Prawda

Poniedziałek, 23 kwietnia 2018 - 13:46

« Poprzedni Następny »


Kapryśne mody żywnościowe ukrywają prawdziwy problem żywieniowy


Matt Ridley 2017-04-24


Proponuję, byście skończyli śniadanie przed przeczytaniem tego felietonu.

Kiedy National Health Service ogłosiła w zeszłym miesiącu, że na bezglutenową żywność nie będą już wystawiane recepty, zdziwiło mnie, że w ogóle robili to tak długo. Niezależnie od tego, czy naprawdę nie tolerujesz glutenu – jak ci, którzy chorują na celiaklię – czy tylko naśladujesz modę, dlaczego podatnicy mieliby subsydiować twoją dietę, skoro półki w sklepach uginają się pod produktami bezglutenowymi? Jak, wyjaśnię za chwilę, być może lekarze powinni zamiast tego zapisywać na receptę robaki.

W kwestii odżywiania granica między zaburzeniem medycznym a preferencjami dietetycznymi zamazała się. Istnieją autentyczne problemy medyczne związane z żywnością, ale są schowane pod stertą przelotnych mód. Niedawna wiadomość, że konsumpcja mleka radykalnie spadła wśród młodych ludzi, wydaje się być spowodowana raczej modą niż kłopotami zdrowotnymi.


Zajmę się tutaj kwestią medyczną, ale zanim do tego przejdę, kilka słów o modach. Intratne obsesje zamożnych ludzi na temat „czystej” żywności, surowej żywności, diet „oczyszczających” i „superfood” są produktem pseudonauki, bezwstydnie wykorzystującej łatwowiernych ludzi i pogarszają epidemię zaburzeń odżywiania. Wiele przypadków anoreksji zaczęło się od “ortoreksji”, czyli obsesji na punkcie zdrowego jedzenia, bazującej na nieodpowiedzialnych poradach celebrytów, którzy powinni wiedzieć lepiej. Edukacja o odżywianiu powinna być priorytetem, a służby zdrowia publicznego muszą przezwyciężyć swoją manię w kwestii przemysłu cukrowniczego i zacząć myśleć o szkodach, jakich dokonują mody żywieniowe.


U sedna problemu leży niezrozumienie pojęcia dawki. Każdy rodzaj żywności w nadmiarze jest szkodliwy, ale nie znaczy to, że jest szkodliwy w małych dawkach. Podobnie, jeśli brak czegoś w diecie powoduje szkody, nie znaczy to, że jest to dobre w nadmiarze. Witamina C jest niezbędna dla ludzi z szkorbutem, ale daje zero korzyści ludziom, którzy jedzą wystarczająco dużo warzyw i owoców.


Jednak istnieje prawdziwy i narastający problem żywności i zdrowia. Pod wszystkimi nonsesownymi modami, pod czcią, jaką obdarza się jarmuż i jagody goji oraz pod absurdalną mitologią detoksyfikacji, wyraźnie istnieje narastająca nietolerancja na żywność u niektórych ludzi. Trzeba na to pilnie zwrócić uwagę, bo inaczej za kilkadziesiąt lat coraz więcej ludzi może mieć życie zniszczone alergiami i chorobami.  


To jest globalny problem. Menu w restauracji w Gwatemali, gdzie jadłem obiad w piątek, upstrzone było symbolami: bezglutenowe, bezmleczne lub bez orzeszków ziemnych. Są to prawdziwe niebezpieczeństwa dla niektórych ludzi, którzy muszą unikać pszenicy, mleka i orzechów, trzech z najstarszych podstawowych pokarmów ludzkości. W świecie, gdzie niemal wszystko staje się lepsze, alergie systematycznie stają się gorsze. Dlaczego?


Uważam, że powód jest obecnie całkiem jasny: brak robaków. Reakcję alergiczną na te pokarmy powoduje immunoglobulina E, składnik układu odpornościowego, którego normalną pracą jest zwalczanie pasożytniczych robaków. Niedawne badanie w London School of Hygiene & Tropical Medicine odkryło, że kluczowe białka z 31 gatunków pasożytów są bardzo podobne do białek wywołujących alergie. Na przykład, białko pyłku brzozy, które wywołuje katar sienny, jest bardzo podobne do białka znajdującego się w robakach pasożytniczych, które powodują infekcje bilharcjozą.  


Nie chodzi o to, że układ odpornościowy “nudzi się” teraz, kiedy pozbyliśmy się robaków. Teoria jest bardziej przekonująca: robaki, żeby łatwiej przetrwać, mają zdolność uciszania zapalnych reakcji immunologicznych swoich gospodarzy. W odpowiedzi ludzki układ odpornościowy wyewoluował tak, że „spodziewa się” stłumienia przez pasożyty; bez tego   reaguje zbyt mocno. Innymi słowy, zleciliśmy pasożytom część regulacji naszego układu odpornościowego.  Tak więc, ludzki system odpornościowy ewoluował “spodziewając się” jego wyciszania przez robaki, bez nich jednak jego reakcje są zbyt silne.   


Nietolerowanie mleka może mieć inne powody, ponieważ w większości części świata wywołuje je cukier, laktoza, a niezdolność do trawienia go jest cechą genetyczną. Gen laktazy, enzymu, który zajmuje się laktozą, zostaje wyłączony u ssaków, kiedy są odstawiane od piersi. Tylko w Europie i w częściach Afryki, gdzie ludzie zaczęli doić krowy kilka tysięcy lat temu, rozprzestrzeniła się mutacja, która utrzymuje włączony gen laktazy w wieku dorosłym.


Nietolerancja na mleko wśród ludzi Zachodu nie jest jednak prawdopodobnie nietolerancją na laktozę, ale reakcją alergiczną na białko o nazwie kazeina A1. Stąd rosnąca popularność „mleka A2”, produktu zapoczątkowanego w Nowej Zelandii od krów, które nie wytwarzają A1. A więc nietolerancja na mleko także może dotyczyć białek i również może być związana z brakiem robaków.


Jak podaje w fascynującej książce, An Epidemic of Absence, autor, Moises Velasquez-Manoff, korelacja między zniknięciem robaków i pojawieniem się astmy, alergii, cukrzycy typu 1 i nietolerancji pokarmowych jest zdumiewająco dokładna w czasie i miejscu. W etiopskim mieście Jimma i jego okolicach astma stała się nagle częsta w latach 1990., ale tylko w miejscach, gdzie zlikwidowano tęgoryjca. Żaden inny czynnik – zanieczyszczenie powietrza, roztocza, pestycydy, epidemie wirusowe – nie mogły wyjaśnić tej zmiany. W Karelii, regionie podzielonym miedzy Finlandię i Rosję, bardzo podobni ludzie mieli znacznie więcej celiakii i alergii po stronie fińskiej, gdzie higiena była dużo lepsza i mniej było pasożytów.


Ponadto, dokonano obecnie eksperymentów, podając ludziom z alergią tęgoryjce lub włosogłówki. Faktycznie, ich objawy alergiczne – od astmy do zespołu jelita drażliwego – często i szybko znikały. W Stanach Zjednoczonych pojawił się cały przemysł “hodowców helmintów”, dostarczając pocztą jajeczka robaków ludziom z jakąś nietolerancją. Ostrzegam jednak, że niekoniecznie jest to wiele warte.


Idealnie byłoby, gdybyśmy teraz odkryli, w jaki sposób robaki regulują układ odpornościowy i powtórzyli ten efekt bezpiecznymi lekami. To nie powinno wykraczać poza możliwości nauki XXI wieku.


Prawdopodobnie nie są to tylko robaki. Zubożenie naszej flory jelitowej w nowoczesnym świecie jako wynik nadmiernej higieny i antybiotyków wygląda coraz bardziej na przyczynę różnych innych problemów zdrowotnych, włącznie z otyłością i być może autyzmem, chociaż wczesne eksperymenty z tym ostatnim nie dały jednoznacznego wyniku.  „Open Biome” jest „bankiem kału”, który dostarczy ci przeszczepu kałowego od zdrowych ludzi, by wzbogacić ogród bakteryjny w twoich jelitach. Płaci także niezłe wynagrodzenie za dostawy kału od zdrowych ludzi. No cóż, to jest informacja, której nie spodziewalibyście się czytać w „The Times”.


Mam nadzieje, że obiad będzie wam smakował.


Tekst był pierwotnie opublikowany na łamach The Times.

Faddy fashions in foods conceal a real nutritional  problem

 Rational Optimist, 17 kwietnia 2017

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska



Matt Ridley


Brytyjski pisarz popularnonaukowy, sympatyk filozofii libertariańskiej. Współzałożyciel i b. prezes International Centre for Life, "parku naukowego” w Newcastle. Zrobił doktorat z zoologii (Uniwersytet Oksfordzki). Przez wiele lat był korespondentem naukowym w "The Economist". Autor książek: The Red Queen: Sex and the Evolution of Human Nature (1994; pol. wyd. Czerwona królowa, 2001, tłum. J.J. Bujarski, A. Milos), The Origins Of Virtue (1997, wyd. pol. O pochodzeniu cnoty, 2000, tłum. M. Koraszewska), Genome (1999; wyd. pol. Genom, 2001, tłum. M. Koraszewska), Nature Via Nurture: Genes, Experience, and What Makes us Human (także jako: The Agile Gene: How Nature Turns on Nurture, 2003), Rational Optimist 2010.

Skomentuj     Wyślij artykuł do znajomego:     Wydrukuj






Nauka

Znalezionych 765 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Akupunktura jadu pszczelego: śmiercionośne znachorstwo, które może zabić     2018-04-23
Mumia z Atakama nie jest kosmitą   Novella   2018-04-20
Feministyczna geografia w Dartmouth   Coyne   2018-04-19
Dlaczego odmawiamy dostrzegania jaśniejszej strony, choć powinniśmy   Pinker   2018-04-17
Inicjatywa „Globalna Spójność”: nonsens na globalną skalę     2018-04-11
Wreszcie: sensowna dyskusja o “rasie”   i Greg Mayer   2018-04-10
Rolnictwo biodynamiczne: podobne do antropozoficznej medycyny, ale dla farm     2018-04-06
Mózg i kodowanie predyktywne   Novella   2018-04-05
Dziwaczne życie seksualne żabnicy   Coyne   2018-04-04
Dwa kilo prostaty poproszę   Łopatniuk   2018-03-31
Dziennik z Mozambiku: Demony w kurzu   Naskręcki   2018-03-30
Otumaniony myśliciel twierdzi, że ewolucja nie może wyjaśnić organizmów i ich “dążeń”   Coyne   2018-03-28
Orientacja na złe wiadomości nasila się i wpływa na nasze działania   Ridley   2018-03-27
Urojenie fałszywej flagi   Novella   2018-03-24
Zły tydzień dla homeopatii jest dobrym tygodniem dla nauki     2018-03-23
Czy farmerzy mają czekać aż parlamentarzyści podszkolą się w nauce o manioku?   Ongu   2018-03-22
David Barash namawia naukowców do stworzenia człowieko-szympansiej hybrydy   Coyne   2018-03-20
Déjà vu i swojskość   Novella   2018-03-17
“Odwrócenie specjacji” (fuzja gatunków) u kruków   Coyne   2018-03-16
Błąd atrybucji, sofizmat rozszerzenia (atakowanie chochoła) i zasada wielkoduszności   Novella   2018-03-14
Mutualistyczne ptaki nocują w pachwinach i na brzuchach żyraf   Coyne   2018-03-13
Polityczny szympans   Martino   2018-03-09
Najstarsza sztuka jaskiniowa w Europie, to niemal z pewnością dzieło neandertalczyków   Coyne   2018-03-06
Nowa inicjatywa w Kalifornii – magnetyzm nonsensu w działaniu   Novella   2018-03-05
Nie zostawić żadnej mrówki: mrówki noszą rannych towarzyszy do mrowiska i opatrują ich rany   Coyne   2018-03-03
Unikatowy skamieniały owad z nożycami na głowie i tułowiu   Coyne   2018-02-28
Serce na wierzchu   Łopatniuk   2018-02-24
Skąd się wzięły pająki?   Coyne   2018-02-23
Czy kometa zabiła mamuty   Novella   2018-02-22
Zagadka: co zapyla muchołówkę?   Coyne   2018-02-20
“Partenogenetyczny” rak rozmnaża się bez seksu: czy to jest nowy gatunek?   Coyne   2018-02-17
Naturopatyczna propaganda głosi normalne porady dotyczące stylu życia jako własne i dodaje szamaństwo     2018-02-14
Bezwstydne organiczne sianie strachu   Novella   2018-02-12
Fałszywe nadzieje i niewidzialni wrogowie   Anomaly   2018-02-09
Pierwszy exodus Homo sapiens z Afryki?   Coyne   2018-02-06
Niebezpieczeństwa kultury celebrytów   Novella   2018-02-05
Małe kroki, czyli białko, które nie jest młotem na raka (ale i tak się przydaje)   Łopatniuk   2018-02-03
Opera mydlana: Z życia łysek amerykańskich – część VI   Lyon   2018-02-02
List otwarty do Charlotte Allen   Coyne   2018-01-31
Naiwna promocja “integrowania” znachorstwa do medycyny     2018-01-29
Kolejne zachwalanie “całkowicie innego” wyjaśnienia ewolucji   Coyne   2018-01-26
Bekon bez azotynów   Novella   2018-01-25
Specjacja przez hybrydyzację u amazońskich gorzyków?   Coyne   2018-01-23
Dowody, że ptaki drapieżne szerzą pożary leśne, by wypłoszyć zdobycz   Coyne   2018-01-20
Tajemnicze cykle epok lodowych   Ridley   2018-01-19
Pochodzenie ludzkiej muzyki? Samiec kakadu palmowej używa patyka do rytmicznego uderzania w wydrążone drzewa   Coyne   2018-01-18
Powrót “tradycyjnej” astrologii   Novella   2018-01-17
Nowe badanie o tym, jak ewoluują ludzie   Coyne   2018-01-16
Krąg mimikry müllerowskiej   Coyne   2018-01-12
Sztuczna inteligencja będzie symbiozą, nie zaś zastąpieniem   Ridley   2018-01-11
Czy nauka zabija duszę?   S. Pinker   2018-01-09
Dlaczego nie będzie doboru na inteligentne niemowlęta   Ridley   2018-01-05
Powrót łysenkoizmu w Putinowskiej Rosji   Novella   2018-01-03
Pozory mylą, czyli niespodzianki nie zawsze przykre   Łopatniuk   2017-12-30
Obniżenie poprzeczki dla tradycyjnej medycyny chińskiej dla ideologii i zysku     2017-12-29
Multikulturaliści unicestwiają zachodnią cywilizację   Salzman   2017-12-28
Nie znasz przeszłości, nie znasz przyszłości   Mayer   2017-12-27
Alternatywna medycyna zabija   Novella   2017-12-26
Na wpół syntetyczne życie z powiększonym kodem genetycznym   Novella   2017-12-23
Ziemniaki GMO zmniejszą użycie pestycydów i dostarczą więcej gotówki farmerom w Ugandzie   Ongu   2017-12-22
Słusznie o plastiku i PCB, błędnie o zakwaszeniu   Ridley   2017-12-21
Chwytówka modliszkowata ma chodzącą poczwarkę, która wspina się na drzewa przed przekształceniem   Coyne   2017-12-19
Pseudonauka Masaru Emoto   Novella   2017-12-18
Fantastyczne oko przegrzebka pokazane w nowej pracy   Coyne   2017-12-16
Czy ptaki wyewoluowały większe dzioby, by zjadać duże, inwazyjne ślimaki?   Coyne   2017-12-13
Biotechnologia jest pilnie potrzebna w Afryce – dla gospodarki i środowiska   Ridley   2017-12-08
Okrutne zabawy wielorybów   Lyon   2017-12-07
Specjacja zięb z Galápagos przez hybrydyzację   Coyne   2017-12-04
Zrób sobie test ciążowy, Krzysiu   Łopatniuk   2017-12-02
Szopy pracze są inteligentne, ale bywają kłopotliwe   Novella   2017-11-30
Popieranie wiatrowej i słonecznej energii kosztem środowiska   Ridley   2017-11-28
Tradycyjni uzdrawiacze, szczyt o szarlatanerii i “medyczny apartheid” w Południowej Afryce   Igwe   2017-11-25
Prawo Amary   Ridley   2017-11-24
Ewolucja przyłapana na gorącym uczynku   Novella   2017-11-22
Dziwaczny skrzydłoszpon rogaty   Coyne   2017-11-18
Południowoafrykańska saga: kampania dezinformacji grup anty-GMO przeciwko nowej, odpornej na choroby odmianie kukurydzy   Ongu   2017-11-17
Niecne chochliki naszej pamięci   Novella   2017-11-16
BBC znowu błędnie przedstawia ewolucję, opisując nowe odkrycie wczesnych ssaków wyższych   Coyne   2017-11-14
Teraz nawet akceptujących zmianę klimatu nazywa się “negacjonistami   Lomborg   2017-11-13
Nowy gatunek orangutana? Wątpię.   Coyne   2017-11-10
Antynauka czystego jedzenia   Novella   2017-11-08
Wiecej niemądrych twierdzeń, że epigenetyka całkowicie zrewiduje nasz pogląd na ewolucję   Coyne   2017-11-06
Skandal z glifosatem   Ridley   2017-11-04
Ugandyjski dziennikarz: jak informować o biotechnologii, kiedy jej krytycy rozsiewają dezinformację?   Christopher Bendana   2017-11-03
Myślenie spiskowe i rozpoznawanie wzorów   Novella   2017-11-02
Czy wierzysz w duchy?   Łopatniuk   2017-10-28
Dlaczego nie ma pokoju na Bliskim Wschodzie   Salzman   2017-10-25
Jeremy, samotny, lewoskrętny ślimak wreszcie kojarzy się – a potem umiera   Coyne   2017-10-24
Naturopaci: potrafią uczynić nawet sól z Epsom potencjalnym zabójcą     2017-10-23
Niemal pięciokilogramowa żaba żyła na prastarym Madagaskarze   Coyne   2017-10-19
Uroczy wykres, który opowiada naszą historię   Cobb   2017-10-17
Genetycznie modyfikowana pszenica dla wrażliwych na gluten   Novella   2017-10-16
Czy Oświecenie przygasa?   Ridley   2017-10-13
Zdumiewająca, mordująca ptaki modliszka   Coyne   2017-10-13
Indie otwierają laboratorium homeopatyczne   Novella   2017-10-11
Roboty będą uprawiać ziemię   Ridley   2017-10-09
Przełyk Barretta, czyli bez paniki, ale…   Łopatniuk   2017-10-07
“Daily Beast” wypacza epigenetykę oszukańczymi twierdzeniami, że dzieci mogą “odziedziczyć wspomnienia Holocaustu”   Coyne   2017-10-05
Wszystkiego najlepszego w dniu 60. urodzin, centralny dogmacie!   Cobb   2017-10-04
Huragany zdarzają się   Ridley   2017-10-02

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

WSzyscy wiedza



Nieustający marsz



Oświecenie Pinker



Alternatywna medycyna zabija



Kobiety ofiarami



Prometeusz



modyfikowana pszenica



Arabowie



Roboty będą uprawiać ziemię



Sumienie, czyli moralność bez smyczy



Skomplikowana ewolucja



Argument neuroróżnorodności



Nowe badanie pamięci długotrwałej



Ściganie bluźnierstwa



Ryby jaskiniowe



Autyzm



Od niepamiętnych czasów



Tunezyjczycy przeciw złemu prawu



Drugie prawo termodynamiki



Pochwała ignorancj



Mistyfikacja Sokala



Intronizacja Chrystusa



Obama chrzescijanie



Szelest liści



Czego wam nie pokazują?



Rozdzielenie religii i państwa



Trwa ewolucyjne upokorzenie archeopteryksa



Trucizna, kamuflaż i tęcza ewolucji



Religia zdrowego rozsądku



Kto się boi czarnego luda?



Land of the pure



świecące ryby



Lewica klania sie



Nis zgubic


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Malgorzata, Andrzej, Marcin, Henryk