Prawda

Niedziela, 19 maja 2024 - 20:05

« Poprzedni Następny »


Pradawne przechowywanie żywności


Steven Novella 2019-10-24


Wiele jest rzeczy, które traktujemy dzisiaj jako oczywistość, umiejętności, które ludzkość rozwijała przez dosłownie setki tysięcy lat, ale także nowoczesnych wygód, które są stosunkowo niedawnej daty. Jedną z nich jest przechowywanie żywności – zachowywanie żywności do późniejszej konsumpcji.


Zaczęliśmy jako łowcy-zbieracze, a ten styl życia wymagał w większości zjadania żywności w miarę jej zdobywania. To tworzy okresy uczt i głodu, ale brak stabilności lub przewidywalności. Bez zamrażania i innych technik przechowywania żywności, większość jej nie trwa długo. Ugotowane mięso, zebrane owoce mogą przetrwać kilka dni, podczas gdy orzechy i bulwy mogą przetrwać nieco dłużej. Ale to właściwie wszystko.


Rolnictwo doprowadziło do znaczącego powiększenia naszej kontroli nad dostawą żywności. Mogliśmy już przechowywać żywność w postaci wysuszonych ziaren przez całe miesiące. Kiedy uprawialiśmy rośliny, niektóre z nich były wybierane dlatego, że dobrze się przechowywały. Na przykład, rośliny dyniowate o twardej skórce mogą przetrwać kilka miesięcy. Ser był olbrzymim odkryciem, zachowując kalorie z mleka także przez miesiące. Udomowione zwierzęta mogły być „przechowywane” w nieskończoność, a potem zarzynane w miarę potrzeb. Solenie, marynowanie, wędzenie i suszenie odkryto z czasem jako metody na przechowywanie różnych produktów żywnościowych. Industrializacja pozwoliła na takie rzeczy jak puszkowanie i, oczywiście, chłodzenie.     


Jaki jest jednak najstarszy i pierwszy przykład przechowywania żywności przez ludzi do późniejszej konsumpcji? Archeolodzy sądzą, że to odkryli – badacze z Tel Awiwu donoszą o odkryciu w jaskini Qesem, miejscu paleolitycznej osady ludzkiej sprzed 400 tysięcy lat. Znaleźli dowody, że ludzie, którzy tam żyli, przechowywali kości jeleni i inne do potencjalnie 9 tygodni, a potem rozłupywali je, by zjeść szpik.  


Szpik kostny jest pełnym kalorii źródłem pożywienia i prawdopodobnie był ważny w diecie wczesnych ludzi i ich przodków (czy to przez polowanie, czy znajdowanie padliny). Badacze odkryli, że ludzie żyjący w jaskini Qesem głównie polowali na jelenie. Zdzierali mięso z jelenia i zostawiali większość szkieletu tam, gdzie zwierzę zostawało zabite. Przynosili jednak z powrotem kończyny i czaszkę, nadal okryte skórą. Dlaczego kończyny i czaszkę? To są kości, które mają najwięcej szpiku.


Prawdopodobnie zostawiali skórę żeby wyschła i pomogła w przechowaniu kości. Te kości w jaskini pokazują inny wzór znaków niż te, z których zdzierano mięso. Zrywano z nich suchą skórę, a potem łamano, żeby wydostać szpik. Badacze eksperymentowali także z współczesnymi kośćmi jelenia i odkryli, że szpik jest jadalny przez okres do 9 tygodni. Oczywiście, nie ma sposobu na dowiedzenie się, jak długo ci paleolityczni ludzie naprawdę przechowywali kości zanim zjedli z nich szpik, ale 9 tygodni wydaje się górną granicą.  


To było istotne – wydłużenie czasu przechowywania żywności z dni do tygodni. Mogło to pomóc im w przetrwaniu chudych czasów i w pewnych wypadkach mogło stanowić o różnicy między przeżyciem a śmiercią z głodu.

“W naszym badaniu pokazaliśmy po raz pierwszy, że 420 do 200 tysięcy lat temu prehistoryczni ludzie w jaskini Qesem byli wystarczająco zaawansowani, wystarczająco inteligentni i wystarczająco utalentowani, by wiedzieć, że można przechowywać konkretne kości zwierząt w specjalnych warunkach i kiedy potrzeba, usunąć skórę, rozbić kości i zjeść szpik” – wyjaśnia profesor  Avi Gopher.

Taka więc była najnowocześniejsza technologia przechowywania żywności ponad 200 tysięcy lat temu.


Jaskinia Qesem jest ciekawym stanowiskiem archeologicznym, zamieszkałym przez bardzo długi czas. Jedynymi ludzkim pozostałościami są zęby, ale anatomiczne szczegóły sugerują w pełni współczesnych ludzi (chociaż nie można wykluczyć pewnego wkładu neandertalskiego). Są tam także dowody regularnego używania ognia, pieczenia mięsa i recyklingu zasobów. Technologią były zaawansowane narzędzia kamienne, głównie ostrza i kilka siekier. Polowali głównie na jelenie, świnie i konie, ale nie zarzynali ich w jaskini i, jak napisano powyżej, przynosili do jaskini tylko niektóre kości. 


Jest to kolejny przykład, że główną adaptacją ludzi jest inteligencja. Chronologia także popiera fakt, że pomysłowe wynalazki na ogół budują na poprzednich, przyspieszając w czasie. Jeden dobry, solidny pomysł co kilka tysięcy lat był widocznie tempem postępu w paleolicie. Pomyślcie o ile rzędów wielkości szybszy jest postęp w ludzkim świecie dzisiaj.


Ancient Food Storage

NeuroLogica Blog, 10 października 2019

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska



Steven Novella 

Neurolog, wykładowca na Yale University School of Medicine. Przewodniczący i współzałożyciel New England Skeptical Society. Twórca popularnych (cotygodniowych) podkastów o nauce The Skeptics’ Guide to the Universe. Jest również dyrektorem Science-Based Medicine będącej częścią James Randi Educational Foundation (JREF), członek Committee for Skeptical Inquiry (CSI) oraz członek założyciel Institute for Science in Medicine. Prowadzi blog Neurologica.

Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj






Nauka

Znalezionych 1479 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Opadający liść, latający smok   Yong   2015-01-10
Nowotwory są konsekwencją wieku, a nie grzechu   Ridley   2015-01-11
Lekcja ewolucji: specjacja w akcji!   Coyne   2015-01-12
Epidemiologia   Feldman   2015-01-13
Aquilops, mały dinozaur, który wiele mógł   Farke   2015-01-15
Mózgi dwudysznych wcale nie są nudne   Farke   2015-01-18
Nasi przyjaźni rozkładacze drożdży   Yong   2015-01-19
Rok 2014 był świetny dla Hupehsuchia   Farke   2015-01-24
Czy mikrobiom może się zbuntować?   Zimmer   2015-01-28
Moje życie zwolennika łagodnego ocieplenia   Ridley   2015-01-29
Dan Brown - akomodacjonista   Coyne   2015-01-31
Towarzyskim małpom w zimie jest cieplej   Yong   2015-02-01
Miejsce dla Hallucigenii   Łopatniuk   2015-02-08
Frankenstein dziś  nie może wyjść i się bawić   Zimmer   2015-02-11
Skaczący DNA i ewolucja ciąży   Yong   2015-02-12
Mitochondrialna donacja jest cudowną możliwością   Ridley   2015-02-13
O pochodzeniu kolorowych twarzy małp   Yong   2015-02-16
Mimikra chemiczna u mszyc   Coyne   2015-02-19
Ogon ćmy i nietoperze   Coyne   2015-02-23
Nasze wewnętrzne wirusy: obecne od 40 milionów lat   Zimmer   2015-02-27
Jak wirus odry stał się mistrzem zarażania   Zimmer   2015-03-01
Łowienie mikrobów u podstaw niedożywienia   Yong   2015-03-03
Astrocyty tworzą nowe neurony po udarze   Łopatniuk   2015-03-04
Trzecia droga ewolucji? Nie sądzę   Coyne   2015-03-05
Nie igraj z odrą   Łopatniuk   2015-03-06
Myszy z wszczepionym ludzkim DNA mają większe mózgi   Yong   2015-03-09
Pasożytnicze osy zarażone kontrolującymi umysł wirusami   Zimmer   2015-03-10
Twój spadek po przodkach, drogi strunowcu   Łopatniuk   2015-03-12
Modliszka storczykowa: czy upodabnia się do storczyka?   Coyne   2015-03-13
Ebola przenoszona drogą kropelkową?   Zimmer   2015-03-17
Woda odskakuje od skóry gekona   Yong   2015-03-19
Czerwonogłowe muchy   Naskręcki   2015-03-22
Porywacze mitochondriów   Łopatniuk   2015-03-23
Jesteśmy błyskawicznymi rozgryzaczami liczb   Zimmer   2015-03-24
Seks paproci i kreacjoniści   Coyne   2015-03-27
Piersi i jajniki, czyli rak i święto błaznów   Łopatniuk   2015-03-28
Walenie po niewłaściwej stronie świata   Zimmer   2015-03-31
Paliwa kopalne nie są wyczerpane, nie są przestarzałe, nie są złe   Ridley   2015-04-01
Francis Crick był niesamowitym geniuszem   Coyne   2015-04-02
Matrioszki, czyli płód w płodzie (fetus in fetu)   Łopatniuk   2015-04-03
Jak ryba łyka pokarm na lądzie?   Yong   2015-04-04
Dobór krewniaczy pozostaje wartościowym narzędziem   Coyne   2015-04-06
Malaria pachnąca cytryną    Zimmer   2015-04-07
Nowotwory sprzed tysiącleci   Łopatniuk   2015-04-08
Nowa i dziwaczna, zmieniająca kształt żaba   Coyne   2015-04-10
Czy mleko matek może odżywiać manipulujące umysłem mikroby?   Yong   2015-04-14
Wczesna aborcja farmakologiczna – skuteczna i bezpieczna, a w Arizonie w dodatku – odwracalna   Łopatniuk   2015-04-15
Małpo ty moja   Koraszewski   2015-04-17
Jak często geny przeskakują między gatunkami?   Coyne   2015-04-18
Młode mysie matki i oksytocyna   Yong   2015-04-21
Ciąg dalszy sporu o dobór grupowy   Coyne   2015-04-22
Jak psy zdobywają nasze serca?   Yong   2015-04-23
Niebo gwiaździste nade mną   Łopatniuk   2015-04-24
Żywotne pytanie   Ridley   2015-04-25
Czy rozum jest “większy niż nauka”? Kiepska próba deprecjonowania nauki   Coyne   2015-04-28
Kiedy Darwin spotkał inną małpę   Zimmer   2015-04-30
Redagowanie ludzkich embrionów: Pierwsze próby   Zimmer   2015-05-04
Robaki i rak   Łopatniuk   2015-05-09
Nowe skamieniałości: najwcześniejszy na świecie znany ptak   Coyne   2015-05-12
Pradawny DNA czyni z prehistorii otwartą książkę   Ridley   2015-05-13
Chiński dinozaur miał skrzydła jak nietoperz i pióra   Yong   2015-05-14
Czy człowiek musiał wyewoluować?   Coyne   2015-05-15
Gigantyczne walenie mają super elastyczne nerwy   Yong   2015-05-18
Znikające badaczki, czyli Sophie Spitz była kobietą   Łopatniuk   2015-05-21
Bambusowi matematycy   Zimmer   2015-05-25
Pierwsza znana ryba ciepłokrwista   Coyne   2015-05-27
Puszek kłębuszek, zdobywca serduszek   Łopatniuk   2015-05-28
Jak powiększyć kapitał naturalny   Ridley   2015-05-30
Symbiotyczna katastrofa długoletniej cykady   Yong   2015-06-02
Przypuszczalnie złamana kość    Coyne   2015-06-04
Tajemnica kangurzych adopcji   Zimmer   2015-06-05
Proszalne mruczenie kota zawiera płacz, dźwięk bardziej naglący i nieprzyjemny niż normalne mruczenie   Coyne   2015-06-09
Jak afrykańskie obszary trawiaste utrzymują tak wiele roślinożernych?   Yong   2015-06-11
Co tam, panie, w anatomii, czyli mózg, naczynia limfatyczne i inne drobiazgi   Łopatniuk   2015-06-13
Uratujmy producentów zombi!   Zimmer   2015-06-15
Mikrob, który dokonał inwazji karaibskich raf koralowych   Yong   2015-06-16
Ekomodernizm i zrównoważona intensyfikacja     2015-06-17
Kości! Wszędzie kości!   Łopatniuk   2015-06-20
Cud? Ryba-piła urodzona z dziewiczej matki   Coyne   2015-06-23
Rozproszony potencjał umysłowy owadów społecznych   Yong   2015-06-27
Jak i dlaczego ta gąsienica gwiżdże?   Coyne   2015-06-30
Co mamy zrobić z neuroróżnorodnością?   Coyne   2015-07-02
Ser z czekoladą, czyli w kuchni u patologów   Łopatniuk   2015-07-04
Nadajniki GPS zapowiadają nową epokę w badaniu zachowań zwierząt   Yong   2015-07-06
Seksizm w nauce: czy Watson i Crick naprawdę ukradli dane Rosalind Franklin?   Cobb   2015-07-07
Pielęgnice z jeziora w Kamerunie prawdopodobnie nie podlegały specjacji sympatrycznej: Część 1   Coyne   2015-07-09
Pielęgnice z jeziora w Kamerunie prawdopodobnie nie podlegały specjacji sympatrycznej: Część  2   Coyne   2015-07-10
Nowotwory spoza pakietu, czyli nie tylko czerniak   Łopatniuk   2015-07-11
Photoshop czy nie photoshop?   Naskręcki   2015-07-13
Gatunki inwazyjne są największym powodem wymierania   Ridley   2015-07-14
Depresja inbredowa u człowieka   Mayer   2015-07-15
Rozmowy między dzbanecznikiem a nietoperzem   Yong   2015-07-16
Zdumiewająca historia dwóch par bliźniąt   Coyne   2015-07-17
Ten chrząszcz niszczy twoją kawę przy pomocy bakterii   Yong   2015-07-22
Co wojny o klimat zrobiły nauce   Ridley   2015-07-23
Zabójcy z bagien   Naskręcki   2015-07-25
Jak olbrzymie krewetki mogą zwalczać chorobę tropikalną i biedę   Yong   2015-07-28
Ostrogony nie są naprawdę “żywymi skamieniałościami”    Coyne   2015-07-29
Czworonożny wąż   Mayer   2015-07-30
Gwałtownie ocieplający się klimat wywołał rewolucję megafauny   Yong   2015-07-31

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk