Prawda

Piątek, 3 maja 2024 - 11:02

« Poprzedni Następny »


Biotechnologia może usunąć brudne stopy z ulubionego piwa Ugandy


Isaac Ongu 2016-06-14

Producent piwa wyciska sok bananowy na swój ulubiony napój. Biotechnologia może zabrać te stopy z soku i pomóc stworzyć większy rynek   
Producent piwa wyciska sok bananowy na swój ulubiony napój. Biotechnologia może zabrać te stopy z soku i pomóc stworzyć większy rynek  

 



Mwenge bigere, znane także jako tonto, jest tradycyjnym napojem w Ugandzie, a tłumaczy się to na “piwo stóp”. Piwo stóp otrzymało swoją nazwę od sposobu wytwarzania: wyciskania nogami soku z przejrzałych bananów, które przez kilka dni przechowuje się w ziemiance. Uganda jest jednym z czołowych producentów bananów na świecie.

Z wielu odmian bananów istnieje kilka hodowanych specjalnie do robienia piwa. Po kilkudniowym dojrzewaniu w ziemiance na banany wskakują wyciskacze soku, którymi na ogół są mężczyźni i bosymi nogami wyciskają sok. Następnie miesza się to z hodowanymi na sorgo drożdżami, żeby dokończyć pracy i stworzyć napój alkoholowy ulubiony przez mieszkańców środkowej i zachodniej Ugandy.


Proces wyciskania soku musi odbywać się szybko, zanim inne składniki chemiczne w owocach powstrzymają sok przed wypłynięciem. „Bananowi tancerze” czasami wykrzykują, że proces „zamiera”, co skłania ich do szybszej pracy. Im więcej soku wydostaną, tym więcej alkoholu mogą się spodziewać. „Zamieranie” czyli tężenie masy przed wydostaniem maksymalnej ilości soku spowodowane jest wysokim stężeniem pektyny w bananach. Innymi negatywnymi stronami tradycyjnej metody jest to, że jest ona pracochłonna, istnieje wysokie ryzyko wprowadzenia mikrobiologicznych zanieczyszczeń, które redukują trwałość soku, problemem jest także utrata zapachu bananów.  



Dlaczego biotechnologia


Ten oparty na enzymach proces wydobywania soku z bananów, poza znacznym zwiększeniem ilości soku w stosunku do tradycyjnej metody tańca na przejrzałych bananach, pomaga także usunąć nie tak przyjemną rzeczywistość picia napoju zrobionego przez czasami niezbyt czyste czyjeś stopy.


Wynalazca, Samuel Kamya, którego wspiera departament rozwoju produktów Instytutu Badań Przemysłowych Ugandy, Centrum Mikrobiologii i Biotechnologii, mówi, że ta innowacja jest tak prosta, że można prowadzić produkcję we własnej kuchni. Używa on enzymów pochodzących z pewnych bakterii i grzybów. Potraktowanie bananów tymi enzymami ma również tę korzyść, że podnosi ogólną słodkość soku. Ponieważ rozkłada pektynę i inne celulozy, zwiększa ilość soku i redukuje tężenie.


Kamya mówi, że tężenie spowodowane pektyną jest głównym problemem w lokalnym wydobywaniu soku. Metoda oparta na enzymach gwarantuje 75-80 procentowy uzysk higienicznego soku o większej trwałości. Niehigieniczny proces i niewielka ilość wydobywanego soku w procesie tradycyjnym skłoniły młodego Kamyę, świeżo po ukończeniu studiów, do wymyślenia nowego podejścia. Na Krajowej Konferencji Bionauk, gdzie przedstawił swój produkt farmerom i decydentom, farmerzy byli zaskoczeni i zdumieni, jak te „mikro stopy” mogły pomóc w wytwarzaniu ich ulubionego napoju bez uciekania się do wyciskania soku nogami. Zyskują również ponad 30 procent soku, który zmarnowałby się przy zastosowaniu tradycyjnej metody.


Kwas mlekowy jest innym produktem, który mógłby być uzyskiwany z manioku, ale wymagałby inżynierii genetycznej. W odróżnieniu od soku z bananów, którego wydobycie można maksymalizować bez konieczności modyfikowania mikroorganizmów, przy produkcji kwasu mlekowego z manioku wydobywa się tylko 50 procent kwasu mlekowego. Deborah Wendiro, która prowadzi departament biotechnologii w Instytucie Badań Przemysłowych Ugandy, mówi, że inżynieria genetyczna zdecydowanie podniosłaby ten procent do bardziej zyskownych poziomów.


Maniok jest jednym z podstawowych produktów żywnościowych Ugandy, tuż za bananami, i dostarcza znaczną część węglowodanów konsumowanych w Ugandzie wschodniej i północnej. Z manioku robi się także dżin i ta wytwórczość angażuje wiele kobiet. Biotechnologia dostarcza hodowcom manioku, a szczególnie kobietom, które zajmują się destylacją, możliwości produkowania lepszych produktów niż podły bimber, który zniszczył zdrowie wielu pijących. Ocet, kwas mlekowy i etanol są niektórymi z produktów, które dadzą kobietom wiejskim możliwość rozwinięcia nowej produkcji.


Pomoc dla kobiet


Warzenie tradycyjnych napojów w Ugandzie jest domeną kobiet. W Ugandzie, jak w większości Afryki, kobiety na ogół nie pracują przy uprawach roślin na sprzedaż. Uprawiają tylko żywność, która jest przeznaczona do codziennej konsumpcji, podczas gdy mężczyźni zazwyczaj uprawiają rośliny na sprzedaż. W ramach domowych wyrobów kobiety zajmują się produkcją alkoholu. Większość surowca marnuje się z powodu niskiej wydajności. Zmodyfikowany maniok, który daje więcej kwasu mlekowego, może poprawić los tych kobiet wiejskich. Jedna z lokalnych beneficjentek tego programu powiedziała: „Myślałam, że wszystkie bakterie i wszystkie grzyby są złe i że każdy kwas jest po prostu kwasem”.


Biotechnology could remove dirty feet from Uganda’s beloved beer

Genetic Literacy Project, 3 czerwca 2016

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska



Isaac Ongu

Popularyzator nauki, zajmuje się agronomią i nowymi technologiami w rolnictwie oraz wyzwaniami dla rolnictwa w krajach rozwijających się. Związany z grupą  Genetic Literacy Project


Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj






Nauka

Znalezionych 1476 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Dowody na ewolucję: Bezwłose zwierzęta mają martwe geny na sierść   Coyne   2023-01-23
Krew, znój, łzy i pot   Tonhasca Júnior   2023-01-19
Bąkojady czyszczą nosorożce   Coyne   2023-01-18
Mózg używa geometrii hiperbolicznej   Novella   2023-01-16
O wspaniały nowy świecie   Tonhasca Júnior   2023-01-12
Ciepło zabija. Zimno zabija wielu więcej   Jacoby   2023-01-09
Po co badać przestrzeń kosmiczną?   Jacoby   2023-01-04
Rdzenni Amerykanie żądają doczesnych resztek pumy z Griffith Park   Coyne   2023-01-03
Świetny artykuł o epigenetyce   Coyne   2022-12-30
Śmiało podążaj tam, gdzie nie dotarł jeszcze żaden owad   Tonhasca Júnior   2022-12-28
Rzecz o splątaniu nauki i wiary   Koraszewski   2022-12-26
Pradawny ekosystem zrekonstruowany przy użyciu skamieniałego DNA   Coyne   2022-12-19
Rozważania heretyckiego mediewisty o historii, wartościach i zdumiewającej głupocie   Landes   2022-12-16
Ewolucyjne ślepe zaułki i lepkie urządzenia: botanik Darwin   Tonhasca Júnior   2022-12-14
Ewolucja nie idzie prostą drogą   Novella   2022-12-08
Geny i języki   Novella   2022-11-26
Uporczywa obecność religijnego mitu   Winegard   2022-11-24
Znaleziono skrytkę posągów z brązu   Novella   2022-11-23
W oparach zrównoważonej ignorancji   Koraszewski   2022-11-21
10 twierdzeń działaczy walczących w Afryce z GMO o tym, dlaczego postępy w biotechnologii upraw powinny zostać odrzucone – i dlaczego są one błędne   Maina   2022-11-17
List otwarty do wszystkich oszołomów   Novella   2022-11-03
Po prostu nie mogę się doczekać, aby znów wyruszyć w trasę   Tonhasca Júnior   2022-10-27
Czy mizoandria może być zakaźna?   Tonhasca Júnior   2022-10-24
Niezwykła fizjologia hibernujących niedźwiedzi   Coyne   2022-10-22
Cuchnąca pułapka i przytulna kryjówka   Tonhasca Júnior   2022-10-21
Obraz Izraela na amerykańskich uniwersytetach   Mansour   2022-10-19
Kenia aprobuje GMO po 10 latach zakazu   Maina   2022-10-18
Pangenom jedwabnika morwowego   Novella   2022-10-14
Czy Samolubny gen zaszkodził publicznemu rozumieniu biologii?   Coyne   2022-10-13
Nieokrzesani goście   Tonhasca Júnior   2022-10-11
Niezrozumienie równości   Winegard   2022-10-07
Zyski klimatyczne to „niewygodna prawda” — nie wszystkie wiadomości o środowisku są złymi wieściami   Lomborg   2022-10-06
Gorzko-słodki, uzależniający lek   Tonhasca Júnior   2022-09-30
Przeciwko autentyczności   Winegard   2022-09-27
Biomedyczne znaczenie płci (i jej binarnej natury)   Coyne   2022-09-22
Mózgi neandertalczyków   Novella   2022-09-20
Oszuści i oszukani w grze w zapylanie   Tonhasca Júnior   2022-09-15
Po raz kolejny “Scientific American” wypacza biologię, a teraz także historię, by podeprzeć swoją ideologię   Coyne   2022-09-14
Upadek czasopisma “Nature”   Winegard   2022-09-08
Instynkt macierzyński i “New York Times”   Coyne   2022-09-07
Ćmy ze złym public relations   Tonhasca Júnior   2022-09-05
Studenci Uniwersytetu Ghany debatują nad wykorzystaniem upraw GMO w ich kraju   Gakpo   2022-09-02
“Scientific American” poświęca się polityce, a nie nauce; odmawia publikowania krytycznych analiz swoich fałszywych lub wprowadzających w błąd twierdzeń   Coyne   2022-09-01
Dysonansy poznawcze: czekolada a muszki, wino a osy   Júnior   2022-08-29
Patrick Matthew: prawdziwy autor idei doboru naturalnego?   Coyne   2022-08-26
Odporny na choroby, genetycznie modyfikowany maniok zapowiada przełom w Kenii   Maina   2022-08-25
Niekochane, ale czasem pożyteczne   Tonhasca Júnior   2022-08-23
Trwałość laktazy w populacjach pijących mleko: ponowna ocena klasycznej historii z ewolucji człowieka   Coyne   2022-08-19
Pierwszy znany drapieżnik: nowo opisana skamieniałość   Coyne   2022-08-16
Nie karm mózgu śmieciowym jedzeniem   Bhogal   2022-08-10
Kot Mehitabel pisze w “Science”   Coyne   2022-08-09
Nauka o wolności: rozmowa z Anną Kryłow   i Anna Kryłow   2022-08-06
Pierwsze dowody kopalne na opiekę nad lęgiem i niezwykły przypadek asymetrii kierunkowej   Coyne   2022-08-05
Badania dowodzą, że fakty nie mają znaczenia: jak propaganda wykorzystuje i normalizuje antysemityzm     2022-08-03
Horyzontalny transfer genów u owadów: jest rozpowszechniony, ale co to znaczy?   Coyne   2022-08-02
Dokonane w Afryce badanie genomu fasolnika egipskiego oznacza krok naprzód w dywersyfikacji światowego zaopatrzenia w żywność   Karavolias   2022-08-01
Grupy anty-GMO przegrywają sprawę sądową w Nigerii    i Nkechi Isaak   2022-07-30
Raz jeszcze: czy rasy są tylko społecznym konstruktem bez naukowego lub biologicznego znaczenia?   Coyne   2022-07-28
„New Yorker” pisze o hoacynie, sugeruje, że koncepcja Darwina drzew ewolucyjnych może być urojeniem   Coyne   2022-07-25
Nazistowscy lekarze i dzisiejsi antysemici: redefinicja etyki, żeby usprawiedliwić prześladowania Żydów     2022-07-18
Carl Sagan i wolność wątpienia   Jacoby   2022-07-18
Jak Darwin spowodował globalne ocieplenie swoją teorią doboru płciowego   Coyne   2022-07-16
Dieta mieszana misiów i innych   Júnior   2022-07-14
Londyńskie Natural History Museum popełnia błąd naturalistyczny - wielokrotnie   Coyne   2022-07-11
Nigeria gotowa na spełnienie oczekiwań rolników     2022-07-08
Szczepionki przeciwko grypie związane ze zmniejszonym ryzykiem choroby Alzheimera   Novella   2022-07-07
Nowoczesność Darwina: w O powstawaniu jest antycypacja neutralnej teorii i przerywanej równowagi   Coyne   2022-07-06
Pinker: “Wojna o ewolucję jest także wojną kulturową”   Coyne   2022-07-05
Raz jeszcze: błędny artykuł o tym, dlaczego teoria ewolucji jest przestarzała   Coyne   2022-07-04
Niech Moc będzie z pszczołą   Júnior   2022-06-28
Dramatyczny wzrost cen paliw kopalnych jest bolesny, ale daje niewielkie korzyści w walce z globalnym ociepleniem   Lomborg   2022-06-25
Efekt grupy – paskudny błąd poznawczy   Novella   2022-06-22
Nasiona z edytowanymi genomami będą miały przystępną cenę   Maina   2022-06-15
„Zapylisz mnie!”: nachalni bohaterowie świata roślin   Júnior   2022-06-11
Agroekologia zmienia biednych farmerów w biedniejszych   Muhumuza   2022-06-09
Kartofel z Matką Boską w jednej klapie i Karolem Marksem w drugiej   Koraszewski   2022-06-06
Jak nasze wspomnienia są powiązane   Novella   2022-06-04
Wielka Brytania dąży do zezwolenia na edytowanie genów   Novella   2022-06-02
„Grubogłowi przedsiębiorcy pogrzebowi w noc żywych trupów”   Júnior   2022-05-31
Coraz mniejsza część głównych plonów roślin jadalnych na świecie idzie na wyżywienie głodnych, a coraz więcej wykorzystuje się do celów niespożywczych     2022-05-28
Naukowiec z Ghany: “Afryka potrzebuje GMO bardziej niż reszta świata”   Gakpo   2022-05-26
GMO i edytowanie genów: jaka jest różnica?   Karavolias   2022-05-23
Toksyczny nektar, czyli ostrożnie z tureckim miodem   Júnior   2022-05-20
Kolejna nieudana i podyktowana ideologią próba wykazania, że płeć u ludzi nie jest binarna   Coyne   2022-05-18
Brian Charlesworth o błędach nowego artykułu rzekomo pokazującego, że fundamentalne założenie ewolucji neodarwinowskiej jest błędne   Coyne   2022-05-16
Trutnie i inni fruwający panowie   Junior   2022-05-13
Wygnanie z uniwersyteckiego świata – dwa lata później   Winegard   2022-05-10
Życie kwitnące po śmierci   Junior   2022-05-05
Organiczne środki owadobójcze są szkodliwe dla pożytecznych owadów     2022-04-30
Oxitec rozszerza próby z komarami GMO, by zredukować szerzenie się malarii   Conrow   2022-04-28
Słowa w wosku zapisane   Tonhasca Junior   2022-04-26
Rodzice, szkoła, państwo: kultura niskich oczekiwań   Koraszewski   2022-04-25
Nowoczesne ulepszanie roślin uprawnych przyjmuje historyczne podejście   Karavolias   2022-04-20
Pierwsza spożywcza roślina GMO w Ghanie   Baffour-Awuah   2022-04-16
Indie zwalniają edytowanie genów z wymaganej dla GMO oceny bezpieczeństwa   Paranjape   2022-04-11
Metamorfozy    Júnior   2022-04-09
Rolnicy nie mogą uprawiać tego, na co ich nie stać   Ongu   2022-04-07
Rośliny zmodyfikowane: odkłamać opinię o GMO   Conrow   2022-04-07
Odmowa szczelinowania jest szaleństwem   Ridley   2022-04-02
Jak wirusy chorób układu oddechowego ewoluują, by stać się łagodniejsze   Ridley   2022-03-22

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk