Prawda

Niedziela, 19 maja 2024 - 21:35

« Poprzedni Następny »


Palestyńska walka o potrawy


Hugh Fitzgerald 2022-11-07

Pelestyński szef kuchni Kattan Fadi z Paryża poleca.
Pelestyński szef kuchni Kattan Fadi z Paryża poleca.

Jakby kradzież ziemi palestyńskiej nie wystarczyła, ci diaboliczni Izraelczycy próbowali przywłaszczyć sobie kluczowy składnik palestyńskiej tożsamości: żywność. Okazuje się, że Izraelczycy produkują, jedzą i przypisują sobie zasługi za potrawy, które, jak twierdzą Palestyńczycy, należą do nich.

 

Więcej na temat tego najnowszego niedorzecznego twierdzenia można znaleźć tutaj: New York Times Joins the Food War Against Israel [New York Times dołącza do wojny żywnościowej przeciwko Izraelowi], Ricki Hollander, JNS.org , 25 października 2022 r.:


Jednym z najbardziej absurdalnych frontów w toczącej się wojnie arabsko-palestyńskiej przeciwko prawomocności Izraela jest walka o żywność. Izraelczycy są oskarżani o imperializm żywnościowy, tj. przywłaszczanie palestyńskich potraw, a James Zogby, założyciel i prezes Arab American Institute, posunął się nawet do nazwania tego „ludobójstwem kulturowym” w tweecie z 2017 roku. 

Tak, jakże to prawdziwe. Jeśli izraelski właściciel food trucka sprzedaje felafel, tabbouleh i szawarmę, popełnia „ludobójstwo kulturowe”. Komu nie przypomina się od razu, (tak jak Johnowi Zogby’emu), Treblinka, Bełżec i Auschwitz?

Ta niedorzeczna ofensywa w walce o własność oryginalnych przepisów w ramach kampanii przeciwko państwu żydowskiemu nie powiodłaby się bez pomocy mediów. A „New York Times” ostatnio do niej dołączył.


W artykule Preserving a Palestinian Identity in the Kitchen [Zachowanie tożsamości palestyńskiej w kuchni] dziennikarka „New York Timesa”,  Aina J. Khan cytuje francusko-palestyńskiego szefa kuchni, Fadiego Kattana, który stworzył serię filmów kulinarnych „mającą na celu odzyskanie kuchni, która jest częścią szerszej arabskiej tradycji obejmującej potrawy takie jak hummus, falafel, tabbouleh, fattousz i szawarma, które według niego zostały dokooptowane przez izraelskich kucharzy”. Autorka artykułu przedstawia i podkreśla jego cudaczne oskarżenia:


Żywność jest wykorzystywana do normalizacji izraelskiej okupacji poprzez zaprzeczanie pochodzenia wszystkiego, od hummusu po falafel – powiedział Kattan. - Obrazy rąk naszej babci pracującej w kuchni, zwijających liście winorośli, maczających chleb mussakana w oleju… Są to obrazy kradzionego nam piękna”.

Na litość boską, Fadi Kattan, jedzenie to tylko jedzenie. Jeśli Izraelczycy jedzą arabskie jedzenie, to nie mają na myśli nic politycznego, żadnego diabolicznego przesłania, żadnej „kradzieży”. Izraelczycy, podobnie jak reszta z nas, będą jeść wszystko, co smakuje dobrze, nie przywłaszczając sobie ani nie „kradnąc” jedzenia, które „należy” do innych. Izraelczycy, tak jak my wszyscy, jedzą również pizzę, musakę, gulasz i kurczaka generała Tso. Więc co? Jeśli Chińczycy jedzą hamburgery i hot dogi, czy „kradną” nasze jedzenie? Czy nie jest raczej tak, że je doceniają? I ta sentymentalność Fadi Kattana o „obrazach rąk naszej babci [palestyńskiej] pracującej w kuchni”, gotowaniu potraw, które należą do nas, Palestyńczyków… cóż, widzicie, przygotowując i jedząc te potrawy Izraelczycy „ukradli” te „obrazy piękna” (nasze palestyńskie babcie zwijające palestyńskie liście winorośli). Co za absurdalna litania lamentów.


Rozważmy listę potraw, które Kattan uważa za „palestyńskie” i o zawłaszczanie których oskarża Izraelczyków:


Hummus, falafel, tabbouleh, fattousz i szawarma. Nikt nie może być pewien, kto pierwszy użył hummusu. Istnieją dowody na to, że po raz pierwszy został przygotowany w starożytnym Egipcie, zanim przybyli Arabowie, więc trudno powiedzieć, że jest to danie „palestyńskie” lub nawet „arabskie”. Już bardzo wcześnie, zanim Arabowie opuścili Arabię w VII wieku, kuchnia grecka zawierała hummus, a Grecy przez wieki uznawali hummus za „greckie” danie. Izraelczycy też nie „ukradli” hummusu Palestyńczykom. Żydzi Mizrahi jedli hummus przez wiele stuleci; kiedy przybyli do Izraela, przywieźli ze sobą przepisy na hummus. Nie mieli potrzeby „kraść” ich Palestyńczykom.


Falafel, który Izraelczycy uważają za swoje narodowe danie, podobnie jak hummus był spożywany przez Żydów Mizrahi przez wieki przed ich przyjazdem do Izraela. I znowu, podobnie jak hummus, falafel nigdy nie był uważany za wyłącznie „palestyński” lub „arabski”. Było to danie należące do wszystkich narodów – chrześcijańskich Koptów, Żydów Mizrahi i muzułmańskich Arabów – Bliskiego Wschodu.


Tabbouleh wywodzi się nie od Palestyńczyków, ale od maronickich chrześcijan w północnym Libanie. Czy Maronici powinni teraz oskarżać Palestyńczyków i innych muzułmańskich Arabów o „kradzież” potrawy – tabbouleh – która do nich należy?


Podobnie jak tabbouleh, fattousz to danie chrześcijan z północnego Libanu. Nie jest to danie „palestyńskie”, ani nawet muzułmańskie. To nie powstrzyma Fadiego Kattana przed twierdzeniem, że jest „palestyńskie”.


Szawarma jest pochodzenia tureckiego. Na Zachodzie jest lepiej znana jako döner kebab. Nigdy nie była częścią kuchni „palestyńskiej”.


Podczas gdy Izrael jest oskarżany o „kradzież” potraw, które Fadi Kattan nazywa „palestyńskimi”, w rzeczywistości żadna z pięciu wymienionych przez niego potraw nie jest pochodzenia „palestyńskiego”. Dwie — tabbouleh i fattousz — to dania przygotowywane po raz pierwszy przez chrześcijan na terenie dzisiejszego północnego Libanu. Jedna – szawarma – pochodzi z Turcji; hummus pochodzi ze starożytnego Egiptu, a felafel był spożywany od wieków na całym Bliskim Wschodzie, nie tylko przez Arabów, ale także przez Żydów Mizrahi i chrześcijańskich Koptów, na długo przed pojawieniem się „Palestyńczyków”.

Autorka artykułu szybko wyjaśnia, że sprawa żywności jest tylko pretekstem do rozwinięcia większego tematu, jakim jest nielegalne państwo żydowskie. W tym, co ma być raportem o jedzeniu, dziennikarka „New York Timesa” pisze:


„Przed 1948 r., kiedy ponad 750 000 Palestyńczyków zostało zmuszonych do opuszczenia swoich domów lub uciekło podczas tworzenia państwa Izrael, które to masowe przesiedlenie Palestyńczycy nazywają nakba lub 'katastrofą', około trzech czwartych ludności palestyńskiej mieszkało w wioskach skupionych wokół rolnictwa… ”.

W felietonie poświęconym jedzeniu ten nieuzasadniony wypad do polityki i specjalne wystąpienie w imieniu Palestyńczyków są dziwaczne. Wyobraź sobie felieton rzekomo poświęcony pieczeniu francuskich ciastek, który następnie przechodzi do francuskiej polityki kolonialnej w dziewiętnastowiecznym Haiti.

„New York Times” coraz częściej prezentuje twierdzenia antyizraelskich aktywistów i promuje ich propagandę przeciwko państwu żydowskiemu, czy to pod przykrywką przeglądu filmowego, a teraz kuchni i przygotowywania posiłków. Jest to kolejne podejście do masowej delegitymizacji państwa żydowskiego, mające na celu uczynienie jej bardziej strawną dla ogółu społeczeństwa.

„New York Times” ma  wiele na sumieniu, jeśli chodzi o relacje o Izraelu i Palestyńczykach. Skandaliczny jest brak jakichkolwiek relacji o fantastycznej korupcji Mahmouda Abbasa, o jego despotyzmie i mordach na przeciwnikach politycznych. Tak samo jak brak dyskusji o jeszcze większej korupcji wśród przywódców Hamasu, z których tylko dwóch, Chaled Meszaal i Moussa bin Marzouk, zgromadziło fortuny po 2,5 miliarda dolarów. Nigdy też nie czytaliście w „New York Timesie” o 400 milionach dolarów, które skręcili Mahmoud Abbas wraz ze swoimi dwoma synami Tarekiem i Jasserem. Główny reporter „New York Timesa” z Izraela, Patrick Kingsley, rutynowo bagatelizuje zagrożenie terrorystyczne i wyolbrzymia szkody, jakie Izrael wyrządza palestyńskim cywilom; nigdy nie wspomina o determinacji Izraela, by zminimalizować te szkody. Przypisuje Izraelowi wrogie zamiary, których nie ma. On, podobnie jak wielu reporterów „New York Timesa” w Izraelu przed nim, również nie potrafi właściwie przekazać tego, co mandat palestyński miał osiągnąć i jak Brytyjczycy nie wywiązali się ze swoich mandatowych obowiązków. Nie wspomniał jeszcze, choćby jeden raz, o rezolucji ONZ 242 i głosach dotyczących jej znaczenia, dostarczonych przez jej autora, Lorda Caradona.


Wszyscy  stali felietoniści „New York Timesa”, z wyjątkiem jednego (Breta Stephensa) – tacy jak Nicholas Kristof i Tom Friedman – nie sympatyzują z Izraelem, raz besztają, a raz mówią państwu żydowskiemu „co musi zrobić”, aby osiągnąć tę niezbędną rzecz, „rozwiązanie w postaci dwóch państw”. Wśród innych współpracowników „New York Timesa” jest antysyjonistyczny Peter Beinart. Bari Weiss czuła się zmuszona do rezygnacji z pracy w „New York Timesie” dwa lata temu, po części z powodu ideologicznego kaftana bezpieczeństwa narzuconego przez jej kolegów dziennikarzy oraz atmosfery „przebudzenia”, której częścią, (jak można się było spodziewać), jest otwarta wrogość wobec Izraela.


Teraz widzimy, że przesłanie antyizraelskie potrafi nawet przesycić coś, co powinno być prostym raportem na temat kuchni Bliskiego Wschodu. Dzięki francusko-palestyńskiemu restauratorowi Fadi Kattan nawet dział o żywności zapewnia jeszcze jeden sposób na kopanie państwa żydowskiego. Ale czytelnicy rubryki o żywności nie będą zawracać sobie głowy odkrywaniem, skąd tak naprawdę pochodzi pięć potraw, które, jak twierdzi autor, są „palestyńskie”; zaakceptują twierdzenia Fadiego Kattana i pozostaną z przekonaniem, że tak, rzeczywiście, ci potworni Izraelczycy roszczą sobie pretensje nawet do „palestyńskiej” żywności, a nikt z zadowolonej z siebie gazety nie będzie zadawał sobie trudu, by poprawić głupiego kucharza, Fadiego Kattana.


Palestinian Food Fight

Jihad Watch, 28 października 2022

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska

 

* Hugh Fitzgerald jest publicystą "Jihad Watch".  

 


Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj






Notatki

Znalezionych 2607 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Dlaczego należy zakazać flagi OWP i Konfederacji?   Flatow   2023-01-27
Komu na rękę z niewidzialną ręką?   Koraszewski   2023-01-27
UE i administracja Bidena wciąż ugłaskują i nagradzają mułłów Iranu   Rafizadeh   2023-01-24
Żyjemy w ciekawych czasach   Koraszewski   2023-01-24
Wojna Unii Europejskiej z Izraelem   Tawil   2023-01-19
Czy istnieje środek prawny na kłamstwa George'a Santosa?   Dershowitz   2023-01-19
Wieczny dyktator i brakujący pokój: historia Mahmuda Abbasa   Eid   2023-01-19
Orwellowska obsesja „New York Timesa” na punkcie Izraela   Chesler   2023-01-18
Palestyna: Perwersyjny – i wprawiający w osłupienie - paradoks   Sherman   2023-01-17
Kolejna faza ewolucji państwucha   Koraszewski   2023-01-17
Najważniejsze niepisane prawo na Zachodzie: nie drażnij irracjonalnych, ekstremistycznych muzułmanów     2023-01-13
Głupota ujawnia się w działaniu, część 3: ignorowanie porażek   Bard   2023-01-11
Nie ma chleba bez wolności?   Koraszewski   2023-01-11
Europa na łasce Kataru?   Godefridi   2023-01-10
Turecki “postęp”: Sześcioletnią dziewczynkę wydał za mąż jej ojciec, znany szejk   Bekdil   2023-01-06
Antysemityzm ludzi łagodnych i dobrych - raz jeszcze   Koraszewski   2023-01-06
Dzisiejsza Rosja i “Długi Telegram”   Koraszewski   2023-01-05
Zapomniane przemówienie Jasera Arafata   Shaw   2023-01-04
Znaczenie wielkiego exodusu Mizrahi   Julius   2023-01-03
Profesor Matczak i hollywoodzka puma   Koraszewski   2023-01-02
Śmieć chrześcijaństwa w Betlejem   Ibrahim   2022-12-31
Ukraina: przepis na ugłaskanie zbrodniarza   Taheri   2022-12-31
Przesłanie Zełenskiego w mundurze polowym   Jacoby   2022-12-29
Konserwatyzm w dobie populistycznej rewolty   Winegard   2022-12-23
Europa budzi się i dostrzega korupcję w organizacjach pozarządowych   Steinberg   2022-12-22
W Iranie i Chinach protestujący domagają się wolności. Gdzie jest przywódca wolnego świata?   Jacoby   2022-12-22
Niemiecki kanclerz obawia się zimnej wojny   Koraszewski   2022-12-21
Niemieckie spojrzenie na globalne perspektywy   Taheri   2022-12-20
Historia medialnej intifady przeciwko Izraelowi   Chesler   2022-12-20
Mułłowie Iranu: kiedy zbudzi się Unia Europejska?   Rafizadeh   2022-12-15
Turcja i Izrael: otwarcia i ponowne zamknięcia   Bekdil   2022-12-15
Uwolnić Iran z rąk terrorystów i morderców   Grzegorz Lindenberg   2022-12-13
Długi cień zimnej wojny   Koraszewski   2022-12-12
Głupota ujawnia się w działaniu   Bard   2022-12-12
Kolonializm i Żydzi, ofiary czy kolaboranci?   Julius   2022-12-11
Zniekształcona pamięć wojny koreańskiej   Shankar   2022-12-09
Czy Izrael powinien bojkotować palestyńskich Arabów?   Amos   2022-12-08
Komu wierzymy i dlaczego tak niechętnie?   Koraszewski   2022-12-07
Kolejne medialne wymówki dla Palestyńczyków i ich terroru   Bard   2022-12-07
Dwoje ludzi przekraczających rzeczywistość we wnętrzu jednego katalońskiego domu   Zbierski   2022-12-02
“New York Times” i jego współpracownicy   Fitzgerald   2022-12-02
Niewinne zdumienie pewnego socjologa   Koraszewski   2022-12-01
Wyjście ze stalinowskiego zimna   Ashenden   2022-11-29
Eureka! Odkryto arabskie lobby   Bard   2022-11-26
Stare irańskie hasło podbija świat   Taheri   2022-11-25
Nie, nierówności dochodów nie są najwyższe w historii. Są na historycznie niskim poziomie   Jacoby   2022-11-22
Porwanie studiów bliskowschodnich   i Alex Joffe   2022-11-20
Mistrzostwa świata w piłce nożnej i światowe rozgrywki   Collins   2022-11-19
Zabłąkane pociski: czego Ukraina (i Polska) mogą nauczyć się od Izraela   Frantzman   2022-11-18
Mroźna zima dla Europy: obwiniaj strategiczną ślepotę   Bekdil   2022-11-16
Thomas Friedman, zwolennik równego kopania wszystkiego, co izraelskie   Flatow   2022-11-14
Inwestowanie w naukę dla bezpieczeństwa żywnościowego w Afryce   Bafana   2022-11-14
Kapitalizm to dobra rzecz   Koraszewski   2022-11-12
Skuteczna walka ze skrajnym ubóstwem   Jacoby   2022-11-11
Zabijanie Lewiatana tysiącem ciosów   Taheri   2022-11-10
Krytyczna teoria rasy i antysemityzm   Levick   2022-11-10
Afrykańscy farmerzy zarobili około 282 miliony dolarów na GMO w 2020 roku – nowe badanie   Opoku   2022-11-09
Niebezpieczeństwo „śpiącej” umowy nuklearnej: silniejsza Rosja, Chiny, Korea Północna, Iran   Rafizadeh   2022-11-08
Refleksje o książce Roberta Spencera Who Lost Afghanistan?   Chesler   2022-11-08
Palestyńska walka o potrawy   Fitzgerald   2022-11-07
Arabowie o zachodniej hipokryzji w sprawie irańskich dronów     2022-11-07
Chaos tworzony przez moralistów na poziomie trzylatków   Tracinski   2022-11-04
Projektanci mody intelektualnej i ich klienci   Koraszewski   2022-11-02
Rewolucja w Iranie jest powstaniem, któremu przewodzą mniejszości etniczne   Mustafa   2022-11-01
Nadzieja w pesymizmie i rozsądku   Koraszewski   2022-10-31
Inna definicja antysemityzmu     2022-10-30
Czego Irańczycy chcą od Waszyngtonu   Taheri   2022-10-29
Zachód odwraca się plecami do prześladowanych chrześcijan, wita radykalnych muzułmanów   Ibrahim   2022-10-26
Opowieści byłego premiera kraju wielkości znaczka pocztowego   Koraszewski   2022-10-25
Odsłonić prawdziwe poglądy antysemitki   Kirchick   2022-10-22
Dzięki administracji Bidena Rosja i Iran są sobie bliższe niż kiedykolwiek   Rafizadeh   2022-10-21
Błąd „jeśli-to” powraca z pełną mocą z okazji umowy o granicy morskiej z Libanem     2022-10-14
Nowa bajka na zimę: “Europa jest ofiarą Amerykanów”   Godefridi   2022-10-12
Pan się myli, Panie Konstanty   Koraszewski   2022-10-12
Także dzisiaj niewolnictwo jest ogólnoświatową plagą   Jacoby   2022-10-11
FAIR – Fairness & Accuracy In Reporting – pokazuje skrajny brak szacunku wobec izraelskich Arabów     2022-10-09
Szef administracji Rady Praw Człowieka ONZ systematycznie naruszał zasady ONZ, ujawniają wycieki e-maili     2022-10-08
Czy Ilhan Omar lub Linda Sarsour dobrowolnie zdjęły hidżab w solidarności z irańskimi kobietami?   Chesler   2022-10-07
Rashida Tlaib, Jaskinia Lwa i wszechobecność nienawiści do Żydów ponad politycznymi podziałami (plus komiks)     2022-10-05
Dalekosiężne skutki śmierci Mahsy Amini   Mahmoud   2022-10-05
Jak USA roztrwoniły swoje strategiczne minerały   Bergman   2022-10-04
Główny nurt i władczyni pierścionka   Koraszewski   2022-10-03
Iran: dymiący wulkan   Taheri   2022-10-03
Iran kupił ponad milion hektarów ziemi w Wenezueli     2022-10-02
Wojownicy sprawiedliwości społecznej ignorują arabskich właścicieli niewolników   Bard   2022-10-01
Czy irański naród otrzyma wsparcie demokratycznego Zachodu?   Koraszewski   2022-09-30
Rosja i Iran: przyjaźń czy tylko partnerstwo?   Amos   2022-09-25
Niebezpieczne związki, czyli sojusze wiernych i niewiernych   Koraszewski   2022-09-24
Nierozwiązywalne konflikty na Bliskim Wschodzie   i Alberto M. Fernandez   2022-09-18
Trzecia droga skręca w prawo   Koraszewski   2022-09-17
Palestyńczycy i świat nie potrzebują jeszcze jednego, skorumpowanego, upadłego, terrorystycznego państwa arabskiego   Toameh   2022-09-17
Jak Zachód zbudował rosyjskiego wroga   Taheri   2022-09-16
Dlaczego ludzie nienawidzą?   Koraszewski   2022-09-15
Fundamentalna irracjonalność palestinizmu   Bellerose   2022-09-14
Administracja Bidena “zaniepokojona” izraelskimi rajdami na Zachodni Brzeg   Fitzgerald   2022-09-13
Departament Stanu traktuje śmierć Abu Akleh jako priorytet, ignorując śmierć Malki Roth   Meyers Epstein   2022-09-12
Kiedy niemieccy ekolodzy i rząd Putiuna mieli gorący romans   Godefridi   2022-09-12
Arabowie do Bidena: Nie podpisuj umowy z Iranem, doprowadzi to do wojny   Toameh   2022-09-10
Oni umarli wszyscy, my wszyscy żyjemy   Koraszewski   2022-09-09
Norwegia dostaje za swoje   Bawer   2022-09-08

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk