Prawda

Czwartek, 29 wrzesnia 2022 - 22:57

« Poprzedni Następny »


Dieta mieszana misiów i innych


Athayde Tonhasca Júnior 2022-07-14

Ryc. 1. Samica niedźwiedzia grizzly i jej dwa młode żerują na dzikich jagodach © AlbertHerring, Wikimedia Commons.
Ryc. 1. Samica niedźwiedzia grizzly i jej dwa młode żerują na dzikich jagodach © AlbertHerring, Wikimedia Commons.

Jak każdy miłośnik Misia Yogi & Boo Boo wie, jedzenie jest głównym zajęciem niedźwiedzi brunatnych (Ursus arctos). Aby przetrwać zimę, muszą gromadzić kalorie, więc większość czasu spędzają na poszukiwaniu czegoś do jedzenia. Nadaje się niemal wszystko, co ma wartość odżywczą: rośliny kwitnące, trawy, korzenie, bulwy, jagody, owady, małe gryzonie, padlina, lub ludzkie odpadki. Dla podgatunku niedźwiedzia grizzly (Ursus arctos horribilis) znalezienie pożywienia w zimnych, surowych obszarach górskich amerykańskich stanów Montana i Wyoming może być szczególnie trudne. Ale te niedźwiedzie mogą liczyć na jedną obfitą i pożywną pozycję w menu: ćmy młyńskie (Euxoa auxiliaris).

Ta ćma rozmnaża się na otwartych łąkach i polach uprawnych w zachodnich Stanach Zjednoczonych. Dorosłe osobniki migrują latem na wyższe wzniesienia, gdzie nocą żywią się nektarem, a w ciągu dnia gromadzą się pod skałami. Te skupiska ciem są łatwym posiłkiem dla niedźwiedzia grizzly, który może pożreć 40 000 ciem dziennie. Posiłek z ciem, ile by ich nie było, może wydawać się niewystarczający dla stworzenia o wadze od 180 do 360 kg (samce). Dopóki nie dowiadujemy się, że ćmy te są najtłustszymi zwierzętami pod słońcem: aż 72% ich masy ciała to tłuszcz (płetwal błękitny plasuje się daleko w tyle z 35% tłuszczu). Ćmy potrzebują takiej ilości tłuszczu jako źródła energii do swoich lotów migracyjnych, podczas których mogą pokonywać 100 km dziennie. Niedźwiedzie grizzly bardzo cenią te latające kąski tłuszczu, które mają średnią zawartość energii 7,0 kcal/g suchej masy: to więcej niż mogą zaoferować jagody (4,5), wiewiórki ziemne (5,3), pstrągi (5,7) czy orzeszki pinii (6,5). Zobacz zdjęcia niedźwiedzi szukających ciem wśród skał w artykule Bear Butter (na równą wagę zawartość energii brutto ćmy i masła są takie same).


Ryc. 2. Ćma młyńska: tłusty posiłek, który zawstydzi każdą frytkarnię © Robert Webster , Wikimedia Commons.



Ryc. 3. Zaokrąglony i zadowolony klient © Katmai National Park and Preserve.



Niedźwiedzie grizzly to tylko niewielka mniejszość zwierząt żywiących się owadami. Nietoperze owadożerne spożywają co noc 30–100% swojej masy ciała. Sikory (Parus major i P. caeruleus) dostarczają swoim pisklętom setki gąsienic dziennie, z szybkością sięgającą prawie jednej na minutę podczas szczytowego zapotrzebowania. Większość ptaków jest owadożerna lub zjada owady i inne stawonogi i są żarłoczne: na całym świecie ptaki zjadają około 400 milionów ton biomasy zdobyczy rocznie. Ta zadziwiająca liczba odpowiada rocznemu zużyciu energii w mieście wielkości Nowego Jorku. To nie tylko ptaki i nietoperze: inne ssaki, żaby i jaszczurki żywią się różnymi owadami i pająkami.


Kiedy mówimy o bioróżnorodności, zwykle myślimy o różnorodności gatunków, ich rozmieszczeniu i interakcjach. Ale liczba osobników jest również ważna, ponieważ wielkość populacji dyktuje jej produktywność i określa, czy dany gatunek ma to, czego potrzeba, aby wpłynąć na usługi ekologiczne, takie jak obieg składników odżywczych, regulacja przeciwpowodziowa, oczyszczanie wody i zapylanie. Ale proste liczenie życia na Ziemi daje nam wypaczony obraz względnego znaczenia gatunków — z oczywistego powodu, ponieważ rozmiary są ogromnie zróżnicowane: wiele małych organizmów ma znacznie mniejszy wpływ niż większe organizmy, których jest mniej. Dla bardziej użytecznego porównania, życie można określić ilościowo jako biomasę. To jest dokładnie to, co zrobili Bar-On i inni (PNAS 115: 6506-6511, 2018): zebrali setki badań w celu oszacowania ilości węgla – elementu budulcowego życia i zastępczego dla biomasy – produkowanego przez każdą z głównych grup taksonomicznych.


Nic dziwnego, że na pierwszym miejscu znalazły się rośliny, które stanowią ponad 81% całej biomasy planety. Nic dziwnego, że bakterie znalazły się na drugim miejscu z ~13%. Zwierzęta stanowią zaledwie 3,6%. Rośliny rządzą Ziemią, ale stawonogi (głównie owady, pająki i skorupiaki) dominują w życiu zwierząt. Rzuć okiem na poniższy rysunek. Jeśli weźmie się razem każdego człowieka, słonia, wieloryba, krowę, ptaka i każde inne zwierzę domowe, dzikiego ptaka czy ssaka na naszej planecie, nie wystarczy to by przebić ziemskich stawonogów. Te liczby pomagają nam spojrzeć na nasze znaczenie z właściwej perspektywy.


Rys. 4. Szacowana względna biomasa niektórych taksonów zwierząt. Dane z Bar-On i in., 2018. PNAS 115: 6506-6511 https://www.pnas.org/doi/abs/10.1073/pnas.1711842115 .



Nie mamy danych dotyczących owadów, a tym bardziej ciem. Jednak biorąc pod uwagę ich bogactwo gatunkowe, liczebność i stosunkowo duże rozmiary, rozsądne jest założenie, że utrzymanie niektórych grizzly w amerykańskich górach to tylko niewielka część ich wkładu w funkcjonowanie ekosystemów na całym świecie.


Kiedy umiera gruby niedźwiedź, staje się źródłem energii i składników odżywczych dla innych stworzeń, które konsumują jego świeże resztki (gatunki nekrofagiczne) i rozkładające się resztki (gatunki saprofagiczne). Rozkładając materię organiczną i przetwarzając składniki odżywcze, te „rozkładacze” podtrzymują ekosystemy; sukcesja roślin, regeneracja siedlisk i każdy inny naturalny proces zależy od cyklu życia i śmierci.


Niektóre gatunki ptaków, much i chrząszczy są głównymi trupojadami w gotowości, aby przygotować posiłek z niedawno zmarłego zwierzęcia. Ale w lasach tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej ten klub wyspecjalizowanych smakoszy ma kilku niezwykłych członków: pszczoły sępowe Trigona hypogeaT. crassipes i T. necrophages.


Ryc. 5. Pszczoła Trigona © José Reynaldo da Fonseca, Wikimedia Commons.

 



Te bezżądłe pszczoły nie zbierają pyłku z kwiatów, jak większość ich krewnych. Zamiast tego spożywają mięso martwych ptaków, małp, jaszczurek, węży i ryb. Pszczoły sępowe mają duże, spiczaste zęby, których używają do włamywania się do tuszy przez oczy, podobnie jak robią to robaki. Odcinają kawałki mięsa od zwłok i przechowują je w ciałach. Z powrotem w swoich gniazdach pszczoły zwracają mięso i mieszają je z miodem. Po około dwóch tygodniach mieszanka zamienia się w pastę bogatą w wolne aminokwasy, białka i cukry. Tą pożywną papką karmią następnie larwy pszczół. Można tu oglądać pszczoły sępowe przy obiedzie.


Ryc. 6. Pszczoły sepowe zwabione do przynęty z kurczaka © Rachael Bonoan, Tufts Pollinator Initiative.



Pszczoły sępowe są dość wydajne: gdy wędrująca pszczoła znajduje zwłoki, układa ślad feromonów, aby zwabić swoje koleżanki z gniazda. Po zebraniu się banda może skonsumować całą tuszę w dzień lub dwa. I są dobre w obronie swojej zdobyczy: potencjalni konkurenci, tacy jak muchy plujki, trzymają się na dystans, nie mogąc dorównać silnym zębom pszczół.


Nekrofagiczne pszczoły mogą brzmieć dziwacznie, ale ten nawyk żywieniowy ma swoje wyjaśnienie. Pszczoły wyewoluowały z mięsożernych os polujących w połowie kredy, więc pszczoły można postrzegać jako osy, które stały się wegetarianami. Jedzenie mięsa to nic innego jak powrót do stylu życia przodków. Ale dlaczego miałyby to zrobić? Mięso jest bogatszym źródłem białka niż pyłek, o ile konsument jest w stanie je strawić. A pszczoły sępowe mają to, czego potrzeba: ich mikroby jelitowe są podobne do tych, które znajdują się w jelitach ptaków padlinożernych.


A jeśli myślicie, że mięsożerne pszczoły to tylko kolejna dziwaczna opowieść z egzotycznych, odległych miejsc, pomyślcie jeszcze raz. Pszczoły sępowe są obowiązkowymi trupojadami, co oznacza, że nie mają innego wyjścia niż wygrzebywanie padliny. Jednak wiele pszczół i innych owadów to fakultatywne trupojady: czasami otrzymują składniki odżywcze ze zwłok, aby uzupełnić swoją dietę. Do tych sporadycznych mięsożernych należą mezoamerykański trzmiel (Bombus ephippiatus) z Ameryki Środkowej i wszechobecny trzmiel ziemny (B. terrestris), który żywi się padliną. Trzmiel pospolity (B. impatiens) z USA i Kanady oraz pszczoła miodna (Apis mellifera) zostały przyłapane na karmieniu się płynami wydzielanymi z tusz wieprzowych. Inne wykwintne nieroślinne produkty spożywcze przyjmowane przez niektóre z tych pszczół to odchody ssaków, ludzki mocz i ptasie odchody.


Ryc. 7. Trzmiel mezoamerykański © Patylandavr, Wikimedia Commons (A) i trzmiel ziemny (B) Vera Buhl, Wikimedia Commons (B); dwa okazjonalne podgryzacze mięsa.

A.



B


Nie wiemy, dlaczego pszczoły czasami żywią się tymi nieroślinnymi substancjami; mogą być pozbawione białka lub innych składników odżywczych normalnie pobieranych z pyłku. Mogą też korzystać z alternatywnych, łatwo dostępnych źródeł. Niektóre motyle robią to cały czas i jest na to nazwa: kałuża błota. Wtedy gromadzą się na kałużach błota, łajna lub padliny, aby wysysać minerały i składniki odżywcze. Wegetarianie, którzy stają się mięsożercami, nie występują tylko wśród owadów: zające i jelenie mogą pożerać martwe ryby, króliki, szczątki ludzkie, a nawet żywe ptaki, zwłaszcza w miesiącach zimowych, kiedy brakuje minerałów w diecie.


Ryc. 8. Motyle w kałuży błota © Rahans, Wikimedia Commons.



Myśl o naszych ukochanych pszczołach pożerających kawałki trupów, kał i inne nieapetyczne substancje może być dla nas odpychająca, ale to antropocentryczny pogląd na naturę. Jeśli gatunek ma środki, aby je spożywać i trawić, nie ma powodu, aby unikać doskonałych źródeł energii i składników odżywczych. Rzeczy, które sprawiają, że skręcamy się z obrzydzenia, mogą mieć ogromny wpływ na przetrwanie i sukces niektórych gatunków.


Ryc. 9. Co Bum Bill Bee zje dzisiaj na obiad? © George Herriman’s Krazy Kat, 1928.



Reader’s wildlife narrative

Why Evolution Is True, 7 lipca 2022

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska

* Athayde Tonhasca Júnior jest brytyjskim entomologiem.


Skomentuj     Wyślij artykuł do znajomego:     Wydrukuj






Nauka

Znalezionych 1343 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Przeciwko autentyczności   Winegard   2022-09-27
Biomedyczne znaczenie płci (i jej binarnej natury)   Coyne   2022-09-22
Mózgi neandertalczyków   Novella   2022-09-20
Oszuści i oszukani w grze w zapylanie   Tonhasca Júnior   2022-09-15
Po raz kolejny “Scientific American” wypacza biologię, a teraz także historię, by podeprzeć swoją ideologię   Coyne   2022-09-14
Upadek czasopisma “Nature”   Winegard   2022-09-08
Instynkt macierzyński i “New York Times”   Coyne   2022-09-07
Ćmy ze złym public relations   Tonhasca Júnior   2022-09-05
Studenci Uniwersytetu Ghany debatują nad wykorzystaniem upraw GMO w ich kraju   Gakpo   2022-09-02
“Scientific American” poświęca się polityce, a nie nauce; odmawia publikowania krytycznych analiz swoich fałszywych lub wprowadzających w błąd twierdzeń   Coyne   2022-09-01
Dysonansy poznawcze: czekolada a muszki, wino a osy   Júnior   2022-08-29
Patrick Matthew: prawdziwy autor idei doboru naturalnego?   Coyne   2022-08-26
Odporny na choroby, genetycznie modyfikowany maniok zapowiada przełom w Kenii   Maina   2022-08-25
Niekochane, ale czasem pożyteczne   Tonhasca Júnior   2022-08-23
Trwałość laktazy w populacjach pijących mleko: ponowna ocena klasycznej historii z ewolucji człowieka   Coyne   2022-08-19
Pierwszy znany drapieżnik: nowo opisana skamieniałość   Coyne   2022-08-16
Nie karm mózgu śmieciowym jedzeniem   Bhogal   2022-08-10
Kot Mehitabel pisze w “Science”   Coyne   2022-08-09
Nauka o wolności: rozmowa z Anną Kryłow   i Anna Kryłow   2022-08-06
Pierwsze dowody kopalne na opiekę nad lęgiem i niezwykły przypadek asymetrii kierunkowej   Coyne   2022-08-05
Badania dowodzą, że fakty nie mają znaczenia: jak propaganda wykorzystuje i normalizuje antysemityzm     2022-08-03
Horyzontalny transfer genów u owadów: jest rozpowszechniony, ale co to znaczy?   Coyne   2022-08-02
Dokonane w Afryce badanie genomu fasolnika egipskiego oznacza krok naprzód w dywersyfikacji światowego zaopatrzenia w żywność   Karavolias   2022-08-01
Grupy anty-GMO przegrywają sprawę sądową w Nigerii    i Nkechi Isaak   2022-07-30
Raz jeszcze: czy rasy są tylko społecznym konstruktem bez naukowego lub biologicznego znaczenia?   Coyne   2022-07-28
„New Yorker” pisze o hoacynie, sugeruje, że koncepcja Darwina drzew ewolucyjnych może być urojeniem   Coyne   2022-07-25
Nazistowscy lekarze i dzisiejsi antysemici: redefinicja etyki, żeby usprawiedliwić prześladowania Żydów     2022-07-18
Carl Sagan i wolność wątpienia   Jacoby   2022-07-18
Jak Darwin spowodował globalne ocieplenie swoją teorią doboru płciowego   Coyne   2022-07-16
Dieta mieszana misiów i innych   Júnior   2022-07-14
Londyńskie Natural History Museum popełnia błąd naturalistyczny - wielokrotnie   Coyne   2022-07-11
Nigeria gotowa na spełnienie oczekiwań rolników     2022-07-08
Szczepionki przeciwko grypie związane ze zmniejszonym ryzykiem choroby Alzheimera   Novella   2022-07-07
Nowoczesność Darwina: w O powstawaniu jest antycypacja neutralnej teorii i przerywanej równowagi   Coyne   2022-07-06
Pinker: “Wojna o ewolucję jest także wojną kulturową”   Coyne   2022-07-05
Raz jeszcze: błędny artykuł o tym, dlaczego teoria ewolucji jest przestarzała   Coyne   2022-07-04
Niech Moc będzie z pszczołą   Júnior   2022-06-28
Dramatyczny wzrost cen paliw kopalnych jest bolesny, ale daje niewielkie korzyści w walce z globalnym ociepleniem   Lomborg   2022-06-25
Efekt grupy – paskudny błąd poznawczy   Novella   2022-06-22
Nasiona z edytowanymi genomami będą miały przystępną cenę   Maina   2022-06-15
„Zapylisz mnie!”: nachalni bohaterowie świata roślin   Júnior   2022-06-11
Agroekologia zmienia biednych farmerów w biedniejszych   Muhumuza   2022-06-09
Kartofel z Matką Boską w jednej klapie i Karolem Marksem w drugiej   Koraszewski   2022-06-06
Jak nasze wspomnienia są powiązane   Novella   2022-06-04
Wielka Brytania dąży do zezwolenia na edytowanie genów   Novella   2022-06-02
„Grubogłowi przedsiębiorcy pogrzebowi w noc żywych trupów”   Júnior   2022-05-31
Coraz mniejsza część głównych plonów roślin jadalnych na świecie idzie na wyżywienie głodnych, a coraz więcej wykorzystuje się do celów niespożywczych     2022-05-28
Naukowiec z Ghany: “Afryka potrzebuje GMO bardziej niż reszta świata”   Gakpo   2022-05-26
GMO i edytowanie genów: jaka jest różnica?   Karavolias   2022-05-23
Toksyczny nektar, czyli ostrożnie z tureckim miodem   Júnior   2022-05-20
Kolejna nieudana i podyktowana ideologią próba wykazania, że płeć u ludzi nie jest binarna   Coyne   2022-05-18
Brian Charlesworth o błędach nowego artykułu rzekomo pokazującego, że fundamentalne założenie ewolucji neodarwinowskiej jest błędne   Coyne   2022-05-16
Trutnie i inni fruwający panowie   Junior   2022-05-13
Wygnanie z uniwersyteckiego świata – dwa lata później   Winegard   2022-05-10
Życie kwitnące po śmierci   Junior   2022-05-05
Organiczne środki owadobójcze są szkodliwe dla pożytecznych owadów     2022-04-30
Oxitec rozszerza próby z komarami GMO, by zredukować szerzenie się malarii   Conrow   2022-04-28
Słowa w wosku zapisane   Tonhasca Junior   2022-04-26
Rodzice, szkoła, państwo: kultura niskich oczekiwań   Koraszewski   2022-04-25
Nowoczesne ulepszanie roślin uprawnych przyjmuje historyczne podejście   Karavolias   2022-04-20
Pierwsza spożywcza roślina GMO w Ghanie   Baffour-Awuah   2022-04-16
Indie zwalniają edytowanie genów z wymaganej dla GMO oceny bezpieczeństwa   Paranjape   2022-04-11
Metamorfozy    Júnior   2022-04-09
Rolnicy nie mogą uprawiać tego, na co ich nie stać   Ongu   2022-04-07
Rośliny zmodyfikowane: odkłamać opinię o GMO   Conrow   2022-04-07
Odmowa szczelinowania jest szaleństwem   Ridley   2022-04-02
Jak wirusy chorób układu oddechowego ewoluują, by stać się łagodniejsze   Ridley   2022-03-22
Czy globalne ocieplenie może być dla nas dobre?   Ridley   2022-03-03
Południowa Afryka powinna przemyśleć regulacje dotyczące genetycznie modyfikowanych roślin   i Priyen Pillay   2022-03-01
Dlaczego środowiskowcy stanowią większą przeszkodę dla skutecznej polityki klimatycznej niż negacjoniści?   Boudry   2022-02-21
O figach i osach   Júnior   2022-02-18
Pień liczący 40 tysięcy lat przekazany Maorysom zamiast nauce   Coyne   2022-02-14
Propaganda anty-GMO obraża drobnych farmerów w Afryce i w Azji   Gakpo   2022-02-08
Jak “tubylcza medycyna” różni się od medycyny   Coyne   2022-02-07
Biotechnologia podnosi plony wysokobiałkowego afrykańskiego pochrzynu   Wetaya   2022-02-04
Spadanie w przepaść   Turski   2022-01-27
Czy koniki morskie coś nam mówią o LGBT? Błąd naturalistyczny popełniony przez Sussex Wildlife Trust   Coyne   2022-01-25
Ojczyznę wolną (od GMO) zachowują pany   Koraszewski   2022-01-22
Namawianie roślin, żeby podjęły ryzyko   Karavolias   2022-01-20
Czy uczenie się metodą prób i błędów jest „nauką”?   Coyne   2022-01-14
Czy gaz i energia jądrowa są “zielone”   Novella   2022-01-12
Ptasia grypa w czasach ludzkiej zarazy   Collins   2022-01-11
Rasa jest kontinuum. Płeć jest cholernie binarna   Dawkins   2022-01-10
Komiczne krzyki o klimatycznej Apokalipsie –— 50 lat nieuzasadnionego siania paniki   Lomborg   2022-01-06
Gnidy, o których PIS ci nie powie   Koraszewski   2022-01-05
Niebezpieczeństwo upolitycznienia nauki   Krylov   2022-01-01
Specjalne przesłanie do muzułmanów na całym świecie   Pandavar   2021-12-28
Nowe badania pokazują, że kraje rozwijające się płacą wysoką cenę za ograniczanie upraw roślin GMO   Maina   2021-12-25
Jajo, które wywołało sensację   Koraszewski   2021-12-24
Pięć powodów zakończenia debaty o GMO   Evanea   2021-12-16
Richard Dawkins pisze do “przyjaciół nauki i rozumu” w Nowej Zelandii   Coyne   2021-12-14
 Syntetyczna biologia oferuje obietnicę rozwiązania globalnego problemu z plastikiem   Agaba   2021-12-13
Nigeria wzywa Afrykę, by szła w jej ślady w sprawie GM wspięgi wężowatej   Opoku Gakpo   2021-12-09
Małe nietoperze idą do przedszkola   Koraszewski   2021-12-06
Afrykańscy naukowcy wzywają do polityki poparcia biologii syntetycznej i innych innowacji   Agaba   2021-12-02
Uprawy GMO zredukowały zatrucia farmerów pestycydami   Maina   2021-11-27
Czy genetyka może pomóc wyeliminować nierówność?   Coyne   2021-11-26
Matematyka i prawdziwa historia katastrofy klimatycznej   Lomborg   2021-11-24
Nigeria daje zielone światło kukurydzy GMO   Conrow   2021-11-22
Ugandyjscy studenci nalegają na powszechne stosowanie biotechnologii i uchwalenie prawa o biobezpieczeństwie   Agaba   2021-11-17

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa



 Palestyńskie weto



Wzmacnianie układu odpornościowego



Wykluczenie Tajwanu z WHO



Drzazgę źle się czyta



Sześć lat



Pochodzenie



Papież Franciszek



Schadenfreude



Pseudonaukowa histeria...


Panstwo etc



Biły się dwa bogi


 Forma przejściowa


Wstęga Möbiusa


Przemysł produkcji kłamstw


Jesteś tym, co czytasz,


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Malgorzata, Andrzej, Marcin, Henryk