Prawda

Niedziela, 19 maja 2024 - 21:36

« Poprzedni Następny »


Problemy z organiczną żywnością i badaniem raka


Steven Novella 2018-10-31


Jednym z frustrujących aspektów tego, jak przedstawiane są informacje o nauce w mediach głównego nurtu, jest to, że skomplikowane badanie z bardzo niejasnymi wynikami przedstawiane jest z wprowadzającą w błąd tezą podstawową. Większość ludzi czyta tylko nagłówek lub może pierwszy akapit, żeby nabrać jakiegoś pojęcia o istocie badania naukowego. Nie czytają całości, żeby dowiedzieć się ważnych szczegółów ani nie szukają samego badania.

Jest to szczególnie problematyczne, kiedy badanie jest wstępne lub kiedy wnioski autora wprowadzają w błąd lub wykazują uprzedzenia.


Najnowszym przykładem tego jest badanie związku między konsumpcją organicznej żywności a ryzykiem zachorowania na raka. CNN poinformowało, że badanie wykazuje: “Możesz zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka przez jedzenie organicznej [żywności], mówi nowe badanie”. Nie – nie to wykazuje badanie.

 

Samo badanie nie jest złe jak na to, czym jest, ale można z niego wyciągnąć tylko bardzo ograniczone wnioski i ma pewne poważne ograniczenia. Badacze analizowali francuską bazę danych dotyczącą dobrej konsumpcji, NutriNet-Santé Prospective Cohort Study. Poprosili wolontariuszy o wypełnianie dzienników żywnościowych przez trzy dni, poinformowali o konsumpcji żywności organicznej, zebrali dane demograficzne i inne o stylu życia, a następnie śledzili ich przez cztery lata używając różnych metod do wykrycia wypadków raka.  

 

Znaleźli negatywny związek między konsumpcją żywności organicznej a ryzykiem raka tylko dla grupy o najwyższej konsumpcji żywności organicznej i tylko dla tych z ogólnie niską do średniej jakością diety oraz tylko dla dwóch rodzajów raka (raka piersi po menopauzie i chłoniaka nieziarniczego). To nie są spójne lub przekonujące wyniki. Choć próbowali wziąć pod uwagę zakłócające zmienne, złożoność tego badania zasadniczo to uniemożliwia. I dlatego nie jest możliwa interpretacja tych wyników z jakąkolwiek pewnością.


Dla wyjaśnienia – to jest tylko badanie obserwacyjne. To znaczy, że nie możemy wyciągać jakichkolwiek pewnych wniosków o przyczynie i skutku, a tylko patrzeć na korelacje. Ponadto, korelacje są niezmiernie skomplikowane. Są to problemy, które moim zdaniem czynią, że nie da się interpretować wyników.


Tutaj jest najdziwniejszy wynik:

Połączenie wysokiej jakości diety i częstego konsumowania żywności organicznej nie wydaje się być związane ze zmniejszonym ryzykiem raka ogólnie w porównaniu do diety o niskiej jakości i rzadkiego konsumowania żywności organicznej. Znaleziono negatywny związek między ryzykiem raka a połączeniem niskiej do średniej jakości diety z wysoką częstotliwością konsumpcji żywności organicznej.  (eTabela 6 w Aneksie).

Trudno powiedzieć, co to znaczy. Biorąc to za dobrą monetę, wydaje się to znaczyć, że jeśli twoja dieta jest dobra, zamiana na organiczną żywność niczego nie dodaje. Jeśli twoja dieta jest niskiej lub średniej jakości, to jedzenie organicznej żywności może być związane z niższym ryzykiem zachorowania na raka. Ale potencjał dla czynników zakłócających jest olbrzymi.


Ponadto uczestnicy tego badania nie byli dobrani losowo – byli wolontariuszami. ¾ z nich to były kobiety, które ogólnie są bardziej skłonne do konsumowania organicznej żywności. Z raportu: 

Wyższa konsumpcja organicznej żywności była pozytywnie związana z płcią żeńską, wysokim statusem zawodowym i miesięcznym dochodem na jednostkę w gospodarstwie domowym, wykształceniem  wyższym, fizyczną aktywnością i statusem byłego palacza (Tabela 1).

Próbowali wziąć pod uwagę te czynniki, ale nie jest to naprawdę możliwe w tego rodzaju badaniu. Uczestnicy tego badania, którzy byli wolontariuszami, nie zaś ludźmi wybranymi losowo, wyraźnie zachowywali się inaczej niż ogólna populacja. Można wychwycić część ich zachowań, ale nie wszystkie.


Moim metodologicznym zastrzeżeniem jest to, że nie ma wzmianki o kontrolowaniu wielu zmiennych i porównań. Kiedy patrzysz na wiele wyników i wiele potencjalnych związków, stwierdzenie, że jeden czy dwa są znaczące, nie zaskakuje.


Tutaj jest fatalna wada, którą sami przyznają:

“Należy wspomnieć o pewnych ograniczeniach naszego badania. Po pierwsze, nasze analizy opierają się na wolontariuszach, którzy prawdopodobnie są ludźmi szczególnie świadomymi spraw zdrowia, ograniczając w ten sposób możliwość uogólniania naszych wyników. Uczestnikami NutriNet-Santé są częściej kobiety, ludzie o wysokim wykształceniu i wykazujący zdrowsze zachowanie w porównaniu do populacji Francji. Te czynniki mogły prowadzić do niższej częstotliwości zachorowań na raka niż w szacunkach krajowych, jak również wyższych poziomów konsumpcji żywności organicznej w naszej próbie.   

Przyznają także, że ich wyniki nie zgadzają się ze znacznie większym Million Women Study, które obejmowało 623 080 kobiet w Wielkiej Brytanii i piszą:

W tym dużym, prospektywnym badaniu było niewiele lub w ogóle nie było zmniejszenia przypadków rak związanego z konsumpcją żywności organicznej, być może tylko z wyjątkiem chłoniaka nieziarniczego.

W programie CNN nie było wzmianki o tym dużym badaniu.


To badanie reprezentuje także główny problem, jaki mam z organicznym rolnictwem – jest to fałszywa dychotomia oparta na odwołaniu się do błędu naturalistycznego. Autorzy wyciągają wniosek, że ich badanie sugeruje promowanie konsumpcji organicznej żywności jako możliwego sposobu zmniejszenia zachorowań na raka. Ich badanie nie jest jednak w stanie pokazać tego, a nawet gdyby były jakieś rzeczywiste sygnały w ich zabałaganionych danych, to jest to błędne podejście.


Promowanie organicznej żywności nie jest racjonalne. Po prostu nie mamy ziemi ani naturalnych nawozów, by wyżywić jakąś znaczącą część świata organiczną żywnością. Ponadto organiczne lobby zajmuje nienaukowe stanowisko w wielu sprawach, takich jak sprzeciwianie się konserwacji żywności przez jej napromienienie i wszelkiej modyfikacji genetycznej. Jest to umowa wiązana z mnóstwem nonsensu i pseudonauki.


Potrzebne nam jest obiektywne, oparte na dowodach spojrzenie na każdą poszczególną zmienną. Z pewnością jest możliwe, że pewne pestycydy powodują negatywne skutki zdrowotne przy obecnych poziomach ich używania (chociaż obecnie nie ma na to dowodów). Jeśli tak, to musimy dowiedzieć się, które i albo je wyeliminować, albo zmienić progi bezpieczeństwa. To w rzeczywistości robią różne agencje regulujące – monitorują dane naukowe i dopasowują odpowiednio progi bezpieczeństwa z szczodrymi marginesami.


Promowanie organicznego rolnictwa ma masę niezamierzonych, negatywnych konsekwencji. Produkty organiczne są zazwyczaj znacznie droższe i mogą zmniejszyć ogólną konsumpcję owoców i warzyw, jeśli ludzie unikają bardziej finansowo dostępnych produktów z powodu nieuzasadnionego strachu.  


Pamiętajmy także, że w organicznym rolnictwie wolno używać wielu pestycydów, tyle tylko, że muszą one być ”naturalne”.


Samo pojęcie organicznego rolnictwa jest pseudonaukową paplaniną. To badanie jest tylko jednym z przykładów dezorientacji, jaką tworzy.

 

Problems With That Organic Food and Cancer Study

23 października 2018

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska



Steven Novella 

Neurolog, wykładowca na Yale University School of Medicine. Przewodniczący i współzałożyciel New England Skeptical Society. Twórca popularnych (cotygodniowych) podkastów o nauce The Skeptics’ Guide to the Universe. Jest również dyrektorem Science-Based Medicine będącej częścią James Randi Educational Foundation (JREF), członek Committee for Skeptical Inquiry. (CSI) oraz członek założyciel Institute for Science in Medicine. Prowadzi blog Neurologica.
 

Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj




Komentarze
1. co... hipi 2018-11-03


Nauka

Znalezionych 1479 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Opadający liść, latający smok   Yong   2015-01-10
Nowotwory są konsekwencją wieku, a nie grzechu   Ridley   2015-01-11
Lekcja ewolucji: specjacja w akcji!   Coyne   2015-01-12
Epidemiologia   Feldman   2015-01-13
Aquilops, mały dinozaur, który wiele mógł   Farke   2015-01-15
Mózgi dwudysznych wcale nie są nudne   Farke   2015-01-18
Nasi przyjaźni rozkładacze drożdży   Yong   2015-01-19
Rok 2014 był świetny dla Hupehsuchia   Farke   2015-01-24
Czy mikrobiom może się zbuntować?   Zimmer   2015-01-28
Moje życie zwolennika łagodnego ocieplenia   Ridley   2015-01-29
Dan Brown - akomodacjonista   Coyne   2015-01-31
Towarzyskim małpom w zimie jest cieplej   Yong   2015-02-01
Miejsce dla Hallucigenii   Łopatniuk   2015-02-08
Frankenstein dziś  nie może wyjść i się bawić   Zimmer   2015-02-11
Skaczący DNA i ewolucja ciąży   Yong   2015-02-12
Mitochondrialna donacja jest cudowną możliwością   Ridley   2015-02-13
O pochodzeniu kolorowych twarzy małp   Yong   2015-02-16
Mimikra chemiczna u mszyc   Coyne   2015-02-19
Ogon ćmy i nietoperze   Coyne   2015-02-23
Nasze wewnętrzne wirusy: obecne od 40 milionów lat   Zimmer   2015-02-27
Jak wirus odry stał się mistrzem zarażania   Zimmer   2015-03-01
Łowienie mikrobów u podstaw niedożywienia   Yong   2015-03-03
Astrocyty tworzą nowe neurony po udarze   Łopatniuk   2015-03-04
Trzecia droga ewolucji? Nie sądzę   Coyne   2015-03-05
Nie igraj z odrą   Łopatniuk   2015-03-06
Myszy z wszczepionym ludzkim DNA mają większe mózgi   Yong   2015-03-09
Pasożytnicze osy zarażone kontrolującymi umysł wirusami   Zimmer   2015-03-10
Twój spadek po przodkach, drogi strunowcu   Łopatniuk   2015-03-12
Modliszka storczykowa: czy upodabnia się do storczyka?   Coyne   2015-03-13
Ebola przenoszona drogą kropelkową?   Zimmer   2015-03-17
Woda odskakuje od skóry gekona   Yong   2015-03-19
Czerwonogłowe muchy   Naskręcki   2015-03-22
Porywacze mitochondriów   Łopatniuk   2015-03-23
Jesteśmy błyskawicznymi rozgryzaczami liczb   Zimmer   2015-03-24
Seks paproci i kreacjoniści   Coyne   2015-03-27
Piersi i jajniki, czyli rak i święto błaznów   Łopatniuk   2015-03-28
Walenie po niewłaściwej stronie świata   Zimmer   2015-03-31
Paliwa kopalne nie są wyczerpane, nie są przestarzałe, nie są złe   Ridley   2015-04-01
Francis Crick był niesamowitym geniuszem   Coyne   2015-04-02
Matrioszki, czyli płód w płodzie (fetus in fetu)   Łopatniuk   2015-04-03
Jak ryba łyka pokarm na lądzie?   Yong   2015-04-04
Dobór krewniaczy pozostaje wartościowym narzędziem   Coyne   2015-04-06
Malaria pachnąca cytryną    Zimmer   2015-04-07
Nowotwory sprzed tysiącleci   Łopatniuk   2015-04-08
Nowa i dziwaczna, zmieniająca kształt żaba   Coyne   2015-04-10
Czy mleko matek może odżywiać manipulujące umysłem mikroby?   Yong   2015-04-14
Wczesna aborcja farmakologiczna – skuteczna i bezpieczna, a w Arizonie w dodatku – odwracalna   Łopatniuk   2015-04-15
Małpo ty moja   Koraszewski   2015-04-17
Jak często geny przeskakują między gatunkami?   Coyne   2015-04-18
Młode mysie matki i oksytocyna   Yong   2015-04-21
Ciąg dalszy sporu o dobór grupowy   Coyne   2015-04-22
Jak psy zdobywają nasze serca?   Yong   2015-04-23
Niebo gwiaździste nade mną   Łopatniuk   2015-04-24
Żywotne pytanie   Ridley   2015-04-25
Czy rozum jest “większy niż nauka”? Kiepska próba deprecjonowania nauki   Coyne   2015-04-28
Kiedy Darwin spotkał inną małpę   Zimmer   2015-04-30
Redagowanie ludzkich embrionów: Pierwsze próby   Zimmer   2015-05-04
Robaki i rak   Łopatniuk   2015-05-09
Nowe skamieniałości: najwcześniejszy na świecie znany ptak   Coyne   2015-05-12
Pradawny DNA czyni z prehistorii otwartą książkę   Ridley   2015-05-13
Chiński dinozaur miał skrzydła jak nietoperz i pióra   Yong   2015-05-14
Czy człowiek musiał wyewoluować?   Coyne   2015-05-15
Gigantyczne walenie mają super elastyczne nerwy   Yong   2015-05-18
Znikające badaczki, czyli Sophie Spitz była kobietą   Łopatniuk   2015-05-21
Bambusowi matematycy   Zimmer   2015-05-25
Pierwsza znana ryba ciepłokrwista   Coyne   2015-05-27
Puszek kłębuszek, zdobywca serduszek   Łopatniuk   2015-05-28
Jak powiększyć kapitał naturalny   Ridley   2015-05-30
Symbiotyczna katastrofa długoletniej cykady   Yong   2015-06-02
Przypuszczalnie złamana kość    Coyne   2015-06-04
Tajemnica kangurzych adopcji   Zimmer   2015-06-05
Proszalne mruczenie kota zawiera płacz, dźwięk bardziej naglący i nieprzyjemny niż normalne mruczenie   Coyne   2015-06-09
Jak afrykańskie obszary trawiaste utrzymują tak wiele roślinożernych?   Yong   2015-06-11
Co tam, panie, w anatomii, czyli mózg, naczynia limfatyczne i inne drobiazgi   Łopatniuk   2015-06-13
Uratujmy producentów zombi!   Zimmer   2015-06-15
Mikrob, który dokonał inwazji karaibskich raf koralowych   Yong   2015-06-16
Ekomodernizm i zrównoważona intensyfikacja     2015-06-17
Kości! Wszędzie kości!   Łopatniuk   2015-06-20
Cud? Ryba-piła urodzona z dziewiczej matki   Coyne   2015-06-23
Rozproszony potencjał umysłowy owadów społecznych   Yong   2015-06-27
Jak i dlaczego ta gąsienica gwiżdże?   Coyne   2015-06-30
Co mamy zrobić z neuroróżnorodnością?   Coyne   2015-07-02
Ser z czekoladą, czyli w kuchni u patologów   Łopatniuk   2015-07-04
Nadajniki GPS zapowiadają nową epokę w badaniu zachowań zwierząt   Yong   2015-07-06
Seksizm w nauce: czy Watson i Crick naprawdę ukradli dane Rosalind Franklin?   Cobb   2015-07-07
Pielęgnice z jeziora w Kamerunie prawdopodobnie nie podlegały specjacji sympatrycznej: Część 1   Coyne   2015-07-09
Pielęgnice z jeziora w Kamerunie prawdopodobnie nie podlegały specjacji sympatrycznej: Część  2   Coyne   2015-07-10
Nowotwory spoza pakietu, czyli nie tylko czerniak   Łopatniuk   2015-07-11
Photoshop czy nie photoshop?   Naskręcki   2015-07-13
Gatunki inwazyjne są największym powodem wymierania   Ridley   2015-07-14
Depresja inbredowa u człowieka   Mayer   2015-07-15
Rozmowy między dzbanecznikiem a nietoperzem   Yong   2015-07-16
Zdumiewająca historia dwóch par bliźniąt   Coyne   2015-07-17
Ten chrząszcz niszczy twoją kawę przy pomocy bakterii   Yong   2015-07-22
Co wojny o klimat zrobiły nauce   Ridley   2015-07-23
Zabójcy z bagien   Naskręcki   2015-07-25
Jak olbrzymie krewetki mogą zwalczać chorobę tropikalną i biedę   Yong   2015-07-28
Ostrogony nie są naprawdę “żywymi skamieniałościami”    Coyne   2015-07-29
Czworonożny wąż   Mayer   2015-07-30
Gwałtownie ocieplający się klimat wywołał rewolucję megafauny   Yong   2015-07-31

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk