Prawda

Czwartek, 28 marca 2024 - 18:30

« Poprzedni Następny »


Pięć powodów zakończenia debaty o GMO


Sarah Evanea 2021-12-16


Chociaż nadal słyszymy jęki i narzekania na GMO – genetycznie modyfikowane organizmy – głównie pochodzą one od małych, ale bardzo hałaśliwych grup. Większość ludzie po prostu nie zajmuje się GMO, bo skupiają się na rzeczywistych i pilnych problemach, takich jak zmiana klimatyczna i globalna pandemia COVID-19. Także grupy anty-GMO zwracają uwagę gdzie indziej, kierując swoje napędzane przez konflikt modele biznesowe ku bardziej lukratywnym tematom, takim jak teorie spiskowe o COVID i kupczenie cudownymi terapiami. Podczas gdy debata o GMO bulgotała przez niemal trzydzieści lat, dane wskazują, że właściwie jest zakończona. Oto pięć faktów na poparcie tego wniosku.

1. Są bezpieczne.


Niemal wszystkie naukowe instytucje na świecie uznają bezpieczeństwo genetycznie modyfikowanych roślin uprawnych. Około trzy tysiące naukowych badań oceniało bezpieczeństwo tych roślin pod kątem zdrowia ludzi i środowiska i 384 instytucje naukowe globalnie uznają rośliny uprawne GMO za bezpieczne. Wśród nich są: Royal Society of Medicine, American Medical Association, World Academy of Sciences, Światowa Organizacja Zdrowia, Komisja Europejska i American Association for the Advancement of Science, wśród wielu innych.


Najsolidniejsze badanie
 przeprowadziła National Academies of Science. Zgromadziła ekspertów z wielu dyscyplin żywności i rolnictwa, by przyjrzeli się nagromadzonym przez lata danym. Doszli do tego samego wniosku: nie ma żadnych dowodów na różnice w ryzyku dla ludzkiego zdrowia między konwencjonalnymi roślinami uprawnymi a dostępnymi komercyjnie roślinami GMO i nie ma żadnych dowodów na przyczynowo-skutkowe efekty problemów dla środowiska z upraw GMO.


2. Dyskusje wokół GMO są coraz rzadsze, ale ich ton jest coraz bardziej pozytywny.


Jako część pracy w Alliance for Science od 2018 roku używamy narzędzi monitorowania mediów, Cision, do śledzenia globalnych dyskusji o GMO. W 2020 roku odkryliśmy, że obecność takich dyskusji zmniejszyła się o 28 procent od roku 2019 i ilość postów na ten temat w mediach społecznościowych zmniejszyła się o 39 procent. Ponadto dane pokazują, że przeciętnie przychylność wobec GMO w dyskusjach tak w mediach tradycyjnych, jak społecznościowych, wzrosła z 68 procent w 2019 roku do 78 procent w 2020. Ta zmiana była najbardziej widoczna w mediach społecznościowych, gdzie pozytywne nastawienie wzrosło od 60 procent w 2019 roku do 78 procent w 2020. W mediach społecznościowych w 2020 roku zmniejszyły się także teorie spiskowe wokół GMO, prawdopodobnie dlatego, że konta, które szerzyły takie treści, coraz bardziej skupiają się na różnych spiskach wokół COVID. Tymczasem media głównego nurtu, takie jak Reuters, CGTV, CNN i “New Scientist”, zastąpiły  w 2020 roku niezłomnych bojowników przeciwko GMO, takich jak GM Watch i GMO-Free USA, jako największych influencerów na ten temat. Dziennikarze coraz częściej informują o GMO w pozytywnym lub neutralnym tonie, co odzwierciedla naukę i naukowy konsensus o ich bezpieczeństwie.


3. Młodzi ludzie popierają biotechnologię.


Młodzi ludzie ogólnie akceptują i przyjmują technologię jako narzędzie wykarmienia wielu przy równoczesnym oszczędzaniu planety. Ta akceptacja wśród młodzieży rośnie w miarę wzrostu świadomości o roli modyfikowanych roślin uprawnych w zmniejszaniu wpływu rolnictwa na środowisko i na zmniejszanie emisji gazów cieplarnianych związanych z globalnym ociepleniem. Niedawny, jeszcze nieopublikowany sondaż Center for Food Integrity odkrył, że Gen Z i millenialsi bardziej akceptują rolną technologię niż ich starsi koledzy i postrzegają ją jako dobre rozwiązanie problemów ludzkości.  


4. Farmerzy uwielbiają rośliny uprawne GMO.


Farmerzy na całym świecie widzą wartość GMO przy każdych zbiorach, bo osiągają wyższe plony z mniejszym nakładem na nawozy, pestycydy i inne wkłady. Dotyczy to zarówno drobnych farmerów, jak tych, którzy mają znacznie większe gospodarstwa. Na przykład, drobni farmerzy w Bangladeszu zmniejszyli użycie pestycydów o 62 procent i sześciokrotnie zwiększyli zyski dzięki uprawie bakłażanów, które zostały genetycznie modyfikowane, by były odporne na niszczycielskie owady. Dzięki takim korzyściom biotechnologia jest najszybciej przyjmowaną technologią roślin uprawnych na świecie, zwiększając się 112-krotnie od 1996 do 2019 roku. 29 krajów – z których 56 procent to kraje rozwijające się – uprawiało w 2019 roku 190,4 miliona hektarów roślin GMO.


Przyjmowanie roślin uprawnych GMO szczególnie przyspiesza w Azji Południowej i w Afryce, Po latach debat Filipiny w tym roku zaaprobowały uprawę Złotego Ryżu, a bakłażany Bt przechodzą teraz proces aprobowania. Nigeria, często nazywana Gigantem Afryki, już zaaprobowała odporną na owady wspięgę wężowatą i bawełnę. Obecnie trwa proces przyjmowania odpornej na suszę i owady kukurydzy oraz najnowszego ryżu GM, który wydajniej używa wody i azotu oraz toleruje zasoloną glebę. Kenia, mimo istniejącego tam moratorium na GMO, przyjęła bawełnę GMO i oczekuje się, że w 2022 roku zaaprobuje kukurydzę GM. Ten trend będzie prawdopodobnie trwał, ponieważ afrykańscy naukowcy są coraz bardziej zaangażowani w badania, które stosują narzędzia biotechnologii do roślin uprawnych kluczowych dla drobnych farmerów i wspierających bezpieczeństwo żywnościowe.


Brazylia, w której rolnictwie dominują drobni farmerzy, wyłania się jako kolejny motor dla GMO. W dodatku do uprawiania roślin, takich jak kukurydza i soja GM, brazylijscy badacze w sektorze publicznym stworzyli genetycznie modyfikowaną fasolę pinto, która jest odporna na wyniszczającą tę roślinę chorobę. Jest obecnie sprzedawana w sklepach spożywczych w całym kraju. W tym roku Brazylia została pierwszym krajem, który zaaprobował import mąki zrobionej z pszenicy GM, dając rozmach tej roślinie stworzonej w sąsiedniej Argentynie, która także chętnie przyjmuje rolniczą biotechnologię. Widok przywódców rządów, którzy odkładają na bok politykę i koncentrują się na tym, co ich narody i farmerzy potrzebują, jest wspaniały.


Chociaż konsumenci odnoszą korzyści z GMO nawet nie zdając sobie z tego sprawy, dzięki wyższym plonom, które powstrzymują wzrost cen i zmniejszają używanie pestycydów, co czyni żywność zdrowszą, niemal wszystkie rośliny uprawne GMO były tworzone z myślą o potrzebach farmerów. Jest prawdopodobne, że konsumenci także polubią uprawy GMO, kiedy na rynek wejdą nowe produkty, które przynoszą im bezpośrednie korzyści i/lub będą odzwierciedlały ich wartości, takie jak lepsza odżywczość, lepszy smak i bardziej zrównoważone podejście do rolnictwa.


5. Sprzeciw w Europie zmalał.


Chociaż ogólnie postrzega się Europejczyków jako zaciętych przeciwników GMO, niepokój o GMO zmalał tam od 66 procent w 2010 roku do zaledwie 27 procent w 2019. Ta zmiana jest dobrą wiadomością dla krajów, na które wpływ mają europejskie NGO i europejska polityka, która stawia przeszkody farmerom w korzystaniu z dobrodziejstw upraw GMO.


Użycie biotechnologii do stworzenia skutecznych i bezpiecznych szczpionek przeciwko COVID-19 miało wpływ na uprawy GMO, podnosząc publiczną świadomość o tej technologii i korzyściach zarówno dla zdrowia, jak dla rolnictwa. Podobnie, pojawienie się nowych narzędzi, takich jak CRISPR i syntetyczna biologia, które niosą wielką obietnicę bardziej zrównoważonego rolnictwa i produkowania żywności z korzyściami dla konsumentów, prawdopodobnie wzmocnią te pozytywne trendy. I rzeczywiście, nasze monitorowanie mediów już wskazuje, że dyskusje o edytowaniu genów są jeszcze bardziej pozytywne niż dyskusje o GMO zarówno w mediach tradycyjnych, jak i społecznościowych.


Stracony czas i impet.


Choć podnosi na duchu zanikanie debaty o GMO, wiele czasu i wysiłku stracono przez przeciwdziałanie opozycji. Tylko 13 genetycznie modyfikowanych roślin uprawnych jest obecnie na globalnym rynku, większość z nich to międzynarodowe uprawy żywnościowe, które wspierają przemysł i produkcję żywca. Tylko pięć – wspięga wężowata, papaja, fasola pinto i Złoty Ryż – to podstawowa żywność, której bardziej wydajne odmiany są zepchnięte do niszy. Ta ponura farsa istnieje głównie z powodu dezinformacji (siania paniki) szerzonej przez przeciwników GM i z powodu regulacyjnych przeszkód, za jakimi orędują, a które utrudniają i niezmiernie podnoszą koszty dla naukowców sektora publicznego, by zakładać start-upy do tworzenia roślin, których cechy byłyby użyteczne dla ludzi w ich społeczeństwach.  


Debata o GMO napędzana głównie przez źle poinformowaną lub próżniaczą opozycję ze strony dobrze odżywionych mieszkańców Zachodu, jest zamknięta. W świecie dręczonym przez mutującego wirusa i rosnące temperatury, działania i odpowiedzi znaczą więcej niż opinie i retoryka. Rozmowy, jakich potrzebujemy teraz, dotyczą rozszerzenia dostępu do narzędzi biotechnologii. Mówiąc prosto, farmerzy potrzebują dostępu do ulepszonych nasion, a młodzi naukowcy potrzebują dostępu do innowacyjnych narzędzi.


Ocenia się, że rolnictwo będzie musiało zwiększyć produkcję o 70 procent, by wykarmić 9 miliardów mieszkańców świata w roku 2050. I musi zrobić to wraz ze znacznym zmniejszeniem obecnego wpływu na środowisko. Rolnictwo odpowiada obecnie za 50 procent globalnej utraty górnej warstwy gleby, 33 procent światowej emisji gazów cieplarnianych, 75 procent emisji azotu i 80 procent deforestacji. Biotechnologia daje nadzieję na zmniejszenie odcisku stopy rolnictwa przy równoczesnej produkcji większej ilości lepszej żywności. Przestańmy ględzić i użyjmy dzisiejszych narzędzi do uratowania planety na jutro.  


Zdjęcie: Drobny farmer z Bangladeszu z dumą pokazuje swój plon bakłażanów.
Zdjęcie: Alliance for Science


5 reasons why the GMO debate is over

Alliance for Science, 9 grudnia 2021

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska



Sarah Evanega

Studiowała biologię roślin na Cornell University, jej rozprawa doktorska traktowała o kontrowersjach wokół genetycznie modyfikowanych roślin w krajach trzeciego świata. Obecnie pracuje w Zarządzie Aliance for Science.   


Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj






Nauka

Znalezionych 1469 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Kameleon przekazuje różne informacje różnymi częściami ciała   Yong   2013-12-14
Paradoksalne cechy genetyki inteligencji   Ridley   2013-12-18
Wielki skandal z biopaliwami   Lomborg   2013-12-19
Przedwczesna wiadomość o śmierci samolubnego genu   Coyne   2013-12-22
Czy jest życie na Europie?   Ridley   2013-12-22
Nowa data udomowienia kotów: około 5300 lat temu – i to w Chinach   Coyne   2013-12-26
Na Zeusa, natura jest przeżarta rują i korupcją   Koraszewski   2013-12-26
Proces cywilizacji   Ridley   2013-12-28
Jak karakara wygrywa z osami   Cobb   2013-12-29
Żebropławy, czyli dziwactwa ewolucji   Coyne   2013-12-30
Czy może istnieć sztuka bez artysty?    Wadhawan   2013-12-30
Zderzenie mentalności   Koraszewski   2014-01-01
Skrzydlaci oszuści i straż obywatelska   Young   2014-01-02
Delfiny umyślnie narkotyzują się truciznami rozdymków   Coyne   2014-01-04
Długi cień anglosfery   Ridley   2014-01-05
Ciemna materia genetyki psychiatrycznej   Zimmer   2014-01-06
Co czyni nas ludźmi?   Dawkins   2014-01-07
Twoja choroba na szalce   Yong   2014-01-08
Czy mamut włochaty potrzebuje adwokata?   Zimmer   2014-01-09
Pradawne rośliny kwitnące znalezione w bursztynie   Coyne   2014-01-10
Ratując gatunek możesz go niechcący skazać   Yong   2014-01-11
Ewolucja ukryta w pełnym świetle   Zimmer   2014-01-13
Koniec humanistyki?   Coyne   2014-01-15
Jak poruszasz nogą, która kiedyś była płetwą?   Yong   2014-01-16
Jak wyszliśmy na ląd, kość za kością   Zimmer   2014-01-19
Twoja wewnętrzna mucha   Cobb   2014-01-22
Ukwiał żyje w antarktycznym lodzie!   Coyne   2014-01-25
Dlaczego poligamia zanika?   Ridley   2014-01-26
Wspólne pochodzenie sygnałów płodności   Cobb   2014-01-28
Ewolucja i Bóg   Coyne   2014-01-29
O delfinach, dużych mózgach i skokach logiki   Yong   2014-01-30
Dziennikarski „statek upiorów” Greg Mayer   Mayer   2014-01-31
Dlaczego leniwce wypróżniają się na ziemi?   Bruce Lyon   2014-02-02
Moda na kopanie nauki   Coyne   2014-02-03
Neandertalczycy: bliscy obcy   Zimmer   2014-02-05
O pochodzeniu dobra i zła   Coyne   2014-02-05
Sposób znajdowania genów choroby   Yong   2014-02-07
Czy humaniści boją się nauki?   Coyne   2014-02-07
Kiedy zróżnicowały się współczesne ssaki łożyskowe?   Mayer   2014-02-10
O przyjaznej samolubności   Koraszewski   2014-02-12
Skąd wiesz, że znalazłeś je wszystkie?   Zimmer   2014-02-15
Nauka odkrywa nową niewiedzę o przeszłości   Ridley   2014-02-18
Żyjące gniazdo?   Zimmer   2014-02-19
Planeta tykwy pospolitej   Zimmer   2014-02-21
Nowe niezwykłe skamieniałości typu “Łupki z Burgess”   Coyne   2014-02-22
Dziennik z Mozambiku: Pardalota   Naskręcki   2014-02-23
Wskrzeszona odpowiedź z kredy na “chorobę królów”   Yong   2014-02-26
Dziennik z Mozambiku: Sybilla     2014-03-01
Spojrzeć ślepym okiem   Yong   2014-03-02
Intelektualne danie dnia  The Big Think   Coyne   2014-03-04
Przeczołgać się przez mózg i nie zgubić się   Zimmer   2014-03-05
Gdzie podziewają się żółwiki podczas zgubionych lat?   Yong   2014-03-10
Supergen, który maluje kłamcę   Yong   2014-03-14
Idea, którą pora oddać na złom   Koraszewski   2014-03-15
Zwycięstwa bez chwały   Ridley   2014-03-17
Twarde jak skała   Naskręcki   2014-03-18
Pasożyty informacyjne   Zimmer   2014-03-19
Seymour Benzer: humor, historia i genetyka   Cobb   2014-03-21
Kto to był Per Brinck?   Naskręcki   2014-03-23
Potrafimy rozróżnić między przynajmniej bilionem zapachów   Yong   2014-03-25
Godzina Ziemi czyli o celebrowaniu ciemności   Lomborg   2014-03-27
Słonie słyszą więcej niż ludzie   Yong   2014-03-30
Niebo gwiaździste nade mną, małpa włochata we mnie   Koraszewski   2014-03-31
Wielkoskrzydłe   Naskręcki   2014-04-02
Najstarsze żyjące organizmy   Coyne   2014-04-03
Jak zmienić bakterie jelitowe w dziennikarzy   Yong   2014-04-06
Eureka! Sprytne wrony to odkryły   Coyne   2014-04-07
Sukces upraw GM w Indiach   Lomborg   2014-04-09
Wirus, który sterylizuje owady, ale je pobudza   Yong   2014-04-12
Przystosować się do zmiany klimatu   Ridley   2014-04-14
Jeden oddech, który zmienił planetę   Naskręcki   2014-04-16
Najgorsze w karmieniu komarów jest czekanie   Yong   2014-04-17
Kłopotliwa podróż w przyszłość   Ridley   2014-04-19
Pierwsze spojrzenie na mikroby współczesnych łowców zbieraczy     2014-04-23
Seksizm w nauce o jaskiniowych owadach   Coyne   2014-04-26
Musza bakteria zaprasza inne muszki na uczty owocowe   Yong   2014-04-27
Zachwycający rabuś, który liczy sto milionów lat   Cobb   2014-04-28
Mądrość (małych) tłumów   Zimmer   2014-04-29
Tak bada się ewolucję inteligencji u zwierząt   Yong   2014-05-02
Fantastyczna mimikra tropikalnego pnącza   Coyne   2014-05-03
Dlaczego większość zasobównie wyczerpuje się   Ridley   2014-05-04
Pomidory tworzą pestycydy z zapachu swoich sąsiadów   Yong   2014-05-07
Potrawy z pasożytów   Zimmer   2014-05-08
Technologia jest często matką nauki, a nie odwrotnie   Ridley   2014-05-09
Montezuma i jego flirty   Coyne   2014-05-11
Insekt dziedziczy mikroby z plemnika taty   Yong   2014-05-12
Polowanie na nietoperze   Naskręcki   2014-05-14
Zmień swoje geny przez zmianę swojego życia   Coyne   2014-05-15
Obrona śmieciowego DNA   Zimmer   2014-05-17
Gdzie są badania zwierzęcych wagin?   Yong   2014-05-20
Niemal ssaki   Naskręcki   2014-05-21
Zobaczyć jak splątane są gałęzie drzewa   Zimmer   2014-05-23
Dlaczego ramiona ośmiornicy nie plączą się   Yong   2014-05-24
Niezwykły pasikonik szklany   Naskręcki   2014-05-27
Wąż zgubiony i ponownie odnaleziony   Mayer   2014-05-28
Niespodziewani krewni mamutaków   Yong   2014-05-30
Trochę lepszy  świat   Ridley   2014-05-31
Tam, gdzie są ptaki   Mayer   2014-06-01
Ewolucja, ptaki i kwiaty   Coyne   2014-06-02
Jestem spełniony   Naskręcki   2014-06-04

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk