Prawda

Środa, 22 listopada 2017 - 17:39

« Poprzedni Następny »


Lektyny – nowy straszak żywieniowy


Steven Novella 2017-08-22


Chcesz wzbogacić się przez Internet? Oto prosty przepis. Najpierw oczyść się z całej etyki i skrupułów, jakie możesz mieć. Zdław każdą chętkę na uczciwość intelektualną.


Następnie, udawaj, że jesteś ekspertem. Rzeczywiste kompetencje nie są niezbędne. Właściwie, nie potrzebujesz nawet podstawowej wiedzy na poziomie klasy piątej. Są tytuły, jakie możesz sobie nadać, by z łatwością to osiągnąć: life coach, specjalista od żywienia, strażnik zdrowia, food chick, cokolwiek.


Już prawie dotarłeś. Pozostaje tylko stworzenie popytu na jakieś bezużyteczne badziewie, które możesz sprzedawać on line z absurdalną marżą. W tym momencie możesz pomyśleć – dlaczego ktokolwiek miałby kupować moje bezużyteczne badziewie? W rzeczywistości jest to znacznie łatwiejsze niż myślisz i sprzedawcy używali jakiejś wersji tej strategii od czasu wynalezienia systemu barteru. W jednym słowie: strach.


Wystrasz czymś swoich potencjalnych klientów, a potem sprzedaj im rozwiązanie. To jest łatwiejsze niż myślisz, wszystko, czego potrzebujesz, już jest w Internecie. Niedawno John Oliver pokazał, jak Alex Jones używa szalonych teorii spiskowych, by podsycać strach i wściekłość swojej publiczności, a potem sprzedaje im filtry do wody i suplementy jako rozwiązanie. Sprzedaje także kulturę spiskową i przekonuje swoją łatwowierną publiczność, że muszą go popierać, żeby dobrał się do ukrytej prawdy. Jones może nawet przyznać, że to wszystko jest tylko grą i nie ma to znaczenia, ponieważ udało mu się stworzyć środowisko, w którym faktami i prawdą jest wszystko to, co mówi – marzenie każdego sprzedawcy.


Wiele jest już gotowych narracji, które możesz po prostu przyjąć w celu sprzedania twojego bezwartościowego śmiecia. Po prostu znajdź jakąś platformę szerzenia paniki i wskocz na nią. Obawy o żywność będą chyba najlepsze, szczególnie dla początkującego.


Istniejący guru zdrowia już przetarli ci drogę. Według ich narracji marketingowej wszystkie pokarmy są albo straszliwymi truciznami, albo superfood o magicznych właściwościach. Musisz tylko napisać artykuł, w którym będziesz twierdził, że niektóre artykuły żywnościowe powodują chorobę u wszystkich, a następnie sprzedać im rozwiązanie. Tym rozwiązaniem może być jakaś superfood, książka kucharska, która mówi, jak unikać toksycznej żywności lub jakiś specjalny suplement, który będzie przeciwdziałać toksycznym efektom złej żywności, która powoduje ich chorobę. (Nawet nie muszą być chorzy – powiedz im, że powoduje nadwagę, utratę energii i pobolewania. Nie zapomnij też dodać, że potrzebują tego dla optymalnego zdrowia – w ten sposób zagarniesz wszystkich.)


Weźmy, na przykład, lektyny


Prawdopodobnie słyszeliście już o problemach z glutenem. To była nie lada sztuka – guru zdrowia byli w stanie przekonać olbrzymie liczby ludzi, że są nadwrażliwi na gluten. Na tym polega piękno tej strategii: zmusiło to naukowców do zbadania tej kwestii, dania jej prawdziwie naukowo brzmiącej nazwy – nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (lub NCGS – ludzie uwielbiają mówić, że mają chorobę, która jest szeregiem liter). Jest nawet lepiej, nauka jest zawsze nieco zabałaganiona, co znaczy, że będą opublikowane badania, które będziesz mógł cytować na poparcie twojego siania paniki, nawet jeśli nie są tym poparciem.


Możesz nawet uczynić straszydłem całe kategorie żywności – węglowodany, produkty mleczne, zboża, cokolwiek.


A oto jeszcze jedna wygodna sprawa – wszystko jest toksyną, zależy tylko od dawki. Właściwie wszystko, co jemy, ma jakiś trujący potencjał. Wszystkie rośliny wytwarzają trucizny, by bronić się, więc znajdujesz trucizny wszędzie. Większość żywności, jaką jemy, ma zawartość odżywczą, a składniki odżywcze są konieczne dla wszystkiego, co robi organizm. Dlatego możesz zamienić cokolwiek w żywność toksyczną, koncentrując się na potencjalnie toksycznych efektach jedzenia znacznie większych ilości danej żywności niż ktokolwiek kiedykolwiek może zjeść. Możesz także zamienić wszystko w superfood, po prostu przez wskazanie, jak organizm używa zawartych w tym składników odżywczych.


Wiele jest toksyn i superfood, jakich możesz użyć, ale jeśli dopiero zaczynasz, możesz chcieć wybrać coś, co właśnie zdobywa rozgłos. Na przykład, lektyny, są najnowszym straszydłem żywnościowym. Właściwie była to czysta loteria – guru mogli równie łatwo promować lektyny jako superfood, ale wygrywa obecnie jako straszydło, więc to jest koń, na którego należy stawiać.


Lektyny są klasą białek roślinnych,
które wiążą glukozę. Ogólnie używane są do zlepiania komórek i innych rzeczy. Są częste w zbożach i w fasoli. Różne lektyny mają różny potencjał toksyczny, ale to jest złożone i nie chcesz w to wnikać. Po prostu traktuj tak samo wszystkie lektyny, to jest łatwiejsze. Pewne lektyny w dużych dawkach mogą powodować problemy gastryczne, takie jak mdłości i biegunka. To jest nauka – i to całkowicie ci wystarczy, by wystraszyć ludzi.


Dodaj także, że równocześnie powodują zapalenia i hamują układ odpornościowy. Nie martw się, twoi klienci nie zauważą sprzeczności. Zawsze dodawaj zapalenie, ponieważ wszystko wydaje się pobudzać układ odpornościowy w jakiś sposób. To właściwie jest wszystko, co robi układ odpornościowy – reaguje. Możesz potem twierdzić, że ponieważ wykazano, że jakaś oznaka aktywności układu odpornościowego rośnie w obecności olbrzymiej ilości oczyszczonych lektyn w szalce Petriego, lektyny powodują choroby. Poważnie – to zadziała.


Nie martw się o krytyków, którzy powiedzą, że gotowanie niszczy niemal wszystkie lektyny w żywności (no wiesz, ponieważ białka rozkładają się od gorąca). Po prostu zignoruj ten fakt. Jeśli mówisz ludziom, że surowa fasola czerwona ma wysoką zawartość lektyn, to jest to prawda. Gdyby ludzie jedli duże ilości surowej fasoli czerwonej, mogliby zachorować. Po prostu nie wspomnij, że ugotowanie fasoli, co jest niezbędne, by móc ją zjeść, niszczy niemal wszystkie lektyny.


Lektyny są także “antyodżywcze”, ponieważ mogą obniżyć przyswajanie niektórych witamin i innych składników odżywczych. Tu także jest ważna wskazówka, o której warto pamiętać – obfite używanie przedrostków „anty” i „pro” (antyutleniacz, probiotyk itd.). Jest to łatwy sposób sygnalizowania czy coś jest dobre, czy złe – bardzo binarny, co jest istotą narracji, którą sprzedajesz.


Możesz niepokoić się, że nie ma żadnych dowodów, że lektyny zjadane w normalnej diecie są szkodliwe i że twoje badziewie jest bezwartościowe, ale nie martw się. Nauce zabiera 10 do 20 lat sprawdzenie czegoś takiego. W międzyczasie będą głównie badania podstawowe i badania na zwierzętach. Są one kopalnią złota dla guru zdrowia, którzy sprzedają bezużyteczne badziewie, ponieważ te przedkliniczne badania pokażą najróżniejsze rzeczy. Naukowcy chcą zobaczyć, co dzieje się, kiedy dajesz olbrzymie dawki komórkom lub zwierzętom, po prostu jako dowód koncepcji. To wspaniałe, bo jest niemal gwarancja, że zdarzy się im coś złego i możesz wykorzystać to do siania paniki. Możesz nawet zrobić sobie zdjęcie w białym fartuchu, jak omawiasz najnowsze badanie na zwierzętach, żeby wzmocnić twoją fałszywą renomę eksperta.


Minie 20 lat zanim definitywne badania kliniczne dowiodą, że wszystko, co twierdzisz i sprzedajesz, jest oszukańczym nonsensem. Ale wtedy już będzie istniał kwitnący rynek na twoje badziewie i strach, który pomogłeś stworzyć, będzie głęboko zakorzeniony w kulturze. Nauka przyjdzie zbyt późno. Jeśli jednak rynek zacznie gasnąć, bo ludzie w rzeczywistości nie odnoszą korzyści z świństwa, które im sprzedajesz, z pewnością będzie istniała jakaś inna moda żywieniowa, czekająca na to, by rozwinąć skrzydła. Istnieją niezliczone substancje, które można albo promować, albo straszyć nimi. A także, w kolejnym pokoleniu, kiedy wszyscy zapomną, co się zdarzyło, możesz ożywić stare strachy żywnościowe lub stare superfood. To jest niekończący się cykl i nigdy nie zabraknie ci materiału.


I nadal nie musisz martwić się o naukowców i sceptyków, którzy będą mówić, że wszystko, co sprzedajesz, jest nienaukowym nonsensem. Po prostu nazwij ich wspólnikami jakiejś wielkiej korporacji, a twoja publiczność połknie to i jeszcze się obliże. Napomknij o spisku, jeśli to będzie konieczne. Pamiętaj, że prawdziwa nauka nie ma znaczenia. Sprzedajesz narrację i ludzie to kupią.

 

Lectin – The New Food Bogeyman

4 sierpnia 2017

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska



Steven Novella


Neurolog, wykładowca na Yale University School of Medicine. Przewodniczący i współzałożyciel New England Skeptical Society. Twórca popularnych (cotygodniowych) podkastów o nauce The Skeptics’ Guide to the Universe.  Jest również dyrektorem Science-Based Medicine będącej częścią James Randi Educational Foundation (JREF), członek Committee for Skeptical Inquiry (CSI) oraz członek założyciel Institute for Science in Medicine.

Prowadzi blog Neurologica.


Skomentuj     Wyślij artykuł do znajomego:     Wydrukuj






Nauka

Znalezionych 692 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Ewolucja przyłapana na gorącym uczynku   Novella   2017-11-22
Dziwaczny skrzydłoszpon rogaty   Coyne   2017-11-18
Południowoafrykańska saga: kampania dezinformacji grup anty-GMO przeciwko nowej, odpornej na choroby odmianie kukurydzy   Ongu   2017-11-17
Niecne chochliki naszej pamięci   Novella   2017-11-16
BBC znowu błędnie przedstawia ewolucję, opisując nowe odkrycie wczesnych ssaków wyższych   Coyne   2017-11-14
Teraz nawet akceptujących zmianę klimatu nazywa się “negacjonistami   Lomborg   2017-11-13
Nowy gatunek orangutana? Wątpię.   Coyne   2017-11-10
Antynauka czystego jedzenia   Novella   2017-11-08
Wiecej niemądrych twierdzeń, że epigenetyka całkowicie zrewiduje nasz pogląd na ewolucję   Coyne   2017-11-06
Skandal z glifosatem   Ridley   2017-11-04
Ugandyjski dziennikarz: jak informować o biotechnologii, kiedy jej krytycy rozsiewają dezinformację?   Christopher Bendana   2017-11-03
Myślenie spiskowe i rozpoznawanie wzorów   Novella   2017-11-02
Czy wierzysz w duchy?   Łopatniuk   2017-10-28
Dlaczego nie ma pokoju na Bliskim Wschodzie   Salzman   2017-10-25
Jeremy, samotny, lewoskrętny ślimak wreszcie kojarzy się – a potem umiera   Coyne   2017-10-24
Naturopaci: potrafią uczynić nawet sól z Epsom potencjalnym zabójcą     2017-10-23
Niemal pięciokilogramowa żaba żyła na prastarym Madagaskarze   Coyne   2017-10-19
Uroczy wykres, który opowiada naszą historię   Cobb   2017-10-17
Genetycznie modyfikowana pszenica dla wrażliwych na gluten   Novella   2017-10-16
Czy Oświecenie przygasa?   Ridley   2017-10-13
Zdumiewająca, mordująca ptaki modliszka   Coyne   2017-10-13
Indie otwierają laboratorium homeopatyczne   Novella   2017-10-11
Roboty będą uprawiać ziemię   Ridley   2017-10-09
Przełyk Barretta, czyli bez paniki, ale…   Łopatniuk   2017-10-07
“Daily Beast” wypacza epigenetykę oszukańczymi twierdzeniami, że dzieci mogą “odziedziczyć wspomnienia Holocaustu”   Coyne   2017-10-05
Wszystkiego najlepszego w dniu 60. urodzin, centralny dogmacie!   Cobb   2017-10-04
Huragany zdarzają się   Ridley   2017-10-02
Niekochany lewoskrętny ślimak szuka partnera   Coyne   2017-09-28
Niesłuszny atak na młodą badaczkę   Novella   2017-09-27
Jak anty-GMO aktywiści blokują humanitarną biofortyfikację w Afryce i Azji   Ongu   2017-09-26
Sobotnia lekcja genetyki: ciołek matowy gynandromorf   Coyne   2017-09-23
Czy Uganda potrzebuje GMO? Naukowcy spoglądają na edytowanie genów, by przyspieszyć innowacje   Ongu   2017-09-20
Strach przed GMO i Dunning-Kruger   Novella   2017-09-18
o skomplikowane, czyli co zabija chorych na raka płuc   Łopatniuk   2017-09-16
Nowe pająki pawie   Coyne   2017-09-12
Obserwowanie wielorybów w Monterey Bay   Lyon   2017-09-11
Bakteryjne ogniwa słoneczne   Novella   2017-09-09
A.N. Wilson znowu kopie Darwina, tym razem w “Times”   Coyne   2017-09-07
Medycyna alternatywna zabija   Novella   2017-09-06
Wiecej o biologii i rasie   Mayer   2017-09-05
O rzeczywistości rasy i odrazie do rasizmu    i Brian Boutwell   2017-09-04
Panie doktorze, to nie rak   Łopatniuk   2017-09-02
Odporne na szkodniki rośliny uprawne GM oferują nadzieję Afryce, która walczy z larwami ciem   Ongu   2017-09-01
Opera mydlana, czyli więcej o łyskach   Lyon   2017-08-31
Ujawnienie kosztów opóźnienia GMO w Ugandzie   Ongu   2017-08-30
Symboliczny sceptycyzm w sprawie egzorcyzmów   Novella   2017-08-29
Pasożytnictwo lęgowe, łyski amerykańskie   Lyon   2017-08-24
Lektyny – nowy straszak żywieniowy   Novella   2017-08-22
Zabobonne pojęcia u sedna przekonań antyszczepionkowych     2017-08-21
Choroba bananów, GMO i ewolucja produkcji żywności   Ongu   2017-08-19
Przetwarzanie informacji przez mózg -porcjowanie   Novella   2017-08-16
Pomachaj do pańci ogonkiem   Łopatniuk   2017-08-12
Zrobić więcej za mniej dla Haiti   Lomborg   2017-08-11
Perkoz zausznik i jego pisklęta   Lyon   2017-08-10
Argument neuroróżnorodności na rzecz wolności słowa   Miller   2017-08-08
Czyste okrucieństwo cięć w pomocy żywnościowej   Lomborg   2017-08-07
Więcej o śmieciowym DNA   Novella   2017-08-05
Skomplikowana ewolucja wielkich kotów   Coyne   2017-08-03
Kruchość prawdy   Novella   2017-08-02
Czy kruki robią plany na przyszłość?   Coyne   2017-07-29
Opera mydlana z życia łysek amerykańskich, część III   Lyon   2017-07-28
Dlaczego jesteśmy świadomi   Novella   2017-07-26
Wybuchy epidemii odry w Europie: zapowiedź tego, co przyjdzie do USA?     2017-07-24
Bliskie spotkania z baronem MünchausenemPaulina Łopatniuk     2017-07-22
Ciepło, zimno i śmierć w oczach mediów   Lomborg   2017-07-21
Naukowcy walczą z głodem przez złamanie genetycznego kodu pszenicy   Gelber   2017-07-20
Potrzeba pewności i myślenie konspiracyjne   Novella   2017-07-17
Wielka rozbieżność w afrykańskich genomach   Ridley   2017-07-15
Okablowanie mózgu   Novella   2017-07-12
Opera mydlana z życia łysek amerykańskich, część II   Lyon   2017-07-10
Postmodernizm i prawda   Dennett   2017-07-09
Palestyńska intersekcjonalność z nazistami   Frantzman   2017-07-08
Genesis po raz szósty: spowodowana przez człowieka masowa specjacja   Ridley   2017-07-07
Korzyści zdrowotne papierosów! Dziwuszki ogrodowe wkładają niedopałki do gniazd, by odpędzić kleszcze   Coyne   2017-07-05
Akupunktura na pogotowiu też nie działa   Novella   2017-07-04
Łyski amerykańskie i ich obyczaje   Lyon   2017-07-02
Umiesz paradygmować, kolego?   Stenger   2017-07-01
Gigantyczne “paleonory” wykopane przez wymarłe ssaki   Coyne   2017-06-29
Biodynamiczne rolnictwo i inne nonsensy   Novella   2017-06-28
Pochodzenie i migracja kotów domowych: badanie genetyczne   Coyne   2017-06-27
Masz szczątkowe mięśnie, które poruszały wąsy twoich przodków   Coyne   2017-06-25
Najwcześniejsi ludzie współcześni   Novella   2017-06-23
Głupota pomylonej godności   Pinker   2017-06-21
Mój potworniak ma raka, czyli gdzie z tą tarczycą, poczwaro   Łopatniuk   2017-06-17
Rozszyfrowanie tego, jak mózg naczelnych identyfikuje twarze ludzkie   Coyne   2017-06-16
W naukę się  nie wierzy, naukę się uprawia   Koraszewski   2017-06-15
Ryzyko niewarte podejmowania: list otwarty do moich kolegów w świecie akademickim   Boutwell   2017-06-14
Intersekcjonalny feminizm kwantowy   Coyne   2017-06-13
Antynaukowe przesłanie „Frankensteina” zawsze było głupie   Ridley   2017-06-12
Superantybiotyki na supermikroba   Novella   2017-06-10
Jeden bit różnicy, czyli cyberjasyr od powicia   Maszkowski   2017-06-08
Dobór sztuczny w działaniu: więcej słoni rodzi się bez ciosów   Coyne   2017-06-06
Rolnictwo organiczne nie służy środowisku   Novella   2017-06-04
Nikt nie wie jak najlepiej zwalczać otyłość   Ridley   2017-06-02
Akupunktura kontra nauka, wersja lingwistyczna     2017-06-01
Więcej antyszczepionkowej pseudonauki   Novella   2017-05-30
Podróże po Meddle Earth   Naskręcki   2017-05-28
Badacz: Ludzki zmysł węchu jest lepszy niż wszyscy myślą; może rywalizować z psim!   Coyne   2017-05-27
Wiatr jest czymś nieistotnym dla debaty o klimacie i energii   Ridley   2017-05-25
Nowa mistyfikacja akademicka: sfingowany artykuł o “penisie konceptualnym” opublikowało “wysokiej jakości, recenzowane przez specjalistów” pismo nauk społecznych   Coyne   2017-05-22

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

modyfikowana pszenica



Arabowie



Roboty będą uprawiać ziemię



Sumienie, czyli moralność bez smyczy



Skomplikowana ewolucja



Argument neuroróżnorodności



Nowe badanie pamięci długotrwałej



Ściganie bluźnierstwa



Ryby jaskiniowe



Autyzm



Od niepamiętnych czasów



Tunezyjczycy przeciw złemu prawu



Drugie prawo termodynamiki



Pochwała ignorancj



Mistyfikacja Sokala



Intronizacja Chrystusa



Obama chrzescijanie



Szelest liści



Czego wam nie pokazują?



Rozdzielenie religii i państwa



Trwa ewolucyjne upokorzenie archeopteryksa



Trucizna, kamuflaż i tęcza ewolucji



Religia zdrowego rozsądku



Kto się boi czarnego luda?



Land of the pure



świecące ryby



Lewica klania sie



Nis zgubic



Religia pieklo



Nienawisc



Niedożywienie w Ugandzie



Ewolucja nieunikniona



Starty z powierzchni


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Malgorzata, Andrzej, Marcin, Henryk