Prawda

Piątek, 29 marca 2024 - 07:16

« Poprzedni Następny »


Problemy z organiczną żywnością i badaniem raka


Steven Novella 2018-10-31


Jednym z frustrujących aspektów tego, jak przedstawiane są informacje o nauce w mediach głównego nurtu, jest to, że skomplikowane badanie z bardzo niejasnymi wynikami przedstawiane jest z wprowadzającą w błąd tezą podstawową. Większość ludzi czyta tylko nagłówek lub może pierwszy akapit, żeby nabrać jakiegoś pojęcia o istocie badania naukowego. Nie czytają całości, żeby dowiedzieć się ważnych szczegółów ani nie szukają samego badania.

Jest to szczególnie problematyczne, kiedy badanie jest wstępne lub kiedy wnioski autora wprowadzają w błąd lub wykazują uprzedzenia.


Najnowszym przykładem tego jest badanie związku między konsumpcją organicznej żywności a ryzykiem zachorowania na raka. CNN poinformowało, że badanie wykazuje: “Możesz zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka przez jedzenie organicznej [żywności], mówi nowe badanie”. Nie – nie to wykazuje badanie.

 

Samo badanie nie jest złe jak na to, czym jest, ale można z niego wyciągnąć tylko bardzo ograniczone wnioski i ma pewne poważne ograniczenia. Badacze analizowali francuską bazę danych dotyczącą dobrej konsumpcji, NutriNet-Santé Prospective Cohort Study. Poprosili wolontariuszy o wypełnianie dzienników żywnościowych przez trzy dni, poinformowali o konsumpcji żywności organicznej, zebrali dane demograficzne i inne o stylu życia, a następnie śledzili ich przez cztery lata używając różnych metod do wykrycia wypadków raka.  

 

Znaleźli negatywny związek między konsumpcją żywności organicznej a ryzykiem raka tylko dla grupy o najwyższej konsumpcji żywności organicznej i tylko dla tych z ogólnie niską do średniej jakością diety oraz tylko dla dwóch rodzajów raka (raka piersi po menopauzie i chłoniaka nieziarniczego). To nie są spójne lub przekonujące wyniki. Choć próbowali wziąć pod uwagę zakłócające zmienne, złożoność tego badania zasadniczo to uniemożliwia. I dlatego nie jest możliwa interpretacja tych wyników z jakąkolwiek pewnością.


Dla wyjaśnienia – to jest tylko badanie obserwacyjne. To znaczy, że nie możemy wyciągać jakichkolwiek pewnych wniosków o przyczynie i skutku, a tylko patrzeć na korelacje. Ponadto, korelacje są niezmiernie skomplikowane. Są to problemy, które moim zdaniem czynią, że nie da się interpretować wyników.


Tutaj jest najdziwniejszy wynik:

Połączenie wysokiej jakości diety i częstego konsumowania żywności organicznej nie wydaje się być związane ze zmniejszonym ryzykiem raka ogólnie w porównaniu do diety o niskiej jakości i rzadkiego konsumowania żywności organicznej. Znaleziono negatywny związek między ryzykiem raka a połączeniem niskiej do średniej jakości diety z wysoką częstotliwością konsumpcji żywności organicznej.  (eTabela 6 w Aneksie).

Trudno powiedzieć, co to znaczy. Biorąc to za dobrą monetę, wydaje się to znaczyć, że jeśli twoja dieta jest dobra, zamiana na organiczną żywność niczego nie dodaje. Jeśli twoja dieta jest niskiej lub średniej jakości, to jedzenie organicznej żywności może być związane z niższym ryzykiem zachorowania na raka. Ale potencjał dla czynników zakłócających jest olbrzymi.


Ponadto uczestnicy tego badania nie byli dobrani losowo – byli wolontariuszami. ¾ z nich to były kobiety, które ogólnie są bardziej skłonne do konsumowania organicznej żywności. Z raportu: 

Wyższa konsumpcja organicznej żywności była pozytywnie związana z płcią żeńską, wysokim statusem zawodowym i miesięcznym dochodem na jednostkę w gospodarstwie domowym, wykształceniem  wyższym, fizyczną aktywnością i statusem byłego palacza (Tabela 1).

Próbowali wziąć pod uwagę te czynniki, ale nie jest to naprawdę możliwe w tego rodzaju badaniu. Uczestnicy tego badania, którzy byli wolontariuszami, nie zaś ludźmi wybranymi losowo, wyraźnie zachowywali się inaczej niż ogólna populacja. Można wychwycić część ich zachowań, ale nie wszystkie.


Moim metodologicznym zastrzeżeniem jest to, że nie ma wzmianki o kontrolowaniu wielu zmiennych i porównań. Kiedy patrzysz na wiele wyników i wiele potencjalnych związków, stwierdzenie, że jeden czy dwa są znaczące, nie zaskakuje.


Tutaj jest fatalna wada, którą sami przyznają:

“Należy wspomnieć o pewnych ograniczeniach naszego badania. Po pierwsze, nasze analizy opierają się na wolontariuszach, którzy prawdopodobnie są ludźmi szczególnie świadomymi spraw zdrowia, ograniczając w ten sposób możliwość uogólniania naszych wyników. Uczestnikami NutriNet-Santé są częściej kobiety, ludzie o wysokim wykształceniu i wykazujący zdrowsze zachowanie w porównaniu do populacji Francji. Te czynniki mogły prowadzić do niższej częstotliwości zachorowań na raka niż w szacunkach krajowych, jak również wyższych poziomów konsumpcji żywności organicznej w naszej próbie.   

Przyznają także, że ich wyniki nie zgadzają się ze znacznie większym Million Women Study, które obejmowało 623 080 kobiet w Wielkiej Brytanii i piszą:

W tym dużym, prospektywnym badaniu było niewiele lub w ogóle nie było zmniejszenia przypadków rak związanego z konsumpcją żywności organicznej, być może tylko z wyjątkiem chłoniaka nieziarniczego.

W programie CNN nie było wzmianki o tym dużym badaniu.


To badanie reprezentuje także główny problem, jaki mam z organicznym rolnictwem – jest to fałszywa dychotomia oparta na odwołaniu się do błędu naturalistycznego. Autorzy wyciągają wniosek, że ich badanie sugeruje promowanie konsumpcji organicznej żywności jako możliwego sposobu zmniejszenia zachorowań na raka. Ich badanie nie jest jednak w stanie pokazać tego, a nawet gdyby były jakieś rzeczywiste sygnały w ich zabałaganionych danych, to jest to błędne podejście.


Promowanie organicznej żywności nie jest racjonalne. Po prostu nie mamy ziemi ani naturalnych nawozów, by wyżywić jakąś znaczącą część świata organiczną żywnością. Ponadto organiczne lobby zajmuje nienaukowe stanowisko w wielu sprawach, takich jak sprzeciwianie się konserwacji żywności przez jej napromienienie i wszelkiej modyfikacji genetycznej. Jest to umowa wiązana z mnóstwem nonsensu i pseudonauki.


Potrzebne nam jest obiektywne, oparte na dowodach spojrzenie na każdą poszczególną zmienną. Z pewnością jest możliwe, że pewne pestycydy powodują negatywne skutki zdrowotne przy obecnych poziomach ich używania (chociaż obecnie nie ma na to dowodów). Jeśli tak, to musimy dowiedzieć się, które i albo je wyeliminować, albo zmienić progi bezpieczeństwa. To w rzeczywistości robią różne agencje regulujące – monitorują dane naukowe i dopasowują odpowiednio progi bezpieczeństwa z szczodrymi marginesami.


Promowanie organicznego rolnictwa ma masę niezamierzonych, negatywnych konsekwencji. Produkty organiczne są zazwyczaj znacznie droższe i mogą zmniejszyć ogólną konsumpcję owoców i warzyw, jeśli ludzie unikają bardziej finansowo dostępnych produktów z powodu nieuzasadnionego strachu.  


Pamiętajmy także, że w organicznym rolnictwie wolno używać wielu pestycydów, tyle tylko, że muszą one być ”naturalne”.


Samo pojęcie organicznego rolnictwa jest pseudonaukową paplaniną. To badanie jest tylko jednym z przykładów dezorientacji, jaką tworzy.

 

Problems With That Organic Food and Cancer Study

23 października 2018

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska



Steven Novella 

Neurolog, wykładowca na Yale University School of Medicine. Przewodniczący i współzałożyciel New England Skeptical Society. Twórca popularnych (cotygodniowych) podkastów o nauce The Skeptics’ Guide to the Universe. Jest również dyrektorem Science-Based Medicine będącej częścią James Randi Educational Foundation (JREF), członek Committee for Skeptical Inquiry. (CSI) oraz członek założyciel Institute for Science in Medicine. Prowadzi blog Neurologica.
 

Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj




Komentarze
1. co... hipi 2018-11-03


Nauka

Znalezionych 1470 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Po co badać przestrzeń kosmiczną?   Jacoby   2023-01-04
Rdzenni Amerykanie żądają doczesnych resztek pumy z Griffith Park   Coyne   2023-01-03
Świetny artykuł o epigenetyce   Coyne   2022-12-30
Śmiało podążaj tam, gdzie nie dotarł jeszcze żaden owad   Tonhasca Júnior   2022-12-28
Rzecz o splątaniu nauki i wiary   Koraszewski   2022-12-26
Pradawny ekosystem zrekonstruowany przy użyciu skamieniałego DNA   Coyne   2022-12-19
Rozważania heretyckiego mediewisty o historii, wartościach i zdumiewającej głupocie   Landes   2022-12-16
Ewolucyjne ślepe zaułki i lepkie urządzenia: botanik Darwin   Tonhasca Júnior   2022-12-14
Ewolucja nie idzie prostą drogą   Novella   2022-12-08
Geny i języki   Novella   2022-11-26
Uporczywa obecność religijnego mitu   Winegard   2022-11-24
Znaleziono skrytkę posągów z brązu   Novella   2022-11-23
W oparach zrównoważonej ignorancji   Koraszewski   2022-11-21
10 twierdzeń działaczy walczących w Afryce z GMO o tym, dlaczego postępy w biotechnologii upraw powinny zostać odrzucone – i dlaczego są one błędne   Maina   2022-11-17
List otwarty do wszystkich oszołomów   Novella   2022-11-03
Po prostu nie mogę się doczekać, aby znów wyruszyć w trasę   Tonhasca Júnior   2022-10-27
Czy mizoandria może być zakaźna?   Tonhasca Júnior   2022-10-24
Niezwykła fizjologia hibernujących niedźwiedzi   Coyne   2022-10-22
Cuchnąca pułapka i przytulna kryjówka   Tonhasca Júnior   2022-10-21
Obraz Izraela na amerykańskich uniwersytetach   Mansour   2022-10-19
Kenia aprobuje GMO po 10 latach zakazu   Maina   2022-10-18
Pangenom jedwabnika morwowego   Novella   2022-10-14
Czy Samolubny gen zaszkodził publicznemu rozumieniu biologii?   Coyne   2022-10-13
Nieokrzesani goście   Tonhasca Júnior   2022-10-11
Niezrozumienie równości   Winegard   2022-10-07
Zyski klimatyczne to „niewygodna prawda” — nie wszystkie wiadomości o środowisku są złymi wieściami   Lomborg   2022-10-06
Gorzko-słodki, uzależniający lek   Tonhasca Júnior   2022-09-30
Przeciwko autentyczności   Winegard   2022-09-27
Biomedyczne znaczenie płci (i jej binarnej natury)   Coyne   2022-09-22
Mózgi neandertalczyków   Novella   2022-09-20
Oszuści i oszukani w grze w zapylanie   Tonhasca Júnior   2022-09-15
Po raz kolejny “Scientific American” wypacza biologię, a teraz także historię, by podeprzeć swoją ideologię   Coyne   2022-09-14
Upadek czasopisma “Nature”   Winegard   2022-09-08
Instynkt macierzyński i “New York Times”   Coyne   2022-09-07
Ćmy ze złym public relations   Tonhasca Júnior   2022-09-05
Studenci Uniwersytetu Ghany debatują nad wykorzystaniem upraw GMO w ich kraju   Gakpo   2022-09-02
“Scientific American” poświęca się polityce, a nie nauce; odmawia publikowania krytycznych analiz swoich fałszywych lub wprowadzających w błąd twierdzeń   Coyne   2022-09-01
Dysonansy poznawcze: czekolada a muszki, wino a osy   Júnior   2022-08-29
Patrick Matthew: prawdziwy autor idei doboru naturalnego?   Coyne   2022-08-26
Odporny na choroby, genetycznie modyfikowany maniok zapowiada przełom w Kenii   Maina   2022-08-25
Niekochane, ale czasem pożyteczne   Tonhasca Júnior   2022-08-23
Trwałość laktazy w populacjach pijących mleko: ponowna ocena klasycznej historii z ewolucji człowieka   Coyne   2022-08-19
Pierwszy znany drapieżnik: nowo opisana skamieniałość   Coyne   2022-08-16
Nie karm mózgu śmieciowym jedzeniem   Bhogal   2022-08-10
Kot Mehitabel pisze w “Science”   Coyne   2022-08-09
Nauka o wolności: rozmowa z Anną Kryłow   i Anna Kryłow   2022-08-06
Pierwsze dowody kopalne na opiekę nad lęgiem i niezwykły przypadek asymetrii kierunkowej   Coyne   2022-08-05
Badania dowodzą, że fakty nie mają znaczenia: jak propaganda wykorzystuje i normalizuje antysemityzm     2022-08-03
Horyzontalny transfer genów u owadów: jest rozpowszechniony, ale co to znaczy?   Coyne   2022-08-02
Dokonane w Afryce badanie genomu fasolnika egipskiego oznacza krok naprzód w dywersyfikacji światowego zaopatrzenia w żywność   Karavolias   2022-08-01
Grupy anty-GMO przegrywają sprawę sądową w Nigerii    i Nkechi Isaak   2022-07-30
Raz jeszcze: czy rasy są tylko społecznym konstruktem bez naukowego lub biologicznego znaczenia?   Coyne   2022-07-28
„New Yorker” pisze o hoacynie, sugeruje, że koncepcja Darwina drzew ewolucyjnych może być urojeniem   Coyne   2022-07-25
Nazistowscy lekarze i dzisiejsi antysemici: redefinicja etyki, żeby usprawiedliwić prześladowania Żydów     2022-07-18
Carl Sagan i wolność wątpienia   Jacoby   2022-07-18
Jak Darwin spowodował globalne ocieplenie swoją teorią doboru płciowego   Coyne   2022-07-16
Dieta mieszana misiów i innych   Júnior   2022-07-14
Londyńskie Natural History Museum popełnia błąd naturalistyczny - wielokrotnie   Coyne   2022-07-11
Nigeria gotowa na spełnienie oczekiwań rolników     2022-07-08
Szczepionki przeciwko grypie związane ze zmniejszonym ryzykiem choroby Alzheimera   Novella   2022-07-07
Nowoczesność Darwina: w O powstawaniu jest antycypacja neutralnej teorii i przerywanej równowagi   Coyne   2022-07-06
Pinker: “Wojna o ewolucję jest także wojną kulturową”   Coyne   2022-07-05
Raz jeszcze: błędny artykuł o tym, dlaczego teoria ewolucji jest przestarzała   Coyne   2022-07-04
Niech Moc będzie z pszczołą   Júnior   2022-06-28
Dramatyczny wzrost cen paliw kopalnych jest bolesny, ale daje niewielkie korzyści w walce z globalnym ociepleniem   Lomborg   2022-06-25
Efekt grupy – paskudny błąd poznawczy   Novella   2022-06-22
Nasiona z edytowanymi genomami będą miały przystępną cenę   Maina   2022-06-15
„Zapylisz mnie!”: nachalni bohaterowie świata roślin   Júnior   2022-06-11
Agroekologia zmienia biednych farmerów w biedniejszych   Muhumuza   2022-06-09
Kartofel z Matką Boską w jednej klapie i Karolem Marksem w drugiej   Koraszewski   2022-06-06
Jak nasze wspomnienia są powiązane   Novella   2022-06-04
Wielka Brytania dąży do zezwolenia na edytowanie genów   Novella   2022-06-02
„Grubogłowi przedsiębiorcy pogrzebowi w noc żywych trupów”   Júnior   2022-05-31
Coraz mniejsza część głównych plonów roślin jadalnych na świecie idzie na wyżywienie głodnych, a coraz więcej wykorzystuje się do celów niespożywczych     2022-05-28
Naukowiec z Ghany: “Afryka potrzebuje GMO bardziej niż reszta świata”   Gakpo   2022-05-26
GMO i edytowanie genów: jaka jest różnica?   Karavolias   2022-05-23
Toksyczny nektar, czyli ostrożnie z tureckim miodem   Júnior   2022-05-20
Kolejna nieudana i podyktowana ideologią próba wykazania, że płeć u ludzi nie jest binarna   Coyne   2022-05-18
Brian Charlesworth o błędach nowego artykułu rzekomo pokazującego, że fundamentalne założenie ewolucji neodarwinowskiej jest błędne   Coyne   2022-05-16
Trutnie i inni fruwający panowie   Junior   2022-05-13
Wygnanie z uniwersyteckiego świata – dwa lata później   Winegard   2022-05-10
Życie kwitnące po śmierci   Junior   2022-05-05
Organiczne środki owadobójcze są szkodliwe dla pożytecznych owadów     2022-04-30
Oxitec rozszerza próby z komarami GMO, by zredukować szerzenie się malarii   Conrow   2022-04-28
Słowa w wosku zapisane   Tonhasca Junior   2022-04-26
Rodzice, szkoła, państwo: kultura niskich oczekiwań   Koraszewski   2022-04-25
Nowoczesne ulepszanie roślin uprawnych przyjmuje historyczne podejście   Karavolias   2022-04-20
Pierwsza spożywcza roślina GMO w Ghanie   Baffour-Awuah   2022-04-16
Indie zwalniają edytowanie genów z wymaganej dla GMO oceny bezpieczeństwa   Paranjape   2022-04-11
Metamorfozy    Júnior   2022-04-09
Rolnicy nie mogą uprawiać tego, na co ich nie stać   Ongu   2022-04-07
Rośliny zmodyfikowane: odkłamać opinię o GMO   Conrow   2022-04-07
Odmowa szczelinowania jest szaleństwem   Ridley   2022-04-02
Jak wirusy chorób układu oddechowego ewoluują, by stać się łagodniejsze   Ridley   2022-03-22
Czy globalne ocieplenie może być dla nas dobre?   Ridley   2022-03-03
Południowa Afryka powinna przemyśleć regulacje dotyczące genetycznie modyfikowanych roślin   i Priyen Pillay   2022-03-01
Dlaczego środowiskowcy stanowią większą przeszkodę dla skutecznej polityki klimatycznej niż negacjoniści?   Boudry   2022-02-21
O figach i osach   Júnior   2022-02-18
Pień liczący 40 tysięcy lat przekazany Maorysom zamiast nauce   Coyne   2022-02-14
Propaganda anty-GMO obraża drobnych farmerów w Afryce i w Azji   Gakpo   2022-02-08

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk