Prawda

Środa, 24 kwietnia 2024 - 05:41

« Poprzedni Następny »


Nowe badania pokazują, że kraje rozwijające się płacą wysoką cenę za ograniczanie upraw roślin GMO


Joseph Maina 2021-12-25


Dwie nowe prace mają na celu ilościowe określenie kosztów społecznych i ekonomicznych, jakie kraje ściągają na siebie przez ograniczanie wykorzystania biotechnologii w rolnictwie.


Choć globalna produkcja genetycznie modyfikowanych (GM) roślin uprawnych dała, jak się szacuje, 57 miliardów dolarów dodatkowego dochodu farmom, szersza uprawa tych roślin mogłaby dać dodatkowe 65 miliardów dolarów, przy czym większość tych zysków przypadła by krajom rozwijającym się. Tak przynajmniej  twierdzą autorzy badania opublikowanego przez Council for Agricultural Science and Technology (CAST).


Badacze, ściągnięci z różnych uniwersytetów Stanów Zjednoczonych i Kanady, analizują straty zysków z powodu zakazu GMO i zajmują się potencjalnym wpływem na konsumentów, środowisko i farmerów. Piszą m. in.:

“Różnice w zyskach przy uprawie roślin GMO i nie-GMO wynikają z  kosztów ochrony plonów i ogólnej wydajności, które mogły nadal wzrastać, gdyby nie osłabiano możliwości korzystania z technologii. Z pewnością ekonomiczne korzyści z upraw GMO są oczywiste, ponieważ bez ekonomicznych korzyści dla ich użytkowników ta technologia nie przetrwałaby długo”.

W oparciu o podobne spostrzeżenia praca opublikowana w “Journal of Student Research” (JSR) pokazuje, że produkcja GM podniosła wydajność rolnictwa, obniżyła koszty produkcji z powodu zmniejszenia niezbędnego wkładu, takiego jak zakup pestycydów i podniosła dochody w rozwijających się krajach.


Podczas gdy korzyści upraw GMO w krajach rozwiniętych są dokładnie naświetlone, te uprawy dając większe plony, nie tylko podnoszą wiejskie dochody w krajach rozwijających się, piszą autorzy. Zwiększone plony podniosły podaż żywności, co jest niesłychanie ważne w rozwijających się krajach, gdzie głód jest problemem.


Wyższe dochody


Uprawy GM pozwoliły także zmniejszyć lukę między bogatymi i biednymi, twierdzą autorzy, przytaczając przykład Indii, gdzie uprawa bawełny Bt podniosła dochody małych i biednych gospodarstw o 134 procent.


W oparciu o różne badania prowadzone w latach 1999 - 2005, szacowane korzyści z przyjęcia upraw GM w USA wahały się od 334 milionów dolarów do 1,5 miliarda rocznie, mimo stosunkowo niskiego rozprzestrzenienia się tych upraw, informuje raport CAST. Oszacowane korzyści dotyczą dodatkowych zysków netto umożliwionych dzięki innowacyjnym uprawom oraz wartości niższych cen płaconych przez konsumentów.   


W przypadku Filipin statystyczna symulacja wskazuje, że gdyby Złoty Ryż zastąpił 70 procent ryżu obecnie konsumowanego w kraju, występowanie niedoboru witaminy A zmalałoby o 55–60 procent u kobiet i około 30 procent u dzieci. Potencjalne ekonomiczne korzyści obejmowałyby zmniejszone obciążenie chorobami, oceniane na między 16 a 88 milionów dolarów rocznie.


Ważne wyniki badań CAST pokazują, że żywność nie-GM jest droższa niż jej genetycznie modyfikowane odpowiedniki, co sugeruje, że GMO przyczyniły się do zmniejszenia realnych kosztów żywności i konsumenci musieliby płacić wyższe ceny, gdyby usunięto opcję GMO. Dane zebrane od sprzedawców w latach 2009-2016 pokazały, że dodatkowa zapłata w czterech kategoriach produktów nie-GM (olej, tortilla chips, płatki śniadaniowe i lody) wahała się od 9,8 procent do 61,8 procent. Dodatkowa zapłata za produkty organiczne – określenie, które wyklucza produkty GM – wahała się od 13,8 procent do 91 procent.


Niższe koszty żywności

“GMO przyczyniły się do zredukowania realnych kosztów żywności i konsumenci musieliby płacić wyższe ceny, gdyby usunięto opcję GMO” – piszą autorzy.

Przyjęcie GM obniżyłoby także światowe ceny żywności także dla krajów, które zakazują importu produktów GM, ponieważ ceny są ogólnie niższe. Jednak korzyści są niższe dla krajów, które ograniczają własną produkcję żywności GM.


Odporność upraw GM na pewne szkodniki i choroby przekłada się na znaczące oszczędności dla farmerów, którzy mogą zmniejszyć inwestycje w środki ochrony roślin. Przykładem jest więdnięcie bakteryjne bananów, dewastująca choroba, która może powodować do 100 procent straty upraw w subsaharyjskiej Afryce, gdzie rośnie jedna trzecia światowej produkcji bananów. W próbach polowych kilka odmian bananów GM pokazało niemal całkowitą odporność na tę chorobę. Północnoamerykańscy badacze są równie optymistyczni w sprawie leku na zielenienie cytrusów, chorobę, która spowodowała straty rzędu 7,8 miliardów dolarów w sezonach 2006–2007 i 2013–2014.


Badania pokazują, że farmerzy mogą także oszczędzić czas przez uprawę roślin GM zamiast konwencjonalnych odmian. Uprawy GM redukują czas, jaki producenci spędzają w polu, mimo że oszczędzony czas nie jest na ogół liczony w tradycyjnych oszacowaniach zysków netto. Autorzy notują jednak, że farmerzy wysoko cenią zaoszczędzony czas i wygodę uprawiania roślin GM.


Przy hodowli żywca korzyści z przyjęcia roślin GM obejmują oszczędności na niższych cenach paszy dla zwierząt, co odpowiada za do 70 procent całkowitych kosztów amerykańskich hodowców żywca.


Korzyści zdrowotne


Narażenie na toksyny, takie jak mykotoksyny, także byłoby zmniejszone przez przyjęcie odpornych na owady roślin GM (Bt).


W artykule CAST autorzy Piszą:

“Pod nieobecność roślin Bt kraje, które mają surowe wymagania dla poziomu mykotoksyn, nie będą w stanie ich spełnić i będą musiały płacić wyższe ceny za żywność wyższej jakości”.  

Mimo powszechnie dostępnej i przekonującej literatury o potencjale upraw GM dla podniesienia wydajności rolnictwa i napędzania wzrostu ekonomicznego, badacze pokazują różne czynniki rynkowe i regulacyjne, które stawiają przeszkody pełnej realizacji tych korzyści. Piszą, że bariery handlowe dla GMO redukują dostęp do żywności, ograniczają dochody farm i podnoszą ogólne ceny.

“Bariery regulacyjne mają ważne konsekwencje dla globalnego bezpieczeństwa żywnościowego, a wiele krajów, które nie przyjęły GMO, należy do najmniej żywnościowo zabezpieczonych na świecie i głównie polegają na imporcie jako źródle żywności. Kiedy kraje znoszą bariery handlowe, ocenia się, że import może podnieść się o 14,7 procent, co dałoby szacunkowo 4,86 procentową obniżkę cen żywności; i odwrotnie, bariera handlowa zmniejsza dostęp do importu o niemal 10 procent i podnosi ceny o jeden procent”.  

Badanie JSR przytacza nadmierną siłę na rynku daną producentom nasion GM, wysokie bariery dla wejścia GM na rynek z powodu procedur biobezpieczeństwa, patenty i międzynarodową asymetrię handlową jako główne bariery wejścia na rynek GM.


Zdjęcie: Farmerzy sadzą szarłat (amarantus) w Meksyku, który czyni kroki ku ograniczeniu upraw GM. Zdjęcie: Shutterstock/Nailotl


Ten artykuł był pierwotnie opublikowany w 
Farmers Review Africa.

Developing countries pay hefty price by restricting GMO crops, new research shows

Alliance for Science, 13 grudnia 2021

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska

 

Joseph Maina

Nigeryjski dziennikarz naukowy specjalizujący się w popularyzacji biotechnologii, bioróżnorodności i rozwoju rolnictwa w Afryce.

 

 


Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj






Nauka

Znalezionych 1474 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Kameleon przekazuje różne informacje różnymi częściami ciała   Yong   2013-12-14
Paradoksalne cechy genetyki inteligencji   Ridley   2013-12-18
Wielki skandal z biopaliwami   Lomborg   2013-12-19
Przedwczesna wiadomość o śmierci samolubnego genu   Coyne   2013-12-22
Czy jest życie na Europie?   Ridley   2013-12-22
Nowa data udomowienia kotów: około 5300 lat temu – i to w Chinach   Coyne   2013-12-26
Na Zeusa, natura jest przeżarta rują i korupcją   Koraszewski   2013-12-26
Proces cywilizacji   Ridley   2013-12-28
Jak karakara wygrywa z osami   Cobb   2013-12-29
Żebropławy, czyli dziwactwa ewolucji   Coyne   2013-12-30
Czy może istnieć sztuka bez artysty?    Wadhawan   2013-12-30
Zderzenie mentalności   Koraszewski   2014-01-01
Skrzydlaci oszuści i straż obywatelska   Young   2014-01-02
Delfiny umyślnie narkotyzują się truciznami rozdymków   Coyne   2014-01-04
Długi cień anglosfery   Ridley   2014-01-05
Ciemna materia genetyki psychiatrycznej   Zimmer   2014-01-06
Co czyni nas ludźmi?   Dawkins   2014-01-07
Twoja choroba na szalce   Yong   2014-01-08
Czy mamut włochaty potrzebuje adwokata?   Zimmer   2014-01-09
Pradawne rośliny kwitnące znalezione w bursztynie   Coyne   2014-01-10
Ratując gatunek możesz go niechcący skazać   Yong   2014-01-11
Ewolucja ukryta w pełnym świetle   Zimmer   2014-01-13
Koniec humanistyki?   Coyne   2014-01-15
Jak poruszasz nogą, która kiedyś była płetwą?   Yong   2014-01-16
Jak wyszliśmy na ląd, kość za kością   Zimmer   2014-01-19
Twoja wewnętrzna mucha   Cobb   2014-01-22
Ukwiał żyje w antarktycznym lodzie!   Coyne   2014-01-25
Dlaczego poligamia zanika?   Ridley   2014-01-26
Wspólne pochodzenie sygnałów płodności   Cobb   2014-01-28
Ewolucja i Bóg   Coyne   2014-01-29
O delfinach, dużych mózgach i skokach logiki   Yong   2014-01-30
Dziennikarski „statek upiorów” Greg Mayer   Mayer   2014-01-31
Dlaczego leniwce wypróżniają się na ziemi?   Bruce Lyon   2014-02-02
Moda na kopanie nauki   Coyne   2014-02-03
Neandertalczycy: bliscy obcy   Zimmer   2014-02-05
O pochodzeniu dobra i zła   Coyne   2014-02-05
Sposób znajdowania genów choroby   Yong   2014-02-07
Czy humaniści boją się nauki?   Coyne   2014-02-07
Kiedy zróżnicowały się współczesne ssaki łożyskowe?   Mayer   2014-02-10
O przyjaznej samolubności   Koraszewski   2014-02-12
Skąd wiesz, że znalazłeś je wszystkie?   Zimmer   2014-02-15
Nauka odkrywa nową niewiedzę o przeszłości   Ridley   2014-02-18
Żyjące gniazdo?   Zimmer   2014-02-19
Planeta tykwy pospolitej   Zimmer   2014-02-21
Nowe niezwykłe skamieniałości typu “Łupki z Burgess”   Coyne   2014-02-22
Dziennik z Mozambiku: Pardalota   Naskręcki   2014-02-23
Wskrzeszona odpowiedź z kredy na “chorobę królów”   Yong   2014-02-26
Dziennik z Mozambiku: Sybilla     2014-03-01
Spojrzeć ślepym okiem   Yong   2014-03-02
Intelektualne danie dnia  The Big Think   Coyne   2014-03-04
Przeczołgać się przez mózg i nie zgubić się   Zimmer   2014-03-05
Gdzie podziewają się żółwiki podczas zgubionych lat?   Yong   2014-03-10
Supergen, który maluje kłamcę   Yong   2014-03-14
Idea, którą pora oddać na złom   Koraszewski   2014-03-15
Zwycięstwa bez chwały   Ridley   2014-03-17
Twarde jak skała   Naskręcki   2014-03-18
Pasożyty informacyjne   Zimmer   2014-03-19
Seymour Benzer: humor, historia i genetyka   Cobb   2014-03-21
Kto to był Per Brinck?   Naskręcki   2014-03-23
Potrafimy rozróżnić między przynajmniej bilionem zapachów   Yong   2014-03-25
Godzina Ziemi czyli o celebrowaniu ciemności   Lomborg   2014-03-27
Słonie słyszą więcej niż ludzie   Yong   2014-03-30
Niebo gwiaździste nade mną, małpa włochata we mnie   Koraszewski   2014-03-31
Wielkoskrzydłe   Naskręcki   2014-04-02
Najstarsze żyjące organizmy   Coyne   2014-04-03
Jak zmienić bakterie jelitowe w dziennikarzy   Yong   2014-04-06
Eureka! Sprytne wrony to odkryły   Coyne   2014-04-07
Sukces upraw GM w Indiach   Lomborg   2014-04-09
Wirus, który sterylizuje owady, ale je pobudza   Yong   2014-04-12
Przystosować się do zmiany klimatu   Ridley   2014-04-14
Jeden oddech, który zmienił planetę   Naskręcki   2014-04-16
Najgorsze w karmieniu komarów jest czekanie   Yong   2014-04-17
Kłopotliwa podróż w przyszłość   Ridley   2014-04-19
Pierwsze spojrzenie na mikroby współczesnych łowców zbieraczy     2014-04-23
Seksizm w nauce o jaskiniowych owadach   Coyne   2014-04-26
Musza bakteria zaprasza inne muszki na uczty owocowe   Yong   2014-04-27
Zachwycający rabuś, który liczy sto milionów lat   Cobb   2014-04-28
Mądrość (małych) tłumów   Zimmer   2014-04-29
Tak bada się ewolucję inteligencji u zwierząt   Yong   2014-05-02
Fantastyczna mimikra tropikalnego pnącza   Coyne   2014-05-03
Dlaczego większość zasobównie wyczerpuje się   Ridley   2014-05-04
Pomidory tworzą pestycydy z zapachu swoich sąsiadów   Yong   2014-05-07
Potrawy z pasożytów   Zimmer   2014-05-08
Technologia jest często matką nauki, a nie odwrotnie   Ridley   2014-05-09
Montezuma i jego flirty   Coyne   2014-05-11
Insekt dziedziczy mikroby z plemnika taty   Yong   2014-05-12
Polowanie na nietoperze   Naskręcki   2014-05-14
Zmień swoje geny przez zmianę swojego życia   Coyne   2014-05-15
Obrona śmieciowego DNA   Zimmer   2014-05-17
Gdzie są badania zwierzęcych wagin?   Yong   2014-05-20
Niemal ssaki   Naskręcki   2014-05-21
Zobaczyć jak splątane są gałęzie drzewa   Zimmer   2014-05-23
Dlaczego ramiona ośmiornicy nie plączą się   Yong   2014-05-24
Niezwykły pasikonik szklany   Naskręcki   2014-05-27
Wąż zgubiony i ponownie odnaleziony   Mayer   2014-05-28
Niespodziewani krewni mamutaków   Yong   2014-05-30
Trochę lepszy  świat   Ridley   2014-05-31
Tam, gdzie są ptaki   Mayer   2014-06-01
Ewolucja, ptaki i kwiaty   Coyne   2014-06-02
Jestem spełniony   Naskręcki   2014-06-04

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk