Prawda

Niedziela, 19 maja 2024 - 03:32

« Poprzedni Następny »


Nowe badania pokazują, że kraje rozwijające się płacą wysoką cenę za ograniczanie upraw roślin GMO


Joseph Maina 2021-12-25


Dwie nowe prace mają na celu ilościowe określenie kosztów społecznych i ekonomicznych, jakie kraje ściągają na siebie przez ograniczanie wykorzystania biotechnologii w rolnictwie.


Choć globalna produkcja genetycznie modyfikowanych (GM) roślin uprawnych dała, jak się szacuje, 57 miliardów dolarów dodatkowego dochodu farmom, szersza uprawa tych roślin mogłaby dać dodatkowe 65 miliardów dolarów, przy czym większość tych zysków przypadła by krajom rozwijającym się. Tak przynajmniej  twierdzą autorzy badania opublikowanego przez Council for Agricultural Science and Technology (CAST).


Badacze, ściągnięci z różnych uniwersytetów Stanów Zjednoczonych i Kanady, analizują straty zysków z powodu zakazu GMO i zajmują się potencjalnym wpływem na konsumentów, środowisko i farmerów. Piszą m. in.:

“Różnice w zyskach przy uprawie roślin GMO i nie-GMO wynikają z  kosztów ochrony plonów i ogólnej wydajności, które mogły nadal wzrastać, gdyby nie osłabiano możliwości korzystania z technologii. Z pewnością ekonomiczne korzyści z upraw GMO są oczywiste, ponieważ bez ekonomicznych korzyści dla ich użytkowników ta technologia nie przetrwałaby długo”.

W oparciu o podobne spostrzeżenia praca opublikowana w “Journal of Student Research” (JSR) pokazuje, że produkcja GM podniosła wydajność rolnictwa, obniżyła koszty produkcji z powodu zmniejszenia niezbędnego wkładu, takiego jak zakup pestycydów i podniosła dochody w rozwijających się krajach.


Podczas gdy korzyści upraw GMO w krajach rozwiniętych są dokładnie naświetlone, te uprawy dając większe plony, nie tylko podnoszą wiejskie dochody w krajach rozwijających się, piszą autorzy. Zwiększone plony podniosły podaż żywności, co jest niesłychanie ważne w rozwijających się krajach, gdzie głód jest problemem.


Wyższe dochody


Uprawy GM pozwoliły także zmniejszyć lukę między bogatymi i biednymi, twierdzą autorzy, przytaczając przykład Indii, gdzie uprawa bawełny Bt podniosła dochody małych i biednych gospodarstw o 134 procent.


W oparciu o różne badania prowadzone w latach 1999 - 2005, szacowane korzyści z przyjęcia upraw GM w USA wahały się od 334 milionów dolarów do 1,5 miliarda rocznie, mimo stosunkowo niskiego rozprzestrzenienia się tych upraw, informuje raport CAST. Oszacowane korzyści dotyczą dodatkowych zysków netto umożliwionych dzięki innowacyjnym uprawom oraz wartości niższych cen płaconych przez konsumentów.   


W przypadku Filipin statystyczna symulacja wskazuje, że gdyby Złoty Ryż zastąpił 70 procent ryżu obecnie konsumowanego w kraju, występowanie niedoboru witaminy A zmalałoby o 55–60 procent u kobiet i około 30 procent u dzieci. Potencjalne ekonomiczne korzyści obejmowałyby zmniejszone obciążenie chorobami, oceniane na między 16 a 88 milionów dolarów rocznie.


Ważne wyniki badań CAST pokazują, że żywność nie-GM jest droższa niż jej genetycznie modyfikowane odpowiedniki, co sugeruje, że GMO przyczyniły się do zmniejszenia realnych kosztów żywności i konsumenci musieliby płacić wyższe ceny, gdyby usunięto opcję GMO. Dane zebrane od sprzedawców w latach 2009-2016 pokazały, że dodatkowa zapłata w czterech kategoriach produktów nie-GM (olej, tortilla chips, płatki śniadaniowe i lody) wahała się od 9,8 procent do 61,8 procent. Dodatkowa zapłata za produkty organiczne – określenie, które wyklucza produkty GM – wahała się od 13,8 procent do 91 procent.


Niższe koszty żywności

“GMO przyczyniły się do zredukowania realnych kosztów żywności i konsumenci musieliby płacić wyższe ceny, gdyby usunięto opcję GMO” – piszą autorzy.

Przyjęcie GM obniżyłoby także światowe ceny żywności także dla krajów, które zakazują importu produktów GM, ponieważ ceny są ogólnie niższe. Jednak korzyści są niższe dla krajów, które ograniczają własną produkcję żywności GM.


Odporność upraw GM na pewne szkodniki i choroby przekłada się na znaczące oszczędności dla farmerów, którzy mogą zmniejszyć inwestycje w środki ochrony roślin. Przykładem jest więdnięcie bakteryjne bananów, dewastująca choroba, która może powodować do 100 procent straty upraw w subsaharyjskiej Afryce, gdzie rośnie jedna trzecia światowej produkcji bananów. W próbach polowych kilka odmian bananów GM pokazało niemal całkowitą odporność na tę chorobę. Północnoamerykańscy badacze są równie optymistyczni w sprawie leku na zielenienie cytrusów, chorobę, która spowodowała straty rzędu 7,8 miliardów dolarów w sezonach 2006–2007 i 2013–2014.


Badania pokazują, że farmerzy mogą także oszczędzić czas przez uprawę roślin GM zamiast konwencjonalnych odmian. Uprawy GM redukują czas, jaki producenci spędzają w polu, mimo że oszczędzony czas nie jest na ogół liczony w tradycyjnych oszacowaniach zysków netto. Autorzy notują jednak, że farmerzy wysoko cenią zaoszczędzony czas i wygodę uprawiania roślin GM.


Przy hodowli żywca korzyści z przyjęcia roślin GM obejmują oszczędności na niższych cenach paszy dla zwierząt, co odpowiada za do 70 procent całkowitych kosztów amerykańskich hodowców żywca.


Korzyści zdrowotne


Narażenie na toksyny, takie jak mykotoksyny, także byłoby zmniejszone przez przyjęcie odpornych na owady roślin GM (Bt).


W artykule CAST autorzy Piszą:

“Pod nieobecność roślin Bt kraje, które mają surowe wymagania dla poziomu mykotoksyn, nie będą w stanie ich spełnić i będą musiały płacić wyższe ceny za żywność wyższej jakości”.  

Mimo powszechnie dostępnej i przekonującej literatury o potencjale upraw GM dla podniesienia wydajności rolnictwa i napędzania wzrostu ekonomicznego, badacze pokazują różne czynniki rynkowe i regulacyjne, które stawiają przeszkody pełnej realizacji tych korzyści. Piszą, że bariery handlowe dla GMO redukują dostęp do żywności, ograniczają dochody farm i podnoszą ogólne ceny.

“Bariery regulacyjne mają ważne konsekwencje dla globalnego bezpieczeństwa żywnościowego, a wiele krajów, które nie przyjęły GMO, należy do najmniej żywnościowo zabezpieczonych na świecie i głównie polegają na imporcie jako źródle żywności. Kiedy kraje znoszą bariery handlowe, ocenia się, że import może podnieść się o 14,7 procent, co dałoby szacunkowo 4,86 procentową obniżkę cen żywności; i odwrotnie, bariera handlowa zmniejsza dostęp do importu o niemal 10 procent i podnosi ceny o jeden procent”.  

Badanie JSR przytacza nadmierną siłę na rynku daną producentom nasion GM, wysokie bariery dla wejścia GM na rynek z powodu procedur biobezpieczeństwa, patenty i międzynarodową asymetrię handlową jako główne bariery wejścia na rynek GM.


Zdjęcie: Farmerzy sadzą szarłat (amarantus) w Meksyku, który czyni kroki ku ograniczeniu upraw GM. Zdjęcie: Shutterstock/Nailotl


Ten artykuł był pierwotnie opublikowany w 
Farmers Review Africa.

Developing countries pay hefty price by restricting GMO crops, new research shows

Alliance for Science, 13 grudnia 2021

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska

 

Joseph Maina

Nigeryjski dziennikarz naukowy specjalizujący się w popularyzacji biotechnologii, bioróżnorodności i rozwoju rolnictwa w Afryce.

 

 


Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj






Nauka

Znalezionych 1479 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Opadający liść, latający smok   Yong   2015-01-10
Nowotwory są konsekwencją wieku, a nie grzechu   Ridley   2015-01-11
Lekcja ewolucji: specjacja w akcji!   Coyne   2015-01-12
Epidemiologia   Feldman   2015-01-13
Aquilops, mały dinozaur, który wiele mógł   Farke   2015-01-15
Mózgi dwudysznych wcale nie są nudne   Farke   2015-01-18
Nasi przyjaźni rozkładacze drożdży   Yong   2015-01-19
Rok 2014 był świetny dla Hupehsuchia   Farke   2015-01-24
Czy mikrobiom może się zbuntować?   Zimmer   2015-01-28
Moje życie zwolennika łagodnego ocieplenia   Ridley   2015-01-29
Dan Brown - akomodacjonista   Coyne   2015-01-31
Towarzyskim małpom w zimie jest cieplej   Yong   2015-02-01
Miejsce dla Hallucigenii   Łopatniuk   2015-02-08
Frankenstein dziś  nie może wyjść i się bawić   Zimmer   2015-02-11
Skaczący DNA i ewolucja ciąży   Yong   2015-02-12
Mitochondrialna donacja jest cudowną możliwością   Ridley   2015-02-13
O pochodzeniu kolorowych twarzy małp   Yong   2015-02-16
Mimikra chemiczna u mszyc   Coyne   2015-02-19
Ogon ćmy i nietoperze   Coyne   2015-02-23
Nasze wewnętrzne wirusy: obecne od 40 milionów lat   Zimmer   2015-02-27
Jak wirus odry stał się mistrzem zarażania   Zimmer   2015-03-01
Łowienie mikrobów u podstaw niedożywienia   Yong   2015-03-03
Astrocyty tworzą nowe neurony po udarze   Łopatniuk   2015-03-04
Trzecia droga ewolucji? Nie sądzę   Coyne   2015-03-05
Nie igraj z odrą   Łopatniuk   2015-03-06
Myszy z wszczepionym ludzkim DNA mają większe mózgi   Yong   2015-03-09
Pasożytnicze osy zarażone kontrolującymi umysł wirusami   Zimmer   2015-03-10
Twój spadek po przodkach, drogi strunowcu   Łopatniuk   2015-03-12
Modliszka storczykowa: czy upodabnia się do storczyka?   Coyne   2015-03-13
Ebola przenoszona drogą kropelkową?   Zimmer   2015-03-17
Woda odskakuje od skóry gekona   Yong   2015-03-19
Czerwonogłowe muchy   Naskręcki   2015-03-22
Porywacze mitochondriów   Łopatniuk   2015-03-23
Jesteśmy błyskawicznymi rozgryzaczami liczb   Zimmer   2015-03-24
Seks paproci i kreacjoniści   Coyne   2015-03-27
Piersi i jajniki, czyli rak i święto błaznów   Łopatniuk   2015-03-28
Walenie po niewłaściwej stronie świata   Zimmer   2015-03-31
Paliwa kopalne nie są wyczerpane, nie są przestarzałe, nie są złe   Ridley   2015-04-01
Francis Crick był niesamowitym geniuszem   Coyne   2015-04-02
Matrioszki, czyli płód w płodzie (fetus in fetu)   Łopatniuk   2015-04-03
Jak ryba łyka pokarm na lądzie?   Yong   2015-04-04
Dobór krewniaczy pozostaje wartościowym narzędziem   Coyne   2015-04-06
Malaria pachnąca cytryną    Zimmer   2015-04-07
Nowotwory sprzed tysiącleci   Łopatniuk   2015-04-08
Nowa i dziwaczna, zmieniająca kształt żaba   Coyne   2015-04-10
Czy mleko matek może odżywiać manipulujące umysłem mikroby?   Yong   2015-04-14
Wczesna aborcja farmakologiczna – skuteczna i bezpieczna, a w Arizonie w dodatku – odwracalna   Łopatniuk   2015-04-15
Małpo ty moja   Koraszewski   2015-04-17
Jak często geny przeskakują między gatunkami?   Coyne   2015-04-18
Młode mysie matki i oksytocyna   Yong   2015-04-21
Ciąg dalszy sporu o dobór grupowy   Coyne   2015-04-22
Jak psy zdobywają nasze serca?   Yong   2015-04-23
Niebo gwiaździste nade mną   Łopatniuk   2015-04-24
Żywotne pytanie   Ridley   2015-04-25
Czy rozum jest “większy niż nauka”? Kiepska próba deprecjonowania nauki   Coyne   2015-04-28
Kiedy Darwin spotkał inną małpę   Zimmer   2015-04-30
Redagowanie ludzkich embrionów: Pierwsze próby   Zimmer   2015-05-04
Robaki i rak   Łopatniuk   2015-05-09
Nowe skamieniałości: najwcześniejszy na świecie znany ptak   Coyne   2015-05-12
Pradawny DNA czyni z prehistorii otwartą książkę   Ridley   2015-05-13
Chiński dinozaur miał skrzydła jak nietoperz i pióra   Yong   2015-05-14
Czy człowiek musiał wyewoluować?   Coyne   2015-05-15
Gigantyczne walenie mają super elastyczne nerwy   Yong   2015-05-18
Znikające badaczki, czyli Sophie Spitz była kobietą   Łopatniuk   2015-05-21
Bambusowi matematycy   Zimmer   2015-05-25
Pierwsza znana ryba ciepłokrwista   Coyne   2015-05-27
Puszek kłębuszek, zdobywca serduszek   Łopatniuk   2015-05-28
Jak powiększyć kapitał naturalny   Ridley   2015-05-30
Symbiotyczna katastrofa długoletniej cykady   Yong   2015-06-02
Przypuszczalnie złamana kość    Coyne   2015-06-04
Tajemnica kangurzych adopcji   Zimmer   2015-06-05
Proszalne mruczenie kota zawiera płacz, dźwięk bardziej naglący i nieprzyjemny niż normalne mruczenie   Coyne   2015-06-09
Jak afrykańskie obszary trawiaste utrzymują tak wiele roślinożernych?   Yong   2015-06-11
Co tam, panie, w anatomii, czyli mózg, naczynia limfatyczne i inne drobiazgi   Łopatniuk   2015-06-13
Uratujmy producentów zombi!   Zimmer   2015-06-15
Mikrob, który dokonał inwazji karaibskich raf koralowych   Yong   2015-06-16
Ekomodernizm i zrównoważona intensyfikacja     2015-06-17
Kości! Wszędzie kości!   Łopatniuk   2015-06-20
Cud? Ryba-piła urodzona z dziewiczej matki   Coyne   2015-06-23
Rozproszony potencjał umysłowy owadów społecznych   Yong   2015-06-27
Jak i dlaczego ta gąsienica gwiżdże?   Coyne   2015-06-30
Co mamy zrobić z neuroróżnorodnością?   Coyne   2015-07-02
Ser z czekoladą, czyli w kuchni u patologów   Łopatniuk   2015-07-04
Nadajniki GPS zapowiadają nową epokę w badaniu zachowań zwierząt   Yong   2015-07-06
Seksizm w nauce: czy Watson i Crick naprawdę ukradli dane Rosalind Franklin?   Cobb   2015-07-07
Pielęgnice z jeziora w Kamerunie prawdopodobnie nie podlegały specjacji sympatrycznej: Część 1   Coyne   2015-07-09
Pielęgnice z jeziora w Kamerunie prawdopodobnie nie podlegały specjacji sympatrycznej: Część  2   Coyne   2015-07-10
Nowotwory spoza pakietu, czyli nie tylko czerniak   Łopatniuk   2015-07-11
Photoshop czy nie photoshop?   Naskręcki   2015-07-13
Gatunki inwazyjne są największym powodem wymierania   Ridley   2015-07-14
Depresja inbredowa u człowieka   Mayer   2015-07-15
Rozmowy między dzbanecznikiem a nietoperzem   Yong   2015-07-16
Zdumiewająca historia dwóch par bliźniąt   Coyne   2015-07-17
Ten chrząszcz niszczy twoją kawę przy pomocy bakterii   Yong   2015-07-22
Co wojny o klimat zrobiły nauce   Ridley   2015-07-23
Zabójcy z bagien   Naskręcki   2015-07-25
Jak olbrzymie krewetki mogą zwalczać chorobę tropikalną i biedę   Yong   2015-07-28
Ostrogony nie są naprawdę “żywymi skamieniałościami”    Coyne   2015-07-29
Czworonożny wąż   Mayer   2015-07-30
Gwałtownie ocieplający się klimat wywołał rewolucję megafauny   Yong   2015-07-31

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk