świecie, zwiększając się 112-krotnie od 1996 do 2019 roku. 29 krajów – z których 56 procent to kraje rozwijające się – uprawiało w 2019 roku 190,4 miliona hektarów roślin GMO.


Przyjmowanie roślin uprawnych GMO szczególnie przyspiesza w Azji Południowej i w Afryce, Po latach debat Filipiny w tym roku zaaprobowały uprawę Złotego Ryżu, a bakłażany Bt przechodzą teraz proces aprobowania. Nigeria, często nazywana Gigantem Afryki, już zaaprobowała odporną na owady wspięgę wężowatą i bawełnę. Obecnie trwa proces przyjmowania odpornej na suszę i owady kukurydzy oraz najnowszego ryżu GM, który wydajniej używa wody i azotu oraz toleruje zasoloną glebę. Kenia, mimo istniejącego tam moratorium na GMO, przyjęła bawełnę GMO i oczekuje się, że w 2022 roku zaaprobuje kukurydzę GM. Ten trend będzie prawdopodobnie trwał, ponieważ afrykańscy naukowcy są coraz bardziej zaangażowani w badania, które stosują narzędzia biotechnologii do roślin uprawnych kluczowych dla drobnych farmerów i wspierających bezpieczeństwo żywnościowe.


Brazylia, w której rolnictwie dominują drobni farmerzy, wyłania się jako kolejny motor dla GMO. W dodatku do uprawiania roślin, takich jak kukurydza i soja GM, brazylijscy badacze w sektorze publicznym stworzyli genetycznie modyfikowaną fasolę pinto, która jest odporna na wyniszczającą tę roślinę chorobę. Jest obecnie sprzedawana w sklepach spożywczych w całym kraju. W tym roku Brazylia została pierwszym krajem, który zaaprobował import mąki zrobionej z pszenicy GM, dając rozmach tej roślinie stworzonej w sąsiedniej Argentynie, która także chętnie przyjmuje rolniczą biotechnologię. Widok przywódców rządów, którzy odkładają na bok politykę i koncentrują się na tym, co ich narody i farmerzy potrzebują, jest wspaniały.


Chociaż konsumenci odnoszą korzyści z GMO nawet nie zdając sobie z tego sprawy, dzięki wyższym plonom, które powstrzymują wzrost cen i zmniejszają używanie pestycydów, co czyni żywność zdrowszą, niemal wszystkie rośliny uprawne GMO były tworzone z myślą o potrzebach farmerów. Jest prawdopodobne, że konsumenci także polubią uprawy GMO, kiedy na rynek wejdą nowe produkty, które przynoszą im bezpośrednie korzyści i/lub będą odzwierciedlały ich wartości, takie jak lepsza odżywczość, lepszy smak i bardziej zrównoważone podejście do rolnictwa.


5. Sprzeciw w Europie zmalał.


Chociaż ogólnie postrzega się Europejczyków jako zaciętych przeciwników GMO, niepokój o GMO zmalał tam od 66 procent w 2010 roku do zaledwie 27 procent w 2019. Ta zmiana jest dobrą wiadomością dla krajów, na które wpływ mają europejskie NGO i europejska polityka, która stawia przeszkody farmerom w korzystaniu z dobrodziejstw upraw GMO.


Użycie biotechnologii do stworzenia skutecznych i bezpiecznych szczpionek przeciwko COVID-19 miało wpływ na uprawy GMO, podnosząc publiczną świadomość o tej technologii i korzyściach zarówno dla zdrowia, jak dla rolnictwa. Podobnie, pojawienie się nowych narzędzi, takich jak CRISPR i syntetyczna biologia, które niosą wielką obietnicę bardziej zrównoważonego rolnictwa i produkowania żywności z korzyściami dla konsumentów, prawdopodobnie wzmocnią te pozytywne trendy. I rzeczywiście, nasze monitorowanie mediów już wskazuje, że dyskusje o edytowaniu genów są jeszcze bardziej pozytywne niż dyskusje o GMO zarówno w mediach tradycyjnych, jak i społecznościowych.


Stracony czas i impet.


Choć podnosi na duchu zanikanie debaty o GMO, wiele czasu i wysiłku stracono przez przeciwdziałanie opozycji. Tylko 13 genetycznie modyfikowanych roślin uprawnych jest obecnie na globalnym rynku, większość z nich to międzynarodowe uprawy żywnościowe, które wspierają przemysł i produkcję żywca. Tylko pięć – wspięga wężowata, papaja, fasola pinto i Złoty Ryż – to podstawowa żywność, której bardziej wydajne odmiany są zepchnięte do niszy. Ta ponura farsa istnieje głównie z powodu dezinformacji (siania paniki) szerzonej przez przeciwników GM i z powodu regulacyjnych przeszkód, za jakimi orędują, a które utrudniają i niezmiernie podnoszą koszty dla naukowców sektora publicznego, by zakładać start-upy do tworzenia roślin, których cechy byłyby użyteczne dla ludzi w ich społeczeństwach.  


Debata o GMO napędzana głównie przez źle poinformowaną lub próżniaczą opozycję ze strony dobrze odżywionych mieszkańców Zachodu, jest zamknięta. W świecie dręczonym przez mutującego wirusa i rosnące temperatury, działania i odpowiedzi znaczą więcej niż opinie i retoryka. Rozmowy, jakich potrzebujemy teraz, dotyczą rozszerzenia dostępu do narzędzi biotechnologii. Mówiąc prosto, farmerzy potrzebują dostępu do ulepszonych nasion, a młodzi naukowcy potrzebują dostępu do innowacyjnych narzędzi.


Ocenia się, że rolnictwo będzie musiało zwiększyć produkcję o 70 procent, by wykarmić 9 miliardów mieszkańców świata w roku 2050. I musi zrobić to wraz ze znacznym zmniejszeniem obecnego wpływu na środowisko. Rolnictwo odpowiada obecnie za 50 procent globalnej utraty górnej warstwy gleby, 33 procent światowej emisji gazów cieplarnianych, 75 procent emisji azotu i 80 procent deforestacji. Biotechnologia daje nadzieję na zmniejszenie odcisku stopy rolnictwa przy równoczesnej produkcji większej ilości lepszej żywności. Przestańmy ględzić i użyjmy dzisiejszych narzędzi do uratowania planety na jutro.  


Zdjęcie: Drobny farmer z Bangladeszu z dumą pokazuje swój plon bakłażanów.
Zdjęcie: Alliance for Science


5 reasons why the GMO debate is over

Alliance for Science, 9 grudnia 2021

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska



Sarah Evanega

Studiowała biologię roślin na Cornell University, jej rozprawa doktorska traktowała o kontrowersjach wokół genetycznie modyfikowanych roślin w krajach trzeciego świata. Obecnie pracuje w Zarządzie Aliance for Science.   


Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj






Nauka

Znalezionych 1478 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Co robi mózg, kiedy widzisz nie to, co chcesz?   Koraszewski   2017-01-03
Co słychać w sprawie globalnego ocieplenia?   Ridley   2014-09-14
Co tam, panie, w anatomii, czyli mózg, naczynia limfatyczne i inne drobiazgi   Łopatniuk   2015-06-13
Co to jest czerwona rtęć?   Novella   2019-09-20
Co wojny o klimat zrobiły nauce   Ridley   2015-07-23
Co wypadające dyski mówią nam o 700 milionach lat ewolucji   Zimmer   2014-09-24
Co z tą szyjką, czyli od wirusa do raka   Łopatniuk   2016-03-05
Co zabiło megafaunę Ameryki Północnej?   Novella   2021-02-25
Co zabiło niedźwiadka?   Łopatniuk   2015-09-19
Colin Wright broni binarności płci u zwierząt   Coyne   2023-03-15
Conor Friedesdorf (i Alexander Barvinok) o ideologicznym przymusie na amerykańskich uczelniach   Coyne   2023-12-26
Coraz mniejsza część głównych plonów roślin jadalnych na świecie idzie na wyżywienie głodnych, a coraz więcej wykorzystuje się do celów niespożywczych     2022-05-28
Covid 19 może przejmować kontrolę nad receptorami bólu, uśmierzając ból i podnosząc szerzenie się choroby: możliwy rezultat doboru naturalnego   Coyne   2020-10-15
COVID-19 – To są szkody   Novella   2020-05-05
Cuchnąca pułapka i przytulna kryjówka   Tonhasca Júnior   2022-10-21
Cud? Ryba-piła urodzona z dziewiczej matki   Coyne   2015-06-23
Cuda genetyki: arbuz bez pestek   Coyne   2014-08-25
Cudowna animacja DNA i komórek   Coyne   2020-01-06
Czarni uczeni i nauka o rasizmie   Koraszewski   2021-11-03
Czas powiedzieć stop pseudonauce o GMO   Novella   2018-10-02
Czasami gwoździe, koparki, straż, czasami lalki, wstążki, makijaż   Tonhasca Júnior   2024-04-03
Czaszka maleńkiego dinozaura/ptaka znaleziona w bursztynie   Coyne   2020-03-27
Czego może nas nauczyć była zwolenniczka antyszczepionkowców, Kelley Watson-Snyder     2019-08-30
Czego pandemia nauczyła nas o nauce?   Ridley   2020-10-19
Czego programy przyrodnicze nie mówią o afrykańskich dzikich psach   Yong   2016-04-13
Czego się spodziewać, kiedy się spodziewasz   Zimmer   2016-05-30
Czerwonogłowe muchy   Naskręcki   2015-03-22
Cztery prawa biologii ewolucyjnej   Coyne   2015-10-13
Czworonożny wąż   Mayer   2015-07-30
Czy “bezpłciowe” bakterie tworzą biologiczne gatunki?   Coyne   2024-03-06
Czy będzie genetycznie modyfikowana pszenica?   Novella   2017-02-15
Czy brytyjski naukowy establishment popełnił największy błąd w historii?   Ridley   2020-06-13
Czy człowiek musiał wyewoluować?   Coyne   2015-05-15
Czy ewolucja człowieka była nieunikniona?   Coyne   2016-03-08
Czy falsyfikowalność jest zasadnicza dla nauki?   Coyne   2015-12-30
Czy farmerzy mają czekać aż parlamentarzyści podszkolą się w nauce o manioku?   Ongu   2018-03-22
Czy gaz i energia jądrowa są “zielone”   Novella   2022-01-12
Czy genetyka może pomóc wyeliminować nierówność?   Coyne   2021-11-26
Czy globalne ocieplenie może być dla nas dobre?   Ridley   2022-03-03
Czy gąbki są najbliższymi krewnymi pozostałych zwierząt?   Coyne   2021-03-26
Czy hieny rozbijają ludzki patriarchat?   Coyne   2018-06-30
Czy humaniści boją się nauki?   Coyne   2014-02-07
Czy islamska teologia i filozofia może wzbogacić etyczną debatę wokół CRISPR?   Coyne   2019-03-06
Czy istnieje darwinowskie wyjaśnienie ludzkiej kreatywności?   Dennett   2014-08-08
Czy jaszczurka “widzi” skórą   Yong   2014-08-02
Czy jest życie na Europie?   Ridley   2013-12-22
Czy kiedykolwiek lepiej jest nie wiedzieć?   i Jonny Anomaly   2017-05-10
Czy klucz do COVID można znaleźć w rosyjskiej pandemii?   Ridley   2020-06-18
Czy koniki morskie coś nam mówią o LGBT? Błąd naturalistyczny popełniony przez Sussex Wildlife Trust   Coyne   2022-01-25
Czy koty rozumieją prawa fizyki?   Coyne   2016-06-24
Czy kruki mają teorię umysłu? Nowy eksperyment sugeruje, że “tak”   Coyne   2016-05-25
Czy kruki robią plany na przyszłość?   Coyne   2017-07-29
Czy ludzie byli w Nowym Świecie ponad 30 tysięcy lat temu?   Coyne   2020-07-26
Czy ludzie nadal ewoluują? Tak, zarówno globalnie, jak lokalnie   Coyne   2015-09-28
Czy ludzie wyewoluowali w wodzie?   Coyne   2024-01-08
Czy ludzkość zmierza w kierunku kanibalizmu?   Lomborg   2014-06-09
Czy mamut włochaty potrzebuje adwokata?   Zimmer   2014-01-09
Czy mężczyźni są bardziej kreatywni niż kobiety?   Kim   2016-11-24
Czy mikrobiom może się zbuntować?   Zimmer   2015-01-28
Czy mizoandria może być zakaźna?   Tonhasca Júnior   2022-10-24
Czy mleko matek może odżywiać manipulujące umysłem mikroby?   Yong   2015-04-14
Czy może istnieć sztuka bez artysty?    Wadhawan   2013-12-30
Czy możemy zobaczyć osobowość?   Novella   2020-06-05
Czy można falsyfikować naukowe teorie? Naukowiec odpowiada, że “nie”   Coyne   2020-09-12
Czy mrożącą krew w żyłach prawdą jest, że decyzja o zamknięciu społeczeństwa opierała się na luźnych matematycznych spekulacjach?   Ridley   2020-05-15
Czy nadchodzi hydroponika?   Novella   2021-07-13
Czy nauka zabija duszę?   Steven Pinker   2015-08-06
Czy nauka zabija duszę?   S. Pinker   2018-01-09
Czy Oświecenie przygasa?   Ridley   2017-10-13
Czy pasożyt mózgu powoduje chorobliwy pociąg szympansów do lampartów?   Yong   2016-02-27
Czy poparcie przez celebrytę może skłonić ludzi do zaakceptowania ewolucji?   Coyne   2018-12-07
Czy problem zwijania białka został rozwiązany?   Coyne   2020-12-05
Czy przestaniemy być mięsożerni?   Ridley   2017-05-09
Czy ptaki wyewoluowały większe dzioby, by zjadać duże, inwazyjne ślimaki?   Coyne   2017-12-13
Czy płeć jest jak gender konstruktem społecznym? Nie.   Coyne   2017-02-17
Czy rozum jest “większy niż nauka”? Kiepska próba deprecjonowania nauki   Coyne   2015-04-28
Czy teoria doboru naturalnego Darwina zmieniła nasz pogląd na miejsce ludzkości   Dennett   2018-06-07
Czy to jest teoria? Czy to jest prawo? Nie, to jest fakt.   Dawkins   2015-12-05
Czy uczenie się metodą prób i błędów jest „nauką”?   Coyne   2022-01-14
Czy Uganda potrzebuje GMO? Naukowcy spoglądają na edytowanie genów, by przyspieszyć innowacje   Ongu   2017-09-20
Czy uprawa jabłek odzwierciedla bigoterię?   Coyne   2023-05-18
Czy wierzysz w duchy?   Łopatniuk   2017-10-28
Czy wirusy pomogły uczynić z nas ludzi?   Zimmer   2017-02-10
Czy współczesny Homo sapiens wyewoluował w różnych częściach Afryki?   Coyne   2018-07-24
Czy wykształceni ludzie są bardziej antysemiccy?   Albert Cheng i Ian Kingsbury   2021-04-05
Czy wyrazy ludzkiej twarzy są uniwersalne w okazywaniu emocji?   Coyne   2020-09-02
Czy wyrostek robaczkowy jest narządem szczątkowym?   Coyne   2016-05-21
Czy znaleziono najstarszy dowód na istnienie zwierzęcia? Nowa gąbko-podobna skamieniałość liczy 890 milionów lat   Coyne   2021-08-11
Czy świat rzeczywiście staje się biedniejszy? Odpowiedź Stevena Pinkera   Coyne   2019-02-06
Czy Samolubny gen zaszkodził publicznemu rozumieniu biologii?   Coyne   2022-10-13
Czy kometa zabiła mamuty   Novella   2018-02-22
Czym jest nauka i dlaczego ma nas obchodzić?   Sokal   2014-07-22
Czytanie myśli z fMRI i AI   Novella   2023-05-05
Déjà vu i swojskość   Novella   2018-03-17
Daj ać ja pobruszę …   Łukaszewski   2018-10-20
Dan Brown - akomodacjonista   Coyne   2015-01-31
Darwin znowu się myli! Artykuł pokazuje, że jego hipoteza o „samcach większych u ssaków” wydaje się błędna   Coyne   2024-04-06
Darwin, lisy i inne ssaki na Falklandach   Mayer   2019-12-11
David Barash namawia naukowców do stworzenia człowieko-szympansiej hybrydy   Coyne   2018-03-20
David Hillis o specjacji   Coyne   2023-07-13

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk