Prawda

Poniedziałek, 20 maja 2024 - 12:56

« Poprzedni Następny »


BBC szerzy propagandę rolnictwa organicznego, a biedni na świecie cierpią


Henry Miller i Kathleen Hefferon 2023-10-13


Ilu ludzi na całym świecie żyje obecnie w biedzie? Bank Światowy podaje, że nieco ponad 9%, czyli około 720 milionów ludzi, utrzymuje się za mniej niż 2,15 dolara dziennie.

 

 



W Stanach Zjednoczonych, gdzie ubóstwo mierzy się inaczej, oszałamiające 10% populacji, czyli prawie 40 milionów ludzi, żyje poniżej progu ubóstwa.

 

A co z Wielką Brytanią? Około 20%, czyli 14 milionów obywateli, żyje w ubóstwie. To wielu ludzi, którzy nie mają bezpieczeństwa żywnościowego w jednym z najbogatszych krajów na świecie. Ale choć wiele społeczności rolniczych i naukowych rozumie zależności między praktykami rolniczymi, kosztami żywności i bezpieczeństwem żywnościowym, pracownicy BBC (British Broadcasting Corporation) wydają się nie mieć o tym pojęcia. 

 

BBC znalazła się pod ostrzałem zespołu doradców Science for a Sustainable Agriculture (SSA) za publikowanie wprowadzających w błąd, proorganicznych twierdzeń w swoich internetowych „Bitesize revision guides”, skierowanych specjalnie do studentów. SSA sprzeciwiła się twierdzeniom BBC, takim jak „ekologiczne mleko i wołowina są produkowane bez użycia antybiotyków”, „rolnicy ekologiczni… nie stosują pestycydów w swoich uprawach”; oraz „wielu rolników zwraca się w stronę rolnictwa organicznego, ponieważ konsumenci decydują się na zakup żywności wolnej od środków chemicznych”.



BBC musi brakować pracowników weryfikujących fakty. W rzeczywistości bowiem rolnicy ekologiczni używają pestycydów, a także innych substancji chemicznych. Według USDA, zgodnie z amerykańskimi przepisami dotyczącymi produktów ekologicznych, dozwolone są dziesiątki „substancji syntetycznych” i są one powszechnie stosowane w uprawie i przetwarzaniu upraw ekologicznych. Wiele z tych organicznych pestycydów jest bardziej toksyczna i powoduje większe szkody dla środowiska niż ich odpowiedniki stosowane w konwencjonalnym (nie organicznym) rolnictwie, zwłaszcza środki grzybobójcze, takie jak siarczan miedzi, który może zabijać pożyteczne owady i zwierzęta. Ponadto klasyczna publikacja autorstwa profesora Bruce’a Amesa i jego współpracowników z University of California wykazała, że 99,99% substancji pestycydowych w diecie człowieka to substancje występujące naturalnie w roślinach, które chronią je przed owadami. 

 

Strona internetowa BBC twierdzi dalej, że w porównaniu z rolnictwem organicznym rolnictwo konwencjonalne zmniejsza różnorodność biologiczną. Kolejne błędne stwierdzenie BBC. Rolnictwo organiczne, z zakazem zaawansowanych technologii, daje zmniejszone plony, średnio o około 20-40% mniejsze niż uprawy konwencjonalne. Oznacza to, że potrzeba więcej ziemi (i wody), aby zrekompensować te niskie plony, a zwiększone użytkowanie gruntów pod rolnictwo ekologiczne zmniejszy liczbę pozostałych dzikich miejsc. 

 

W krótkiej grafice BBC „Rolnictwo organiczne i żywność modyfikowana genetycznie” jest wiele przekłamań faktów. Jest tam stwierdzenie, że modyfikacja genetyczna „polega na używaniu przez rolników nasion zmienionych technikami naukowymi. W przeszłości rośliny udoskonalano poprzez krzyżowanie ich z lepszymi roślinami. Umożliwiło to rolnikom uprawę silnych roślin, które dawały duże plony na sprzedaż”.  

 

W rzeczywistości przez około sto lat wiele nowych odmian roślin stworzono w drodze mutagenezy – poddawanie nasion działaniu środków chemicznych lub promieniowana w celu wytworzenia mutacji – oraz szerokich krzyżówek (zwanych także „hybrydyzacją odległą”), która wykorzystuje sztuczne środki w celu przezwyciężenia naturalnej bariery rozmnażania. W ten sposób powstały rośliny uprawne, w tym słodki rubinowy grejpfrut i włoska pszenica durum (mutageneza); oraz truskawki, banany i mango (hybrydyzacja odległa). Podsumowując, wszystkie rośliny uprawne były w ten czy inny sposób „modyfikowane genetycznie” przez tysiąclecia, a najnowsze techniki – technologia rekombinacji DNA, interferencja RNA i edycja genów – są najbardziej precyzyjne i przewidywalne, a zatem bezpieczniejsze niż tradycyjna hodowla.

 



Jednak ugruntowana nauka nie wydaje się być domeną BBC. Są przekonani o rzekomych zaletach metod organicznych, co potwierdzają na  swojej stronie internetowej. 


ZALETY                                              WADYHodowanie wolnej od chemikaliów      Bardziej pracochłonne – wymaga od rolnika<br />żywności na zaspokojenie popytu          więcej czasu i wysiłku.<br />konsumentów. Zmniejsza zanieczyszczenie rzek           Rolnik musi mieć więcej umiejętności, by<br />z powodu braku chemicznych ścieków.  uprawiać gorszą glebę. Chroni faunę w rzekach.                          Produktywność na farmach organicznych<br />                                                                  jest niższa. 

ZALETY                                              WADY

Hodowanie wolnej od chemikaliów      Bardziej pracochłonne – wymaga od rolnika
żywności na zaspokojenie popytu          więcej czasu i wysiłku.
konsumentów.

 

Zmniejsza zanieczyszczenie rzek           Rolnik musi mieć więcej umiejętności, by
z powodu braku chemicznych ścieków.  uprawiać gorszą glebę.

 

Chroni faunę w rzekach.                          Produktywność na farmach organicznych
                                                                  jest niższa.

 



Są to szczególnie rażąco błędne twierdzenia, ponieważ jest dokładnie odwrotnie. Jak powiedziano wyżej, w rolnictwie ekologicznym wykorzystuje się środki chemiczne, z których wiele jest toksycznych, a stosowanie upraw bezpłużnych w rolnictwie konwencjonalnym skutkuje mniejszą erozją gleby i spływem chemikaliów do dróg wodnych i warstw wodonośnych oraz mniejszą emisją dwutlenku węgla do powietrza niż w przypadku rolnictwa organicznego. Podsumowując, prymitywne praktyki organiczne powodują większe obciążenia dla środowiska niż rolnictwo konwencjonalne. 

 

Doniesienia BBC są niewybaczalnie niechlujne, a wręcz kłamliwe. Chociaż proekologiczna propaganda, promująca gorsze techniki w rolnictwie, otrzymuje poparcie grup zwolenników i przemysłu organiczny, można oczekiwać wyższego standardu gromadzenia faktów od jednej z najbardziej znanych organizacji informacyjnych na świecie.

 

Badanie przeprowadzone przez naukowców z University of California, Davis, opublikowane niedawno w „European Journal of Agricultural Economic”, powtwierdza raport z Walii i Anglii i dodaje dodatkowe problemyAutorzy badania ustalili, że z wielu powodów polityka publiczna wspierająca rozwój rolnictwa organicznego jako wykonalnego sposobu produkcji żywności przy jednoczesnym zachowaniu zrównoważonego rozwoju środowiskowego stawia w niekorzystnej sytuacji biedniejsze gospodarstwa domowe. 

 

  • Produkcja i marketing żywności organicznej „wiążą się z wyższymi kosztami jednostkowymi i/lub zmniejszonymi plonami w porównaniu z konwencjonalną alternatywą, a ponadto są produkowane i spożywane głównie w bogatszych krajach”. Innymi słowy, na droższą żywność mogą sobie pozwolić przede wszystkim konsumenci z bogatszych krajów, dysponujący większymi dochodami. 
  • W przypadku czterech głównych zbóż i nasion oleistych (pszenica, ryż, kukurydza i soja, które stanowią znaczną część światowego spożycia kalorii) zwiększenie powierzchni upraw organicznych z 3 do 15 procent spowodowałoby wzrost cen żywności dla konsumentów w biednych krajach aż o 6,3 procent.
  • W miarę wzrostu organicznego udziału gruntów w krajach bogatych ceny głównych upraw towarowych w krajach biednych wzrosły do tego stopnia, że „stanowią one znaczną łączną stratę dla konsumentów”. 

 

Podsumowując, rolnictwo organiczne powoduje, że zaopatrzenie w żywność jest droższe i bardziej niepewne, a praktykowane w biednych społeczeństwach naraża całą populację.

 

BBC nie musi łykać organicznej propagandy w całości

 

Twierdzenie zwolenników rolnictwa ekologicznego, powtarzane przez BBC, że rolnictwo organiczne przynosi korzyści biednym, jest nie tylko błędne, ale i okrutne. Szerokie jego propagowanie może promować rozszerzanie upraw organicznych, a tym samym zwiększenie areału potrzebnego do uprawy. To z kolei osłabiłoby zdolność do utrzymywania dzikich przestrzeni, ochrony różnorodności biologicznej i recyklingu dwutlenku węgla. 

 

Ceny żywności również wzrosłyby ze względu na niższe plony rolnictwa ekologicznego i niemożność uprawy roślin genetycznie modyfikowanych o wyższych plonach (które są czasami również bardziej pożywne i zrównoważone). 

 

To nie jest coś co „może się zdarzyć”, ale co się zdarzy. Weź pod uwagę otwierające oczy wnioski z klasycznego już badania z 2019 r. dotyczącego wpływu emisji gazów cieplarnianych, gdyby Anglia i Walia przeszła na produkcję w 100% ekologiczną. Na podstawie łatwo dostępnych publicznych danych przewidzieli 40% spadek produkcji żywności w porównaniu z rolnictwem konwencjonalnym, co zapoczątkowałoby burzliwą sekwencję wydarzeń.

 

„Powierzchnia lądowa potrzebna do uzupełnienia niedoborów w produkcji krajowej jest prawie pięciokrotnie większa od obecnego obszaru lądowego za granicą wykorzystywanego do produkcji żywności dla Anglii i Walii”. Wzrósłby import, zwłaszcza z Ameryki Łacińskiej, gdzie wycinanie lasów w celu zaspokojenia potrzeb produkcyjnych doprowadziłoby do jeszcze większej emisji gazów cieplarnianych.

 

Ze względu na porównywalną nieefektywność produkcji organicznej, szczególnie w porównaniu z uprawą roślin genetycznie zmodyfikowanych, z których wiele nie wymaga uprawy roli uwalniającej węgiel, zakłócenia klimatyczne gwałtownie wzrosłyby. Kolejne badania wykazały, że niestabilność klimatyczna w nieproporcjonalnym stopniu spada na barki biednych.

 

Wszystkie te czynniki będą miały niekorzystny wpływ na dobrobyt najbiedniejszych na świecie konsumentów, także w bogatych enklawach w Wielkiej Brytanii, Europie i Ameryce Północnej. 

 

Rolnictwo organiczne i produkcja żywności, nie mówiąc już o całkowitych bzdurach w rodzaju organicznych pościeli i poduszek, to kolosalne i drogie oszustwo. 



Wystarczająco źle jest widzieć, jak dezinformacja trafia do zamożnych, ale groteskowe jest to, że konsumenci w biedniejszych krajach będą ponosić największy ciężar tej narcystycznej polityki. Wpływowe źródła informacji, takie jak BBC, powinny ponownie przemyśleć swoją kolaborację przy tym oszustwie. 


Link do oryginału: https://geneticliteracyproject.org/2023/09/28/as-the-bbc-spews-organic-farming-propaganda-the-worlds-poor-suffer/?mc_cid=e9811eecc6&;mc_eid=8d0a38d271

Genetic Literacy Project, 28 września 2023

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska


Kathleen L. Hefferon –
wykłada mikrobiologię na Cornell University.

Henry Miller – lekarz i biolog molekularny związany z American Council on Science and Health. Dyrektor Biura Biotechnologii FDA.


Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj






Nauka

Znalezionych 1479 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Tajemnice życia płodowego   Zimmer   2014-06-07
Czy ludzkość zmierza w kierunku kanibalizmu?   Lomborg   2014-06-09
Milczenie świerszczy   Yong   2014-06-11
Maccartyzm w klimatologii   Lomborg   2014-06-12
Życie w powiększeniu   Zimmer   2014-06-13
Pół miliarda lat samobójstw   Yong   2014-06-14
Amfisbeny   Naskręcki   2014-06-16
Pająk upodabnia się do ptasich odchodów   Coyne   2014-06-17
Tajemny składnik młodej krwi: oksytocyna?   Zimmer   2014-06-18
Architektura żywych budowli   Yong   2014-06-20
Krótko żyjące zwierzęta i bardzo stare rośliny   Zimmer   2014-06-21
Pająki społeczne wybierają swoje kariery   Yong   2014-06-23
Skrzydlata rzeka   Zimmer   2014-06-25
Dziwaczne, wysysające krew czerwie jurajskie   Cobb   2014-06-28
Zaproszenie na wspólne polowanie   Yong   2014-06-30
Marnie napisany artykuł o uroczym gryzoniu   Coyne   2014-07-03
Jak przypadek pomógł znaleźć sposób na suszę   Klein Leichman   2014-07-04
Przespać atak antybiotyku   Yong   2014-07-06
Uprawy GM są dobre dla środowiska     2014-07-08
Trawa w uchu. Ale po co?   Coyne   2014-07-09
Zoo w gębie   Zimmer   2014-07-10
Suplementem diety wampira   Yong   2014-07-11
Seks z wymarłym ludem dał gen życia na wysokości   Yong   2014-07-15
Lot przez przestrzeń wewnętrzną   Zimmer   2014-07-17
Osa, która zatyka wejście do gniazda trupami mrówek   Yong   2014-07-18
Czym jest nauka i dlaczego ma nas obchodzić?   Sokal   2014-07-22
Nowy, opierzony i czteroskrzydły dinosaur   Coyne   2014-07-23
Oglądanie oceanu brzęczącym nosem   Zimmer   2014-07-26
OLBRZYMI owad wodny (i kilka innych)   Coyne   2014-07-28
Najbardziej zdumiewające oczy w przyrodzie   Yong   2014-07-29
Czy jaszczurka “widzi” skórą   Yong   2014-08-02
Nowy opierzony dinozaur sugeruje, że większość dinozaurów miała pióra   Coyne   2014-08-03
Ewolucja łożyska a seksualna zimna wojna   Yong   2014-08-04
Energia odnawialna nie działa   Ridley   2014-08-07
Czy istnieje darwinowskie wyjaśnienie ludzkiej kreatywności?   Dennett   2014-08-08
Gry zespołowe plemników   Yong   2014-08-09
Oko ciemieniowe hatterii   Mayer   2014-08-10
Osobisty mikrobiom w cyfrach   Zimmer   2014-08-14
Izraelska koszulka EKG monitoruje serca, ratuje życie   Shamah   2014-08-17
Grantowie na Galápagos i ich hybrydowe gatunki   Coyne   2014-08-18
Ośmiornica dba o swoje jaja przez 53 miesiące, a potem umiera   Yong   2014-08-20
Cuda genetyki: arbuz bez pestek   Coyne   2014-08-25
Utracony sposób tworzenia ciał przed istnieniem  szkieletów i muszli   Yong   2014-08-26
Usunięcie obrzydzenia z medycyny mikrobiomowej   Zimmer   2014-08-28
Tysiąc współpracujących, samorganizujących się robotów   Yong   2014-08-30
Nogoprządki   Naskręcki   2014-09-01
Drzewo zapachów   Zimmer   2014-09-02
Sposób szczura na trujący pokarm   Yong   2014-09-05
Raczkowanie w ewolucji   Zimmer   2014-09-06
Zmieniająca kolor płachta zainspirowana skórą ośmiornicy   Yong   2014-09-08
Erotyczna doniosłość bioder walenia   Zimmer   2014-09-11
Co słychać w sprawie globalnego ocieplenia?   Ridley   2014-09-14
Foki mogły przenieść gruźlicę do Nowego Świata   Yong   2014-09-16
Jak kolibry odzyskały utracone przez ptaki odczuwanie słodyczy   Yong   2014-09-19
Ochrona zagrożonych węży wymaga ochrony węży jadowitych   Yong   2014-09-22
Uo, zaklinacz deszczu   Naskręcki   2014-09-23
Co wypadające dyski mówią nam o 700 milionach lat ewolucji   Zimmer   2014-09-24
O korzyściach przypadkowego kolekcjonowania okazów   Naskręcki   2014-09-28
Pradawnym płazom odrastały kończyny   Coyne   2014-09-29
Trawienny drapacz chmur   Yong   2014-09-30
Ofiary naszych ułomności   Naskręcki   2014-10-02
Jak dotarliśmy do teraźniejszości   Ridley   2014-10-05
Dlaczego kod genetyczny nie jest uniwersalny   Cobb   2014-10-06
Ukryte przed wzrokiem zoo w Central Park   Zimmer   2014-10-09
Specjacja sympatryczna we wnętrzu cykady   Yong   2014-10-10
Nocny stukot małych kopyt   Naskręcki   2014-10-12
Wojna domowa w ludzkim genomie     2014-10-13
Penetrujący jaskinie robot-wąż wzorowany na grzechotnikach rogatych   Yong   2014-10-19
Dowody ewolucji: wideo i nieco dłuższy wywód   Coyne   2014-10-22
O wyższości lepszego nad gorszym   Zimmer   2014-10-26
Powódź pożyczonych genów u powstania maleńkich ekstremistów   Yong   2014-10-30
Tak, neandertalczycy to my!   Mayer   2014-11-04
Zgarbowate   Naskręcki   2014-11-10
Facet od nauki przeciwko GMO   Coyne   2014-11-12
Figę dostaje ten kto rano wstaje   Yong   2014-11-13
Mrówki, altruizm i poświęcenie   Ridley   2014-11-14
Norowirus: doskonały patogen wyłania się z cienia   Zimmer   2014-11-15
Siedem narzędzi myślenia   Dennett   2014-11-19
Ciężarna wężyca przygotowuje się do macierzyństwa   Yong   2014-11-20
Naturalność życia rodzinnego?   Zimmer   2014-11-25
Genetyka kocich łat   Coyne   2014-11-26
Świat RNA   Cobb   2014-11-27
Dymorfizm płciowy i ideologia   Coyne   2014-12-01
Gdy mutację przeciwstawić infekcji – od anemii sierpowatej do Eboli   Lewis   2014-12-02
Nasze wewnętrzne pióra   Zimmer   2014-12-03
Nie wszystkie muchy latają   Naskręcki   2014-12-04
Jest tuż za tobą! Czy to duch, czy robot?   Yong   2014-12-06
Najstarsza jak dotąd identyfikacja medycyny sądowej   Coyne   2014-12-10
Samoloty bez pilotów i samochody bez kierowców   Ridley   2014-12-11
Tworzenie dowodów w oparciu o politykę   Ridley   2014-12-16
Pisklę przypominające wyglądem i zachowaniem trującą gąsienicę   Coyne   2014-12-18
Wierzący nagradzani za życia   Coyne   2014-12-21
Nietoperze owocożerne także mają sonar (ale niezbyt dobry)   Yong   2014-12-22
Implanty WiFi do mózgu dla rąk robota   Zimmer   2014-12-25
Naukowcy wprowadzają nową tradycję kulturową dzikim sikorkom   Yong   2014-12-26
List do władz Uniwersytetu  Harvarda   Pinker   2014-12-26
Dlaczego zwierzęta są urocze?   Coyne   2014-12-30
Dlaczego te dziwaczne owady sygnalizują ostrzeżenie po ataku?   Yong   2014-12-31
Leniwce i pancerniki widzą czarno-biały świat   Yong   2015-01-06
Ogony CAT osłabiają centralny dogmat – dlaczego ma to znaczenie i dlaczego nie ma   Cobb   2015-01-08

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


&#8222;Choroba&#8221; przywrócona przez Putina


&#8222;Przebudzeni&#8221;


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk