Prawda

Niedziela, 19 maja 2024 - 17:35

« Poprzedni Następny »


Organiczne rolnictwo nie jest najlepsze


Steven Novella 2018-09-24


nowym badaniu dokonano przeglądu setek prac i kilku systemów rolniczych i hodowlanych (farma mleczna, mięsna, pszenica i ryż), żeby porównać różne podejścia do rolnictwa i ich wpływ netto na środowisko. Wniosek: intensywne systemy rolnicze są „najmniejszym złem” przy zaopatrywaniu nas w żywność, jakiej potrzebujemy. Jest to zgodne z poprzednimi badaniami, które pokazywały, że rolnictwo organiczne używa znacznie więcej ziemi niż rolnictwo konwencjonalne.

Rolnictwo ma olbrzymi, negatywny wpływ na środowisko. Nie ma ucieczki od tego faktu – uprawy wypychają naturalne ekosystemy i mają poważne efekty zewnętrzne, takie jak zużywanie wody, uwalnianie CO2 z gleby i substancje chemiczne spływające do środowiska.  Obecnie używamy 11% całej masy lądowej Ziemi na rolnictwo, co stanowi większość ziemi nadającej się dla rolnictwa. Dla zaspokojenia potrzeb rosnącej populacji możemy być zmuszeni do rozszerzenia upraw na coraz mniej wydajne tereny, co znacząco podniosłoby negatywny wpływ rolnictwa na środowisko.


Kilka wcześniejszych badań porównywało różne systemy rolne przez mierzenie wpływu, jaki mają na ziemię. Ale ten typ analizy wprowadza w błąd – autorzy obecnego badania spojrzeli zamiast tego na wpływ na środowisko różnych rodzajów produkcji żywności. To liczy się rzeczywiście. Spojrzeli także na badania, które mierzyły efekty zewnętrzne. Odkryli:  

Wyniki z czterech głównych sektorów rolnictwa sugerują, że wbrew poglądom wielu ludzi, bardziej intensywne rolnictwo, które używa mniej ziemi, może także dawać mniej zanieczyszczeń, powodować mniejsze straty gleby i zużywać mniej wody.   

Na przykład, stwierdzili, że organiczne farmy mleczne używają dwukrotnie więcej ziemi niż konwencjonalne.


To badanie jest ciosem dla propagandy organicznego lobby, które opiera swoje metody o apelowanie do naturalistycznego błędu zamiast opierać się na najlepszych dowodach naukowych. Ich odpowiedź na to badanie jest typowym non sequitur:

Organicznym grupom nie zaimponowały jednak wnioski z tego badania. Twierdzą one, że świat już produkuje wystarczające ilości żywności i że problemy z wyżywieniem populacji są ekonomiczne i polityczne, nie zaś rolnicze.  

Po pierwsze, nie prawda, nie produkujemy wystarczających ilości. Nie produkujemy dość żywności, by dać każdej osobie na Ziemi minimalne wyżywienie, rekomendowane przez USDA. Te rekomendacje, nawiasem mówiąc, nie są rekomendowaniem zbyt bogatej, zachodniej diety. Gdyby kraje zachodnie przyjęły rekomendacje USDA, ich użycie ziemi skurczyłoby się. Reszta świata jednak radykalnie i w sposób niezrównoważony zwiększyłaby użycie ziemi.


Apologeci organicznego rolnictwa często argumentują, że produkujemy więcej kalorii niż potrzeba do wykarmienia świata. To jest jedno z „prawdziwych, ale wprowadzających w błąd” twierdzeń. Większość wyprodukowanych i skonsumowanych kalorii pochodzi z podstawowych upraw, głównie zbóż, jak ryż, pszenica i kukurydza. Są to wspaniałe źródła kalorii, ale nie zrównoważonego odżywiania. Nakarmienie wszystkich wymaga czegoś więcej niż kalorii – wymaga różnorodności pokarmu z warzywami i białkiem.   


Ponadto, założenie, że produkujemy wystarczającą ilość żywności jest oparte na zerowym marnowaniu żywności, co jest absurdalnie nierealne. Jasne, możemy zredukować marnowanie się żywności i powinniśmy dążyć do możliwie najbardziej efektywnego systemu. Ale żywność psuje się i jest narażona na szkodniki. Nie ta się całkowicie wyeliminować marnowania się żywności.

Tak więc – nawet jeśli zredukujemy marnowanie się żywności i zoptymalizujemy ekonomiczną i polityczną dystrybucję żywności – nie wyprodukujemy jej dosyć, by odpowiednio wyżywić świat.  

Co więcej, nawet gdyby była to prawda, to jest to nieistotne. Pomija to fakt, że już używamy olbrzymich połaci ziemi na rolnictwo, z olbrzymim negatywnym wpływem na środowisko. Powinniśmy dążyć do minimalizowanie naszego rolnego odcisku stopy, a to znaczy zdobywać maksymalną ilość żywności z każdego uprawianego hektara.


I wreszcie: populacja ludzka rośnie. W 2050 r. prawdopodobnie osiągniemy liczbę 9 miliardów ludzi. Nie jest jasne, czy to już będzie szczyt, ale będzie to większe niż obecna populacja. Nie mamy więcej odpowiedniej ziemi na rozszerzenie rolnictwa i nie chcemy tego robić. Chcemy zmniejszać uprawiany areał, nie zaś zwiększać.


Kiedykolwiek o tym mówię, ktoś utyskuje nieskładnie, że nie mam racji mówiąc o produkowaniu większej ilości żywności, zamiast o zmniejszaniu ludzkiej populacji. Oczywiście, oręduję za zajęciem się biedą i prawami kobiet, co koreluje ze zmniejszeniem wzrostu populacji. To jest sytuacja, w której wszyscy wygrywają: podnosi się jakość życia i stabilizuje populację. Nic jednak z tego, co możemy zrobić, nie zapobiegnie wzrostowi populacji przez kolejne 50 lat, chyba, że zamiarem jest świadome spowodowanie masowej klęski głodowej jako sposobu ograniczenia naszego wpływu na środowisko.   


Powtarzam raz jeszcze – przy każdym poziomie populacji powinniśmy dążyć do minimalizowania środowiskowego wpływu rolnictwa. To oznacza obiektywne patrzenie na dowody (nie przez ideologiczne filtry). Musimy produkować największą ilość żywności na ziemi, której używamy, minimalizować efekty zewnętrzne, minimalizować marnowanie się żywności i optymalizować jej dystrybucję. Nie ma fałszywego wyboru między tymi opcjami – powinniśmy robić to wszystko.  


Powinniśmy także używać każdej technologii w naszej dyspozycji, by osiągnąć te cele. To obejmuje biotechnologie, taką jak różne rodzaje genetycznie modyfikowanych organizmów. Ruch anty-GMO oparty jest wyłącznie na propagandzie i pseudonauce i jest szkodliwy dla środowiska.


Musimy również wykonywać więcej badań, jak przyznają autorzy. Dowody jednak, jakie mamy, są jasne – organiczne i inne ideologicznie podbudowane praktyki rolnicze są szkodliwe dla środowiska. Powinniśmy używać technik, o których dowody mówią, że są najlepsze, nie zaś sztucznie ograniczać nasz wybór w niezrównoważony sposób.


Intense Farming Better Than Organic

17 września 2018

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska



Steven Novella 

Neurolog, wykładowca na Yale University School of Medicine. Przewodniczący i współzałożyciel New England Skeptical Society. Twórca popularnych (cotygodniowych) podkastów o nauce The Skeptics’ Guide to the Universe. Jest również dyrektorem Science-Based Medicine będącej częścią James Randi Educational Foundation (JREF), członek Committee for Skeptical Inquiry. (CSI) oraz członek założyciel Institute for Science in Medicine. Prowadzi blog Neurologica.

Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj




Komentarze
2. Not even wrong Efef 2018-10-04
1. Zmniejszanie populacji Marek Eyal-Fajtlowicz 2018-09-26


Nauka

Znalezionych 1479 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Opadający liść, latający smok   Yong   2015-01-10
Nowotwory są konsekwencją wieku, a nie grzechu   Ridley   2015-01-11
Lekcja ewolucji: specjacja w akcji!   Coyne   2015-01-12
Epidemiologia   Feldman   2015-01-13
Aquilops, mały dinozaur, który wiele mógł   Farke   2015-01-15
Mózgi dwudysznych wcale nie są nudne   Farke   2015-01-18
Nasi przyjaźni rozkładacze drożdży   Yong   2015-01-19
Rok 2014 był świetny dla Hupehsuchia   Farke   2015-01-24
Czy mikrobiom może się zbuntować?   Zimmer   2015-01-28
Moje życie zwolennika łagodnego ocieplenia   Ridley   2015-01-29
Dan Brown - akomodacjonista   Coyne   2015-01-31
Towarzyskim małpom w zimie jest cieplej   Yong   2015-02-01
Miejsce dla Hallucigenii   Łopatniuk   2015-02-08
Frankenstein dziś  nie może wyjść i się bawić   Zimmer   2015-02-11
Skaczący DNA i ewolucja ciąży   Yong   2015-02-12
Mitochondrialna donacja jest cudowną możliwością   Ridley   2015-02-13
O pochodzeniu kolorowych twarzy małp   Yong   2015-02-16
Mimikra chemiczna u mszyc   Coyne   2015-02-19
Ogon ćmy i nietoperze   Coyne   2015-02-23
Nasze wewnętrzne wirusy: obecne od 40 milionów lat   Zimmer   2015-02-27
Jak wirus odry stał się mistrzem zarażania   Zimmer   2015-03-01
Łowienie mikrobów u podstaw niedożywienia   Yong   2015-03-03
Astrocyty tworzą nowe neurony po udarze   Łopatniuk   2015-03-04
Trzecia droga ewolucji? Nie sądzę   Coyne   2015-03-05
Nie igraj z odrą   Łopatniuk   2015-03-06
Myszy z wszczepionym ludzkim DNA mają większe mózgi   Yong   2015-03-09
Pasożytnicze osy zarażone kontrolującymi umysł wirusami   Zimmer   2015-03-10
Twój spadek po przodkach, drogi strunowcu   Łopatniuk   2015-03-12
Modliszka storczykowa: czy upodabnia się do storczyka?   Coyne   2015-03-13
Ebola przenoszona drogą kropelkową?   Zimmer   2015-03-17
Woda odskakuje od skóry gekona   Yong   2015-03-19
Czerwonogłowe muchy   Naskręcki   2015-03-22
Porywacze mitochondriów   Łopatniuk   2015-03-23
Jesteśmy błyskawicznymi rozgryzaczami liczb   Zimmer   2015-03-24
Seks paproci i kreacjoniści   Coyne   2015-03-27
Piersi i jajniki, czyli rak i święto błaznów   Łopatniuk   2015-03-28
Walenie po niewłaściwej stronie świata   Zimmer   2015-03-31
Paliwa kopalne nie są wyczerpane, nie są przestarzałe, nie są złe   Ridley   2015-04-01
Francis Crick był niesamowitym geniuszem   Coyne   2015-04-02
Matrioszki, czyli płód w płodzie (fetus in fetu)   Łopatniuk   2015-04-03
Jak ryba łyka pokarm na lądzie?   Yong   2015-04-04
Dobór krewniaczy pozostaje wartościowym narzędziem   Coyne   2015-04-06
Malaria pachnąca cytryną    Zimmer   2015-04-07
Nowotwory sprzed tysiącleci   Łopatniuk   2015-04-08
Nowa i dziwaczna, zmieniająca kształt żaba   Coyne   2015-04-10
Czy mleko matek może odżywiać manipulujące umysłem mikroby?   Yong   2015-04-14
Wczesna aborcja farmakologiczna – skuteczna i bezpieczna, a w Arizonie w dodatku – odwracalna   Łopatniuk   2015-04-15
Małpo ty moja   Koraszewski   2015-04-17
Jak często geny przeskakują między gatunkami?   Coyne   2015-04-18
Młode mysie matki i oksytocyna   Yong   2015-04-21
Ciąg dalszy sporu o dobór grupowy   Coyne   2015-04-22
Jak psy zdobywają nasze serca?   Yong   2015-04-23
Niebo gwiaździste nade mną   Łopatniuk   2015-04-24
Żywotne pytanie   Ridley   2015-04-25
Czy rozum jest “większy niż nauka”? Kiepska próba deprecjonowania nauki   Coyne   2015-04-28
Kiedy Darwin spotkał inną małpę   Zimmer   2015-04-30
Redagowanie ludzkich embrionów: Pierwsze próby   Zimmer   2015-05-04
Robaki i rak   Łopatniuk   2015-05-09
Nowe skamieniałości: najwcześniejszy na świecie znany ptak   Coyne   2015-05-12
Pradawny DNA czyni z prehistorii otwartą książkę   Ridley   2015-05-13
Chiński dinozaur miał skrzydła jak nietoperz i pióra   Yong   2015-05-14
Czy człowiek musiał wyewoluować?   Coyne   2015-05-15
Gigantyczne walenie mają super elastyczne nerwy   Yong   2015-05-18
Znikające badaczki, czyli Sophie Spitz była kobietą   Łopatniuk   2015-05-21
Bambusowi matematycy   Zimmer   2015-05-25
Pierwsza znana ryba ciepłokrwista   Coyne   2015-05-27
Puszek kłębuszek, zdobywca serduszek   Łopatniuk   2015-05-28
Jak powiększyć kapitał naturalny   Ridley   2015-05-30
Symbiotyczna katastrofa długoletniej cykady   Yong   2015-06-02
Przypuszczalnie złamana kość    Coyne   2015-06-04
Tajemnica kangurzych adopcji   Zimmer   2015-06-05
Proszalne mruczenie kota zawiera płacz, dźwięk bardziej naglący i nieprzyjemny niż normalne mruczenie   Coyne   2015-06-09
Jak afrykańskie obszary trawiaste utrzymują tak wiele roślinożernych?   Yong   2015-06-11
Co tam, panie, w anatomii, czyli mózg, naczynia limfatyczne i inne drobiazgi   Łopatniuk   2015-06-13
Uratujmy producentów zombi!   Zimmer   2015-06-15
Mikrob, który dokonał inwazji karaibskich raf koralowych   Yong   2015-06-16
Ekomodernizm i zrównoważona intensyfikacja     2015-06-17
Kości! Wszędzie kości!   Łopatniuk   2015-06-20
Cud? Ryba-piła urodzona z dziewiczej matki   Coyne   2015-06-23
Rozproszony potencjał umysłowy owadów społecznych   Yong   2015-06-27
Jak i dlaczego ta gąsienica gwiżdże?   Coyne   2015-06-30
Co mamy zrobić z neuroróżnorodnością?   Coyne   2015-07-02
Ser z czekoladą, czyli w kuchni u patologów   Łopatniuk   2015-07-04
Nadajniki GPS zapowiadają nową epokę w badaniu zachowań zwierząt   Yong   2015-07-06
Seksizm w nauce: czy Watson i Crick naprawdę ukradli dane Rosalind Franklin?   Cobb   2015-07-07
Pielęgnice z jeziora w Kamerunie prawdopodobnie nie podlegały specjacji sympatrycznej: Część 1   Coyne   2015-07-09
Pielęgnice z jeziora w Kamerunie prawdopodobnie nie podlegały specjacji sympatrycznej: Część  2   Coyne   2015-07-10
Nowotwory spoza pakietu, czyli nie tylko czerniak   Łopatniuk   2015-07-11
Photoshop czy nie photoshop?   Naskręcki   2015-07-13
Gatunki inwazyjne są największym powodem wymierania   Ridley   2015-07-14
Depresja inbredowa u człowieka   Mayer   2015-07-15
Rozmowy między dzbanecznikiem a nietoperzem   Yong   2015-07-16
Zdumiewająca historia dwóch par bliźniąt   Coyne   2015-07-17
Ten chrząszcz niszczy twoją kawę przy pomocy bakterii   Yong   2015-07-22
Co wojny o klimat zrobiły nauce   Ridley   2015-07-23
Zabójcy z bagien   Naskręcki   2015-07-25
Jak olbrzymie krewetki mogą zwalczać chorobę tropikalną i biedę   Yong   2015-07-28
Ostrogony nie są naprawdę “żywymi skamieniałościami”    Coyne   2015-07-29
Czworonożny wąż   Mayer   2015-07-30
Gwałtownie ocieplający się klimat wywołał rewolucję megafauny   Yong   2015-07-31

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk