Prawda

Poniedziałek, 29 kwietnia 2024 - 15:05

« Poprzedni Następny »


Lektyny – nowy straszak żywieniowy


Steven Novella 2017-08-22


Chcesz wzbogacić się przez Internet? Oto prosty przepis. Najpierw oczyść się z całej etyki i skrupułów, jakie możesz mieć. Zdław każdą chętkę na uczciwość intelektualną.


Następnie, udawaj, że jesteś ekspertem. Rzeczywiste kompetencje nie są niezbędne. Właściwie, nie potrzebujesz nawet podstawowej wiedzy na poziomie klasy piątej. Są tytuły, jakie możesz sobie nadać, by z łatwością to osiągnąć: life coach, specjalista od żywienia, strażnik zdrowia, food chick, cokolwiek.


Już prawie dotarłeś. Pozostaje tylko stworzenie popytu na jakieś bezużyteczne badziewie, które możesz sprzedawać on line z absurdalną marżą. W tym momencie możesz pomyśleć – dlaczego ktokolwiek miałby kupować moje bezużyteczne badziewie? W rzeczywistości jest to znacznie łatwiejsze niż myślisz i sprzedawcy używali jakiejś wersji tej strategii od czasu wynalezienia systemu barteru. W jednym słowie: strach.


Wystrasz czymś swoich potencjalnych klientów, a potem sprzedaj im rozwiązanie. To jest łatwiejsze niż myślisz, wszystko, czego potrzebujesz, już jest w Internecie. Niedawno John Oliver pokazał, jak Alex Jones używa szalonych teorii spiskowych, by podsycać strach i wściekłość swojej publiczności, a potem sprzedaje im filtry do wody i suplementy jako rozwiązanie. Sprzedaje także kulturę spiskową i przekonuje swoją łatwowierną publiczność, że muszą go popierać, żeby dobrał się do ukrytej prawdy. Jones może nawet przyznać, że to wszystko jest tylko grą i nie ma to znaczenia, ponieważ udało mu się stworzyć środowisko, w którym faktami i prawdą jest wszystko to, co mówi – marzenie każdego sprzedawcy.


Wiele jest już gotowych narracji, które możesz po prostu przyjąć w celu sprzedania twojego bezwartościowego śmiecia. Po prostu znajdź jakąś platformę szerzenia paniki i wskocz na nią. Obawy o żywność będą chyba najlepsze, szczególnie dla początkującego.


Istniejący guru zdrowia już przetarli ci drogę. Według ich narracji marketingowej wszystkie pokarmy są albo straszliwymi truciznami, albo superfood o magicznych właściwościach. Musisz tylko napisać artykuł, w którym będziesz twierdził, że niektóre artykuły żywnościowe powodują chorobę u wszystkich, a następnie sprzedać im rozwiązanie. Tym rozwiązaniem może być jakaś superfood, książka kucharska, która mówi, jak unikać toksycznej żywności lub jakiś specjalny suplement, który będzie przeciwdziałać toksycznym efektom złej żywności, która powoduje ich chorobę. (Nawet nie muszą być chorzy – powiedz im, że powoduje nadwagę, utratę energii i pobolewania. Nie zapomnij też dodać, że potrzebują tego dla optymalnego zdrowia – w ten sposób zagarniesz wszystkich.)


Weźmy, na przykład, lektyny


Prawdopodobnie słyszeliście już o problemach z glutenem. To była nie lada sztuka – guru zdrowia byli w stanie przekonać olbrzymie liczby ludzi, że są nadwrażliwi na gluten. Na tym polega piękno tej strategii: zmusiło to naukowców do zbadania tej kwestii, dania jej prawdziwie naukowo brzmiącej nazwy – nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (lub NCGS – ludzie uwielbiają mówić, że mają chorobę, która jest szeregiem liter). Jest nawet lepiej, nauka jest zawsze nieco zabałaganiona, co znaczy, że będą opublikowane badania, które będziesz mógł cytować na poparcie twojego siania paniki, nawet jeśli nie są tym poparciem.


Możesz nawet uczynić straszydłem całe kategorie żywności – węglowodany, produkty mleczne, zboża, cokolwiek.


A oto jeszcze jedna wygodna sprawa – wszystko jest toksyną, zależy tylko od dawki. Właściwie wszystko, co jemy, ma jakiś trujący potencjał. Wszystkie rośliny wytwarzają trucizny, by bronić się, więc znajdujesz trucizny wszędzie. Większość żywności, jaką jemy, ma zawartość odżywczą, a składniki odżywcze są konieczne dla wszystkiego, co robi organizm. Dlatego możesz zamienić cokolwiek w żywność toksyczną, koncentrując się na potencjalnie toksycznych efektach jedzenia znacznie większych ilości danej żywności niż ktokolwiek kiedykolwiek może zjeść. Możesz także zamienić wszystko w superfood, po prostu przez wskazanie, jak organizm używa zawartych w tym składników odżywczych.


Wiele jest toksyn i superfood, jakich możesz użyć, ale jeśli dopiero zaczynasz, możesz chcieć wybrać coś, co właśnie zdobywa rozgłos. Na przykład, lektyny, są najnowszym straszydłem żywnościowym. Właściwie była to czysta loteria – guru mogli równie łatwo promować lektyny jako superfood, ale wygrywa obecnie jako straszydło, więc to jest koń, na którego należy stawiać.


Lektyny są klasą białek roślinnych,
które wiążą glukozę. Ogólnie używane są do zlepiania komórek i innych rzeczy. Są częste w zbożach i w fasoli. Różne lektyny mają różny potencjał toksyczny, ale to jest złożone i nie chcesz w to wnikać. Po prostu traktuj tak samo wszystkie lektyny, to jest łatwiejsze. Pewne lektyny w dużych dawkach mogą powodować problemy gastryczne, takie jak mdłości i biegunka. To jest nauka – i to całkowicie ci wystarczy, by wystraszyć ludzi.


Dodaj także, że równocześnie powodują zapalenia i hamują układ odpornościowy. Nie martw się, twoi klienci nie zauważą sprzeczności. Zawsze dodawaj zapalenie, ponieważ wszystko wydaje się pobudzać układ odpornościowy w jakiś sposób. To właściwie jest wszystko, co robi układ odpornościowy – reaguje. Możesz potem twierdzić, że ponieważ wykazano, że jakaś oznaka aktywności układu odpornościowego rośnie w obecności olbrzymiej ilości oczyszczonych lektyn w szalce Petriego, lektyny powodują choroby. Poważnie – to zadziała.


Nie martw się o krytyków, którzy powiedzą, że gotowanie niszczy niemal wszystkie lektyny w żywności (no wiesz, ponieważ białka rozkładają się od gorąca). Po prostu zignoruj ten fakt. Jeśli mówisz ludziom, że surowa fasola czerwona ma wysoką zawartość lektyn, to jest to prawda. Gdyby ludzie jedli duże ilości surowej fasoli czerwonej, mogliby zachorować. Po prostu nie wspomnij, że ugotowanie fasoli, co jest niezbędne, by móc ją zjeść, niszczy niemal wszystkie lektyny.


Lektyny są także “antyodżywcze”, ponieważ mogą obniżyć przyswajanie niektórych witamin i innych składników odżywczych. Tu także jest ważna wskazówka, o której warto pamiętać – obfite używanie przedrostków „anty” i „pro” (antyutleniacz, probiotyk itd.). Jest to łatwy sposób sygnalizowania czy coś jest dobre, czy złe – bardzo binarny, co jest istotą narracji, którą sprzedajesz.


Możesz niepokoić się, że nie ma żadnych dowodów, że lektyny zjadane w normalnej diecie są szkodliwe i że twoje badziewie jest bezwartościowe, ale nie martw się. Nauce zabiera 10 do 20 lat sprawdzenie czegoś takiego. W międzyczasie będą głównie badania podstawowe i badania na zwierzętach. Są one kopalnią złota dla guru zdrowia, którzy sprzedają bezużyteczne badziewie, ponieważ te przedkliniczne badania pokażą najróżniejsze rzeczy. Naukowcy chcą zobaczyć, co dzieje się, kiedy dajesz olbrzymie dawki komórkom lub zwierzętom, po prostu jako dowód koncepcji. To wspaniałe, bo jest niemal gwarancja, że zdarzy się im coś złego i możesz wykorzystać to do siania paniki. Możesz nawet zrobić sobie zdjęcie w białym fartuchu, jak omawiasz najnowsze badanie na zwierzętach, żeby wzmocnić twoją fałszywą renomę eksperta.


Minie 20 lat zanim definitywne badania kliniczne dowiodą, że wszystko, co twierdzisz i sprzedajesz, jest oszukańczym nonsensem. Ale wtedy już będzie istniał kwitnący rynek na twoje badziewie i strach, który pomogłeś stworzyć, będzie głęboko zakorzeniony w kulturze. Nauka przyjdzie zbyt późno. Jeśli jednak rynek zacznie gasnąć, bo ludzie w rzeczywistości nie odnoszą korzyści z świństwa, które im sprzedajesz, z pewnością będzie istniała jakaś inna moda żywieniowa, czekająca na to, by rozwinąć skrzydła. Istnieją niezliczone substancje, które można albo promować, albo straszyć nimi. A także, w kolejnym pokoleniu, kiedy wszyscy zapomną, co się zdarzyło, możesz ożywić stare strachy żywnościowe lub stare superfood. To jest niekończący się cykl i nigdy nie zabraknie ci materiału.


I nadal nie musisz martwić się o naukowców i sceptyków, którzy będą mówić, że wszystko, co sprzedajesz, jest nienaukowym nonsensem. Po prostu nazwij ich wspólnikami jakiejś wielkiej korporacji, a twoja publiczność połknie to i jeszcze się obliże. Napomknij o spisku, jeśli to będzie konieczne. Pamiętaj, że prawdziwa nauka nie ma znaczenia. Sprzedajesz narrację i ludzie to kupią.

 

Lectin – The New Food Bogeyman

4 sierpnia 2017

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska



Steven Novella


Neurolog, wykładowca na Yale University School of Medicine. Przewodniczący i współzałożyciel New England Skeptical Society. Twórca popularnych (cotygodniowych) podkastów o nauce The Skeptics’ Guide to the Universe.  Jest również dyrektorem Science-Based Medicine będącej częścią James Randi Educational Foundation (JREF), członek Committee for Skeptical Inquiry (CSI) oraz członek założyciel Institute for Science in Medicine.

Prowadzi blog Neurologica.


Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj






Nauka

Znalezionych 1475 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Dlaczego kod genetyczny nie jest uniwersalny   Cobb   2014-10-06
Zachwycający rabuś, który liczy sto milionów lat   Cobb   2014-04-28
Twoja wewnętrzna mucha   Cobb   2014-01-22
Ćma gynandromorf wychodzi na światło dzienne  - opowiada historię o nauce    Cobb   2015-09-15
Seksizm w nauce: czy Watson i Crick naprawdę ukradli dane Rosalind Franklin?   Cobb   2015-07-07
Uroczy wykres, który opowiada naszą historię   Cobb   2017-10-17
12 podstawowych punktów biologii ewolucyjnej   Cobb   2016-03-02
Świat RNA   Cobb   2014-11-27
Jak karakara wygrywa z osami   Cobb   2013-12-29
Seymour Benzer: humor, historia i genetyka   Cobb   2014-03-21
Dlaczego powinny nas fascynować liczące 100 tysięcy lat ludzkie zęby z Chin?   Cobb   2015-10-30
DNA: zoptymalizowany kod źródłowy?   Cobb   2015-11-30
Urodziny Rosalind Franklin!   Cobb   2020-07-31
Wszystkiego najlepszego w dniu 60. urodzin, centralny dogmacie!   Cobb   2017-10-04
Dziwaczne, wysysające krew czerwie jurajskie   Cobb   2014-06-28
Geny neandertalskie są wszędzie   Cobb   2015-10-23
Technologia pomaga w kryzysach wodnych na całym globie   Cohen   2019-04-02
Ptasia grypa w czasach ludzkiej zarazy   Collins   2022-01-11
Oszaleć na punkcie nietoperzy w czasach korony i politykierstwa   Collins   2020-07-25
Oxitec rozszerza próby z komarami GMO, by zredukować szerzenie się malarii   Conrow   2022-04-28
Nigeria daje zielone światło kukurydzy GMO   Conrow   2021-11-22
Rośliny zmodyfikowane: odkłamać opinię o GMO   Conrow   2022-04-07
Bakłażan GMO jest udokumentowaną wygraną ubogich farmerów   Conrow   2021-09-23
Selektywnie stosowana koncepcja tabula rasa i ideologicznie motywowane nieporozumienia   Cory Clark   2019-05-09
Dlaczego zwierzęta są urocze?   Coyne   2014-12-30
Trzecia droga ewolucji? Nie sądzę   Coyne   2015-03-05
Lekcja ewolucji: specjacja w akcji!   Coyne   2015-01-12
Moda na kopanie nauki   Coyne   2014-02-03
Niezwykłe pasikoniki naśladujące liście, u których samce i samice są różnych kolorów   Coyne   2017-01-24
Francis Crick był niesamowitym geniuszem   Coyne   2015-04-02
Ogon ćmy i nietoperze   Coyne   2015-02-23
Skąd bóbr? To są szczuroskoczki, a nie wiewiórki!   Coyne   2017-04-11
Dan Brown - akomodacjonista   Coyne   2015-01-31
Ideologiczna opozycja wobec prawdy biologicznej   Coyne   2016-12-28
Nowe niezwykłe skamieniałości typu “Łupki z Burgess”   Coyne   2014-02-22
Kolejny gatunek wron używa narzędzi   Coyne   2016-10-06
Seks paproci i kreacjoniści   Coyne   2015-03-27
Mistyfikacja Sokala: dwadzieścia lat później   Coyne   2017-01-13
Dobór naturalny w naszym gatunku na przestrzeni ostatnich dwóch tysiącleci   Coyne   2016-10-22
Nowa data udomowienia kotów: około 5300 lat temu – i to w Chinach   Coyne   2013-12-26
Pisklę przypominające wyglądem i zachowaniem trującą gąsienicę   Coyne   2014-12-18
Czy rozum jest “większy niż nauka”? Kiepska próba deprecjonowania nauki   Coyne   2015-04-28
Ewolucyjny poziom ludzkiej przemocy   Coyne   2016-10-14
Ciąg dalszy sporu o dobór grupowy   Coyne   2015-04-22
Eureka! Sprytne wrony to odkryły   Coyne   2014-04-07
Koniec humanistyki?   Coyne   2014-01-15
Nowe skamieniałości: najwcześniejszy na świecie znany ptak   Coyne   2015-05-12
Facet od nauki przeciwko GMO   Coyne   2014-11-12
Najstarsze organizmy: 3,7 miliarda lat?   Coyne   2016-09-13
Montezuma i jego flirty   Coyne   2014-05-11
Specjacja hybryd może być rzadka   Coyne   2016-10-29
Trawa w uchu. Ale po co?   Coyne   2014-07-09
Koszmar kreacjonisty: ewolucja w działaniu   Coyne   2016-09-21
Nowy, opierzony i czteroskrzydły dinosaur   Coyne   2014-07-23
Zmień swoje geny przez zmianę swojego życia   Coyne   2014-05-15
Czy człowiek musiał wyewoluować?   Coyne   2015-05-15
Selektywne używanie narzędzi wśród mrówek   Coyne   2017-01-17
Adam i Ewa: dwoje, czy więcej niż dwoje przodków?   Coyne   2017-01-07
Historia porostów i człowieka, który ją skorygował   Coyne   2017-01-26
Delfiny umyślnie narkotyzują się truciznami rozdymków   Coyne   2014-01-04
Przedwczesna wiadomość o śmierci samolubnego genu   Coyne   2013-12-22
Homo floresiensis, hominin “hobbit”, w Internecie   Coyne   2016-11-25
Modliszka storczykowa: czy upodabnia się do storczyka?   Coyne   2015-03-13
Cuda genetyki: arbuz bez pestek   Coyne   2014-08-25
Pająk upodabnia się do ptasich odchodów   Coyne   2014-06-17
Ewolucja i Bóg   Coyne   2014-01-29
Intelektualne danie dnia  The Big Think   Coyne   2014-03-04
Tajemnica pasków zebry rozwiązana – a przynajmniej tak mówią naukowcy   Coyne   2017-01-31
Mimikra chemiczna u mszyc   Coyne   2015-02-19
Jak często geny przeskakują między gatunkami?   Coyne   2015-04-18
Marnie napisany artykuł o uroczym gryzoniu   Coyne   2014-07-03
Ślepa salamandra z Teksasu ma nerw wzrokowy, ale nie ma prawdziwych oczu   Coyne   2016-10-11
Ukwiał żyje w antarktycznym lodzie!   Coyne   2014-01-25
Żebropławy, czyli dziwactwa ewolucji   Coyne   2013-12-30
OLBRZYMI owad wodny (i kilka innych)   Coyne   2014-07-28
Seksizm w nauce o jaskiniowych owadach   Coyne   2014-04-26
Dobór krewniaczy pozostaje wartościowym narzędziem   Coyne   2015-04-06
Najstarsza jak dotąd identyfikacja medycyny sądowej   Coyne   2014-12-10
Pradawnym płazom odrastały kończyny   Coyne   2014-09-29
Dymorfizm płciowy i ideologia   Coyne   2014-12-01
Bajka o kaczkach karolinkach   Coyne   2016-12-16
Grantowie na Galápagos i ich hybrydowe gatunki   Coyne   2014-08-18
Czy humaniści boją się nauki?   Coyne   2014-02-07
Fantastyczna mimikra tropikalnego pnącza   Coyne   2014-05-03
Nowy opierzony dinozaur sugeruje, że większość dinozaurów miała pióra   Coyne   2014-08-03
Dowody ewolucji: wideo i nieco dłuższy wywód   Coyne   2014-10-22
O pochodzeniu dobra i zła   Coyne   2014-02-05
Genetyka kocich łat   Coyne   2014-11-26
Wierzący nagradzani za życia   Coyne   2014-12-21
Lucy mogła umrzeć spadając z drzewa   Coyne   2016-09-07
Opierzony ogon dinozaura w bursztynie!   Coyne   2016-12-19
Nowa i dziwaczna, zmieniająca kształt żaba   Coyne   2015-04-10
Z nowego artykuły wynika, że istnieje nie jeden, a cztery gatunki żyraf, nie jestem jednak pewien   Coyne   2016-09-27
John van Wyhe obala mity o Darwinie   Coyne   2016-11-09
Ewolucja, ptaki i kwiaty   Coyne   2014-06-02
Pradawne rośliny kwitnące znalezione w bursztynie   Coyne   2014-01-10
Najstarsze żyjące organizmy   Coyne   2014-04-03
Użycie ognia przez homininy: przykład szybkiej ewolucji kulturowej?   Coyne   2021-08-04
Cztery prawa biologii ewolucyjnej   Coyne   2015-10-13
Znaleziono najstarszego “bilaterian”: odkryto podobne do robaka stworzenie wraz z jego skamieniałymi śladami   Coyne   2020-04-16

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk