Prawda

Wtorek, 23 kwietnia 2024 - 21:36

« Poprzedni Następny »


Lektyny – nowy straszak żywieniowy


Steven Novella 2017-08-22


Chcesz wzbogacić się przez Internet? Oto prosty przepis. Najpierw oczyść się z całej etyki i skrupułów, jakie możesz mieć. Zdław każdą chętkę na uczciwość intelektualną.


Następnie, udawaj, że jesteś ekspertem. Rzeczywiste kompetencje nie są niezbędne. Właściwie, nie potrzebujesz nawet podstawowej wiedzy na poziomie klasy piątej. Są tytuły, jakie możesz sobie nadać, by z łatwością to osiągnąć: life coach, specjalista od żywienia, strażnik zdrowia, food chick, cokolwiek.


Już prawie dotarłeś. Pozostaje tylko stworzenie popytu na jakieś bezużyteczne badziewie, które możesz sprzedawać on line z absurdalną marżą. W tym momencie możesz pomyśleć – dlaczego ktokolwiek miałby kupować moje bezużyteczne badziewie? W rzeczywistości jest to znacznie łatwiejsze niż myślisz i sprzedawcy używali jakiejś wersji tej strategii od czasu wynalezienia systemu barteru. W jednym słowie: strach.


Wystrasz czymś swoich potencjalnych klientów, a potem sprzedaj im rozwiązanie. To jest łatwiejsze niż myślisz, wszystko, czego potrzebujesz, już jest w Internecie. Niedawno John Oliver pokazał, jak Alex Jones używa szalonych teorii spiskowych, by podsycać strach i wściekłość swojej publiczności, a potem sprzedaje im filtry do wody i suplementy jako rozwiązanie. Sprzedaje także kulturę spiskową i przekonuje swoją łatwowierną publiczność, że muszą go popierać, żeby dobrał się do ukrytej prawdy. Jones może nawet przyznać, że to wszystko jest tylko grą i nie ma to znaczenia, ponieważ udało mu się stworzyć środowisko, w którym faktami i prawdą jest wszystko to, co mówi – marzenie każdego sprzedawcy.


Wiele jest już gotowych narracji, które możesz po prostu przyjąć w celu sprzedania twojego bezwartościowego śmiecia. Po prostu znajdź jakąś platformę szerzenia paniki i wskocz na nią. Obawy o żywność będą chyba najlepsze, szczególnie dla początkującego.


Istniejący guru zdrowia już przetarli ci drogę. Według ich narracji marketingowej wszystkie pokarmy są albo straszliwymi truciznami, albo superfood o magicznych właściwościach. Musisz tylko napisać artykuł, w którym będziesz twierdził, że niektóre artykuły żywnościowe powodują chorobę u wszystkich, a następnie sprzedać im rozwiązanie. Tym rozwiązaniem może być jakaś superfood, książka kucharska, która mówi, jak unikać toksycznej żywności lub jakiś specjalny suplement, który będzie przeciwdziałać toksycznym efektom złej żywności, która powoduje ich chorobę. (Nawet nie muszą być chorzy – powiedz im, że powoduje nadwagę, utratę energii i pobolewania. Nie zapomnij też dodać, że potrzebują tego dla optymalnego zdrowia – w ten sposób zagarniesz wszystkich.)


Weźmy, na przykład, lektyny


Prawdopodobnie słyszeliście już o problemach z glutenem. To była nie lada sztuka – guru zdrowia byli w stanie przekonać olbrzymie liczby ludzi, że są nadwrażliwi na gluten. Na tym polega piękno tej strategii: zmusiło to naukowców do zbadania tej kwestii, dania jej prawdziwie naukowo brzmiącej nazwy – nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (lub NCGS – ludzie uwielbiają mówić, że mają chorobę, która jest szeregiem liter). Jest nawet lepiej, nauka jest zawsze nieco zabałaganiona, co znaczy, że będą opublikowane badania, które będziesz mógł cytować na poparcie twojego siania paniki, nawet jeśli nie są tym poparciem.


Możesz nawet uczynić straszydłem całe kategorie żywności – węglowodany, produkty mleczne, zboża, cokolwiek.


A oto jeszcze jedna wygodna sprawa – wszystko jest toksyną, zależy tylko od dawki. Właściwie wszystko, co jemy, ma jakiś trujący potencjał. Wszystkie rośliny wytwarzają trucizny, by bronić się, więc znajdujesz trucizny wszędzie. Większość żywności, jaką jemy, ma zawartość odżywczą, a składniki odżywcze są konieczne dla wszystkiego, co robi organizm. Dlatego możesz zamienić cokolwiek w żywność toksyczną, koncentrując się na potencjalnie toksycznych efektach jedzenia znacznie większych ilości danej żywności niż ktokolwiek kiedykolwiek może zjeść. Możesz także zamienić wszystko w superfood, po prostu przez wskazanie, jak organizm używa zawartych w tym składników odżywczych.


Wiele jest toksyn i superfood, jakich możesz użyć, ale jeśli dopiero zaczynasz, możesz chcieć wybrać coś, co właśnie zdobywa rozgłos. Na przykład, lektyny, są najnowszym straszydłem żywnościowym. Właściwie była to czysta loteria – guru mogli równie łatwo promować lektyny jako superfood, ale wygrywa obecnie jako straszydło, więc to jest koń, na którego należy stawiać.


Lektyny są klasą białek roślinnych,
które wiążą glukozę. Ogólnie używane są do zlepiania komórek i innych rzeczy. Są częste w zbożach i w fasoli. Różne lektyny mają różny potencjał toksyczny, ale to jest złożone i nie chcesz w to wnikać. Po prostu traktuj tak samo wszystkie lektyny, to jest łatwiejsze. Pewne lektyny w dużych dawkach mogą powodować problemy gastryczne, takie jak mdłości i biegunka. To jest nauka – i to całkowicie ci wystarczy, by wystraszyć ludzi.


Dodaj także, że równocześnie powodują zapalenia i hamują układ odpornościowy. Nie martw się, twoi klienci nie zauważą sprzeczności. Zawsze dodawaj zapalenie, ponieważ wszystko wydaje się pobudzać układ odpornościowy w jakiś sposób. To właściwie jest wszystko, co robi układ odpornościowy – reaguje. Możesz potem twierdzić, że ponieważ wykazano, że jakaś oznaka aktywności układu odpornościowego rośnie w obecności olbrzymiej ilości oczyszczonych lektyn w szalce Petriego, lektyny powodują choroby. Poważnie – to zadziała.


Nie martw się o krytyków, którzy powiedzą, że gotowanie niszczy niemal wszystkie lektyny w żywności (no wiesz, ponieważ białka rozkładają się od gorąca). Po prostu zignoruj ten fakt. Jeśli mówisz ludziom, że surowa fasola czerwona ma wysoką zawartość lektyn, to jest to prawda. Gdyby ludzie jedli duże ilości surowej fasoli czerwonej, mogliby zachorować. Po prostu nie wspomnij, że ugotowanie fasoli, co jest niezbędne, by móc ją zjeść, niszczy niemal wszystkie lektyny.


Lektyny są także “antyodżywcze”, ponieważ mogą obniżyć przyswajanie niektórych witamin i innych składników odżywczych. Tu także jest ważna wskazówka, o której warto pamiętać – obfite używanie przedrostków „anty” i „pro” (antyutleniacz, probiotyk itd.). Jest to łatwy sposób sygnalizowania czy coś jest dobre, czy złe – bardzo binarny, co jest istotą narracji, którą sprzedajesz.


Możesz niepokoić się, że nie ma żadnych dowodów, że lektyny zjadane w normalnej diecie są szkodliwe i że twoje badziewie jest bezwartościowe, ale nie martw się. Nauce zabiera 10 do 20 lat sprawdzenie czegoś takiego. W międzyczasie będą głównie badania podstawowe i badania na zwierzętach. Są one kopalnią złota dla guru zdrowia, którzy sprzedają bezużyteczne badziewie, ponieważ te przedkliniczne badania pokażą najróżniejsze rzeczy. Naukowcy chcą zobaczyć, co dzieje się, kiedy dajesz olbrzymie dawki komórkom lub zwierzętom, po prostu jako dowód koncepcji. To wspaniałe, bo jest niemal gwarancja, że zdarzy się im coś złego i możesz wykorzystać to do siania paniki. Możesz nawet zrobić sobie zdjęcie w białym fartuchu, jak omawiasz najnowsze badanie na zwierzętach, żeby wzmocnić twoją fałszywą renomę eksperta.


Minie 20 lat zanim definitywne badania kliniczne dowiodą, że wszystko, co twierdzisz i sprzedajesz, jest oszukańczym nonsensem. Ale wtedy już będzie istniał kwitnący rynek na twoje badziewie i strach, który pomogłeś stworzyć, będzie głęboko zakorzeniony w kulturze. Nauka przyjdzie zbyt późno. Jeśli jednak rynek zacznie gasnąć, bo ludzie w rzeczywistości nie odnoszą korzyści z świństwa, które im sprzedajesz, z pewnością będzie istniała jakaś inna moda żywieniowa, czekająca na to, by rozwinąć skrzydła. Istnieją niezliczone substancje, które można albo promować, albo straszyć nimi. A także, w kolejnym pokoleniu, kiedy wszyscy zapomną, co się zdarzyło, możesz ożywić stare strachy żywnościowe lub stare superfood. To jest niekończący się cykl i nigdy nie zabraknie ci materiału.


I nadal nie musisz martwić się o naukowców i sceptyków, którzy będą mówić, że wszystko, co sprzedajesz, jest nienaukowym nonsensem. Po prostu nazwij ich wspólnikami jakiejś wielkiej korporacji, a twoja publiczność połknie to i jeszcze się obliże. Napomknij o spisku, jeśli to będzie konieczne. Pamiętaj, że prawdziwa nauka nie ma znaczenia. Sprzedajesz narrację i ludzie to kupią.

 

Lectin – The New Food Bogeyman

4 sierpnia 2017

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska



Steven Novella


Neurolog, wykładowca na Yale University School of Medicine. Przewodniczący i współzałożyciel New England Skeptical Society. Twórca popularnych (cotygodniowych) podkastów o nauce The Skeptics’ Guide to the Universe.  Jest również dyrektorem Science-Based Medicine będącej częścią James Randi Educational Foundation (JREF), członek Committee for Skeptical Inquiry (CSI) oraz członek założyciel Institute for Science in Medicine.

Prowadzi blog Neurologica.


Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj






Nauka

Znalezionych 1474 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Kameleon przekazuje różne informacje różnymi częściami ciała   Yong   2013-12-14
Paradoksalne cechy genetyki inteligencji   Ridley   2013-12-18
Wielki skandal z biopaliwami   Lomborg   2013-12-19
Przedwczesna wiadomość o śmierci samolubnego genu   Coyne   2013-12-22
Czy jest życie na Europie?   Ridley   2013-12-22
Nowa data udomowienia kotów: około 5300 lat temu – i to w Chinach   Coyne   2013-12-26
Na Zeusa, natura jest przeżarta rują i korupcją   Koraszewski   2013-12-26
Proces cywilizacji   Ridley   2013-12-28
Jak karakara wygrywa z osami   Cobb   2013-12-29
Żebropławy, czyli dziwactwa ewolucji   Coyne   2013-12-30
Czy może istnieć sztuka bez artysty?    Wadhawan   2013-12-30
Zderzenie mentalności   Koraszewski   2014-01-01
Skrzydlaci oszuści i straż obywatelska   Young   2014-01-02
Delfiny umyślnie narkotyzują się truciznami rozdymków   Coyne   2014-01-04
Długi cień anglosfery   Ridley   2014-01-05
Ciemna materia genetyki psychiatrycznej   Zimmer   2014-01-06
Co czyni nas ludźmi?   Dawkins   2014-01-07
Twoja choroba na szalce   Yong   2014-01-08
Czy mamut włochaty potrzebuje adwokata?   Zimmer   2014-01-09
Pradawne rośliny kwitnące znalezione w bursztynie   Coyne   2014-01-10
Ratując gatunek możesz go niechcący skazać   Yong   2014-01-11
Ewolucja ukryta w pełnym świetle   Zimmer   2014-01-13
Koniec humanistyki?   Coyne   2014-01-15
Jak poruszasz nogą, która kiedyś była płetwą?   Yong   2014-01-16
Jak wyszliśmy na ląd, kość za kością   Zimmer   2014-01-19
Twoja wewnętrzna mucha   Cobb   2014-01-22
Ukwiał żyje w antarktycznym lodzie!   Coyne   2014-01-25
Dlaczego poligamia zanika?   Ridley   2014-01-26
Wspólne pochodzenie sygnałów płodności   Cobb   2014-01-28
Ewolucja i Bóg   Coyne   2014-01-29
O delfinach, dużych mózgach i skokach logiki   Yong   2014-01-30
Dziennikarski „statek upiorów” Greg Mayer   Mayer   2014-01-31
Dlaczego leniwce wypróżniają się na ziemi?   Bruce Lyon   2014-02-02
Moda na kopanie nauki   Coyne   2014-02-03
Neandertalczycy: bliscy obcy   Zimmer   2014-02-05
O pochodzeniu dobra i zła   Coyne   2014-02-05
Sposób znajdowania genów choroby   Yong   2014-02-07
Czy humaniści boją się nauki?   Coyne   2014-02-07
Kiedy zróżnicowały się współczesne ssaki łożyskowe?   Mayer   2014-02-10
O przyjaznej samolubności   Koraszewski   2014-02-12
Skąd wiesz, że znalazłeś je wszystkie?   Zimmer   2014-02-15
Nauka odkrywa nową niewiedzę o przeszłości   Ridley   2014-02-18
Żyjące gniazdo?   Zimmer   2014-02-19
Planeta tykwy pospolitej   Zimmer   2014-02-21
Nowe niezwykłe skamieniałości typu “Łupki z Burgess”   Coyne   2014-02-22
Dziennik z Mozambiku: Pardalota   Naskręcki   2014-02-23
Wskrzeszona odpowiedź z kredy na “chorobę królów”   Yong   2014-02-26
Dziennik z Mozambiku: Sybilla     2014-03-01
Spojrzeć ślepym okiem   Yong   2014-03-02
Intelektualne danie dnia  The Big Think   Coyne   2014-03-04
Przeczołgać się przez mózg i nie zgubić się   Zimmer   2014-03-05
Gdzie podziewają się żółwiki podczas zgubionych lat?   Yong   2014-03-10
Supergen, który maluje kłamcę   Yong   2014-03-14
Idea, którą pora oddać na złom   Koraszewski   2014-03-15
Zwycięstwa bez chwały   Ridley   2014-03-17
Twarde jak skała   Naskręcki   2014-03-18
Pasożyty informacyjne   Zimmer   2014-03-19
Seymour Benzer: humor, historia i genetyka   Cobb   2014-03-21
Kto to był Per Brinck?   Naskręcki   2014-03-23
Potrafimy rozróżnić między przynajmniej bilionem zapachów   Yong   2014-03-25
Godzina Ziemi czyli o celebrowaniu ciemności   Lomborg   2014-03-27
Słonie słyszą więcej niż ludzie   Yong   2014-03-30
Niebo gwiaździste nade mną, małpa włochata we mnie   Koraszewski   2014-03-31
Wielkoskrzydłe   Naskręcki   2014-04-02
Najstarsze żyjące organizmy   Coyne   2014-04-03
Jak zmienić bakterie jelitowe w dziennikarzy   Yong   2014-04-06
Eureka! Sprytne wrony to odkryły   Coyne   2014-04-07
Sukces upraw GM w Indiach   Lomborg   2014-04-09
Wirus, który sterylizuje owady, ale je pobudza   Yong   2014-04-12
Przystosować się do zmiany klimatu   Ridley   2014-04-14
Jeden oddech, który zmienił planetę   Naskręcki   2014-04-16
Najgorsze w karmieniu komarów jest czekanie   Yong   2014-04-17
Kłopotliwa podróż w przyszłość   Ridley   2014-04-19
Pierwsze spojrzenie na mikroby współczesnych łowców zbieraczy     2014-04-23
Seksizm w nauce o jaskiniowych owadach   Coyne   2014-04-26
Musza bakteria zaprasza inne muszki na uczty owocowe   Yong   2014-04-27
Zachwycający rabuś, który liczy sto milionów lat   Cobb   2014-04-28
Mądrość (małych) tłumów   Zimmer   2014-04-29
Tak bada się ewolucję inteligencji u zwierząt   Yong   2014-05-02
Fantastyczna mimikra tropikalnego pnącza   Coyne   2014-05-03
Dlaczego większość zasobównie wyczerpuje się   Ridley   2014-05-04
Pomidory tworzą pestycydy z zapachu swoich sąsiadów   Yong   2014-05-07
Potrawy z pasożytów   Zimmer   2014-05-08
Technologia jest często matką nauki, a nie odwrotnie   Ridley   2014-05-09
Montezuma i jego flirty   Coyne   2014-05-11
Insekt dziedziczy mikroby z plemnika taty   Yong   2014-05-12
Polowanie na nietoperze   Naskręcki   2014-05-14
Zmień swoje geny przez zmianę swojego życia   Coyne   2014-05-15
Obrona śmieciowego DNA   Zimmer   2014-05-17
Gdzie są badania zwierzęcych wagin?   Yong   2014-05-20
Niemal ssaki   Naskręcki   2014-05-21
Zobaczyć jak splątane są gałęzie drzewa   Zimmer   2014-05-23
Dlaczego ramiona ośmiornicy nie plączą się   Yong   2014-05-24
Niezwykły pasikonik szklany   Naskręcki   2014-05-27
Wąż zgubiony i ponownie odnaleziony   Mayer   2014-05-28
Niespodziewani krewni mamutaków   Yong   2014-05-30
Trochę lepszy  świat   Ridley   2014-05-31
Tam, gdzie są ptaki   Mayer   2014-06-01
Ewolucja, ptaki i kwiaty   Coyne   2014-06-02
Jestem spełniony   Naskręcki   2014-06-04

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk