Prawda

Piątek, 17 maja 2024 - 03:50

« Poprzedni Następny »


10 twierdzeń działaczy walczących w Afryce z GMO o tym, dlaczego postępy w biotechnologii upraw powinny zostać odrzucone – i dlaczego są one błędne


Joseph Maina 2022-11-17


Przez 20 lat afrykańskie podejście do rozwoju upraw modyfikowanych genetycznie (GM) spotkało się z silnym oporem grup lobbujących przeciwko GMO, które zawzięcie prowadziły kampanię przeciwko przyjęciu tej technologii.

 

Od dzikich twierdzeń o rzekomych właściwościach GMO powodujących choroby po zrównywanie genetycznie zmodyfikowanych upraw z neokolonializmem, grupy rzeczników uporczywie określały GMO jako niechciane i niepotrzebnie narzucane afrykańskim systemom rolnym. Wiele argumentów wysuniętych przez działaczy anty-GMO nie ma jednak podstaw naukowych i racjonalnych. Oto 10 takich twierdzeń i jak naginają one prawdę:


1. GMO nie są bezpieczne do spożywania przez ludzi

 

Zarzut, że GMO stanowią zagrożenie dla zdrowia ludzkiego, był szeroko stosowany przez brygady anty-GMO w wielu częściach świata, a Afryka nie została oszczędzona.

 

Jeden z najwcześniejszych przypadków, w których lobbyści rozprzestrzenili ten fałsz na całym kontynencie, miał miejsce na początku XXI wieku w południowej Afryce. W tamtym czasie region ten zmagał się z powszechnym głodem, w wyniku którego około 14 milionów ludzi cierpiało z powodu skrajnych niedoborów żywności.

 

Starając się złagodzić kryzys różne rządy i organizacje zobowiązały się do pomocy humanitarnej w postaci pomocy żywnościowej. Ale niektóre pozarządowe grupy poparcia głośno sprzeciwiały się, a niektóre rządy stanęły po ich stronie, a kilka krajów wręcz odrzuciło pomoc, ponieważ część darowanej żywność zawierała GMO. I tę postawę odrzucenia przyjęło wielu polityków, a nawet kilka krajów.

 

Takie postawy narażają miliony ludzi na głód. W oświadczeniu wydanym w sierpniu 2002 roku ONZ postanowiła rozwiać obawy, zapewniając, że żywność zawierająca GMO jest bezpieczna do spożycia przez ludzi:

Opierając się na krajowych informacjach z różnych źródeł i aktualnej wiedzy naukowej, FAO, WHO i WFP są zdania, że spożywanie żywności zawierającej GMO, która jest obecnie dostarczana jako pomoc żywnościowa w południowej Afryce, nie stanowi zagrożenia dla zdrowia ludzkiego. Dlatego te pokarmy mogą być spożywane. Organizacje potwierdzają, że do chwili obecnej nie są im znane udokumentowane naukowo przypadki, w których spożywanie tej żywności miało negatywny wpływ na zdrowie ludzi.

Ruch odrzucenia biotechnologii odrodził się ponownie w 2012 roku wraz z opublikowaniem wyników badań francuskiego naukowca, profesora Gilles-Erica Séraliniego, który powiązał raka u szczurów z konsumpcją żywności GM. Wpłynęło to na rząd Kenii, by zakazać importu i produkcji w kraju żywności GM. Różne głosy naukowe i organy regulacyjne doszczętnie zdyskredytowały to badanie, co doprowadziło do jego wycofania



Ale Kenia przez kolejną dekadę pozostawała zamknięta dla technologii GM. Wreszcie w październiku 2022 roku rząd Kenii zniósł zakaz importu i upraw GMO z 2012 roku. Decyzja została podjęta w oparciu o różne ekspertyzy i raporty techniczne dotyczące przyjęcia biotechnologii, w tym raporty Narodowego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Biologicznego (NBA) Kenii.

 

Kenia jest obecnie powiązana z Organizacją ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), Agencją ds. Żywności i Leków Stanów Zjednoczonych (FDA), Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i Światową Organizacją Zdrowia (WHO) w celu zapewnienia bezpieczeństwa Żywność GMO, zwracając uwagę na to, że żywność GM przechodzi rygorystyczne oceny bezpieczeństwa

 

Żywność GM dostępna obecnie na rynku międzynarodowym przeszła oceny bezpieczeństwa i nie stanowi zagrożenia dla zdrowia ludzkiego. Ponadto nie wykazano żadnego wpływu na zdrowie ludzi takiej żywności przez ogólną populację w krajach, w których została ona zatwierdzona.

 

2. GMO wiąże się ze zwiększonym zużyciem pestycydów

 

Twierdzenie o niekorzystnych komplikacjach zdrowotnych było powszechną skargą. W niedawnym incydencie kenijski senator skrytykował niedawny ruch rządu dotyczący zniesienia trwającego dekadę zakazu uprawy i importu GMO, mówiąc, że GMO potrzebują więcej herbicydów niż konwencjonalne uprawy.

 

 

Czy uprawy GM (nieuchronnie) zwiększają zużycie pestycydów? To pytanie polaryzujące, na które nie ma łatwej odpowiedzi. „Problem z tymi szeroko zakrojonymi stwierdzeniami polega na tym, że ‘pestycydy’ to szeroka kategoria, która obejmuje herbicydy (pestycydy stosowane do niszczenia chwastów), insektycydy (pestycydy stosowane do odstraszania owadów) i wiele innych” – powiedziała Eva Greenthal, z Center for Science in the Public Interest (CSPI) z siedzibą w Waszyngtonie. Są też inne niuanse:

Różne rośliny genetycznie modyfikowane mają różne cechy i są zaprojektowane do interakcji z określonymi herbicydami lub insektycydami na różne sposoby. Uprawy zaprojektowane do tolerancji na herbicydy pozwalają rolnikom spryskiwać tymi specyficznymi herbicydami, aby zabić chwasty wokół rośliny, ale umożliwiają roślinie przetrwanie. Rośliny zaprojektowane tak, aby były odporne na owady, wytwarzają własne biologiczne pestycydy, które są toksyczne dla owadów, ale nie dla ludzi. Liczą się szczegóły. Dlatego konieczne jest indywidualne analizowanie każdego produktu.

W rzeczywistości wykazano, że sadzenie genetycznie zmodyfikowanych nasion w niektórych przypadkach zmniejsza zatrucie pestycydami wśród rolników, ponieważ wiele upraw GM, zwłaszcza tych, które są odporne na owady, wymaga znacznie mniej pestycydów niż muszą używać inni rolnicy, konwencjonalni lub ekologiczni — to według raportu opublikowanego we wrześniu 2021 r. przez Regulatory Horizons Council rządu Wielkiej Brytanii.

 

Raport przytacza Indie jako przykład. Odnotowano 50-70-procentową redukcję stosowania pestycydów na odporną na owady bawełnę GM (Bt), co prowadzi do znacznych korzyści zdrowotnych. „Oszacowano, że ta genetycznie modyfikowana uprawa pomaga uniknąć kilku milionów przypadków zatrucia pestycydami rocznie (w Indiach)”, stwierdza raport.

 

Bliżej domu, przyjęcie bawełny Bt znacznie ograniczyło stosowanie pestycydów w Burkina Faso. Rolnicy przeszli od opryskiwania swoich konwencjonalnych pól bawełny 15 razy w sezonie, aby kontrolować pasożytnicze owady, do opryskiwania tylko dwa razy.

 

3. Twierdzenie, że krajom afrykańskim brakuje zdolności regulacyjnych w zakresie GMO

 

Z jakiegoś powodu aktywiści walczący z GMO uważają, że modne jest umniejszanie zdolności lokalnych organów regulacyjnych do skutecznego nadzorowania innowacji technologicznych i wprowadzania niezbędnych zabezpieczeń w celu zapewnienia bezpieczeństwa GMO. Twierdzą, że krajowe organy regulacyjne są słabo wyposażone i nie dysponują infrastrukturą do wykonywania swoich zadań.

 

W Nigerii działacz Nnimmo Bassey twierdził, że „nieskuteczny system regulacyjny” jest jednym z wielu powodów odrzucenia GMO przez różne grupy obywatelskie. Naukowcy zdecydowanie się z tym nie zgadzają. Dyrektor generalny Narodowej Agencji Zarządzania Bezpieczeństwem Biologicznym (NBMA) Nigerii, dr Rufus Ebegba, mówi bez wahania, że jego kraj jest w stanie wdrożyć bezpieczne produkty biotechnologiczne dla rozwoju rolnictwa i bezpieczeństwa środowiska. 

 

Ebegba wyjaśnił, że Nigeria ma zarówno potencjał instytucjonalny, jak i ramy polityczne, aby zapewnić stosowanie nowoczesnych technologii, zwłaszcza w produkcji rolnej, dodając, że wraz z utworzeniem NBDA Nigeria jest wyposażona w niezbędną wiedzę do wdrażania GMO.

 

Na całym kontynencie w Afryce Wschodniej BIBA Kenya, grupa lobbystyczna przeciwko biotechnologii, złożyła petycję, która zawiera punkt z twierdzeniem, że Krajowy Urząd ds. Bezpieczeństwa Biologicznego nie ma zdolności do regulowania GMO.

 

Agencja Rozwoju Unii Afrykańskiej (AUDA-NEPAD) zapewnia ponadto, że wszystkie organy regulacyjne ds. bezpieczeństwa biologicznego w krajach afrykańskich zaangażowane w biotechnologię posiadają naukowe komitety doradcze złożone z wysoko wykwalifikowanych naukowców przeszkolonych w odpowiednich dziedzinach biotechnologii i bezpieczeństwa biologicznego na renomowanych uniwersytetach w Afryce i za granicą. 

 

„Komisje te dokonują przeglądu wszystkich zastosowań biotechnologicznych w swoich krajach i wydają zalecenia dla organów regulacyjnych, aby podejmowały świadome decyzje”, stwierdza AUDA-NEPAD. Zauważa również, że wiele krajów afrykańskich posiada laboratoria i sprzęt do bezpiecznej produkcji produktów GM, takich jak nasiona Bt. 

 

4. Sprawa Burkina Faso i bawełny Bt


Doświadczenie Burkina Faso z bawełną Bt dostarczyło spektakularnej pożywki do zbudowania sprawy przeciwko GMO na kontynencie.

 

Kraj wprowadził uprawę bawełny Bt w 2008 r., ale zrezygnował z uprawy w 2015 roku z powodu obaw o jakość i długość włókien kłaczków, co skutkowało niższymi cenami. Problemy techniczne były realne; deweloperzy zdecydowali się zmodyfikować odmianę nieodpowiednią do powszechnej produkcji. 



Jednak sama technologia okazała się opłacalna, bowiem wzrosły plony, wzrosły dochody rolników i drastycznie ograniczono zanieczyszczenia pestycydami, co przyznają nawet aktywiści anty-GMO. 

 

Skutki wycofania bawełny Bt szczególnie odczuli rolnicy, którzy cieszyli się wyższymi plonami i dochodami z uprawy bawełny GM.

 

„Wszyscy rolnicy, którzy mają doświadczenie z bawełną Bt, żałują przejścia z bawełny Bt na konwencjonalną… ale są bezradni i mają nadzieję, że rząd wysłucha ich prośby” –powiedział Francois Traore, prezes Związku Producentów Bawełny w Burkina Faso.

 

Eksperci zauważają, że istnieją inne odmiany bawełny Bt, które mają doskonałą jakość włókien dorównującą konwencjonalnym odmianom lub przewyższającą ją, a niepowodzenie w Burkina Faso nastąpiło, ponieważ nasiona Bt nie zostały wystarczająco skrzyżowane wstecznie przed wprowadzeniem na rynek.

 

„Cecha Bt nie została włączona do najlepszych linii”, zauważa AUDA-NEPAD. „The National Seed Company i Monsanto [teraz Bayer] są świadomi problemu i pracują nad jego rozwiązaniem.

 

Kraje takie jak Kenia uznały, że nieudana próba Burkina Faso była wynikiem wyborów dokonanych przez ten kraj i przyjęły kenijską wersję komercyjnej bawełny Bt z ogromnym sukcesem.

 

5. GMO są formą neokolonializmu i imperialnej kontroli nasion

 

Niemal nieodmiennie w każdym kontakcie z działaczami walczącymi z GMO w Afryce pojawia się zarzut, że GMO naruszają suwerenność żywnościową państwa i regionu. Twierdzą, że GMO ograniczyłyby lokalne systemy produkcji żywności i pozbawiłyby lokalnych rolników ich od dawna utrzymywanej i cenionej kontroli nad nasionami. Staliby się zakładnikami „podstępnych sił” na Zachodzie, pozbawieni lokalnej kontroli i zmuszeni do uginania się przed żądaniami dyktowanymi przez korporacyjnych producentów nasion GMO. 

 

„Chłopi, którzy od wieków przechowują nasiona i dzielą się nasionami, będą teraz zmuszeni do kupowania nasion co sezon, monoupraw i stosowania drogich i potencjalnie rakotwórczych herbicydów, które są dostarczane z pakietem GMO”, twierdzi grupa aktywistów Review of African Political Economy (ROAPE) .


Zdjęcie: Flickr/Global Food Justice
Zdjęcie: Flickr/Global Food Justice

To po prostu nieprawda. Kluczowe uprawy GM, takie jak odmiany odporne na owady Bt, faktycznie zmniejszają ilość pestycydów stosowanych zarówno przez rolników konwencjonalnych, jak i ekologicznych. Co więcej, kraje swobodnie decydują się na przyjęcie lub nieprzyjmowanie GMO. A nawet w tych krajach afrykańskich, które pozwoliły na produkcję GM, rolnicy nigdy nie są zmuszani do uprawy roślin GM. To wolny wybór, a ci, którzy wolą uprawiać konwencjonalne odmiany, mają swobodę w podjęciu decyzji. 

 

6. GMO nie poprawiły bezpieczeństwa żywnościowego w RPA

 

Grupy sprzeciwiające się GMO, takie jak Alliance for Food Sovereignty in Africa (AFSA), zestawiły sytuację w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego RPA ze statusem tego kraju jako pionierskiego kraju w uprawie GMO na żywność.

 

Przytaczają szereg wyzwań stojących przed krajem – od przypadków zahamowania wzrostu dzieci po otyłość – i wykorzystują te kryzysy, aby zdyskredytować GMO, twierdząc, że nie zapewniły one tak bardzo potrzebnego bezpieczeństwa żywnościowego.

 

Oskarżenie dyskredytuje GMO, ale mija się z celem, ponieważ nie pokazuje, w jaki sposób GMO są w ogóle odpowiedzialne za masowe, ogólnospołeczne problemy. Chociaż kraj może zmagać się z brakiem bezpieczeństwa żywnościowego, nie można tego łączyć z niewielką ilością GMO uprawianych w RPA. Nie neguje to faktu, że GMO konsekwentnie produkuje więcej niż odmiany konwencjonalne.

 

Fakty mówią same za siebie, a liczby nie kłamią. Spójrzmy na produkcję kukurydzy GM. Badanie zatytułowane „Wpływy GM kukurydzy GM na gospodarkę w Afryce Południowej” opublikowane w czasopiśmie „Science Direct udokumentowały korzyści w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego wynoszące 4,6 miliona dodatkowych racji żywnościowych na białą kukurydzę rocznie, które można przypisać białej kukurydzy GM Bt. Republika Południowej Afryki zatwierdziła kukurydzę Bt w latach 2001-2002, czyniąc ją pierwszym na świecie producentem upraw GM na własne potrzeby. W latach 2001-2018 przyjęcie białej kukurydzy GM przyniosło 83,5 miliona dodatkowych racji żywnościowych kukurydzy. Wygodne może być przytoczenie poziomu zahamowanego wzrostu dzieci w kraju, ale fakty są uparte.

 

 

7. GMO to sposób na dumping nieudanej technologii w Afryce

 

To zdyskredytowany argument, ale mimo to gorliwie głoszony podczas kilku kampanii przeciwko GMO. Aktywiści twierdzą, że Afryka jest wykorzystywana jako nieświadoma arena dumpingowa dla technologii niespełniających standardów, które zostały odrzucone w innych miejscach, a co za tym idzie, w rozwiniętym świecie.

 

Co ciekawe, krucjata anty-GMO rzadko, jeśli w ogóle, dostarcza dowodów na poparcie twierdzeń o niespełniających norm uprawach lub dostarcza dowodów na to, że technologia zawodzi w innym kraju. W jednym przypadku protestujący oskarżali, że wspięga wężowata Bt to „znana nieudana technologia”. 

 

Jednak ta „nieudana technologia” okazała się szalenie skuteczna w nadawaniu cechy odporności na owady, która chroni odmiany wspięgi przed uszkodzeniem przez niszczycielską inwazjęowadów Maruca vitrata.

 

Istnieje obszerna dokumentacja, że rolnicy byli w stanie powstrzymać szkodnika Maruca, który atakuje rośliny wspięgi i wiele roślin strączkowych w Afryce. Uszkodzenia spowodowane przez szkodniki wpływają na ilość liści, kwiatów oraz ilość i jakość ziaren, prowadząc do poważnych strat plonów. Pestycydy do kontrolowania Maruca są drogie i nie zawsze są dostępne, ale technologia Bt okazała się działać.

 

8. GMO nie dają większych plonów niż konwencjonalne uprawy

 

Choć brzmi to szalenie, to nieuzasadnione twierdzenie jest czasami wrzucane do debaty przez przeciwników GMO, pomimo przytłaczających dowodów, że jest inaczej. Wynika z tego, że pomimo wysiłków włożonych w rozwój upraw GM, ich wydajność jest mniej więcej równa uprawom konwencjonalnym, co przewyższa ogólne korzyści.

 

To po prostu nieprawda. Na całym kontynencie mnożą się przykłady pokazujące, że GMO w rzeczywistości zwiększyły plony i poprawiły warunki życia, od zwiększonych plonów bawełny dzięki bawełnie Bt w Kenii po zwiększone racje żywnościowe realizowane poprzez uprawę GM białej kukurydzy w Afryce Południowej. Meta-badanie opublikowane w 2017 roku, analizujące ponad 6000 recenzowanych badań obejmujących 21 lat danych, wykazało, że kukurydza GM zwiększyła plony nawet o 25 procent i radykalnie zmniejszyła niebezpieczne zanieczyszczenia żywności. W badaniu opublikowanym w Scientific Reports przeanalizowano dane terenowe od 1996 roku, kiedy zasadzono pierwszą kukurydzę GM, do 2016 roku w Stanach Zjednoczonych, Europie, Ameryce Południowej, Azji, Afryce i Australii.


Ogólnoświatowa dystrybucja badań terenowych objętych metaanalizą. Na mapie zaznaczono powierzchnię uprawy kukurydzy GMO według krajów w 2016 roku.
Ogólnoświatowa dystrybucja badań terenowych objętych metaanalizą. Na mapie zaznaczono powierzchnię uprawy kukurydzy GMO według krajów w 2016 roku.

Badanie potwierdziło również  konsensus naukowy, że kukurydza zmodyfikowana genetycznie nie stanowi zagrożenia dla zdrowia ludzkiego. A ponieważ niekorzystne warunki klimatyczne nasilają się, GMO zostały zaproponowane jako jeden ze sposobów ochrony zrównoważonych dostaw żywności, ponieważ konwencjonalne metody dają niższe i bardziej nieregularne plony. Gabinet rządowy Kenii oznajmił, że zatwierdził uprawę roślin GMO, ponieważ jest ona bardziej elastyczna w sytuacji zmiany klimatu.

 

9. GMO zaszkodzą bioróżnorodności Afryki

 

GMO są stale wiązane z ryzykiem utraty bioróżnorodności w Afryce. Zwolennicy GMO dają do zrozumienia, że GMO z pewnością doprowadzą do wyginięcia bioróżnorodności regionu, jak twierdził były wiceprezydent Kenii Kalonzo Musyoka w niedawnym oświadczeniu potępiającym zniesienie zakazu importu GMO.

 

W rzeczywistości badania powiązały uprawy biotechnologiczne, w tym rośliny transgeniczne, z większą trwałością bioróżnorodności. Jedno z takich badań ujawniło, że na całym świecie uprawy GM pomogły zachować bioróżnorodność w latach 1996-2014, oszczędzając 152 miliony hektarów ziemi.

 

Jak napisano w komunikacie politycznym AUDA-NEPAD, szeroko zakrojone badania naukowe doprowadziły do opracowania systematycznych protokołów pomiaru potencjalnego ryzyka, jakie uprawy GM stanowią dla środowiska. UA zapewnia ponadto, że wdrożono środki w celu zagwarantowania, że stosowanie, przenoszenie i przenoszenie GMO nie stanowi żadnego zagrożenia dla różnorodności biologicznej.

 

10. GMO stanowią zagrożenie dla środowiska

 

To twierdzenie przyjmuje wiele odmian, ale jego najbardziej preferowaną wersją jest twierdzenie, że GMO doprowadzą do rozmnażania gatunków inwazyjnych. Na przykład Claire Nasike, która prowadzi w Kenii kampanią Żywność dla Życia dla Greenpeace Africa, ostrzegła, że GMO mogą zakłócać równowagę ekologiczną kraju, mówiąc, że uprawy GM „prawdopodobnie skażą uprawy niezmodyfikowane genetycznie” poprzez zapylanie, co może prowadzić do utraty różnych rodzimych odmian. 

 

Pomocne jest jednak umieszczenie rzekomego zanieczyszczenia w kontekście. Raport polityczny AUDA-NEPAD stwierdza, że uprawa roślin GM, które nie mają dzikich krewnych w Afryce, nie stwarza zagrożeń środowiskowych związanych z przepływem genów do dzikich gatunków, stwierdzając:

… dzikich krewnych kukurydzy nie ma w Afryce; dlatego przepływ pyłku z genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy do dzikich krewnych nie stanowi problemu w Afryce.

Pouczające jest również to, że eksperci ds. bezpieczeństwa biologicznego stale potwierdzają, że kraj posiada odpowiednie ramy bezpieczeństwa biologicznego, które zapewniają, że GMO są bezpieczne dla środowiska.

 

W skali globalnej badania wykazały pozytywny wpływ uprawy roślin GM na środowisko, przytaczając takie zmienne, jak zmniejszenie wpływu na środowisko związanego ze stosowaniem herbicydów i insektycydów na te uprawy, a także zmniejszenie emisji dwutlenku węgla. 

 

Ogólnie rzecz biorąc, twierdzenia o szkodach środowiskowych spowodowanych przez GMO w Afryce są w dużej mierze spekulacyjne, ponieważ nie ma udokumentowanych poważnych problemów środowiskowych, które można przypisać GMO na kontynencie.

 

Według International Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications (ISAAA), uprawy GM są starannie oceniane pod kątem wpływu na środowisko przed wejściem na rynek, a oceny są przeprowadzane przez wielu interesariuszy, w tym twórców upraw GM, organy regulacyjne i naukowców akademickich.

 

Ocena ryzyka dotyczy konkretnych pytań o niezamierzone skutki, takie jak: wpływ na organizmy niebędące przedmiotem zwalczania w środowisku, czy zmodyfikowana uprawa może przetrwać w środowisku dłużej niż zwykle lub zaatakować nowe siedliska, a także prawdopodobieństwo i konsekwencje przeniesienia genu nieumyślnie ze zmodyfikowanej uprawy na inne gatunki.

 

10 claims by anti-GMO African campaigners on why crop biotechnology advances should be rejected - and why they are wrong

Genetic Literacy Project, 8 listopada 2022

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska

Dr. Joseph Maina jest wykładowcą na wydziale Earth and Environmental Sciences na Macquarie University w Australii.


Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj




Komentarze
1. Ideologia Łukasz 2022-11-17


Nauka

Znalezionych 1479 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Nie – żadne chi nie istnieje   Novella   2020-12-21
Moc nauki dostarczyła najlepszej możliwej wiadomości w tym koszmarnym roku   Ridley   2020-12-18
Szczątkowa cecha ptaków, która mogła być funkcjonalna u przodków: zdalne wyczuwanie drgań dziobem (nadal czynne u kiwi)   Coyne   2020-12-16
Paradoks wielce niedoskonałego dobra   Koraszewski   2020-12-11
Nasiona roślin ewoluują, by upodobnić się odchodów antylopy, a oszukane żuki gnojowe odtaczają i zagrzebują nasiona   Coyne   2020-12-10
AI – asystent lekarza   Novella   2020-12-09
Czy problem zwijania białka został rozwiązany?   Coyne   2020-12-05
„Gryzoń skunksowy”, który żuje trujące rośliny i wypluwa truciznę na swoje futro   Coyne   2020-12-02
Intensywne zbieranie leczniczej rośliny przez ludzi prowadzi do ewolucji nowych kolorów liści i kwiatów   Coyne   2020-11-28
Jak ewoluuuje altruizm?   Coyne   2020-11-25
Filozof zainfekowany efektem potwierdzenia wyjaśnia, dlaczego ewolucja dowodzi Boga   Coyne   2020-11-23
Według nowych badań są cztery gatunki pingwinów białobrewych, a nie tylko jeden   Coyne   2020-11-19
Gra w łajdactwo, by zrozumieć łajdaków   Novella   2020-11-18
Ewolucja psów   Novella   2020-11-09
Genomowa i ewolucyjna analiza wymarłego kota szablozębnego   Coyne   2020-10-31
Zakład Simon-Ehrlich po 40 latach   Gale L. Pooley   2020-10-23
Używające narzędzi mrówki budują struktury, by spijać roztwór cukru w pojemnikach, nie topiąc się   Coyne   2020-10-22
Czego pandemia nauczyła nas o nauce?   Ridley   2020-10-19
Przeddarwinowscy “darwiniści”   Berry   2020-10-16
Covid 19 może przejmować kontrolę nad receptorami bólu, uśmierzając ból i podnosząc szerzenie się choroby: możliwy rezultat doboru naturalnego   Coyne   2020-10-15
Znowu wrzawa, że “teoria ewolucji wywrócona”, ale jak zwykle, robią z igły widły   Coyne   2020-10-13
Intelektualna pustka numeru “New Scientist” o ewolucji: 4. Rzekome znaczenie dryfu genetycznego w ewolucji   Coyne   2020-10-09
Chromosomy Y ludzi, neandertalczyków i denisowian   Novella   2020-10-08
Intelektualna pustka numeru “New Scientist” o ewolucji: 3. Rzekome znaczenie epigenetyki w ewolucji   Coyne   2020-10-07
Intelektualna pustka numeru “New Scientist” o ewolucji: 2. Rzekome nieistnienie gatunków   Coyne   2020-10-05
Intelektualna pustka numeru “New Scientist” o ewolucji: 1. Genetyczna plastyczność    Coyne   2020-10-03
“New Scientist”: Darwin jednak miał rację    Coyne   2020-10-01
Uprawy GMO i wzrost plonów   Novella   2020-09-28
Książka o psychologii ewolucyjnej, która pokazuje wartość tej dziedziny – ale nie wartość memów   Coyne   2020-09-22
Przyjemności seksu i jagód   Ridley   2020-09-18
Czy można falsyfikować naukowe teorie? Naukowiec odpowiada, że “nie”   Coyne   2020-09-12
Naukowe pismo “Nature” przystaje do Przebudzonych twierdząc, że zarówno płeć, jak gender są niebinarne   Coyne   2020-09-09
Wybór ostatecznej wolności   Witkowski   2020-09-07
Polio zlikwidowane w Afryce   Novella   2020-09-05
Czy wyrazy ludzkiej twarzy są uniwersalne w okazywaniu emocji?   Coyne   2020-09-02
Barwny erudyta J.B.S. Haldane   Coyne   2020-08-28
Modelowanie zbijania się pingwinów cesarskich w gromadę: każdy dostaje równie dużo ciepła   Coyne   2020-08-25
Jak algorytmy wpływają na twoje życie   Novella   2020-08-24
Z okazji dziewięćdziesiątych urodzin Thomasa Sowella   Jacoby   2020-08-22
Prawdziwie długa szyja: 6-metrowy wodny gad z triasu z szyją długości 2,7 metra   Coyne   2020-08-19
Wątrobiane duszki   Novella   2020-08-17
Rozrzedzanie krwi bez groźby krwawienia   Novella   2020-08-14
Nowy raport: Bakteria po stu milionach lat nadal żywa!   Coyne   2020-08-08
Modlitwa to nie jest lekarstwo   Nowella   2020-08-07
Maleńki, 10-centymetrowy dinosaur, który zjadał owady   Coyne   2020-08-06
Piękny skoczek, który upodabnia się do mrówki   Coyne   2020-08-03
Urodziny Rosalind Franklin!   Cobb   2020-07-31
Kondor wielki: ptak, który rzadko kiedy macha skrzydłami   Coyne   2020-07-28
Czy ludzie byli w Nowym Świecie ponad 30 tysięcy lat temu?   Coyne   2020-07-26
Oszaleć na punkcie nietoperzy w czasach korony i politykierstwa   Collins   2020-07-25
Dwa gatunki dały zdolną do życia hybrydę, mimo że rozeszły się 150 milionów lat temu   Coyne   2020-07-23
Niccolo Tartaglia jego tajemnica   Jacoby   2020-07-20
Akcja afirmatywna w wieloetnicznym narodzie   Hyams   2020-07-17
Dekolonizacja ewolucji (i Darwina) była nieunikniona   Coyne   2020-07-15
Filtr mózgu (czyli czego nie widzimy)   Novella   2020-07-14
Homeopatia jest bezwartościowa a czasami szkodliwa   Novella   2020-07-10
Pięć błędnych wyobrażeń o ewolucji: jedno jest wątpliwe, jedno niesłuszne   Coyne   2020-07-08
Wiecznie kurczący się tranzystor i wynalezienie Google   Ridley   2020-07-06
Postmodernizm: filozofia, która stoi za naszymi wojnami kulturowymi i postępującym nihilizmem   Hill   2020-07-02
Bodźce do innowacji w końcu pokonają COVID-19   Ridley   2020-06-27
Maleńkie stworzenia morskie budują olbrzymie, fantastyczne domy, by chronić się i zdobywać pokarm   Coyne   2020-06-25
Rośliny uprawne z edytowanym genomem pomagają farmerom i środowisku   Ridley   2020-06-20
Czy klucz do COVID można znaleźć w rosyjskiej pandemii?   Ridley   2020-06-18
Skąd więc wziął się ten wirus?   Ridley   2020-06-16
Nowe dane o tym, jak działają grzyby „mrówek zombie”   Coyne   2020-06-15
Czy brytyjski naukowy establishment popełnił największy błąd w historii?   Ridley   2020-06-13
Błysk światła w mroku   Sheagren   2020-06-12
Poczucie pewności napędza efekt potwierdzenia   Novella   2020-06-08
Czy możemy zobaczyć osobowość?   Novella   2020-06-05
Rozwiązanie dla obecnego kryzysu   Ridley   2020-06-02
Lokalizacja funkcji wykonawczych   Novella   2020-05-30
Przestańcie wierzyć w naukę   Greenfield   2020-05-28
Ewolucyjne korzenie sztuki   Koraszewski   2020-05-27
Innowacji nie można wymusić, ale można je zdławić   Ridley   2020-05-26
Stymulowanie kory wzrokowej   Novella   2020-05-23
Pora na telemedycynę   Novella   2020-05-19
Czy mrożącą krew w żyłach prawdą jest, że decyzja o zamknięciu społeczeństwa opierała się na luźnych matematycznych spekulacjach?   Ridley   2020-05-15
MMR jest bezpieczna i skuteczna   Novella   2020-05-14
Odporność stada na fakty   Koraszewski   2020-05-13
O COVID wiemy wszystko – i nie wiemy niczego   Ridley   2020-05-12
Nanotechnologia zastosowana do leczenia choroby Alzheimera   Novella   2020-05-11
COVID-19 – To są szkody   Novella   2020-05-05
Nadmiar teorii wszystkiego   Koraszewski   2020-05-04
Zawodnicy – i trudności – w wyścigu do wyleczenia COVID   Ridley   2020-04-30
Psychologia sprzeciwu wobec szczepień   Novella   2020-04-25
Prowokator czy prowokowany?   Witkowski   2020-04-24
Nauka on-line jest skuteczna   Novella   2020-04-23
Mądrość w pułapce autorytetu   Witkowski   2020-04-18
Znaleziono najstarszego “bilaterian”: odkryto podobne do robaka stworzenie wraz z jego skamieniałymi śladami   Coyne   2020-04-16
Nietoperze i pandemia   Ridley   2020-04-14
Pandemia ludzkiej głupoty   Novella   2020-04-12
W miarę postępu badań natura naszego wroga staje się coraz wyraźniejsza   Ridley   2020-04-04
Wzmacnianie układu odpornościowego podczas pandemii   Novella   2020-04-02
Dlaczego ten wirus inaczej dotyka pokolenia?   Ridley   2020-03-30
Czaszka maleńkiego dinozaura/ptaka znaleziona w bursztynie   Coyne   2020-03-27
Szczepionka na koronawirusa nie przybędzie szybko   Ridley   2020-03-25
Niebawem dowiemy się jak solidna jest nasza cywilizacja   Ridley   2020-03-23
Żywotność wirusa Covid-19 na różnych powierzchniach (rada: używaj rękawiczek, kiedy odbierasz paczki i nie otwieraj ich przez 24 godziny)   Coyne   2020-03-21
Dzień był krótszy 70 milionów lat temu   Novella   2020-03-20
Jak często powstają ptasie hybrydy?   Coyne   2020-03-18

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk