Prawda

Niedziela, 19 maja 2024 - 21:38

« Poprzedni Następny »


Ale najpierw kawa


Athayde Tonhasca Júnior 2024-03-21

Karol II, który był zaniepokojony fałszywymi wiadomościami. Portret autorstwa Johna Rileya, The Weiss Gallery, Wikimedia.
Karol II, który był zaniepokojony fałszywymi wiadomościami. Portret autorstwa Johna Rileya, The Weiss Gallery, Wikimedia.

Karol II (1630-1685), król Anglii, Szkocji i Irlandii, cieszył się opinią życzliwego i uczonego – dzięki niemu powstało Towarzystwo Królewskie. Ale dobry król wcale nie był zadowolony z zażartego plotkowania w kawiarniach. Londyńczycy ze wszystkich środowisk spotykali się w jednej z kilkudziesięciu kawiarni w mieście, aby spędzać czas w towarzystwie innych, delektować się fajką, komentować wiadomości i, co niepokojące, dyskutować o teologii, obyczajach społecznych, polityce i republikanizmie. Król, zaniepokojony potencjalnie wywrotową gadaniną, wydał w 1672 roku proklamację mającą na celu „powstrzymanie rozpowszechniania fałszywych wiadomości i rozwiązłej mowy w sprawach państwowych i rządowych”, ponieważ niektórzy ludzie „uzurpowali sobie swobodę nie tylko w kawiarniach, ale też w innych miejscach i spotkaniach, zarówno publicznych, jak i prywatnych, potępiania i zniesławiania działań państwa, mówiąc źle o rzeczach, których nie rozumieją, i próbując wywołać i podsycić powszechną zazdrość i niezadowolenie w umysłach wszystkich dobrych poddanych Jego Królewskich Mości”.

Nikt nie zwracał większej uwagi na narzekania króla, więc dwa lata później ostro zaatakował złoczyńców kolejną proklamacją: kupcom zakazano sprzedaży „jakiejkolwiek kawy, czekolady, sorbetu i herbaty, jako że w odpowiedzi na odwrotność narażą się wielką zgubę”. Jednak Karol nie docenił, jak bardzo jego poddani cenili kawę: proklamacja wywołała ogromne oburzenie i pojawiły się oznaki publicznego nieposłuszeństwa. Być może myśląc o ojcu, który (dosłownie) stracił głowę za brak elastyczności, król szybko się wycofał. Proklamację zniesiono w ciągu dwóch tygodni, a londyńczycy mogli wrócić do rozmów, czytania i popijania mocnej, gorzkiej kawy.


Kawa do Europy trafiła z Turcji w połowie XVII wieku, a nowy napój szybko stał się popularny i modny. Pierwsza brytyjska kawiarnia została otwarta w Oksfordzie w 1652 roku, a wkrótce pojawiły się kolejne w całym królestwie. Nie podawano alkoholu, więc trzeźwi i pod wpływem kofeiny klienci mogli wymieniać się pomysłami i dyskutować o nich lub robić interesy: Lloyd's of London i London Stock Exchange wywodzą swoje korzenie z kawiarni. W Oksfordzie zaczęto je nazywać uniwersytetami za grosze: za jednego grosza, czyli tyle, co koszt filiżanki kawy i wstęp do lokalu, gdzie mężczyzna, (do obecności kobiet nie zachęcano), mógł natknąć się na uczonych mecenasów i dowiedzieć się najświeższych informacji o nauce, literaturze i filozofii. John Dryden, Isaac Newton, Samuel Pepys, Alexander Pope i Christopher Wren byli jednymi ze słynnych fanów kawiarni.


XVII-wieczna londyńska kawiarnia. Obraz w domenie publicznej, Wikipedia .



Ostatecznie, wraz z rozwojem imperium brytyjskiego dzięki wysiłkom Kompanii Wschodnioindyjskiej począwszy od 1720 r., herbata stała się najpopularniejszym gorącym napojem w kraju. Kawa zaczęła wracać na czołowe pozycje pod koniec lat 90. i na początku XXI wieku, częściowo dzięki pojawieniu się masowych sieci kawiarnianych. Wielka Brytania nie jest w tym sama: kawa stała się jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, a jej spożycie nadal rośnie.


Rozwijający się rynek kawy to dobra wiadomość dla milionów drobnych rolników i posiadaczy gruntów w około 80 krajach, którzy dostarczają większość kawy sprzedawanej na arenie międzynarodowej. Brazylia odpowiada za ~40% światowego handlu, a za nią plasują się Wietnam, Kolumbia, Indonezja i Etiopia. Kawa jest najcenniejszą uprawą w tropikach i wnosi znaczący wkład w gospodarki krajów rozwijających się w obu Amerykach, Afryce i Azji. Kawa Arabica (Coffea arabica) stanowi 75-80% światowej produkcji, a pozostała część pochodzi głównie z kawy Robusta (C. canephora), która jest łatwiejsza w uprawie niż Arabica, ale daje gorszy napój.

Cesarstwo Brazylijskie (1822-1889) okazało swoją wdzięczność dwóm uzależniającym narkotykom, które podtrzymały gospodarkę, umieszczając je na swojej fladze: kawie (po lewej) i tytoniowi © Almanaque Lusofonista, Wikimedia Commons.



Kawa Arabica od dawna uważana jest za roślinę autogamiczną, czyli samozapłodniającą się. Ten mechanizm reprodukcyjny ma tę oczywistą zaletę, że eliminuje czynniki zapylające, takie jak owady. Z drugiej strony rośliny samozapylające tracą na różnorodności genetycznej, przez co są bardziej podatne na nieprzyjemne niespodzianki w postaci nowych patogenów. Ponadto autogamia nie gwarantuje zapłodnienia w przypadku gatunków tak wybrednych jak C. arabica. Rośliny kwitną kilka razy w sezonie, ale kwiaty pojawiają się wszystkie jednocześnie i nie pozostają w pobliżu: więdną i opadają w ciągu 2-3 dni. A jeśli jest za gorąco, za zimno, za sucho lub za mokro, kwiaty nawet się nie otwierają. Podczas każdego kwitnienia roślina kawowca wytwarza od 10 do 50 tysięcy kwiatów, ale prawie 90% z nich opada bez zapłodnienia. Zatem krzewom kawy Arabica przydałaby się niewielka pomoc w zapylaniu.

 

Kwitnące rośliny kawy © FCRebelo, Wikimedia Commons.



Okazuje się, że etykieta autogamiczna nie jest do końca trafna w przypadku kawy Arabica. Coraz liczniejsze obserwacje i badania wykazały, że wielkość owoców i ogólny plon zwiększają się, gdy kwiaty odwiedzają owady, zwłaszcza pszczoły. Zwiększa się również proporcja dobrze uformowanych, jednolitych jagód, co skutkuje lepszą jakością napoju. Wyniki te pokazują, że kawa Arabica opiera się na mieszanym systemie kojarzenia: niektóre kwiaty dokonują samozapłodnienia, inne są zapładniane krzyżowo przez owady. I dane potwierdzają ten pogląd. Zapylanie przez owady zwiększa zawiązywanie owoców średnio o około 18%. Naturalizowana pszczoła miodna europejska (Apis mellifera) jest jednym z najważniejszych dostawców tej usługi, ale kilka innych rodzimych pszczół odwiedza kwiaty kawy, zwabione obfitym nektarem i pyłkiem.

 

Bezżądła pszczoła Partamona testacea jest jednym z wielu zapylaczy kawy w Ameryce Środkowej i Południowej © John Ascher, Discover Life:



Zapylanie kawy arabskiej może oznaczać coś więcej niż tylko obfitość pszczół. Niektóre badania sugerują, że pomocne jest także posiadanie dużej liczby gatunków pszczół w pobliżu, prawdopodobnie dlatego, że szereg zapylaczy zapewnia większe czasowe i przestrzenne pokrycie kwiatów, zmniejszając w ten sposób ryzyko, że gotowy do zapylenia kwiat pozostanie bez przeniesionego pyłku. Jeśli udowodni się, że różnorodność pszczół ma znaczenie (nie ma jeszcze wyroku), ochrona pozostałości leśnych typowo graniczących z polami kawowymi byłaby rozsądną praktyką w zakresie zarządzania uprawami, ponieważ są one domem dla wielu rodzimych pszczół.


Zacieniona plantacja kawy, siedlisko sprzyjające rodzimym pszczołom © 
John Blake, Wikimedia Commons.



Stojąc w kolejce po zbyt drogie podwójne espresso, macchiato lub cortado, możesz mieć negatywne zdanie na temat chciwych kawowych baronów. W rzeczywistości za filiżankę kawy za 2,30 funta sprzedawca zatrzymuje 1,70 funta; pięć pensów (~2%) trafia do hodowcy. Fairtrade szacuje, że życie 125 milionów ludzi zależy od kawy, ale wielu z tych drobnych plantatorów ledwo zarabia na życie (Światowe Forum Ekonomiczne). Zwiększanie produktywności to pewny sposób na zwiększenie dochodów rolników, a pszczoły mają tu wiele do zaoferowania. Wyższa produktywność zmniejsza również presję na siedliska naturalne, ponieważ kawę często uprawia się na obszarach zajmowanych wcześniej przez rodzime lasy.


Typowa plantacja kawy na obszarach na niskiej lub średniej wysokości w sąsiedztwie pozostałości rodzimych lasów © CoffeeHero, Wikimedia Commons.

 



Historia kawy Arabica jest przykładem zasięgu usług zapylania. Dochody drobnych rolników, dochody krajów rozwijających się, ochrona lasów tropikalnych i powiązane kwestie, takie jak składowanie dwutlenku węgla i globalne temperatury, nie mówiąc już o porannym zastrzyku kofeiny, są powiązane w różnym stopniu z pracowitością pszczół, z których część jest słabo znana. Pamiętaj o tym, delektując się kolejną filiżanką kawy.


Reklama A Brasileira, najstarszej kawiarni w Lizbonie. Sprzedaje brazylijską kawę od 1905 roku. Zdjęcie w domenie publicznej, Wikipedia .



Link do oryginału: https://whyevolutionistrue.com/2024/03/04/readers-wildlife-photos-2059/

Why Evolution Is True, 4 marca 2024

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska


Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj






Nauka

Znalezionych 1479 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Tajemnice życia płodowego   Zimmer   2014-06-07
Czy ludzkość zmierza w kierunku kanibalizmu?   Lomborg   2014-06-09
Milczenie świerszczy   Yong   2014-06-11
Maccartyzm w klimatologii   Lomborg   2014-06-12
Życie w powiększeniu   Zimmer   2014-06-13
Pół miliarda lat samobójstw   Yong   2014-06-14
Amfisbeny   Naskręcki   2014-06-16
Pająk upodabnia się do ptasich odchodów   Coyne   2014-06-17
Tajemny składnik młodej krwi: oksytocyna?   Zimmer   2014-06-18
Architektura żywych budowli   Yong   2014-06-20
Krótko żyjące zwierzęta i bardzo stare rośliny   Zimmer   2014-06-21
Pająki społeczne wybierają swoje kariery   Yong   2014-06-23
Skrzydlata rzeka   Zimmer   2014-06-25
Dziwaczne, wysysające krew czerwie jurajskie   Cobb   2014-06-28
Zaproszenie na wspólne polowanie   Yong   2014-06-30
Marnie napisany artykuł o uroczym gryzoniu   Coyne   2014-07-03
Jak przypadek pomógł znaleźć sposób na suszę   Klein Leichman   2014-07-04
Przespać atak antybiotyku   Yong   2014-07-06
Uprawy GM są dobre dla środowiska     2014-07-08
Trawa w uchu. Ale po co?   Coyne   2014-07-09
Zoo w gębie   Zimmer   2014-07-10
Suplementem diety wampira   Yong   2014-07-11
Seks z wymarłym ludem dał gen życia na wysokości   Yong   2014-07-15
Lot przez przestrzeń wewnętrzną   Zimmer   2014-07-17
Osa, która zatyka wejście do gniazda trupami mrówek   Yong   2014-07-18
Czym jest nauka i dlaczego ma nas obchodzić?   Sokal   2014-07-22
Nowy, opierzony i czteroskrzydły dinosaur   Coyne   2014-07-23
Oglądanie oceanu brzęczącym nosem   Zimmer   2014-07-26
OLBRZYMI owad wodny (i kilka innych)   Coyne   2014-07-28
Najbardziej zdumiewające oczy w przyrodzie   Yong   2014-07-29
Czy jaszczurka “widzi” skórą   Yong   2014-08-02
Nowy opierzony dinozaur sugeruje, że większość dinozaurów miała pióra   Coyne   2014-08-03
Ewolucja łożyska a seksualna zimna wojna   Yong   2014-08-04
Energia odnawialna nie działa   Ridley   2014-08-07
Czy istnieje darwinowskie wyjaśnienie ludzkiej kreatywności?   Dennett   2014-08-08
Gry zespołowe plemników   Yong   2014-08-09
Oko ciemieniowe hatterii   Mayer   2014-08-10
Osobisty mikrobiom w cyfrach   Zimmer   2014-08-14
Izraelska koszulka EKG monitoruje serca, ratuje życie   Shamah   2014-08-17
Grantowie na Galápagos i ich hybrydowe gatunki   Coyne   2014-08-18
Ośmiornica dba o swoje jaja przez 53 miesiące, a potem umiera   Yong   2014-08-20
Cuda genetyki: arbuz bez pestek   Coyne   2014-08-25
Utracony sposób tworzenia ciał przed istnieniem  szkieletów i muszli   Yong   2014-08-26
Usunięcie obrzydzenia z medycyny mikrobiomowej   Zimmer   2014-08-28
Tysiąc współpracujących, samorganizujących się robotów   Yong   2014-08-30
Nogoprządki   Naskręcki   2014-09-01
Drzewo zapachów   Zimmer   2014-09-02
Sposób szczura na trujący pokarm   Yong   2014-09-05
Raczkowanie w ewolucji   Zimmer   2014-09-06
Zmieniająca kolor płachta zainspirowana skórą ośmiornicy   Yong   2014-09-08
Erotyczna doniosłość bioder walenia   Zimmer   2014-09-11
Co słychać w sprawie globalnego ocieplenia?   Ridley   2014-09-14
Foki mogły przenieść gruźlicę do Nowego Świata   Yong   2014-09-16
Jak kolibry odzyskały utracone przez ptaki odczuwanie słodyczy   Yong   2014-09-19
Ochrona zagrożonych węży wymaga ochrony węży jadowitych   Yong   2014-09-22
Uo, zaklinacz deszczu   Naskręcki   2014-09-23
Co wypadające dyski mówią nam o 700 milionach lat ewolucji   Zimmer   2014-09-24
O korzyściach przypadkowego kolekcjonowania okazów   Naskręcki   2014-09-28
Pradawnym płazom odrastały kończyny   Coyne   2014-09-29
Trawienny drapacz chmur   Yong   2014-09-30
Ofiary naszych ułomności   Naskręcki   2014-10-02
Jak dotarliśmy do teraźniejszości   Ridley   2014-10-05
Dlaczego kod genetyczny nie jest uniwersalny   Cobb   2014-10-06
Ukryte przed wzrokiem zoo w Central Park   Zimmer   2014-10-09
Specjacja sympatryczna we wnętrzu cykady   Yong   2014-10-10
Nocny stukot małych kopyt   Naskręcki   2014-10-12
Wojna domowa w ludzkim genomie     2014-10-13
Penetrujący jaskinie robot-wąż wzorowany na grzechotnikach rogatych   Yong   2014-10-19
Dowody ewolucji: wideo i nieco dłuższy wywód   Coyne   2014-10-22
O wyższości lepszego nad gorszym   Zimmer   2014-10-26
Powódź pożyczonych genów u powstania maleńkich ekstremistów   Yong   2014-10-30
Tak, neandertalczycy to my!   Mayer   2014-11-04
Zgarbowate   Naskręcki   2014-11-10
Facet od nauki przeciwko GMO   Coyne   2014-11-12
Figę dostaje ten kto rano wstaje   Yong   2014-11-13
Mrówki, altruizm i poświęcenie   Ridley   2014-11-14
Norowirus: doskonały patogen wyłania się z cienia   Zimmer   2014-11-15
Siedem narzędzi myślenia   Dennett   2014-11-19
Ciężarna wężyca przygotowuje się do macierzyństwa   Yong   2014-11-20
Naturalność życia rodzinnego?   Zimmer   2014-11-25
Genetyka kocich łat   Coyne   2014-11-26
Świat RNA   Cobb   2014-11-27
Dymorfizm płciowy i ideologia   Coyne   2014-12-01
Gdy mutację przeciwstawić infekcji – od anemii sierpowatej do Eboli   Lewis   2014-12-02
Nasze wewnętrzne pióra   Zimmer   2014-12-03
Nie wszystkie muchy latają   Naskręcki   2014-12-04
Jest tuż za tobą! Czy to duch, czy robot?   Yong   2014-12-06
Najstarsza jak dotąd identyfikacja medycyny sądowej   Coyne   2014-12-10
Samoloty bez pilotów i samochody bez kierowców   Ridley   2014-12-11
Tworzenie dowodów w oparciu o politykę   Ridley   2014-12-16
Pisklę przypominające wyglądem i zachowaniem trującą gąsienicę   Coyne   2014-12-18
Wierzący nagradzani za życia   Coyne   2014-12-21
Nietoperze owocożerne także mają sonar (ale niezbyt dobry)   Yong   2014-12-22
Implanty WiFi do mózgu dla rąk robota   Zimmer   2014-12-25
Naukowcy wprowadzają nową tradycję kulturową dzikim sikorkom   Yong   2014-12-26
List do władz Uniwersytetu  Harvarda   Pinker   2014-12-26
Dlaczego zwierzęta są urocze?   Coyne   2014-12-30
Dlaczego te dziwaczne owady sygnalizują ostrzeżenie po ataku?   Yong   2014-12-31
Leniwce i pancerniki widzą czarno-biały świat   Yong   2015-01-06
Ogony CAT osłabiają centralny dogmat – dlaczego ma to znaczenie i dlaczego nie ma   Cobb   2015-01-08

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk