Prawda

Wtorek, 28 maja 2024 - 01:26

« Poprzedni Następny »


Biodynamiczne rolnictwo i inne nonsensy


Steven Novella 2017-06-28


Wydaje się, że w każdej dziedzinie działania na świecie znajdzie się ktoś, kto doda niepotrzebna warstwę czarów marów lub pseudonauki. Zazwyczaj robi się to dla marketingu. Apelowanie do emocji wydaje się być głównym powodem istnienia rynku dla pseudonauki, która daje dobre samopoczucie. Czasami taka praktyka jest oparta na filozofii, ale to tylko pewien sposób powiedzenia, że pseudonauka jest osadzona głęboko w kulturze.

Dobrym przykładem jest joga. Zacznij od ćwiczeń i rozciągania mięśni i dodaj zbędne magiczne dodatki. Podobnie jest z masażem – nie ma nic złego z dobrym masażem i może rozluźnić napięte mięśnie. Zbyt często jednak, usługodawcy odczuwają potrzebę mówienia o uwalnianiu toksyn i aktywowaniu twojego chi.


W innych wypadkach proces jest odwrotny: pseudonauka przychodzi pierwsza, a prawdziwa nauka jest tylko warstewką na powierzchni, by była strawniejsza. Dobrym tego przykładem jest naturopatia – jest niemal całkowicie oparta na rozmaitych praktykach pseudonaukowych, jak homeopatia, leczenie wodą i pseudonauka żywieniowa. Dorzucają do tego jednak kilka zdroworozsądkowych porad o diecie i ruchu i reklamują się jako praktycy dobrego stylu życia. Uprawiają jednak pseudonaukę. Nie można także ufać temu, co mówią, ponieważ nie stosują opartej na nauce kontroli jakości. Każda porada, jaką dają, może więc być całkowitym nonsensem.


Biodynamiczne rolnictwo


Biodynamiczne rolnictwo pasuje równocześnie do obu tych modeli pseudonauki. Zaczęło swoje istnienie (głównie) jako czysta pseudonauka. Koncepcją było rolnictwo zgodne z naturalnymi cyklami, ale obejmowało to astrologię, ziołolecznictwo, magię sympatyczną i zasady homeopatii. Na przykład, sadzenie pewnych roślin musiało być wykonywane we właściwej fazie księżyca i pod właściwym znakiem astrologicznym. 


Także u podstaw tej praktyki leżą pewne przygotowania, takie jak mielenie kryształu kwarcu, zakopywanie go w krowim rogu na lato i rozrzucanie tego, co pozostanie na polu. Mamy tu czary mary z wkładaniem ziół i gnoju w różne części martwej krowy i zakopywanie tego na jeden lub dwa sezony.   


Orędownicy biodynamicznego rolnictwa zalecają pewne praktyki, które uważane są za „organiczne”. W istocie, nowoczesny ruch organiczny rozwinął się z rolnictwa biodynamicznego. Te praktyki obejmują redukcję używania produktów spoza farmy, płodozmian i rezygnację z sztucznych substancji chemicznych.


Obecnie rolnictwo biodynamiczne rośnie w siłę, ponieważ organiczna pseudonauka nie wystarcza tym, którzy potrzebują najwyższej jakości koncentratu pseudonauki. Nowoczesna farma biodynamiczna jest organiczna z dodatkami, takimi jak używanie magicznych ekstraktów i dalsze ograniczanie wkładów spoza farmy. Astrologia jest podobno fakultatywna. Mamy więc teraz kombinację praktyk rolniczych opartych na filozofii, które mogą przyczyniać się do zrównoważenia, i innych, które są już czystą magią.   


Ale także te “zrównoważone” praktyki, jak rolnictwo organiczne, nie są naprawdę zrównoważone. Mogą one istnieć tylko jako rolnictwo salonowe dla ludzi, którzy mają więcej pieniędzy niż wiedzy o nauce. Na przykład, artykuł w „Guardianie” zaczyna się tak:


Kiedy John Chester, filmowiec z Kalifornii, rzucił swoją pracę, by zostać farmerem, nie zrobił tego z pragnienia, by “nakarmić świat”. Jak mówi: “Próbuję nakarmić moich sąsiadów – i gdyby wszyscy to zrobili, bylibyśmy w stanie to zachować i powtarzać”.


Hmm, niezupełnie. Nie wszyscy mogą to zrobić. Już używamy około połowy masy lądowej Ziemi na rolnictwo i naprawdę nie ma tej ziemi więcej. Nie sądzę też, że ludzie naprawdę chcą powrócić do czasów, kiedy 30% ludności pracowało w rolnictwie. Nawet rolnictwo organiczne, które dopuszcza więcej produktów spoza farmy, takich jak nawóz naturalny, nie może wyżywić świata. Rolnictwo organiczne zużywa 20-40% więcej ziemi niż rolnictwo konwencjonalne, a poza tym nie ma na świecie dość nawozu naturalnego, by wystarczył dla wszystkich.


Z tego wynika także fundamentalny problem logiczny z biodynamicznym rolnictwem. Farma jest zaprojektowana jako system zamknięty. To dobra zabawa, jeśli chcesz tylko zajmować się produkcją rolną na własne potrzeby, ale jeśli chcesz produkować żywność dla innych ludzi, to z definicji system nie może być zamknięty. Zabierasz z ziemi wiele składników odżywczych (o to przecież chodzi), co oznacza, że te składniki trzeba dostarczyć farmie z powrotem z zewnątrz.


W rzeczywistości, standardy rolnictwa biodynamicznego pozwalają na 50% wkładu azotu spoza farmy. Muszą. Po co więc tylko częściowo trzymać się zasady, która nie ma sensu, bo musisz ją łamać, żeby przetrwać?


W rzeczywistości musimy myśleć o Ziemi jako całym systemie (też nie jest zamknięty, bo mamy wkład ze słońca). Musimy myśleć o cyklu węglowym, cyklu azotowym, użyciu wody i produkcji oraz dystrybucji żywności jako o systemie światowym. Te małe farmy, udające, że są odcięte od świata, karmią tylko ludzi na tyle zamożnych, że stać ich na żywność, która nie ma żadnych przewag zdrowotnych ani środowiskowych, ale zaspokaja filozoficzną tęsknotę. Dodają zbędną warstewkę pseudonauki na wierzch, czasami dlatego, że po prostu chcą czuć się wyjątkowi, ale czasami dlatego, że wzbudza się w nich poczucie, że muszą to robić w celu dostarczenia tego, co najlepsze, dla ich rodzin.


Bardziej obchodzi mnie ta druga grupa – ludzie, których właściwie nie stać na wyższe ceny żywności, ale których przekonano, że zdrowie ich rodzin odniesie korzyści, jeśli zakupią produkty organiczne, a teraz także biodynamiczne.


Ogólnie mówiąc, nie stać nas na te pseudonauki, które są głównie w celach marketingowych czyli w efekcie oszukiwania ludzi. Jest to prawdziwe we wszystkich dziedzinach, ale szczególnie w produkcji żywności. Jest to także prawdą w dziedzinach takich jak medycyna, gdzie obciążenie ekonomiczne jest znaczne i wzrastające. Miliardy marnuje się na bezwartościowe usługi lub produkty, a jeszcze więcej na radzenie sobie z konsekwencjami tego polegania na bezwartościowej pseudonauce.


Często widzimy bezpośrednie szkody, ale inną negatywną stroną pseudonauki są zmarnowane zasoby i zmniejszona efektywność. W znaczącym stopniu naszą kolektywną jakość życia określa efektywność, z jaką zużywamy nasze zasoby. Pseudonauki, takie jak rolnictwo biodynamiczne, są rakiem cywilizacji, wysysając nasze zasoby i możliwości, spowalniając postęp i obniżając jakość życia.

 

Biodynamic Farming and Other Nonsense

19 czerwca 2017

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska



Steven Novella


Neurolog, wykładowca na Yale University School of Medicine. Przewodniczący i współzałożyciel New England Skeptical Society. Twórca popularnych (cotygodniowych) podkastów o nauce The Skeptics’ Guide to the Universe.  Jest również dyrektorem Science-Based Medicine będącej częścią James Randi Educational Foundation (JREF), członek Committee for Skeptical Inquiry (CSI) oraz członek założyciel Institute for Science in Medicine.

Prowadzi blog Neurologica.


Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj






Nauka

Znalezionych 1479 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Opadający liść, latający smok   Yong   2015-01-10
Nowotwory są konsekwencją wieku, a nie grzechu   Ridley   2015-01-11
Lekcja ewolucji: specjacja w akcji!   Coyne   2015-01-12
Epidemiologia   Feldman   2015-01-13
Aquilops, mały dinozaur, który wiele mógł   Farke   2015-01-15
Mózgi dwudysznych wcale nie są nudne   Farke   2015-01-18
Nasi przyjaźni rozkładacze drożdży   Yong   2015-01-19
Rok 2014 był świetny dla Hupehsuchia   Farke   2015-01-24
Czy mikrobiom może się zbuntować?   Zimmer   2015-01-28
Moje życie zwolennika łagodnego ocieplenia   Ridley   2015-01-29
Dan Brown - akomodacjonista   Coyne   2015-01-31
Towarzyskim małpom w zimie jest cieplej   Yong   2015-02-01
Miejsce dla Hallucigenii   Łopatniuk   2015-02-08
Frankenstein dziś  nie może wyjść i się bawić   Zimmer   2015-02-11
Skaczący DNA i ewolucja ciąży   Yong   2015-02-12
Mitochondrialna donacja jest cudowną możliwością   Ridley   2015-02-13
O pochodzeniu kolorowych twarzy małp   Yong   2015-02-16
Mimikra chemiczna u mszyc   Coyne   2015-02-19
Ogon ćmy i nietoperze   Coyne   2015-02-23
Nasze wewnętrzne wirusy: obecne od 40 milionów lat   Zimmer   2015-02-27
Jak wirus odry stał się mistrzem zarażania   Zimmer   2015-03-01
Łowienie mikrobów u podstaw niedożywienia   Yong   2015-03-03
Astrocyty tworzą nowe neurony po udarze   Łopatniuk   2015-03-04
Trzecia droga ewolucji? Nie sądzę   Coyne   2015-03-05
Nie igraj z odrą   Łopatniuk   2015-03-06
Myszy z wszczepionym ludzkim DNA mają większe mózgi   Yong   2015-03-09
Pasożytnicze osy zarażone kontrolującymi umysł wirusami   Zimmer   2015-03-10
Twój spadek po przodkach, drogi strunowcu   Łopatniuk   2015-03-12
Modliszka storczykowa: czy upodabnia się do storczyka?   Coyne   2015-03-13
Ebola przenoszona drogą kropelkową?   Zimmer   2015-03-17
Woda odskakuje od skóry gekona   Yong   2015-03-19
Czerwonogłowe muchy   Naskręcki   2015-03-22
Porywacze mitochondriów   Łopatniuk   2015-03-23
Jesteśmy błyskawicznymi rozgryzaczami liczb   Zimmer   2015-03-24
Seks paproci i kreacjoniści   Coyne   2015-03-27
Piersi i jajniki, czyli rak i święto błaznów   Łopatniuk   2015-03-28
Walenie po niewłaściwej stronie świata   Zimmer   2015-03-31
Paliwa kopalne nie są wyczerpane, nie są przestarzałe, nie są złe   Ridley   2015-04-01
Francis Crick był niesamowitym geniuszem   Coyne   2015-04-02
Matrioszki, czyli płód w płodzie (fetus in fetu)   Łopatniuk   2015-04-03
Jak ryba łyka pokarm na lądzie?   Yong   2015-04-04
Dobór krewniaczy pozostaje wartościowym narzędziem   Coyne   2015-04-06
Malaria pachnąca cytryną    Zimmer   2015-04-07
Nowotwory sprzed tysiącleci   Łopatniuk   2015-04-08
Nowa i dziwaczna, zmieniająca kształt żaba   Coyne   2015-04-10
Czy mleko matek może odżywiać manipulujące umysłem mikroby?   Yong   2015-04-14
Wczesna aborcja farmakologiczna – skuteczna i bezpieczna, a w Arizonie w dodatku – odwracalna   Łopatniuk   2015-04-15
Małpo ty moja   Koraszewski   2015-04-17
Jak często geny przeskakują między gatunkami?   Coyne   2015-04-18
Młode mysie matki i oksytocyna   Yong   2015-04-21
Ciąg dalszy sporu o dobór grupowy   Coyne   2015-04-22
Jak psy zdobywają nasze serca?   Yong   2015-04-23
Niebo gwiaździste nade mną   Łopatniuk   2015-04-24
Żywotne pytanie   Ridley   2015-04-25
Czy rozum jest “większy niż nauka”? Kiepska próba deprecjonowania nauki   Coyne   2015-04-28
Kiedy Darwin spotkał inną małpę   Zimmer   2015-04-30
Redagowanie ludzkich embrionów: Pierwsze próby   Zimmer   2015-05-04
Robaki i rak   Łopatniuk   2015-05-09
Nowe skamieniałości: najwcześniejszy na świecie znany ptak   Coyne   2015-05-12
Pradawny DNA czyni z prehistorii otwartą książkę   Ridley   2015-05-13
Chiński dinozaur miał skrzydła jak nietoperz i pióra   Yong   2015-05-14
Czy człowiek musiał wyewoluować?   Coyne   2015-05-15
Gigantyczne walenie mają super elastyczne nerwy   Yong   2015-05-18
Znikające badaczki, czyli Sophie Spitz była kobietą   Łopatniuk   2015-05-21
Bambusowi matematycy   Zimmer   2015-05-25
Pierwsza znana ryba ciepłokrwista   Coyne   2015-05-27
Puszek kłębuszek, zdobywca serduszek   Łopatniuk   2015-05-28
Jak powiększyć kapitał naturalny   Ridley   2015-05-30
Symbiotyczna katastrofa długoletniej cykady   Yong   2015-06-02
Przypuszczalnie złamana kość    Coyne   2015-06-04
Tajemnica kangurzych adopcji   Zimmer   2015-06-05
Proszalne mruczenie kota zawiera płacz, dźwięk bardziej naglący i nieprzyjemny niż normalne mruczenie   Coyne   2015-06-09
Jak afrykańskie obszary trawiaste utrzymują tak wiele roślinożernych?   Yong   2015-06-11
Co tam, panie, w anatomii, czyli mózg, naczynia limfatyczne i inne drobiazgi   Łopatniuk   2015-06-13
Uratujmy producentów zombi!   Zimmer   2015-06-15
Mikrob, który dokonał inwazji karaibskich raf koralowych   Yong   2015-06-16
Ekomodernizm i zrównoważona intensyfikacja     2015-06-17
Kości! Wszędzie kości!   Łopatniuk   2015-06-20
Cud? Ryba-piła urodzona z dziewiczej matki   Coyne   2015-06-23
Rozproszony potencjał umysłowy owadów społecznych   Yong   2015-06-27
Jak i dlaczego ta gąsienica gwiżdże?   Coyne   2015-06-30
Co mamy zrobić z neuroróżnorodnością?   Coyne   2015-07-02
Ser z czekoladą, czyli w kuchni u patologów   Łopatniuk   2015-07-04
Nadajniki GPS zapowiadają nową epokę w badaniu zachowań zwierząt   Yong   2015-07-06
Seksizm w nauce: czy Watson i Crick naprawdę ukradli dane Rosalind Franklin?   Cobb   2015-07-07
Pielęgnice z jeziora w Kamerunie prawdopodobnie nie podlegały specjacji sympatrycznej: Część 1   Coyne   2015-07-09
Pielęgnice z jeziora w Kamerunie prawdopodobnie nie podlegały specjacji sympatrycznej: Część  2   Coyne   2015-07-10
Nowotwory spoza pakietu, czyli nie tylko czerniak   Łopatniuk   2015-07-11
Photoshop czy nie photoshop?   Naskręcki   2015-07-13
Gatunki inwazyjne są największym powodem wymierania   Ridley   2015-07-14
Depresja inbredowa u człowieka   Mayer   2015-07-15
Rozmowy między dzbanecznikiem a nietoperzem   Yong   2015-07-16
Zdumiewająca historia dwóch par bliźniąt   Coyne   2015-07-17
Ten chrząszcz niszczy twoją kawę przy pomocy bakterii   Yong   2015-07-22
Co wojny o klimat zrobiły nauce   Ridley   2015-07-23
Zabójcy z bagien   Naskręcki   2015-07-25
Jak olbrzymie krewetki mogą zwalczać chorobę tropikalną i biedę   Yong   2015-07-28
Ostrogony nie są naprawdę “żywymi skamieniałościami”    Coyne   2015-07-29
Czworonożny wąż   Mayer   2015-07-30
Gwałtownie ocieplający się klimat wywołał rewolucję megafauny   Yong   2015-07-31

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Chłopiec w kefiji


Czerwone skarby


Gdy­by nie Ży­dzi


Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk