Prawda

Wtorek, 29 listopada 2022 - 01:11

« Poprzedni Następny »


Mikrobiom jelitowy i stany lękowe


Steven Novella 2018-06-28


Ludzie są symbiotycznymi stworzeniami, podobnie jak wszystkie inne zwierzęta. Ocenia się, że w ludzkim ciele jest tyle bakterii ile ludzkich komórek. Komórki bakterii są dużo mniejsze, więc odpowiada to 1-3 procentów wagi ciała.  


Komórki bakteryjne wyścielają wszystkie błony śluzowe, gdzie wykonują niezbędne funkcje.  Mają decydujące znaczenie dla naszego układu odpornościowego, wypychając inne bakterie i organizmy, które potencjalnie mogą powodować infekcje. Wiele z naszych bakterii żyje w przewodzie pokarmowym i stanowi nasz „mikrobiom jelitowy”, „mikrobiotę jelitową” lub „florę bakteryjną”, gdzie pomagają także w trawieniu.


Jak to się często dzieje, naukowcy odkrywają, że nasze związki z naszymi przyjaznymi bakteriami są bardziej skomplikowane niż myśleliśmy. Mikrobiom nie jest zbiorem przypadkowych bakterii, ale stabilnym ekosystemem. Istnieją dowody, że u ludzi jest tylko kilka odrębnych rodzajów bakteryjnego ekosystemu. Mamy “enterotyp”, który może wpływać na nasze zdrowie.  


Gromadzą się także dowody, że nasza mikrobiota jelitowa nie tylko ma lokalne efekty na nasz układ pokarmowy, ale także odległe efekty na mózg i układ nerwowy. To sugeruje, że niektóre bakterie produkują neuroprzekaźniki, hormony lub jakiś sygnał chemiczny, który może dostać się do krwi, a następnie podróżować do innych części ciała i na nie wpływać.


Mikrobiom i lęk


Niedawne badanie
 dodaje kolejne dowody o odległych efektach naszego mikrobiomu jelitowego. Badacze karmili myszy wysokotłuszczową dietą, prowadzącą do otyłości. Monitorowali także zachowania, które służą jako markery lęku i depresji u myszy, takie jak zachowania kompulsywne. Stwierdzili, że myszy karmione dietą wysokotłuszczową miały podniesione poziomy lęku i depresji.   


Karmili jednak inną grupę myszy wysokotłuszczową dietą i antybiotykami. One także zyskały na wadze, ale nie wykazywały zachowań lękowych i depresji. Ten efekt był niemal całkowicie zablokowany. Jedną interpretacją tego wyniku jest to, że zmiany w mikrobiomie, które zostały zablokowane przez antybiotyki, powodowały lęk i depresję. Są jednak inne możliwe interpretacje, takie jak bezpośredni wpływ antybiotyków.


Badacze przenieśli także mikrobiom jelitowy od lękliwych myszy karmionych wysokotłuszczową dietą do myszy karmionych normalną dietą i one także zaczęły wykazywać markery lęku i depresji. Razem te dowody silnie sugerują związek mikrobiomu jelitowego z lękiem.


Oczywiście, głównym ograniczeniem tego badania, jeśli chodzi o stosowanie jego wyników do ludzi, jest to, że przeprowadzono je na myszach. Nie można zrobić takiego samego badania na ludziach ze względów etycznych. Badacze mogą jednak dowiedzieć się o efektach i zastosować tę wiedzę do dalszych badań na ludziach. Badacze koncentrują się teraz na identyfikowaniu molekularnych sygnałów, którymi, jak podejrzewają, są neuroprzekaźniki, które są odpowiedzialne za zaobserwowany efekt.  


Celem byłoby zidentyfikowanie takiego samego lub podobnego mikrobiomu u ludzi z lękami i/lub depresją, a następnie zastosować terapię na lęk przez zmianę mikrobiomu.


Inni naukowcy badają inne możliwe odległe lub biochemiczne efekty wynikające z różnych mikrobiomów jelitowych lub enterotypów. Istnieją związki z samą otyłością, zapaleniami i (niezaskakująco) objawami z układu pokarmowego, takimi jak zespół jelita drażliwego.


Warto zauważyć, że przynajmniej jedna choroba jest ewidentnie spowodowana przez bakterię jelitową – H. pylori powodująca wrzody żołądka, co z powodzeniem leczy się antybiotykami.  


Zmiana mikrobiomu


Choć wszystko to jest niesłychanie ciekawe i potencjalnie użyteczne, okazuje się, że trudno jest trwale zmienić mikrobiom jelitowy. Jest tak dlatego, że mikrobiom nie jest przypadkowym zestawem bakterii, ale stabilnym ekosystemem. Powodem, dla którego jest ograniczona liczba odrębnych mikrobiomów prawdopodobnie jest to, że istnieje ograniczona liczba stabilnych zestawów różnych gatunków bakterii. Przeciętnie człowiek ma około 100 różnych bakterii w mikrobiomie jelitowym.


Dodanie jednego lub kilku gatunków bakterii do mieszanki nie wydaje się wywierać skutku. Dlatego probiotyczne produkty na rynku są w znacznej mierze bezużyteczne. Jak powiedział kiedyś Marc Crislip, jest to jak posadzenie poletka kukurydzy w lesie deszczowym – nie jest prawdopodobne, by kukurydza wpłynęła na ekosystem. Probiotyki, jeśli podane wcześnie i w dużych ilościach, mogą być krótkoterminową prowizorką dla złagodzenia objawów gastryczno-jelitowych lub przeciwdziałać pojawieniu się patogenicznych bakterii przy przyjmowaniu antybiotyków. Zajmują miejsce do czasu aż normalny mikrobiom ma szansę na odtworzenie się. Zdrowym osobom jednak probiotyki nie wydają się dawać żadnych korzyści.


Jeśli chcemy zmienić jeden stabilny mikrobiom w inny, potrzebne są bardziej drastyczne środki. To dlatego badania skupiają się na transplantacji kałowej. Kał pełen jest całego zakresu bakterii jelitowych i dlatego może działać jako zaczyn do przeszczepienia całego ekosystemu, a nie tylko kilku gatunków. Najpierw jednak trzeba oczyścić przedpole, a to można zrobić antybiotykami.


I zasadniczo na tym etapie jest nauka. Odkrywamy sposoby, na jakie mikrobiom wpływa na zdrowie i tworzymy podstawową technologię do rekonstruowania, a może nawet całkowitej zmiany mikrobiomu.


Ta dziedzina jest jednak w kolebce. Ciekawe jest zgadywanie, dokąd może zajść. Oczywiście powinniśmy unikać krzykliwej reklamy, że każde nowe podejście jest panaceum i łatwo jest przesadzić potencjał całkowicie nowej dziedziny. Początkowo, kiedy odkrywa się nowe zjawisko biologiczne, istnieje tendencja do widzenia udziału tego zjawiska we wszystkim, a więc myślenia, że jesteśmy na tropie leku na wszystko. To się nigdy nie sprawdza, ale może prowadzić do nowych sposobów leczenia konkretnych chorób.   


W chwili obecnej wydaje się możliwe, że z czasem wypracujemy skuteczne sposoby zmieniania mikrobiomu jelitowego, by pomóc zająć się kilkoma problemami – włącznie z lękiem, otyłością i kilkoma stanami zapalnymi. Prawdopodobnie jednak te interwencje będą skuteczne tylko dla podgrupy pacjentów z tymi zaburzeniami.


Być może odkryjemy nowe, stabilne enterotypy, które będziemy mogli zmieniać, co może dać korzyści, redukując czynniki ryzyka dla różnych chorób lub w inny sposób promując zdrowie. Kiedy technologia mikrobiomu uczyni dalsze postępy, możemy być w stanie dokonywać inżynierii genetycznej na bakteriach z bardzo specyficznymi właściwościami, by optymalizować zdrowie, wzmacniać funkcje odpornościowe lub redukować choroby układu krążenia. Mogą nawet pojawić się zaprojektowane bakterie do redukowania kaca, eliminowania nieprzyjemnego oddechu, zmniejszania objętości gazów i inne pomysłowe zastosowania.


Będę szczęśliwy obserwując, dokąd zaprowadzi ta technologia. Żyjemy w symbiozie z naszymi bakteriami – stanowią (licząc komórki) 50% nas. Z tej perspektywy ignorowaliśmy połowę komórek w naszych ciałach pod względem zdrowia i choroby. Zobaczmy, co potrafimy osiągnąć koncentrując się na tej połowie.


Gut Microbiome and Anxiety

18 czerwca 2018

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska



Steven Novella


Neurolog, wykładowca na Yale University School of Medicine. Przewodniczący i współzałożyciel New England Skeptical Society. Twórca popularnych (cotygodniowych) podkastów o nauce The Skeptics’ Guide to the Universe.  Jest również dyrektorem Science-Based Medicine będącej częścią James Randi Educational Foundation (JREF), członek Committee for Skeptical Inquiry (CSI) oraz członek założyciel Institute for Science in Medicine.

Prowadzi blog Neurologica.


Skomentuj     Wyślij artykuł do znajomego:     Wydrukuj






Nauka

Znalezionych 1361 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Geny i języki   Novella   2022-11-26
Uporczywa obecność religijnego mitu   Winegard   2022-11-24
Znaleziono skrytkę posągów z brązu   Novella   2022-11-23
W oparach zrównoważonej ignorancji   Koraszewski   2022-11-21
10 twierdzeń działaczy walczących w Afryce z GMO o tym, dlaczego postępy w biotechnologii upraw powinny zostać odrzucone – i dlaczego są one błędne   Maina   2022-11-17
List otwarty do wszystkich oszołomów   Novella   2022-11-03
Po prostu nie mogę się doczekać, aby znów wyruszyć w trasę   Tonhasca Júnior   2022-10-27
Czy mizoandria może być zakaźna?   Tonhasca Júnior   2022-10-24
Niezwykła fizjologia hibernujących niedźwiedzi   Coyne   2022-10-22
Cuchnąca pułapka i przytulna kryjówka   Tonhasca Júnior   2022-10-21
Obraz Izraela na amerykańskich uniwersytetach   Mansour   2022-10-19
Kenia aprobuje GMO po 10 latach zakazu   Maina   2022-10-18
Pangenom jedwabnika morwowego   Novella   2022-10-14
Czy Samolubny gen zaszkodził publicznemu rozumieniu biologii?   Coyne   2022-10-13
Nieokrzesani goście   Tonhasca Júnior   2022-10-11
Niezrozumienie równości   Winegard   2022-10-07
Zyski klimatyczne to „niewygodna prawda” — nie wszystkie wiadomości o środowisku są złymi wieściami   Lomborg   2022-10-06
Gorzko-słodki, uzależniający lek   Tonhasca Júnior   2022-09-30
Przeciwko autentyczności   Winegard   2022-09-27
Biomedyczne znaczenie płci (i jej binarnej natury)   Coyne   2022-09-22
Mózgi neandertalczyków   Novella   2022-09-20
Oszuści i oszukani w grze w zapylanie   Tonhasca Júnior   2022-09-15
Po raz kolejny “Scientific American” wypacza biologię, a teraz także historię, by podeprzeć swoją ideologię   Coyne   2022-09-14
Upadek czasopisma “Nature”   Winegard   2022-09-08
Instynkt macierzyński i “New York Times”   Coyne   2022-09-07
Ćmy ze złym public relations   Tonhasca Júnior   2022-09-05
Studenci Uniwersytetu Ghany debatują nad wykorzystaniem upraw GMO w ich kraju   Gakpo   2022-09-02
“Scientific American” poświęca się polityce, a nie nauce; odmawia publikowania krytycznych analiz swoich fałszywych lub wprowadzających w błąd twierdzeń   Coyne   2022-09-01
Dysonansy poznawcze: czekolada a muszki, wino a osy   Júnior   2022-08-29
Patrick Matthew: prawdziwy autor idei doboru naturalnego?   Coyne   2022-08-26
Odporny na choroby, genetycznie modyfikowany maniok zapowiada przełom w Kenii   Maina   2022-08-25
Niekochane, ale czasem pożyteczne   Tonhasca Júnior   2022-08-23
Trwałość laktazy w populacjach pijących mleko: ponowna ocena klasycznej historii z ewolucji człowieka   Coyne   2022-08-19
Pierwszy znany drapieżnik: nowo opisana skamieniałość   Coyne   2022-08-16
Nie karm mózgu śmieciowym jedzeniem   Bhogal   2022-08-10
Kot Mehitabel pisze w “Science”   Coyne   2022-08-09
Nauka o wolności: rozmowa z Anną Kryłow   i Anna Kryłow   2022-08-06
Pierwsze dowody kopalne na opiekę nad lęgiem i niezwykły przypadek asymetrii kierunkowej   Coyne   2022-08-05
Badania dowodzą, że fakty nie mają znaczenia: jak propaganda wykorzystuje i normalizuje antysemityzm     2022-08-03
Horyzontalny transfer genów u owadów: jest rozpowszechniony, ale co to znaczy?   Coyne   2022-08-02
Dokonane w Afryce badanie genomu fasolnika egipskiego oznacza krok naprzód w dywersyfikacji światowego zaopatrzenia w żywność   Karavolias   2022-08-01
Grupy anty-GMO przegrywają sprawę sądową w Nigerii    i Nkechi Isaak   2022-07-30
Raz jeszcze: czy rasy są tylko społecznym konstruktem bez naukowego lub biologicznego znaczenia?   Coyne   2022-07-28
„New Yorker” pisze o hoacynie, sugeruje, że koncepcja Darwina drzew ewolucyjnych może być urojeniem   Coyne   2022-07-25
Nazistowscy lekarze i dzisiejsi antysemici: redefinicja etyki, żeby usprawiedliwić prześladowania Żydów     2022-07-18
Carl Sagan i wolność wątpienia   Jacoby   2022-07-18
Jak Darwin spowodował globalne ocieplenie swoją teorią doboru płciowego   Coyne   2022-07-16
Dieta mieszana misiów i innych   Júnior   2022-07-14
Londyńskie Natural History Museum popełnia błąd naturalistyczny - wielokrotnie   Coyne   2022-07-11
Nigeria gotowa na spełnienie oczekiwań rolników     2022-07-08
Szczepionki przeciwko grypie związane ze zmniejszonym ryzykiem choroby Alzheimera   Novella   2022-07-07
Nowoczesność Darwina: w O powstawaniu jest antycypacja neutralnej teorii i przerywanej równowagi   Coyne   2022-07-06
Pinker: “Wojna o ewolucję jest także wojną kulturową”   Coyne   2022-07-05
Raz jeszcze: błędny artykuł o tym, dlaczego teoria ewolucji jest przestarzała   Coyne   2022-07-04
Niech Moc będzie z pszczołą   Júnior   2022-06-28
Dramatyczny wzrost cen paliw kopalnych jest bolesny, ale daje niewielkie korzyści w walce z globalnym ociepleniem   Lomborg   2022-06-25
Efekt grupy – paskudny błąd poznawczy   Novella   2022-06-22
Nasiona z edytowanymi genomami będą miały przystępną cenę   Maina   2022-06-15
„Zapylisz mnie!”: nachalni bohaterowie świata roślin   Júnior   2022-06-11
Agroekologia zmienia biednych farmerów w biedniejszych   Muhumuza   2022-06-09
Kartofel z Matką Boską w jednej klapie i Karolem Marksem w drugiej   Koraszewski   2022-06-06
Jak nasze wspomnienia są powiązane   Novella   2022-06-04
Wielka Brytania dąży do zezwolenia na edytowanie genów   Novella   2022-06-02
„Grubogłowi przedsiębiorcy pogrzebowi w noc żywych trupów”   Júnior   2022-05-31
Coraz mniejsza część głównych plonów roślin jadalnych na świecie idzie na wyżywienie głodnych, a coraz więcej wykorzystuje się do celów niespożywczych     2022-05-28
Naukowiec z Ghany: “Afryka potrzebuje GMO bardziej niż reszta świata”   Gakpo   2022-05-26
GMO i edytowanie genów: jaka jest różnica?   Karavolias   2022-05-23
Toksyczny nektar, czyli ostrożnie z tureckim miodem   Júnior   2022-05-20
Kolejna nieudana i podyktowana ideologią próba wykazania, że płeć u ludzi nie jest binarna   Coyne   2022-05-18
Brian Charlesworth o błędach nowego artykułu rzekomo pokazującego, że fundamentalne założenie ewolucji neodarwinowskiej jest błędne   Coyne   2022-05-16
Trutnie i inni fruwający panowie   Junior   2022-05-13
Wygnanie z uniwersyteckiego świata – dwa lata później   Winegard   2022-05-10
Życie kwitnące po śmierci   Junior   2022-05-05
Organiczne środki owadobójcze są szkodliwe dla pożytecznych owadów     2022-04-30
Oxitec rozszerza próby z komarami GMO, by zredukować szerzenie się malarii   Conrow   2022-04-28
Słowa w wosku zapisane   Tonhasca Junior   2022-04-26
Rodzice, szkoła, państwo: kultura niskich oczekiwań   Koraszewski   2022-04-25
Nowoczesne ulepszanie roślin uprawnych przyjmuje historyczne podejście   Karavolias   2022-04-20
Pierwsza spożywcza roślina GMO w Ghanie   Baffour-Awuah   2022-04-16
Indie zwalniają edytowanie genów z wymaganej dla GMO oceny bezpieczeństwa   Paranjape   2022-04-11
Metamorfozy    Júnior   2022-04-09
Rolnicy nie mogą uprawiać tego, na co ich nie stać   Ongu   2022-04-07
Rośliny zmodyfikowane: odkłamać opinię o GMO   Conrow   2022-04-07
Odmowa szczelinowania jest szaleństwem   Ridley   2022-04-02
Jak wirusy chorób układu oddechowego ewoluują, by stać się łagodniejsze   Ridley   2022-03-22
Czy globalne ocieplenie może być dla nas dobre?   Ridley   2022-03-03
Południowa Afryka powinna przemyśleć regulacje dotyczące genetycznie modyfikowanych roślin   i Priyen Pillay   2022-03-01
Dlaczego środowiskowcy stanowią większą przeszkodę dla skutecznej polityki klimatycznej niż negacjoniści?   Boudry   2022-02-21
O figach i osach   Júnior   2022-02-18
Pień liczący 40 tysięcy lat przekazany Maorysom zamiast nauce   Coyne   2022-02-14
Propaganda anty-GMO obraża drobnych farmerów w Afryce i w Azji   Gakpo   2022-02-08
Jak “tubylcza medycyna” różni się od medycyny   Coyne   2022-02-07
Biotechnologia podnosi plony wysokobiałkowego afrykańskiego pochrzynu   Wetaya   2022-02-04
Spadanie w przepaść   Turski   2022-01-27
Czy koniki morskie coś nam mówią o LGBT? Błąd naturalistyczny popełniony przez Sussex Wildlife Trust   Coyne   2022-01-25
Ojczyznę wolną (od GMO) zachowują pany   Koraszewski   2022-01-22
Namawianie roślin, żeby podjęły ryzyko   Karavolias   2022-01-20
Czy uczenie się metodą prób i błędów jest „nauką”?   Coyne   2022-01-14
Czy gaz i energia jądrowa są “zielone”   Novella   2022-01-12
Ptasia grypa w czasach ludzkiej zarazy   Collins   2022-01-11

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa



 Palestyńskie weto



Wzmacnianie układu odpornościowego



Wykluczenie Tajwanu z WHO



Drzazgę źle się czyta



Sześć lat



Pochodzenie



Papież Franciszek



Schadenfreude



Pseudonaukowa histeria...


Panstwo etc



Biły się dwa bogi


 Forma przejściowa

Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk