Prawda

Czwartek, 25 kwietnia 2024 - 16:10

« Poprzedni Następny »


Ulepszanie fotosyntezy i wzrost plonów


Steven Novella 2017-01-04


Żadna roślina GMO, jaka jest obecnie na rynku, nie ma cechy zaprojektowanej do zwiększania plonów. Tym, co robią niektóre z zaprojektowanych cech, na ogół przez wyposażenie w odporność na szkodniki lub suszę, jest redukcja utraty plonów i poprawa przewidywalności plonów, co jest dla farmerów niesłychanie ważne.

Jedną z obietnic technologii GM jest jednak to, że da cechy, które podniosą potencjalne plony roślin uprawnych, pozwalając na produkcję większej ilości żywności z danego areału. Niedawne badanie opublikowane w “Science”donosi o znaczącym sukcesie zrobienia tego właśnie przez użycie modyfikacji, o jakiej wcześniej nie słyszałem.  


Zawsze uwielbiam, kiedy dzieje się coś takiego. Czytam bardzo dużo o nowościach naukowych więc na ogół widzę nadchodzące duże postępy, ponieważ szum słychać przez lata zanim technologia jest gotowa. Od czasu do czasu nowa technologia lub odkrycie uderzają bez ostrzeżenia. Przypomina mi to, że istnieją badacze, którzy pracują bez rozgłosu i uwagi, ale z potencjałem dokonania ważnych odkryć.


Ulepszenie fotosyntezy


Jeśli chcemy podnieść ilość materiału roślinnego produkowanego z danego areału, to musimy zwiększyć wydajność, z jaką te rośliny zamieniają światło słoneczne w żywność. Potencjalnie istnieje wiele sposobów dokonania tej sztuki, ale najbardziej bezpośrednią drogą jest ulepszenie samej fotosyntezy. Światło słoneczne jest dość stałym wkładem, więc chcemy zamienić tak dużo światła słonecznego, jak to możliwe, w żywność.


Fotosynteza jest skomplikowanym procesem o 140 krokach, z udziałem 30 różnych białek, używanym przez wszystkie rośliny, algi i niektóre bakterie do wytwarzania własnego pokarmu ze światła słonecznego.


Naukowcy starannie badają ten proces, szukając możliwości podniesienia jego wydajności.  Stephen Long i jego koledzy z University of Illinois i University of Lancaster znaleźli jedną z takich możliwości.


Choć wzrost roślin zależy od światła słonecznego, zbyt dużo bezpośredniego światła słonecznego może uszkodzić tkanki roślin, wyewoluowały więc mechanizm ochronny. Kiedy światło słoneczne jest zbyt silne, rośliny rozpraszają nadmiar energii słonecznej jako ciepło. Kiedy po niebie przechodzi chmura, redukując intensywność światła, rośliny wyłączają swój mechanizm obronny, by maksymalnie wykorzystać niskie poziomy światła.


Rośliny działają jednak dość powoli i to włączenie lub wyłączenie zabiera wiele minut, co jest źródłem niższej wydajności. Badacze wyliczyli, że ta powolna adaptacja do poziomu światła potencjalnie redukuje plony o 20%


Wstawili więc dodatkowe kopie genu, który wyłącza cieplny system obronny, pozwalając na szybsze jego wyłączanie. Przetestowali swoją modyfikację na roślinie tytoniu i znaleźli poprawę wydajności suchej materii roślin na polu o 15%.


Ten system ochronny jest wspólny dla wszystkich kwitnących roślin, a więc nowa technologia może być używana szeroko w rolnictwie. Badacze pracują obecnie nad soją, pszenicą i ryżem.


Ale…Monsanto albo coś takiego


Ten przełom ilustruje, moim zdaniem, absurd klasyfikowania wszystkich genetycznie modyfikowanych organizmów, jak gdyby były jednym i tym samym, biologicznie lub ekonomicznie. To badanie prowadzili niezależnie pracownicy uniwersytetów, nie jakieś laboratorium wielkiej korporacji.


Oczywiście, w którymś momencie ta technologia będzie musiała zostać skomercjalizowana (witamy w kapitalizmie), co znaczy może być licencjonowana dla firm, albo też badacze założą firmę i sprzedadzą patent. Mogą także uczynić to otwartym dobrem do użycia dla każdego. To jest ich innowacja i mogą z nią zrobić, co chcą. Jestem pewien, że uniwersytety będą chciały dostać swoją część, bo to jest ważny sposób finansowania uniwersytetów. Przypuszczalnie badacze już mają jakieś zobowiązania wobec swoich uniwersytetów.


To samo dotyczy każdego, dającego się skomercjalizować odkrycia naukowego dokonanego przez badaczy, którzy pracują na uniwersytecie.


Aktywiści walczący z GMO próbują przedstawiać ten system jako coś złowrogiego, co zwyczajnie nie jest prawdą.


Jeśli chodzi o samą technologię, to proces ten nie wymaga transgenów (genów od innych gatunków), co moim zdaniem nie ma żadnego znaczenia, ale jest wielkim straszakiem używanym przez przeciwników GMO. To jest ich strategia „fishmato” [fish+tomato; pomidory z wstawionym genem ryby]. Ta technologia jednak używa genów samej rośliny i po prostu zwiększa liczbę kopii potrzebnego genu.


Stosowanie tej technologii nie jest związane z żadnymi substancjami chemicznymi lub pestycydami. Same rośliny stają się bardziej wydajne.


Żadne więc ze zwykłych oskarżeń aktywistów anty-GMO nie stosuje się tutaj. Pozostanie im twierdzenie, że technologia GM jest z natury niebezpieczna (co w sposób oczywisty jest nieprawdą) lub cofnięciem się do jeszcze słabszego i bezmyślnie stosowanego stanowiska zasady ostrożności.


Jest cechą charakterystyczną ideologa, że najpierw ma wniosek, a potem szuka uzasadnienia dla tego wniosku (ogólnie tak jest u ludzi, ale robimy to tym częściej, im więcej zainwestowaliśmy we wniosek). Kiedy nie pasują argumenty zwykle używane przez przeciwników GMO, aktywiści zwyczajnie wymyślają inne wymówki dla swojego sprzeciwu.


Intelektualnie uczciwy człowiek przyznałby przynajmniej, że istnieją wyjątki w ich ogólnym sprzeciwie. Ale ten sprzeciw nie jest racjonalny, jest w znacznej mierze oparty na instynktownym odczuciu, że GMO nie jest „naturalne”. Szczegóły są „wypełniaczem” i aktywiści będą kreatywnie tworzyć szczegółowe argumenty.


Złoty ryż jest doskonałym przykładem
. Podobnie jak z tym odkryciem, złoty ryż nie jest produktem korporacji. Jest projektem humanitarnym, który ma być dostępny dla wszystkich. Nie ma tam kwestii pestycydów. Podniesienie zawartości witaminy A w ryżu jest po to, by poprawić życie ludzkie, a szczególnie ratować wzrok i życie dzieci ludzi biednych. Jak w ogóle można sprzeciwiać się takiej technologii?


No cóż, wymyślili powody, dla których złoty ryż nie działa (co nie jest prawdą) i że inne metody dodawania witaminy A są lepsze (co też nie jest prawdą). Zasadniczo argumentują, że go nie potrzebujemy. Jeśli istnieją inne metody osiągnięcia tego samego celu, to nie powinniśmy używać GMO, ale ten argument zakłada nagi sprzeciw wobec GMO.


Przewiduję, że opozycja w tej sprawie będzie podobna. Aktywiści anty-GMO już używają niedorzecznego argumentu, że nie musimy zwiększać plonów (poważnie, to właśnie mówią), bo już produkujemy wystarczająco dużo żywności, by wyżywić świat. Musimy tylko zmniejszyć marnowanie i ulepszyć dystrybucje żywności.


Choć może być prawdą, że produkowana żywność wystarczyłaby na wyżywienie świata, nie uwzględnia się tu wielu ważnych rzeczy. Po pierwsze, jeśli zredukowanie marnowania żywności jest tak łatwe, to dlaczego to się nie dzieje? Marnowanie żywności już kosztuje, więc istnieją bodźce, by to zrobić. Problemy z dystrybucją obejmują złożone bariery polityczne i społeczno-ekonomiczne, życzę więc szczęścia. Oczywiście, powinniśmy redukować marnowanie i mieć bardziej sprawiedliwą dystrybucję żywności, ale poprawa plonów także pomoże. Dotyczy to szczególnie poprawy plonów ubogich farmerów w trzecim świecie, no wiecie, tam, gdzie jest najwięcej głodu.


Ponadto musimy rozwijać technologie, by wyżywić populacje w roku 2050 i potem, nie tylko dzisiaj. Nie możemy czekać, aż nie da się produkować wystarczających ilości żywności, by nakarmić świat i dopiero wtedy zacząć pracować nad rozwiązaniem (a to jest to, co oni w zasadzie mówią). Dlatego będziemy zawsze pracować nad podniesieniem plonów, choć obecnie mamy dość żywności, by wyżywić obecną populację.


Wreszcie, podniesienie plonów wpływa także na użytkowanie ziemi. Im więcej żywności produkujemy z hektara, tym mniej potrzebujemy ziemi uprawnej. Nawet gdybyśmy produkowali wystarczającą ilość żywności i mieli stabilną populację, podnoszenie plonów byłoby dobre dla środowiska, ponieważ zredukowałoby ilość ziemi potrzebnej na uprawy. Największym czynnikiem stresowym dla gatunków (pamiętajcie o motylach) jest utrata habitatu. Przywrócenie ziemi rolnej naturalnemu ekosystemowi byłoby wielką korzyścią.


Aktywiści sprzeciwiający się GMO, którzy mówią, że popierają farmerów i są za poprawą środowiska, nie chcą jednak używać technologii pozwalającej na podniesienie plonów.


Przyszłe możliwości


Obecny przełom, ulepszenie wyłącznika ochrony cieplnej roślin kwitnących, może dać znaczący wzrost wielu roślinom uprawnym. Również inne projekty GM są obecnie badane.


Niektóre rośliny mają bardziej wydajny system zamiany światła w żywność. Badacze próbują zrozumieć genetykę tych bardziej wydajnych systemów, by można było wstawić je w rośliny uprawne. To zabiera czas, ponieważ nie jest to jeden gen, ale cały zestaw genów, które współpracują w skomplikowany sposób.


Jeśli to się uda, ulepszona fotosynteza mogłaby dać wzrost wydajności o 10-20%.


Podobnie jak z wieloma technologiami, na ogół zaczynamy od najłatwiejszej. A kiedy próbujemy uzyskać wyniki na coraz wyższym poziomie (pomyśl o technologii komputerowej), musimy używać coraz bardziej złożonej technologii.


Możemy już zbliżać się do granicy tego, co może osiągnąć hodowla, kultywacja i hybrydy. Jeśli mamy nadal podnosić plony, co musimy robić, technologia GMO będzie najprawdopodobniej niezbędna.


Mam nadzieję, że ta nowa technologia będzie dobrze działała i będzie ją można szybko użyć do upraw komercyjnych. Ważne jest pokazanie społeczeństwu prawdziwego potencjału technologii GM. Właśnie dlatego przeciwnicy GMO uważają, że muszą sprzeciwiać się tej technologii, niezależnie od tego, czy jest to racjonalne, czy nie.

 

Improving Photosynthesis and Crop Yield

18 listopada 2016

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska



Steven Novella


Neurolog, wykładowca na Yale University School of Medicine. Przewodniczący i współzałożyciel New England Skeptical Society. Twórca popularnych (cotygodniowych) podkastów o nauce The Skeptics’ Guide to the Universe.  Jest również dyrektorem Science-Based Medicine będącej częścią James Randi Educational Foundation (JREF), członek Committee for Skeptical Inquiry (CSI) oraz członek założyciel Institute for Science in Medicine.

Prowadzi blog Neurologica.


Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj






Nauka

Znalezionych 1475 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Kameleon przekazuje różne informacje różnymi częściami ciała   Yong   2013-12-14
Paradoksalne cechy genetyki inteligencji   Ridley   2013-12-18
Wielki skandal z biopaliwami   Lomborg   2013-12-19
Przedwczesna wiadomość o śmierci samolubnego genu   Coyne   2013-12-22
Czy jest życie na Europie?   Ridley   2013-12-22
Nowa data udomowienia kotów: około 5300 lat temu – i to w Chinach   Coyne   2013-12-26
Na Zeusa, natura jest przeżarta rują i korupcją   Koraszewski   2013-12-26
Proces cywilizacji   Ridley   2013-12-28
Jak karakara wygrywa z osami   Cobb   2013-12-29
Żebropławy, czyli dziwactwa ewolucji   Coyne   2013-12-30
Czy może istnieć sztuka bez artysty?    Wadhawan   2013-12-30
Zderzenie mentalności   Koraszewski   2014-01-01
Skrzydlaci oszuści i straż obywatelska   Young   2014-01-02
Delfiny umyślnie narkotyzują się truciznami rozdymków   Coyne   2014-01-04
Długi cień anglosfery   Ridley   2014-01-05
Ciemna materia genetyki psychiatrycznej   Zimmer   2014-01-06
Co czyni nas ludźmi?   Dawkins   2014-01-07
Twoja choroba na szalce   Yong   2014-01-08
Czy mamut włochaty potrzebuje adwokata?   Zimmer   2014-01-09
Pradawne rośliny kwitnące znalezione w bursztynie   Coyne   2014-01-10
Ratując gatunek możesz go niechcący skazać   Yong   2014-01-11
Ewolucja ukryta w pełnym świetle   Zimmer   2014-01-13
Koniec humanistyki?   Coyne   2014-01-15
Jak poruszasz nogą, która kiedyś była płetwą?   Yong   2014-01-16
Jak wyszliśmy na ląd, kość za kością   Zimmer   2014-01-19
Twoja wewnętrzna mucha   Cobb   2014-01-22
Ukwiał żyje w antarktycznym lodzie!   Coyne   2014-01-25
Dlaczego poligamia zanika?   Ridley   2014-01-26
Wspólne pochodzenie sygnałów płodności   Cobb   2014-01-28
Ewolucja i Bóg   Coyne   2014-01-29
O delfinach, dużych mózgach i skokach logiki   Yong   2014-01-30
Dziennikarski „statek upiorów” Greg Mayer   Mayer   2014-01-31
Dlaczego leniwce wypróżniają się na ziemi?   Bruce Lyon   2014-02-02
Moda na kopanie nauki   Coyne   2014-02-03
Neandertalczycy: bliscy obcy   Zimmer   2014-02-05
O pochodzeniu dobra i zła   Coyne   2014-02-05
Sposób znajdowania genów choroby   Yong   2014-02-07
Czy humaniści boją się nauki?   Coyne   2014-02-07
Kiedy zróżnicowały się współczesne ssaki łożyskowe?   Mayer   2014-02-10
O przyjaznej samolubności   Koraszewski   2014-02-12
Skąd wiesz, że znalazłeś je wszystkie?   Zimmer   2014-02-15
Nauka odkrywa nową niewiedzę o przeszłości   Ridley   2014-02-18
Żyjące gniazdo?   Zimmer   2014-02-19
Planeta tykwy pospolitej   Zimmer   2014-02-21
Nowe niezwykłe skamieniałości typu “Łupki z Burgess”   Coyne   2014-02-22
Dziennik z Mozambiku: Pardalota   Naskręcki   2014-02-23
Wskrzeszona odpowiedź z kredy na “chorobę królów”   Yong   2014-02-26
Dziennik z Mozambiku: Sybilla     2014-03-01
Spojrzeć ślepym okiem   Yong   2014-03-02
Intelektualne danie dnia  The Big Think   Coyne   2014-03-04
Przeczołgać się przez mózg i nie zgubić się   Zimmer   2014-03-05
Gdzie podziewają się żółwiki podczas zgubionych lat?   Yong   2014-03-10
Supergen, który maluje kłamcę   Yong   2014-03-14
Idea, którą pora oddać na złom   Koraszewski   2014-03-15
Zwycięstwa bez chwały   Ridley   2014-03-17
Twarde jak skała   Naskręcki   2014-03-18
Pasożyty informacyjne   Zimmer   2014-03-19
Seymour Benzer: humor, historia i genetyka   Cobb   2014-03-21
Kto to był Per Brinck?   Naskręcki   2014-03-23
Potrafimy rozróżnić między przynajmniej bilionem zapachów   Yong   2014-03-25
Godzina Ziemi czyli o celebrowaniu ciemności   Lomborg   2014-03-27
Słonie słyszą więcej niż ludzie   Yong   2014-03-30
Niebo gwiaździste nade mną, małpa włochata we mnie   Koraszewski   2014-03-31
Wielkoskrzydłe   Naskręcki   2014-04-02
Najstarsze żyjące organizmy   Coyne   2014-04-03
Jak zmienić bakterie jelitowe w dziennikarzy   Yong   2014-04-06
Eureka! Sprytne wrony to odkryły   Coyne   2014-04-07
Sukces upraw GM w Indiach   Lomborg   2014-04-09
Wirus, który sterylizuje owady, ale je pobudza   Yong   2014-04-12
Przystosować się do zmiany klimatu   Ridley   2014-04-14
Jeden oddech, który zmienił planetę   Naskręcki   2014-04-16
Najgorsze w karmieniu komarów jest czekanie   Yong   2014-04-17
Kłopotliwa podróż w przyszłość   Ridley   2014-04-19
Pierwsze spojrzenie na mikroby współczesnych łowców zbieraczy     2014-04-23
Seksizm w nauce o jaskiniowych owadach   Coyne   2014-04-26
Musza bakteria zaprasza inne muszki na uczty owocowe   Yong   2014-04-27
Zachwycający rabuś, który liczy sto milionów lat   Cobb   2014-04-28
Mądrość (małych) tłumów   Zimmer   2014-04-29
Tak bada się ewolucję inteligencji u zwierząt   Yong   2014-05-02
Fantastyczna mimikra tropikalnego pnącza   Coyne   2014-05-03
Dlaczego większość zasobównie wyczerpuje się   Ridley   2014-05-04
Pomidory tworzą pestycydy z zapachu swoich sąsiadów   Yong   2014-05-07
Potrawy z pasożytów   Zimmer   2014-05-08
Technologia jest często matką nauki, a nie odwrotnie   Ridley   2014-05-09
Montezuma i jego flirty   Coyne   2014-05-11
Insekt dziedziczy mikroby z plemnika taty   Yong   2014-05-12
Polowanie na nietoperze   Naskręcki   2014-05-14
Zmień swoje geny przez zmianę swojego życia   Coyne   2014-05-15
Obrona śmieciowego DNA   Zimmer   2014-05-17
Gdzie są badania zwierzęcych wagin?   Yong   2014-05-20
Niemal ssaki   Naskręcki   2014-05-21
Zobaczyć jak splątane są gałęzie drzewa   Zimmer   2014-05-23
Dlaczego ramiona ośmiornicy nie plączą się   Yong   2014-05-24
Niezwykły pasikonik szklany   Naskręcki   2014-05-27
Wąż zgubiony i ponownie odnaleziony   Mayer   2014-05-28
Niespodziewani krewni mamutaków   Yong   2014-05-30
Trochę lepszy  świat   Ridley   2014-05-31
Tam, gdzie są ptaki   Mayer   2014-06-01
Ewolucja, ptaki i kwiaty   Coyne   2014-06-02
Jestem spełniony   Naskręcki   2014-06-04

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk