Prawda

Środa, 13 grudnia 2017 - 08:22

« Poprzedni Następny »


Ulepszanie fotosyntezy i wzrost plonów


Steven Novella 2017-01-04


Żadna roślina GMO, jaka jest obecnie na rynku, nie ma cechy zaprojektowanej do zwiększania plonów. Tym, co robią niektóre z zaprojektowanych cech, na ogół przez wyposażenie w odporność na szkodniki lub suszę, jest redukcja utraty plonów i poprawa przewidywalności plonów, co jest dla farmerów niesłychanie ważne.

Jedną z obietnic technologii GM jest jednak to, że da cechy, które podniosą potencjalne plony roślin uprawnych, pozwalając na produkcję większej ilości żywności z danego areału. Niedawne badanie opublikowane w “Science”donosi o znaczącym sukcesie zrobienia tego właśnie przez użycie modyfikacji, o jakiej wcześniej nie słyszałem.  


Zawsze uwielbiam, kiedy dzieje się coś takiego. Czytam bardzo dużo o nowościach naukowych więc na ogół widzę nadchodzące duże postępy, ponieważ szum słychać przez lata zanim technologia jest gotowa. Od czasu do czasu nowa technologia lub odkrycie uderzają bez ostrzeżenia. Przypomina mi to, że istnieją badacze, którzy pracują bez rozgłosu i uwagi, ale z potencjałem dokonania ważnych odkryć.


Ulepszenie fotosyntezy


Jeśli chcemy podnieść ilość materiału roślinnego produkowanego z danego areału, to musimy zwiększyć wydajność, z jaką te rośliny zamieniają światło słoneczne w żywność. Potencjalnie istnieje wiele sposobów dokonania tej sztuki, ale najbardziej bezpośrednią drogą jest ulepszenie samej fotosyntezy. Światło słoneczne jest dość stałym wkładem, więc chcemy zamienić tak dużo światła słonecznego, jak to możliwe, w żywność.


Fotosynteza jest skomplikowanym procesem o 140 krokach, z udziałem 30 różnych białek, używanym przez wszystkie rośliny, algi i niektóre bakterie do wytwarzania własnego pokarmu ze światła słonecznego.


Naukowcy starannie badają ten proces, szukając możliwości podniesienia jego wydajności.  Stephen Long i jego koledzy z University of Illinois i University of Lancaster znaleźli jedną z takich możliwości.


Choć wzrost roślin zależy od światła słonecznego, zbyt dużo bezpośredniego światła słonecznego może uszkodzić tkanki roślin, wyewoluowały więc mechanizm ochronny. Kiedy światło słoneczne jest zbyt silne, rośliny rozpraszają nadmiar energii słonecznej jako ciepło. Kiedy po niebie przechodzi chmura, redukując intensywność światła, rośliny wyłączają swój mechanizm obronny, by maksymalnie wykorzystać niskie poziomy światła.


Rośliny działają jednak dość powoli i to włączenie lub wyłączenie zabiera wiele minut, co jest źródłem niższej wydajności. Badacze wyliczyli, że ta powolna adaptacja do poziomu światła potencjalnie redukuje plony o 20%


Wstawili więc dodatkowe kopie genu, który wyłącza cieplny system obronny, pozwalając na szybsze jego wyłączanie. Przetestowali swoją modyfikację na roślinie tytoniu i znaleźli poprawę wydajności suchej materii roślin na polu o 15%.


Ten system ochronny jest wspólny dla wszystkich kwitnących roślin, a więc nowa technologia może być używana szeroko w rolnictwie. Badacze pracują obecnie nad soją, pszenicą i ryżem.


Ale…Monsanto albo coś takiego


Ten przełom ilustruje, moim zdaniem, absurd klasyfikowania wszystkich genetycznie modyfikowanych organizmów, jak gdyby były jednym i tym samym, biologicznie lub ekonomicznie. To badanie prowadzili niezależnie pracownicy uniwersytetów, nie jakieś laboratorium wielkiej korporacji.


Oczywiście, w którymś momencie ta technologia będzie musiała zostać skomercjalizowana (witamy w kapitalizmie), co znaczy może być licencjonowana dla firm, albo też badacze założą firmę i sprzedadzą patent. Mogą także uczynić to otwartym dobrem do użycia dla każdego. To jest ich innowacja i mogą z nią zrobić, co chcą. Jestem pewien, że uniwersytety będą chciały dostać swoją część, bo to jest ważny sposób finansowania uniwersytetów. Przypuszczalnie badacze już mają jakieś zobowiązania wobec swoich uniwersytetów.


To samo dotyczy każdego, dającego się skomercjalizować odkrycia naukowego dokonanego przez badaczy, którzy pracują na uniwersytecie.


Aktywiści walczący z GMO próbują przedstawiać ten system jako coś złowrogiego, co zwyczajnie nie jest prawdą.


Jeśli chodzi o samą technologię, to proces ten nie wymaga transgenów (genów od innych gatunków), co moim zdaniem nie ma żadnego znaczenia, ale jest wielkim straszakiem używanym przez przeciwników GMO. To jest ich strategia „fishmato” [fish+tomato; pomidory z wstawionym genem ryby]. Ta technologia jednak używa genów samej rośliny i po prostu zwiększa liczbę kopii potrzebnego genu.


Stosowanie tej technologii nie jest związane z żadnymi substancjami chemicznymi lub pestycydami. Same rośliny stają się bardziej wydajne.


Żadne więc ze zwykłych oskarżeń aktywistów anty-GMO nie stosuje się tutaj. Pozostanie im twierdzenie, że technologia GM jest z natury niebezpieczna (co w sposób oczywisty jest nieprawdą) lub cofnięciem się do jeszcze słabszego i bezmyślnie stosowanego stanowiska zasady ostrożności.


Jest cechą charakterystyczną ideologa, że najpierw ma wniosek, a potem szuka uzasadnienia dla tego wniosku (ogólnie tak jest u ludzi, ale robimy to tym częściej, im więcej zainwestowaliśmy we wniosek). Kiedy nie pasują argumenty zwykle używane przez przeciwników GMO, aktywiści zwyczajnie wymyślają inne wymówki dla swojego sprzeciwu.


Intelektualnie uczciwy człowiek przyznałby przynajmniej, że istnieją wyjątki w ich ogólnym sprzeciwie. Ale ten sprzeciw nie jest racjonalny, jest w znacznej mierze oparty na instynktownym odczuciu, że GMO nie jest „naturalne”. Szczegóły są „wypełniaczem” i aktywiści będą kreatywnie tworzyć szczegółowe argumenty.


Złoty ryż jest doskonałym przykładem
. Podobnie jak z tym odkryciem, złoty ryż nie jest produktem korporacji. Jest projektem humanitarnym, który ma być dostępny dla wszystkich. Nie ma tam kwestii pestycydów. Podniesienie zawartości witaminy A w ryżu jest po to, by poprawić życie ludzkie, a szczególnie ratować wzrok i życie dzieci ludzi biednych. Jak w ogóle można sprzeciwiać się takiej technologii?


No cóż, wymyślili powody, dla których złoty ryż nie działa (co nie jest prawdą) i że inne metody dodawania witaminy A są lepsze (co też nie jest prawdą). Zasadniczo argumentują, że go nie potrzebujemy. Jeśli istnieją inne metody osiągnięcia tego samego celu, to nie powinniśmy używać GMO, ale ten argument zakłada nagi sprzeciw wobec GMO.


Przewiduję, że opozycja w tej sprawie będzie podobna. Aktywiści anty-GMO już używają niedorzecznego argumentu, że nie musimy zwiększać plonów (poważnie, to właśnie mówią), bo już produkujemy wystarczająco dużo żywności, by wyżywić świat. Musimy tylko zmniejszyć marnowanie i ulepszyć dystrybucje żywności.


Choć może być prawdą, że produkowana żywność wystarczyłaby na wyżywienie świata, nie uwzględnia się tu wielu ważnych rzeczy. Po pierwsze, jeśli zredukowanie marnowania żywności jest tak łatwe, to dlaczego to się nie dzieje? Marnowanie żywności już kosztuje, więc istnieją bodźce, by to zrobić. Problemy z dystrybucją obejmują złożone bariery polityczne i społeczno-ekonomiczne, życzę więc szczęścia. Oczywiście, powinniśmy redukować marnowanie i mieć bardziej sprawiedliwą dystrybucję żywności, ale poprawa plonów także pomoże. Dotyczy to szczególnie poprawy plonów ubogich farmerów w trzecim świecie, no wiecie, tam, gdzie jest najwięcej głodu.


Ponadto musimy rozwijać technologie, by wyżywić populacje w roku 2050 i potem, nie tylko dzisiaj. Nie możemy czekać, aż nie da się produkować wystarczających ilości żywności, by nakarmić świat i dopiero wtedy zacząć pracować nad rozwiązaniem (a to jest to, co oni w zasadzie mówią). Dlatego będziemy zawsze pracować nad podniesieniem plonów, choć obecnie mamy dość żywności, by wyżywić obecną populację.


Wreszcie, podniesienie plonów wpływa także na użytkowanie ziemi. Im więcej żywności produkujemy z hektara, tym mniej potrzebujemy ziemi uprawnej. Nawet gdybyśmy produkowali wystarczającą ilość żywności i mieli stabilną populację, podnoszenie plonów byłoby dobre dla środowiska, ponieważ zredukowałoby ilość ziemi potrzebnej na uprawy. Największym czynnikiem stresowym dla gatunków (pamiętajcie o motylach) jest utrata habitatu. Przywrócenie ziemi rolnej naturalnemu ekosystemowi byłoby wielką korzyścią.


Aktywiści sprzeciwiający się GMO, którzy mówią, że popierają farmerów i są za poprawą środowiska, nie chcą jednak używać technologii pozwalającej na podniesienie plonów.


Przyszłe możliwości


Obecny przełom, ulepszenie wyłącznika ochrony cieplnej roślin kwitnących, może dać znaczący wzrost wielu roślinom uprawnym. Również inne projekty GM są obecnie badane.


Niektóre rośliny mają bardziej wydajny system zamiany światła w żywność. Badacze próbują zrozumieć genetykę tych bardziej wydajnych systemów, by można było wstawić je w rośliny uprawne. To zabiera czas, ponieważ nie jest to jeden gen, ale cały zestaw genów, które współpracują w skomplikowany sposób.


Jeśli to się uda, ulepszona fotosynteza mogłaby dać wzrost wydajności o 10-20%.


Podobnie jak z wieloma technologiami, na ogół zaczynamy od najłatwiejszej. A kiedy próbujemy uzyskać wyniki na coraz wyższym poziomie (pomyśl o technologii komputerowej), musimy używać coraz bardziej złożonej technologii.


Możemy już zbliżać się do granicy tego, co może osiągnąć hodowla, kultywacja i hybrydy. Jeśli mamy nadal podnosić plony, co musimy robić, technologia GMO będzie najprawdopodobniej niezbędna.


Mam nadzieję, że ta nowa technologia będzie dobrze działała i będzie ją można szybko użyć do upraw komercyjnych. Ważne jest pokazanie społeczeństwu prawdziwego potencjału technologii GM. Właśnie dlatego przeciwnicy GMO uważają, że muszą sprzeciwiać się tej technologii, niezależnie od tego, czy jest to racjonalne, czy nie.

 

Improving Photosynthesis and Crop Yield

18 listopada 2016

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska



Steven Novella


Neurolog, wykładowca na Yale University School of Medicine. Przewodniczący i współzałożyciel New England Skeptical Society. Twórca popularnych (cotygodniowych) podkastów o nauce The Skeptics’ Guide to the Universe.  Jest również dyrektorem Science-Based Medicine będącej częścią James Randi Educational Foundation (JREF), członek Committee for Skeptical Inquiry (CSI) oraz członek założyciel Institute for Science in Medicine.

Prowadzi blog Neurologica.


Skomentuj     Wyślij artykuł do znajomego:     Wydrukuj






Nauka

Znalezionych 700 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Biotechnologia jest pilnie potrzebna w Afryce – dla gospodarki i środowiska   Ridley   2017-12-08
Okrutne zabawy wielorybów   Lyon   2017-12-07
Specjacja zięb z Galápagos przez hybrydyzację   Coyne   2017-12-04
Zrób sobie test ciążowy, Krzysiu   Łopatniuk   2017-12-02
Szopy pracze są inteligentne, ale bywają kłopotliwe   Novella   2017-11-30
Popieranie wiatrowej i słonecznej energii kosztem środowiska   Ridley   2017-11-28
Tradycyjni uzdrawiacze, szczyt o szarlatanerii i “medyczny apartheid” w Południowej Afryce   Igwe   2017-11-25
Prawo Amary   Ridley   2017-11-24
Ewolucja przyłapana na gorącym uczynku   Novella   2017-11-22
Dziwaczny skrzydłoszpon rogaty   Coyne   2017-11-18
Południowoafrykańska saga: kampania dezinformacji grup anty-GMO przeciwko nowej, odpornej na choroby odmianie kukurydzy   Ongu   2017-11-17
Niecne chochliki naszej pamięci   Novella   2017-11-16
BBC znowu błędnie przedstawia ewolucję, opisując nowe odkrycie wczesnych ssaków wyższych   Coyne   2017-11-14
Teraz nawet akceptujących zmianę klimatu nazywa się “negacjonistami   Lomborg   2017-11-13
Nowy gatunek orangutana? Wątpię.   Coyne   2017-11-10
Antynauka czystego jedzenia   Novella   2017-11-08
Wiecej niemądrych twierdzeń, że epigenetyka całkowicie zrewiduje nasz pogląd na ewolucję   Coyne   2017-11-06
Skandal z glifosatem   Ridley   2017-11-04
Ugandyjski dziennikarz: jak informować o biotechnologii, kiedy jej krytycy rozsiewają dezinformację?   Christopher Bendana   2017-11-03
Myślenie spiskowe i rozpoznawanie wzorów   Novella   2017-11-02
Czy wierzysz w duchy?   Łopatniuk   2017-10-28
Dlaczego nie ma pokoju na Bliskim Wschodzie   Salzman   2017-10-25
Jeremy, samotny, lewoskrętny ślimak wreszcie kojarzy się – a potem umiera   Coyne   2017-10-24
Naturopaci: potrafią uczynić nawet sól z Epsom potencjalnym zabójcą     2017-10-23
Niemal pięciokilogramowa żaba żyła na prastarym Madagaskarze   Coyne   2017-10-19
Uroczy wykres, który opowiada naszą historię   Cobb   2017-10-17
Genetycznie modyfikowana pszenica dla wrażliwych na gluten   Novella   2017-10-16
Czy Oświecenie przygasa?   Ridley   2017-10-13
Zdumiewająca, mordująca ptaki modliszka   Coyne   2017-10-13
Indie otwierają laboratorium homeopatyczne   Novella   2017-10-11
Roboty będą uprawiać ziemię   Ridley   2017-10-09
Przełyk Barretta, czyli bez paniki, ale…   Łopatniuk   2017-10-07
“Daily Beast” wypacza epigenetykę oszukańczymi twierdzeniami, że dzieci mogą “odziedziczyć wspomnienia Holocaustu”   Coyne   2017-10-05
Wszystkiego najlepszego w dniu 60. urodzin, centralny dogmacie!   Cobb   2017-10-04
Huragany zdarzają się   Ridley   2017-10-02
Niekochany lewoskrętny ślimak szuka partnera   Coyne   2017-09-28
Niesłuszny atak na młodą badaczkę   Novella   2017-09-27
Jak anty-GMO aktywiści blokują humanitarną biofortyfikację w Afryce i Azji   Ongu   2017-09-26
Sobotnia lekcja genetyki: ciołek matowy gynandromorf   Coyne   2017-09-23
Czy Uganda potrzebuje GMO? Naukowcy spoglądają na edytowanie genów, by przyspieszyć innowacje   Ongu   2017-09-20
Strach przed GMO i Dunning-Kruger   Novella   2017-09-18
o skomplikowane, czyli co zabija chorych na raka płuc   Łopatniuk   2017-09-16
Nowe pająki pawie   Coyne   2017-09-12
Obserwowanie wielorybów w Monterey Bay   Lyon   2017-09-11
Bakteryjne ogniwa słoneczne   Novella   2017-09-09
A.N. Wilson znowu kopie Darwina, tym razem w “Times”   Coyne   2017-09-07
Medycyna alternatywna zabija   Novella   2017-09-06
Wiecej o biologii i rasie   Mayer   2017-09-05
O rzeczywistości rasy i odrazie do rasizmu    i Brian Boutwell   2017-09-04
Panie doktorze, to nie rak   Łopatniuk   2017-09-02
Odporne na szkodniki rośliny uprawne GM oferują nadzieję Afryce, która walczy z larwami ciem   Ongu   2017-09-01
Opera mydlana, czyli więcej o łyskach   Lyon   2017-08-31
Ujawnienie kosztów opóźnienia GMO w Ugandzie   Ongu   2017-08-30
Symboliczny sceptycyzm w sprawie egzorcyzmów   Novella   2017-08-29
Pasożytnictwo lęgowe, łyski amerykańskie   Lyon   2017-08-24
Lektyny – nowy straszak żywieniowy   Novella   2017-08-22
Zabobonne pojęcia u sedna przekonań antyszczepionkowych     2017-08-21
Choroba bananów, GMO i ewolucja produkcji żywności   Ongu   2017-08-19
Przetwarzanie informacji przez mózg -porcjowanie   Novella   2017-08-16
Pomachaj do pańci ogonkiem   Łopatniuk   2017-08-12
Zrobić więcej za mniej dla Haiti   Lomborg   2017-08-11
Perkoz zausznik i jego pisklęta   Lyon   2017-08-10
Argument neuroróżnorodności na rzecz wolności słowa   Miller   2017-08-08
Czyste okrucieństwo cięć w pomocy żywnościowej   Lomborg   2017-08-07
Więcej o śmieciowym DNA   Novella   2017-08-05
Skomplikowana ewolucja wielkich kotów   Coyne   2017-08-03
Kruchość prawdy   Novella   2017-08-02
Czy kruki robią plany na przyszłość?   Coyne   2017-07-29
Opera mydlana z życia łysek amerykańskich, część III   Lyon   2017-07-28
Dlaczego jesteśmy świadomi   Novella   2017-07-26
Wybuchy epidemii odry w Europie: zapowiedź tego, co przyjdzie do USA?     2017-07-24
Bliskie spotkania z baronem MünchausenemPaulina Łopatniuk     2017-07-22
Ciepło, zimno i śmierć w oczach mediów   Lomborg   2017-07-21
Naukowcy walczą z głodem przez złamanie genetycznego kodu pszenicy   Gelber   2017-07-20
Potrzeba pewności i myślenie konspiracyjne   Novella   2017-07-17
Wielka rozbieżność w afrykańskich genomach   Ridley   2017-07-15
Okablowanie mózgu   Novella   2017-07-12
Opera mydlana z życia łysek amerykańskich, część II   Lyon   2017-07-10
Postmodernizm i prawda   Dennett   2017-07-09
Palestyńska intersekcjonalność z nazistami   Frantzman   2017-07-08
Genesis po raz szósty: spowodowana przez człowieka masowa specjacja   Ridley   2017-07-07
Korzyści zdrowotne papierosów! Dziwuszki ogrodowe wkładają niedopałki do gniazd, by odpędzić kleszcze   Coyne   2017-07-05
Akupunktura na pogotowiu też nie działa   Novella   2017-07-04
Łyski amerykańskie i ich obyczaje   Lyon   2017-07-02
Umiesz paradygmować, kolego?   Stenger   2017-07-01
Gigantyczne “paleonory” wykopane przez wymarłe ssaki   Coyne   2017-06-29
Biodynamiczne rolnictwo i inne nonsensy   Novella   2017-06-28
Pochodzenie i migracja kotów domowych: badanie genetyczne   Coyne   2017-06-27
Masz szczątkowe mięśnie, które poruszały wąsy twoich przodków   Coyne   2017-06-25
Najwcześniejsi ludzie współcześni   Novella   2017-06-23
Głupota pomylonej godności   Pinker   2017-06-21
Mój potworniak ma raka, czyli gdzie z tą tarczycą, poczwaro   Łopatniuk   2017-06-17
Rozszyfrowanie tego, jak mózg naczelnych identyfikuje twarze ludzkie   Coyne   2017-06-16
W naukę się  nie wierzy, naukę się uprawia   Koraszewski   2017-06-15
Ryzyko niewarte podejmowania: list otwarty do moich kolegów w świecie akademickim   Boutwell   2017-06-14
Intersekcjonalny feminizm kwantowy   Coyne   2017-06-13
Antynaukowe przesłanie „Frankensteina” zawsze było głupie   Ridley   2017-06-12
Superantybiotyki na supermikroba   Novella   2017-06-10
Jeden bit różnicy, czyli cyberjasyr od powicia   Maszkowski   2017-06-08
Dobór sztuczny w działaniu: więcej słoni rodzi się bez ciosów   Coyne   2017-06-06

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

modyfikowana pszenica



Arabowie



Roboty będą uprawiać ziemię



Sumienie, czyli moralność bez smyczy



Skomplikowana ewolucja



Argument neuroróżnorodności



Nowe badanie pamięci długotrwałej



Ściganie bluźnierstwa



Ryby jaskiniowe



Autyzm



Od niepamiętnych czasów



Tunezyjczycy przeciw złemu prawu



Drugie prawo termodynamiki



Pochwała ignorancj



Mistyfikacja Sokala



Intronizacja Chrystusa



Obama chrzescijanie



Szelest liści



Czego wam nie pokazują?



Rozdzielenie religii i państwa



Trwa ewolucyjne upokorzenie archeopteryksa



Trucizna, kamuflaż i tęcza ewolucji



Religia zdrowego rozsądku



Kto się boi czarnego luda?



Land of the pure



świecące ryby



Lewica klania sie



Nis zgubic



Religia pieklo



Nienawisc



Niedożywienie w Ugandzie



Ewolucja nieunikniona



Starty z powierzchni


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Malgorzata, Andrzej, Marcin, Henryk