Prawda

Wtorek, 19 marca 2024 - 10:48

« Poprzedni Następny »


Problemy z organiczną żywnością i badaniem raka


Steven Novella 2018-10-31


Jednym z frustrujących aspektów tego, jak przedstawiane są informacje o nauce w mediach głównego nurtu, jest to, że skomplikowane badanie z bardzo niejasnymi wynikami przedstawiane jest z wprowadzającą w błąd tezą podstawową. Większość ludzi czyta tylko nagłówek lub może pierwszy akapit, żeby nabrać jakiegoś pojęcia o istocie badania naukowego. Nie czytają całości, żeby dowiedzieć się ważnych szczegółów ani nie szukają samego badania.

Jest to szczególnie problematyczne, kiedy badanie jest wstępne lub kiedy wnioski autora wprowadzają w błąd lub wykazują uprzedzenia.


Najnowszym przykładem tego jest badanie związku między konsumpcją organicznej żywności a ryzykiem zachorowania na raka. CNN poinformowało, że badanie wykazuje: “Możesz zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka przez jedzenie organicznej [żywności], mówi nowe badanie”. Nie – nie to wykazuje badanie.

 

Samo badanie nie jest złe jak na to, czym jest, ale można z niego wyciągnąć tylko bardzo ograniczone wnioski i ma pewne poważne ograniczenia. Badacze analizowali francuską bazę danych dotyczącą dobrej konsumpcji, NutriNet-Santé Prospective Cohort Study. Poprosili wolontariuszy o wypełnianie dzienników żywnościowych przez trzy dni, poinformowali o konsumpcji żywności organicznej, zebrali dane demograficzne i inne o stylu życia, a następnie śledzili ich przez cztery lata używając różnych metod do wykrycia wypadków raka.  

 

Znaleźli negatywny związek między konsumpcją żywności organicznej a ryzykiem raka tylko dla grupy o najwyższej konsumpcji żywności organicznej i tylko dla tych z ogólnie niską do średniej jakością diety oraz tylko dla dwóch rodzajów raka (raka piersi po menopauzie i chłoniaka nieziarniczego). To nie są spójne lub przekonujące wyniki. Choć próbowali wziąć pod uwagę zakłócające zmienne, złożoność tego badania zasadniczo to uniemożliwia. I dlatego nie jest możliwa interpretacja tych wyników z jakąkolwiek pewnością.


Dla wyjaśnienia – to jest tylko badanie obserwacyjne. To znaczy, że nie możemy wyciągać jakichkolwiek pewnych wniosków o przyczynie i skutku, a tylko patrzeć na korelacje. Ponadto, korelacje są niezmiernie skomplikowane. Są to problemy, które moim zdaniem czynią, że nie da się interpretować wyników.


Tutaj jest najdziwniejszy wynik:

Połączenie wysokiej jakości diety i częstego konsumowania żywności organicznej nie wydaje się być związane ze zmniejszonym ryzykiem raka ogólnie w porównaniu do diety o niskiej jakości i rzadkiego konsumowania żywności organicznej. Znaleziono negatywny związek między ryzykiem raka a połączeniem niskiej do średniej jakości diety z wysoką częstotliwością konsumpcji żywności organicznej.  (eTabela 6 w Aneksie).

Trudno powiedzieć, co to znaczy. Biorąc to za dobrą monetę, wydaje się to znaczyć, że jeśli twoja dieta jest dobra, zamiana na organiczną żywność niczego nie dodaje. Jeśli twoja dieta jest niskiej lub średniej jakości, to jedzenie organicznej żywności może być związane z niższym ryzykiem zachorowania na raka. Ale potencjał dla czynników zakłócających jest olbrzymi.


Ponadto uczestnicy tego badania nie byli dobrani losowo – byli wolontariuszami. ¾ z nich to były kobiety, które ogólnie są bardziej skłonne do konsumowania organicznej żywności. Z raportu: 

Wyższa konsumpcja organicznej żywności była pozytywnie związana z płcią żeńską, wysokim statusem zawodowym i miesięcznym dochodem na jednostkę w gospodarstwie domowym, wykształceniem  wyższym, fizyczną aktywnością i statusem byłego palacza (Tabela 1).

Próbowali wziąć pod uwagę te czynniki, ale nie jest to naprawdę możliwe w tego rodzaju badaniu. Uczestnicy tego badania, którzy byli wolontariuszami, nie zaś ludźmi wybranymi losowo, wyraźnie zachowywali się inaczej niż ogólna populacja. Można wychwycić część ich zachowań, ale nie wszystkie.


Moim metodologicznym zastrzeżeniem jest to, że nie ma wzmianki o kontrolowaniu wielu zmiennych i porównań. Kiedy patrzysz na wiele wyników i wiele potencjalnych związków, stwierdzenie, że jeden czy dwa są znaczące, nie zaskakuje.


Tutaj jest fatalna wada, którą sami przyznają:

“Należy wspomnieć o pewnych ograniczeniach naszego badania. Po pierwsze, nasze analizy opierają się na wolontariuszach, którzy prawdopodobnie są ludźmi szczególnie świadomymi spraw zdrowia, ograniczając w ten sposób możliwość uogólniania naszych wyników. Uczestnikami NutriNet-Santé są częściej kobiety, ludzie o wysokim wykształceniu i wykazujący zdrowsze zachowanie w porównaniu do populacji Francji. Te czynniki mogły prowadzić do niższej częstotliwości zachorowań na raka niż w szacunkach krajowych, jak również wyższych poziomów konsumpcji żywności organicznej w naszej próbie.   

Przyznają także, że ich wyniki nie zgadzają się ze znacznie większym Million Women Study, które obejmowało 623 080 kobiet w Wielkiej Brytanii i piszą:

W tym dużym, prospektywnym badaniu było niewiele lub w ogóle nie było zmniejszenia przypadków rak związanego z konsumpcją żywności organicznej, być może tylko z wyjątkiem chłoniaka nieziarniczego.

W programie CNN nie było wzmianki o tym dużym badaniu.


To badanie reprezentuje także główny problem, jaki mam z organicznym rolnictwem – jest to fałszywa dychotomia oparta na odwołaniu się do błędu naturalistycznego. Autorzy wyciągają wniosek, że ich badanie sugeruje promowanie konsumpcji organicznej żywności jako możliwego sposobu zmniejszenia zachorowań na raka. Ich badanie nie jest jednak w stanie pokazać tego, a nawet gdyby były jakieś rzeczywiste sygnały w ich zabałaganionych danych, to jest to błędne podejście.


Promowanie organicznej żywności nie jest racjonalne. Po prostu nie mamy ziemi ani naturalnych nawozów, by wyżywić jakąś znaczącą część świata organiczną żywnością. Ponadto organiczne lobby zajmuje nienaukowe stanowisko w wielu sprawach, takich jak sprzeciwianie się konserwacji żywności przez jej napromienienie i wszelkiej modyfikacji genetycznej. Jest to umowa wiązana z mnóstwem nonsensu i pseudonauki.


Potrzebne nam jest obiektywne, oparte na dowodach spojrzenie na każdą poszczególną zmienną. Z pewnością jest możliwe, że pewne pestycydy powodują negatywne skutki zdrowotne przy obecnych poziomach ich używania (chociaż obecnie nie ma na to dowodów). Jeśli tak, to musimy dowiedzieć się, które i albo je wyeliminować, albo zmienić progi bezpieczeństwa. To w rzeczywistości robią różne agencje regulujące – monitorują dane naukowe i dopasowują odpowiednio progi bezpieczeństwa z szczodrymi marginesami.


Promowanie organicznego rolnictwa ma masę niezamierzonych, negatywnych konsekwencji. Produkty organiczne są zazwyczaj znacznie droższe i mogą zmniejszyć ogólną konsumpcję owoców i warzyw, jeśli ludzie unikają bardziej finansowo dostępnych produktów z powodu nieuzasadnionego strachu.  


Pamiętajmy także, że w organicznym rolnictwie wolno używać wielu pestycydów, tyle tylko, że muszą one być ”naturalne”.


Samo pojęcie organicznego rolnictwa jest pseudonaukową paplaniną. To badanie jest tylko jednym z przykładów dezorientacji, jaką tworzy.

 

Problems With That Organic Food and Cancer Study

23 października 2018

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska



Steven Novella 

Neurolog, wykładowca na Yale University School of Medicine. Przewodniczący i współzałożyciel New England Skeptical Society. Twórca popularnych (cotygodniowych) podkastów o nauce The Skeptics’ Guide to the Universe. Jest również dyrektorem Science-Based Medicine będącej częścią James Randi Educational Foundation (JREF), członek Committee for Skeptical Inquiry. (CSI) oraz członek założyciel Institute for Science in Medicine. Prowadzi blog Neurologica.
 

Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj




Komentarze
1. co... hipi 2018-11-03


Nauka

Znalezionych 1467 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Ideolodzy: dlaczego nauczanie genetyki musi mieć charakter społeczno-polityczny   Coyne   2024-03-19
Przepływ genów od neandertalczyków i denisowian do ludzi „współczesnych” i odwrotnie   Coyne   2024-03-14
Wejdź – skoro nalegasz   Tonhasca Júnior   2024-03-09
Czy “bezpłciowe” bakterie tworzą biologiczne gatunki?   Coyne   2024-03-06
Carl Zimmer o gatunkach i ochronie     2024-02-29
Kolejna błędna próba skorygowania ewolucji   Coyne   2024-02-22
Ryjący w ziemi przedsiębiorcy   Tonhasca Júnior   2024-02-15
Olbrzymie armie o niezliczonych umiejętnościach    Tonhasca Júnior   2024-02-08
Wejdź, powiedziała, dam ci schronienie przed burzą   Tonhasca Júnior   2024-01-15
Czy ludzie wyewoluowali w wodzie?   Coyne   2024-01-08
Jak upadają wielcy   Tonhasca Júnior   2024-01-04
Oczy reniferów zmieniają kolor, żeby łatwiej im było dostrzec jadalne porosty   Coyne   2023-12-30
Życzliwi przestępcy   Tonhasca Júnior   2023-12-28
Conor Friedesdorf (i Alexander Barvinok) o ideologicznym przymusie na amerykańskich uczelniach   Coyne   2023-12-26
Zdumiewający manipulatorzy   Tonhasca Júnior   2023-12-25
Nie gryzie się ręki, która cię zapyla   Tonhasca Júnior   2023-10-19
Rewolucja komunikacyjna   Hannam   2023-10-18
BBC szerzy propagandę rolnictwa organicznego, a biedni na świecie cierpią   i Kathleen Hefferon   2023-10-13
Niezwykły przypadek koewolucji i specyficzności zapylacz/storczyk   Coyne   2023-10-07
Płeć męska lub żeńska: nie ma nic pomiędzy   Elliot   2023-10-03
Myślenie intuicyjne i analityczne   Novella   2023-09-29
„Kryzys klimatyczny” to mistyfikacja   Williams   2023-09-25
Jak (i dlaczego) ośmiornica edytuje swój RNA   Lewis   2023-09-23
„Najbardziej znany zabójca ludzi”: jakie są prawdziwe początki XIV-wiecznej Czarnej Śmierci?   Lewis   2023-09-15
Do jakiego stopnia pary mają wspólne cechy?   Novella   2023-09-14
Kenia daje zielone światło 58 projektom GMO – naukowcy na całym świecie kontynuują badania w dziedzinie biotechnologii, mimo procesów sądowych i dezinformacji   Ombogo   2023-09-08
Lancet atakuje anty-przebudzenie, a czytelnik odpowiada   Coyne   2023-08-24
Więcej wyrafinowanej teologii: uczony religijny zastanawia się, czy neandertalczycy mieli nieśmiertelne dusze   Coyne   2023-08-16
Aktywiści anty-GMO w Afryce szerzą mity i strach, ale nie przedstawiają żadnych naukowych dowodów   Abutu   2023-08-14
Mało znana strona ryjkowców   Tonhasca Júnior   2023-08-11
Dlaczego nie można być osobą transrasową?   Coyne   2023-08-10
Walka z malarią za pomocą inżynierii genetycznej   Novella   2023-08-08
Jak restrykcje Unii Europejskiej podsycały głosy przeciwko GMO, jak również głód na globalnym Południu, a zwłaszcza w Afryce   Oria   2023-08-02
Nieznośni mali pomocnicy   Tonhasca Junior   2023-07-29
Macedońskie skarby   Tonhasca Júnior   2023-07-26
GMO i motyle   Novella   2023-07-25
Narzucanie ideologii naturze: Kew Garden celebruje „rośliny queer”   Coyne   2023-07-24
Smak miesiąca   Tonhasca Júnior   2023-07-20
Kłopoty na wylocie   Szczęsny   2023-07-18
Ideologiczne podważanie biologii   i Luana S. Maroja   2023-07-17
Role mężczyzn i kobiet w polowaniu, raz jeszcze   Coyne   2023-07-15
David Hillis o specjacji   Coyne   2023-07-13
Niechętni dawcy i pracowici biorcy   Tonhasca Júnior   2023-07-08
Grube problemy z jelitem   Szczęsny   2023-07-07
Badaczka z Leakey Foundation twierdzi, że kości orangutanów mówią nam, że biologiczna płeć jest spektrum, a nie binarna   Coyne   2023-06-30
Przez dziurkę od klucza   Szczęsny   2023-06-24
Nowa (nie podparta żadnymi dowodami) hipoteza, która eliminuje role płciowe w społecznościach łowców-zbieraczy   Coyne   2023-06-22
Błędne wyobrażenia o ewolucji   Coyne   2023-06-16
Influencerzy z podziemia   Tonhasca Júnior   2023-06-13
Jak wyewoluowało ubarwienie ostrzegawcze?   Coyne   2023-06-12
„San Francisco Chronicle” bardzo myli się w sprawie biologicznej płci   Coyne   2023-06-09
Kolczasty problem   Tonhasca Júnior   2023-06-06
Wpaść w amok. Empiryczna analiza szaleńczych zabójstw pokazuje, że wyłaniają się dwa różne wzorce.   King   2023-06-03
Błędna krytyka genetycznych testów na pochodzenie   Coyne   2023-06-02
Zdatny do lotu   Tonhasca Júnior   2023-06-01
‘Raniąca’ idea merytorycznych podstaw nauki    i Jerry Coyne   2023-05-29
Główny problem w filogenezie zwierząt wydaje się być rozwiązany   Coyne   2023-05-26
Americana   Tonhasca Júnior   2023-05-24
Czy uprawa jabłek odzwierciedla bigoterię?   Coyne   2023-05-18
Kenia: Musimy zająć się brakiem bezpieczeństwa żywnościowego, ale najpierw musimy położyć kres dezinformacji na temat upraw modyfikowanych genetycznie   Oria   2023-05-16
Czytanie myśli z fMRI i AI   Novella   2023-05-05
Jest lepiej niż myślisz   Lomborg   2023-05-03
Dwudziestu dziewięciunaukowców publikuje artykuł w obronie merytorycznych podstaw w nauce     2023-05-01
Niewygodna historia   Ferguson   2023-04-28
Biologia rezygnacji z działania: kiedy kontynuować, a kiedy spasować   Coyne   2023-04-26
Porywacze ciał   Tonhasca Júnior   2023-04-25
Porażka jest kluczowym składnikiem innowacji   Ridley   2023-04-22
Używanie roślin jako biofrabryk   Novella   2023-04-14
Dawno zmarli przemawiają do nas   Tonhasca Júnior   2023-04-12
Wątpliwi pomocnicy    Tonhasca Júnior   2023-04-08
Uganda: aktywiści przeciwni biotechnologii szerzą dezinformację   Wetaya   2023-04-05
Anglia pozwala na uprawy poddane edycji genów   Novella   2023-04-03
Recenzja z książki  Can “The Whole World” Be Wrong?   Rose   2023-04-01
Psychologia ewolucyjna dla początkujących   Coyne   2023-03-27
“Konwergentna” ewolucja mrówek grzybiarek Starego i Nowego świata   Coyne   2023-03-23
Gigantyczna armia małych zabójców   Tonhasca Júnior   2023-03-22
Colin Wright broni binarności płci u zwierząt   Coyne   2023-03-15
AI: gorąca randka z “Sydneyem ”   Gotefridi   2023-03-15
Zmienić język w ekologii i biologii ewolucyjnej! Przykład anemii sierpowatej   Coyne   2023-03-13
Wzrost liczby nieobecnych ojców i towarzyszące temu społeczne problemy   Geary   2023-03-11
No pasarán    Tonhasca Júnior   2023-03-04
Dezinformacja o GMO: Kenijczykom będzie trudno podejmować racjonalne decyzje i to może kosztować życie   Mykonyo   2023-02-24
Twardy kwiat do zgryzienia    Tonhasca Júnior   2023-02-22
ChatGPT niemal zdaje lekarski egzamin końcowy   Novella   2023-02-21
“Rogi” trylobitów mogły być używane jako broń w walkach między samcami   Coyne   2023-02-15
Postmodernizm obnażony   Dawkins   2023-02-14
Powody naszych wierzeń. Jak i dlaczego irracjonalność trzyma nas w swoich szponach i jak możemy z tym walczyć?   Pinker   2023-02-13
Kiedy zapada noc i ziemia jest ciemna   Tonhasca Júnior   2023-02-10
W nowej książce jest słuszna krytyka idei, że są lepsze i gorsze gatunki, ale jest także błędne twierdzenie, że gatunki nie są realne   Coyne   2023-02-06
Kolczatki wydmuchują bąbelki śluzu z nosa, żeby się ochłodzić   Coyne   2023-02-02
Mali i zręczni influencerzy   Tonhasca Júnior   2023-01-31
Dowody na ewolucję: Bezwłose zwierzęta mają martwe geny na sierść   Coyne   2023-01-23
Krew, znój, łzy i pot   Tonhasca Júnior   2023-01-19
Bąkojady czyszczą nosorożce   Coyne   2023-01-18
Mózg używa geometrii hiperbolicznej   Novella   2023-01-16
O wspaniały nowy świecie   Tonhasca Júnior   2023-01-12
Ciepło zabija. Zimno zabija wielu więcej   Jacoby   2023-01-09
Po co badać przestrzeń kosmiczną?   Jacoby   2023-01-04
Rdzenni Amerykanie żądają doczesnych resztek pumy z Griffith Park   Coyne   2023-01-03
Świetny artykuł o epigenetyce   Coyne   2022-12-30

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk