Prawda

Sobota, 27 kwietnia 2024 - 01:42

« Poprzedni Następny »


Kolczatki wydmuchują bąbelki śluzu z nosa, żeby się ochłodzić


Jerry A. Coyne 2023-02-02


Słyszeliście o dziobakachstekowcach, składających jaja ssakach, co jest prymitywnym stanem odziedziczonym po przodku wszystkich współczesnych ssaków (i po ich wcześniejszych gadzich przodkach). Ale być może znacie także „kolczatki”, czyli „kolczaste mrówkojady” (niezbyt spokrewnione ze zwykłymi mrówkojadami), również z rzędu Monotremata i jedyne inne ssaki składające jaja. (To nie są torbacze; oddzieliły się od grupy ssaków łożyskowych/torbaczy, zwanych żyworodnymi, między 250 a 160 milionów lat temu).

Żyjące obecnie stekowce obejmują cztery gatunki kolczatek i tylko jeden gatunek dziobaka (Ornithorhynchus anatinus), a te dwie grupy oddzieliły się od siebie między 57 a 21 milionów temu. Co więcej, stekowce oddzieliły się od „zwykłych” (żyworodnych) ssaków między 218 a 187 milionów lat temu.


Artykuł dotyczy jednego z czterech gatunków kolczatek, kolczatki australijskiej (Tachyglossus aculeatus). Oto jak to wygląda:

 


Kliknij na link pod zrzutem z ekranu, aby przeczytać o tym, jak kolczatki zachowują chłód w gorącym klimacie Australii (plik pdf jest tutaj, pełne źródło znajduje się na dole, a popularny artykuł znajduje się tutaj. Ale poniższy artykuł, z „Biology Letters” opublikowanego przez brytyjską Royal Society, jest krótki i przystępny:


Problem jest następujący: wcześniejsze badania wykazały, że gatunek ten ma niską tolerancję termiczną, ze śmiertelną temperaturą ciała 38ºC i śmiertelną temperaturą powietrza zaledwie 35ºC. Jednak kolczatka występuje w australijskich siedliskach, gdzie temperatura powietrza jest wyższa, więc muszą mieć sposób na ochłodzenie. W artykule opisano badania termowizyjne dzikich kolczatek, aby zobaczyć, jak to robią.


Najwyraźniej kolczatka musi mieć jakiś sposób na obniżenie temperatury, z jaką styka się, który autorzy nazywają „oknem termicznym” lub „obszarami powierzchni ciała zwierzęcia, które zmieniają wymianę ciepła ze środowiskiem, ‘otwieranymi’ lub ‘zamykanymi’ przez zmiany ekspozycji i/lub przepływu krwi”. (Poniżej znajduje się kilka sympatycznych przykładów tego, jak robią to inne gatunki.)


Autorzy mierzyli temperaturę ciała kolczatek za pomocą obrazowania termicznego i oszacowali temperaturę otoczenia jako średnią z temperatury powietrza i temperatury gruntu. Zmierzyli również temperaturę „mokrego termometru”, czyli temperaturę mierzoną przez zwilżoną końcówkę termometru. Temperatura mokrego termometru jest niższa niż temperatura powietrza, ponieważ parowanie wody powoduje jej ochłodzenie.


Odkryli dwa sposoby, w jakie kolczatki ochładzają się w wyższych temperaturach. Porównania temperatury części ciała kolczatki z temperaturą otoczenia mierzono przez wykreślenie, dla różnych kolczatek obserwowanych w różnych temperaturach, temperatury mokrego termometru (oś x) wobec temperatury powierzchni zwierzęcia (oś y). Pokazano to poniżej, ale najpierw jedna uwaga.


Pierwszym sposobem ochładzania, jaki odkryli autorzy, była obserwacja, że zwierzęta przyciskają swoją stosunkowo pozbawioną sierści (i pozbawioną kolców) nogę i powierzchnię brzucha do chłodnej gleby. Jest to podobne do tego, co robią kangury; patrz poniżej. Kolce pomagają również chronić ich ciała przed słońcem, a podskórna warstwa tłuszczu, w której są osadzone, także daje izolację.


Drugim sposobem chłodzenia jest podane w nagłówku odkrycie. Możesz to zobaczyć poniżej w prawej dolnej części poniższego wykresu. Pokazuje temperaturę ciała wobec temperatury mokrego termometru dla różnych części ciała kolczatki (pamiętaj, że robi się to za pomocą obrazowania termicznego). Zmierzone obszary ciała są pokazane na zielono, a temperatury ciała mierzone przy różnych temperaturach mokrego termometru dla każdego obszaru ciała są pokazane jako kropki, po jednej dla każdej zmierzonej części ciała kolczatki. Pomiary przeprowadzono na 124 kolczatkach (niektóre mogły być duplikatami, ponieważ nie mogli zidentyfikować osobników) w rezerwacie przyrody Dryanra Woodland i Boyagin w Australii Zachodniej, 170 km na południowy zachód od Perth:



(From paper): Figure 1. Surface temperature of various body regions plotted against wet bulb globe temperature (WBGT) for 124 active short-beaked echidnas (Tachyglossus aculeatus) filmed with an infrared camera in the West Australian wheatbelt. The solid line represents a slope = 1 for WBGT, the dashed line the observed slope for the relationship; asterisks indicate that the slope is significantly different from 1. The inset thermal image shows the body region represented by each panel, outlined with a green polygon.


Widać, że temperatura powierzchni (wysokość kropek) jest dla sześciu obszarów ciała wyższa niż temperatura mokrego termometru, co oznacza, że nie ma chłodzącego parowania z tych ciepłych powierzchni ciała. Ale spójrz na „czubek dziobu” w prawym dolnym rogu. Przy wszystkich temperaturach mokrego termometru temperatura końcówki dziobu jest taka sama jak temperatura mokrego termometru. Oznacza to, że w jakiś sposób na czubku pyska zachodzi dodatkowe chłodzenie.


Jak one to robią? Wydmuchują przez nos bąbelki śluzu, które po pęknięciu utrzymują wilgoć na nosie, chłodząc w ten sposób kolczatkę. W efekcie dziób jest „śluzową końcówką”. Albo cytując autorów:

Czubek dziobu kolczatki krótkodziobej identyfikujemy jako unikalny typ okna parowania. Końcówka dziobu, zawierająca dużą tętnicę grzbietową nosa, jest utrzymywana w stanie wilgotnym, aby ułatwić elektrorecepcję. Dodatkową rolą tej wilgotnej powierzchni jest chłodzenie wyparne leżącej pod nią krwi w obrębie tętnicy; przy nachyleniu równym 1 i minimalnemu przecięciu końcówka dziobu działa jak termometr kulisty z mokrą końcówką. Przy wysokiej Ta [temperaturze powietrza] kolczatki wytwarzają bąbelki śluzu, nawilżając czubek dziobu. To unikalne okno parowania w nosie jest szczególnie cenne dla kolczatek (które nie dyszą, nie liżą się ani nie pocą), zwłaszcza w warunkach, w których temperatura otoczenia przekracza Tb [temperatura wewnętrzna ciała], a parowanie jest jedyną dostępną drogą utraty ciepła.

Oto wideo z „Science News” o chłodzeniu. Zwróć uwagę, że tutaj najjaśniejsze obszary są najgorętsze, a najciemniejsze są najchłodniejsze. Spójrz na czubek pyska, zakreślony w 5 sekundzie. Jest bardzo ciemny!

             

Wniosek: Dla chłodzenia się kolczatki wyewoluowały wydmuchiwanie bąbelków śluzu, gdy jest gorąco. Pękanie bąbelków utrzymuje zwierzę w chłodzie, zwłaszcza że pysk jest dobrze wyposażony w liczne naczynia krwionośne, które oddają ciepło.

Oto opis autorów, w jaki sposób inne gatunki wykorzystują chłodzenie wyparne, w tym fakt, że kangury liżą swoje przedramiona, aby się ochłodzić, gdy jest gorąco:

. . . istnieje niewiele opisów wyspecjalizowanych okien parowania u zwierząt endotermicznych, gdzie płyny endogenne są behawioralnie stosowane na obszarach o wyspecjalizowanym układzie naczyniowym. Klasycznymi przykładami okien wyparnych są bociany i sępy indycze, które oddają mocz na nogi zawierające rozległe unaczynienie podskórne, ułatwiające EHL [Elastohydrodynamic Lubrication]. Foki na skałach podobnie oddają mocz, aby zwilżyć swoją powierzchnię brzuszną i unaczynione płetwy, aby wzmocnić EHL, podczas gdy lizanie unaczynionych przedramion przez kangury jest najbardziej znanym przykładem u ssaków.

 Oto film Attenborough, na którym kangury rude (Osphranter rufus) ochładzają się, liżąc silnie unaczynione przedramiona (możesz przeskoczyć do 2:05, aby to zobaczyć, a także obrazy termiczne pokazujące chłodzenie). Pozostają również w cieniu i dokopują się do chłodniejszej gleby pod powierzchnią, żeby się na niej położyć.

             

Teraz możemy dodać do tych przykładów chłodzenia wyparnego bąbelki śluzu kolczatek.

h/t Greg Mayer

___________

Cooper C. E. and Withers PC. 2023. Postural, pilo-erective and evaporative thermal windows of the short-beaked echidna (Tachyglossus aculeatus).Biol. Lett.19: 20220495

Flannery, T.F., T.H. Rich, P. Vickers-Rich, T. Ziegler, E.G. Veatch, and K.M. Helge. 2022. A review of monotreme (Monotremata) evolutionAlcheringa 46(1): 3-20.

 

Echidnas blow snot bubbles to keep their noses cool

Why Evolution Is True, 23 stycznia 2023

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska



Jerry A. Coyne

Emerytowany profesor na wydziale ekologii i ewolucji University of Chicago, jego książka "Why Evolution is True" (Polskie wydanie: "Ewolucja jest faktem", Prószyński i Ska, 2009r.) została przełożona na kilkanaście języków, a przez Richarda Dawkinsa jest oceniana jako najlepsza książka o ewolucji.  Jerry Coyne jest jednym z najlepszych na świecie specjalistów od specjacji, rozdzielania się gatunków. Jest również jednym ze znanych "nowych ateistów" i autorem (wydanej również po polsku przez wydawnictwo "Stapis") książki "Faith vs Fakt". Jest wielkim miłośnikiem kotów i osobistym przyjacielem redaktor naczelnej.
 

Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj






Nauka

Znalezionych 1475 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Krew, znój, łzy i pot   Tonhasca Júnior   2023-01-19
Bąkojady czyszczą nosorożce   Coyne   2023-01-18
Mózg używa geometrii hiperbolicznej   Novella   2023-01-16
O wspaniały nowy świecie   Tonhasca Júnior   2023-01-12
Ciepło zabija. Zimno zabija wielu więcej   Jacoby   2023-01-09
Po co badać przestrzeń kosmiczną?   Jacoby   2023-01-04
Rdzenni Amerykanie żądają doczesnych resztek pumy z Griffith Park   Coyne   2023-01-03
Świetny artykuł o epigenetyce   Coyne   2022-12-30
Śmiało podążaj tam, gdzie nie dotarł jeszcze żaden owad   Tonhasca Júnior   2022-12-28
Rzecz o splątaniu nauki i wiary   Koraszewski   2022-12-26
Pradawny ekosystem zrekonstruowany przy użyciu skamieniałego DNA   Coyne   2022-12-19
Rozważania heretyckiego mediewisty o historii, wartościach i zdumiewającej głupocie   Landes   2022-12-16
Ewolucyjne ślepe zaułki i lepkie urządzenia: botanik Darwin   Tonhasca Júnior   2022-12-14
Ewolucja nie idzie prostą drogą   Novella   2022-12-08
Geny i języki   Novella   2022-11-26
Uporczywa obecność religijnego mitu   Winegard   2022-11-24
Znaleziono skrytkę posągów z brązu   Novella   2022-11-23
W oparach zrównoważonej ignorancji   Koraszewski   2022-11-21
10 twierdzeń działaczy walczących w Afryce z GMO o tym, dlaczego postępy w biotechnologii upraw powinny zostać odrzucone – i dlaczego są one błędne   Maina   2022-11-17
List otwarty do wszystkich oszołomów   Novella   2022-11-03
Po prostu nie mogę się doczekać, aby znów wyruszyć w trasę   Tonhasca Júnior   2022-10-27
Czy mizoandria może być zakaźna?   Tonhasca Júnior   2022-10-24
Niezwykła fizjologia hibernujących niedźwiedzi   Coyne   2022-10-22
Cuchnąca pułapka i przytulna kryjówka   Tonhasca Júnior   2022-10-21
Obraz Izraela na amerykańskich uniwersytetach   Mansour   2022-10-19
Kenia aprobuje GMO po 10 latach zakazu   Maina   2022-10-18
Pangenom jedwabnika morwowego   Novella   2022-10-14
Czy Samolubny gen zaszkodził publicznemu rozumieniu biologii?   Coyne   2022-10-13
Nieokrzesani goście   Tonhasca Júnior   2022-10-11
Niezrozumienie równości   Winegard   2022-10-07
Zyski klimatyczne to „niewygodna prawda” — nie wszystkie wiadomości o środowisku są złymi wieściami   Lomborg   2022-10-06
Gorzko-słodki, uzależniający lek   Tonhasca Júnior   2022-09-30
Przeciwko autentyczności   Winegard   2022-09-27
Biomedyczne znaczenie płci (i jej binarnej natury)   Coyne   2022-09-22
Mózgi neandertalczyków   Novella   2022-09-20
Oszuści i oszukani w grze w zapylanie   Tonhasca Júnior   2022-09-15
Po raz kolejny “Scientific American” wypacza biologię, a teraz także historię, by podeprzeć swoją ideologię   Coyne   2022-09-14
Upadek czasopisma “Nature”   Winegard   2022-09-08
Instynkt macierzyński i “New York Times”   Coyne   2022-09-07
Ćmy ze złym public relations   Tonhasca Júnior   2022-09-05
Studenci Uniwersytetu Ghany debatują nad wykorzystaniem upraw GMO w ich kraju   Gakpo   2022-09-02
“Scientific American” poświęca się polityce, a nie nauce; odmawia publikowania krytycznych analiz swoich fałszywych lub wprowadzających w błąd twierdzeń   Coyne   2022-09-01
Dysonansy poznawcze: czekolada a muszki, wino a osy   Júnior   2022-08-29
Patrick Matthew: prawdziwy autor idei doboru naturalnego?   Coyne   2022-08-26
Odporny na choroby, genetycznie modyfikowany maniok zapowiada przełom w Kenii   Maina   2022-08-25
Niekochane, ale czasem pożyteczne   Tonhasca Júnior   2022-08-23
Trwałość laktazy w populacjach pijących mleko: ponowna ocena klasycznej historii z ewolucji człowieka   Coyne   2022-08-19
Pierwszy znany drapieżnik: nowo opisana skamieniałość   Coyne   2022-08-16
Nie karm mózgu śmieciowym jedzeniem   Bhogal   2022-08-10
Kot Mehitabel pisze w “Science”   Coyne   2022-08-09
Nauka o wolności: rozmowa z Anną Kryłow   i Anna Kryłow   2022-08-06
Pierwsze dowody kopalne na opiekę nad lęgiem i niezwykły przypadek asymetrii kierunkowej   Coyne   2022-08-05
Badania dowodzą, że fakty nie mają znaczenia: jak propaganda wykorzystuje i normalizuje antysemityzm     2022-08-03
Horyzontalny transfer genów u owadów: jest rozpowszechniony, ale co to znaczy?   Coyne   2022-08-02
Dokonane w Afryce badanie genomu fasolnika egipskiego oznacza krok naprzód w dywersyfikacji światowego zaopatrzenia w żywność   Karavolias   2022-08-01
Grupy anty-GMO przegrywają sprawę sądową w Nigerii    i Nkechi Isaak   2022-07-30
Raz jeszcze: czy rasy są tylko społecznym konstruktem bez naukowego lub biologicznego znaczenia?   Coyne   2022-07-28
„New Yorker” pisze o hoacynie, sugeruje, że koncepcja Darwina drzew ewolucyjnych może być urojeniem   Coyne   2022-07-25
Nazistowscy lekarze i dzisiejsi antysemici: redefinicja etyki, żeby usprawiedliwić prześladowania Żydów     2022-07-18
Carl Sagan i wolność wątpienia   Jacoby   2022-07-18
Jak Darwin spowodował globalne ocieplenie swoją teorią doboru płciowego   Coyne   2022-07-16
Dieta mieszana misiów i innych   Júnior   2022-07-14
Londyńskie Natural History Museum popełnia błąd naturalistyczny - wielokrotnie   Coyne   2022-07-11
Nigeria gotowa na spełnienie oczekiwań rolników     2022-07-08
Szczepionki przeciwko grypie związane ze zmniejszonym ryzykiem choroby Alzheimera   Novella   2022-07-07
Nowoczesność Darwina: w O powstawaniu jest antycypacja neutralnej teorii i przerywanej równowagi   Coyne   2022-07-06
Pinker: “Wojna o ewolucję jest także wojną kulturową”   Coyne   2022-07-05
Raz jeszcze: błędny artykuł o tym, dlaczego teoria ewolucji jest przestarzała   Coyne   2022-07-04
Niech Moc będzie z pszczołą   Júnior   2022-06-28
Dramatyczny wzrost cen paliw kopalnych jest bolesny, ale daje niewielkie korzyści w walce z globalnym ociepleniem   Lomborg   2022-06-25
Efekt grupy – paskudny błąd poznawczy   Novella   2022-06-22
Nasiona z edytowanymi genomami będą miały przystępną cenę   Maina   2022-06-15
„Zapylisz mnie!”: nachalni bohaterowie świata roślin   Júnior   2022-06-11
Agroekologia zmienia biednych farmerów w biedniejszych   Muhumuza   2022-06-09
Kartofel z Matką Boską w jednej klapie i Karolem Marksem w drugiej   Koraszewski   2022-06-06
Jak nasze wspomnienia są powiązane   Novella   2022-06-04
Wielka Brytania dąży do zezwolenia na edytowanie genów   Novella   2022-06-02
„Grubogłowi przedsiębiorcy pogrzebowi w noc żywych trupów”   Júnior   2022-05-31
Coraz mniejsza część głównych plonów roślin jadalnych na świecie idzie na wyżywienie głodnych, a coraz więcej wykorzystuje się do celów niespożywczych     2022-05-28
Naukowiec z Ghany: “Afryka potrzebuje GMO bardziej niż reszta świata”   Gakpo   2022-05-26
GMO i edytowanie genów: jaka jest różnica?   Karavolias   2022-05-23
Toksyczny nektar, czyli ostrożnie z tureckim miodem   Júnior   2022-05-20
Kolejna nieudana i podyktowana ideologią próba wykazania, że płeć u ludzi nie jest binarna   Coyne   2022-05-18
Brian Charlesworth o błędach nowego artykułu rzekomo pokazującego, że fundamentalne założenie ewolucji neodarwinowskiej jest błędne   Coyne   2022-05-16
Trutnie i inni fruwający panowie   Junior   2022-05-13
Wygnanie z uniwersyteckiego świata – dwa lata później   Winegard   2022-05-10
Życie kwitnące po śmierci   Junior   2022-05-05
Organiczne środki owadobójcze są szkodliwe dla pożytecznych owadów     2022-04-30
Oxitec rozszerza próby z komarami GMO, by zredukować szerzenie się malarii   Conrow   2022-04-28
Słowa w wosku zapisane   Tonhasca Junior   2022-04-26
Rodzice, szkoła, państwo: kultura niskich oczekiwań   Koraszewski   2022-04-25
Nowoczesne ulepszanie roślin uprawnych przyjmuje historyczne podejście   Karavolias   2022-04-20
Pierwsza spożywcza roślina GMO w Ghanie   Baffour-Awuah   2022-04-16
Indie zwalniają edytowanie genów z wymaganej dla GMO oceny bezpieczeństwa   Paranjape   2022-04-11
Metamorfozy    Júnior   2022-04-09
Rolnicy nie mogą uprawiać tego, na co ich nie stać   Ongu   2022-04-07
Rośliny zmodyfikowane: odkłamać opinię o GMO   Conrow   2022-04-07
Odmowa szczelinowania jest szaleństwem   Ridley   2022-04-02
Jak wirusy chorób układu oddechowego ewoluują, by stać się łagodniejsze   Ridley   2022-03-22
Czy globalne ocieplenie może być dla nas dobre?   Ridley   2022-03-03

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk