Prawda

Sobota, 11 maja 2024 - 19:42

« Poprzedni Następny »


Strach przed GMO i Dunning-Kruger


Steven Novella 2017-09-18


W nowoczesnym społeczeństwie, z wiecznym dostępem do internetu, brak informacji jest znacznie mniejszym problemem niż informacja wprowadzająca w błąd lub niepoprawna, jak powiedział Dunning (ze słynnej pary Dunning-Kruger):


Umysł ignoranta nie jest czystym, pustym naczyniem, ale jest zagracony nieistotnymi lub wprowadzającymi w błąd doświadczeniami życiowymi, teoriami, faktami, intuicjami, strategiami, algorytmami, metaforami i przeczuciami, które, niestety, mają wygląd i robią wrażenie użytecznej i dokładnej wiedzy.  


Dodałbym do tej listy świadomą propagandę. Ludzie mogą czuć się, jakby byli dobrze poinformowani, ponieważ ich głowy pełne są propagandy. Porozmawiajcie z antyszczepionkowcem, kreacjonistą lub zwolennikiem płaskiej ziemi, a zobaczycie. Brak informacji nie jest ich podstawowym problemem. 


Postawy wobec GMO są także w zasadzie funkcją starcia informacji z dezinformacją. Po dwudziestu latach gorączkowej kampanii anty-GMO przez lobby żywności organicznej i Greenpeace, społeczeństwo jest na ogół błędnie poinformowane o GMO i o żywności organicznej. To doprowadziło do 51-punktowej luki (największej dla jakiegokolwiek badanego tematu) między tym, co uważają o GMO naukowcy, a tym co uważa społeczeństwo.


Michigan State University opublikował niedawno sondaż Food Literacy and Engagement, który rzucił więcej światła na tę sprawę.  Na przykład, 20% respondentów uważa, że rzadko lub nigdy nie konsumują żywności z GMO, a dalsze 26% nie wie. Tymczasem, 75-80% paczkowanej żywności zawiera składniki z GMO. Większość produktów z cukru i kukurydzy pochodzi z roślin GM. Są także „ukryte” GMO. Na przykład, wszystkie sery są produkowane przy pomocy enzymów (podpuszczka) wydobywanych z drożdży GMO. Prawa wymagające etykietkowania GMO lub po prostu zakazujące GMO, zawsze jednak robią wyjątek dla serów, ponieważ bez nich przemysł serowarski właściwie by nie istniał.  


Nic z tego nie ma oczywiście znaczenia, ponieważ cukier (na przykład) z genetycznie modyfikowanych buraków cukrowych i z niemodyfikowanych buraków cukrowych jest identyczny. Źródło nie ma żadnego wpływu na jego oczyszczoną postać.


A oto najbardziej interesująca informacja z tego badania - ogólnie 37% respondentów myślało, że następujące zdanie jest prawdą: “Genetycznie modyfikowana żywność ma geny, a niemodyfikowana genetycznie żywność nie ma”. Wśród respondentów młodszych niż 30 lat ten procent wynosi 43% (w porównaniu do 26% dla tych, którzy mają 55 lat lub więcej). W tym samym badaniu 46% tych, którzy mają mniej niż 30 lat, powiedziało, że kupują żywność organiczną, gdy tylko jest to możliwe, podczas gdy tylko 15% respondentów powyżej 55 roku życia powiedziało, że to robi. Wydaje się istnieć silna korelacja między posiadaną dezinformacją o genach w GMO i preferowaniem żywności organicznej. 



Nie jest to proste nierozumienie, czym sa geny. Po pierwsze, brak wiedzy, że wszelka żywność zawiera geny, pokazuje głęboki poziom analfabetyzmu naukowego. Nie jest to jednak tylko brak wiedzy – odzwierciedla to bezpośrednią dezinformację. Inne badania (recenzowane tutaj) pokazują, na przykład, że:


10-40% badanych wierzy, że wstawienie genu ryby do pomidora spowoduje, że pomidor będzie miał smak ryby


41% wierzy, że jedzenie pomidora GM zmieni geny jedzącego


68% wierzy, że żywność GM może na stałe zostać wcielona w geny konsumentów i przekazywana przyszłym pokoleniom. 


Te liczby różnią się między krajami, ale trendy są podobne. Ponad połowa badanych w USA konsumentów błędnie wierzy, że pomidory, pszenica i kurczaki GMO są dostępne na rynku.


Te sondaże tylko czasami dotykają innego ważnego aspektu postaw społeczeństwa – zaufania do naukowców. W sondażu MSU tylko 59% powiedziało, że ufają naukowcom uniwersyteckim, podczas gdy 49% ufało naukowcom rządowym. Jest to często powtarzany pogląd, gdy tylko publicznie omawiam kwestie nauki, podobny do wielu kontrowersyjnych tematów o nauce.


Oto typowa odpowiedź, którą właśnie otrzymałem od kogoś, kto jest anty-GMO:

“Rozumiem pana punkt widzenia, ale proszę o napisanie o recenzowanym badaniu naukowym, które nie było finansowane przez Monsanto lub któregokolwiek spośród innych producentów. A jeśli pan myśli, że są one bezpieczne, bo zaaprobowała je FDA, oszukuje pan sam siebie. Ten przemysł w znacznej mierze reguluje się sam”.

To jest trudne, bo nie można ufać wszystkim badaniom naukowym i wszystkim naukowcom. Większość badań jest wstępna, wadliwa i ostatecznie niesłuszna. Na każdy właściwie temat można znaleźć naukowca, który popiera niemal dowolną opinię. Jest bardzo łatwo odrzucić każde badanie naukowe, którego nie lubisz – po prostu załóż, że jest stronnicze. Proszę zwrócić uwagę na to, jak łatwo jest odsunąć od siebie ciężar dostarczenia dowodu. Nie zawsze jest to złe – jeśli ktoś twierdzi coś konkretnego, rozsądne jest poproszenie o obronę tego twierdzenia. Tu chodzi o odrzucanie każdego badania, którego wnioski nie odpowiadają danej osobie, z automatycznym założeniem, że jest to badanie stronniczego przemysłu.


Prawda, tymczasem, jest zupełnie inna.
 Są tysiące niezależnych badań GMO. Szczególnie Europa finansowała wiele badań bezpieczeństwa GMO wręcz z wielką stronniczością anty-GMO, niemniej wynikiem ich badań za setki milionów dolarów jest: 

“Głównym wnioskiem, jaki można wyciągnąć z ponad 130 projektów badawczych prowadzonych przez ponad 25 lat z udziałem ponad 50 niezależnych grup badawczych, jest, że biotechnologia, a szczególnie GMO, nie są per se bardziej ryzykowne niż np. konwencjonalne uprawianie roślin”.

Przy każdym programie badawczym trzeba patrzeć na duży obraz – co mówią najlepsze, najbardziej niezależne badania? Jaki jest konsensus opinii naukowej? Jakie są wyniki systematycznych przeglądów? Możesz jednak wyciągnąć - jak rodzynki z ciasta - indywidualne badania, które popierają twoje stanowisko, odrzucić resztę jako de facto stronnicze  i uważać, że masz dobrze podbudowaną opinię. W rzeczywistości, całą tę pracę wykonują za ciebie i pakują ci jako propagandę, która naciśnie wszystkie twoje ideologiczne klawisze.


Efektem jest to, że ci ludzie, którzy uważają się za najlepiej poinformowanych, są prawdopodobnie najbardziej wprowadzeni w błąd i ich opinie są całkowicie sprzeczne z dowodami i konsensusem opinii naukowej. O tym właśnie mówi Dunning.

 

GMO and Dunning-Kruger

28 sierpnia 2017

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska

 



Steven Novella


Neurolog, wykładowca na Yale University School of Medicine. Przewodniczący i współzałożyciel New England Skeptical Society. Twórca popularnych (cotygodniowych) podkastów o nauce The Skeptics’ Guide to the Universe.  Jest również dyrektorem Science-Based Medicine będącej częścią James Randi Educational Foundation (JREF), członek Committee for Skeptical Inquiry (CSI) oraz członek założyciel Institute for Science in Medicine.

Prowadzi blog Neurologica.


Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj




Komentarze
1. Negatywna tendencja MEF 2017-09-18


Nauka

Znalezionych 1478 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Opadający liść, latający smok   Yong   2015-01-10
Nowotwory są konsekwencją wieku, a nie grzechu   Ridley   2015-01-11
Lekcja ewolucji: specjacja w akcji!   Coyne   2015-01-12
Epidemiologia   Feldman   2015-01-13
Aquilops, mały dinozaur, który wiele mógł   Farke   2015-01-15
Mózgi dwudysznych wcale nie są nudne   Farke   2015-01-18
Nasi przyjaźni rozkładacze drożdży   Yong   2015-01-19
Rok 2014 był świetny dla Hupehsuchia   Farke   2015-01-24
Czy mikrobiom może się zbuntować?   Zimmer   2015-01-28
Moje życie zwolennika łagodnego ocieplenia   Ridley   2015-01-29
Dan Brown - akomodacjonista   Coyne   2015-01-31
Towarzyskim małpom w zimie jest cieplej   Yong   2015-02-01
Miejsce dla Hallucigenii   Łopatniuk   2015-02-08
Frankenstein dziś  nie może wyjść i się bawić   Zimmer   2015-02-11
Skaczący DNA i ewolucja ciąży   Yong   2015-02-12
Mitochondrialna donacja jest cudowną możliwością   Ridley   2015-02-13
O pochodzeniu kolorowych twarzy małp   Yong   2015-02-16
Mimikra chemiczna u mszyc   Coyne   2015-02-19
Ogon ćmy i nietoperze   Coyne   2015-02-23
Nasze wewnętrzne wirusy: obecne od 40 milionów lat   Zimmer   2015-02-27
Jak wirus odry stał się mistrzem zarażania   Zimmer   2015-03-01
Łowienie mikrobów u podstaw niedożywienia   Yong   2015-03-03
Astrocyty tworzą nowe neurony po udarze   Łopatniuk   2015-03-04
Trzecia droga ewolucji? Nie sądzę   Coyne   2015-03-05
Nie igraj z odrą   Łopatniuk   2015-03-06
Myszy z wszczepionym ludzkim DNA mają większe mózgi   Yong   2015-03-09
Pasożytnicze osy zarażone kontrolującymi umysł wirusami   Zimmer   2015-03-10
Twój spadek po przodkach, drogi strunowcu   Łopatniuk   2015-03-12
Modliszka storczykowa: czy upodabnia się do storczyka?   Coyne   2015-03-13
Ebola przenoszona drogą kropelkową?   Zimmer   2015-03-17
Woda odskakuje od skóry gekona   Yong   2015-03-19
Czerwonogłowe muchy   Naskręcki   2015-03-22
Porywacze mitochondriów   Łopatniuk   2015-03-23
Jesteśmy błyskawicznymi rozgryzaczami liczb   Zimmer   2015-03-24
Seks paproci i kreacjoniści   Coyne   2015-03-27
Piersi i jajniki, czyli rak i święto błaznów   Łopatniuk   2015-03-28
Walenie po niewłaściwej stronie świata   Zimmer   2015-03-31
Paliwa kopalne nie są wyczerpane, nie są przestarzałe, nie są złe   Ridley   2015-04-01
Francis Crick był niesamowitym geniuszem   Coyne   2015-04-02
Matrioszki, czyli płód w płodzie (fetus in fetu)   Łopatniuk   2015-04-03
Jak ryba łyka pokarm na lądzie?   Yong   2015-04-04
Dobór krewniaczy pozostaje wartościowym narzędziem   Coyne   2015-04-06
Malaria pachnąca cytryną    Zimmer   2015-04-07
Nowotwory sprzed tysiącleci   Łopatniuk   2015-04-08
Nowa i dziwaczna, zmieniająca kształt żaba   Coyne   2015-04-10
Czy mleko matek może odżywiać manipulujące umysłem mikroby?   Yong   2015-04-14
Wczesna aborcja farmakologiczna – skuteczna i bezpieczna, a w Arizonie w dodatku – odwracalna   Łopatniuk   2015-04-15
Małpo ty moja   Koraszewski   2015-04-17
Jak często geny przeskakują między gatunkami?   Coyne   2015-04-18
Młode mysie matki i oksytocyna   Yong   2015-04-21
Ciąg dalszy sporu o dobór grupowy   Coyne   2015-04-22
Jak psy zdobywają nasze serca?   Yong   2015-04-23
Niebo gwiaździste nade mną   Łopatniuk   2015-04-24
Żywotne pytanie   Ridley   2015-04-25
Czy rozum jest “większy niż nauka”? Kiepska próba deprecjonowania nauki   Coyne   2015-04-28
Kiedy Darwin spotkał inną małpę   Zimmer   2015-04-30
Redagowanie ludzkich embrionów: Pierwsze próby   Zimmer   2015-05-04
Robaki i rak   Łopatniuk   2015-05-09
Nowe skamieniałości: najwcześniejszy na świecie znany ptak   Coyne   2015-05-12
Pradawny DNA czyni z prehistorii otwartą książkę   Ridley   2015-05-13
Chiński dinozaur miał skrzydła jak nietoperz i pióra   Yong   2015-05-14
Czy człowiek musiał wyewoluować?   Coyne   2015-05-15
Gigantyczne walenie mają super elastyczne nerwy   Yong   2015-05-18
Znikające badaczki, czyli Sophie Spitz była kobietą   Łopatniuk   2015-05-21
Bambusowi matematycy   Zimmer   2015-05-25
Pierwsza znana ryba ciepłokrwista   Coyne   2015-05-27
Puszek kłębuszek, zdobywca serduszek   Łopatniuk   2015-05-28
Jak powiększyć kapitał naturalny   Ridley   2015-05-30
Symbiotyczna katastrofa długoletniej cykady   Yong   2015-06-02
Przypuszczalnie złamana kość    Coyne   2015-06-04
Tajemnica kangurzych adopcji   Zimmer   2015-06-05
Proszalne mruczenie kota zawiera płacz, dźwięk bardziej naglący i nieprzyjemny niż normalne mruczenie   Coyne   2015-06-09
Jak afrykańskie obszary trawiaste utrzymują tak wiele roślinożernych?   Yong   2015-06-11
Co tam, panie, w anatomii, czyli mózg, naczynia limfatyczne i inne drobiazgi   Łopatniuk   2015-06-13
Uratujmy producentów zombi!   Zimmer   2015-06-15
Mikrob, który dokonał inwazji karaibskich raf koralowych   Yong   2015-06-16
Ekomodernizm i zrównoważona intensyfikacja     2015-06-17
Kości! Wszędzie kości!   Łopatniuk   2015-06-20
Cud? Ryba-piła urodzona z dziewiczej matki   Coyne   2015-06-23
Rozproszony potencjał umysłowy owadów społecznych   Yong   2015-06-27
Jak i dlaczego ta gąsienica gwiżdże?   Coyne   2015-06-30
Co mamy zrobić z neuroróżnorodnością?   Coyne   2015-07-02
Ser z czekoladą, czyli w kuchni u patologów   Łopatniuk   2015-07-04
Nadajniki GPS zapowiadają nową epokę w badaniu zachowań zwierząt   Yong   2015-07-06
Seksizm w nauce: czy Watson i Crick naprawdę ukradli dane Rosalind Franklin?   Cobb   2015-07-07
Pielęgnice z jeziora w Kamerunie prawdopodobnie nie podlegały specjacji sympatrycznej: Część 1   Coyne   2015-07-09
Pielęgnice z jeziora w Kamerunie prawdopodobnie nie podlegały specjacji sympatrycznej: Część  2   Coyne   2015-07-10
Nowotwory spoza pakietu, czyli nie tylko czerniak   Łopatniuk   2015-07-11
Photoshop czy nie photoshop?   Naskręcki   2015-07-13
Gatunki inwazyjne są największym powodem wymierania   Ridley   2015-07-14
Depresja inbredowa u człowieka   Mayer   2015-07-15
Rozmowy między dzbanecznikiem a nietoperzem   Yong   2015-07-16
Zdumiewająca historia dwóch par bliźniąt   Coyne   2015-07-17
Ten chrząszcz niszczy twoją kawę przy pomocy bakterii   Yong   2015-07-22
Co wojny o klimat zrobiły nauce   Ridley   2015-07-23
Zabójcy z bagien   Naskręcki   2015-07-25
Jak olbrzymie krewetki mogą zwalczać chorobę tropikalną i biedę   Yong   2015-07-28
Ostrogony nie są naprawdę “żywymi skamieniałościami”    Coyne   2015-07-29
Czworonożny wąż   Mayer   2015-07-30
Gwałtownie ocieplający się klimat wywołał rewolucję megafauny   Yong   2015-07-31

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk