Prawda

Sobota, 18 maja 2024 - 12:33

« Poprzedni Następny »


Zła nauka promuje organiczne jabłka


Steven Novella 2019-08-19


Czy źle jemy jabłka? Tytuł w ABC News brzmi: If you aren’t eating the whole apple, you might be eating it the wrong way, a study finds [Jeśli nie jesz całego jabłka, możesz je jeść w zły sposób, stwierdza badanie]. Relacja opiera się na tym badaniu, które jest porównaniem bakteryjnej zawartości różnych części jabłek oraz porównaniem jabłek uprawianych organicznie i konwencjonalnie. W badaniu stwierdzono, że istnieje różny zestaw bakteryjny między organicznymi a konwencjonalnymi jabłkami oraz że ogryzek i nasiona jabłek zawierają dziesięć razy więcej bakterii niż miąższ.

 Autorzy wnioskują:

“Ponadto, organiczne jabłka mogą dawać korzystne skutki zdrowotne konsumentom, drzewu i środowisku w odróżnieniu od konwencjonalnych jabłek, w których znaleziono potencjalne patogeny żywnościowe”.

W tym wniosku widzimy wszystkie znajome problemy, na które tak często narzekam, zaczynając od faktu, że absolutnie nie jest uzasadniony przez rzeczywiste dane. Po pierwsze, jest to małe, wstępne badanie tego rodzaju, o jakim media w ogóle nie powinny informować. W najlepszym wypadku ten rodzaj badania może dać hipotezę do przetestowania. Badacze porównali  w sumie aż po cztery jabłka z dwóch sadów, jednego organicznego i drugiego konwencjonalnego. Już tutaj zaczyna się problem.


Wszystkie jabłka były jednej odmiany, nie możemy więc uogólniać wyników na inne odmiany. Co gorsza jednak, porównano tylko dwa sady. Nawet gdyby wzięli po tysiąc jabłek z każdego sadu, nadal porównywali tylko dwa sady. Elisabeth M Bik, badaczka mikrobioty,  już komentowała to badanie, wskazując, że:

Na przykład, sady mogły mieć inne nasłonecznienie, cechy gleby, wiek drzew, techniki zbiorów i warunki przechowywania itd. Wszystkie te parametry nie są związane z organiczną kontra konwencjonalną uprawą, niemniej mogły mieć duży wpływ na skład mikrobiomu.  

No właśnie. Jest wiele zmiennych i badacze nie mają absolutnie żadnego sposobu na wyizolowanie organicznej uprawy jako zmiennej, która koreluje z wszystkimi zmianami, jakie zobaczyli. Co gorsza – a nie mam pojęcia, dlaczego to zrobili – organiczne jabłka zostały zbadane świeżo po zerwaniu, podczas gdy konwencjonalne jabłka zmagazynowano w plastiku przed zbadaniem. Dlaczego wprowadzili kolejną zmienną? Bakteryjne populacje z pewnością zmieniają się z czasem po zerwaniu i zależnie od warunków przechowywania.


Zasadniczo więc wyniku tych badań nie da się interpretować jeśli chodzi o organiczną kontra konwencjonalną uprawę.


Następnie autorzy próbują wyciągać wnioski o korzystnych efektach zdrowotnych z konsumowania bakteryjnych gatunków w jabłkach organicznych kontra konwencjonalnych.  Tutaj problem polega na tym, że dane absolutnie nie popierają żadnych takich wniosków. Choć istnieją badania dotyczące używania probiotyków, te badania nadal są wstępne i jak dotąd korzyści były skrajnie skromne. Istnieją  tylko dwie sytuacje, gdzie jest rozsądny dowód korzyści, ale nawet tutaj korzyści są bardzo ograniczone – związana z przyjmowaniem antybiotyków biegunka (AAD) i zespół jelita drażliwego.


W sprawie AAD, tutaj jest niedawne podsumowanie badania z NIH:

Wykazano, że zarówno Lactobacillus rhamnosus GG, jak i Saccharomyces boulardii redukują ryzyko AAD. W systematycznym przeglądzie i metaanalizie 12 RCT z, w sumie, 1499 dziećmi i dorosłymi, terapia Lactobacillus rhamnosus GG (4 x 108 do 12 x 1010 CFU) w porównaniu do placebo lub braku dodatkowej terapii przez 10 dni do 3 miesięcy redukuje ryzyko AAD u pacjentów leczonych antybiotykami z 22,4% do 12,3%. Jednak, kiedy 445 dzieci i 1052 dorosłych oceniano osobno, różnica była statystycznie istotna tylko dla dzieci. Chociaż optymalna dawka Lactobacillus rhamnosus GG nie jest jasna, 1 do 2 x 1010 CFU/dziennie redukuje ryzyko ADD u dzieci o 71%. Przyjmowanie probiotyków w ciągu 2 dni od pierwszej dawki antybiotyków jest skuteczniejsze niż przyjmowanie ich później.

Zasadniczo więc, jeśli jesteś dzieckiem w szpitalu i zaczynasz przyjmować probiotyk z lactobacillus w ciągu dwóch dni od rozpoczęcia kuracji pewnymi (nie wszystkimi) antybiotykami, może to zmniejszyć ryzyko, że dostaniesz ADD. We wszystkich innych wypadkach korzyści dla ADD były statystycznie nieistotne. Dla zespołu jelita drażliwego badania nadal są wstępne, ale metaanalizy pokazują na możliwą, skromną korzyść. Bada się obecnie inne potencjalne korzyści, ale dane są zbyt wstępne, by czynić jakiekolwiek rekomendacje.


Ale - i to jest kluczowe – nie ma żadnych dowodów ani żadnego prawdopodobnego mechanizmu na to, że przyjmowanie probiotyków rutynowo przez zdrowych ludzi daje jakiekolwiek ogólne korzyści zdrowotne. Twój układ pokarmowy jest skolonizowany przez stabilny ekosystem bakterii obejmujący około 100 gatunków. Dodawanie nowych bakterii do tego systemu ma niewielki lub zerowy efekt. I o to właśnie chodzi – te bakterie wypychają wszystkie nowe bakterie, stanowiąc warstwę ochronną przeciwko wszystkim tym milionom bakterii, jakie codziennie konsumujemy wraz z żywnością.


Dlatego nie ma absolutnie żadnego powodu do sądzenia, że istnieje jakaś różnica zdrowotna między zjadaniem różnego rodzaju jabłek z różnymi gatunkami i ilościami bakterii. To badanie nie zmienia tego wniosku i relacjonowano je w sposób bardzo wprowadzający w błąd i nieodpowiedzialny. 


I nie zjadaj pestek jabłek. Zawierają one amigdalinę, która po strawieniu zamienia się w cyjanek. Człowiek przeciętnej wagi musiałby zjeść około dwóch szklanek zmielonych ziaren jabłka, żeby otrzymać śmiertelną dawkę, ale mniejsze ilości mogą spowodować mdłości i bóle głowy. Nie ma więc żadnego ryzyka przy zjedzeniu jednego jabłka, ale pamiętajcie, co proponują niektóre doniesienia – regularne zjadanie jabłek wraz z ogryzkiem i nasionami. Jak powiedziałem, nie ma to żadnych dowiedzionych korzyści zdrowotnych, a cyjanek z nasion może zacząć się kumulować.

 

W ostatecznym rachunku więc jest to kolejne marne badanie, które nie pokazuje niczego przekonującego i jest przedstawiane dla promowania narracji, że produkty organiczne są zdrowsze niż produkty konwencjonalne. Ponad pół wieku badań nie wykryło jednak żadnych wyraźnych korzyści zdrowotnych organicznej żywności, a przecież to jest główny powód tego, że ludzie ją wybierają i płacą za nią więcej. Okropne relacjonowanie badań takich właśnie jak to jest tego główną przyczyną.

 

Bad Science Promoting Organic Apples

NeuroLogica, 5 sierpnia 2019

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska

 



Steven Novella 

Neurolog, wykładowca na Yale University School of Medicine. Przewodniczący i współzałożyciel New England Skeptical Society. Twórca popularnych (cotygodniowych) podkastów o nauce The Skeptics’ Guide to the Universe. Jest również dyrektorem Science-Based Medicine będącej częścią James Randi Educational Foundation (JREF), członek Committee for Skeptical Inquiry (CSI) oraz członek założyciel Institute for Science in Medicine. Prowadzi blog Neurologica.

Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj






Nauka

Znalezionych 1479 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Opadający liść, latający smok   Yong   2015-01-10
Nowotwory są konsekwencją wieku, a nie grzechu   Ridley   2015-01-11
Lekcja ewolucji: specjacja w akcji!   Coyne   2015-01-12
Epidemiologia   Feldman   2015-01-13
Aquilops, mały dinozaur, który wiele mógł   Farke   2015-01-15
Mózgi dwudysznych wcale nie są nudne   Farke   2015-01-18
Nasi przyjaźni rozkładacze drożdży   Yong   2015-01-19
Rok 2014 był świetny dla Hupehsuchia   Farke   2015-01-24
Czy mikrobiom może się zbuntować?   Zimmer   2015-01-28
Moje życie zwolennika łagodnego ocieplenia   Ridley   2015-01-29
Dan Brown - akomodacjonista   Coyne   2015-01-31
Towarzyskim małpom w zimie jest cieplej   Yong   2015-02-01
Miejsce dla Hallucigenii   Łopatniuk   2015-02-08
Frankenstein dziś  nie może wyjść i się bawić   Zimmer   2015-02-11
Skaczący DNA i ewolucja ciąży   Yong   2015-02-12
Mitochondrialna donacja jest cudowną możliwością   Ridley   2015-02-13
O pochodzeniu kolorowych twarzy małp   Yong   2015-02-16
Mimikra chemiczna u mszyc   Coyne   2015-02-19
Ogon ćmy i nietoperze   Coyne   2015-02-23
Nasze wewnętrzne wirusy: obecne od 40 milionów lat   Zimmer   2015-02-27
Jak wirus odry stał się mistrzem zarażania   Zimmer   2015-03-01
Łowienie mikrobów u podstaw niedożywienia   Yong   2015-03-03
Astrocyty tworzą nowe neurony po udarze   Łopatniuk   2015-03-04
Trzecia droga ewolucji? Nie sądzę   Coyne   2015-03-05
Nie igraj z odrą   Łopatniuk   2015-03-06
Myszy z wszczepionym ludzkim DNA mają większe mózgi   Yong   2015-03-09
Pasożytnicze osy zarażone kontrolującymi umysł wirusami   Zimmer   2015-03-10
Twój spadek po przodkach, drogi strunowcu   Łopatniuk   2015-03-12
Modliszka storczykowa: czy upodabnia się do storczyka?   Coyne   2015-03-13
Ebola przenoszona drogą kropelkową?   Zimmer   2015-03-17
Woda odskakuje od skóry gekona   Yong   2015-03-19
Czerwonogłowe muchy   Naskręcki   2015-03-22
Porywacze mitochondriów   Łopatniuk   2015-03-23
Jesteśmy błyskawicznymi rozgryzaczami liczb   Zimmer   2015-03-24
Seks paproci i kreacjoniści   Coyne   2015-03-27
Piersi i jajniki, czyli rak i święto błaznów   Łopatniuk   2015-03-28
Walenie po niewłaściwej stronie świata   Zimmer   2015-03-31
Paliwa kopalne nie są wyczerpane, nie są przestarzałe, nie są złe   Ridley   2015-04-01
Francis Crick był niesamowitym geniuszem   Coyne   2015-04-02
Matrioszki, czyli płód w płodzie (fetus in fetu)   Łopatniuk   2015-04-03
Jak ryba łyka pokarm na lądzie?   Yong   2015-04-04
Dobór krewniaczy pozostaje wartościowym narzędziem   Coyne   2015-04-06
Malaria pachnąca cytryną    Zimmer   2015-04-07
Nowotwory sprzed tysiącleci   Łopatniuk   2015-04-08
Nowa i dziwaczna, zmieniająca kształt żaba   Coyne   2015-04-10
Czy mleko matek może odżywiać manipulujące umysłem mikroby?   Yong   2015-04-14
Wczesna aborcja farmakologiczna – skuteczna i bezpieczna, a w Arizonie w dodatku – odwracalna   Łopatniuk   2015-04-15
Małpo ty moja   Koraszewski   2015-04-17
Jak często geny przeskakują między gatunkami?   Coyne   2015-04-18
Młode mysie matki i oksytocyna   Yong   2015-04-21
Ciąg dalszy sporu o dobór grupowy   Coyne   2015-04-22
Jak psy zdobywają nasze serca?   Yong   2015-04-23
Niebo gwiaździste nade mną   Łopatniuk   2015-04-24
Żywotne pytanie   Ridley   2015-04-25
Czy rozum jest “większy niż nauka”? Kiepska próba deprecjonowania nauki   Coyne   2015-04-28
Kiedy Darwin spotkał inną małpę   Zimmer   2015-04-30
Redagowanie ludzkich embrionów: Pierwsze próby   Zimmer   2015-05-04
Robaki i rak   Łopatniuk   2015-05-09
Nowe skamieniałości: najwcześniejszy na świecie znany ptak   Coyne   2015-05-12
Pradawny DNA czyni z prehistorii otwartą książkę   Ridley   2015-05-13
Chiński dinozaur miał skrzydła jak nietoperz i pióra   Yong   2015-05-14
Czy człowiek musiał wyewoluować?   Coyne   2015-05-15
Gigantyczne walenie mają super elastyczne nerwy   Yong   2015-05-18
Znikające badaczki, czyli Sophie Spitz była kobietą   Łopatniuk   2015-05-21
Bambusowi matematycy   Zimmer   2015-05-25
Pierwsza znana ryba ciepłokrwista   Coyne   2015-05-27
Puszek kłębuszek, zdobywca serduszek   Łopatniuk   2015-05-28
Jak powiększyć kapitał naturalny   Ridley   2015-05-30
Symbiotyczna katastrofa długoletniej cykady   Yong   2015-06-02
Przypuszczalnie złamana kość    Coyne   2015-06-04
Tajemnica kangurzych adopcji   Zimmer   2015-06-05
Proszalne mruczenie kota zawiera płacz, dźwięk bardziej naglący i nieprzyjemny niż normalne mruczenie   Coyne   2015-06-09
Jak afrykańskie obszary trawiaste utrzymują tak wiele roślinożernych?   Yong   2015-06-11
Co tam, panie, w anatomii, czyli mózg, naczynia limfatyczne i inne drobiazgi   Łopatniuk   2015-06-13
Uratujmy producentów zombi!   Zimmer   2015-06-15
Mikrob, który dokonał inwazji karaibskich raf koralowych   Yong   2015-06-16
Ekomodernizm i zrównoważona intensyfikacja     2015-06-17
Kości! Wszędzie kości!   Łopatniuk   2015-06-20
Cud? Ryba-piła urodzona z dziewiczej matki   Coyne   2015-06-23
Rozproszony potencjał umysłowy owadów społecznych   Yong   2015-06-27
Jak i dlaczego ta gąsienica gwiżdże?   Coyne   2015-06-30
Co mamy zrobić z neuroróżnorodnością?   Coyne   2015-07-02
Ser z czekoladą, czyli w kuchni u patologów   Łopatniuk   2015-07-04
Nadajniki GPS zapowiadają nową epokę w badaniu zachowań zwierząt   Yong   2015-07-06
Seksizm w nauce: czy Watson i Crick naprawdę ukradli dane Rosalind Franklin?   Cobb   2015-07-07
Pielęgnice z jeziora w Kamerunie prawdopodobnie nie podlegały specjacji sympatrycznej: Część 1   Coyne   2015-07-09
Pielęgnice z jeziora w Kamerunie prawdopodobnie nie podlegały specjacji sympatrycznej: Część  2   Coyne   2015-07-10
Nowotwory spoza pakietu, czyli nie tylko czerniak   Łopatniuk   2015-07-11
Photoshop czy nie photoshop?   Naskręcki   2015-07-13
Gatunki inwazyjne są największym powodem wymierania   Ridley   2015-07-14
Depresja inbredowa u człowieka   Mayer   2015-07-15
Rozmowy między dzbanecznikiem a nietoperzem   Yong   2015-07-16
Zdumiewająca historia dwóch par bliźniąt   Coyne   2015-07-17
Ten chrząszcz niszczy twoją kawę przy pomocy bakterii   Yong   2015-07-22
Co wojny o klimat zrobiły nauce   Ridley   2015-07-23
Zabójcy z bagien   Naskręcki   2015-07-25
Jak olbrzymie krewetki mogą zwalczać chorobę tropikalną i biedę   Yong   2015-07-28
Ostrogony nie są naprawdę “żywymi skamieniałościami”    Coyne   2015-07-29
Czworonożny wąż   Mayer   2015-07-30
Gwałtownie ocieplający się klimat wywołał rewolucję megafauny   Yong   2015-07-31

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk