Prawda

Środa, 22 listopada 2017 - 17:30

« Poprzedni Następny »


Genetycznie modyfikowana pszenica dla wrażliwych na gluten


Steven Novella 2017-10-16


Celiakia jest poważnym zaburzeniem, które dotyka około 1% populacji na całym świecie. Chorobę powoduje reakcja immunologiczna na gliadynę, która jest częścią glutenu, białka znajdującego się w pszenicy, życie i jęczmieniu. Gluten jest tym białkiem, który nadaje chlebowi gąbczastość i pozwala na rośnięcie ciasta.


Ludzie z celiakią wytwarzają przeciwciała na gliadynę, które powodują zapalenie wyściółki jelita cienkiego i wiele bolesnych i szkodliwych objawów. Obecnie można ją skutecznie diagnozować testami krwi na przeciwciała na gliadynę, ale jedynym leczeniem jest dożywotnia dieta wolna od glutenu.  


Gluten ściągnął także uwagę modnisiów zafascynowanych “zdrowym jedzeniem”, którzy przekonali wielu ludzi, że mają nie-celiakową nadwrażliwość na gluten. Jaki pisałem wcześniej, jest to stan w najlepszym wypadku kontrowersyjny, a prawdopodobnie nieistniejący. Zawsze jednak warto podkreślić, że wielu ludzi, którzy dostają fałszywą diagnozę, mogą mieć inna, rzeczywistą chorobę. Niektórzy ludzie, obecnie uznawani za nadwrażliwych na gluten, w rzeczywistości mogą być uczuleni na pszenicę. Istnieją także inni możliwi winowajcy, tacy jak FODMAP (fermentujące, oligo-, di-, monosacharydy i poliole).


Tak czy inaczej życie dla ludzi z celiakią może być trudne. Dieta jest rygorystyczna i nawet najmniejsza ilość glutenu może wywołać reakcję u tych, którzy są naprawdę wrażliwi.


Genetyczna modyfikacja na ratunek


Badacze próbują na to zaradzić przez stworzenie genetycznie modyfikowanej pszenicy, która produkuje gluten bez składnika gliadyny, powodującego reakcję immunologiczną. Niedawno  opublikowali wstępne wyniki swojej pracy. Zasadniczo, zidentyfikowali 45 genów, które są związane z gliadyną i użyli CRISPR, by je wyciszyć lub usunąć. Informują: 


Rodzina genów gliadyny zawiera cztery silnie stymulujące peptydy, z których 33-mer jest głównym peptydem immunodominującym u pacjentów z celiakią. Zaprojektowaliśmy dwa sgRNA do celowania w zachowany odcinek przylegający do kodującej sekwencji na 33-mer w genach gliadyny. Stworzono dwadzieścia jeden zmutowanych linii, z których wszystkie wykazywały silną redukcję gliadyny. Zmutowano do 35 różnych genów w jednej linii z 45 różnych genów zidentyfikowanych w dzikim rodzaju, z immunoreakcyjnością zredukowaną o 85%.


“33-mer” jest po prostu składnikiem białka złożonym z 33 aminokwasów (białka są zasadniczo poskładanymi łańcuchami różnych aminokwasów). W jednej ze stworzonych, zmutowanych linii byli w stanie uciszyć 35 z 45 genów używanych do wytwarzania gliadyny, z 85% redukcją reakcji immunologicznej. Planują kontynuację pracy, by wyciszyć wszystkie 45 genów i mają nadzieję, że da to 100% redukcję reakcji immunologicznej.


Stworzona w ten sposób pszenica nie będzie dokładnie taka sama, jak zwykła pszenica, ale nadal będzie miała gluten, tylko nie tak gąbczasty jak zwykły gluten. Podobno może być używana do wypieku niektórych chlebów i innych produktów pszenicznych, i może być wielkim dobrodziejstwem dla chorych na celiakię.


Trwają podobne wysiłki użycia techniki genetycznej modyfikacji do uczynienia innej żywności bardziej bezpieczną dla niektórych ludzi lub dla całej populacji. Jednym z celów intensywnych badań są orzeszki ziemne. Alergie na orzechy i orzeszki ziemne są częste i mogą być śmiertelne. Trwają badania nad zidentyfikowaniem genów, które kodują powodujące alergię białka, a następnie wyCRISPRowania ich.


To będzie jednak trudne
i prawdopodobnie zajmie dłużej niż optymistyczne przewidywania. Ponieważ alergie na orzechy mogą być poważne, trzeba znaleźć wszystkie geny, które powodują alergię. Następnie trzeba będzie albo całkowicie oddzielić hipoalergiczne orzechy, albo całkowicie zastąpić normalne odmiany. Poza tym, jeszcze nie wiemy, jakie będą te zmodyfikowane orzechy pod względem smaku i wartości odżywczej.


Wszystko to jednak nadal wydaje się problemami, które da się rozwiązać. Zmniejszenie kosztów opieki zdrowotnej nad przypadkowo wywołanymi reakcjami alergicznymi na orzechy jest prawdopodobnie warte kosztów badań.


Już istnieją odmiany ziemniaków GMO, które mają zredukowany akrylamid, składnik podnoszący ryzyko raka, kiedy zostaje ugotowany. 


Należy podkreślić, że te rodzaje zmian genetycznych nie dotyczą wstawiania nowych genów w rośliny uprawne, ale tylko uciszanie lub usuwanie istniejących genów. Z tego powodu ryzyko niezamierzonych konsekwencji jest małe.


Te przykłady pokazują potencjał modyfikacji genetycznej do czynienia naszej żywności bezpieczniejszą i redukowania kosztów opieki zdrowotnej. Co, oczywiście, będzie spowolnione przez ideologiczną opozycje wobec genetycznie modyfikowanych organizmów.

 

GM Wheat for the Gluten Sensitive

29 września 2017

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska



Steven Novella


Neurolog, wykładowca na Yale University School of Medicine. Przewodniczący i współzałożyciel New England Skeptical Society. Twórca popularnych (cotygodniowych) podkastów o nauce The Skeptics’ Guide to the Universe.  Jest również dyrektorem Science-Based Medicine będącej częścią James Randi Educational Foundation (JREF), członek Committee for Skeptical Inquiry (CSI) oraz członek założyciel Institute for Science in Medicine.

Prowadzi blog Neurologica.


Skomentuj     Wyślij artykuł do znajomego:     Wydrukuj




Komentarze
1. Nareszcie Jan Grabiński 2017-10-16


Nauka

Znalezionych 692 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Ewolucja przyłapana na gorącym uczynku   Novella   2017-11-22
Dziwaczny skrzydłoszpon rogaty   Coyne   2017-11-18
Południowoafrykańska saga: kampania dezinformacji grup anty-GMO przeciwko nowej, odpornej na choroby odmianie kukurydzy   Ongu   2017-11-17
Niecne chochliki naszej pamięci   Novella   2017-11-16
BBC znowu błędnie przedstawia ewolucję, opisując nowe odkrycie wczesnych ssaków wyższych   Coyne   2017-11-14
Teraz nawet akceptujących zmianę klimatu nazywa się “negacjonistami   Lomborg   2017-11-13
Nowy gatunek orangutana? Wątpię.   Coyne   2017-11-10
Antynauka czystego jedzenia   Novella   2017-11-08
Wiecej niemądrych twierdzeń, że epigenetyka całkowicie zrewiduje nasz pogląd na ewolucję   Coyne   2017-11-06
Skandal z glifosatem   Ridley   2017-11-04
Ugandyjski dziennikarz: jak informować o biotechnologii, kiedy jej krytycy rozsiewają dezinformację?   Christopher Bendana   2017-11-03
Myślenie spiskowe i rozpoznawanie wzorów   Novella   2017-11-02
Czy wierzysz w duchy?   Łopatniuk   2017-10-28
Dlaczego nie ma pokoju na Bliskim Wschodzie   Salzman   2017-10-25
Jeremy, samotny, lewoskrętny ślimak wreszcie kojarzy się – a potem umiera   Coyne   2017-10-24
Naturopaci: potrafią uczynić nawet sól z Epsom potencjalnym zabójcą     2017-10-23
Niemal pięciokilogramowa żaba żyła na prastarym Madagaskarze   Coyne   2017-10-19
Uroczy wykres, który opowiada naszą historię   Cobb   2017-10-17
Genetycznie modyfikowana pszenica dla wrażliwych na gluten   Novella   2017-10-16
Czy Oświecenie przygasa?   Ridley   2017-10-13
Zdumiewająca, mordująca ptaki modliszka   Coyne   2017-10-13
Indie otwierają laboratorium homeopatyczne   Novella   2017-10-11
Roboty będą uprawiać ziemię   Ridley   2017-10-09
Przełyk Barretta, czyli bez paniki, ale…   Łopatniuk   2017-10-07
“Daily Beast” wypacza epigenetykę oszukańczymi twierdzeniami, że dzieci mogą “odziedziczyć wspomnienia Holocaustu”   Coyne   2017-10-05
Wszystkiego najlepszego w dniu 60. urodzin, centralny dogmacie!   Cobb   2017-10-04
Huragany zdarzają się   Ridley   2017-10-02
Niekochany lewoskrętny ślimak szuka partnera   Coyne   2017-09-28
Niesłuszny atak na młodą badaczkę   Novella   2017-09-27
Jak anty-GMO aktywiści blokują humanitarną biofortyfikację w Afryce i Azji   Ongu   2017-09-26
Sobotnia lekcja genetyki: ciołek matowy gynandromorf   Coyne   2017-09-23
Czy Uganda potrzebuje GMO? Naukowcy spoglądają na edytowanie genów, by przyspieszyć innowacje   Ongu   2017-09-20
Strach przed GMO i Dunning-Kruger   Novella   2017-09-18
o skomplikowane, czyli co zabija chorych na raka płuc   Łopatniuk   2017-09-16
Nowe pająki pawie   Coyne   2017-09-12
Obserwowanie wielorybów w Monterey Bay   Lyon   2017-09-11
Bakteryjne ogniwa słoneczne   Novella   2017-09-09
A.N. Wilson znowu kopie Darwina, tym razem w “Times”   Coyne   2017-09-07
Medycyna alternatywna zabija   Novella   2017-09-06
Wiecej o biologii i rasie   Mayer   2017-09-05
O rzeczywistości rasy i odrazie do rasizmu    i Brian Boutwell   2017-09-04
Panie doktorze, to nie rak   Łopatniuk   2017-09-02
Odporne na szkodniki rośliny uprawne GM oferują nadzieję Afryce, która walczy z larwami ciem   Ongu   2017-09-01
Opera mydlana, czyli więcej o łyskach   Lyon   2017-08-31
Ujawnienie kosztów opóźnienia GMO w Ugandzie   Ongu   2017-08-30
Symboliczny sceptycyzm w sprawie egzorcyzmów   Novella   2017-08-29
Pasożytnictwo lęgowe, łyski amerykańskie   Lyon   2017-08-24
Lektyny – nowy straszak żywieniowy   Novella   2017-08-22
Zabobonne pojęcia u sedna przekonań antyszczepionkowych     2017-08-21
Choroba bananów, GMO i ewolucja produkcji żywności   Ongu   2017-08-19
Przetwarzanie informacji przez mózg -porcjowanie   Novella   2017-08-16
Pomachaj do pańci ogonkiem   Łopatniuk   2017-08-12
Zrobić więcej za mniej dla Haiti   Lomborg   2017-08-11
Perkoz zausznik i jego pisklęta   Lyon   2017-08-10
Argument neuroróżnorodności na rzecz wolności słowa   Miller   2017-08-08
Czyste okrucieństwo cięć w pomocy żywnościowej   Lomborg   2017-08-07
Więcej o śmieciowym DNA   Novella   2017-08-05
Skomplikowana ewolucja wielkich kotów   Coyne   2017-08-03
Kruchość prawdy   Novella   2017-08-02
Czy kruki robią plany na przyszłość?   Coyne   2017-07-29
Opera mydlana z życia łysek amerykańskich, część III   Lyon   2017-07-28
Dlaczego jesteśmy świadomi   Novella   2017-07-26
Wybuchy epidemii odry w Europie: zapowiedź tego, co przyjdzie do USA?     2017-07-24
Bliskie spotkania z baronem MünchausenemPaulina Łopatniuk     2017-07-22
Ciepło, zimno i śmierć w oczach mediów   Lomborg   2017-07-21
Naukowcy walczą z głodem przez złamanie genetycznego kodu pszenicy   Gelber   2017-07-20
Potrzeba pewności i myślenie konspiracyjne   Novella   2017-07-17
Wielka rozbieżność w afrykańskich genomach   Ridley   2017-07-15
Okablowanie mózgu   Novella   2017-07-12
Opera mydlana z życia łysek amerykańskich, część II   Lyon   2017-07-10
Postmodernizm i prawda   Dennett   2017-07-09
Palestyńska intersekcjonalność z nazistami   Frantzman   2017-07-08
Genesis po raz szósty: spowodowana przez człowieka masowa specjacja   Ridley   2017-07-07
Korzyści zdrowotne papierosów! Dziwuszki ogrodowe wkładają niedopałki do gniazd, by odpędzić kleszcze   Coyne   2017-07-05
Akupunktura na pogotowiu też nie działa   Novella   2017-07-04
Łyski amerykańskie i ich obyczaje   Lyon   2017-07-02
Umiesz paradygmować, kolego?   Stenger   2017-07-01
Gigantyczne “paleonory” wykopane przez wymarłe ssaki   Coyne   2017-06-29
Biodynamiczne rolnictwo i inne nonsensy   Novella   2017-06-28
Pochodzenie i migracja kotów domowych: badanie genetyczne   Coyne   2017-06-27
Masz szczątkowe mięśnie, które poruszały wąsy twoich przodków   Coyne   2017-06-25
Najwcześniejsi ludzie współcześni   Novella   2017-06-23
Głupota pomylonej godności   Pinker   2017-06-21
Mój potworniak ma raka, czyli gdzie z tą tarczycą, poczwaro   Łopatniuk   2017-06-17
Rozszyfrowanie tego, jak mózg naczelnych identyfikuje twarze ludzkie   Coyne   2017-06-16
W naukę się  nie wierzy, naukę się uprawia   Koraszewski   2017-06-15
Ryzyko niewarte podejmowania: list otwarty do moich kolegów w świecie akademickim   Boutwell   2017-06-14
Intersekcjonalny feminizm kwantowy   Coyne   2017-06-13
Antynaukowe przesłanie „Frankensteina” zawsze było głupie   Ridley   2017-06-12
Superantybiotyki na supermikroba   Novella   2017-06-10
Jeden bit różnicy, czyli cyberjasyr od powicia   Maszkowski   2017-06-08
Dobór sztuczny w działaniu: więcej słoni rodzi się bez ciosów   Coyne   2017-06-06
Rolnictwo organiczne nie służy środowisku   Novella   2017-06-04
Nikt nie wie jak najlepiej zwalczać otyłość   Ridley   2017-06-02
Akupunktura kontra nauka, wersja lingwistyczna     2017-06-01
Więcej antyszczepionkowej pseudonauki   Novella   2017-05-30
Podróże po Meddle Earth   Naskręcki   2017-05-28
Badacz: Ludzki zmysł węchu jest lepszy niż wszyscy myślą; może rywalizować z psim!   Coyne   2017-05-27
Wiatr jest czymś nieistotnym dla debaty o klimacie i energii   Ridley   2017-05-25
Nowa mistyfikacja akademicka: sfingowany artykuł o “penisie konceptualnym” opublikowało “wysokiej jakości, recenzowane przez specjalistów” pismo nauk społecznych   Coyne   2017-05-22

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

modyfikowana pszenica



Arabowie



Roboty będą uprawiać ziemię



Sumienie, czyli moralność bez smyczy



Skomplikowana ewolucja



Argument neuroróżnorodności



Nowe badanie pamięci długotrwałej



Ściganie bluźnierstwa



Ryby jaskiniowe



Autyzm



Od niepamiętnych czasów



Tunezyjczycy przeciw złemu prawu



Drugie prawo termodynamiki



Pochwała ignorancj



Mistyfikacja Sokala



Intronizacja Chrystusa



Obama chrzescijanie



Szelest liści



Czego wam nie pokazują?



Rozdzielenie religii i państwa



Trwa ewolucyjne upokorzenie archeopteryksa



Trucizna, kamuflaż i tęcza ewolucji



Religia zdrowego rozsądku



Kto się boi czarnego luda?



Land of the pure



świecące ryby



Lewica klania sie



Nis zgubic



Religia pieklo



Nienawisc



Niedożywienie w Ugandzie



Ewolucja nieunikniona



Starty z powierzchni


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Malgorzata, Andrzej, Marcin, Henryk