Prawda

Poniedziałek, 29 kwietnia 2024 - 18:27

« Poprzedni Następny »


Rolnictwo organiczne nie służy środowisku


Steven Novella 2017-06-04


Czasami marketing wymaga nauki, jak spowodować, byś uwierzył w coś, co wcale nie jest prawdą, z konkretnym celem sprzedania ci czegoś (produktu, usługi lub też ideologii). Lobby organiczne, na przykład, dokonało wspaniałej pracy stworzenia wokół żywności organicznej aureoli zdrowia i aureoli produkcji przyjaznej środowisku, demonizując równocześnie konkurencję (ostatnio koncentrują się na GMO).

Te twierdzenia są jednak w sposób oczywisty niesłuszne. Żywność organiczna nie jest zdrowsza ani pożywniejsza niż żywność konwencjonalna. Ponadto, technologia GMO jest bezpieczna i nie ma żadnych niepokojów zdrowotnych wobec produktów GMO, które obecnie znajdują się na rynku.


Jeszcze większa różnica istnieje jednak między wiarą w dobroczynne skutki rolnictwa organicznego dla środowiska a rzeczywistością. W rzeczywistości rolnictwo organiczne jest gorsze dla środowiska niż rolnictwo konwencjonalne jeśli chodzi o wywarty na środowisko wpływ w stosunku do ilości wyprodukowanej żywności.


Po pierwsze, rolnictwo organiczne używa pestycydów. Muszą one tylko być „naturalnymi” pestycydami, co znaczy takimi, które nie są wybierane ze względu na swoje właściwości. Idealnie rzecz biorąc, wybór pestycydu i strategia używania go powinny być oparte na dowodach i zoptymalizowaniu dla najlepszego efektu, minimalnej szkodliwości dla zdrowia i dla środowiska, opłacalności i wygodzie użycia. W rolnictwie organicznym jednak nie dokonuje się wyborów na podstawie udowodnionych efektów wyboru. Głównym kryterium jest, że pestycyd musi być „naturalny”, nawet jeśli jest gorszy pod każdym innym względem. To znaczy, że ideologia przebija dowody. Opiera się to na błędzie “odwołania do natury”, nieuzasadnionego założenia, że coś “naturalnego” będzie w magiczny sposób lepsze niż cokolwiek wytworzonego w systemie przemysłowym.   

 

Właściwie moim głównym zarzutem do etykietki “organiczne” jest to, że reprezentuje ona fałszywą, ideologiczną dychotomię. Każda praktyka rolnicza powinna być sądzona według własnych zalet i wad, zamiast ideologicznego łączenia rozmaitych praktyk pod wspólnym szyldem. Nie obchodzi mnie, czy dana praktyka jest organiczna, czy nie, obchodzą mnie jej wyniki i skutki.

 

Nowe badanie niemieckie


Największym chyba problemem z rolnictwem organicznym jest to, że używa więcej ziemi niż rolnictwo konwencjonalne. Większość negatywnego wpływu rolnictwa jest spowodowana użyciem ziemi. Powodem, dla którego maleje liczba motyli monarchów (danaid wędrowny) jest to, że łąki z trojeścią zastępowane są farmami tępiącymi chwasty.


Innymi słowy – jeśli naprawdę dbasz o środowisko, to powinieneś popierać każdą praktykę, która minimalizuje użycie ziemi do produkcji żywności. Te praktyki powinny także być zrównoważone z rosnącą populacją świata. Oznacza to przyjęcie technologii GMO i używanie praktyk rolniczych opartych na dowodach zamiast na ideologii.


Najnowsze badanie, które popiera wniosek, że rolnictwo organiczne jest niewydajne, pochodzi z Niemiec. Porównują oni to, co uważają za typowo organiczną dietę z typową dietą standardową mierząc dwie rzeczy: ślad węglowy i całkowite użycie ziemi. Niezbyt podoba mi się w tym badaniu to, że mieszają dwie zmienne. Odkryli, że typowa konwencjonalna dieta zawiera o 40% więcej mięsa niż typowa dieta organiczna.


Ich główne wnioski są następujące:


Ślad węglowy diet organicznej i konwencjonalnej był taki sam – żadnej istotnej różnicy. To jednak obejmuje fakt, że dieta konwencjonalna zawiera 40% więcej mięsa, a konsumpcja mięsa jest głównym czynnikiem zwiększającym ślad węglowy. Dlatego, jeśli wyeliminujesz zmienną mięsa, produkty organiczne dają znacznie wyższy ślad węglowy niż produkty konwencjonalne, ale ten wyższy ślad węglowy równoważy zmniejszona konsumpcja mięsa.


Oczywiście, idealna byłaby sytuacja, w której używa się konwencjonalnych praktyk rolniczych, ale także redukuje konsumpcję mięsa.


Ponadto, dieta organiczna (znowu ze zmienną mięsa) zużywa 40% więcej ziemi niż dieta konwencjonalna. To jest olbrzymia różnica. Zgadza się to z innymi badaniami, które pokazują, że rolnictwo organiczne zużywa 20-40% więcej ziemi niż rolnictwo konwencjonalne. Ta różnica będzie prawdopodobnie wzrastać w miarę postępów z uprawami GMO (które są zakazane przez reguły rolnictwa organicznego).


Ocenia się,
 że już używamy 40% powierzchni lądowej Ziemi dla rolnictwa, co jest w zasadzie całą ziemią nadającą się do upraw. W miarę jak rośnie populacja, potrzebujemy zdobyć więcej żywności z tego samego obszaru ziemi, a powinniśmy redukować nasz rolniczy ślad na Ziemi przez używanie mniejszego jej obszaru. Rolnictwo organiczne jest krokiem w niewłaściwym kierunku.

 

Kiedy mówiłem o tym w przeszłości, obrońcy rolnictwa organicznego argumentowali czasami, że takie oszacowania nie opierają się na optymalnym rolnictwie organicznym. Jeśli robisz to poprawnie, mówili, możesz dorównać, a nawet przewyższyć produkcję konwencjonalną. Nie ma jednak żadnych podstaw do takich twierdzeń. Przypomina to trochę błąd „żaden prawdziwy Szkot”, jak gdyby farmerzy organiczni używający więcej ziemi nie byli „prawdziwymi” farmerami organicznymi, a przynajmniej nie robiącymi tego poprawnie. Podają także tylko anegdoty o tym, jak oni sami albo ktoś inny potrafi zbierać zdumiewająco wysokie plony przy rolnictwie organicznym.


Dowody naukowe pokazują coś zupełnie innego. Rolnictwo organiczne stosowane w rzeczywistym świecie na mającą znaczenie skalę jest mniej wydajne niż rolnictwo konwencjonalne. Nie stać nas na nie nawet przy bardziej konserwatywnej ocenie, że używa 20% więcej ziemi. Nie ma 20% więcej ziemi, żeby objąć ją uprawą.


Następnym, nielogicznym argumentem jest twierdzenie o zredukowaniu marnowania żywności. To jak powiedzenie, że nie potrzebujemy zielonej energii, a powinniśmy tylko zredukować marnowanie energii. Jasne, powinniśmy optymalizować nasz system dystrybucji i przechowywania żywności, by zminimalizować marnowanie jej. W rzeczywistości, GMO może pomóc przez przedłużenie okresu przydatności, zredukowanie brązowienia i inne pomysły. Nie znaczy to jednak, że stać nas na marnotrawstwo w jednej dziedzinie, jeśli ograniczymy je w innej. Zamiast tego, bądźmy wydajni i oszczędni we wszystkich aspektach produkcji żywności i zredukujmy zużycie ziemi, jeśli to możliwe.


Wniosek


Rolnictwo organiczne przynosi efekty przeciwne do zamierzonych. Jest oparte na ideologii i tworzy fałszywą dychotomię, która zachęca do mieszania zmiennych w dezorientujący sposób. Choć wyniki niemieckiego badania są pouczające, ono także wpada w tę fałszywą dychotomię organiczną i zaciera prawdziwe rozmiary niewydajności rolnictwa organicznego.


Istnieją jasne dowody, że rolnictwo organiczne na jakąkolwiek sensowną skalę jest znacznie mniej wydajne pod względem zużycia ziemi niż rolnictwo konwencjonalne. To w rzeczywistości może być część motywacji opozycji organicznej wobec GMO – wiedzą, że nie mogą konkurować. W miarę rozszerzania stosowania technologii GMO różnica w produkcji najprawdopodobniej wzrośnie. Wyobraźcie sobie sytuację, kiedy naukowcom uda się podkręcić fotosyntezę lub stworzyć odmiany, które same pobierają azot. Lobby organiczne stara się zatrzymać nasze postępy w nauce, żeby ich rodzaj rolnictwa mógł przetrwać.


Muszą także nadal prowadzić swoje oszukańcze praktyki marketingowe, które szerzą dezinformację o rzeczywistych skutkach rolnictwa organicznego. Jeśli jesteś za ochroną środowiska, powinieneś być przeciwko rolnictwu organicznemu. Niemniej lobby organicznemu udaje się przekonać ludzi zainteresowanych ochroną środowiska, że rolnictwo organiczne jest dla środowiska lepsze.


Trudno jest zwalczać skuteczną narrację suchymi dowodami naukowymi. To może być ostatecznie epitafium dla ludzkości.


Organic Farming is Bad for the Environment

25 maja 2017

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska



Steven Novella


Neurolog, wykładowca na Yale University School of Medicine. Przewodniczący i współzałożyciel New England Skeptical Society. Twórca popularnych (cotygodniowych) podkastów o nauce The Skeptics’ Guide to the Universe.  Jest również dyrektorem Science-Based Medicine będącej częścią James Randi Educational Foundation (JREF), członek Committee for Skeptical Inquiry (CSI) oraz członek założyciel Institute for Science in Medicine.

Prowadzi blog Neurologica.


Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj






Nauka

Znalezionych 1475 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Dlaczego kod genetyczny nie jest uniwersalny   Cobb   2014-10-06
Zachwycający rabuś, który liczy sto milionów lat   Cobb   2014-04-28
Twoja wewnętrzna mucha   Cobb   2014-01-22
Ćma gynandromorf wychodzi na światło dzienne  - opowiada historię o nauce    Cobb   2015-09-15
Seksizm w nauce: czy Watson i Crick naprawdę ukradli dane Rosalind Franklin?   Cobb   2015-07-07
Uroczy wykres, który opowiada naszą historię   Cobb   2017-10-17
12 podstawowych punktów biologii ewolucyjnej   Cobb   2016-03-02
Świat RNA   Cobb   2014-11-27
Jak karakara wygrywa z osami   Cobb   2013-12-29
Seymour Benzer: humor, historia i genetyka   Cobb   2014-03-21
Dlaczego powinny nas fascynować liczące 100 tysięcy lat ludzkie zęby z Chin?   Cobb   2015-10-30
DNA: zoptymalizowany kod źródłowy?   Cobb   2015-11-30
Urodziny Rosalind Franklin!   Cobb   2020-07-31
Wszystkiego najlepszego w dniu 60. urodzin, centralny dogmacie!   Cobb   2017-10-04
Dziwaczne, wysysające krew czerwie jurajskie   Cobb   2014-06-28
Geny neandertalskie są wszędzie   Cobb   2015-10-23
Technologia pomaga w kryzysach wodnych na całym globie   Cohen   2019-04-02
Ptasia grypa w czasach ludzkiej zarazy   Collins   2022-01-11
Oszaleć na punkcie nietoperzy w czasach korony i politykierstwa   Collins   2020-07-25
Oxitec rozszerza próby z komarami GMO, by zredukować szerzenie się malarii   Conrow   2022-04-28
Nigeria daje zielone światło kukurydzy GMO   Conrow   2021-11-22
Rośliny zmodyfikowane: odkłamać opinię o GMO   Conrow   2022-04-07
Bakłażan GMO jest udokumentowaną wygraną ubogich farmerów   Conrow   2021-09-23
Selektywnie stosowana koncepcja tabula rasa i ideologicznie motywowane nieporozumienia   Cory Clark   2019-05-09
Dlaczego zwierzęta są urocze?   Coyne   2014-12-30
Trzecia droga ewolucji? Nie sądzę   Coyne   2015-03-05
Lekcja ewolucji: specjacja w akcji!   Coyne   2015-01-12
Moda na kopanie nauki   Coyne   2014-02-03
Niezwykłe pasikoniki naśladujące liście, u których samce i samice są różnych kolorów   Coyne   2017-01-24
Francis Crick był niesamowitym geniuszem   Coyne   2015-04-02
Ogon ćmy i nietoperze   Coyne   2015-02-23
Skąd bóbr? To są szczuroskoczki, a nie wiewiórki!   Coyne   2017-04-11
Dan Brown - akomodacjonista   Coyne   2015-01-31
Ideologiczna opozycja wobec prawdy biologicznej   Coyne   2016-12-28
Nowe niezwykłe skamieniałości typu “Łupki z Burgess”   Coyne   2014-02-22
Kolejny gatunek wron używa narzędzi   Coyne   2016-10-06
Seks paproci i kreacjoniści   Coyne   2015-03-27
Mistyfikacja Sokala: dwadzieścia lat później   Coyne   2017-01-13
Dobór naturalny w naszym gatunku na przestrzeni ostatnich dwóch tysiącleci   Coyne   2016-10-22
Nowa data udomowienia kotów: około 5300 lat temu – i to w Chinach   Coyne   2013-12-26
Pisklę przypominające wyglądem i zachowaniem trującą gąsienicę   Coyne   2014-12-18
Czy rozum jest “większy niż nauka”? Kiepska próba deprecjonowania nauki   Coyne   2015-04-28
Ewolucyjny poziom ludzkiej przemocy   Coyne   2016-10-14
Ciąg dalszy sporu o dobór grupowy   Coyne   2015-04-22
Eureka! Sprytne wrony to odkryły   Coyne   2014-04-07
Koniec humanistyki?   Coyne   2014-01-15
Nowe skamieniałości: najwcześniejszy na świecie znany ptak   Coyne   2015-05-12
Facet od nauki przeciwko GMO   Coyne   2014-11-12
Najstarsze organizmy: 3,7 miliarda lat?   Coyne   2016-09-13
Montezuma i jego flirty   Coyne   2014-05-11
Specjacja hybryd może być rzadka   Coyne   2016-10-29
Trawa w uchu. Ale po co?   Coyne   2014-07-09
Koszmar kreacjonisty: ewolucja w działaniu   Coyne   2016-09-21
Nowy, opierzony i czteroskrzydły dinosaur   Coyne   2014-07-23
Zmień swoje geny przez zmianę swojego życia   Coyne   2014-05-15
Czy człowiek musiał wyewoluować?   Coyne   2015-05-15
Selektywne używanie narzędzi wśród mrówek   Coyne   2017-01-17
Adam i Ewa: dwoje, czy więcej niż dwoje przodków?   Coyne   2017-01-07
Historia porostów i człowieka, który ją skorygował   Coyne   2017-01-26
Delfiny umyślnie narkotyzują się truciznami rozdymków   Coyne   2014-01-04
Przedwczesna wiadomość o śmierci samolubnego genu   Coyne   2013-12-22
Homo floresiensis, hominin “hobbit”, w Internecie   Coyne   2016-11-25
Modliszka storczykowa: czy upodabnia się do storczyka?   Coyne   2015-03-13
Cuda genetyki: arbuz bez pestek   Coyne   2014-08-25
Pająk upodabnia się do ptasich odchodów   Coyne   2014-06-17
Ewolucja i Bóg   Coyne   2014-01-29
Intelektualne danie dnia  The Big Think   Coyne   2014-03-04
Tajemnica pasków zebry rozwiązana – a przynajmniej tak mówią naukowcy   Coyne   2017-01-31
Mimikra chemiczna u mszyc   Coyne   2015-02-19
Jak często geny przeskakują między gatunkami?   Coyne   2015-04-18
Marnie napisany artykuł o uroczym gryzoniu   Coyne   2014-07-03
Ślepa salamandra z Teksasu ma nerw wzrokowy, ale nie ma prawdziwych oczu   Coyne   2016-10-11
Ukwiał żyje w antarktycznym lodzie!   Coyne   2014-01-25
Żebropławy, czyli dziwactwa ewolucji   Coyne   2013-12-30
OLBRZYMI owad wodny (i kilka innych)   Coyne   2014-07-28
Seksizm w nauce o jaskiniowych owadach   Coyne   2014-04-26
Dobór krewniaczy pozostaje wartościowym narzędziem   Coyne   2015-04-06
Najstarsza jak dotąd identyfikacja medycyny sądowej   Coyne   2014-12-10
Pradawnym płazom odrastały kończyny   Coyne   2014-09-29
Dymorfizm płciowy i ideologia   Coyne   2014-12-01
Bajka o kaczkach karolinkach   Coyne   2016-12-16
Grantowie na Galápagos i ich hybrydowe gatunki   Coyne   2014-08-18
Czy humaniści boją się nauki?   Coyne   2014-02-07
Fantastyczna mimikra tropikalnego pnącza   Coyne   2014-05-03
Nowy opierzony dinozaur sugeruje, że większość dinozaurów miała pióra   Coyne   2014-08-03
Dowody ewolucji: wideo i nieco dłuższy wywód   Coyne   2014-10-22
O pochodzeniu dobra i zła   Coyne   2014-02-05
Genetyka kocich łat   Coyne   2014-11-26
Wierzący nagradzani za życia   Coyne   2014-12-21
Lucy mogła umrzeć spadając z drzewa   Coyne   2016-09-07
Opierzony ogon dinozaura w bursztynie!   Coyne   2016-12-19
Nowa i dziwaczna, zmieniająca kształt żaba   Coyne   2015-04-10
Z nowego artykuły wynika, że istnieje nie jeden, a cztery gatunki żyraf, nie jestem jednak pewien   Coyne   2016-09-27
John van Wyhe obala mity o Darwinie   Coyne   2016-11-09
Ewolucja, ptaki i kwiaty   Coyne   2014-06-02
Pradawne rośliny kwitnące znalezione w bursztynie   Coyne   2014-01-10
Najstarsze żyjące organizmy   Coyne   2014-04-03
Użycie ognia przez homininy: przykład szybkiej ewolucji kulturowej?   Coyne   2021-08-04
Cztery prawa biologii ewolucyjnej   Coyne   2015-10-13
Znaleziono najstarszego “bilaterian”: odkryto podobne do robaka stworzenie wraz z jego skamieniałymi śladami   Coyne   2020-04-16

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk