Prawda

Czwartek, 29 czerwca 2017 - 09:13

« Poprzedni Następny »


Youtube

Najnowsze filmy
Najczęściej oglądane
youtube - ikona

Kapryśne mody żywnościowe ukrywają prawdziwy problem żywieniowy


Matt Ridley 2017-04-24


Proponuję, byście skończyli śniadanie przed przeczytaniem tego felietonu.

Kiedy National Health Service ogłosiła w zeszłym miesiącu, że na bezglutenową żywność nie będą już wystawiane recepty, zdziwiło mnie, że w ogóle robili to tak długo. Niezależnie od tego, czy naprawdę nie tolerujesz glutenu – jak ci, którzy chorują na celiaklię – czy tylko naśladujesz modę, dlaczego podatnicy mieliby subsydiować twoją dietę, skoro półki w sklepach uginają się pod produktami bezglutenowymi? Jak, wyjaśnię za chwilę, być może lekarze powinni zamiast tego zapisywać na receptę robaki.

W kwestii odżywiania granica między zaburzeniem medycznym a preferencjami dietetycznymi zamazała się. Istnieją autentyczne problemy medyczne związane z żywnością, ale są schowane pod stertą przelotnych mód. Niedawna wiadomość, że konsumpcja mleka radykalnie spadła wśród młodych ludzi, wydaje się być spowodowana raczej modą niż kłopotami zdrowotnymi.


Zajmę się tutaj kwestią medyczną, ale zanim do tego przejdę, kilka słów o modach. Intratne obsesje zamożnych ludzi na temat „czystej” żywności, surowej żywności, diet „oczyszczających” i „superfood” są produktem pseudonauki, bezwstydnie wykorzystującej łatwowiernych ludzi i pogarszają epidemię zaburzeń odżywiania. Wiele przypadków anoreksji zaczęło się od “ortoreksji”, czyli obsesji na punkcie zdrowego jedzenia, bazującej na nieodpowiedzialnych poradach celebrytów, którzy powinni wiedzieć lepiej. Edukacja o odżywianiu powinna być priorytetem, a służby zdrowia publicznego muszą przezwyciężyć swoją manię w kwestii przemysłu cukrowniczego i zacząć myśleć o szkodach, jakich dokonują mody żywieniowe.


U sedna problemu leży niezrozumienie pojęcia dawki. Każdy rodzaj żywności w nadmiarze jest szkodliwy, ale nie znaczy to, że jest szkodliwy w małych dawkach. Podobnie, jeśli brak czegoś w diecie powoduje szkody, nie znaczy to, że jest to dobre w nadmiarze. Witamina C jest niezbędna dla ludzi z szkorbutem, ale daje zero korzyści ludziom, którzy jedzą wystarczająco dużo warzyw i owoców.


Jednak istnieje prawdziwy i narastający problem żywności i zdrowia. Pod wszystkimi nonsesownymi modami, pod czcią, jaką obdarza się jarmuż i jagody goji oraz pod absurdalną mitologią detoksyfikacji, wyraźnie istnieje narastająca nietolerancja na żywność u niektórych ludzi. Trzeba na to pilnie zwrócić uwagę, bo inaczej za kilkadziesiąt lat coraz więcej ludzi może mieć życie zniszczone alergiami i chorobami.  


To jest globalny problem. Menu w restauracji w Gwatemali, gdzie jadłem obiad w piątek, upstrzone było symbolami: bezglutenowe, bezmleczne lub bez orzeszków ziemnych. Są to prawdziwe niebezpieczeństwa dla niektórych ludzi, którzy muszą unikać pszenicy, mleka i orzechów, trzech z najstarszych podstawowych pokarmów ludzkości. W świecie, gdzie niemal wszystko staje się lepsze, alergie systematycznie stają się gorsze. Dlaczego?


Uważam, że powód jest obecnie całkiem jasny: brak robaków. Reakcję alergiczną na te pokarmy powoduje immunoglobulina E, składnik układu odpornościowego, którego normalną pracą jest zwalczanie pasożytniczych robaków. Niedawne badanie w London School of Hygiene & Tropical Medicine odkryło, że kluczowe białka z 31 gatunków pasożytów są bardzo podobne do białek wywołujących alergie. Na przykład, białko pyłku brzozy, które wywołuje katar sienny, jest bardzo podobne do białka znajdującego się w robakach pasożytniczych, które powodują infekcje bilharcjozą.  


Nie chodzi o to, że układ odpornościowy “nudzi się” teraz, kiedy pozbyliśmy się robaków. Teoria jest bardziej przekonująca: robaki, żeby łatwiej przetrwać, mają zdolność uciszania zapalnych reakcji immunologicznych swoich gospodarzy. W odpowiedzi ludzki układ odpornościowy wyewoluował tak, że „spodziewa się” stłumienia przez pasożyty; bez tego   reaguje zbyt mocno. Innymi słowy, zleciliśmy pasożytom część regulacji naszego układu odpornościowego.  Tak więc, ludzki system odpornościowy ewoluował “spodziewając się” jego wyciszania przez robaki, bez nich jednak jego reakcje są zbyt silne.   


Nietolerowanie mleka może mieć inne powody, ponieważ w większości części świata wywołuje je cukier, laktoza, a niezdolność do trawienia go jest cechą genetyczną. Gen laktazy, enzymu, który zajmuje się laktozą, zostaje wyłączony u ssaków, kiedy są odstawiane od piersi. Tylko w Europie i w częściach Afryki, gdzie ludzie zaczęli doić krowy kilka tysięcy lat temu, rozprzestrzeniła się mutacja, która utrzymuje włączony gen laktazy w wieku dorosłym.


Nietolerancja na mleko wśród ludzi Zachodu nie jest jednak prawdopodobnie nietolerancją na laktozę, ale reakcją alergiczną na białko o nazwie kazeina A1. Stąd rosnąca popularność „mleka A2”, produktu zapoczątkowanego w Nowej Zelandii od krów, które nie wytwarzają A1. A więc nietolerancja na mleko także może dotyczyć białek i również może być związana z brakiem robaków.


Jak podaje w fascynującej książce, An Epidemic of Absence, autor, Moises Velasquez-Manoff, korelacja między zniknięciem robaków i pojawieniem się astmy, alergii, cukrzycy typu 1 i nietolerancji pokarmowych jest zdumiewająco dokładna w czasie i miejscu. W etiopskim mieście Jimma i jego okolicach astma stała się nagle częsta w latach 1990., ale tylko w miejscach, gdzie zlikwidowano tęgoryjca. Żaden inny czynnik – zanieczyszczenie powietrza, roztocza, pestycydy, epidemie wirusowe – nie mogły wyjaśnić tej zmiany. W Karelii, regionie podzielonym miedzy Finlandię i Rosję, bardzo podobni ludzie mieli znacznie więcej celiakii i alergii po stronie fińskiej, gdzie higiena była dużo lepsza i mniej było pasożytów.


Ponadto, dokonano obecnie eksperymentów, podając ludziom z alergią tęgoryjce lub włosogłówki. Faktycznie, ich objawy alergiczne – od astmy do zespołu jelita drażliwego – często i szybko znikały. W Stanach Zjednoczonych pojawił się cały przemysł “hodowców helmintów”, dostarczając pocztą jajeczka robaków ludziom z jakąś nietolerancją. Ostrzegam jednak, że niekoniecznie jest to wiele warte.


Idealnie byłoby, gdybyśmy teraz odkryli, w jaki sposób robaki regulują układ odpornościowy i powtórzyli ten efekt bezpiecznymi lekami. To nie powinno wykraczać poza możliwości nauki XXI wieku.


Prawdopodobnie nie są to tylko robaki. Zubożenie naszej flory jelitowej w nowoczesnym świecie jako wynik nadmiernej higieny i antybiotyków wygląda coraz bardziej na przyczynę różnych innych problemów zdrowotnych, włącznie z otyłością i być może autyzmem, chociaż wczesne eksperymenty z tym ostatnim nie dały jednoznacznego wyniku.  „Open Biome” jest „bankiem kału”, który dostarczy ci przeszczepu kałowego od zdrowych ludzi, by wzbogacić ogród bakteryjny w twoich jelitach. Płaci także niezłe wynagrodzenie za dostawy kału od zdrowych ludzi. No cóż, to jest informacja, której nie spodziewalibyście się czytać w „The Times”.


Mam nadzieje, że obiad będzie wam smakował.


Tekst był pierwotnie opublikowany na łamach The Times.

Faddy fashions in foods conceal a real nutritional  problem

 Rational Optimist, 17 kwietnia 2017

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska



Matt Ridley


Brytyjski pisarz popularnonaukowy, sympatyk filozofii libertariańskiej. Współzałożyciel i b. prezes International Centre for Life, "parku naukowego” w Newcastle. Zrobił doktorat z zoologii (Uniwersytet Oksfordzki). Przez wiele lat był korespondentem naukowym w "The Economist". Autor książek: The Red Queen: Sex and the Evolution of Human Nature (1994; pol. wyd. Czerwona królowa, 2001, tłum. J.J. Bujarski, A. Milos), The Origins Of Virtue (1997, wyd. pol. O pochodzeniu cnoty, 2000, tłum. M. Koraszewska), Genome (1999; wyd. pol. Genom, 2001, tłum. M. Koraszewska), Nature Via Nurture: Genes, Experience, and What Makes us Human (także jako: The Agile Gene: How Nature Turns on Nurture, 2003), Rational Optimist 2010.

Skomentuj     Wyślij artykuł do znajomego:     Wydrukuj






Nauka

Znalezionych 615 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Gigantyczne “paleonory” wykopane przez wymarłe ssaki   Coyne   2017-06-29
Biodynamiczne rolnictwo i inne nonsensy   Novella   2017-06-28
Pochodzenie i migracja kotów domowych: badanie genetyczne   Coyne   2017-06-27
Masz szczątkowe mięśnie, które poruszały wąsy twoich przodków   Coyne   2017-06-25
Najwcześniejsi ludzie współcześni   Novella   2017-06-23
Głupota pomylonej godności   Pinker   2017-06-21
Mój potworniak ma raka, czyli gdzie z tą tarczycą, poczwaro   Łopatniuk   2017-06-17
Rozszyfrowanie tego, jak mózg naczelnych identyfikuje twarze ludzkie   Coyne   2017-06-16
W naukę się  nie wierzy, naukę się uprawia   Koraszewski   2017-06-15
Ryzyko niewarte podejmowania: list otwarty do moich kolegów w świecie akademickim   Boutwell   2017-06-14
Intersekcjonalny feminizm kwantowy   Coyne   2017-06-13
Antynaukowe przesłanie „Frankensteina” zawsze było głupie   Ridley   2017-06-12
Superantybiotyki na supermikroba   Novella   2017-06-10
Jeden bit różnicy, czyli cyberjasyr od powicia   Maszkowski   2017-06-08
Dobór sztuczny w działaniu: więcej słoni rodzi się bez ciosów   Coyne   2017-06-06
Rolnictwo organiczne nie służy środowisku   Novella   2017-06-04
Nikt nie wie jak najlepiej zwalczać otyłość   Ridley   2017-06-02
Akupunktura kontra nauka, wersja lingwistyczna     2017-06-01
Więcej antyszczepionkowej pseudonauki   Novella   2017-05-30
Podróże po Meddle Earth   Naskręcki   2017-05-28
Badacz: Ludzki zmysł węchu jest lepszy niż wszyscy myślą; może rywalizować z psim!   Coyne   2017-05-27
Wiatr jest czymś nieistotnym dla debaty o klimacie i energii   Ridley   2017-05-25
Nowa mistyfikacja akademicka: sfingowany artykuł o “penisie konceptualnym” opublikowało “wysokiej jakości, recenzowane przez specjalistów” pismo nauk społecznych   Coyne   2017-05-22
Badanie zaszczepionych i nieszczepionych   Novella   2017-05-20
Nie rzuciło mi się w oczy   Łopatniuk   2017-05-18
Biolog ewolucyjny błądzi pisząc o doborze płciowym na łamach “New York Times”   Coyne   2017-05-17
Wielka Brytania powinna przyjąć Zasadę Innowacyjności   Ridley   2017-05-15
Nowa książka o CRISPR, edytowaniu genów i ich etycznych implikacjach   Coyne   2017-05-13
Szarlatan handlujący fałszywą nadzieją     2017-05-12
Czy kiedykolwiek lepiej jest nie wiedzieć?   i Jonny Anomaly   2017-05-10
Czy przestaniemy być mięsożerni?   Ridley   2017-05-09
Nietoperze używają sonaru, by zlokalizować kwiaty kaktusa   Coyne   2017-05-06
Brazylia liczy na technologię izraelską, by rozwiązać śmierdzący problem   Leichman   2017-05-04
Komisja Europejska ukrywa naukę o pszczołach   Ridley   2017-05-03
Dlaczego ryby jaskiniowe ewoluują tak, by oślepnąć?   Coyne   2017-05-02
Artykuł w “Nature” sugeruje, że ludzie żyli w Ameryce Północnej 130 tysięcy lat temu   Mayer   2017-04-29
Rzekł antyszczepionkowiec: Szczepionki powodują autyzm u psów!     2017-04-28
Nowe badanie pamięci długotrwałej   Novella   2017-04-26
Kapryśne mody żywnościowe ukrywają prawdziwy problem żywieniowy   Ridley   2017-04-24
Jakie ładne pakieciki, czyli kto mieszka w żołądku   Łopatniuk   2017-04-22
Epigenetyka stała się niebezpiecznie modna   JC Barnes   2017-04-20
Definiowanie gatunku: nowe, ale problematyczne, pojęcie gatunku   Coyne   2017-04-17
Jak “ludzkie pszczoły”, biotechnolodzy i Gates Foundation ratują afrykański maniok   Ongu   2017-04-15
Opowieść o dwóch krzywych dzwonowych   Ben Winegard   2017-04-12
Skąd bóbr? To są szczuroskoczki, a nie wiewiórki!   Coyne   2017-04-11
Dwie matki jednego albatrosa   Zimmer   2017-04-07
Kiedy ideologia przebija biologię   Coyne   2017-04-04
Możliwe życie znalezione w osadach liczących między 3,8 a 4,3 miliardów lat   Coyne   2017-03-28
Nanocząstki: nowy, jedyny, prawdziwy powód wszystkich chorób?     2017-03-24
Od egzekucji do średniowiecznych tortur: "irański Mandela", Ajatollah Boroujerdi   Rafizadeh   2017-03-23
Dlaczego pandy wielkie mają takie ubarwienie? Odpowiedź: to skomplikowane   Coyne   2017-03-22
Stagnacja socjologii i jej przyczyny   Boutwell   2017-03-21
Przez szyjkę do serca   Łopatniuk   2017-03-18
Możliwości, jakie otwiera edytowanie genów   Ridley   2017-03-17
Michio Kaku całkowicie myli ewolucję człowieka w programie The Big Think   Coyne   2017-03-15
Kolejne przypomnienie, nie ma epidemii autyzmu     2017-03-13
Zbrodnia to niesłychana, ryba zabija pana   Łopatniuk   2017-03-11
Społeczne obyczaje pasówek na kampusie   Lyon   2017-03-08
Pomysłowa nowa hipoteza o mimikrze owadów   Coyne   2017-03-07
Palestyńczycy: Dlaczego "regionalny proces pokojowy" poniesie porażkę   Toameh   2017-03-05
Skandal za kulisami zakazu neonikotynoidów   Ridley   2017-03-04
Okropne informowanie o nauce w “Guardianie”: mamut włochaty” na progu wskrzeszenia? Watpię, a Matthew prostuje błędy   Coyne   2017-03-03
Który naukowiec uratował najwięcej istnień ludzkich?   Coyne   2017-03-01
Pozostaje długa droga na górę Darwina   Zimmer   2017-02-25
Gekon obdziera się ze skóry, by uniknąć drapieżników   Coyne   2017-02-24
Tylko się nie zakrztuś   Łopatniuk   2017-02-18
Czy płeć jest jak gender konstruktem społecznym? Nie.   Coyne   2017-02-17
Czy będzie genetycznie modyfikowana pszenica?   Novella   2017-02-15
Przodek wtóroustych? Nowy raport.   Coyne   2017-02-14
Mimikra müllerowska u Hymenoptera   Coyne   2017-02-11
Czy wirusy pomogły uczynić z nas ludzi?   Zimmer   2017-02-10
Nowy rząd owadów znaleziony w bursztynie z kredy   Coyne   2017-02-08
Alfred Sturtevant: bohater genetyki   Coyne   2017-02-06
Mój ptaszyńcu, czyli rzecz o kurzym wampirze   Łopatniuk   2017-02-04
Sceptyczne pytania, które każdy powinien zadawać   Novella   2017-02-02
Tajemnica pasków zebry rozwiązana – a przynajmniej tak mówią naukowcy   Coyne   2017-01-31
Nasze cętkowane mózgi   Zimmer   2017-01-30
Historia porostów i człowieka, który ją skorygował   Coyne   2017-01-26
Krzykliwa reklama kukrumy a rzeczywistość   Novella   2017-01-25
Niezwykłe pasikoniki naśladujące liście, u których samce i samice są różnych kolorów   Coyne   2017-01-24
Ile komórek ma twoje ciało?   Zimmer   2017-01-20
Selektywne używanie narzędzi wśród mrówek   Coyne   2017-01-17
Genetyczna księga zmarłych   Dawkins   2017-01-14
Mistyfikacja Sokala: dwadzieścia lat później   Coyne   2017-01-13
Pochwała ignorancji, czyli wiem, że nie wiem   Cullen   2017-01-11
Drugie prawo termodynamiki   Pinker   2017-01-10
Adam i Ewa: dwoje, czy więcej niż dwoje przodków?   Coyne   2017-01-07
Ulepszanie fotosyntezy i wzrost plonów   Novella   2017-01-04
Co robi mózg, kiedy widzisz nie to, co chcesz?   Koraszewski   2017-01-03
Badania z poślizgiem   Łopatniuk   2016-12-31
Wesołych Świąt od Oswalda Avery’ego – ale co byłoby, gdyby zmarł wcześniej?   Cobb   2016-12-30
Ideologiczna opozycja wobec prawdy biologicznej   Coyne   2016-12-28
Znakomici biolodzy brytyjscy   Ridley   2016-12-26
Podwójny przekręt natury   Zimmer   2016-12-22
Opierzony ogon dinozaura w bursztynie!   Coyne   2016-12-19
Bajka o kaczkach karolinkach   Coyne   2016-12-16
Rak kominiarzy i przędzalników, czyli Percival Pott w krainie epidemiologii   Łopatniuk   2016-12-10
Ewolucja w kolorze: od krępaka nabrzozaka do patyczaka   Zimmer   2016-12-09
Bakłażan Bt – fałszywa narracja przeciwko GMO   Novella   2016-12-05
Wielka debata o mistrzach manipulacji   Zimmer   2016-12-02

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Nowe badanie pamięci długotrwałej



Ściganie bluźnierstwa



Ryby jaskiniowe



Autyzm



Od niepamiętnych czasów



Tunezyjczycy przeciw złemu prawu



Drugie prawo termodynamiki



Pochwała ignorancj



Mistyfikacja Sokala



Intronizacja Chrystusa



Obama chrzescijanie



Szelest liści



Czego wam nie pokazują?



Rozdzielenie religii i państwa



Trwa ewolucyjne upokorzenie archeopteryksa



Trucizna, kamuflaż i tęcza ewolucji



Religia zdrowego rozsądku



Kto się boi czarnego luda?



Land of the pure



świecące ryby



Lewica klania sie



Nis zgubic



Religia pieklo



Nienawisc



Niedożywienie w Ugandzie



Ewolucja nieunikniona



Starty z powierzchni



Niewolnictwo seksualne



Miłość teoretycznie przyzwoitych



Psy nie idą do Nieba



Problem zielonych strachów



Antysemiccy Żydzi



Nowy gatunek homininów na czołówkach gazet.