Prawda

Piątek, 17 maja 2024 - 08:35

« Poprzedni Następny »


Czy nadchodzi hydroponika?


Steven Novella 2021-07-13


O hydroponice – uprawie roślin w wodzie bez użycia gleby – słyszałem przez całe życie. Firma Epcot przedstawiła je kilkadziesiąt lat temu jako rolnictwo przyszłości. Rolnictwo hydroponiczne istnieje. Sałatę hydroponiczną mogę kupić w supermarkecie. Ale pomimo całego szumu, produkty tego rolnictwa stanowią nadal niewielki procent światowej produkcji żywności. Wydaje się jednak, że teraz hydroponika wchodzi w fazę szybkiego rozwoju. W 2020 roku globalny rynek szacowano na 9,3 miliarda dolarów i przewiduje się, że do 2026 roku może się podwoić.


Narodziny hydroponiki wiąże się z nazwiskiem botanika Juliusa von Sachsa, który w 1860 roku opublikował zestaw mieszanki składników odżywczych niezbędnych do dodania do wody, pokazując po raz pierwszy dokładnie, jakich składników odżywczych rośliny potrzebują do wzrostu. Od tego czasu opracowano kilka systemów hydroponicznych, a dziś nowoczesna hydroponika jest na nowym etapie, z precyzyjną kontrolą zarówno podawanych składników odżywczych, jak i środowiska, co pozwala na optymalizację uprawy.


Potencjalne zalety hydroponiki są imponujące, a jedyną prawdziwą wadą jest to, że koszty początkowe mogą być wysokie, a ogólna cena produktów jest nadal wyższa niż w przypadku rolnictwa konwencjonalnego. Powodem, dla którego hydroponika pozostaje niszą, jest to, że może nie być tak opłacalna ekonomicznie, ale w miarę poprawy techniki przepaść w kosztach szybko maleje. Drugim wyraźnym minusem jest to, że hydroponika zużywa znacznie więcej energii. Konwencjonalne rolnictwo jest w większości zasilane przez słońce, podczas gdy hydroponiczne rolnictwo w dużej mierze wymaga sztucznego światła i ogrzewania. Szacunki z 2015 r. wykazały, że hydroponika zużywa 11 razy więcej energii niż konwencjonalne rolnictwo. 

 

Zalety są kolosalne: Uprawy hydroponiczne pozwalają na uprawę wertykalną, ponieważ nie są zależne od gleby. Pozwala to na większe plony roślin z jednostki ziemi, a ziemia staje się coraz cenniejszym zasobem. Szacunki oszczędności ziemi zależą od plonów i wysokości pionowej farmy, więc trudno to jeszcze obliczyć, ale waha się to od kilku do setek razy więcej niż plon z hektara ziemi w rolnictwie konwencjonalnym. Pionowe farmy hydroponiczne można będzie w razie potrzeby zaprojektować pod kątem optymalnego wykorzystania gruntów, co da setki razy większe plony bez konieczności poświęcania na to dużego areału ziemi.


Ta wysoka wydajność z małego obszaru ziemi pozwala również na uprawę hydroponiczną na obszarach miejskich. Dzięki temu część świeżych produktów jest uprawiana lokalnie i nie musi być transportowana z odległych miejsc. To dodatkowo pozwala na optymalizację odmian roślin pod kątem wartości odżywczych i smaku, a nie pod kątem zdolności do przetrwania transportu.


W dodatku zużycie wody jest również znacznie niższe, ponieważ farmy hydroponiczne mogą przetwarzać 98% zużywanej wody. Według ostrożnych szacunków hydroponika wykorzystuje dziesięciokrotnie mniej wody do wyprodukowania tej samej ilości biomasy niż w rolnictwie konwencjonalnym, ale przy odpowiednio zaprojektowanych systemach oszczędności mogą być jeszcze większe. Pamiętajmy, że słodka woda staje się również coraz cenniejszym zasobem, a rolnictwo zużywa 70% światowej wody słodkiej. Kiedy hydroponika zacznie dostarczać znaczących ilości żywności może to radykalnie zmniejszyć nasze zapotrzebowanie na świeżą wodę.


Rolnictwo hydroponiczne wykorzystuje również kontrolowane środowisko wewnętrzne. Ma to wiele zalet. Po pierwsze – praktycznie nie wymaga pestycydów. Nie ma chwastów, z którymi trzeba się uporać, a owady można znacznie łatwiej kontrolować. Można również zarządzać jakością powietrza, a także temperaturą, wilgotnością i światłem. Hodowcy mają całkowitą kontrolę nad czasem, intensywnością i częstotliwością światła, optymalizując wzrost i używając częstotliwości światła jako biologicznego wyzwalacza, gdy jest to konieczne. Oznacza to również, że uprawa hydroponiczna może odbywać się przez cały rok, w każdym środowisku, nawet na pustyni.


Ponieważ jest to system zamknięty, nie ma przedostawania się azotu do cieków wodnych, a tym samym nie powoduje się zakwitów glonów spowodowanych przedostawaniem się nawozów do naturalnych zbiorników wody. Również ryzyko skażenia żywności jest znacznie mniejsze. Nie ma patogenów z gleby ani z nawozu.

 

A co z samymi uprawami? Ponieważ technologia była ulepszana przez lata, dostosowując składniki odżywcze i warunki uprawy, produkty końcowe uległy poprawie. Ponownie, jest to zależne od upraw, ale w wielu przypadkach rośliny hydroponiczne mają lepsze właściwości odżywcze i smakowe. Będziemy obserwowali dalszą poprawę w miarę, jak rośliny będą hodowane lub konstruowane tak, aby były zoptymalizowane pod kątem upraw hydroponicznych.


Wysokie zapotrzebowanie na energię jest wadą, którą można złagodzić. Na przykład dostępność coraz tańszych i bardziej wydajnych paneli słonecznych może zasilać farmę hydroponiczną. Pomocne mogą być również systemy, które maksymalnie wykorzystują naturalne oświetlenie. Ale prawdopodobnie rolnictwo hydroponiczne będzie zawsze bardziej energochłonne – energia zastępuje glebę, wodę i słońce. Jednak z biegiem czasu zasoby gleby i wody stają się coraz bardziej ograniczone, a energia staje się coraz tańsza. Po przecięciu tych linii prawdopodobnie rozpocznie się masowa uprawa hydroponiczna.


Jak zwykle, to ekonomia określi przyszłość rolnictwa hydroponicznego, ale wydaje się, że dotarliśmy do punktu krytycznego. Korzyści dla środowiska mogą być ogromne, a wraz ze wzrostem niedoborów gruntów rolnych i wody, wzrośnie również motywacja do uprawy hydroponicznej.


Biorąc pod uwagę wszystkie korzyści środowiskowe, można by pomyśleć, że zwolennicy ekologicznego rolnictwa będą entuzjastycznie nastawieni – radykalnie zmniejszone zużycie wody, odchodzenie od pestycydów, brak spływania azotu do zbiorników wodnych. Nic z tego nie przekonuje. Entuzjaści rolnictwa ekologicznego nadal się krzywią. Dlaczego? Wydaje się, że jest to obrona własnego podwórka. Odmawiają hydroponice etykiety „rolnictwa organicznego”, mimo że spełnia ono wszystkie ich wymagania. Twierdzą, że ponieważ rolnictwo ekologiczne polega na pielęgnowaniu gleby, bez gleby nie może być rolnictwa ekologicznego. Wyraźnie są przekonani, że jest coś magicznego i nieznanego w tym, jak gleba odżywia uprawy, a hydroponika nie potrafi zastąpić tej magii – pomimo tego, że plony są równie dobre lub lepsze.


Nic nowego. Wiedzieliśmy to o rolnictwie ekologicznym. Używają więcej ziemi niż konwencjonalne rolnictwo, żeby wyprodukować tę samą ilość żywności, ignorując, że ma to negatywny wpływ na środowisko. Teraz ignorują oczywiste korzyści pionowej uprawy hydroponicznej, aby chronić swoją miłość do „magicznej gleby”.


Nie przewiduję, że hydroponika szybko zastąpi całe tradycyjne rolnictwo. Może jednak stanowić ważny dodatek do naszej infrastruktury rolniczej i pomóc nam wyżywić rosnącą populację bez zwiększania areału ziemi oddanej pod pług. W rzeczywistości możemy zmniejszyć obszar ziemi potrzebnej na produkcję żywności i przywracać część gruntów ornych  naturalnym ekosystemom. Podobnie jak we wszystkich gałęziach rolnictwa, niezależnie od filozofii należy stosować tę metodę, która jest optymalna dla lokalizacji i danej uprawy. Nie mamy luksusu pozostawania przy prymitywnym rolnictwie – potrzebujemy rolnictwa opartego na nauce, zoptymalizowanego pod kątem wydajności i mniejszego negatywnego wpływu na środowisko.

 

Are Hydroponics Coming?

Neurologica,  8 lipca 2021

Tłumaczenie: Andrzej Koraszewski



Steven Novella 

Neurolog, wykładowca na Yale University School of Medicine. Przewodniczący i współzałożyciel New England Skeptical Society. Twórca popularnych (cotygodniowych) podkastów o nauce The Skeptics’ Guide to the Universe. Jest również dyrektorem Science-Based Medicine będącej częścią James Randi Educational Foundation (JREF), członek Committee for Skeptical Inquiry (CSI) oraz członek założyciel Institute for Science in Medicine. Prowadzi blog Neurologica.

Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj






Nauka

Znalezionych 1479 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Opadający liść, latający smok   Yong   2015-01-10
Nowotwory są konsekwencją wieku, a nie grzechu   Ridley   2015-01-11
Lekcja ewolucji: specjacja w akcji!   Coyne   2015-01-12
Epidemiologia   Feldman   2015-01-13
Aquilops, mały dinozaur, który wiele mógł   Farke   2015-01-15
Mózgi dwudysznych wcale nie są nudne   Farke   2015-01-18
Nasi przyjaźni rozkładacze drożdży   Yong   2015-01-19
Rok 2014 był świetny dla Hupehsuchia   Farke   2015-01-24
Czy mikrobiom może się zbuntować?   Zimmer   2015-01-28
Moje życie zwolennika łagodnego ocieplenia   Ridley   2015-01-29
Dan Brown - akomodacjonista   Coyne   2015-01-31
Towarzyskim małpom w zimie jest cieplej   Yong   2015-02-01
Miejsce dla Hallucigenii   Łopatniuk   2015-02-08
Frankenstein dziś  nie może wyjść i się bawić   Zimmer   2015-02-11
Skaczący DNA i ewolucja ciąży   Yong   2015-02-12
Mitochondrialna donacja jest cudowną możliwością   Ridley   2015-02-13
O pochodzeniu kolorowych twarzy małp   Yong   2015-02-16
Mimikra chemiczna u mszyc   Coyne   2015-02-19
Ogon ćmy i nietoperze   Coyne   2015-02-23
Nasze wewnętrzne wirusy: obecne od 40 milionów lat   Zimmer   2015-02-27
Jak wirus odry stał się mistrzem zarażania   Zimmer   2015-03-01
Łowienie mikrobów u podstaw niedożywienia   Yong   2015-03-03
Astrocyty tworzą nowe neurony po udarze   Łopatniuk   2015-03-04
Trzecia droga ewolucji? Nie sądzę   Coyne   2015-03-05
Nie igraj z odrą   Łopatniuk   2015-03-06
Myszy z wszczepionym ludzkim DNA mają większe mózgi   Yong   2015-03-09
Pasożytnicze osy zarażone kontrolującymi umysł wirusami   Zimmer   2015-03-10
Twój spadek po przodkach, drogi strunowcu   Łopatniuk   2015-03-12
Modliszka storczykowa: czy upodabnia się do storczyka?   Coyne   2015-03-13
Ebola przenoszona drogą kropelkową?   Zimmer   2015-03-17
Woda odskakuje od skóry gekona   Yong   2015-03-19
Czerwonogłowe muchy   Naskręcki   2015-03-22
Porywacze mitochondriów   Łopatniuk   2015-03-23
Jesteśmy błyskawicznymi rozgryzaczami liczb   Zimmer   2015-03-24
Seks paproci i kreacjoniści   Coyne   2015-03-27
Piersi i jajniki, czyli rak i święto błaznów   Łopatniuk   2015-03-28
Walenie po niewłaściwej stronie świata   Zimmer   2015-03-31
Paliwa kopalne nie są wyczerpane, nie są przestarzałe, nie są złe   Ridley   2015-04-01
Francis Crick był niesamowitym geniuszem   Coyne   2015-04-02
Matrioszki, czyli płód w płodzie (fetus in fetu)   Łopatniuk   2015-04-03
Jak ryba łyka pokarm na lądzie?   Yong   2015-04-04
Dobór krewniaczy pozostaje wartościowym narzędziem   Coyne   2015-04-06
Malaria pachnąca cytryną    Zimmer   2015-04-07
Nowotwory sprzed tysiącleci   Łopatniuk   2015-04-08
Nowa i dziwaczna, zmieniająca kształt żaba   Coyne   2015-04-10
Czy mleko matek może odżywiać manipulujące umysłem mikroby?   Yong   2015-04-14
Wczesna aborcja farmakologiczna – skuteczna i bezpieczna, a w Arizonie w dodatku – odwracalna   Łopatniuk   2015-04-15
Małpo ty moja   Koraszewski   2015-04-17
Jak często geny przeskakują między gatunkami?   Coyne   2015-04-18
Młode mysie matki i oksytocyna   Yong   2015-04-21
Ciąg dalszy sporu o dobór grupowy   Coyne   2015-04-22
Jak psy zdobywają nasze serca?   Yong   2015-04-23
Niebo gwiaździste nade mną   Łopatniuk   2015-04-24
Żywotne pytanie   Ridley   2015-04-25
Czy rozum jest “większy niż nauka”? Kiepska próba deprecjonowania nauki   Coyne   2015-04-28
Kiedy Darwin spotkał inną małpę   Zimmer   2015-04-30
Redagowanie ludzkich embrionów: Pierwsze próby   Zimmer   2015-05-04
Robaki i rak   Łopatniuk   2015-05-09
Nowe skamieniałości: najwcześniejszy na świecie znany ptak   Coyne   2015-05-12
Pradawny DNA czyni z prehistorii otwartą książkę   Ridley   2015-05-13
Chiński dinozaur miał skrzydła jak nietoperz i pióra   Yong   2015-05-14
Czy człowiek musiał wyewoluować?   Coyne   2015-05-15
Gigantyczne walenie mają super elastyczne nerwy   Yong   2015-05-18
Znikające badaczki, czyli Sophie Spitz była kobietą   Łopatniuk   2015-05-21
Bambusowi matematycy   Zimmer   2015-05-25
Pierwsza znana ryba ciepłokrwista   Coyne   2015-05-27
Puszek kłębuszek, zdobywca serduszek   Łopatniuk   2015-05-28
Jak powiększyć kapitał naturalny   Ridley   2015-05-30
Symbiotyczna katastrofa długoletniej cykady   Yong   2015-06-02
Przypuszczalnie złamana kość    Coyne   2015-06-04
Tajemnica kangurzych adopcji   Zimmer   2015-06-05
Proszalne mruczenie kota zawiera płacz, dźwięk bardziej naglący i nieprzyjemny niż normalne mruczenie   Coyne   2015-06-09
Jak afrykańskie obszary trawiaste utrzymują tak wiele roślinożernych?   Yong   2015-06-11
Co tam, panie, w anatomii, czyli mózg, naczynia limfatyczne i inne drobiazgi   Łopatniuk   2015-06-13
Uratujmy producentów zombi!   Zimmer   2015-06-15
Mikrob, który dokonał inwazji karaibskich raf koralowych   Yong   2015-06-16
Ekomodernizm i zrównoważona intensyfikacja     2015-06-17
Kości! Wszędzie kości!   Łopatniuk   2015-06-20
Cud? Ryba-piła urodzona z dziewiczej matki   Coyne   2015-06-23
Rozproszony potencjał umysłowy owadów społecznych   Yong   2015-06-27
Jak i dlaczego ta gąsienica gwiżdże?   Coyne   2015-06-30
Co mamy zrobić z neuroróżnorodnością?   Coyne   2015-07-02
Ser z czekoladą, czyli w kuchni u patologów   Łopatniuk   2015-07-04
Nadajniki GPS zapowiadają nową epokę w badaniu zachowań zwierząt   Yong   2015-07-06
Seksizm w nauce: czy Watson i Crick naprawdę ukradli dane Rosalind Franklin?   Cobb   2015-07-07
Pielęgnice z jeziora w Kamerunie prawdopodobnie nie podlegały specjacji sympatrycznej: Część 1   Coyne   2015-07-09
Pielęgnice z jeziora w Kamerunie prawdopodobnie nie podlegały specjacji sympatrycznej: Część  2   Coyne   2015-07-10
Nowotwory spoza pakietu, czyli nie tylko czerniak   Łopatniuk   2015-07-11
Photoshop czy nie photoshop?   Naskręcki   2015-07-13
Gatunki inwazyjne są największym powodem wymierania   Ridley   2015-07-14
Depresja inbredowa u człowieka   Mayer   2015-07-15
Rozmowy między dzbanecznikiem a nietoperzem   Yong   2015-07-16
Zdumiewająca historia dwóch par bliźniąt   Coyne   2015-07-17
Ten chrząszcz niszczy twoją kawę przy pomocy bakterii   Yong   2015-07-22
Co wojny o klimat zrobiły nauce   Ridley   2015-07-23
Zabójcy z bagien   Naskręcki   2015-07-25
Jak olbrzymie krewetki mogą zwalczać chorobę tropikalną i biedę   Yong   2015-07-28
Ostrogony nie są naprawdę “żywymi skamieniałościami”    Coyne   2015-07-29
Czworonożny wąż   Mayer   2015-07-30
Gwałtownie ocieplający się klimat wywołał rewolucję megafauny   Yong   2015-07-31

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk