Prawda

Sobota, 4 maja 2024 - 21:33

« Poprzedni Następny »


Zła nauka promuje organiczne jabłka


Steven Novella 2019-08-19


Czy źle jemy jabłka? Tytuł w ABC News brzmi: If you aren’t eating the whole apple, you might be eating it the wrong way, a study finds [Jeśli nie jesz całego jabłka, możesz je jeść w zły sposób, stwierdza badanie]. Relacja opiera się na tym badaniu, które jest porównaniem bakteryjnej zawartości różnych części jabłek oraz porównaniem jabłek uprawianych organicznie i konwencjonalnie. W badaniu stwierdzono, że istnieje różny zestaw bakteryjny między organicznymi a konwencjonalnymi jabłkami oraz że ogryzek i nasiona jabłek zawierają dziesięć razy więcej bakterii niż miąższ.

 Autorzy wnioskują:

“Ponadto, organiczne jabłka mogą dawać korzystne skutki zdrowotne konsumentom, drzewu i środowisku w odróżnieniu od konwencjonalnych jabłek, w których znaleziono potencjalne patogeny żywnościowe”.

W tym wniosku widzimy wszystkie znajome problemy, na które tak często narzekam, zaczynając od faktu, że absolutnie nie jest uzasadniony przez rzeczywiste dane. Po pierwsze, jest to małe, wstępne badanie tego rodzaju, o jakim media w ogóle nie powinny informować. W najlepszym wypadku ten rodzaj badania może dać hipotezę do przetestowania. Badacze porównali  w sumie aż po cztery jabłka z dwóch sadów, jednego organicznego i drugiego konwencjonalnego. Już tutaj zaczyna się problem.


Wszystkie jabłka były jednej odmiany, nie możemy więc uogólniać wyników na inne odmiany. Co gorsza jednak, porównano tylko dwa sady. Nawet gdyby wzięli po tysiąc jabłek z każdego sadu, nadal porównywali tylko dwa sady. Elisabeth M Bik, badaczka mikrobioty,  już komentowała to badanie, wskazując, że:

Na przykład, sady mogły mieć inne nasłonecznienie, cechy gleby, wiek drzew, techniki zbiorów i warunki przechowywania itd. Wszystkie te parametry nie są związane z organiczną kontra konwencjonalną uprawą, niemniej mogły mieć duży wpływ na skład mikrobiomu.  

No właśnie. Jest wiele zmiennych i badacze nie mają absolutnie żadnego sposobu na wyizolowanie organicznej uprawy jako zmiennej, która koreluje z wszystkimi zmianami, jakie zobaczyli. Co gorsza – a nie mam pojęcia, dlaczego to zrobili – organiczne jabłka zostały zbadane świeżo po zerwaniu, podczas gdy konwencjonalne jabłka zmagazynowano w plastiku przed zbadaniem. Dlaczego wprowadzili kolejną zmienną? Bakteryjne populacje z pewnością zmieniają się z czasem po zerwaniu i zależnie od warunków przechowywania.


Zasadniczo więc wyniku tych badań nie da się interpretować jeśli chodzi o organiczną kontra konwencjonalną uprawę.


Następnie autorzy próbują wyciągać wnioski o korzystnych efektach zdrowotnych z konsumowania bakteryjnych gatunków w jabłkach organicznych kontra konwencjonalnych.  Tutaj problem polega na tym, że dane absolutnie nie popierają żadnych takich wniosków. Choć istnieją badania dotyczące używania probiotyków, te badania nadal są wstępne i jak dotąd korzyści były skrajnie skromne. Istnieją  tylko dwie sytuacje, gdzie jest rozsądny dowód korzyści, ale nawet tutaj korzyści są bardzo ograniczone – związana z przyjmowaniem antybiotyków biegunka (AAD) i zespół jelita drażliwego.


W sprawie AAD, tutaj jest niedawne podsumowanie badania z NIH:

Wykazano, że zarówno Lactobacillus rhamnosus GG, jak i Saccharomyces boulardii redukują ryzyko AAD. W systematycznym przeglądzie i metaanalizie 12 RCT z, w sumie, 1499 dziećmi i dorosłymi, terapia Lactobacillus rhamnosus GG (4 x 108 do 12 x 1010 CFU) w porównaniu do placebo lub braku dodatkowej terapii przez 10 dni do 3 miesięcy redukuje ryzyko AAD u pacjentów leczonych antybiotykami z 22,4% do 12,3%. Jednak, kiedy 445 dzieci i 1052 dorosłych oceniano osobno, różnica była statystycznie istotna tylko dla dzieci. Chociaż optymalna dawka Lactobacillus rhamnosus GG nie jest jasna, 1 do 2 x 1010 CFU/dziennie redukuje ryzyko ADD u dzieci o 71%. Przyjmowanie probiotyków w ciągu 2 dni od pierwszej dawki antybiotyków jest skuteczniejsze niż przyjmowanie ich później.

Zasadniczo więc, jeśli jesteś dzieckiem w szpitalu i zaczynasz przyjmować probiotyk z lactobacillus w ciągu dwóch dni od rozpoczęcia kuracji pewnymi (nie wszystkimi) antybiotykami, może to zmniejszyć ryzyko, że dostaniesz ADD. We wszystkich innych wypadkach korzyści dla ADD były statystycznie nieistotne. Dla zespołu jelita drażliwego badania nadal są wstępne, ale metaanalizy pokazują na możliwą, skromną korzyść. Bada się obecnie inne potencjalne korzyści, ale dane są zbyt wstępne, by czynić jakiekolwiek rekomendacje.


Ale - i to jest kluczowe – nie ma żadnych dowodów ani żadnego prawdopodobnego mechanizmu na to, że przyjmowanie probiotyków rutynowo przez zdrowych ludzi daje jakiekolwiek ogólne korzyści zdrowotne. Twój układ pokarmowy jest skolonizowany przez stabilny ekosystem bakterii obejmujący około 100 gatunków. Dodawanie nowych bakterii do tego systemu ma niewielki lub zerowy efekt. I o to właśnie chodzi – te bakterie wypychają wszystkie nowe bakterie, stanowiąc warstwę ochronną przeciwko wszystkim tym milionom bakterii, jakie codziennie konsumujemy wraz z żywnością.


Dlatego nie ma absolutnie żadnego powodu do sądzenia, że istnieje jakaś różnica zdrowotna między zjadaniem różnego rodzaju jabłek z różnymi gatunkami i ilościami bakterii. To badanie nie zmienia tego wniosku i relacjonowano je w sposób bardzo wprowadzający w błąd i nieodpowiedzialny. 


I nie zjadaj pestek jabłek. Zawierają one amigdalinę, która po strawieniu zamienia się w cyjanek. Człowiek przeciętnej wagi musiałby zjeść około dwóch szklanek zmielonych ziaren jabłka, żeby otrzymać śmiertelną dawkę, ale mniejsze ilości mogą spowodować mdłości i bóle głowy. Nie ma więc żadnego ryzyka przy zjedzeniu jednego jabłka, ale pamiętajcie, co proponują niektóre doniesienia – regularne zjadanie jabłek wraz z ogryzkiem i nasionami. Jak powiedziałem, nie ma to żadnych dowiedzionych korzyści zdrowotnych, a cyjanek z nasion może zacząć się kumulować.

 

W ostatecznym rachunku więc jest to kolejne marne badanie, które nie pokazuje niczego przekonującego i jest przedstawiane dla promowania narracji, że produkty organiczne są zdrowsze niż produkty konwencjonalne. Ponad pół wieku badań nie wykryło jednak żadnych wyraźnych korzyści zdrowotnych organicznej żywności, a przecież to jest główny powód tego, że ludzie ją wybierają i płacą za nią więcej. Okropne relacjonowanie badań takich właśnie jak to jest tego główną przyczyną.

 

Bad Science Promoting Organic Apples

NeuroLogica, 5 sierpnia 2019

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska

 



Steven Novella 

Neurolog, wykładowca na Yale University School of Medicine. Przewodniczący i współzałożyciel New England Skeptical Society. Twórca popularnych (cotygodniowych) podkastów o nauce The Skeptics’ Guide to the Universe. Jest również dyrektorem Science-Based Medicine będącej częścią James Randi Educational Foundation (JREF), członek Committee for Skeptical Inquiry (CSI) oraz członek założyciel Institute for Science in Medicine. Prowadzi blog Neurologica.

Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj






Nauka

Znalezionych 1476 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Tajemnice życia płodowego   Zimmer   2014-06-07
Czy ludzkość zmierza w kierunku kanibalizmu?   Lomborg   2014-06-09
Milczenie świerszczy   Yong   2014-06-11
Maccartyzm w klimatologii   Lomborg   2014-06-12
Życie w powiększeniu   Zimmer   2014-06-13
Pół miliarda lat samobójstw   Yong   2014-06-14
Amfisbeny   Naskręcki   2014-06-16
Pająk upodabnia się do ptasich odchodów   Coyne   2014-06-17
Tajemny składnik młodej krwi: oksytocyna?   Zimmer   2014-06-18
Architektura żywych budowli   Yong   2014-06-20
Krótko żyjące zwierzęta i bardzo stare rośliny   Zimmer   2014-06-21
Pająki społeczne wybierają swoje kariery   Yong   2014-06-23
Skrzydlata rzeka   Zimmer   2014-06-25
Dziwaczne, wysysające krew czerwie jurajskie   Cobb   2014-06-28
Zaproszenie na wspólne polowanie   Yong   2014-06-30
Marnie napisany artykuł o uroczym gryzoniu   Coyne   2014-07-03
Jak przypadek pomógł znaleźć sposób na suszę   Klein Leichman   2014-07-04
Przespać atak antybiotyku   Yong   2014-07-06
Uprawy GM są dobre dla środowiska     2014-07-08
Trawa w uchu. Ale po co?   Coyne   2014-07-09
Zoo w gębie   Zimmer   2014-07-10
Suplementem diety wampira   Yong   2014-07-11
Seks z wymarłym ludem dał gen życia na wysokości   Yong   2014-07-15
Lot przez przestrzeń wewnętrzną   Zimmer   2014-07-17
Osa, która zatyka wejście do gniazda trupami mrówek   Yong   2014-07-18
Czym jest nauka i dlaczego ma nas obchodzić?   Sokal   2014-07-22
Nowy, opierzony i czteroskrzydły dinosaur   Coyne   2014-07-23
Oglądanie oceanu brzęczącym nosem   Zimmer   2014-07-26
OLBRZYMI owad wodny (i kilka innych)   Coyne   2014-07-28
Najbardziej zdumiewające oczy w przyrodzie   Yong   2014-07-29
Czy jaszczurka “widzi” skórą   Yong   2014-08-02
Nowy opierzony dinozaur sugeruje, że większość dinozaurów miała pióra   Coyne   2014-08-03
Ewolucja łożyska a seksualna zimna wojna   Yong   2014-08-04
Energia odnawialna nie działa   Ridley   2014-08-07
Czy istnieje darwinowskie wyjaśnienie ludzkiej kreatywności?   Dennett   2014-08-08
Gry zespołowe plemników   Yong   2014-08-09
Oko ciemieniowe hatterii   Mayer   2014-08-10
Osobisty mikrobiom w cyfrach   Zimmer   2014-08-14
Izraelska koszulka EKG monitoruje serca, ratuje życie   Shamah   2014-08-17
Grantowie na Galápagos i ich hybrydowe gatunki   Coyne   2014-08-18
Ośmiornica dba o swoje jaja przez 53 miesiące, a potem umiera   Yong   2014-08-20
Cuda genetyki: arbuz bez pestek   Coyne   2014-08-25
Utracony sposób tworzenia ciał przed istnieniem  szkieletów i muszli   Yong   2014-08-26
Usunięcie obrzydzenia z medycyny mikrobiomowej   Zimmer   2014-08-28
Tysiąc współpracujących, samorganizujących się robotów   Yong   2014-08-30
Nogoprządki   Naskręcki   2014-09-01
Drzewo zapachów   Zimmer   2014-09-02
Sposób szczura na trujący pokarm   Yong   2014-09-05
Raczkowanie w ewolucji   Zimmer   2014-09-06
Zmieniająca kolor płachta zainspirowana skórą ośmiornicy   Yong   2014-09-08
Erotyczna doniosłość bioder walenia   Zimmer   2014-09-11
Co słychać w sprawie globalnego ocieplenia?   Ridley   2014-09-14
Foki mogły przenieść gruźlicę do Nowego Świata   Yong   2014-09-16
Jak kolibry odzyskały utracone przez ptaki odczuwanie słodyczy   Yong   2014-09-19
Ochrona zagrożonych węży wymaga ochrony węży jadowitych   Yong   2014-09-22
Uo, zaklinacz deszczu   Naskręcki   2014-09-23
Co wypadające dyski mówią nam o 700 milionach lat ewolucji   Zimmer   2014-09-24
O korzyściach przypadkowego kolekcjonowania okazów   Naskręcki   2014-09-28
Pradawnym płazom odrastały kończyny   Coyne   2014-09-29
Trawienny drapacz chmur   Yong   2014-09-30
Ofiary naszych ułomności   Naskręcki   2014-10-02
Jak dotarliśmy do teraźniejszości   Ridley   2014-10-05
Dlaczego kod genetyczny nie jest uniwersalny   Cobb   2014-10-06
Ukryte przed wzrokiem zoo w Central Park   Zimmer   2014-10-09
Specjacja sympatryczna we wnętrzu cykady   Yong   2014-10-10
Nocny stukot małych kopyt   Naskręcki   2014-10-12
Wojna domowa w ludzkim genomie     2014-10-13
Penetrujący jaskinie robot-wąż wzorowany na grzechotnikach rogatych   Yong   2014-10-19
Dowody ewolucji: wideo i nieco dłuższy wywód   Coyne   2014-10-22
O wyższości lepszego nad gorszym   Zimmer   2014-10-26
Powódź pożyczonych genów u powstania maleńkich ekstremistów   Yong   2014-10-30
Tak, neandertalczycy to my!   Mayer   2014-11-04
Zgarbowate   Naskręcki   2014-11-10
Facet od nauki przeciwko GMO   Coyne   2014-11-12
Figę dostaje ten kto rano wstaje   Yong   2014-11-13
Mrówki, altruizm i poświęcenie   Ridley   2014-11-14
Norowirus: doskonały patogen wyłania się z cienia   Zimmer   2014-11-15
Siedem narzędzi myślenia   Dennett   2014-11-19
Ciężarna wężyca przygotowuje się do macierzyństwa   Yong   2014-11-20
Naturalność życia rodzinnego?   Zimmer   2014-11-25
Genetyka kocich łat   Coyne   2014-11-26
Świat RNA   Cobb   2014-11-27
Dymorfizm płciowy i ideologia   Coyne   2014-12-01
Gdy mutację przeciwstawić infekcji – od anemii sierpowatej do Eboli   Lewis   2014-12-02
Nasze wewnętrzne pióra   Zimmer   2014-12-03
Nie wszystkie muchy latają   Naskręcki   2014-12-04
Jest tuż za tobą! Czy to duch, czy robot?   Yong   2014-12-06
Najstarsza jak dotąd identyfikacja medycyny sądowej   Coyne   2014-12-10
Samoloty bez pilotów i samochody bez kierowców   Ridley   2014-12-11
Tworzenie dowodów w oparciu o politykę   Ridley   2014-12-16
Pisklę przypominające wyglądem i zachowaniem trującą gąsienicę   Coyne   2014-12-18
Wierzący nagradzani za życia   Coyne   2014-12-21
Nietoperze owocożerne także mają sonar (ale niezbyt dobry)   Yong   2014-12-22
Implanty WiFi do mózgu dla rąk robota   Zimmer   2014-12-25
Naukowcy wprowadzają nową tradycję kulturową dzikim sikorkom   Yong   2014-12-26
List do władz Uniwersytetu  Harvarda   Pinker   2014-12-26
Dlaczego zwierzęta są urocze?   Coyne   2014-12-30
Dlaczego te dziwaczne owady sygnalizują ostrzeżenie po ataku?   Yong   2014-12-31
Leniwce i pancerniki widzą czarno-biały świat   Yong   2015-01-06
Ogony CAT osłabiają centralny dogmat – dlaczego ma to znaczenie i dlaczego nie ma   Cobb   2015-01-08

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk