Prawda

Piątek, 3 maja 2024 - 17:03

« Poprzedni Następny »


Lubię moje trupy jak moje precelki. Solone.


Kathryn Meyers Emery 2016-11-29

Czaszka i skrzyżowane piszczele w soli, via Pixabay
Czaszka i skrzyżowane piszczele w soli, via Pixabay

W niewielkiej ilości wolnego czasu, jaki mam, w ramach relaksu po długich dniach pracy nad dysertacją i pisaniem artykułów czytałam dużo ciekawych książek o żywności. Niedawno skończyłam The Third Plate  Dana Barbera i The Big Oyster Marka Kurlansky’ego. Lubię ten rodzaj książek, bo są tak zupełnie inne od tego, o czym czytam i piszę całymi dniami – dają miły odpoczynek. Zeszłego wieczoru jednak po raz pierwszy te książki o żywności i moja pasja archeologii śmierci nałożyły się na siebie. Czytam inną książkę Kurlansky’ego, pod tytułem Salt, w której jest historia i znaczenie użycia soli w historii ludzkości. Ponieważ książki Kurlansky’ego skupiają się głównie na zwyczajach żywieniowych i zmianie kulturowej, nie spodziewałam się ekscentrycznych spostrzeżeń o historii przechowywania zwłok i praktykach pogrzebowych. Pod wpływem jego pracy zaczęłam się zastanawiać... jak ważna jest sól w praktykach pogrzebowych? Dzisiaj spojrzymy na kilka przykładów użycia soli w konserwowaniu zwłok i przygotowaniu ich do pogrzebu.

Mumifikacja


Prawdopodobnie najlepiej znanym użyciem soli w przygotowaniach pogrzebowych jest jej rola w mumifikacji w starożytnym Egipcie. Starożytni Egipcjanie używali postaci soli znanej jako natron, naturalnie występującej mieszanki węglanu sodu i wodorowęglanu sodu z małymi domieszkami chlorku sodu i siarczanu sodowego. Nazywało się to natron, ponieważ pochodziło z jezior doliny Natron – mieszankę soli można było zeskrobywać z dna jeziora podczas suchej pory. Natron miał wiele zastosowań w starożytnym Egipcie, ale najbardziej istotne dla nas jest jego użycie w procesie mumifikacji. Sól działała jako czynnik wysuszający – absorbując wodę i tworząc wrogie środowisko dla bakterii przez podniesienie pH ciała. W tym celu, po usunięciu narządów wewnętrznych, jamy ciał wypełniano natronem i pokrywano nim ciała od stóp do głów. Po czterdziestu dniach wyjmowano ciało z solnej pokrywy, a było ono już wystarczająco suche, by przechować je na wieczność i pozwolić na następne etapy mumifikacji, włącznie z owinięciem ciała i umieszczeniem go w trumnie.


Niedawno, bo w 2015 roku, Papageorgopoulou i in. sprawdzali, czy natron rzeczywiście może zakonserwować ciało. Wzięli nogę zmarłego dawcy i umieścili ją w natronie. W regularnych odstępach czasu badali nogę przy pomocy technik makroskopowych i radiologicznych, i stwierdzili, że zabrało 208 dni, by noga była w pełni zmumifikowana.


Postęp mumifikacji nogi współczesnej, Papageorgopoulou et al. 2015
Postęp mumifikacji nogi współczesnej, Papageorgopoulou et al. 2015

Choć zabrało to więcej czasu niż informują zapisy ze starożytnego Egiptu (różnica, zdaniem naukowców, spowodowana wilgotnym środowiskiem laboratorium kontra suche środowisko Egiptu) natron był w stanie skutecznie usunąć wodę z tkanki w nodze, co nie pozwoliło na rozwój bakterii i grzybów, które normalnie zniszczyłyby ją.


Konserwacja naturalna


Mężczyzna z kopalni soli w Iranie, naturalnie zakonserwowana mumia, via Atlas Obscura
Mężczyzna z kopalni soli w Iranie, naturalnie zakonserwowana mumia, via Atlas Obscura

Proces mumifikacji wymaga soli jako sposobu wysuszenia ciała i zatrzymania procesu rozkładu, ale sól powstrzymała także rozkład ciał, które nie były celowo mumifikowane. W 1993 r. górnicy pracujący w kopalni soli Chehrabad w Iranie odkryli zwłoki mężczyzny z długimi włosami, brodą, skórzanymi butami, jaskrawo pofarbowanym wełnianym ubraniem i kilkoma artefaktami. W 2004 r. inny górnik w tej samej kopalni odkrył pozostałości innego mężczyzny. To doprowadziło do bardziej formalnych wykopalisk kopalni soli od 2005 do 2007 roku przez archeologów z Iranu, Niemiec, Anglii i Szwajcarii. Odkryli zwłoki jeszcze dwojga osób: kobiety i nastolatka. Prawdopodobnie zginęli oni podczas zawalania się tuneli solnych i datowanie metodą węgla C14 ich artefaktów wskazuje na daty od 500 p.n.e. do 400 n.e. Wyniki szczegółowej analizy mumii solnych prowadzonej przez Aali et al. (2012) doprowadziły do zrewidowania totalnej liczby “solnych ludzi” do ośmiu osobników, a analiza izotopowa pokazała, że nie wszyscy pochodzili z Iranu. Aali et al. (2012) podjęli się olbrzymiego, międzydyscyplinarnego badania tych solnych ludzi, którzy zostali naturalnie zakonserwowani w kopalniach po uwięzieniu w tunelach. Ich włosy i ubranie zachowały się doskonale, a nawet można analizować zawartość ich żołądków, żeby zobaczyć, jaki był ich ostatni posiłek. Jest to fascynujący przykład naturalnej mumifikacji przy użyciu soli.


Związane z solą rytuały


Sól nie służy tylko mumifikacji, była także używana w wielu rytuałach pogrzebowych. W Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych sól odgrywała ważną rolę w pogrzebach i te praktyki trwały do XIX wieku. W Szkocji posypywano solą brzuch lub klatkę piersiową zwłok lub już zamkniętą trumnę, by uwolnić zmarłego od grzechów. W południowej Walii umieszczano sól i chleb na zwłokach i te pokarmy miały przyjąć grzechy zmarłego. Następnie mieszkaniec wsi zjadał te grzechy, by zmarły mógł wstąpić do nieba – choć sami zjadacze grzechów będą nosili te grzechy ze sobą. W amerykańskim folklorze pozostawiano sól w pokoju, w którym nastąpił zgon, by oczyścić grzechy i powietrze  (MacGregor i de Wardener 1998). Jeśli jesteście entuzjastami serii Outlander Diany Gabaldon, to może czytaliście o tej praktyce w jednej z jej książek:

“Przygotowując się, przechyliłam się i delikatnie położyłam rękę na całunie. Fajansowy talerzyk z kawałkiem chleba i kupką soli leżał na piersiach kobiety, a mała drewniana miseczka wypełniona ciemnym płynem – winem? – stała obok niej na stole.  Z świecą z wosku, solą i z bean-treim, wyglądało jakby Hiram Crombie próbował właściwie postępować wobec swojej zmarłej teściowej – choć wcale bym się nie zdziwiła, gdyby oszczędnie użył ponownie soli po pogrzebie”. (Diana Gabaldon, A Breath of Snow and Ashes, rozdział 39).

Można także znaleźć fantastyczny przepis z solą w Outlander Kitchen zainspirowany tym fragmentem książki i stworzyć własną solną potrawę dla zjadacza grzechów. Jak cudownie makabryczne i wspaniałe!

 

No to proszę… kilka cudownych solnych drobiazgów na następny proszony obiad. Bawcie się dobrze!


Cytowane prace:

Papageorgopoulou C, Shved N, Wanek J, & Rühli FJ (2015). Modeling ancient Egyptian mummification on fresh human tissue: macroscopic and histological aspects. Anatomical record (Hoboken, N.J. : 2007), 298 (6), 974-87 PMID: 25998632

Aali et al. 2012. Ancient Salt Mining and Salt Men. Antiquity. http://antiquity.ac.uk/projgall/aali333/

MacGregor and de Wardener 1998. Salt, Diet and Health. Cambridge: University Press.


I like my corpses like I like my pretzels. Salted
.

Bones don’t lie, 17 marca 2016

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska



Kathryn Meyers Emery


Doktor archeologii (pracę doktorska poświęciła archeologii obrządków pogrzebowych) na Michigan State University, jak sama pisze, jest ewangelistką narzędzi cyfrowych i systemów komunikacyjnych.


Prowadzi blog Bones Dont’ Lie


Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj






Nauka

Znalezionych 1476 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Dowody na ewolucję: Bezwłose zwierzęta mają martwe geny na sierść   Coyne   2023-01-23
Krew, znój, łzy i pot   Tonhasca Júnior   2023-01-19
Bąkojady czyszczą nosorożce   Coyne   2023-01-18
Mózg używa geometrii hiperbolicznej   Novella   2023-01-16
O wspaniały nowy świecie   Tonhasca Júnior   2023-01-12
Ciepło zabija. Zimno zabija wielu więcej   Jacoby   2023-01-09
Po co badać przestrzeń kosmiczną?   Jacoby   2023-01-04
Rdzenni Amerykanie żądają doczesnych resztek pumy z Griffith Park   Coyne   2023-01-03
Świetny artykuł o epigenetyce   Coyne   2022-12-30
Śmiało podążaj tam, gdzie nie dotarł jeszcze żaden owad   Tonhasca Júnior   2022-12-28
Rzecz o splątaniu nauki i wiary   Koraszewski   2022-12-26
Pradawny ekosystem zrekonstruowany przy użyciu skamieniałego DNA   Coyne   2022-12-19
Rozważania heretyckiego mediewisty o historii, wartościach i zdumiewającej głupocie   Landes   2022-12-16
Ewolucyjne ślepe zaułki i lepkie urządzenia: botanik Darwin   Tonhasca Júnior   2022-12-14
Ewolucja nie idzie prostą drogą   Novella   2022-12-08
Geny i języki   Novella   2022-11-26
Uporczywa obecność religijnego mitu   Winegard   2022-11-24
Znaleziono skrytkę posągów z brązu   Novella   2022-11-23
W oparach zrównoważonej ignorancji   Koraszewski   2022-11-21
10 twierdzeń działaczy walczących w Afryce z GMO o tym, dlaczego postępy w biotechnologii upraw powinny zostać odrzucone – i dlaczego są one błędne   Maina   2022-11-17
List otwarty do wszystkich oszołomów   Novella   2022-11-03
Po prostu nie mogę się doczekać, aby znów wyruszyć w trasę   Tonhasca Júnior   2022-10-27
Czy mizoandria może być zakaźna?   Tonhasca Júnior   2022-10-24
Niezwykła fizjologia hibernujących niedźwiedzi   Coyne   2022-10-22
Cuchnąca pułapka i przytulna kryjówka   Tonhasca Júnior   2022-10-21
Obraz Izraela na amerykańskich uniwersytetach   Mansour   2022-10-19
Kenia aprobuje GMO po 10 latach zakazu   Maina   2022-10-18
Pangenom jedwabnika morwowego   Novella   2022-10-14
Czy Samolubny gen zaszkodził publicznemu rozumieniu biologii?   Coyne   2022-10-13
Nieokrzesani goście   Tonhasca Júnior   2022-10-11
Niezrozumienie równości   Winegard   2022-10-07
Zyski klimatyczne to „niewygodna prawda” — nie wszystkie wiadomości o środowisku są złymi wieściami   Lomborg   2022-10-06
Gorzko-słodki, uzależniający lek   Tonhasca Júnior   2022-09-30
Przeciwko autentyczności   Winegard   2022-09-27
Biomedyczne znaczenie płci (i jej binarnej natury)   Coyne   2022-09-22
Mózgi neandertalczyków   Novella   2022-09-20
Oszuści i oszukani w grze w zapylanie   Tonhasca Júnior   2022-09-15
Po raz kolejny “Scientific American” wypacza biologię, a teraz także historię, by podeprzeć swoją ideologię   Coyne   2022-09-14
Upadek czasopisma “Nature”   Winegard   2022-09-08
Instynkt macierzyński i “New York Times”   Coyne   2022-09-07
Ćmy ze złym public relations   Tonhasca Júnior   2022-09-05
Studenci Uniwersytetu Ghany debatują nad wykorzystaniem upraw GMO w ich kraju   Gakpo   2022-09-02
“Scientific American” poświęca się polityce, a nie nauce; odmawia publikowania krytycznych analiz swoich fałszywych lub wprowadzających w błąd twierdzeń   Coyne   2022-09-01
Dysonansy poznawcze: czekolada a muszki, wino a osy   Júnior   2022-08-29
Patrick Matthew: prawdziwy autor idei doboru naturalnego?   Coyne   2022-08-26
Odporny na choroby, genetycznie modyfikowany maniok zapowiada przełom w Kenii   Maina   2022-08-25
Niekochane, ale czasem pożyteczne   Tonhasca Júnior   2022-08-23
Trwałość laktazy w populacjach pijących mleko: ponowna ocena klasycznej historii z ewolucji człowieka   Coyne   2022-08-19
Pierwszy znany drapieżnik: nowo opisana skamieniałość   Coyne   2022-08-16
Nie karm mózgu śmieciowym jedzeniem   Bhogal   2022-08-10
Kot Mehitabel pisze w “Science”   Coyne   2022-08-09
Nauka o wolności: rozmowa z Anną Kryłow   i Anna Kryłow   2022-08-06
Pierwsze dowody kopalne na opiekę nad lęgiem i niezwykły przypadek asymetrii kierunkowej   Coyne   2022-08-05
Badania dowodzą, że fakty nie mają znaczenia: jak propaganda wykorzystuje i normalizuje antysemityzm     2022-08-03
Horyzontalny transfer genów u owadów: jest rozpowszechniony, ale co to znaczy?   Coyne   2022-08-02
Dokonane w Afryce badanie genomu fasolnika egipskiego oznacza krok naprzód w dywersyfikacji światowego zaopatrzenia w żywność   Karavolias   2022-08-01
Grupy anty-GMO przegrywają sprawę sądową w Nigerii    i Nkechi Isaak   2022-07-30
Raz jeszcze: czy rasy są tylko społecznym konstruktem bez naukowego lub biologicznego znaczenia?   Coyne   2022-07-28
„New Yorker” pisze o hoacynie, sugeruje, że koncepcja Darwina drzew ewolucyjnych może być urojeniem   Coyne   2022-07-25
Nazistowscy lekarze i dzisiejsi antysemici: redefinicja etyki, żeby usprawiedliwić prześladowania Żydów     2022-07-18
Carl Sagan i wolność wątpienia   Jacoby   2022-07-18
Jak Darwin spowodował globalne ocieplenie swoją teorią doboru płciowego   Coyne   2022-07-16
Dieta mieszana misiów i innych   Júnior   2022-07-14
Londyńskie Natural History Museum popełnia błąd naturalistyczny - wielokrotnie   Coyne   2022-07-11
Nigeria gotowa na spełnienie oczekiwań rolników     2022-07-08
Szczepionki przeciwko grypie związane ze zmniejszonym ryzykiem choroby Alzheimera   Novella   2022-07-07
Nowoczesność Darwina: w O powstawaniu jest antycypacja neutralnej teorii i przerywanej równowagi   Coyne   2022-07-06
Pinker: “Wojna o ewolucję jest także wojną kulturową”   Coyne   2022-07-05
Raz jeszcze: błędny artykuł o tym, dlaczego teoria ewolucji jest przestarzała   Coyne   2022-07-04
Niech Moc będzie z pszczołą   Júnior   2022-06-28
Dramatyczny wzrost cen paliw kopalnych jest bolesny, ale daje niewielkie korzyści w walce z globalnym ociepleniem   Lomborg   2022-06-25
Efekt grupy – paskudny błąd poznawczy   Novella   2022-06-22
Nasiona z edytowanymi genomami będą miały przystępną cenę   Maina   2022-06-15
„Zapylisz mnie!”: nachalni bohaterowie świata roślin   Júnior   2022-06-11
Agroekologia zmienia biednych farmerów w biedniejszych   Muhumuza   2022-06-09
Kartofel z Matką Boską w jednej klapie i Karolem Marksem w drugiej   Koraszewski   2022-06-06
Jak nasze wspomnienia są powiązane   Novella   2022-06-04
Wielka Brytania dąży do zezwolenia na edytowanie genów   Novella   2022-06-02
„Grubogłowi przedsiębiorcy pogrzebowi w noc żywych trupów”   Júnior   2022-05-31
Coraz mniejsza część głównych plonów roślin jadalnych na świecie idzie na wyżywienie głodnych, a coraz więcej wykorzystuje się do celów niespożywczych     2022-05-28
Naukowiec z Ghany: “Afryka potrzebuje GMO bardziej niż reszta świata”   Gakpo   2022-05-26
GMO i edytowanie genów: jaka jest różnica?   Karavolias   2022-05-23
Toksyczny nektar, czyli ostrożnie z tureckim miodem   Júnior   2022-05-20
Kolejna nieudana i podyktowana ideologią próba wykazania, że płeć u ludzi nie jest binarna   Coyne   2022-05-18
Brian Charlesworth o błędach nowego artykułu rzekomo pokazującego, że fundamentalne założenie ewolucji neodarwinowskiej jest błędne   Coyne   2022-05-16
Trutnie i inni fruwający panowie   Junior   2022-05-13
Wygnanie z uniwersyteckiego świata – dwa lata później   Winegard   2022-05-10
Życie kwitnące po śmierci   Junior   2022-05-05
Organiczne środki owadobójcze są szkodliwe dla pożytecznych owadów     2022-04-30
Oxitec rozszerza próby z komarami GMO, by zredukować szerzenie się malarii   Conrow   2022-04-28
Słowa w wosku zapisane   Tonhasca Junior   2022-04-26
Rodzice, szkoła, państwo: kultura niskich oczekiwań   Koraszewski   2022-04-25
Nowoczesne ulepszanie roślin uprawnych przyjmuje historyczne podejście   Karavolias   2022-04-20
Pierwsza spożywcza roślina GMO w Ghanie   Baffour-Awuah   2022-04-16
Indie zwalniają edytowanie genów z wymaganej dla GMO oceny bezpieczeństwa   Paranjape   2022-04-11
Metamorfozy    Júnior   2022-04-09
Rolnicy nie mogą uprawiać tego, na co ich nie stać   Ongu   2022-04-07
Rośliny zmodyfikowane: odkłamać opinię o GMO   Conrow   2022-04-07
Odmowa szczelinowania jest szaleństwem   Ridley   2022-04-02
Jak wirusy chorób układu oddechowego ewoluują, by stać się łagodniejsze   Ridley   2022-03-22

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk