Prawda

Środa, 1 maja 2024 - 15:11

« Poprzedni Następny »


Jak anty-GMO aktywiści blokują humanitarną biofortyfikację w Afryce i Azji


Isaac Ongu 2017-09-26


Nazywa się to “ukrytym głodem”. Wiele roślin uprawnych w rozwijającym się świecie ma marną jakość odżywczą – co znaczy, że jeśli mamy poprawić bezpieczeństwo żywnościowe, biofortyfikacja jest niezbędna. Ukryty głód jest podstępny. Uderza w ludzi, którzy na pozór wydają się konsumować wystarczające ilości żywności – głównie podstawowe pożywienie, takie jak ryż uprawiany na małych farmach rodzinnych. Niemniej puste kalorie wielu podstawowych roślin uprawnych ukrywają nieunikniony brak składników odżywczych, których niedobór wpływa na zdrowie i dobrostan ludzi żyjących na marginesach.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) definiuje ukryty głód jako brak witamin i minerałów, pojawiający się, kiedy żywność, jaką jedzą ludzie, nie spełnia wymagań odżywczych, a więc brakuje w tej żywności mikroelementów, takich jak żelazo i witamina A, potrzebne do wzrostu i rozwoju. WHO ocenia, że 2 miliardy ludzi cierpi z powodu niedoborów witamin i minerałów, a najbardziej dotknięte są kobiety i dzieci w rodzinach o niskich dochodach. Te niedobory ograniczają ich wzrost, rozwój, zdrowie i zdolność do pracy i mogą prowadzić do przedwczesnej śmierci.


To był jeden z głównych bodźców projektu Złotego Ryżu. Według UNICEF, ponad 1,1 miliona dzieci umiera przedwcześnie na świecie z powodu niedoboru witaminy A (VAD), a wiele milionów ślepnie i ma większą podatność na rozmaite choroby. Złoty Ryż jest dobrym przykładem biofortyfikowanej żywności. W tym wypadku biofortyfikację osiągnięto przez genetyczną modyfikację roślin ryżu, by wytwarzały i gromadziły w ziarnach prowitaminę A (β-karoten), co nie zdarza się w naturalnie występujących roślinach ryżu. 


Jedną z czołowych organizacji zajmujących się tym problemem jest HarvestPlus, którą w 1990 r. założył Howarth Bouis, młody ekonomista z International Food Policy Research Institute (IFPRI). W 2016 r. Bouis otrzymał World Food Prize – “Nagrodę Nobla w Rolnictwie i Odżywianiu” – za swoją pracę nad globalnym problemem niedoborów  mikroelementów.


HarvestPlus była w Afryce Wschodniej na początku lata bieżącego roku na dorocznej wystawie rolniczej w lipcu 2017 r. organizowanej przez Federację Farmerów Ugandy, gdzie pokazano technologie rolnicze, które są kluczem do poprawy bezpieczeństwa żywnościowego i dochodów. W dodatku do promowania bogatego w prowitaminę A słodkiego ziemniaka o pomarańczowym miąższu HarvestPlus promuje fasolę wzbogaconą cynkiem i żelazem. Na tej samej wystawie prezydent Ugandy Yoweri Museveni Kaguta, który jest entuzjastą nowoczesnej biotechnologii, prezentował odmiany fasoli wzbogaconej cynkiem i żelazem. Według Imeldy Kashaija, zastępczyni dyrektora generalnego publicznego urzędu badawczego Ugandy, wzbogacone mikroelementami odmiany roślin uprawnych będą zwalczać plagę “ukrytego głodu”.


Odmiany słodkich ziemniaków o pomarańczowym miąższu
Odmiany słodkich ziemniaków o pomarańczowym miąższu

Dowody na wystawie potwierdzają, że nagroda była słuszna


HarvestPlus pokazał cały cykl hodowli słodkich ziemniaków o pomarańczowym miąższu od produkcji i namnażania czystego materiału sadzeniowego; metod sadzenia i różnych sposobów przetwarzania tych ziemniaków; do produktów żywnościowych, które zaspokajają różne potrzeby konsumentów. Kobieta, która pokazywała mi wszystkie etapy tego cyklu, powiedziała, że pracują w partnerstwie z kilkoma grupami farmerów, których uczą, jak najlepiej poprawić poziom odżywiania ich rodzin. Kilkoro z nas skosztowało dostarczające witaminę A słodkie ziemniaki. Mnie to może niewiele pomóc, ponieważ niedobór witaminy A, według WHO, dotyka głównie małe dzieci i kobiety w ciąży. Chleb, ciasta, chipsy, mąka i kasza były produktami, które próbowali odwiedzający wystawę.



Dlaczego więc prowadzi się wojnę z wzbogaconymi mikroelementami produktami roślinnymi? 


Niektóre, ale nie wszystkie, biofortyfikowane rośliny uprawne są genetycznie modyfikowane. Te, które są, jak Złoty Ryż w Azji i Super Banana w Ugandzie, nadal spotykają się z oporem aktywistów anty-GMO mimo ich potencjału na olbrzymi wkład w zwalczanie niedoborów mikroelementów w ubogich społecznościach. Sukces, jaki odniosła HarvestPlus w szerzeniu swoich produktów w narażonych społecznosciach, można by przypisać temu, że używają konwencjonalnych metod hodowli roślin, by uzyskać te odmiany.


Ten sukces stawia wyzwania kluczowym twierdzeniom aktywistów działających przeciwko GMO, które wysuwają, próbując powstrzymać Złoty Ryż i wzbogacone w prowitaminę A banany. Twierdzą oni, że zawartość beta-karotenu w nowych odmianach może być zbyt wysoka, dostarczając ich w ilościach szkodliwych dla zdrowia; że sposób, w jaki afrykańscy farmerzy przygotowują pewne potrawy, może powodować, że beta-karoten nie jest łatwo przyswajalny; że suplementy żywnościowe odniosły powodzenie w niektórych krajach, więc nie ma potrzeby roślin biofortyfikowanych.


Wszystkie te argumenty można użyć przeciwko konwencjonalnie stworzonym biofortyfikowanym roślinom uprawnym, i wszystkie są wadliwe. Słodkie ziemniaki o pomarańczowym miąższu dorównują, a w niektórych wypadkach przewyższają marchew pod względem zawartości prowitaminy A.


Starania o zwiększenie akceptacji słodkich ziemniaków o pomarańczowym miąższu są godne pochwały, ale w Ugandzie podstawowym pożywieniem są banany, podczas gdy maniok jest najważniejszy w Nigerii. Dlatego Uganda próbuje zdobyć dla swoich farmerów dostęp do bogatych w prowitaminę A bananów. To samo dzieje się w Nigerii, gdzie projekt VIRCAPlus próbuje wzbogacić maniok o cynk i żelazo w preferowanych przez farmerów odmianach.


Według WHO, “Fortyfikacja żywności przejmuje sprawy tam, gdzie pozostawiają je suplementy”.  To wprowadza sprawę biofortyfikacji, gdzie organizacje takie jak HarvestPlus, CIP i różne instytuty badawcze kładą nacisk na wzbogacanie mikroelementami podstawowych produktów żywnościowych jako zrównoważony sposób rozwiązania krótko- i długotrwałych problemów niedoborów mikroelementów. Biofortyfikowanie tak podstawowego wyżywienia jak banany, maniok i ryż jest kluczem do rozwiązania krytycznego wyzwania globalnego ukrytego głodu. Powody niedopuszczania tych produktów do społeczności, jakie podają aktywiści anty-GMO, nie mają żadnego sensu. Jak pokazała HarvestPlus, można zatrzymać niedożywienie przez promowanie akceptacji roślin biofortyfikowanych poprzez innowacyjne produkty. 

 

Hidden hunger: How anti-GMO activists are blocking humanitarian biofortification in Africaand Asia

Genetic Literacy Project, 12 września 2017

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska



Isaac Ongu


Popularyzator nauki, zajmuje się agronomią i nowymi technologiami w rolnictwie oraz wyzwaniami dla rolnictwa w krajach rozwijających się. Związany z grupą  Genetic Literacy Project


Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj






Nauka

Znalezionych 1475 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Dlaczego kod genetyczny nie jest uniwersalny   Cobb   2014-10-06
Zachwycający rabuś, który liczy sto milionów lat   Cobb   2014-04-28
Twoja wewnętrzna mucha   Cobb   2014-01-22
Ćma gynandromorf wychodzi na światło dzienne  - opowiada historię o nauce    Cobb   2015-09-15
Seksizm w nauce: czy Watson i Crick naprawdę ukradli dane Rosalind Franklin?   Cobb   2015-07-07
Uroczy wykres, który opowiada naszą historię   Cobb   2017-10-17
12 podstawowych punktów biologii ewolucyjnej   Cobb   2016-03-02
Świat RNA   Cobb   2014-11-27
Jak karakara wygrywa z osami   Cobb   2013-12-29
Seymour Benzer: humor, historia i genetyka   Cobb   2014-03-21
Dlaczego powinny nas fascynować liczące 100 tysięcy lat ludzkie zęby z Chin?   Cobb   2015-10-30
DNA: zoptymalizowany kod źródłowy?   Cobb   2015-11-30
Urodziny Rosalind Franklin!   Cobb   2020-07-31
Wszystkiego najlepszego w dniu 60. urodzin, centralny dogmacie!   Cobb   2017-10-04
Dziwaczne, wysysające krew czerwie jurajskie   Cobb   2014-06-28
Geny neandertalskie są wszędzie   Cobb   2015-10-23
Technologia pomaga w kryzysach wodnych na całym globie   Cohen   2019-04-02
Ptasia grypa w czasach ludzkiej zarazy   Collins   2022-01-11
Oszaleć na punkcie nietoperzy w czasach korony i politykierstwa   Collins   2020-07-25
Oxitec rozszerza próby z komarami GMO, by zredukować szerzenie się malarii   Conrow   2022-04-28
Nigeria daje zielone światło kukurydzy GMO   Conrow   2021-11-22
Rośliny zmodyfikowane: odkłamać opinię o GMO   Conrow   2022-04-07
Bakłażan GMO jest udokumentowaną wygraną ubogich farmerów   Conrow   2021-09-23
Selektywnie stosowana koncepcja tabula rasa i ideologicznie motywowane nieporozumienia   Cory Clark   2019-05-09
Dlaczego zwierzęta są urocze?   Coyne   2014-12-30
Trzecia droga ewolucji? Nie sądzę   Coyne   2015-03-05
Lekcja ewolucji: specjacja w akcji!   Coyne   2015-01-12
Moda na kopanie nauki   Coyne   2014-02-03
Niezwykłe pasikoniki naśladujące liście, u których samce i samice są różnych kolorów   Coyne   2017-01-24
Francis Crick był niesamowitym geniuszem   Coyne   2015-04-02
Ogon ćmy i nietoperze   Coyne   2015-02-23
Skąd bóbr? To są szczuroskoczki, a nie wiewiórki!   Coyne   2017-04-11
Dan Brown - akomodacjonista   Coyne   2015-01-31
Ideologiczna opozycja wobec prawdy biologicznej   Coyne   2016-12-28
Nowe niezwykłe skamieniałości typu “Łupki z Burgess”   Coyne   2014-02-22
Kolejny gatunek wron używa narzędzi   Coyne   2016-10-06
Seks paproci i kreacjoniści   Coyne   2015-03-27
Mistyfikacja Sokala: dwadzieścia lat później   Coyne   2017-01-13
Dobór naturalny w naszym gatunku na przestrzeni ostatnich dwóch tysiącleci   Coyne   2016-10-22
Nowa data udomowienia kotów: około 5300 lat temu – i to w Chinach   Coyne   2013-12-26
Pisklę przypominające wyglądem i zachowaniem trującą gąsienicę   Coyne   2014-12-18
Czy rozum jest “większy niż nauka”? Kiepska próba deprecjonowania nauki   Coyne   2015-04-28
Ewolucyjny poziom ludzkiej przemocy   Coyne   2016-10-14
Ciąg dalszy sporu o dobór grupowy   Coyne   2015-04-22
Eureka! Sprytne wrony to odkryły   Coyne   2014-04-07
Koniec humanistyki?   Coyne   2014-01-15
Nowe skamieniałości: najwcześniejszy na świecie znany ptak   Coyne   2015-05-12
Facet od nauki przeciwko GMO   Coyne   2014-11-12
Najstarsze organizmy: 3,7 miliarda lat?   Coyne   2016-09-13
Montezuma i jego flirty   Coyne   2014-05-11
Specjacja hybryd może być rzadka   Coyne   2016-10-29
Trawa w uchu. Ale po co?   Coyne   2014-07-09
Koszmar kreacjonisty: ewolucja w działaniu   Coyne   2016-09-21
Nowy, opierzony i czteroskrzydły dinosaur   Coyne   2014-07-23
Zmień swoje geny przez zmianę swojego życia   Coyne   2014-05-15
Czy człowiek musiał wyewoluować?   Coyne   2015-05-15
Selektywne używanie narzędzi wśród mrówek   Coyne   2017-01-17
Adam i Ewa: dwoje, czy więcej niż dwoje przodków?   Coyne   2017-01-07
Historia porostów i człowieka, który ją skorygował   Coyne   2017-01-26
Delfiny umyślnie narkotyzują się truciznami rozdymków   Coyne   2014-01-04
Przedwczesna wiadomość o śmierci samolubnego genu   Coyne   2013-12-22
Homo floresiensis, hominin “hobbit”, w Internecie   Coyne   2016-11-25
Modliszka storczykowa: czy upodabnia się do storczyka?   Coyne   2015-03-13
Cuda genetyki: arbuz bez pestek   Coyne   2014-08-25
Pająk upodabnia się do ptasich odchodów   Coyne   2014-06-17
Ewolucja i Bóg   Coyne   2014-01-29
Intelektualne danie dnia  The Big Think   Coyne   2014-03-04
Tajemnica pasków zebry rozwiązana – a przynajmniej tak mówią naukowcy   Coyne   2017-01-31
Mimikra chemiczna u mszyc   Coyne   2015-02-19
Jak często geny przeskakują między gatunkami?   Coyne   2015-04-18
Marnie napisany artykuł o uroczym gryzoniu   Coyne   2014-07-03
Ślepa salamandra z Teksasu ma nerw wzrokowy, ale nie ma prawdziwych oczu   Coyne   2016-10-11
Ukwiał żyje w antarktycznym lodzie!   Coyne   2014-01-25
Żebropławy, czyli dziwactwa ewolucji   Coyne   2013-12-30
OLBRZYMI owad wodny (i kilka innych)   Coyne   2014-07-28
Seksizm w nauce o jaskiniowych owadach   Coyne   2014-04-26
Dobór krewniaczy pozostaje wartościowym narzędziem   Coyne   2015-04-06
Najstarsza jak dotąd identyfikacja medycyny sądowej   Coyne   2014-12-10
Pradawnym płazom odrastały kończyny   Coyne   2014-09-29
Dymorfizm płciowy i ideologia   Coyne   2014-12-01
Bajka o kaczkach karolinkach   Coyne   2016-12-16
Grantowie na Galápagos i ich hybrydowe gatunki   Coyne   2014-08-18
Czy humaniści boją się nauki?   Coyne   2014-02-07
Fantastyczna mimikra tropikalnego pnącza   Coyne   2014-05-03
Nowy opierzony dinozaur sugeruje, że większość dinozaurów miała pióra   Coyne   2014-08-03
Dowody ewolucji: wideo i nieco dłuższy wywód   Coyne   2014-10-22
O pochodzeniu dobra i zła   Coyne   2014-02-05
Genetyka kocich łat   Coyne   2014-11-26
Wierzący nagradzani za życia   Coyne   2014-12-21
Lucy mogła umrzeć spadając z drzewa   Coyne   2016-09-07
Opierzony ogon dinozaura w bursztynie!   Coyne   2016-12-19
Nowa i dziwaczna, zmieniająca kształt żaba   Coyne   2015-04-10
Z nowego artykuły wynika, że istnieje nie jeden, a cztery gatunki żyraf, nie jestem jednak pewien   Coyne   2016-09-27
John van Wyhe obala mity o Darwinie   Coyne   2016-11-09
Ewolucja, ptaki i kwiaty   Coyne   2014-06-02
Pradawne rośliny kwitnące znalezione w bursztynie   Coyne   2014-01-10
Najstarsze żyjące organizmy   Coyne   2014-04-03
Użycie ognia przez homininy: przykład szybkiej ewolucji kulturowej?   Coyne   2021-08-04
Cztery prawa biologii ewolucyjnej   Coyne   2015-10-13
Znaleziono najstarszego “bilaterian”: odkryto podobne do robaka stworzenie wraz z jego skamieniałymi śladami   Coyne   2020-04-16

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk