Prawda

Czwartek, 28 marca 2024 - 20:04

« Poprzedni Następny »


Amerykańscy aktywiści na rzecz niedożywienia w Ugandzie


Isaac Ongu 2016-03-01


Uganda w zeszłym tygodniu została zauważona przez amerykańską prasę z powodu badań prowadzonych przez Iowa State University, które dotyczą genetycznie modyfikowanych bananów z wysoką zawartością prowitaminy A.

Najbardziej zauważalna była mobilizacja niewinnych, dobrze odżywionych studentów amerykańskich, którzy protestowali przeciwko owocom, które mogłyby pomóc niewinnym, źle odżywionym dzieciom i ciężarnym matkom ugandyjskim oraz spowodować uniknięcie schorzeń związanych z niedoborem witaminy A.


Studenci i aktywiści zbierali podpisy i protestowali przeciwko planowanemu badaniu, które obejmowało podanie studentom-wolontariuszom zmodyfikowanych bananów, żeby zobaczyć, czy wytwarzają one dość witaminy A w organizmie, żeby być skuteczną terapią na niedobór tej witaminy. Czego jednak brak w tej petycji, to informacji, że badania te są żywotne dla przyszłości Ugandy, ale nie mogą być w Ugandzie przeprowadzone.


Niedobór witaminy A jest odpowiedzialny za zahamowanie wzrostu i rozwoju oraz uszkodzenie wzroku. Podczas niedawnych egzaminów na poziomie podstawowym w Ugandzie, uczniowie wiejskich szkół osiągnęli najgorsze wyniki, z niektórymi okręgami zdobywającymi tylko jeden pierwszy stopień (najniższy stopień, by zdać egzamin ukończenia szkoły podstawowej w Ugandzie) w porównaniu do okręgów miejskich, gdzie w większości zarejestrowanych szkół wszyscy uczniowie osiągnęli pierwszy stopień. Duży procent Ugandyjczyków w regionach wiejskich jest zagrożony niedożywieniem. Jest nieustanny nacisk na szkolne programy dożywiania, ale nie przyjęły się. Wyobraźcie sobie 7-latka, który rano wychodzi z domu, idzie 3 kilometry do szkoły, przez 8 godzin uczy się o pustym brzuchu i wraca do domu, żeby znaleźć wyłącznie banana, któremu brak składników odżywczych potrzebnych dziecku do prawidłowego rozwoju. Jak to dziecko ma odnieść sukces?


Jako sposób pomocy w odżywianiu ludności, a szczególnie dzieci i młodzieży, przedstawiono w Ugandzie  Plan Akcji Dostarczania Czynników Odżywczych   (2011-2016) z głównym celem zwiększenie wysiłków w wielu sektorach, by ustanowić mocną podstawę odżywczą rozwoju Ugandy. Głównymi graczami są: Ministerstwo Rolnictwa, Przemysłu Hodowli i Rybołówstwa; Ministerstwo Zdrowia; Ministerstwo Handlu; i sektor prywatny. Ministerstwo Zdrowia miało zajmować się kwestią podaży suplementów żywności, podczas gdy Ministerstwo Handlu miało zapewnić, że żywność jest wzbogacona niezbędnymi śladowymi czynnikami odżywczymi, a w szczególności wzbogacenie importowanej do Ugandy soli w jod. Rolą Ministerstwa Rolnictwa, poprzez jego agencję badawczą, Narodową Organizację Badań Rolniczych (NARO) było podniesienie jakości upraw przez biofortyfikację. Są to uprawy, które zostały ulepszone, by produkowały czynnik odżywczy, który normalnie nie występuje w danej roślinie, lub jest w niej ale w nie dość wysokich ilościach, by stanowić znaczące źródło tego czynnika odżywczego.


Plan Akcji Dostarczania Czynników Odżywczych Ugandy podkreśla promowanie odmian biofortyfikowanych przez: ustanowienie polityki promowania biofortyfikacji, zwiększenie rozmaitości żywności biofortyfikowanej, podniesienie biofortyfikacji żywności w całym kraju, podniesienie i wzmocnienie partnerstwa publicznego i prywatnego firm zajmujących się biofortyfikacją. To przyczyniłoby się do zapewnienia podaży, dostępności i przystępnych cen żywności w ilościach i o jakości, które byłyby wystarczające, by trwale zaspokajać potrzeby żywieniowe ludności.


Według badania demografii i zdrowia w Ugandzie w 2011 r. poziom niedożywienia dzieci był bardzo wysoki. Ponad 33 procent dzieci poniżej 5 roku życia wykazywało zahamowanie wzrostu, 5 procent wykazywało ślady wyniszczenia (kacheksji) i 14 procent miało niedowagę. Niedobory witaminy A dotykają co piąte dziecko i kobietę w wieku rozrodczym, dając obniżoną odporność na infekcje, a więc więcej chorób i wyższą śmiertelność, jak również potencjalnie poważne problemy z wzrokiem. Dlatego z wszystkich programów Ugandy hodowania nowych upraw, priorytetem są uprawy z beta-karotenem (prekursorem witaminy A) i z żelazem.


Trwające prace nad biofortyfikacją 


Wszystkie odmiany upraw rozwinięte przez NARO i dopuszczone przez narodową komisję dopuszczania odmian, dają wysokie plony. NARO pracuje obecnie nad podniesieniem jakości tych upraw przez wzbogacanie ich w śladowe czynniki odżywcze i minerały, które są niezbędne dla rozwoju człowieka, szczególnie ciężarnych kobiet i niemowląt. Jest tam fasola bogata w żelazo, bataty bogate w beta-karoten o pomarańczowym miąższu (beta- karoten powoduje, że marchewka jest pomarańczowa, stąd pomarańczowy miąższ).


Pomarańczowe bataty, które zawierają więcej beta-karotenu niż inne bataty, rozprowadza się na obszarach uprawy tej rośliny. Te starania, chociaż dobre, mogą nie zaspokoić całego zapotrzebowania na witaminę A w Ugandzie, ponieważ bataty nie są tak powszechną żywnością w Ugandzie jak banany i na obszarach wiejskich występują sezonowo. Farmerzy gotują bataty, ale nie lubią, kiedy są one miękkie i papkowate. Hodowcy batatów mówią, że im wyższa zawartość beta-karotenu tym mniej suchej masy w batacie, co powoduje, że pomarańczowe bataty są bardzo miękkie po ugotowaniu. Z tego powodu bataty biofortyfikowane są mniej pożądaną opcją w zwalczaniu niedożywienia. Dlatego banany wzbogacone w beta-karoten są kluczem do zredukowania niedoborów witaminy A w Ugandzie.


Banany są podstawowym pożywieniem w Ugandzie, konsumowanym przez ponad 70 procent populacji Ugandy do każdego niemal posiłku. Uganda ustępuje tylko Indiom w produkcji bananów i niemal wszystkie banany w Ugandzie są krajowej produkcji i są tam konsumowane. Szacuje się, że konsumpcja bananów wynosi między 220 a 460 kg na osobę rocznie. Banany zjada się na rozmaite sposoby: gotowane, pieczone i jako desery. Najbardziej popularne są gotowane banany i są częścią każdego posiłku w Ugandzie. Podniesienie poziomu beta-karotenu w bananach byłoby zasadnicze dla zlikwidowania niedoboru witaminy A wśród Ugandyjczyków, szczególnie matek ciężarnych i małych dzieci, który mają największe skłonności do wykazywania tych niedoborów.


Większość plonów w Ugandzie jest biofortyfikowana metodami konwencjonalnymi, takimi jak krzyżowanie i dobór sztuczny, ale według hodowców bananów problemy techniczne z bananami powodują, że jest to kłopotliwe wyzwanie. Inżynieria genetyczna pomogła to przezwyciężyć i umożliwić stworzenie tych bananów, podczas gdy zawiodły metody tradycyjne.


Wielu Ugandyjczyków (włącznie ze mną) jest gotowa jeść wzbogacone w witaminę banany. W odróżnieniu od pomarańczowych batatów, które stworzono przez konwencjonalną hodowlę, dodatkowy beta-karoten został wprowadzony do ugandyjskich odmian banana przez inżynierię genetyczną od dzikiego krewnego banana. Aktywiści działający przeciwko GMO nie lubią tego procesu i postanowili uwierzyć, że nie ma dostępnych danych naukowych, by poprzeć tezę o bezpieczeństwie tych bananów, ale równocześnie, jak to robią w Iowa, przeciwstawiają się każdej próbie testowania ich bezpieczeństwa.


Problem polega na tym, że Uganda nie ma prawa o bezpieczeństwie biologicznym, które umożliwiłoby naukowcom przeprowadzenie testów na ludziach. Próby uchwalenia prawa, które pozwoliłoby na to, zawsze spotykały się z oporem aktywistów przeciwnych GMO poprzez kampanie wzbudzania paniki, jak ta, którą zorganizowali w USA. Potrzebę posiadania prawa o bezpieczeństwie biologicznym zrozumiała większość decydentów w Ugandzie, włącznie z prezydentem. Jest nadzieja, że Uganda wkrótce będzie miała to prawo i będzie mogła testować te banany w Ugandzie.


Studenci z USA, którzy zgłosili się na ochotnika do uczestnictwa w tym badaniu (podobno zgłosiło się 500 osób na 12 miejsc) powinni spotkać się z oklaskami za odwagę w obliczu zastraszania i za pomoc w przyspieszeniu procesu dotarcia lepszych bananów do Ugandy. Ich postawa okazuje solidarność z Artykułem 11(2) Konwencji Międzynarodowej o Prawach Ekonomicznych, Społecznych i Kulturalnych, który uznaje potrzebę pilnych i natychmiastowych kroków, by zapewnić fundamentalne prawo do wolności od głodu i niedożywienia.



Ugandyjski naukowiec, Stephen Buah oraz profesor James Dale prezentują banany zawierające witaminę A na Queensland University of Technology.

Iowa State trials GM banana produces vitamin vital to Uganda

Genetic Literacy Project, 18 lutego 2016

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska



Isaac Ongu


Popularyzator nauki, zajmuje się agronomią i nowymi technologiami w rolnictwie oraz wyzwaniami dla rolnictwa w krajach rozwijających się. Związany z grupą  Genetic Literacy Project


Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj






Nauka

Znalezionych 1469 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Rdzenni Amerykanie żądają doczesnych resztek pumy z Griffith Park   Coyne   2023-01-03
Świetny artykuł o epigenetyce   Coyne   2022-12-30
Śmiało podążaj tam, gdzie nie dotarł jeszcze żaden owad   Tonhasca Júnior   2022-12-28
Rzecz o splątaniu nauki i wiary   Koraszewski   2022-12-26
Pradawny ekosystem zrekonstruowany przy użyciu skamieniałego DNA   Coyne   2022-12-19
Rozważania heretyckiego mediewisty o historii, wartościach i zdumiewającej głupocie   Landes   2022-12-16
Ewolucyjne ślepe zaułki i lepkie urządzenia: botanik Darwin   Tonhasca Júnior   2022-12-14
Ewolucja nie idzie prostą drogą   Novella   2022-12-08
Geny i języki   Novella   2022-11-26
Uporczywa obecność religijnego mitu   Winegard   2022-11-24
Znaleziono skrytkę posągów z brązu   Novella   2022-11-23
W oparach zrównoważonej ignorancji   Koraszewski   2022-11-21
10 twierdzeń działaczy walczących w Afryce z GMO o tym, dlaczego postępy w biotechnologii upraw powinny zostać odrzucone – i dlaczego są one błędne   Maina   2022-11-17
List otwarty do wszystkich oszołomów   Novella   2022-11-03
Po prostu nie mogę się doczekać, aby znów wyruszyć w trasę   Tonhasca Júnior   2022-10-27
Czy mizoandria może być zakaźna?   Tonhasca Júnior   2022-10-24
Niezwykła fizjologia hibernujących niedźwiedzi   Coyne   2022-10-22
Cuchnąca pułapka i przytulna kryjówka   Tonhasca Júnior   2022-10-21
Obraz Izraela na amerykańskich uniwersytetach   Mansour   2022-10-19
Kenia aprobuje GMO po 10 latach zakazu   Maina   2022-10-18
Pangenom jedwabnika morwowego   Novella   2022-10-14
Czy Samolubny gen zaszkodził publicznemu rozumieniu biologii?   Coyne   2022-10-13
Nieokrzesani goście   Tonhasca Júnior   2022-10-11
Niezrozumienie równości   Winegard   2022-10-07
Zyski klimatyczne to „niewygodna prawda” — nie wszystkie wiadomości o środowisku są złymi wieściami   Lomborg   2022-10-06
Gorzko-słodki, uzależniający lek   Tonhasca Júnior   2022-09-30
Przeciwko autentyczności   Winegard   2022-09-27
Biomedyczne znaczenie płci (i jej binarnej natury)   Coyne   2022-09-22
Mózgi neandertalczyków   Novella   2022-09-20
Oszuści i oszukani w grze w zapylanie   Tonhasca Júnior   2022-09-15
Po raz kolejny “Scientific American” wypacza biologię, a teraz także historię, by podeprzeć swoją ideologię   Coyne   2022-09-14
Upadek czasopisma “Nature”   Winegard   2022-09-08
Instynkt macierzyński i “New York Times”   Coyne   2022-09-07
Ćmy ze złym public relations   Tonhasca Júnior   2022-09-05
Studenci Uniwersytetu Ghany debatują nad wykorzystaniem upraw GMO w ich kraju   Gakpo   2022-09-02
“Scientific American” poświęca się polityce, a nie nauce; odmawia publikowania krytycznych analiz swoich fałszywych lub wprowadzających w błąd twierdzeń   Coyne   2022-09-01
Dysonansy poznawcze: czekolada a muszki, wino a osy   Júnior   2022-08-29
Patrick Matthew: prawdziwy autor idei doboru naturalnego?   Coyne   2022-08-26
Odporny na choroby, genetycznie modyfikowany maniok zapowiada przełom w Kenii   Maina   2022-08-25
Niekochane, ale czasem pożyteczne   Tonhasca Júnior   2022-08-23
Trwałość laktazy w populacjach pijących mleko: ponowna ocena klasycznej historii z ewolucji człowieka   Coyne   2022-08-19
Pierwszy znany drapieżnik: nowo opisana skamieniałość   Coyne   2022-08-16
Nie karm mózgu śmieciowym jedzeniem   Bhogal   2022-08-10
Kot Mehitabel pisze w “Science”   Coyne   2022-08-09
Nauka o wolności: rozmowa z Anną Kryłow   i Anna Kryłow   2022-08-06
Pierwsze dowody kopalne na opiekę nad lęgiem i niezwykły przypadek asymetrii kierunkowej   Coyne   2022-08-05
Badania dowodzą, że fakty nie mają znaczenia: jak propaganda wykorzystuje i normalizuje antysemityzm     2022-08-03
Horyzontalny transfer genów u owadów: jest rozpowszechniony, ale co to znaczy?   Coyne   2022-08-02
Dokonane w Afryce badanie genomu fasolnika egipskiego oznacza krok naprzód w dywersyfikacji światowego zaopatrzenia w żywność   Karavolias   2022-08-01
Grupy anty-GMO przegrywają sprawę sądową w Nigerii    i Nkechi Isaak   2022-07-30
Raz jeszcze: czy rasy są tylko społecznym konstruktem bez naukowego lub biologicznego znaczenia?   Coyne   2022-07-28
„New Yorker” pisze o hoacynie, sugeruje, że koncepcja Darwina drzew ewolucyjnych może być urojeniem   Coyne   2022-07-25
Nazistowscy lekarze i dzisiejsi antysemici: redefinicja etyki, żeby usprawiedliwić prześladowania Żydów     2022-07-18
Carl Sagan i wolność wątpienia   Jacoby   2022-07-18
Jak Darwin spowodował globalne ocieplenie swoją teorią doboru płciowego   Coyne   2022-07-16
Dieta mieszana misiów i innych   Júnior   2022-07-14
Londyńskie Natural History Museum popełnia błąd naturalistyczny - wielokrotnie   Coyne   2022-07-11
Nigeria gotowa na spełnienie oczekiwań rolników     2022-07-08
Szczepionki przeciwko grypie związane ze zmniejszonym ryzykiem choroby Alzheimera   Novella   2022-07-07
Nowoczesność Darwina: w O powstawaniu jest antycypacja neutralnej teorii i przerywanej równowagi   Coyne   2022-07-06
Pinker: “Wojna o ewolucję jest także wojną kulturową”   Coyne   2022-07-05
Raz jeszcze: błędny artykuł o tym, dlaczego teoria ewolucji jest przestarzała   Coyne   2022-07-04
Niech Moc będzie z pszczołą   Júnior   2022-06-28
Dramatyczny wzrost cen paliw kopalnych jest bolesny, ale daje niewielkie korzyści w walce z globalnym ociepleniem   Lomborg   2022-06-25
Efekt grupy – paskudny błąd poznawczy   Novella   2022-06-22
Nasiona z edytowanymi genomami będą miały przystępną cenę   Maina   2022-06-15
„Zapylisz mnie!”: nachalni bohaterowie świata roślin   Júnior   2022-06-11
Agroekologia zmienia biednych farmerów w biedniejszych   Muhumuza   2022-06-09
Kartofel z Matką Boską w jednej klapie i Karolem Marksem w drugiej   Koraszewski   2022-06-06
Jak nasze wspomnienia są powiązane   Novella   2022-06-04
Wielka Brytania dąży do zezwolenia na edytowanie genów   Novella   2022-06-02
„Grubogłowi przedsiębiorcy pogrzebowi w noc żywych trupów”   Júnior   2022-05-31
Coraz mniejsza część głównych plonów roślin jadalnych na świecie idzie na wyżywienie głodnych, a coraz więcej wykorzystuje się do celów niespożywczych     2022-05-28
Naukowiec z Ghany: “Afryka potrzebuje GMO bardziej niż reszta świata”   Gakpo   2022-05-26
GMO i edytowanie genów: jaka jest różnica?   Karavolias   2022-05-23
Toksyczny nektar, czyli ostrożnie z tureckim miodem   Júnior   2022-05-20
Kolejna nieudana i podyktowana ideologią próba wykazania, że płeć u ludzi nie jest binarna   Coyne   2022-05-18
Brian Charlesworth o błędach nowego artykułu rzekomo pokazującego, że fundamentalne założenie ewolucji neodarwinowskiej jest błędne   Coyne   2022-05-16
Trutnie i inni fruwający panowie   Junior   2022-05-13
Wygnanie z uniwersyteckiego świata – dwa lata później   Winegard   2022-05-10
Życie kwitnące po śmierci   Junior   2022-05-05
Organiczne środki owadobójcze są szkodliwe dla pożytecznych owadów     2022-04-30
Oxitec rozszerza próby z komarami GMO, by zredukować szerzenie się malarii   Conrow   2022-04-28
Słowa w wosku zapisane   Tonhasca Junior   2022-04-26
Rodzice, szkoła, państwo: kultura niskich oczekiwań   Koraszewski   2022-04-25
Nowoczesne ulepszanie roślin uprawnych przyjmuje historyczne podejście   Karavolias   2022-04-20
Pierwsza spożywcza roślina GMO w Ghanie   Baffour-Awuah   2022-04-16
Indie zwalniają edytowanie genów z wymaganej dla GMO oceny bezpieczeństwa   Paranjape   2022-04-11
Metamorfozy    Júnior   2022-04-09
Rolnicy nie mogą uprawiać tego, na co ich nie stać   Ongu   2022-04-07
Rośliny zmodyfikowane: odkłamać opinię o GMO   Conrow   2022-04-07
Odmowa szczelinowania jest szaleństwem   Ridley   2022-04-02
Jak wirusy chorób układu oddechowego ewoluują, by stać się łagodniejsze   Ridley   2022-03-22
Czy globalne ocieplenie może być dla nas dobre?   Ridley   2022-03-03
Południowa Afryka powinna przemyśleć regulacje dotyczące genetycznie modyfikowanych roślin   i Priyen Pillay   2022-03-01
Dlaczego środowiskowcy stanowią większą przeszkodę dla skutecznej polityki klimatycznej niż negacjoniści?   Boudry   2022-02-21
O figach i osach   Júnior   2022-02-18
Pień liczący 40 tysięcy lat przekazany Maorysom zamiast nauce   Coyne   2022-02-14
Propaganda anty-GMO obraża drobnych farmerów w Afryce i w Azji   Gakpo   2022-02-08
Jak “tubylcza medycyna” różni się od medycyny   Coyne   2022-02-07

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk