Prawda

Poniedziałek, 29 kwietnia 2024 - 01:02

« Poprzedni Następny »


Sądzisz, że żywność organiczna jest lepsza dla ciebie, zwierząt i planety? Grubo się mylisz


Bjorn Lomborg 2016-06-20

Krzykliwa reklama organicznej żywości jest, no właśnie, krzykliwą reklamą.Zdjęcie: Wayne Farrell/Alamy
Krzykliwa reklama organicznej żywości jest, no właśnie, krzykliwą reklamą.

Zdjęcie: Wayne Farrell/Alamy



To, co jemy, uważa się za ważniejsze niż kiedykolwiek. I wszędzie namawia się nas, byśmy przeszli na żywność organiczną: mówią nam, że jest pożywniejsza, podnosi dobrostan zwierząt i pomaga środowisku. W rzeczywistości jest to na ogół krzykliwy szum reklamowy.


W 2012 r. Stanford University’s Centre for Health Policy przeprowadził największe porównanie żywności organicznej i konwencjonalnej i nie znalazł dowodów, że żywność organiczna jest pożywniejsza. Ponowne badanie zrobione ostatnio i  otrzymaliśmy dokładnie ten sam wniosek: „Badania naukowe nie wykazują, by produkty organiczne były pożywniejsze i bezpieczniejsze od żywności konwencjonalnej”.


Także zwierzęta na farmach organicznych nie są ogólnie zdrowsze. Pięcioletnie badanie w USA pokazało, że „zdrowie [stad hodowanych na paszach organicznych] jest podobne do konwencjonalnych gospodarstw mlecznych”. Norweska Komisja Naukowa ds. Bezpieczeństwa Żywności nie stwierdziła „żadnej różnicy w występowaniu chorób”. Organicznie hodowane świnie i drób mogą mieć lepszy dostęp do otwartych przestrzeni, ale to podnosi ilość pasożytów, patogenów i drapieżników. Zaś organiczne przepisy przeciwko dokarmianiu kolonii pszczół suplementami pyłku w okresach, kiedy pyłku jest mało, wraz z przepisami przeciwko porządnej dezynfekcji prowadzą do znacznego obniżenia dobrostanu pszczół.


Rolnictwo organiczne sprzedaje się jako dobre dla środowiska. Jest to poprawne jeśli patrzysz tylko na jedno pole: uprawiane organicznie zużywa mniej energii, emituje mniej gazów cieplarnianych, podtlenku azotu i amoniaku i powoduje mniejszy wyciek azotu niż pole konwencjonalne.


Każde pole organiczne daje jednak znacznie niższe plony. Żeby więc otrzymać tę samą ilość pszenicy, szpinaku lub truskawek, potrzeba znacznie więcej ziemi. Znaczy to, że przeciętnie produkcja żywności organicznej wymaga emitowania mniej więcej tyle samo gazów cieplarnianych, jak produkt konwencjonalny; i około 10 procent więcej podtlenku azotu, amoniaku i zakwaszania. Co gorsza, dla wyprodukowania równoważnych ilości farmy organiczne muszą zajmować 84 procent więcej areału – ziemi, która nie może zostać użyta na lasy i prawdziwe rezerwaty przyrody. Na przykład, wyprodukowanie tej ilości żywności, jaką Ameryka produkuje dzisiaj, ale wyprodukowanej organicznie, wymagałoby powiększenia areału ziemi uprawnej o niemal dwukrotną wielkość Zjednoczonego Królestwa. Jest to odpowiednik zlikwidowania wszystkich parków i dzikich terenów w 48 stanach.


Ale z pewnością żywność organiczna unika pestycydów? Nie. Rolnictwo organiczne używa wszystkich pestycydów, które są „naturalne”. To obejmuje siarczan miedzi, który powoduje chorobę wątroby u opryskujących winnice we Francji. Pyretryna jest innym pestycydem organicznym; jedno badanie pokazuje 3,7 krotny wzrost zachorowań na białaczkę u farmerów, którzy stosowali pyretrynę w stosunku do tych, którzy jej nie dotykali.


To prawda, że konwencjonalna żywność ma więcej zanieczyszczenia pestycydami. Choć są to bardzo niskie poziomy, jest to nadal zdecydowana korzyść żywności organicznej. Używając jednak oszacowania z grubsza, dokonanego przez US Food and Drug Administration’s Office of Toxicology, wszystkie pozostałości pestycydów w żywności konwencjonalnej mogą spowodować dodatkowych 20 zgonów rocznie w całej Ameryce.


Blednie to jednak w porównaniu do wpływu żywności organicznej. Gdyby całe Stany Zjednoczone przestawiły się na żywność organiczną, koszt wynosiłby prawdopodobnie około 200 miliardów dolarów rocznie z powodu niższej wydajności. To są pieniądze, których nie można by wydać na szpitale, opiekę nad emerytami, szkoły i infrastrukturę.


Takie skutki ekonomiczne mają także konsekwencje dla życia i śmierci. Badania pokazują, że kiedy naród staje się biedniejszy o 15 milionów dolarów, kosztuje to jedno „statystyczne” życie, ponieważ ludzie wydają mniej na opiekę zdrowotną i dobre pożywienie. Znaczy to, że przejście na żywność organiczną zabiłoby ponad 13 tysięcy ludzi rocznie. Przekładając te dane na Wielką Brytanię oznaczałoby to, że podczas gdy dodatkowe pestycydy w konwencjonalnej żywności spowodowałyby około czterech zgonów rocznie, całkowicie organiczne Zjednoczone Królestwo kosztowałoby 22 miliardy dolarów rocznie i wynikiem byłaby śmierć dodatkowych dwóch tysięcy osób każdego roku.


Żywność organiczna jest zjawiskiem bogatego świata z 90 procentami sprzedaży w Ameryce Północnej i w Europie. Mimo pięciokrotnego wzrostu sprzedaży w ciągu ostatnich 15 lat tylko 1 procent ziemi uprawnej na  świecie jest przeznaczona na uprawy organiczne. Jest tak, ponieważ niemal połowa ludzkości zależy od żywności produkowanej przy pomocy nawozów sztucznych, których nie dopuszczają reguły dla żywności organicznej. Norman Borlaug, który otrzymał Nagrodę Nobla za rozpoczęcie Zielonej Rewolucji, lubił podkreślać, że rolnictwo organiczne na skalę globalną pozostawiłoby miliardy ludzi bez żywności. „Nie widzę dwóch miliardów wolontariuszy do zniknięcia” – mówił.


Zasadniczo żywność organiczna oznacza bogatych ludzi wydających nadmiar swojej gotówki na zdobycie dobrego samopoczucia. Choć jest to równie uzasadnione jak wydawanie jej na wakacje, powinniśmy opierać się wszelkiej implikowanej wyższości moralnej. Żywność organiczna nie jest zdrowsza ani lepsza dla zwierząt. Rozszerzenie jej na wielką skalę kosztowałoby miliardy funtów i zabiło tysiące. W rzeczywistości, powszechna rewolucja organiczna zwiększyłaby szkody środowiskowe i wyniszczyłaby lasy na naszym globie.


Kiedy projektantka mody, Vivienne Westwood wydała słynny okrzyk, że ludzie, których nie stać na żywność organiczną, powinni “jeść mniej”, mogła mieć najlepsze intencje. Była także niewiarygodnie oderwana od rzeczywistości. Reszta świata potrzebuje więcej żywności i tańszej żywności. I nie będzie to żywność organiczna.


Think organic food is better for you, animals and the Planet?

12 czerwca 2016

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska



Björn Lomborg

 

Dyrektor Copenhagen Consensus Center i profesor nadzwyczajny w Copenhagen Business School. Jego najnowsza książka nosi tytuł “How Much Have Global Problems Cost the World? A Scorecard from 1900 to 2050.”

Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj






Notatki

Znalezionych 2592 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Wstydliwa (dla UNESCO) sprawa uchodźców   Julius   2014-06-23
“New York Times” i Izrael   Ini   2014-06-25
Pora przestać infantylizować Palestyńczyków   Johnson   2014-06-27
Chiny zwalczają terror; świat krytykuje Izrael     2014-06-29
Imieniny Semantyki   Kruk   2014-07-05
Amerykanie odchodzą z Afganistanu, kto przychodzi?   Pant   2014-07-06
Potępienie zamordowania Mohammeda Abu Khdeira     2014-07-07
Moralność jest poza dyskusją   Bellerose   2014-07-08
Dlaczego znowu walczymy z Gazą?   Horovitz   2014-07-10
ONZ dodaje ISIS do Rady Praw Człowieka     2014-07-11
BBC i bezstronność   Ridley   2014-07-13
Europa przybliża się do eliminacji burki   Chesler   2014-07-14
Zamiana ról Dawida i Goliata     2014-07-16
Co robi izraelski pilot nad Gazą?   Nirenstein   2014-07-17
Zawsze nazywajcie zabitych “niewinnymi cywilami”     2014-07-18
Świat arabski traci cierpliwość     2014-07-19
Dlaczego?   Smuga-Otto   2014-07-19
Pociski izraelskie i schrony w Gazie   Al-Mulhim   2014-07-20
Ambasador Izraela mówi w ONZ   Prosor   2014-07-21
Fakty o bitwie w Shejaiya   Levick   2014-07-24
Na równiach pochyłych   Ridley   2014-07-25
Cierpienie palestyńskie   Karsh   2014-07-29
Izrael, Bliski Wschód i dysonans poznawczy   Harris   2014-08-02
Powody, by obawiać się Eboli   Ridley   2014-08-15
Komu nie sprzeda broni Wielka Brytania?   Greenfield   2014-08-19
Ognisko   Kruk   2014-08-21
Powody do radości   Ridley   2014-08-22
Chcesz zmniejszyć zanieczyszczeniewalcz z biedą   Lomborg   2014-08-24
Zdobywanie wyżyn moralnych jest zabawą przegranych   Greenfield   2014-08-25
Killer app w Jerozolimie   Boteach   2014-08-26
Pieniądze ONZ płyną do terrorystów   Ehrenfeld   2014-08-27
Listek figowy na łonie okonia   Koraszewski   2014-08-29
Chów wsobny elit   Azad   2014-09-02
Stan globalnej wioski   Koraszewski   2014-09-03
Spróbujcie wolnej przedsiębiorczości w Europie   Ridley   2014-09-04
Człowieczeństwo okaleczone   Valdary   2014-09-06
Muzułmańskie gwałty pod parasolem politycznej poprawności   Lindenberg   2014-09-07
Śmiercionośny dom izraelski uderza ponownie   Greenfield   2014-09-08
Dlaczego myślimy to, co myślimy?   Koraszewski   2014-09-12
Stare antypatie nie giną   Honig   2014-09-15
Turecka “hakawati” w Lewancie   Bekdil   2014-09-17
Ekonomia, głupcze? Owszem, ale jaka?   Koraszewski   2014-09-17
Amerykański negocjator i duże pieniądze z Kataru   Smith   2014-09-22
Więzień sumienia   Koraszewski   2014-09-25
Jazydzi i chrześcijanie obwiniają Obamę   Charbel   2014-09-27
Chodząc wśród duchów Hiroszimy   Boteach   2014-09-28
Pomieszanie z poplątaniem   Tsalic   2014-09-30
Kim są niewidzialne kobiety, które przystępują do ISIS?   Ahmed   2014-10-02
Nigeryjski książę o imieniu Islam   Greenfield   2014-10-04
Jak belgijscy sceptycy popełniali masowe samobójstwo   Bonneux   2014-10-04
Mordowanie więźniów politycznych Iranu   Paveh   2014-10-05
Komu w którym uchu dzwoni?   Koraszewski   2014-10-07
Skąd my to znamy?   Koraszewski   2014-10-09
Akuszerka i powrót do pytania o dobro i zło   Koraszewski   2014-10-11
Usuńcie Izrael z tej mapy!   Toameh   2014-10-13
Mój dziadek nie chciał być palestyńskim uchodźcą   Deek   2014-10-15
Czy można uratować liberalizm przed nim samym?   Harris   2014-10-15
Malala – nagroda Nobla, która przeraża talibów   Nirenstein   2014-10-16
O mechanizmie zniesławiania   Harris   2014-10-16
Czy Turcja powinna być w NATO?   Dershowitz   2014-10-18
Pszczoły i pestycydy   Ridley   2014-10-21
O Krymie, prawie międzynarodowym i Zachodnim Brzegu   Kontorovich   2014-10-22
Pokój, ale kiedy?   Landes   2014-10-23
Hashtag Nikab   Chesler   2014-10-24
Ebola – w poszukiwaniu strategii   Ridley   2014-10-27
Żyć z sensem   Kruk   2014-10-29
Nieoczekiwane konsekwencje pobożnych życzeń   Kemp   2014-11-01
Tańsza ropa to dobra wiadomość   Ridley   2014-11-01
Stop dziecięcej intifadzie!   Toameh   2014-11-03
Ewolucja duszy człowieka   Kruk   2014-11-06
Czym zajmuje się WHO?   Ridley   2014-11-09
Wojna Egiptu z terroryzmem: podwójne standardy świata   Toameh   2014-11-10
Nieznośna lekkość feminizmu   Greenfield   2014-11-14
Najlepsza inwestycja w czynienie dobra na świecie   Lomborg   2014-11-17
Dlaczego Gaza nie jest zdalnie okupowana   Kontorovich   2014-11-22
Uwagi o dyskuterach i kaczkach dziennikarskich   Koraszewski   2014-11-28
Opowieść o dwóch Zielonych Liniach   Kontorovich   2014-11-30
Kolumb nie odkrył Ameryki   Al-Mulhim   2014-12-06
Dobra wola Romson nie pomaga biednym   Lomborg   2014-12-07
Dumni Palestyńczycy muszą prowadzić walkę o zreformowanie UNRWA   Eid   2014-12-08
Czy Putin spotka się z kalifem w Jałcie?   Koraszewski   2014-12-09
Reguły? W walce na noże?!     2014-12-11
Legalność izraelskiego projektu ustawy o państwie narodowym   Kontorovich   2014-12-13
Organizacja Narodów Zjednoczonych potrzebuje strategii   Lomborg   2014-12-14
Listy z naszego sadu - rok w sieci   Koraszewski   2014-12-15
O historii, mitach i narracjach   Corwin   2014-12-16
Mruczanych świąt   Hili   2014-12-24
Pięć łamigłówek o okupacji i osiedlach   Kontorovich   2014-12-27
Poligamia napędza przemoc   Ridley   2014-12-28
Jestem amerykańskim gejem...   Boteach   2014-12-30
Turcja i UE: Kodak Moment   Bekdil   2015-01-01
Czy walczyć z wiatrakami?   Koraszewski   2015-01-02
Rewidowanie rewizjonistycznej historii   Tsalic   2015-01-06
Islamski Deng Xiaoping?   Koraszewski   2015-01-07
Nie ma sprawiedliwości, nie ma pokoju   Lumish   2015-01-12
Rozpoczynają się cyfrowe rządy   Ridley   2015-01-16
10 lat klepto-dyktatury Mahmouda Abbasa   Boteach   2015-01-20
Oznakować żywności, która zawiera… DNA!   Coyne   2015-01-21
Izrael, Palestyna i Międzynarodowy Trybunał Karny   Kontorovich   2015-01-22
Uprawy GMO: spór naukowy rozstrzygnięty   Ridley   2015-01-23

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk