Prawda

Czwartek, 9 maja 2024 - 15:51

« Poprzedni Następny »


„Najbardziej znany zabójca ludzi”: jakie są prawdziwe początki XIV-wiecznej Czarnej Śmierci?


Ricki Lewis 2023-09-15


Rzadko zdarza się, aby fascynujące wskazówki zbiegły się, by rzucić światło na długoletnią tajemnicę medyczną: pochodzenie Czarnej Śmierci, dżumy, która prawie siedem wieków temu zabiła w Europie około 25 milionów ludzi. Nagrobki w pobliżu gór Tienszan w Kirgistanie, na których widnieją daty, słowo „zaraza” i DNA bakterii dżumy w szkieletach znajdujących się pod nimi, obecnie wskazują na wydarzenie w 1338 roku, które mogło wywołać zarazę 8 lat później.


Zdjęcie: A.S. Leybin, sierpień 1886
Zdjęcie: A.S. Leybin, sierpień 1886

Idealne warunki


„Podobnie jak Covid, Czarna Śmierć była nowo pojawiającą się chorobą i początkiem ogromnej pandemii, która trwała około 500 lat” – powiedział Johannes Krause, dyrektor wydziału archeogenetyki w Instytucie Antropologii Ewolucyjnej Maxa Plancka w Lipsku, podczas seminarium internetowego towarzyszącego publikacji ustaleń w piśmie „Nature”. „Bardzo ważne jest zrozumienie okoliczności, w jakich do tego doszło”.

 

Krause opisał początek drugiej pandemii Czarnej Śmierci jako „przypadkowe wydarzenie, które przybyło do Europy i znalazło idealne warunki — populację czarnych szczurów i populacje ludzkie, które nie doświadczyły zarazy od 600 lat [od pierwszej zarazy w Europie w VI wieku]. Nikt nie miał odporności. To były idealne warunki”.

 

Naukowcy zastanawiali się nad miejscem jej powstania przez dwa stulecia. Azja Wschodnia czy Środkowa? Między Morzem Czarnym i Kaspijskim? W Indiach, Mongolii, na Uralu czy w zachodniej Syberii? 

 

Gdziekolwiek choroba się zaczęła, przyjęła, a następnie rozprzestrzeniła, macki Czarnej Śmierci ostatecznie pochłonęły prawie 60% populacji zachodniej Eurazji w latach 1346–1352. 


Druga pandemia czarnej śmierci w Europie (1346–1352). Źródło: Encyclopædia Britannica, Inc.
Druga pandemia czarnej śmierci w Europie (1346–1352). Źródło: Encyclopædia Britannica, Inc.

Kiedy w 2001 r. udostępniono sekwencje genomu patogenu bakteryjnego Yersinia pestis, badacze mogli porównywać szczepy, wysuwając hipotezę o pochodzeniu, ale dopiero od „pojawienia się czterech głównych linii” – piszą. To jakby zacząć powieść od trzeciego rozdziału. 

 

Pozostałości zarazy utrzymują się w populacjach gryzoni w Eurazji, Afryce i obu Amerykach. Co roku na całym świecie odnotowuje się od tysiąca do 2 tysięcy przypadków, przy czym średnio tylko 7 w USA, zwykle na obszarach wiejskich, gdzie szczury przedostają się do pomieszczeń zamkniętych. Dzieje się tak w północnym Nowym Meksyku i Arizonie, południowym Kolorado, Kalifornii, południowym Oregonie i zachodniej Nevadzie. Na zachodzie zarażenie przenoszą pieski preriowe (nieświszczaki).

 


Miejsca gdzie w USA utrzymuje się bakteria Yersinia pestis.
Miejsca gdzie w USA utrzymuje się bakteria Yersinia pestis.

Yersinia pestis wyewoluowała 1500 do 20 tysięcy lat temu z łagodniejszego ludzkiego patogenu jelitowego, Yersinia pseudotuberculosis

 

Bakteria dżumy ma niezwykle dynamiczny genom, z genami dodawanymi, przenoszonymi i wyciszanymi przez tysiąclecia. „Ta elastyczność genomu uczyniła Yersinia pestis doskonale dostrojonym patogenem, który może przystosować się do nowych dróg przenoszenia na ludzi” – powiedział mi Brendan Wren z London School of Hygiene and Tropical Medicine, gdy pisałam w 2001 roku o sekwencjonowaniu jej genomu dla „The Scientist”. Zróżnicowanie genetyczne doprowadziło do powstania szczepu Czarnej Śmierci z bakterii już występujących na tym obszarze.

 

Bakterie szybko sieją spustoszenie w ludzkim żywicielu. Pchły zbierają bakterie od zakażonych szczurów lub innych małych ssaków. Drobnoustroje rozmnażają się tak szybko, że blokują jelita owada. Głodna pchła wpada w szał żerowania. Jednak szczury umierają zbyt szybko, więc pchły atakują ludzi, a jedno ukąszenie dostarcza około 24 tysięcy bakterii. 

 

„Ludzie są ofiarami ubocznymi choroby gryzoni. Pchły szukają kolejnego ciepłego ciała. Niezbyt nas lubią, ale jeśli w pobliżu nie ma gryzoni, ugryzą człowieka” – powiedział współautor Philip Slavin z Uniwersytetu w Stirling w Szkocji.

 

Bakterie kierują się do węzłów chłonnych, gdzie namnażają się. Dwa do sześciu dni później zaczynają się bóle głowy i gorączka. Po kolejnych ośmiu godzinach pojawiają się charakterystyczne czarne „dymienice”, czyli bolesne obrzęki w pobliżu węzłów chłonnych. Następnie bakterie uwalniają toksynę, która powoduje zapaść krążeniową, co szybko prowadzi do wstrząsu i niewydolności narządów. Tymczasem bakterie wyłączają także większość reakcji odpornościowej. 

 

Śmierć następuje w ciągu kilku dni od wysoce skoordynowanego ataku. W przypadku rzadszej dżumy płucnej infekcja przenosi się z osoby na osobę drogą powietrzną. Nie widziano jej od ponad 100 lat.

 

Najwcześniejszy znany opis dżumy dymieniczej pochodzi od greckiego lekarza Rufusa z Efezu, który praktykował w latach 98-117 n.e. i napisał:

 

Dymienice zwane zarazami są najbardziej śmiertelne i ostre, szczególnie te, które występują w Libii, Egipcie i Syrii.

 

Zaraza przybyła do Stanów Zjednoczonych w XX wieku na statkach parowych pełnych szczurów, głównie z Azji. Ostatnia miejska epidemia dżumy miała miejsce w Los Angeles w latach 1924 i 1925, kiedy szczury miejskie przeniosły bakterie na szczury wiejskie.


Na ilustracji Alberta Tartera, zarażony dżumą szczur schodzi po linie cumowniczej statku, lata 40. XX wieku. Źródło: kolekcja Wellcome
Na ilustracji Alberta Tartera, zarażony dżumą szczur schodzi po linie cumowniczej statku, lata 40. XX wieku. Źródło: kolekcja Wellcome

Jak zaczęła się Czarna Śmierć?

 

Rozkład geograficzny współczesnych przypadków sugeruje początkowe wydarzenie między zachodnią Eurazją a wschodnią Azją. Do tej pory w badaniach i interpretacjach dominowały dowody historyczne i archeologiczne, a starożytne DNA wypełniało tylko kilka luk. Podobnie jak w innych dziedzinach, historyczne eurocentryczne spojrzenie przysłoniło istotne szczegóły, opowiadając jedynie część historii. 


Dr Philip Slavin
Dr Philip Slavin

Philip Slavin, który określa siebie jako historyka środowiska i ekologii, interesuje się globalną historią epidemii. „Zawsze fascynowała mnie Czarna Śmierć. Jednym z moich marzeń była możliwość rozwiązania zagadki jej pochodzenia” – powiedział.

  

W 2017 roku dowiedział się o dwóch cmentarzach chrześcijańskich w dolinie Chüy w pobliżu jeziora Issyk-Kul we współczesnym Kirgistanie. W latach 1885–1892 archeolodzy odkryli tam 30 szkieletów, które świadczyły o epidemii, która miała miejsce w XIV wieku. 


Szczątki trafiły do Muzeum Antropologii i Etnografii Piotra Wielkiego w Sankt Petersburgu w Rosji. Badacze uzyskali pozwolenie na pobranie próbek DNA ze szkieletów. DNA kryło niemałą niespodziankę.

 

„Z 467 nagrobków dokładnie datowanych na okres od 1338 do 1343 roku, 118 datowanych jest na lata 1338 i 1339 — to ogromny wzrost” – powiedział Slavin. 

 

Krótkie napisy były w języku syriackim, zachodnim dialekcie aramejskiego, będącym językiem starożytnej Syrii i tekstów wczesnochrześcijańskich. 


Napis: „To jest grób wierzącego Sanmaqa. [On] umarł na zarazę”. Źródło: AS Leybin, sierpień 1886
Napis: „To jest grób wierzącego Sanmaqa. [On] umarł na zarazę”. Źródło: AS Leybin, sierpień 1886

„Dziesięć kamieni z lat 1338 i 1339 miało napisy mówiące, że osoba tam pochowana zmarła na zarazę. To było ekscytujące! Rok lub dwa lata z nadmierną śmiertelnością oznaczają, że wydarzyło się coś dziwnego” – dodał Slavin.


Czy nowe dowody oznaczały początek drugiej pandemii dżumy? „Coś dziwnego” polegało na tym, że dwuletni okres od 1338 do 1339 roku przypadał na 7 lub 8 lat przed dotarciem Czarnej Śmierci do Europy. Ponadto artefakty i monety znalezione na cmentarzu, a także zapisy historyczne wskazują na powszechne praktyki handlowe, które mogły rozprzestrzenić zarazę. W miejscu tym znajdowały się perły z Pacyfiku lub Oceanu Indyjskiego, koralowce z Morza Śródziemnego oraz monety bite w Iranie i Afganistanie. 

 

Slavin zestawił poszlaki.

Wyłania się obraz społeczności położonej w sercu długich, śródlądowych szlaków handlowych, jedwabnych szlaków. Być może było to miejsce odpoczynku. W przededniu wybuchu zarazy mieszkało tam nieco ponad tysiąc osób. Setki osad miejskich położonych w kierunku Morza Czarnego zajmowały się handlem międzynarodowym i regionalną wymianą towarów. Handel odegrał niezwykle ważną rolę w rozprzestrzenianiu się zarazy na zachód.

Jednak brak źródeł pisanych z Azji Środkowej z tego okresu utrudniał próby powiązania szczątków ludzkich z początkiem Czarnej Śmierci. To właśnie skłoniło Slavina do skontaktowania się z kolegami z Instytutu Maxa Plancka, gdzie badacze analizują geny i genomy przodków człowieka. 

 

Dowody DNA

 

Aby uzupełnić wskazówki z archeologii klasycznej, Maria Spyrou, badaczka ze stopniem doktora na Uniwersytecie w Tybindze i pierwsza autorka raportu w „Nature”, wraz ze współpracownikami przeanalizowała DNA ze szczątków pod kątem ponad miliona markerów genetycznych — polimorfizmu pojedynczego nukleotydu (SNP) w genomie, który różni się w populacjach i służy do śledzenia pochodzenia.

 

„Pomimo ryzyka skażenia środowiska i braku gwarancji, że bakterie uda się zachować, przeanalizowaliśmy DNA siedmiu osób z dwóch cmentarzy. U trzech osobników znaleźliśmy starożytne DNA bakterii dżumy” – powiedziała Spyrou. Na nagrobkach tej trójki widniała data śmierci 1338 rok. 

 

Naukowcy pobrali DNA z zębów, które są nie tylko bardziej odporne na uszkodzenia środowiskowe niż kości, ale mogą zawierać ślady DNA przeszłych infekcji w miejscu, które kiedyś było źródłem krwi. „Kiedy więc wiercimy zęby do komory miazgi, istnieje duża szansa na wykrycie (DNA) infekcji przenoszonych przez krew, które występowały u danej osoby w chwili śmierci” – wyjaśniła Spyrou.

 

Następnie za pomocą technik obliczeniowych porównano wzorce DNA z zębów z bazą danych obejmującą tysiące genomów drobnoustrojów. Jednym z pasujących drobnoustrojów była Yersinia pestis

 

Spyrou wiedziała, że DNA pochodzi ze starożytnego, a nie współczesnego zanieczyszczenia, na podstawie charakterystycznego wzoru uszkodzeń „wskazującego, że była to infekcja występująca w chwili śmierci. Zrekonstruowaliśmy także cały genom bakterii, co ujawniło, że jest przodkiem wszystkich współczesnych szczepów, które od tego czasu się rozdzieliły”. 

 

Od czasu zsekwencjonowania pierwszego genomu zarazy technologia analizy starożytnego DNA poszybowała do przodu. Krause powiedział: „DNA uległo znacznej degradacji, zostało podzielone na kawałki o średniej długości 50 par zasad z 4,2 miliona w genomie. Rekonstrukcja starożytnych genomów z milionów małych kawałków jest obecnie uznaną metodą”. 

 

Genetycy porównują sekwencje DNA, aby wywnioskować zależności. Im bliższe są sekwencje między parami osobników, tym są oni bliżej spokrewnieni w sensie ewolucyjnym – to znaczy, ile czasu minęło, odkąd mieli wspólnego przodka. Ta sama logika stoi za testami DNA klientów, które oceniają bliskość krewnych i śledzą ewolucję nowych wariantów wirusa. Naukowcy wykorzystują tempo mutacji konkretnych genów do datowania starożytnego DNA.

 

W przypadku nagrobków dane DNA pokrywają się z datami śmierci, napisała Spyrou.

Epidemię z 1338 roku wywołał szczep bakterii będący bezpośrednim przodkiem szczepu, który 8 lat później spowodował Czarną Śmierć w Europie. Pierwsza fala rozpoczęła się w 1346 roku na Morzu Czarnym i w ciągu następnych dziesięciu lat zaraza zabiła połowę populacji Europy. Wynik ten i inne analizy doprowadziły nas do wniosku, że miejscem i czasem pojawienia się zarazy przed spowodowaniem Czarnej Śmierci była najprawdopodobniej Azja Środkowa i prawdopodobnie miało to miejsce w pierwszej połowie XIV wieku.

Mogło to mieć miejsce w pobliżu tego cmentarza lub w promieniu kilku kilometrów od niego.

 

Przeniesienie tej historii do teraźniejszości też wiele mówiło. „Znaleźliśmy nie tylko przodka patogenu czarnej śmierci, ale także przodka większości krążących obecnie szczepów dżumy – powiedział Krause. - To miejsce pochówku, niedaleko stolicy Kirgistanu, jest przodkiem 4 z 5 linii rodowych, więc jest to wielki wybuch zarazy. Na cmentarzu znajduje się najnowszy wspólny przodek. Narodził się wówczas cały bukiet odmian.

 

Dodatkowe dowody pochodzą z DNA innych małych ssaków żyjących na tym obszarze, zwłaszcza świstaków, rodzaju dużej wiewiórki ziemnej. „Dzisiaj świstaki z tego regionu przenoszą najbliższych żyjących krewnych pierwotnego szczepu dżumy, który dał początek wszystkim innym, w tym tej, która spowodowała Czarną Śmierć” – powiedział Krause. Spyrou dodała, że być może świstaki przyczyniły się do rozlania się epidemii, która doprowadziła do jej wybuchu w 1338 roku. 

 

Jeśli przeniesienie się tej choroby ze zwierząt na ludzi było zapłonem Czarnej Śmierci, czynnikiem przyspieszającym było ludzkie zachowanie.

 

Czy możliwa jest dziś epidemia dżumy?

 

W obliczu pandemii COVIDU wszyscy jesteśmy bardziej wrażliwi na ciągłe zagrożenie chorobami zakaźnymi. Czy małe gryzonie mogą kiedykolwiek wywołać dżumę? Jest to mało prawdopodobne z kilku powodów.

 

Po pierwsze, mamy antybiotyki. 

 

Po drugie, dżuma wymaga bliskiej relacji z gryzoniami. Nie rozprzestrzenia się jak SARS-CoV-2 w wagonie metra wypełnionym kaszlącymi pasażerami. Poprawa higieny człowieka oddaliła nas od szczurów. 

 

Po trzecie, szczur śniady, który był siedliskiem Y. pestis podczas Czarnej Śmierci, został w XVIII wieku zastąpiony szczurem brunatnym, który jest obecnie najpowszechniejszym szczurem. Jest mniej prawdopodobne, że będzie przenosił dżumę. 

 

„Nasze badanie kładzie kres wielowiekowej kontrowersji i ustala, kiedy i gdzie zaczął się najbardziej znany zabójca ludzi” – powiedział Slavin. Być może pewnego dnia badacze połączą podobne dowody w gobelin, który ujawni pochodzenie lub powstanie Covid-19. 

 

Artykuł ukazał się pierwotnie w GLP 21 czerwca 2022 r.

Link do oryginału: https://geneticliteracyproject.org/2023/09/08/could-the-most-notorious-killer-of-humans-occur-again-ancient-dna-and-tombstones-unravel-mystery-of-the-big-bang-that-kicked-off-the-14th-century-bubonic-plague1/?mc_cid=43a402297d&;mc_eid=8d0a38d271

Genetic Literacy Project, 8 września 2023

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska


RICKI LEWIS
wykłada genetykę, jest autorką jednego z najczęściej używanych podręczników akademickich z tej dziedziny (Human Genetics: Concepts and Applications), zajmuje się  popularyzacją nauki, prowadzi również blog: https://www.goodreads.com/author/show/21790.Ricki_Lewis/blog.


Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj






Nauka

Znalezionych 1477 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Mali i zręczni influencerzy   Tonhasca Júnior   2023-01-31
Dowody na ewolucję: Bezwłose zwierzęta mają martwe geny na sierść   Coyne   2023-01-23
Krew, znój, łzy i pot   Tonhasca Júnior   2023-01-19
Bąkojady czyszczą nosorożce   Coyne   2023-01-18
Mózg używa geometrii hiperbolicznej   Novella   2023-01-16
O wspaniały nowy świecie   Tonhasca Júnior   2023-01-12
Ciepło zabija. Zimno zabija wielu więcej   Jacoby   2023-01-09
Po co badać przestrzeń kosmiczną?   Jacoby   2023-01-04
Rdzenni Amerykanie żądają doczesnych resztek pumy z Griffith Park   Coyne   2023-01-03
Świetny artykuł o epigenetyce   Coyne   2022-12-30
Śmiało podążaj tam, gdzie nie dotarł jeszcze żaden owad   Tonhasca Júnior   2022-12-28
Rzecz o splątaniu nauki i wiary   Koraszewski   2022-12-26
Pradawny ekosystem zrekonstruowany przy użyciu skamieniałego DNA   Coyne   2022-12-19
Rozważania heretyckiego mediewisty o historii, wartościach i zdumiewającej głupocie   Landes   2022-12-16
Ewolucyjne ślepe zaułki i lepkie urządzenia: botanik Darwin   Tonhasca Júnior   2022-12-14
Ewolucja nie idzie prostą drogą   Novella   2022-12-08
Geny i języki   Novella   2022-11-26
Uporczywa obecność religijnego mitu   Winegard   2022-11-24
Znaleziono skrytkę posągów z brązu   Novella   2022-11-23
W oparach zrównoważonej ignorancji   Koraszewski   2022-11-21
10 twierdzeń działaczy walczących w Afryce z GMO o tym, dlaczego postępy w biotechnologii upraw powinny zostać odrzucone – i dlaczego są one błędne   Maina   2022-11-17
List otwarty do wszystkich oszołomów   Novella   2022-11-03
Po prostu nie mogę się doczekać, aby znów wyruszyć w trasę   Tonhasca Júnior   2022-10-27
Czy mizoandria może być zakaźna?   Tonhasca Júnior   2022-10-24
Niezwykła fizjologia hibernujących niedźwiedzi   Coyne   2022-10-22
Cuchnąca pułapka i przytulna kryjówka   Tonhasca Júnior   2022-10-21
Obraz Izraela na amerykańskich uniwersytetach   Mansour   2022-10-19
Kenia aprobuje GMO po 10 latach zakazu   Maina   2022-10-18
Pangenom jedwabnika morwowego   Novella   2022-10-14
Czy Samolubny gen zaszkodził publicznemu rozumieniu biologii?   Coyne   2022-10-13
Nieokrzesani goście   Tonhasca Júnior   2022-10-11
Niezrozumienie równości   Winegard   2022-10-07
Zyski klimatyczne to „niewygodna prawda” — nie wszystkie wiadomości o środowisku są złymi wieściami   Lomborg   2022-10-06
Gorzko-słodki, uzależniający lek   Tonhasca Júnior   2022-09-30
Przeciwko autentyczności   Winegard   2022-09-27
Biomedyczne znaczenie płci (i jej binarnej natury)   Coyne   2022-09-22
Mózgi neandertalczyków   Novella   2022-09-20
Oszuści i oszukani w grze w zapylanie   Tonhasca Júnior   2022-09-15
Po raz kolejny “Scientific American” wypacza biologię, a teraz także historię, by podeprzeć swoją ideologię   Coyne   2022-09-14
Upadek czasopisma “Nature”   Winegard   2022-09-08
Instynkt macierzyński i “New York Times”   Coyne   2022-09-07
Ćmy ze złym public relations   Tonhasca Júnior   2022-09-05
Studenci Uniwersytetu Ghany debatują nad wykorzystaniem upraw GMO w ich kraju   Gakpo   2022-09-02
“Scientific American” poświęca się polityce, a nie nauce; odmawia publikowania krytycznych analiz swoich fałszywych lub wprowadzających w błąd twierdzeń   Coyne   2022-09-01
Dysonansy poznawcze: czekolada a muszki, wino a osy   Júnior   2022-08-29
Patrick Matthew: prawdziwy autor idei doboru naturalnego?   Coyne   2022-08-26
Odporny na choroby, genetycznie modyfikowany maniok zapowiada przełom w Kenii   Maina   2022-08-25
Niekochane, ale czasem pożyteczne   Tonhasca Júnior   2022-08-23
Trwałość laktazy w populacjach pijących mleko: ponowna ocena klasycznej historii z ewolucji człowieka   Coyne   2022-08-19
Pierwszy znany drapieżnik: nowo opisana skamieniałość   Coyne   2022-08-16
Nie karm mózgu śmieciowym jedzeniem   Bhogal   2022-08-10
Kot Mehitabel pisze w “Science”   Coyne   2022-08-09
Nauka o wolności: rozmowa z Anną Kryłow   i Anna Kryłow   2022-08-06
Pierwsze dowody kopalne na opiekę nad lęgiem i niezwykły przypadek asymetrii kierunkowej   Coyne   2022-08-05
Badania dowodzą, że fakty nie mają znaczenia: jak propaganda wykorzystuje i normalizuje antysemityzm     2022-08-03
Horyzontalny transfer genów u owadów: jest rozpowszechniony, ale co to znaczy?   Coyne   2022-08-02
Dokonane w Afryce badanie genomu fasolnika egipskiego oznacza krok naprzód w dywersyfikacji światowego zaopatrzenia w żywność   Karavolias   2022-08-01
Grupy anty-GMO przegrywają sprawę sądową w Nigerii    i Nkechi Isaak   2022-07-30
Raz jeszcze: czy rasy są tylko społecznym konstruktem bez naukowego lub biologicznego znaczenia?   Coyne   2022-07-28
„New Yorker” pisze o hoacynie, sugeruje, że koncepcja Darwina drzew ewolucyjnych może być urojeniem   Coyne   2022-07-25
Nazistowscy lekarze i dzisiejsi antysemici: redefinicja etyki, żeby usprawiedliwić prześladowania Żydów     2022-07-18
Carl Sagan i wolność wątpienia   Jacoby   2022-07-18
Jak Darwin spowodował globalne ocieplenie swoją teorią doboru płciowego   Coyne   2022-07-16
Dieta mieszana misiów i innych   Júnior   2022-07-14
Londyńskie Natural History Museum popełnia błąd naturalistyczny - wielokrotnie   Coyne   2022-07-11
Nigeria gotowa na spełnienie oczekiwań rolników     2022-07-08
Szczepionki przeciwko grypie związane ze zmniejszonym ryzykiem choroby Alzheimera   Novella   2022-07-07
Nowoczesność Darwina: w O powstawaniu jest antycypacja neutralnej teorii i przerywanej równowagi   Coyne   2022-07-06
Pinker: “Wojna o ewolucję jest także wojną kulturową”   Coyne   2022-07-05
Raz jeszcze: błędny artykuł o tym, dlaczego teoria ewolucji jest przestarzała   Coyne   2022-07-04
Niech Moc będzie z pszczołą   Júnior   2022-06-28
Dramatyczny wzrost cen paliw kopalnych jest bolesny, ale daje niewielkie korzyści w walce z globalnym ociepleniem   Lomborg   2022-06-25
Efekt grupy – paskudny błąd poznawczy   Novella   2022-06-22
Nasiona z edytowanymi genomami będą miały przystępną cenę   Maina   2022-06-15
„Zapylisz mnie!”: nachalni bohaterowie świata roślin   Júnior   2022-06-11
Agroekologia zmienia biednych farmerów w biedniejszych   Muhumuza   2022-06-09
Kartofel z Matką Boską w jednej klapie i Karolem Marksem w drugiej   Koraszewski   2022-06-06
Jak nasze wspomnienia są powiązane   Novella   2022-06-04
Wielka Brytania dąży do zezwolenia na edytowanie genów   Novella   2022-06-02
„Grubogłowi przedsiębiorcy pogrzebowi w noc żywych trupów”   Júnior   2022-05-31
Coraz mniejsza część głównych plonów roślin jadalnych na świecie idzie na wyżywienie głodnych, a coraz więcej wykorzystuje się do celów niespożywczych     2022-05-28
Naukowiec z Ghany: “Afryka potrzebuje GMO bardziej niż reszta świata”   Gakpo   2022-05-26
GMO i edytowanie genów: jaka jest różnica?   Karavolias   2022-05-23
Toksyczny nektar, czyli ostrożnie z tureckim miodem   Júnior   2022-05-20
Kolejna nieudana i podyktowana ideologią próba wykazania, że płeć u ludzi nie jest binarna   Coyne   2022-05-18
Brian Charlesworth o błędach nowego artykułu rzekomo pokazującego, że fundamentalne założenie ewolucji neodarwinowskiej jest błędne   Coyne   2022-05-16
Trutnie i inni fruwający panowie   Junior   2022-05-13
Wygnanie z uniwersyteckiego świata – dwa lata później   Winegard   2022-05-10
Życie kwitnące po śmierci   Junior   2022-05-05
Organiczne środki owadobójcze są szkodliwe dla pożytecznych owadów     2022-04-30
Oxitec rozszerza próby z komarami GMO, by zredukować szerzenie się malarii   Conrow   2022-04-28
Słowa w wosku zapisane   Tonhasca Junior   2022-04-26
Rodzice, szkoła, państwo: kultura niskich oczekiwań   Koraszewski   2022-04-25
Nowoczesne ulepszanie roślin uprawnych przyjmuje historyczne podejście   Karavolias   2022-04-20
Pierwsza spożywcza roślina GMO w Ghanie   Baffour-Awuah   2022-04-16
Indie zwalniają edytowanie genów z wymaganej dla GMO oceny bezpieczeństwa   Paranjape   2022-04-11
Metamorfozy    Júnior   2022-04-09
Rolnicy nie mogą uprawiać tego, na co ich nie stać   Ongu   2022-04-07
Rośliny zmodyfikowane: odkłamać opinię o GMO   Conrow   2022-04-07
Odmowa szczelinowania jest szaleństwem   Ridley   2022-04-02

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk