Prawda

Poniedziałek, 29 kwietnia 2024 - 15:37

« Poprzedni Następny »


Pięć powodów zakończenia debaty o GMO


Sarah Evanea 2021-12-16


Chociaż nadal słyszymy jęki i narzekania na GMO – genetycznie modyfikowane organizmy – głównie pochodzą one od małych, ale bardzo hałaśliwych grup. Większość ludzie po prostu nie zajmuje się GMO, bo skupiają się na rzeczywistych i pilnych problemach, takich jak zmiana klimatyczna i globalna pandemia COVID-19. Także grupy anty-GMO zwracają uwagę gdzie indziej, kierując swoje napędzane przez konflikt modele biznesowe ku bardziej lukratywnym tematom, takim jak teorie spiskowe o COVID i kupczenie cudownymi terapiami. Podczas gdy debata o GMO bulgotała przez niemal trzydzieści lat, dane wskazują, że właściwie jest zakończona. Oto pięć faktów na poparcie tego wniosku.

1. Są bezpieczne.


Niemal wszystkie naukowe instytucje na świecie uznają bezpieczeństwo genetycznie modyfikowanych roślin uprawnych. Około trzy tysiące naukowych badań oceniało bezpieczeństwo tych roślin pod kątem zdrowia ludzi i środowiska i 384 instytucje naukowe globalnie uznają rośliny uprawne GMO za bezpieczne. Wśród nich są: Royal Society of Medicine, American Medical Association, World Academy of Sciences, Światowa Organizacja Zdrowia, Komisja Europejska i American Association for the Advancement of Science, wśród wielu innych.


Najsolidniejsze badanie
 przeprowadziła National Academies of Science. Zgromadziła ekspertów z wielu dyscyplin żywności i rolnictwa, by przyjrzeli się nagromadzonym przez lata danym. Doszli do tego samego wniosku: nie ma żadnych dowodów na różnice w ryzyku dla ludzkiego zdrowia między konwencjonalnymi roślinami uprawnymi a dostępnymi komercyjnie roślinami GMO i nie ma żadnych dowodów na przyczynowo-skutkowe efekty problemów dla środowiska z upraw GMO.


2. Dyskusje wokół GMO są coraz rzadsze, ale ich ton jest coraz bardziej pozytywny.


Jako część pracy w Alliance for Science od 2018 roku używamy narzędzi monitorowania mediów, Cision, do śledzenia globalnych dyskusji o GMO. W 2020 roku odkryliśmy, że obecność takich dyskusji zmniejszyła się o 28 procent od roku 2019 i ilość postów na ten temat w mediach społecznościowych zmniejszyła się o 39 procent. Ponadto dane pokazują, że przeciętnie przychylność wobec GMO w dyskusjach tak w mediach tradycyjnych, jak społecznościowych, wzrosła z 68 procent w 2019 roku do 78 procent w 2020. Ta zmiana była najbardziej widoczna w mediach społecznościowych, gdzie pozytywne nastawienie wzrosło od 60 procent w 2019 roku do 78 procent w 2020. W mediach społecznościowych w 2020 roku zmniejszyły się także teorie spiskowe wokół GMO, prawdopodobnie dlatego, że konta, które szerzyły takie treści, coraz bardziej skupiają się na różnych spiskach wokół COVID. Tymczasem media głównego nurtu, takie jak Reuters, CGTV, CNN i “New Scientist”, zastąpiły  w 2020 roku niezłomnych bojowników przeciwko GMO, takich jak GM Watch i GMO-Free USA, jako największych influencerów na ten temat. Dziennikarze coraz częściej informują o GMO w pozytywnym lub neutralnym tonie, co odzwierciedla naukę i naukowy konsensus o ich bezpieczeństwie.


3. Młodzi ludzie popierają biotechnologię.


Młodzi ludzie ogólnie akceptują i przyjmują technologię jako narzędzie wykarmienia wielu przy równoczesnym oszczędzaniu planety. Ta akceptacja wśród młodzieży rośnie w miarę wzrostu świadomości o roli modyfikowanych roślin uprawnych w zmniejszaniu wpływu rolnictwa na środowisko i na zmniejszanie emisji gazów cieplarnianych związanych z globalnym ociepleniem. Niedawny, jeszcze nieopublikowany sondaż Center for Food Integrity odkrył, że Gen Z i millenialsi bardziej akceptują rolną technologię niż ich starsi koledzy i postrzegają ją jako dobre rozwiązanie problemów ludzkości.  


4. Farmerzy uwielbiają rośliny uprawne GMO.


Farmerzy na całym świecie widzą wartość GMO przy każdych zbiorach, bo osiągają wyższe plony z mniejszym nakładem na nawozy, pestycydy i inne wkłady. Dotyczy to zarówno drobnych farmerów, jak tych, którzy mają znacznie większe gospodarstwa. Na przykład, drobni farmerzy w Bangladeszu zmniejszyli użycie pestycydów o 62 procent i sześciokrotnie zwiększyli zyski dzięki uprawie bakłażanów, które zostały genetycznie modyfikowane, by były odporne na niszczycielskie owady. Dzięki takim korzyściom biotechnologia jest najszybciej przyjmowaną technologią roślin uprawnych na świecie, zwiększając się 112-krotnie od 1996 do 2019 roku. 29 krajów – z których 56 procent to kraje rozwijające się – uprawiało w 2019 roku 190,4 miliona hektarów roślin GMO.


Przyjmowanie roślin uprawnych GMO szczególnie przyspiesza w Azji Południowej i w Afryce, Po latach debat Filipiny w tym roku zaaprobowały uprawę Złotego Ryżu, a bakłażany Bt przechodzą teraz proces aprobowania. Nigeria, często nazywana Gigantem Afryki, już zaaprobowała odporną na owady wspięgę wężowatą i bawełnę. Obecnie trwa proces przyjmowania odpornej na suszę i owady kukurydzy oraz najnowszego ryżu GM, który wydajniej używa wody i azotu oraz toleruje zasoloną glebę. Kenia, mimo istniejącego tam moratorium na GMO, przyjęła bawełnę GMO i oczekuje się, że w 2022 roku zaaprobuje kukurydzę GM. Ten trend będzie prawdopodobnie trwał, ponieważ afrykańscy naukowcy są coraz bardziej zaangażowani w badania, które stosują narzędzia biotechnologii do roślin uprawnych kluczowych dla drobnych farmerów i wspierających bezpieczeństwo żywnościowe.


Brazylia, w której rolnictwie dominują drobni farmerzy, wyłania się jako kolejny motor dla GMO. W dodatku do uprawiania roślin, takich jak kukurydza i soja GM, brazylijscy badacze w sektorze publicznym stworzyli genetycznie modyfikowaną fasolę pinto, która jest odporna na wyniszczającą tę roślinę chorobę. Jest obecnie sprzedawana w sklepach spożywczych w całym kraju. W tym roku Brazylia została pierwszym krajem, który zaaprobował import mąki zrobionej z pszenicy GM, dając rozmach tej roślinie stworzonej w sąsiedniej Argentynie, która także chętnie przyjmuje rolniczą biotechnologię. Widok przywódców rządów, którzy odkładają na bok politykę i koncentrują się na tym, co ich narody i farmerzy potrzebują, jest wspaniały.


Chociaż konsumenci odnoszą korzyści z GMO nawet nie zdając sobie z tego sprawy, dzięki wyższym plonom, które powstrzymują wzrost cen i zmniejszają używanie pestycydów, co czyni żywność zdrowszą, niemal wszystkie rośliny uprawne GMO były tworzone z myślą o potrzebach farmerów. Jest prawdopodobne, że konsumenci także polubią uprawy GMO, kiedy na rynek wejdą nowe produkty, które przynoszą im bezpośrednie korzyści i/lub będą odzwierciedlały ich wartości, takie jak lepsza odżywczość, lepszy smak i bardziej zrównoważone podejście do rolnictwa.


5. Sprzeciw w Europie zmalał.


Chociaż ogólnie postrzega się Europejczyków jako zaciętych przeciwników GMO, niepokój o GMO zmalał tam od 66 procent w 2010 roku do zaledwie 27 procent w 2019. Ta zmiana jest dobrą wiadomością dla krajów, na które wpływ mają europejskie NGO i europejska polityka, która stawia przeszkody farmerom w korzystaniu z dobrodziejstw upraw GMO.


Użycie biotechnologii do stworzenia skutecznych i bezpiecznych szczpionek przeciwko COVID-19 miało wpływ na uprawy GMO, podnosząc publiczną świadomość o tej technologii i korzyściach zarówno dla zdrowia, jak dla rolnictwa. Podobnie, pojawienie się nowych narzędzi, takich jak CRISPR i syntetyczna biologia, które niosą wielką obietnicę bardziej zrównoważonego rolnictwa i produkowania żywności z korzyściami dla konsumentów, prawdopodobnie wzmocnią te pozytywne trendy. I rzeczywiście, nasze monitorowanie mediów już wskazuje, że dyskusje o edytowaniu genów są jeszcze bardziej pozytywne niż dyskusje o GMO zarówno w mediach tradycyjnych, jak i społecznościowych.


Stracony czas i impet.


Choć podnosi na duchu zanikanie debaty o GMO, wiele czasu i wysiłku stracono przez przeciwdziałanie opozycji. Tylko 13 genetycznie modyfikowanych roślin uprawnych jest obecnie na globalnym rynku, większość z nich to międzynarodowe uprawy żywnościowe, które wspierają przemysł i produkcję żywca. Tylko pięć – wspięga wężowata, papaja, fasola pinto i Złoty Ryż – to podstawowa żywność, której bardziej wydajne odmiany są zepchnięte do niszy. Ta ponura farsa istnieje głównie z powodu dezinformacji (siania paniki) szerzonej przez przeciwników GM i z powodu regulacyjnych przeszkód, za jakimi orędują, a które utrudniają i niezmiernie podnoszą koszty dla naukowców sektora publicznego, by zakładać start-upy do tworzenia roślin, których cechy byłyby użyteczne dla ludzi w ich społeczeństwach.  


Debata o GMO napędzana głównie przez źle poinformowaną lub próżniaczą opozycję ze strony dobrze odżywionych mieszkańców Zachodu, jest zamknięta. W świecie dręczonym przez mutującego wirusa i rosnące temperatury, działania i odpowiedzi znaczą więcej niż opinie i retoryka. Rozmowy, jakich potrzebujemy teraz, dotyczą rozszerzenia dostępu do narzędzi biotechnologii. Mówiąc prosto, farmerzy potrzebują dostępu do ulepszonych nasion, a młodzi naukowcy potrzebują dostępu do innowacyjnych narzędzi.


Ocenia się, że rolnictwo będzie musiało zwiększyć produkcję o 70 procent, by wykarmić 9 miliardów mieszkańców świata w roku 2050. I musi zrobić to wraz ze znacznym zmniejszeniem obecnego wpływu na środowisko. Rolnictwo odpowiada obecnie za 50 procent globalnej utraty górnej warstwy gleby, 33 procent światowej emisji gazów cieplarnianych, 75 procent emisji azotu i 80 procent deforestacji. Biotechnologia daje nadzieję na zmniejszenie odcisku stopy rolnictwa przy równoczesnej produkcji większej ilości lepszej żywności. Przestańmy ględzić i użyjmy dzisiejszych narzędzi do uratowania planety na jutro.  


Zdjęcie: Drobny farmer z Bangladeszu z dumą pokazuje swój plon bakłażanów.
Zdjęcie: Alliance for Science


5 reasons why the GMO debate is over

Alliance for Science, 9 grudnia 2021

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska



Sarah Evanega

Studiowała biologię roślin na Cornell University, jej rozprawa doktorska traktowała o kontrowersjach wokół genetycznie modyfikowanych roślin w krajach trzeciego świata. Obecnie pracuje w Zarządzie Aliance for Science.   


Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj






Nauka

Znalezionych 1475 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Tajemnice życia płodowego   Zimmer   2014-06-07
Czy ludzkość zmierza w kierunku kanibalizmu?   Lomborg   2014-06-09
Milczenie świerszczy   Yong   2014-06-11
Maccartyzm w klimatologii   Lomborg   2014-06-12
Życie w powiększeniu   Zimmer   2014-06-13
Pół miliarda lat samobójstw   Yong   2014-06-14
Amfisbeny   Naskręcki   2014-06-16
Pająk upodabnia się do ptasich odchodów   Coyne   2014-06-17
Tajemny składnik młodej krwi: oksytocyna?   Zimmer   2014-06-18
Architektura żywych budowli   Yong   2014-06-20
Krótko żyjące zwierzęta i bardzo stare rośliny   Zimmer   2014-06-21
Pająki społeczne wybierają swoje kariery   Yong   2014-06-23
Skrzydlata rzeka   Zimmer   2014-06-25
Dziwaczne, wysysające krew czerwie jurajskie   Cobb   2014-06-28
Zaproszenie na wspólne polowanie   Yong   2014-06-30
Marnie napisany artykuł o uroczym gryzoniu   Coyne   2014-07-03
Jak przypadek pomógł znaleźć sposób na suszę   Klein Leichman   2014-07-04
Przespać atak antybiotyku   Yong   2014-07-06
Uprawy GM są dobre dla środowiska     2014-07-08
Trawa w uchu. Ale po co?   Coyne   2014-07-09
Zoo w gębie   Zimmer   2014-07-10
Suplementem diety wampira   Yong   2014-07-11
Seks z wymarłym ludem dał gen życia na wysokości   Yong   2014-07-15
Lot przez przestrzeń wewnętrzną   Zimmer   2014-07-17
Osa, która zatyka wejście do gniazda trupami mrówek   Yong   2014-07-18
Czym jest nauka i dlaczego ma nas obchodzić?   Sokal   2014-07-22
Nowy, opierzony i czteroskrzydły dinosaur   Coyne   2014-07-23
Oglądanie oceanu brzęczącym nosem   Zimmer   2014-07-26
OLBRZYMI owad wodny (i kilka innych)   Coyne   2014-07-28
Najbardziej zdumiewające oczy w przyrodzie   Yong   2014-07-29
Czy jaszczurka “widzi” skórą   Yong   2014-08-02
Nowy opierzony dinozaur sugeruje, że większość dinozaurów miała pióra   Coyne   2014-08-03
Ewolucja łożyska a seksualna zimna wojna   Yong   2014-08-04
Energia odnawialna nie działa   Ridley   2014-08-07
Czy istnieje darwinowskie wyjaśnienie ludzkiej kreatywności?   Dennett   2014-08-08
Gry zespołowe plemników   Yong   2014-08-09
Oko ciemieniowe hatterii   Mayer   2014-08-10
Osobisty mikrobiom w cyfrach   Zimmer   2014-08-14
Izraelska koszulka EKG monitoruje serca, ratuje życie   Shamah   2014-08-17
Grantowie na Galápagos i ich hybrydowe gatunki   Coyne   2014-08-18
Ośmiornica dba o swoje jaja przez 53 miesiące, a potem umiera   Yong   2014-08-20
Cuda genetyki: arbuz bez pestek   Coyne   2014-08-25
Utracony sposób tworzenia ciał przed istnieniem  szkieletów i muszli   Yong   2014-08-26
Usunięcie obrzydzenia z medycyny mikrobiomowej   Zimmer   2014-08-28
Tysiąc współpracujących, samorganizujących się robotów   Yong   2014-08-30
Nogoprządki   Naskręcki   2014-09-01
Drzewo zapachów   Zimmer   2014-09-02
Sposób szczura na trujący pokarm   Yong   2014-09-05
Raczkowanie w ewolucji   Zimmer   2014-09-06
Zmieniająca kolor płachta zainspirowana skórą ośmiornicy   Yong   2014-09-08
Erotyczna doniosłość bioder walenia   Zimmer   2014-09-11
Co słychać w sprawie globalnego ocieplenia?   Ridley   2014-09-14
Foki mogły przenieść gruźlicę do Nowego Świata   Yong   2014-09-16
Jak kolibry odzyskały utracone przez ptaki odczuwanie słodyczy   Yong   2014-09-19
Ochrona zagrożonych węży wymaga ochrony węży jadowitych   Yong   2014-09-22
Uo, zaklinacz deszczu   Naskręcki   2014-09-23
Co wypadające dyski mówią nam o 700 milionach lat ewolucji   Zimmer   2014-09-24
O korzyściach przypadkowego kolekcjonowania okazów   Naskręcki   2014-09-28
Pradawnym płazom odrastały kończyny   Coyne   2014-09-29
Trawienny drapacz chmur   Yong   2014-09-30
Ofiary naszych ułomności   Naskręcki   2014-10-02
Jak dotarliśmy do teraźniejszości   Ridley   2014-10-05
Dlaczego kod genetyczny nie jest uniwersalny   Cobb   2014-10-06
Ukryte przed wzrokiem zoo w Central Park   Zimmer   2014-10-09
Specjacja sympatryczna we wnętrzu cykady   Yong   2014-10-10
Nocny stukot małych kopyt   Naskręcki   2014-10-12
Wojna domowa w ludzkim genomie     2014-10-13
Penetrujący jaskinie robot-wąż wzorowany na grzechotnikach rogatych   Yong   2014-10-19
Dowody ewolucji: wideo i nieco dłuższy wywód   Coyne   2014-10-22
O wyższości lepszego nad gorszym   Zimmer   2014-10-26
Powódź pożyczonych genów u powstania maleńkich ekstremistów   Yong   2014-10-30
Tak, neandertalczycy to my!   Mayer   2014-11-04
Zgarbowate   Naskręcki   2014-11-10
Facet od nauki przeciwko GMO   Coyne   2014-11-12
Figę dostaje ten kto rano wstaje   Yong   2014-11-13
Mrówki, altruizm i poświęcenie   Ridley   2014-11-14
Norowirus: doskonały patogen wyłania się z cienia   Zimmer   2014-11-15
Siedem narzędzi myślenia   Dennett   2014-11-19
Ciężarna wężyca przygotowuje się do macierzyństwa   Yong   2014-11-20
Naturalność życia rodzinnego?   Zimmer   2014-11-25
Genetyka kocich łat   Coyne   2014-11-26
Świat RNA   Cobb   2014-11-27
Dymorfizm płciowy i ideologia   Coyne   2014-12-01
Gdy mutację przeciwstawić infekcji – od anemii sierpowatej do Eboli   Lewis   2014-12-02
Nasze wewnętrzne pióra   Zimmer   2014-12-03
Nie wszystkie muchy latają   Naskręcki   2014-12-04
Jest tuż za tobą! Czy to duch, czy robot?   Yong   2014-12-06
Najstarsza jak dotąd identyfikacja medycyny sądowej   Coyne   2014-12-10
Samoloty bez pilotów i samochody bez kierowców   Ridley   2014-12-11
Tworzenie dowodów w oparciu o politykę   Ridley   2014-12-16
Pisklę przypominające wyglądem i zachowaniem trującą gąsienicę   Coyne   2014-12-18
Wierzący nagradzani za życia   Coyne   2014-12-21
Nietoperze owocożerne także mają sonar (ale niezbyt dobry)   Yong   2014-12-22
Implanty WiFi do mózgu dla rąk robota   Zimmer   2014-12-25
Naukowcy wprowadzają nową tradycję kulturową dzikim sikorkom   Yong   2014-12-26
List do władz Uniwersytetu  Harvarda   Pinker   2014-12-26
Dlaczego zwierzęta są urocze?   Coyne   2014-12-30
Dlaczego te dziwaczne owady sygnalizują ostrzeżenie po ataku?   Yong   2014-12-31
Leniwce i pancerniki widzą czarno-biały świat   Yong   2015-01-06
Ogony CAT osłabiają centralny dogmat – dlaczego ma to znaczenie i dlaczego nie ma   Cobb   2015-01-08

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk