Prawda

Piątek, 26 kwietnia 2024 - 09:40

« Poprzedni Następny »


Rolnictwo organiczne nie służy środowisku


Steven Novella 2017-06-04


Czasami marketing wymaga nauki, jak spowodować, byś uwierzył w coś, co wcale nie jest prawdą, z konkretnym celem sprzedania ci czegoś (produktu, usługi lub też ideologii). Lobby organiczne, na przykład, dokonało wspaniałej pracy stworzenia wokół żywności organicznej aureoli zdrowia i aureoli produkcji przyjaznej środowisku, demonizując równocześnie konkurencję (ostatnio koncentrują się na GMO).

Te twierdzenia są jednak w sposób oczywisty niesłuszne. Żywność organiczna nie jest zdrowsza ani pożywniejsza niż żywność konwencjonalna. Ponadto, technologia GMO jest bezpieczna i nie ma żadnych niepokojów zdrowotnych wobec produktów GMO, które obecnie znajdują się na rynku.


Jeszcze większa różnica istnieje jednak między wiarą w dobroczynne skutki rolnictwa organicznego dla środowiska a rzeczywistością. W rzeczywistości rolnictwo organiczne jest gorsze dla środowiska niż rolnictwo konwencjonalne jeśli chodzi o wywarty na środowisko wpływ w stosunku do ilości wyprodukowanej żywności.


Po pierwsze, rolnictwo organiczne używa pestycydów. Muszą one tylko być „naturalnymi” pestycydami, co znaczy takimi, które nie są wybierane ze względu na swoje właściwości. Idealnie rzecz biorąc, wybór pestycydu i strategia używania go powinny być oparte na dowodach i zoptymalizowaniu dla najlepszego efektu, minimalnej szkodliwości dla zdrowia i dla środowiska, opłacalności i wygodzie użycia. W rolnictwie organicznym jednak nie dokonuje się wyborów na podstawie udowodnionych efektów wyboru. Głównym kryterium jest, że pestycyd musi być „naturalny”, nawet jeśli jest gorszy pod każdym innym względem. To znaczy, że ideologia przebija dowody. Opiera się to na błędzie “odwołania do natury”, nieuzasadnionego założenia, że coś “naturalnego” będzie w magiczny sposób lepsze niż cokolwiek wytworzonego w systemie przemysłowym.   

 

Właściwie moim głównym zarzutem do etykietki “organiczne” jest to, że reprezentuje ona fałszywą, ideologiczną dychotomię. Każda praktyka rolnicza powinna być sądzona według własnych zalet i wad, zamiast ideologicznego łączenia rozmaitych praktyk pod wspólnym szyldem. Nie obchodzi mnie, czy dana praktyka jest organiczna, czy nie, obchodzą mnie jej wyniki i skutki.

 

Nowe badanie niemieckie


Największym chyba problemem z rolnictwem organicznym jest to, że używa więcej ziemi niż rolnictwo konwencjonalne. Większość negatywnego wpływu rolnictwa jest spowodowana użyciem ziemi. Powodem, dla którego maleje liczba motyli monarchów (danaid wędrowny) jest to, że łąki z trojeścią zastępowane są farmami tępiącymi chwasty.


Innymi słowy – jeśli naprawdę dbasz o środowisko, to powinieneś popierać każdą praktykę, która minimalizuje użycie ziemi do produkcji żywności. Te praktyki powinny także być zrównoważone z rosnącą populacją świata. Oznacza to przyjęcie technologii GMO i używanie praktyk rolniczych opartych na dowodach zamiast na ideologii.


Najnowsze badanie, które popiera wniosek, że rolnictwo organiczne jest niewydajne, pochodzi z Niemiec. Porównują oni to, co uważają za typowo organiczną dietę z typową dietą standardową mierząc dwie rzeczy: ślad węglowy i całkowite użycie ziemi. Niezbyt podoba mi się w tym badaniu to, że mieszają dwie zmienne. Odkryli, że typowa konwencjonalna dieta zawiera o 40% więcej mięsa niż typowa dieta organiczna.


Ich główne wnioski są następujące:


Ślad węglowy diet organicznej i konwencjonalnej był taki sam – żadnej istotnej różnicy. To jednak obejmuje fakt, że dieta konwencjonalna zawiera 40% więcej mięsa, a konsumpcja mięsa jest głównym czynnikiem zwiększającym ślad węglowy. Dlatego, jeśli wyeliminujesz zmienną mięsa, produkty organiczne dają znacznie wyższy ślad węglowy niż produkty konwencjonalne, ale ten wyższy ślad węglowy równoważy zmniejszona konsumpcja mięsa.


Oczywiście, idealna byłaby sytuacja, w której używa się konwencjonalnych praktyk rolniczych, ale także redukuje konsumpcję mięsa.


Ponadto, dieta organiczna (znowu ze zmienną mięsa) zużywa 40% więcej ziemi niż dieta konwencjonalna. To jest olbrzymia różnica. Zgadza się to z innymi badaniami, które pokazują, że rolnictwo organiczne zużywa 20-40% więcej ziemi niż rolnictwo konwencjonalne. Ta różnica będzie prawdopodobnie wzrastać w miarę postępów z uprawami GMO (które są zakazane przez reguły rolnictwa organicznego).


Ocenia się,
 że już używamy 40% powierzchni lądowej Ziemi dla rolnictwa, co jest w zasadzie całą ziemią nadającą się do upraw. W miarę jak rośnie populacja, potrzebujemy zdobyć więcej żywności z tego samego obszaru ziemi, a powinniśmy redukować nasz rolniczy ślad na Ziemi przez używanie mniejszego jej obszaru. Rolnictwo organiczne jest krokiem w niewłaściwym kierunku.

 

Kiedy mówiłem o tym w przeszłości, obrońcy rolnictwa organicznego argumentowali czasami, że takie oszacowania nie opierają się na optymalnym rolnictwie organicznym. Jeśli robisz to poprawnie, mówili, możesz dorównać, a nawet przewyższyć produkcję konwencjonalną. Nie ma jednak żadnych podstaw do takich twierdzeń. Przypomina to trochę błąd „żaden prawdziwy Szkot”, jak gdyby farmerzy organiczni używający więcej ziemi nie byli „prawdziwymi” farmerami organicznymi, a przynajmniej nie robiącymi tego poprawnie. Podają także tylko anegdoty o tym, jak oni sami albo ktoś inny potrafi zbierać zdumiewająco wysokie plony przy rolnictwie organicznym.


Dowody naukowe pokazują coś zupełnie innego. Rolnictwo organiczne stosowane w rzeczywistym świecie na mającą znaczenie skalę jest mniej wydajne niż rolnictwo konwencjonalne. Nie stać nas na nie nawet przy bardziej konserwatywnej ocenie, że używa 20% więcej ziemi. Nie ma 20% więcej ziemi, żeby objąć ją uprawą.


Następnym, nielogicznym argumentem jest twierdzenie o zredukowaniu marnowania żywności. To jak powiedzenie, że nie potrzebujemy zielonej energii, a powinniśmy tylko zredukować marnowanie energii. Jasne, powinniśmy optymalizować nasz system dystrybucji i przechowywania żywności, by zminimalizować marnowanie jej. W rzeczywistości, GMO może pomóc przez przedłużenie okresu przydatności, zredukowanie brązowienia i inne pomysły. Nie znaczy to jednak, że stać nas na marnotrawstwo w jednej dziedzinie, jeśli ograniczymy je w innej. Zamiast tego, bądźmy wydajni i oszczędni we wszystkich aspektach produkcji żywności i zredukujmy zużycie ziemi, jeśli to możliwe.


Wniosek


Rolnictwo organiczne przynosi efekty przeciwne do zamierzonych. Jest oparte na ideologii i tworzy fałszywą dychotomię, która zachęca do mieszania zmiennych w dezorientujący sposób. Choć wyniki niemieckiego badania są pouczające, ono także wpada w tę fałszywą dychotomię organiczną i zaciera prawdziwe rozmiary niewydajności rolnictwa organicznego.


Istnieją jasne dowody, że rolnictwo organiczne na jakąkolwiek sensowną skalę jest znacznie mniej wydajne pod względem zużycia ziemi niż rolnictwo konwencjonalne. To w rzeczywistości może być część motywacji opozycji organicznej wobec GMO – wiedzą, że nie mogą konkurować. W miarę rozszerzania stosowania technologii GMO różnica w produkcji najprawdopodobniej wzrośnie. Wyobraźcie sobie sytuację, kiedy naukowcom uda się podkręcić fotosyntezę lub stworzyć odmiany, które same pobierają azot. Lobby organiczne stara się zatrzymać nasze postępy w nauce, żeby ich rodzaj rolnictwa mógł przetrwać.


Muszą także nadal prowadzić swoje oszukańcze praktyki marketingowe, które szerzą dezinformację o rzeczywistych skutkach rolnictwa organicznego. Jeśli jesteś za ochroną środowiska, powinieneś być przeciwko rolnictwu organicznemu. Niemniej lobby organicznemu udaje się przekonać ludzi zainteresowanych ochroną środowiska, że rolnictwo organiczne jest dla środowiska lepsze.


Trudno jest zwalczać skuteczną narrację suchymi dowodami naukowymi. To może być ostatecznie epitafium dla ludzkości.


Organic Farming is Bad for the Environment

25 maja 2017

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska



Steven Novella


Neurolog, wykładowca na Yale University School of Medicine. Przewodniczący i współzałożyciel New England Skeptical Society. Twórca popularnych (cotygodniowych) podkastów o nauce The Skeptics’ Guide to the Universe.  Jest również dyrektorem Science-Based Medicine będącej częścią James Randi Educational Foundation (JREF), członek Committee for Skeptical Inquiry (CSI) oraz członek założyciel Institute for Science in Medicine.

Prowadzi blog Neurologica.


Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj






Nauka

Znalezionych 1475 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Krew, znój, łzy i pot   Tonhasca Júnior   2023-01-19
Bąkojady czyszczą nosorożce   Coyne   2023-01-18
Mózg używa geometrii hiperbolicznej   Novella   2023-01-16
O wspaniały nowy świecie   Tonhasca Júnior   2023-01-12
Ciepło zabija. Zimno zabija wielu więcej   Jacoby   2023-01-09
Po co badać przestrzeń kosmiczną?   Jacoby   2023-01-04
Rdzenni Amerykanie żądają doczesnych resztek pumy z Griffith Park   Coyne   2023-01-03
Świetny artykuł o epigenetyce   Coyne   2022-12-30
Śmiało podążaj tam, gdzie nie dotarł jeszcze żaden owad   Tonhasca Júnior   2022-12-28
Rzecz o splątaniu nauki i wiary   Koraszewski   2022-12-26
Pradawny ekosystem zrekonstruowany przy użyciu skamieniałego DNA   Coyne   2022-12-19
Rozważania heretyckiego mediewisty o historii, wartościach i zdumiewającej głupocie   Landes   2022-12-16
Ewolucyjne ślepe zaułki i lepkie urządzenia: botanik Darwin   Tonhasca Júnior   2022-12-14
Ewolucja nie idzie prostą drogą   Novella   2022-12-08
Geny i języki   Novella   2022-11-26
Uporczywa obecność religijnego mitu   Winegard   2022-11-24
Znaleziono skrytkę posągów z brązu   Novella   2022-11-23
W oparach zrównoważonej ignorancji   Koraszewski   2022-11-21
10 twierdzeń działaczy walczących w Afryce z GMO o tym, dlaczego postępy w biotechnologii upraw powinny zostać odrzucone – i dlaczego są one błędne   Maina   2022-11-17
List otwarty do wszystkich oszołomów   Novella   2022-11-03
Po prostu nie mogę się doczekać, aby znów wyruszyć w trasę   Tonhasca Júnior   2022-10-27
Czy mizoandria może być zakaźna?   Tonhasca Júnior   2022-10-24
Niezwykła fizjologia hibernujących niedźwiedzi   Coyne   2022-10-22
Cuchnąca pułapka i przytulna kryjówka   Tonhasca Júnior   2022-10-21
Obraz Izraela na amerykańskich uniwersytetach   Mansour   2022-10-19
Kenia aprobuje GMO po 10 latach zakazu   Maina   2022-10-18
Pangenom jedwabnika morwowego   Novella   2022-10-14
Czy Samolubny gen zaszkodził publicznemu rozumieniu biologii?   Coyne   2022-10-13
Nieokrzesani goście   Tonhasca Júnior   2022-10-11
Niezrozumienie równości   Winegard   2022-10-07
Zyski klimatyczne to „niewygodna prawda” — nie wszystkie wiadomości o środowisku są złymi wieściami   Lomborg   2022-10-06
Gorzko-słodki, uzależniający lek   Tonhasca Júnior   2022-09-30
Przeciwko autentyczności   Winegard   2022-09-27
Biomedyczne znaczenie płci (i jej binarnej natury)   Coyne   2022-09-22
Mózgi neandertalczyków   Novella   2022-09-20
Oszuści i oszukani w grze w zapylanie   Tonhasca Júnior   2022-09-15
Po raz kolejny “Scientific American” wypacza biologię, a teraz także historię, by podeprzeć swoją ideologię   Coyne   2022-09-14
Upadek czasopisma “Nature”   Winegard   2022-09-08
Instynkt macierzyński i “New York Times”   Coyne   2022-09-07
Ćmy ze złym public relations   Tonhasca Júnior   2022-09-05
Studenci Uniwersytetu Ghany debatują nad wykorzystaniem upraw GMO w ich kraju   Gakpo   2022-09-02
“Scientific American” poświęca się polityce, a nie nauce; odmawia publikowania krytycznych analiz swoich fałszywych lub wprowadzających w błąd twierdzeń   Coyne   2022-09-01
Dysonansy poznawcze: czekolada a muszki, wino a osy   Júnior   2022-08-29
Patrick Matthew: prawdziwy autor idei doboru naturalnego?   Coyne   2022-08-26
Odporny na choroby, genetycznie modyfikowany maniok zapowiada przełom w Kenii   Maina   2022-08-25
Niekochane, ale czasem pożyteczne   Tonhasca Júnior   2022-08-23
Trwałość laktazy w populacjach pijących mleko: ponowna ocena klasycznej historii z ewolucji człowieka   Coyne   2022-08-19
Pierwszy znany drapieżnik: nowo opisana skamieniałość   Coyne   2022-08-16
Nie karm mózgu śmieciowym jedzeniem   Bhogal   2022-08-10
Kot Mehitabel pisze w “Science”   Coyne   2022-08-09
Nauka o wolności: rozmowa z Anną Kryłow   i Anna Kryłow   2022-08-06
Pierwsze dowody kopalne na opiekę nad lęgiem i niezwykły przypadek asymetrii kierunkowej   Coyne   2022-08-05
Badania dowodzą, że fakty nie mają znaczenia: jak propaganda wykorzystuje i normalizuje antysemityzm     2022-08-03
Horyzontalny transfer genów u owadów: jest rozpowszechniony, ale co to znaczy?   Coyne   2022-08-02
Dokonane w Afryce badanie genomu fasolnika egipskiego oznacza krok naprzód w dywersyfikacji światowego zaopatrzenia w żywność   Karavolias   2022-08-01
Grupy anty-GMO przegrywają sprawę sądową w Nigerii    i Nkechi Isaak   2022-07-30
Raz jeszcze: czy rasy są tylko społecznym konstruktem bez naukowego lub biologicznego znaczenia?   Coyne   2022-07-28
„New Yorker” pisze o hoacynie, sugeruje, że koncepcja Darwina drzew ewolucyjnych może być urojeniem   Coyne   2022-07-25
Nazistowscy lekarze i dzisiejsi antysemici: redefinicja etyki, żeby usprawiedliwić prześladowania Żydów     2022-07-18
Carl Sagan i wolność wątpienia   Jacoby   2022-07-18
Jak Darwin spowodował globalne ocieplenie swoją teorią doboru płciowego   Coyne   2022-07-16
Dieta mieszana misiów i innych   Júnior   2022-07-14
Londyńskie Natural History Museum popełnia błąd naturalistyczny - wielokrotnie   Coyne   2022-07-11
Nigeria gotowa na spełnienie oczekiwań rolników     2022-07-08
Szczepionki przeciwko grypie związane ze zmniejszonym ryzykiem choroby Alzheimera   Novella   2022-07-07
Nowoczesność Darwina: w O powstawaniu jest antycypacja neutralnej teorii i przerywanej równowagi   Coyne   2022-07-06
Pinker: “Wojna o ewolucję jest także wojną kulturową”   Coyne   2022-07-05
Raz jeszcze: błędny artykuł o tym, dlaczego teoria ewolucji jest przestarzała   Coyne   2022-07-04
Niech Moc będzie z pszczołą   Júnior   2022-06-28
Dramatyczny wzrost cen paliw kopalnych jest bolesny, ale daje niewielkie korzyści w walce z globalnym ociepleniem   Lomborg   2022-06-25
Efekt grupy – paskudny błąd poznawczy   Novella   2022-06-22
Nasiona z edytowanymi genomami będą miały przystępną cenę   Maina   2022-06-15
„Zapylisz mnie!”: nachalni bohaterowie świata roślin   Júnior   2022-06-11
Agroekologia zmienia biednych farmerów w biedniejszych   Muhumuza   2022-06-09
Kartofel z Matką Boską w jednej klapie i Karolem Marksem w drugiej   Koraszewski   2022-06-06
Jak nasze wspomnienia są powiązane   Novella   2022-06-04
Wielka Brytania dąży do zezwolenia na edytowanie genów   Novella   2022-06-02
„Grubogłowi przedsiębiorcy pogrzebowi w noc żywych trupów”   Júnior   2022-05-31
Coraz mniejsza część głównych plonów roślin jadalnych na świecie idzie na wyżywienie głodnych, a coraz więcej wykorzystuje się do celów niespożywczych     2022-05-28
Naukowiec z Ghany: “Afryka potrzebuje GMO bardziej niż reszta świata”   Gakpo   2022-05-26
GMO i edytowanie genów: jaka jest różnica?   Karavolias   2022-05-23
Toksyczny nektar, czyli ostrożnie z tureckim miodem   Júnior   2022-05-20
Kolejna nieudana i podyktowana ideologią próba wykazania, że płeć u ludzi nie jest binarna   Coyne   2022-05-18
Brian Charlesworth o błędach nowego artykułu rzekomo pokazującego, że fundamentalne założenie ewolucji neodarwinowskiej jest błędne   Coyne   2022-05-16
Trutnie i inni fruwający panowie   Junior   2022-05-13
Wygnanie z uniwersyteckiego świata – dwa lata później   Winegard   2022-05-10
Życie kwitnące po śmierci   Junior   2022-05-05
Organiczne środki owadobójcze są szkodliwe dla pożytecznych owadów     2022-04-30
Oxitec rozszerza próby z komarami GMO, by zredukować szerzenie się malarii   Conrow   2022-04-28
Słowa w wosku zapisane   Tonhasca Junior   2022-04-26
Rodzice, szkoła, państwo: kultura niskich oczekiwań   Koraszewski   2022-04-25
Nowoczesne ulepszanie roślin uprawnych przyjmuje historyczne podejście   Karavolias   2022-04-20
Pierwsza spożywcza roślina GMO w Ghanie   Baffour-Awuah   2022-04-16
Indie zwalniają edytowanie genów z wymaganej dla GMO oceny bezpieczeństwa   Paranjape   2022-04-11
Metamorfozy    Júnior   2022-04-09
Rolnicy nie mogą uprawiać tego, na co ich nie stać   Ongu   2022-04-07
Rośliny zmodyfikowane: odkłamać opinię o GMO   Conrow   2022-04-07
Odmowa szczelinowania jest szaleństwem   Ridley   2022-04-02
Jak wirusy chorób układu oddechowego ewoluują, by stać się łagodniejsze   Ridley   2022-03-22
Czy globalne ocieplenie może być dla nas dobre?   Ridley   2022-03-03

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk