Prawda

Niedziela, 28 kwietnia 2024 - 16:04

« Poprzedni Następny »


Jak kolibry odzyskały utracone przez ptaki odczuwanie słodyczy


Ed Yong 2014-09-19


Pierwszym ptakiem, którego sekwencja genomu została całkowicie poznana w 2004 roku była kura domowa. W jej DNA odkryto coś dziwnego - a właściwie brak czegoś. W genomie brakowało genu zwanego T1R2, odpowiedzialnego u nas i wszystkich innych saków za odczuwanie słodkiego smaku pokarmu. Kury, jak się wydaje, nie mogą poczuć smaku słodyczy.

Nie są w tym osamotnione. Maude Baldwinz Unwersytetu Harvarda i Yasuka Toda z Uniwersytetu w Tokio przyjrzeli się genomom 10 różnych ptaków od sokołów do ziarnojadów oraz od kaczek do gołębi. Żaden ze zbadanych ptaków nie miał genu T1R2. Natomiast ten gen występuje u aligatorów, a są one jednymi z najbliższych żyjących krewnych ptaków. Tak, więc wygląda na to, że ptaki, które wyewoluowały z małych dinozaurów, przestały lubić słodycze.


A co z kolibrami?


Kolibry żywią się głównie nektarem, słodką cieczą produkowaną przez rośliny. Przepadają za nektarem im słodszym tym lepiej; co więcej pogardzają kwiatami, których nektar nie jest wystarczająco słodki. Chociaż nie mają genu T1R2, tym niemniej bez wątpliwości umieją odczuwać smak cukru.


Baldwin i Toda zaczęli szukać w pobliżu: odkryli dwa inne geny zmysłu smaku, które zwykle służą do odróżniania pikantnych przysmaków. Na języku kolibra receptory te rozróżniają także słodki smak.


Większość kręgowców ma trzy geny zmysłu smaku: T1R1, T1R2 i T1R3. Każdy z nich powoduje tworzenie białka o tej samej nazwie, białka zaś łączą się w pary. T1R2 i T1R3 łącząc się tworzą receptor rozróżniający cząsteczki cukru. Gdy cukier przylgnie do jednej z nich, uruchamia reakcję łańcuchową zakończoną sygnałem przekazywanym do mózgu - sygnałem informującym o spożyciu czegoś słodkiego. T1R3 może łączyć się z T1R1 tworząc receptor aminokwasów - co umożliwia nam rozpoznawanie smaku pikantnego lub „umami”.


Zespół rozważał, czy jeżeli kolibry utraciły T1R2, być może w zamian receptory smaku słonego T1R1-T1R3 mogą wykrywać cukry. Przetestowali hipotezę na koliberku żarogłowym. Okazało się, że mają rację. Receptor wykrywa proste cukry, takie jak glukoza i fruktoza, oraz pewne słodziki jak sorbitol i erytrytol. Nadal może wykrywać aminokwasy*; po prostu w ciągu ostatnich około 42 do 72 milionów lat uzyskał nową zdolność obok wcześniejszej.


W tym czasie obydwa białka uległy dramatycznej zmianie. Białka zbudowane są z łańcuchów aminokwasów, a wersje T1R1 i T1R3 u kolibrów mają wiele innych wiązań w porównaniu z ich odpowiednikami występującymi u kur. Aby dowiedzieć się, które z tych różnic są ważne zespół połączył wersje pochodzące od kolibra i kury w różnych kombinacjach, a następnie przetestował ich reakcje na cukry.


Zidentyfikowano 19 aminokwasów, rozproszonych w jednej części T1R3, które uległy zmianie podczas ewolucji kolibrów, tworzących kształt białek i pozwalających im na przyleganie do cukrów tak samo jak do aminokwasów. Baldwin uważa, że ważnych jest wiele więcej mutacji - gdyż zespół skoncentrował się tylko na tylko jednym, małym odcinku pochodzącym od jednego z dwóch partnerów. Nie był to prosty krok ewolucyjny. A nadzwyczaj skomplikowany zestaw kroków.


Wiele zwierząt utraciło jeden lub więcej z trzech genów T1R. Panda wielka utraciła T1R1; pikantne smaki mogą dla ciebie nie istnieć, gdy żywisz się tylko bambusem. Koty, wydry orientalne, hieny cętkowane, lwy morskie, delfiny, i wampiry (nietoperze) wszystkie z nich mają uszkodzone wersje T1R2 i nie mogą posmakować słodyczy - prawdopodobnie dlatego, że nie jedzą nic innego oprócz mięsa (lub krwi). Utrata genu smaku nie jest niezwykła.


Z drugiej strony, uzyskanie dodatkowego genu jest bardzo rzadkie. Oprócz kilku ryb, nie znamy żadnych kręgowców, które powiększyły swoje podstawowe trio. Jest to trochę dziwne, pamiętając, że geny dotyczące zapachu bardzo chętnie duplikują się i różnicują. Wspomniane zmysły są zasadniczo takie same - oba smak i zapach - obejmują białka wykrywające substancje chemiczne występujące w środowisku. Niemniej geny zapachu różnicują się jak głupie a geny smaku (lub przynajmniej te dotyczące słodyczy i rzeczy pikantnych) nie. Nikt nie wie dlaczego. Nie wydaje się także, by geny pozyskiwały nowe funkcje - kolibry stanowią pierwszy przykład takiego przypadku. Według naszej wiedzy jest to ich unikalna właściwość - odczuwanie słodyczy po utracie tej cechy przez przodków.


Dlaczego? Być może jest to proste pytanie: nektar jest bogatym źródłem energii, a odczuwanie słodyczy umożliwia kolibrom skutecznie ją pozyskiwać.


Ważniejszym pytaniem być może jest: jak? Łatwo pomyśleć, że gdy kolibry rozpoczęły picie nektaru ich receptory smaku szybko wyewoluowały w kierunku lepszego ich odczuwania. Ale jeżeli przodkowie kolibrów nie odczuwali słodyczy, dlaczego w ogóle zaczęli pić nektar? „Jest to fantastyczne pytanie i dociera do sedna wielu dyskusji, jakie prowadziłam” odpowiada Baldwin. Oto, co według niej, się wydarzyło.


Najbliższymi żyjącymi krewnymi kolibrów są jerzykowate (jerzyki). Kolibry używają krótkich, obracających się skrzydeł do unoszenia w powietrzu w pobliżu kwiatów i picia nektaru; jerzyki używają długich, ostro zakończonych skrzydeł do latania w  otwartej przestrzeni w poszukiwaniu owadów. Dzięki pewnym ostatnio odkrytym skamieniałościom, wiemy że obie grupy pochodzą od przodków, którzy dysponowali oboma cechami - miały budowę bardziej zbliżoną do jerzyków, lecz z krótszymi skrzydłami wielkości skrzydeł kolibrów. Prawie na pewno żywiły się owadami.


Baldwin sądzi, że niektóre z tych ptaków zaczęły spędzać czas niedaleko kwiatów łapiąc siadające na nich owady. Być może zaczęły zawisać w powietrzu, by skuteczniej chwytać tych gości (dzisiejsze kolibry nadal łapią owady jako uzupełnienie diety). Jeżeli ta zmiana doprowadziła do stałego kontaktu ptaków z kwiatami, mogła spowodować pewne zmiany ewolucyjne. Następnie, osobniki ze zmianami w T1R1 i T1R3 mogły nieznacznie odczuwać cukier i mogły trochę pić występującego w pobliżu nektaru. Nektar zapewniał substancje odżywcze, tak że osobniki sporadycznie pijące nektar rozwijały się lepiej od swoich rówieśników. To spowodowało presję ewolucyjną na szybszą zmianę białek. „Nie wiadomo jak to się zaczyna” mówi Baldwin. „,Ale gdy się rozpocznie, selekcja wzmacnia działanie dając silniejszy efekt”.


Chwilowo są to tylko domysły, które wymagają potwierdzenia - być może dzięki znalezieniu większej ilości skamieniałości wczesnych kolibrów. W międzyczasie zespół pracuje razem z innymi naukowcami nad tym, czy inne ptaki jak lorysy (gatunek papug), czy też ptaki jedzące miód, które także piją nektar, w podobny sposób odtworzyły zmysł smaku cukru.


Naukowcy chcą także wiedzieć, jaka była kolejność 19 mutacji prowadzących do odtworzenia odczuwania smaku słodyczy u kolibrów. Czy pojawiły się w tym samym czasie, czy w seriach? Czy wszystkie rozwinęły się bezpośrednio do wykrywania cukru? To jest nieprawdopodobne. Niektóre mogły stabilizować białka, by mutacje przetrwały. Niektóre z początku mogły być nieistotne, lecz utorowały drogę do późniejszych zmian adaptacyjnych.


Istnieją metody umożliwiające rozwiązanie powyższych problemów. Wiele grup wypracowało metody rekonstrukcji sekwencji aminokwasów w pradawnych białkach w oparciu o sekwencję u dzisiejszych ich potomków. Mogą odtworzyć te cząsteczki swoich przodków wskrzeszając je miliony lat po ich ostatnim występowaniu. Zespół może spróbować tego w przypadku receptorów smaku kolibrów, odtwarzając ponownie kroki od smaku słonego (pikantnego) do słodko-słonego. „Może to odpowiedzieć na największe pytanie biologii ewolucyjnej” uważa Baldwin.


* Kolibry mogą reagować zarówno na smak słodki jak i umami, lecz nie wiadomo, czy umieją je rozróżnić. Być może w ich odczuciu smakują one tak samo.


Odniesienie:
Baldwin, Toda, Nakagita, O’Connell, Klasing, Misaka, Edwards & Liberles. 2014. Evolution of sweet taste perception in hummingbirds by transformation of the ancestral umami receptor. Science http://dx.doi.org/10.1126/science.1255097

Więcej o kolibrach:

 

Birds Lost Their Sweet Tooth, Hummingbirds Got Theirs Back

Phenomena: Not Exactly Rocket Science

Tłumaczenie Elżbieta Pląskowska



Ed Yong 


Mieszka w Londynie i pracuje w Cancer Research UK. Jego blog „Not Exactly Rocket Science” jest próbą zainteresowania nauką szerszej rzeszy czytelników poprzez unikanie żargonu i przystępną prezentację.
Strona www autora


Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj




Komentarze
1. smak pikantny? wtf? longley 2014-09-21


Nauka

Znalezionych 1475 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Krew, znój, łzy i pot   Tonhasca Júnior   2023-01-19
Bąkojady czyszczą nosorożce   Coyne   2023-01-18
Mózg używa geometrii hiperbolicznej   Novella   2023-01-16
O wspaniały nowy świecie   Tonhasca Júnior   2023-01-12
Ciepło zabija. Zimno zabija wielu więcej   Jacoby   2023-01-09
Po co badać przestrzeń kosmiczną?   Jacoby   2023-01-04
Rdzenni Amerykanie żądają doczesnych resztek pumy z Griffith Park   Coyne   2023-01-03
Świetny artykuł o epigenetyce   Coyne   2022-12-30
Śmiało podążaj tam, gdzie nie dotarł jeszcze żaden owad   Tonhasca Júnior   2022-12-28
Rzecz o splątaniu nauki i wiary   Koraszewski   2022-12-26
Pradawny ekosystem zrekonstruowany przy użyciu skamieniałego DNA   Coyne   2022-12-19
Rozważania heretyckiego mediewisty o historii, wartościach i zdumiewającej głupocie   Landes   2022-12-16
Ewolucyjne ślepe zaułki i lepkie urządzenia: botanik Darwin   Tonhasca Júnior   2022-12-14
Ewolucja nie idzie prostą drogą   Novella   2022-12-08
Geny i języki   Novella   2022-11-26
Uporczywa obecność religijnego mitu   Winegard   2022-11-24
Znaleziono skrytkę posągów z brązu   Novella   2022-11-23
W oparach zrównoważonej ignorancji   Koraszewski   2022-11-21
10 twierdzeń działaczy walczących w Afryce z GMO o tym, dlaczego postępy w biotechnologii upraw powinny zostać odrzucone – i dlaczego są one błędne   Maina   2022-11-17
List otwarty do wszystkich oszołomów   Novella   2022-11-03
Po prostu nie mogę się doczekać, aby znów wyruszyć w trasę   Tonhasca Júnior   2022-10-27
Czy mizoandria może być zakaźna?   Tonhasca Júnior   2022-10-24
Niezwykła fizjologia hibernujących niedźwiedzi   Coyne   2022-10-22
Cuchnąca pułapka i przytulna kryjówka   Tonhasca Júnior   2022-10-21
Obraz Izraela na amerykańskich uniwersytetach   Mansour   2022-10-19
Kenia aprobuje GMO po 10 latach zakazu   Maina   2022-10-18
Pangenom jedwabnika morwowego   Novella   2022-10-14
Czy Samolubny gen zaszkodził publicznemu rozumieniu biologii?   Coyne   2022-10-13
Nieokrzesani goście   Tonhasca Júnior   2022-10-11
Niezrozumienie równości   Winegard   2022-10-07
Zyski klimatyczne to „niewygodna prawda” — nie wszystkie wiadomości o środowisku są złymi wieściami   Lomborg   2022-10-06
Gorzko-słodki, uzależniający lek   Tonhasca Júnior   2022-09-30
Przeciwko autentyczności   Winegard   2022-09-27
Biomedyczne znaczenie płci (i jej binarnej natury)   Coyne   2022-09-22
Mózgi neandertalczyków   Novella   2022-09-20
Oszuści i oszukani w grze w zapylanie   Tonhasca Júnior   2022-09-15
Po raz kolejny “Scientific American” wypacza biologię, a teraz także historię, by podeprzeć swoją ideologię   Coyne   2022-09-14
Upadek czasopisma “Nature”   Winegard   2022-09-08
Instynkt macierzyński i “New York Times”   Coyne   2022-09-07
Ćmy ze złym public relations   Tonhasca Júnior   2022-09-05
Studenci Uniwersytetu Ghany debatują nad wykorzystaniem upraw GMO w ich kraju   Gakpo   2022-09-02
“Scientific American” poświęca się polityce, a nie nauce; odmawia publikowania krytycznych analiz swoich fałszywych lub wprowadzających w błąd twierdzeń   Coyne   2022-09-01
Dysonansy poznawcze: czekolada a muszki, wino a osy   Júnior   2022-08-29
Patrick Matthew: prawdziwy autor idei doboru naturalnego?   Coyne   2022-08-26
Odporny na choroby, genetycznie modyfikowany maniok zapowiada przełom w Kenii   Maina   2022-08-25
Niekochane, ale czasem pożyteczne   Tonhasca Júnior   2022-08-23
Trwałość laktazy w populacjach pijących mleko: ponowna ocena klasycznej historii z ewolucji człowieka   Coyne   2022-08-19
Pierwszy znany drapieżnik: nowo opisana skamieniałość   Coyne   2022-08-16
Nie karm mózgu śmieciowym jedzeniem   Bhogal   2022-08-10
Kot Mehitabel pisze w “Science”   Coyne   2022-08-09
Nauka o wolności: rozmowa z Anną Kryłow   i Anna Kryłow   2022-08-06
Pierwsze dowody kopalne na opiekę nad lęgiem i niezwykły przypadek asymetrii kierunkowej   Coyne   2022-08-05
Badania dowodzą, że fakty nie mają znaczenia: jak propaganda wykorzystuje i normalizuje antysemityzm     2022-08-03
Horyzontalny transfer genów u owadów: jest rozpowszechniony, ale co to znaczy?   Coyne   2022-08-02
Dokonane w Afryce badanie genomu fasolnika egipskiego oznacza krok naprzód w dywersyfikacji światowego zaopatrzenia w żywność   Karavolias   2022-08-01
Grupy anty-GMO przegrywają sprawę sądową w Nigerii    i Nkechi Isaak   2022-07-30
Raz jeszcze: czy rasy są tylko społecznym konstruktem bez naukowego lub biologicznego znaczenia?   Coyne   2022-07-28
„New Yorker” pisze o hoacynie, sugeruje, że koncepcja Darwina drzew ewolucyjnych może być urojeniem   Coyne   2022-07-25
Nazistowscy lekarze i dzisiejsi antysemici: redefinicja etyki, żeby usprawiedliwić prześladowania Żydów     2022-07-18
Carl Sagan i wolność wątpienia   Jacoby   2022-07-18
Jak Darwin spowodował globalne ocieplenie swoją teorią doboru płciowego   Coyne   2022-07-16
Dieta mieszana misiów i innych   Júnior   2022-07-14
Londyńskie Natural History Museum popełnia błąd naturalistyczny - wielokrotnie   Coyne   2022-07-11
Nigeria gotowa na spełnienie oczekiwań rolników     2022-07-08
Szczepionki przeciwko grypie związane ze zmniejszonym ryzykiem choroby Alzheimera   Novella   2022-07-07
Nowoczesność Darwina: w O powstawaniu jest antycypacja neutralnej teorii i przerywanej równowagi   Coyne   2022-07-06
Pinker: “Wojna o ewolucję jest także wojną kulturową”   Coyne   2022-07-05
Raz jeszcze: błędny artykuł o tym, dlaczego teoria ewolucji jest przestarzała   Coyne   2022-07-04
Niech Moc będzie z pszczołą   Júnior   2022-06-28
Dramatyczny wzrost cen paliw kopalnych jest bolesny, ale daje niewielkie korzyści w walce z globalnym ociepleniem   Lomborg   2022-06-25
Efekt grupy – paskudny błąd poznawczy   Novella   2022-06-22
Nasiona z edytowanymi genomami będą miały przystępną cenę   Maina   2022-06-15
„Zapylisz mnie!”: nachalni bohaterowie świata roślin   Júnior   2022-06-11
Agroekologia zmienia biednych farmerów w biedniejszych   Muhumuza   2022-06-09
Kartofel z Matką Boską w jednej klapie i Karolem Marksem w drugiej   Koraszewski   2022-06-06
Jak nasze wspomnienia są powiązane   Novella   2022-06-04
Wielka Brytania dąży do zezwolenia na edytowanie genów   Novella   2022-06-02
„Grubogłowi przedsiębiorcy pogrzebowi w noc żywych trupów”   Júnior   2022-05-31
Coraz mniejsza część głównych plonów roślin jadalnych na świecie idzie na wyżywienie głodnych, a coraz więcej wykorzystuje się do celów niespożywczych     2022-05-28
Naukowiec z Ghany: “Afryka potrzebuje GMO bardziej niż reszta świata”   Gakpo   2022-05-26
GMO i edytowanie genów: jaka jest różnica?   Karavolias   2022-05-23
Toksyczny nektar, czyli ostrożnie z tureckim miodem   Júnior   2022-05-20
Kolejna nieudana i podyktowana ideologią próba wykazania, że płeć u ludzi nie jest binarna   Coyne   2022-05-18
Brian Charlesworth o błędach nowego artykułu rzekomo pokazującego, że fundamentalne założenie ewolucji neodarwinowskiej jest błędne   Coyne   2022-05-16
Trutnie i inni fruwający panowie   Junior   2022-05-13
Wygnanie z uniwersyteckiego świata – dwa lata później   Winegard   2022-05-10
Życie kwitnące po śmierci   Junior   2022-05-05
Organiczne środki owadobójcze są szkodliwe dla pożytecznych owadów     2022-04-30
Oxitec rozszerza próby z komarami GMO, by zredukować szerzenie się malarii   Conrow   2022-04-28
Słowa w wosku zapisane   Tonhasca Junior   2022-04-26
Rodzice, szkoła, państwo: kultura niskich oczekiwań   Koraszewski   2022-04-25
Nowoczesne ulepszanie roślin uprawnych przyjmuje historyczne podejście   Karavolias   2022-04-20
Pierwsza spożywcza roślina GMO w Ghanie   Baffour-Awuah   2022-04-16
Indie zwalniają edytowanie genów z wymaganej dla GMO oceny bezpieczeństwa   Paranjape   2022-04-11
Metamorfozy    Júnior   2022-04-09
Rolnicy nie mogą uprawiać tego, na co ich nie stać   Ongu   2022-04-07
Rośliny zmodyfikowane: odkłamać opinię o GMO   Conrow   2022-04-07
Odmowa szczelinowania jest szaleństwem   Ridley   2022-04-02
Jak wirusy chorób układu oddechowego ewoluują, by stać się łagodniejsze   Ridley   2022-03-22
Czy globalne ocieplenie może być dla nas dobre?   Ridley   2022-03-03

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk