Prawda

Środa, 24 kwietnia 2024 - 23:34

« Poprzedni Następny »


Zła nauka promuje organiczne jabłka


Steven Novella 2019-08-19


Czy źle jemy jabłka? Tytuł w ABC News brzmi: If you aren’t eating the whole apple, you might be eating it the wrong way, a study finds [Jeśli nie jesz całego jabłka, możesz je jeść w zły sposób, stwierdza badanie]. Relacja opiera się na tym badaniu, które jest porównaniem bakteryjnej zawartości różnych części jabłek oraz porównaniem jabłek uprawianych organicznie i konwencjonalnie. W badaniu stwierdzono, że istnieje różny zestaw bakteryjny między organicznymi a konwencjonalnymi jabłkami oraz że ogryzek i nasiona jabłek zawierają dziesięć razy więcej bakterii niż miąższ.

 Autorzy wnioskują:

“Ponadto, organiczne jabłka mogą dawać korzystne skutki zdrowotne konsumentom, drzewu i środowisku w odróżnieniu od konwencjonalnych jabłek, w których znaleziono potencjalne patogeny żywnościowe”.

W tym wniosku widzimy wszystkie znajome problemy, na które tak często narzekam, zaczynając od faktu, że absolutnie nie jest uzasadniony przez rzeczywiste dane. Po pierwsze, jest to małe, wstępne badanie tego rodzaju, o jakim media w ogóle nie powinny informować. W najlepszym wypadku ten rodzaj badania może dać hipotezę do przetestowania. Badacze porównali  w sumie aż po cztery jabłka z dwóch sadów, jednego organicznego i drugiego konwencjonalnego. Już tutaj zaczyna się problem.


Wszystkie jabłka były jednej odmiany, nie możemy więc uogólniać wyników na inne odmiany. Co gorsza jednak, porównano tylko dwa sady. Nawet gdyby wzięli po tysiąc jabłek z każdego sadu, nadal porównywali tylko dwa sady. Elisabeth M Bik, badaczka mikrobioty,  już komentowała to badanie, wskazując, że:

Na przykład, sady mogły mieć inne nasłonecznienie, cechy gleby, wiek drzew, techniki zbiorów i warunki przechowywania itd. Wszystkie te parametry nie są związane z organiczną kontra konwencjonalną uprawą, niemniej mogły mieć duży wpływ na skład mikrobiomu.  

No właśnie. Jest wiele zmiennych i badacze nie mają absolutnie żadnego sposobu na wyizolowanie organicznej uprawy jako zmiennej, która koreluje z wszystkimi zmianami, jakie zobaczyli. Co gorsza – a nie mam pojęcia, dlaczego to zrobili – organiczne jabłka zostały zbadane świeżo po zerwaniu, podczas gdy konwencjonalne jabłka zmagazynowano w plastiku przed zbadaniem. Dlaczego wprowadzili kolejną zmienną? Bakteryjne populacje z pewnością zmieniają się z czasem po zerwaniu i zależnie od warunków przechowywania.


Zasadniczo więc wyniku tych badań nie da się interpretować jeśli chodzi o organiczną kontra konwencjonalną uprawę.


Następnie autorzy próbują wyciągać wnioski o korzystnych efektach zdrowotnych z konsumowania bakteryjnych gatunków w jabłkach organicznych kontra konwencjonalnych.  Tutaj problem polega na tym, że dane absolutnie nie popierają żadnych takich wniosków. Choć istnieją badania dotyczące używania probiotyków, te badania nadal są wstępne i jak dotąd korzyści były skrajnie skromne. Istnieją  tylko dwie sytuacje, gdzie jest rozsądny dowód korzyści, ale nawet tutaj korzyści są bardzo ograniczone – związana z przyjmowaniem antybiotyków biegunka (AAD) i zespół jelita drażliwego.


W sprawie AAD, tutaj jest niedawne podsumowanie badania z NIH:

Wykazano, że zarówno Lactobacillus rhamnosus GG, jak i Saccharomyces boulardii redukują ryzyko AAD. W systematycznym przeglądzie i metaanalizie 12 RCT z, w sumie, 1499 dziećmi i dorosłymi, terapia Lactobacillus rhamnosus GG (4 x 108 do 12 x 1010 CFU) w porównaniu do placebo lub braku dodatkowej terapii przez 10 dni do 3 miesięcy redukuje ryzyko AAD u pacjentów leczonych antybiotykami z 22,4% do 12,3%. Jednak, kiedy 445 dzieci i 1052 dorosłych oceniano osobno, różnica była statystycznie istotna tylko dla dzieci. Chociaż optymalna dawka Lactobacillus rhamnosus GG nie jest jasna, 1 do 2 x 1010 CFU/dziennie redukuje ryzyko ADD u dzieci o 71%. Przyjmowanie probiotyków w ciągu 2 dni od pierwszej dawki antybiotyków jest skuteczniejsze niż przyjmowanie ich później.

Zasadniczo więc, jeśli jesteś dzieckiem w szpitalu i zaczynasz przyjmować probiotyk z lactobacillus w ciągu dwóch dni od rozpoczęcia kuracji pewnymi (nie wszystkimi) antybiotykami, może to zmniejszyć ryzyko, że dostaniesz ADD. We wszystkich innych wypadkach korzyści dla ADD były statystycznie nieistotne. Dla zespołu jelita drażliwego badania nadal są wstępne, ale metaanalizy pokazują na możliwą, skromną korzyść. Bada się obecnie inne potencjalne korzyści, ale dane są zbyt wstępne, by czynić jakiekolwiek rekomendacje.


Ale - i to jest kluczowe – nie ma żadnych dowodów ani żadnego prawdopodobnego mechanizmu na to, że przyjmowanie probiotyków rutynowo przez zdrowych ludzi daje jakiekolwiek ogólne korzyści zdrowotne. Twój układ pokarmowy jest skolonizowany przez stabilny ekosystem bakterii obejmujący około 100 gatunków. Dodawanie nowych bakterii do tego systemu ma niewielki lub zerowy efekt. I o to właśnie chodzi – te bakterie wypychają wszystkie nowe bakterie, stanowiąc warstwę ochronną przeciwko wszystkim tym milionom bakterii, jakie codziennie konsumujemy wraz z żywnością.


Dlatego nie ma absolutnie żadnego powodu do sądzenia, że istnieje jakaś różnica zdrowotna między zjadaniem różnego rodzaju jabłek z różnymi gatunkami i ilościami bakterii. To badanie nie zmienia tego wniosku i relacjonowano je w sposób bardzo wprowadzający w błąd i nieodpowiedzialny. 


I nie zjadaj pestek jabłek. Zawierają one amigdalinę, która po strawieniu zamienia się w cyjanek. Człowiek przeciętnej wagi musiałby zjeść około dwóch szklanek zmielonych ziaren jabłka, żeby otrzymać śmiertelną dawkę, ale mniejsze ilości mogą spowodować mdłości i bóle głowy. Nie ma więc żadnego ryzyka przy zjedzeniu jednego jabłka, ale pamiętajcie, co proponują niektóre doniesienia – regularne zjadanie jabłek wraz z ogryzkiem i nasionami. Jak powiedziałem, nie ma to żadnych dowiedzionych korzyści zdrowotnych, a cyjanek z nasion może zacząć się kumulować.

 

W ostatecznym rachunku więc jest to kolejne marne badanie, które nie pokazuje niczego przekonującego i jest przedstawiane dla promowania narracji, że produkty organiczne są zdrowsze niż produkty konwencjonalne. Ponad pół wieku badań nie wykryło jednak żadnych wyraźnych korzyści zdrowotnych organicznej żywności, a przecież to jest główny powód tego, że ludzie ją wybierają i płacą za nią więcej. Okropne relacjonowanie badań takich właśnie jak to jest tego główną przyczyną.

 

Bad Science Promoting Organic Apples

NeuroLogica, 5 sierpnia 2019

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska

 



Steven Novella 

Neurolog, wykładowca na Yale University School of Medicine. Przewodniczący i współzałożyciel New England Skeptical Society. Twórca popularnych (cotygodniowych) podkastów o nauce The Skeptics’ Guide to the Universe. Jest również dyrektorem Science-Based Medicine będącej częścią James Randi Educational Foundation (JREF), członek Committee for Skeptical Inquiry (CSI) oraz członek założyciel Institute for Science in Medicine. Prowadzi blog Neurologica.

Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj






Nauka

Znalezionych 1474 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Kameleon przekazuje różne informacje różnymi częściami ciała   Yong   2013-12-14
Paradoksalne cechy genetyki inteligencji   Ridley   2013-12-18
Wielki skandal z biopaliwami   Lomborg   2013-12-19
Przedwczesna wiadomość o śmierci samolubnego genu   Coyne   2013-12-22
Czy jest życie na Europie?   Ridley   2013-12-22
Nowa data udomowienia kotów: około 5300 lat temu – i to w Chinach   Coyne   2013-12-26
Na Zeusa, natura jest przeżarta rują i korupcją   Koraszewski   2013-12-26
Proces cywilizacji   Ridley   2013-12-28
Jak karakara wygrywa z osami   Cobb   2013-12-29
Żebropławy, czyli dziwactwa ewolucji   Coyne   2013-12-30
Czy może istnieć sztuka bez artysty?    Wadhawan   2013-12-30
Zderzenie mentalności   Koraszewski   2014-01-01
Skrzydlaci oszuści i straż obywatelska   Young   2014-01-02
Delfiny umyślnie narkotyzują się truciznami rozdymków   Coyne   2014-01-04
Długi cień anglosfery   Ridley   2014-01-05
Ciemna materia genetyki psychiatrycznej   Zimmer   2014-01-06
Co czyni nas ludźmi?   Dawkins   2014-01-07
Twoja choroba na szalce   Yong   2014-01-08
Czy mamut włochaty potrzebuje adwokata?   Zimmer   2014-01-09
Pradawne rośliny kwitnące znalezione w bursztynie   Coyne   2014-01-10
Ratując gatunek możesz go niechcący skazać   Yong   2014-01-11
Ewolucja ukryta w pełnym świetle   Zimmer   2014-01-13
Koniec humanistyki?   Coyne   2014-01-15
Jak poruszasz nogą, która kiedyś była płetwą?   Yong   2014-01-16
Jak wyszliśmy na ląd, kość za kością   Zimmer   2014-01-19
Twoja wewnętrzna mucha   Cobb   2014-01-22
Ukwiał żyje w antarktycznym lodzie!   Coyne   2014-01-25
Dlaczego poligamia zanika?   Ridley   2014-01-26
Wspólne pochodzenie sygnałów płodności   Cobb   2014-01-28
Ewolucja i Bóg   Coyne   2014-01-29
O delfinach, dużych mózgach i skokach logiki   Yong   2014-01-30
Dziennikarski „statek upiorów” Greg Mayer   Mayer   2014-01-31
Dlaczego leniwce wypróżniają się na ziemi?   Bruce Lyon   2014-02-02
Moda na kopanie nauki   Coyne   2014-02-03
Neandertalczycy: bliscy obcy   Zimmer   2014-02-05
O pochodzeniu dobra i zła   Coyne   2014-02-05
Sposób znajdowania genów choroby   Yong   2014-02-07
Czy humaniści boją się nauki?   Coyne   2014-02-07
Kiedy zróżnicowały się współczesne ssaki łożyskowe?   Mayer   2014-02-10
O przyjaznej samolubności   Koraszewski   2014-02-12
Skąd wiesz, że znalazłeś je wszystkie?   Zimmer   2014-02-15
Nauka odkrywa nową niewiedzę o przeszłości   Ridley   2014-02-18
Żyjące gniazdo?   Zimmer   2014-02-19
Planeta tykwy pospolitej   Zimmer   2014-02-21
Nowe niezwykłe skamieniałości typu “Łupki z Burgess”   Coyne   2014-02-22
Dziennik z Mozambiku: Pardalota   Naskręcki   2014-02-23
Wskrzeszona odpowiedź z kredy na “chorobę królów”   Yong   2014-02-26
Dziennik z Mozambiku: Sybilla     2014-03-01
Spojrzeć ślepym okiem   Yong   2014-03-02
Intelektualne danie dnia  The Big Think   Coyne   2014-03-04
Przeczołgać się przez mózg i nie zgubić się   Zimmer   2014-03-05
Gdzie podziewają się żółwiki podczas zgubionych lat?   Yong   2014-03-10
Supergen, który maluje kłamcę   Yong   2014-03-14
Idea, którą pora oddać na złom   Koraszewski   2014-03-15
Zwycięstwa bez chwały   Ridley   2014-03-17
Twarde jak skała   Naskręcki   2014-03-18
Pasożyty informacyjne   Zimmer   2014-03-19
Seymour Benzer: humor, historia i genetyka   Cobb   2014-03-21
Kto to był Per Brinck?   Naskręcki   2014-03-23
Potrafimy rozróżnić między przynajmniej bilionem zapachów   Yong   2014-03-25
Godzina Ziemi czyli o celebrowaniu ciemności   Lomborg   2014-03-27
Słonie słyszą więcej niż ludzie   Yong   2014-03-30
Niebo gwiaździste nade mną, małpa włochata we mnie   Koraszewski   2014-03-31
Wielkoskrzydłe   Naskręcki   2014-04-02
Najstarsze żyjące organizmy   Coyne   2014-04-03
Jak zmienić bakterie jelitowe w dziennikarzy   Yong   2014-04-06
Eureka! Sprytne wrony to odkryły   Coyne   2014-04-07
Sukces upraw GM w Indiach   Lomborg   2014-04-09
Wirus, który sterylizuje owady, ale je pobudza   Yong   2014-04-12
Przystosować się do zmiany klimatu   Ridley   2014-04-14
Jeden oddech, który zmienił planetę   Naskręcki   2014-04-16
Najgorsze w karmieniu komarów jest czekanie   Yong   2014-04-17
Kłopotliwa podróż w przyszłość   Ridley   2014-04-19
Pierwsze spojrzenie na mikroby współczesnych łowców zbieraczy     2014-04-23
Seksizm w nauce o jaskiniowych owadach   Coyne   2014-04-26
Musza bakteria zaprasza inne muszki na uczty owocowe   Yong   2014-04-27
Zachwycający rabuś, który liczy sto milionów lat   Cobb   2014-04-28
Mądrość (małych) tłumów   Zimmer   2014-04-29
Tak bada się ewolucję inteligencji u zwierząt   Yong   2014-05-02
Fantastyczna mimikra tropikalnego pnącza   Coyne   2014-05-03
Dlaczego większość zasobównie wyczerpuje się   Ridley   2014-05-04
Pomidory tworzą pestycydy z zapachu swoich sąsiadów   Yong   2014-05-07
Potrawy z pasożytów   Zimmer   2014-05-08
Technologia jest często matką nauki, a nie odwrotnie   Ridley   2014-05-09
Montezuma i jego flirty   Coyne   2014-05-11
Insekt dziedziczy mikroby z plemnika taty   Yong   2014-05-12
Polowanie na nietoperze   Naskręcki   2014-05-14
Zmień swoje geny przez zmianę swojego życia   Coyne   2014-05-15
Obrona śmieciowego DNA   Zimmer   2014-05-17
Gdzie są badania zwierzęcych wagin?   Yong   2014-05-20
Niemal ssaki   Naskręcki   2014-05-21
Zobaczyć jak splątane są gałęzie drzewa   Zimmer   2014-05-23
Dlaczego ramiona ośmiornicy nie plączą się   Yong   2014-05-24
Niezwykły pasikonik szklany   Naskręcki   2014-05-27
Wąż zgubiony i ponownie odnaleziony   Mayer   2014-05-28
Niespodziewani krewni mamutaków   Yong   2014-05-30
Trochę lepszy  świat   Ridley   2014-05-31
Tam, gdzie są ptaki   Mayer   2014-06-01
Ewolucja, ptaki i kwiaty   Coyne   2014-06-02
Jestem spełniony   Naskręcki   2014-06-04

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk