Prawda

Środa, 1 maja 2024 - 20:04

« Poprzedni Następny »


Organiczne rolnictwo nie jest najlepsze


Steven Novella 2018-09-24


nowym badaniu dokonano przeglądu setek prac i kilku systemów rolniczych i hodowlanych (farma mleczna, mięsna, pszenica i ryż), żeby porównać różne podejścia do rolnictwa i ich wpływ netto na środowisko. Wniosek: intensywne systemy rolnicze są „najmniejszym złem” przy zaopatrywaniu nas w żywność, jakiej potrzebujemy. Jest to zgodne z poprzednimi badaniami, które pokazywały, że rolnictwo organiczne używa znacznie więcej ziemi niż rolnictwo konwencjonalne.

Rolnictwo ma olbrzymi, negatywny wpływ na środowisko. Nie ma ucieczki od tego faktu – uprawy wypychają naturalne ekosystemy i mają poważne efekty zewnętrzne, takie jak zużywanie wody, uwalnianie CO2 z gleby i substancje chemiczne spływające do środowiska.  Obecnie używamy 11% całej masy lądowej Ziemi na rolnictwo, co stanowi większość ziemi nadającej się dla rolnictwa. Dla zaspokojenia potrzeb rosnącej populacji możemy być zmuszeni do rozszerzenia upraw na coraz mniej wydajne tereny, co znacząco podniosłoby negatywny wpływ rolnictwa na środowisko.


Kilka wcześniejszych badań porównywało różne systemy rolne przez mierzenie wpływu, jaki mają na ziemię. Ale ten typ analizy wprowadza w błąd – autorzy obecnego badania spojrzeli zamiast tego na wpływ na środowisko różnych rodzajów produkcji żywności. To liczy się rzeczywiście. Spojrzeli także na badania, które mierzyły efekty zewnętrzne. Odkryli:  

Wyniki z czterech głównych sektorów rolnictwa sugerują, że wbrew poglądom wielu ludzi, bardziej intensywne rolnictwo, które używa mniej ziemi, może także dawać mniej zanieczyszczeń, powodować mniejsze straty gleby i zużywać mniej wody.   

Na przykład, stwierdzili, że organiczne farmy mleczne używają dwukrotnie więcej ziemi niż konwencjonalne.


To badanie jest ciosem dla propagandy organicznego lobby, które opiera swoje metody o apelowanie do naturalistycznego błędu zamiast opierać się na najlepszych dowodach naukowych. Ich odpowiedź na to badanie jest typowym non sequitur:

Organicznym grupom nie zaimponowały jednak wnioski z tego badania. Twierdzą one, że świat już produkuje wystarczające ilości żywności i że problemy z wyżywieniem populacji są ekonomiczne i polityczne, nie zaś rolnicze.  

Po pierwsze, nie prawda, nie produkujemy wystarczających ilości. Nie produkujemy dość żywności, by dać każdej osobie na Ziemi minimalne wyżywienie, rekomendowane przez USDA. Te rekomendacje, nawiasem mówiąc, nie są rekomendowaniem zbyt bogatej, zachodniej diety. Gdyby kraje zachodnie przyjęły rekomendacje USDA, ich użycie ziemi skurczyłoby się. Reszta świata jednak radykalnie i w sposób niezrównoważony zwiększyłaby użycie ziemi.


Apologeci organicznego rolnictwa często argumentują, że produkujemy więcej kalorii niż potrzeba do wykarmienia świata. To jest jedno z „prawdziwych, ale wprowadzających w błąd” twierdzeń. Większość wyprodukowanych i skonsumowanych kalorii pochodzi z podstawowych upraw, głównie zbóż, jak ryż, pszenica i kukurydza. Są to wspaniałe źródła kalorii, ale nie zrównoważonego odżywiania. Nakarmienie wszystkich wymaga czegoś więcej niż kalorii – wymaga różnorodności pokarmu z warzywami i białkiem.   


Ponadto, założenie, że produkujemy wystarczającą ilość żywności jest oparte na zerowym marnowaniu żywności, co jest absurdalnie nierealne. Jasne, możemy zredukować marnowanie się żywności i powinniśmy dążyć do możliwie najbardziej efektywnego systemu. Ale żywność psuje się i jest narażona na szkodniki. Nie ta się całkowicie wyeliminować marnowania się żywności.

Tak więc – nawet jeśli zredukujemy marnowanie się żywności i zoptymalizujemy ekonomiczną i polityczną dystrybucję żywności – nie wyprodukujemy jej dosyć, by odpowiednio wyżywić świat.  

Co więcej, nawet gdyby była to prawda, to jest to nieistotne. Pomija to fakt, że już używamy olbrzymich połaci ziemi na rolnictwo, z olbrzymim negatywnym wpływem na środowisko. Powinniśmy dążyć do minimalizowanie naszego rolnego odcisku stopy, a to znaczy zdobywać maksymalną ilość żywności z każdego uprawianego hektara.


I wreszcie: populacja ludzka rośnie. W 2050 r. prawdopodobnie osiągniemy liczbę 9 miliardów ludzi. Nie jest jasne, czy to już będzie szczyt, ale będzie to większe niż obecna populacja. Nie mamy więcej odpowiedniej ziemi na rozszerzenie rolnictwa i nie chcemy tego robić. Chcemy zmniejszać uprawiany areał, nie zaś zwiększać.


Kiedykolwiek o tym mówię, ktoś utyskuje nieskładnie, że nie mam racji mówiąc o produkowaniu większej ilości żywności, zamiast o zmniejszaniu ludzkiej populacji. Oczywiście, oręduję za zajęciem się biedą i prawami kobiet, co koreluje ze zmniejszeniem wzrostu populacji. To jest sytuacja, w której wszyscy wygrywają: podnosi się jakość życia i stabilizuje populację. Nic jednak z tego, co możemy zrobić, nie zapobiegnie wzrostowi populacji przez kolejne 50 lat, chyba, że zamiarem jest świadome spowodowanie masowej klęski głodowej jako sposobu ograniczenia naszego wpływu na środowisko.   


Powtarzam raz jeszcze – przy każdym poziomie populacji powinniśmy dążyć do minimalizowania środowiskowego wpływu rolnictwa. To oznacza obiektywne patrzenie na dowody (nie przez ideologiczne filtry). Musimy produkować największą ilość żywności na ziemi, której używamy, minimalizować efekty zewnętrzne, minimalizować marnowanie się żywności i optymalizować jej dystrybucję. Nie ma fałszywego wyboru między tymi opcjami – powinniśmy robić to wszystko.  


Powinniśmy także używać każdej technologii w naszej dyspozycji, by osiągnąć te cele. To obejmuje biotechnologie, taką jak różne rodzaje genetycznie modyfikowanych organizmów. Ruch anty-GMO oparty jest wyłącznie na propagandzie i pseudonauce i jest szkodliwy dla środowiska.


Musimy również wykonywać więcej badań, jak przyznają autorzy. Dowody jednak, jakie mamy, są jasne – organiczne i inne ideologicznie podbudowane praktyki rolnicze są szkodliwe dla środowiska. Powinniśmy używać technik, o których dowody mówią, że są najlepsze, nie zaś sztucznie ograniczać nasz wybór w niezrównoważony sposób.


Intense Farming Better Than Organic

17 września 2018

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska



Steven Novella 

Neurolog, wykładowca na Yale University School of Medicine. Przewodniczący i współzałożyciel New England Skeptical Society. Twórca popularnych (cotygodniowych) podkastów o nauce The Skeptics’ Guide to the Universe. Jest również dyrektorem Science-Based Medicine będącej częścią James Randi Educational Foundation (JREF), członek Committee for Skeptical Inquiry. (CSI) oraz członek założyciel Institute for Science in Medicine. Prowadzi blog Neurologica.

Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj




Komentarze
2. Not even wrong Efef 2018-10-04
1. Zmniejszanie populacji Marek Eyal-Fajtlowicz 2018-09-26


Nauka

Znalezionych 1475 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Krew, znój, łzy i pot   Tonhasca Júnior   2023-01-19
Bąkojady czyszczą nosorożce   Coyne   2023-01-18
Mózg używa geometrii hiperbolicznej   Novella   2023-01-16
O wspaniały nowy świecie   Tonhasca Júnior   2023-01-12
Ciepło zabija. Zimno zabija wielu więcej   Jacoby   2023-01-09
Po co badać przestrzeń kosmiczną?   Jacoby   2023-01-04
Rdzenni Amerykanie żądają doczesnych resztek pumy z Griffith Park   Coyne   2023-01-03
Świetny artykuł o epigenetyce   Coyne   2022-12-30
Śmiało podążaj tam, gdzie nie dotarł jeszcze żaden owad   Tonhasca Júnior   2022-12-28
Rzecz o splątaniu nauki i wiary   Koraszewski   2022-12-26
Pradawny ekosystem zrekonstruowany przy użyciu skamieniałego DNA   Coyne   2022-12-19
Rozważania heretyckiego mediewisty o historii, wartościach i zdumiewającej głupocie   Landes   2022-12-16
Ewolucyjne ślepe zaułki i lepkie urządzenia: botanik Darwin   Tonhasca Júnior   2022-12-14
Ewolucja nie idzie prostą drogą   Novella   2022-12-08
Geny i języki   Novella   2022-11-26
Uporczywa obecność religijnego mitu   Winegard   2022-11-24
Znaleziono skrytkę posągów z brązu   Novella   2022-11-23
W oparach zrównoważonej ignorancji   Koraszewski   2022-11-21
10 twierdzeń działaczy walczących w Afryce z GMO o tym, dlaczego postępy w biotechnologii upraw powinny zostać odrzucone – i dlaczego są one błędne   Maina   2022-11-17
List otwarty do wszystkich oszołomów   Novella   2022-11-03
Po prostu nie mogę się doczekać, aby znów wyruszyć w trasę   Tonhasca Júnior   2022-10-27
Czy mizoandria może być zakaźna?   Tonhasca Júnior   2022-10-24
Niezwykła fizjologia hibernujących niedźwiedzi   Coyne   2022-10-22
Cuchnąca pułapka i przytulna kryjówka   Tonhasca Júnior   2022-10-21
Obraz Izraela na amerykańskich uniwersytetach   Mansour   2022-10-19
Kenia aprobuje GMO po 10 latach zakazu   Maina   2022-10-18
Pangenom jedwabnika morwowego   Novella   2022-10-14
Czy Samolubny gen zaszkodził publicznemu rozumieniu biologii?   Coyne   2022-10-13
Nieokrzesani goście   Tonhasca Júnior   2022-10-11
Niezrozumienie równości   Winegard   2022-10-07
Zyski klimatyczne to „niewygodna prawda” — nie wszystkie wiadomości o środowisku są złymi wieściami   Lomborg   2022-10-06
Gorzko-słodki, uzależniający lek   Tonhasca Júnior   2022-09-30
Przeciwko autentyczności   Winegard   2022-09-27
Biomedyczne znaczenie płci (i jej binarnej natury)   Coyne   2022-09-22
Mózgi neandertalczyków   Novella   2022-09-20
Oszuści i oszukani w grze w zapylanie   Tonhasca Júnior   2022-09-15
Po raz kolejny “Scientific American” wypacza biologię, a teraz także historię, by podeprzeć swoją ideologię   Coyne   2022-09-14
Upadek czasopisma “Nature”   Winegard   2022-09-08
Instynkt macierzyński i “New York Times”   Coyne   2022-09-07
Ćmy ze złym public relations   Tonhasca Júnior   2022-09-05
Studenci Uniwersytetu Ghany debatują nad wykorzystaniem upraw GMO w ich kraju   Gakpo   2022-09-02
“Scientific American” poświęca się polityce, a nie nauce; odmawia publikowania krytycznych analiz swoich fałszywych lub wprowadzających w błąd twierdzeń   Coyne   2022-09-01
Dysonansy poznawcze: czekolada a muszki, wino a osy   Júnior   2022-08-29
Patrick Matthew: prawdziwy autor idei doboru naturalnego?   Coyne   2022-08-26
Odporny na choroby, genetycznie modyfikowany maniok zapowiada przełom w Kenii   Maina   2022-08-25
Niekochane, ale czasem pożyteczne   Tonhasca Júnior   2022-08-23
Trwałość laktazy w populacjach pijących mleko: ponowna ocena klasycznej historii z ewolucji człowieka   Coyne   2022-08-19
Pierwszy znany drapieżnik: nowo opisana skamieniałość   Coyne   2022-08-16
Nie karm mózgu śmieciowym jedzeniem   Bhogal   2022-08-10
Kot Mehitabel pisze w “Science”   Coyne   2022-08-09
Nauka o wolności: rozmowa z Anną Kryłow   i Anna Kryłow   2022-08-06
Pierwsze dowody kopalne na opiekę nad lęgiem i niezwykły przypadek asymetrii kierunkowej   Coyne   2022-08-05
Badania dowodzą, że fakty nie mają znaczenia: jak propaganda wykorzystuje i normalizuje antysemityzm     2022-08-03
Horyzontalny transfer genów u owadów: jest rozpowszechniony, ale co to znaczy?   Coyne   2022-08-02
Dokonane w Afryce badanie genomu fasolnika egipskiego oznacza krok naprzód w dywersyfikacji światowego zaopatrzenia w żywność   Karavolias   2022-08-01
Grupy anty-GMO przegrywają sprawę sądową w Nigerii    i Nkechi Isaak   2022-07-30
Raz jeszcze: czy rasy są tylko społecznym konstruktem bez naukowego lub biologicznego znaczenia?   Coyne   2022-07-28
„New Yorker” pisze o hoacynie, sugeruje, że koncepcja Darwina drzew ewolucyjnych może być urojeniem   Coyne   2022-07-25
Nazistowscy lekarze i dzisiejsi antysemici: redefinicja etyki, żeby usprawiedliwić prześladowania Żydów     2022-07-18
Carl Sagan i wolność wątpienia   Jacoby   2022-07-18
Jak Darwin spowodował globalne ocieplenie swoją teorią doboru płciowego   Coyne   2022-07-16
Dieta mieszana misiów i innych   Júnior   2022-07-14
Londyńskie Natural History Museum popełnia błąd naturalistyczny - wielokrotnie   Coyne   2022-07-11
Nigeria gotowa na spełnienie oczekiwań rolników     2022-07-08
Szczepionki przeciwko grypie związane ze zmniejszonym ryzykiem choroby Alzheimera   Novella   2022-07-07
Nowoczesność Darwina: w O powstawaniu jest antycypacja neutralnej teorii i przerywanej równowagi   Coyne   2022-07-06
Pinker: “Wojna o ewolucję jest także wojną kulturową”   Coyne   2022-07-05
Raz jeszcze: błędny artykuł o tym, dlaczego teoria ewolucji jest przestarzała   Coyne   2022-07-04
Niech Moc będzie z pszczołą   Júnior   2022-06-28
Dramatyczny wzrost cen paliw kopalnych jest bolesny, ale daje niewielkie korzyści w walce z globalnym ociepleniem   Lomborg   2022-06-25
Efekt grupy – paskudny błąd poznawczy   Novella   2022-06-22
Nasiona z edytowanymi genomami będą miały przystępną cenę   Maina   2022-06-15
„Zapylisz mnie!”: nachalni bohaterowie świata roślin   Júnior   2022-06-11
Agroekologia zmienia biednych farmerów w biedniejszych   Muhumuza   2022-06-09
Kartofel z Matką Boską w jednej klapie i Karolem Marksem w drugiej   Koraszewski   2022-06-06
Jak nasze wspomnienia są powiązane   Novella   2022-06-04
Wielka Brytania dąży do zezwolenia na edytowanie genów   Novella   2022-06-02
„Grubogłowi przedsiębiorcy pogrzebowi w noc żywych trupów”   Júnior   2022-05-31
Coraz mniejsza część głównych plonów roślin jadalnych na świecie idzie na wyżywienie głodnych, a coraz więcej wykorzystuje się do celów niespożywczych     2022-05-28
Naukowiec z Ghany: “Afryka potrzebuje GMO bardziej niż reszta świata”   Gakpo   2022-05-26
GMO i edytowanie genów: jaka jest różnica?   Karavolias   2022-05-23
Toksyczny nektar, czyli ostrożnie z tureckim miodem   Júnior   2022-05-20
Kolejna nieudana i podyktowana ideologią próba wykazania, że płeć u ludzi nie jest binarna   Coyne   2022-05-18
Brian Charlesworth o błędach nowego artykułu rzekomo pokazującego, że fundamentalne założenie ewolucji neodarwinowskiej jest błędne   Coyne   2022-05-16
Trutnie i inni fruwający panowie   Junior   2022-05-13
Wygnanie z uniwersyteckiego świata – dwa lata później   Winegard   2022-05-10
Życie kwitnące po śmierci   Junior   2022-05-05
Organiczne środki owadobójcze są szkodliwe dla pożytecznych owadów     2022-04-30
Oxitec rozszerza próby z komarami GMO, by zredukować szerzenie się malarii   Conrow   2022-04-28
Słowa w wosku zapisane   Tonhasca Junior   2022-04-26
Rodzice, szkoła, państwo: kultura niskich oczekiwań   Koraszewski   2022-04-25
Nowoczesne ulepszanie roślin uprawnych przyjmuje historyczne podejście   Karavolias   2022-04-20
Pierwsza spożywcza roślina GMO w Ghanie   Baffour-Awuah   2022-04-16
Indie zwalniają edytowanie genów z wymaganej dla GMO oceny bezpieczeństwa   Paranjape   2022-04-11
Metamorfozy    Júnior   2022-04-09
Rolnicy nie mogą uprawiać tego, na co ich nie stać   Ongu   2022-04-07
Rośliny zmodyfikowane: odkłamać opinię o GMO   Conrow   2022-04-07
Odmowa szczelinowania jest szaleństwem   Ridley   2022-04-02
Jak wirusy chorób układu oddechowego ewoluują, by stać się łagodniejsze   Ridley   2022-03-22
Czy globalne ocieplenie może być dla nas dobre?   Ridley   2022-03-03

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk