Prawda

Piątek, 17 maja 2024 - 04:03

« Poprzedni Następny »


Rośliny zmodyfikowane: odkłamać opinię o GMO


Joan Conrow 2022-04-07


“GMO zostały niesłusznie stygmatyzowane, prawda?”


Tak powiedział mężczyzna około trzydziestki z miłym wyrazem twarzy, kiedy ugryzł genetycznie modyfikowaną papaję i wysłuchał naszej opowieści, jak te papaje uratowały drobnych farmerów na Hawajach przed bankructwem z powodu wirusa pierścieniowej plamistości papai.  


Różne wersje tego komentarza powtarzało wiele osób spośród tysięcy ludzi, którzy zatrzymali się, by skosztować genetycznie modyfikowane jabłka, ananasy i papaje, jakie rozdawaliśmy z naszego wozu ze modyfikowaną żywnością na Washington Mall w zeszłym tygodniu.


“Rozumiem” – powiedział nastolatek, który zajadał się nieciemniejącymi jabłkami Arctic Apples, które stworzono, by zredukować marnowanie żywności.


“Naukowe owoce!” wykrzyknęła młoda kobieta po wysłuchaniu naszego wyjaśnienia, jak użyto narzędzi biotechnologii do wprowadzenia cech takich jak odporność na wirusa u papai oraz różowy kolor i wyższą zawartość likopenu w ananasie.


“To jest super” – oznajmiła inna młoda kobieta.


“Jak oni to robią?” – zapytał mężczyzna w średnim wieku.


“Magia nauki” – zachwycała się starsza para.


Najczęściej zadawanym pytaniem było: “Gdzie mogę je kupić? Czy są w sklepach?”


Niestety, żaden z owoców, które rozdawaliśmy, nie jest powszechnie dostępny. Jabłka, hodowane w stanie Waszyngton, powoli podbijają wschód w miarę rozszerzania produkcji. Ananasy pozostają kosztowną nowością i są w sprzedaży internetowej, a okazjonalnie w dużych sieciach handlowych. Papaja, hodowana na Hawajach, jest głównie konsumowana na miejscu, choć trochę wysyła się do Japonii i na Zachodnie Wybrzeże.


Gina Holl, po lewej, i Sophia Darling, obie z Boyce Thompson Institute, kroją owoce GMO w samochodzie z modyfikowaną żywnością na Washington Mall.
Gina Holl, po lewej, i Sophia Darling, obie z Boyce Thompson Institute, kroją owoce GMO w samochodzie z modyfikowaną żywnością na Washington Mall.

Mieliśmy kilku przeciwników, jak grupa osób z Hawajów, która oznajmiła, że nie będą jeść pysznych, pomarańczowych owoców, powszechnie dostępnych w ich sklepach, ponieważ „nie są naturalne”.


W rzeczywistości Matka Natura modyfikowała rośliny na długo zanim wyewoluowali ludzie, używając do tego Agrobacterium tumefaciens — tej samej bakterii, której używają naukowcy do tworzenia genetycznie modyfikowanych (GM) roślin. Niedawne badania pokazują, że mniej więcej jedna na 20 kwitnących roślin jest naturalnie transgeniczna, czyli jest GMO.  


Inny mężczyzna także odmówił spróbowania, mówiąc, że “nigdy nie jem tego, czego nie jadła babcia”. No cóż, zależnie od wieku babci, to by obejmowało wszystko od wegańskiego sera i pizzy do hamburgerów i napojów energetycznych. Może więc ten standard wymaga uaktualnienia.


Zdecydowana większość ludzi mówiła, że tak, chcą skosztować owoców GMO. A po skosztowaniu ich reakcją było „tak, tak, tak!”


Modesta Abugu rozmawia o nieciemniejących jabłkach GMO z rodziną z Waszyngtonu.  
Modesta Abugu rozmawia o nieciemniejących jabłkach GMO z rodziną z Waszyngtonu.  

Matki, czy to z niemowlętami w wózkach, z małymi dziećmi trzymanymi za rękę, lub stadkiem nastolatków, były szczególnie entuzjastyczne – jedne zadowolone z perspektywy, że nie będą musiały w specjalny sposób pakować pokrojonego jabłka dla dziecka do szkoły, żeby nie zbrązowiało; inne, ponieważ ich dzieci z zadowoleniem zajadały się owocami.


Zastanawiałam się, czy wpływ Zen Honeycutt [amerykańska aktywistka przeciwko GMO,  gardłująca za żywnością organiczną] i jej organizacji „Moms Across America” zamierał – a może nigdy nie był tak wielki, jak twierdziła.


Monitorowanie i badanie mediów przez Alliance for Science raz za razem pokazywało, że jest bardzo niewielu aktywistów anty-GMO, ale są bardzo wrzaskliwi. Reprezentują margines, a większość Amerykanów albo nie ma zdania, albo wiedzą bardzo mało o GMO. 


Wielokrotnie widzieliśmy potwierdzenie tego w pytaniach i komentarzach podczas naszych dwóch dni na Washington Mall.


“Dlaczego oni mówią, że to takie złe?” – zapytał pewien mężczyzna niemal konspiracyjnym szeptem, kiedy on, jego żona i troje dzieci kosztowali owoce i uznali je za bardzo smaczne.


Przez głowę przebiegło mi wiele odpowiedzi na to pytanie: miliony dolarów zebrane w datkach przez grupy przeciwników GMO dzięki modelowi wzmacniania konfliktu, który wymaga, ciągłego podsycania rozszalałej debaty; budowie całego systemu, który zachęca grupy takie jak Earthjustice i Center for Food Safety do pozywania rządowych agencji w sprawie GMO, ponieważ mogą odzyskać koszty adwokackie zgodnie z Equal Access to Justice Act [Ustawa o równym dostępie do prawa]; negatywne kampanie organizacji US Right to Know finansowanej przez przemysł organiczny; świadome ignorowanie naukowego konsensusu w sprawie bezpieczeństwa GMO.


Dałam prostą odpowiedź: “Jest wiele dezinformacji szerzonej o GMO”.


“A więc nie powinienem kupować rzeczy, które mówią ‘bez GMO’?” – zapytał starszy mężczyzna.


“Tylko, jeśli chce pan płacić więcej za marketingową sztuczkę, która jest oparta na strachu i dezinformacji” – odpowiedziałam, wiedząc, że Non-GMO Project żąda opłat od producentów żywności za tę etykietkę – nawet kiedy nie ma wersji GMO danego produktu – a producenci przenoszą koszty na konsumentów.   


Kilka osób chciało dłuższej pogawędki. Pewna studentka powiedziała, że na zajęciach omawiano GMO; czy może ze mną pomówić o argumentach przeciwko?


Jasne. Nie, GMO nie podnoszą użycia pestycydów; w rzeczywistości rośliny uprawne Bt zmniejszają to użycie. Nie, to nie są wszystko produkty korporacji; papaję stworzył Cornell University. Tak, farmerzy mogą ponownie sadzić ziarna, chociaż, tak samo jak większość farmerów, którzy używają hybryd, wolą kupować co roku nowe nasiona, żeby zapewnić, że nie zgubią się pożądane cechy. Nie, wielkie firmy nie kontrolują wszystkich patentów; dla produktów takich jak wspięga wężowata GMO i bakłażan GMO podarowały technologię.   


Inni chcieli wiedzieć, jak działa ta technologia, pytali o to, jakie jeszcze rośliny są tworzone.  


No cóż, trwają prace nad super odżywczą zieloną sałatą; nad roślinami, które potrafią lepiej wiązać dla siebie azot, redukując potrzebę nawozów; nad słodszymi i bezpestkowymi jagodami; nad ryżem o zmniejszonej emisji metanu; nad rozmaitymi odpornymi na klimat cechami w podstawowych roślinach uprawnych; nad niewywołującymi alergii orzeszkami ziemnymi, żeby wyliczyć tylko kilka.


“A co z nieciemniejącym awokado?” – zapytała jednak z kobiet. „Czy możecie tak zmodyfikować warzywa, by smakowały jak mięso?” – zapytał jeden z mężczyzn. “A co z gruszkami, żeby mogły poleżeć dłużej?” – dowiadywał się inny. „Czy możecie zmodyfikować moje dzieciaki, żeby zlikwidować nieznośne zachowanie?” – żartował ojciec, bezskutecznie próbujący zapanować nad piątką swoich dzieci.  


Biotechnologia może wiele, by pomóc w sprawie palących kwestii, jakie stoją dzisiaj przed produkcją żywności – jeśli tylko damy jej szansę. Społeczeństwo, jeśli sądzić po próbce około dwóch tysięcy ludzi z wszystkich grup wieku, ras i narodowości, którzy z ciekawością i zachwytem podchodzili do naszego wozu „Modify”, z pewnością wydaje się chętne.


Minister rolnictwa Tom Vilsack i wiceminister rolnictwa dr Jewel H. Bronaugh, którzy zatrzymali się przy naszym stoisku, i chwalili zarówno dobry smak owoców, jak pracę uniwersytetów prowadzących biotechnologiczne badania, z pewnością to rozumieją.


Joan Conrow, po prawej, mówi o edukacji i popularyzacji wiedzy o GMO z ministrem rolnictwa, Tomem Vilsackiem i wiceminister, Jewel Bronaugh. 
Joan Conrow, po prawej, mówi o edukacji i popularyzacji wiedzy o GMO z ministrem rolnictwa, Tomem Vilsackiem i wiceminister, Jewel Bronaugh. 

Nauczyciel, który podziękował nam za nasze starania popularyzacji nauki i wziął nasz materiał edukacyjny, żeby pokazać to swoim uczniom, z pewnością był z nami na pokładzie.


A młodzi ludzie, którzy wychowali się z technologią i stoją przed perspektywą ocieplenia klimatu, wydawali się całkowicie skłonni do zaakceptowania przyszłości z żywnością GMO.


Nie jest łatwo przezwyciężyć ziarna nieufności, strachu i fałszu, które aktywiści siali przez dziesięciolecia, od kiedy wprowadzono technologię GMO. Powoli jednak i pewnie, krok za krokiem chyba wygrywamy tę zakłamaną wojnę prowadzoną przeciwko uprawom GMO.  


“Nie zasługują na to, by je demonizowano – oznajmił nastolatek. – To jest niesłuszne”.


Zdjęcie: Anna Garber Hammond mówi o owocach GMO przed wozem z modyfikowaną żywnością na Washington Mall.
Zdjęcie: Alliance for Science


Modified: Destigmatizing GMO’s one bite at a time

Alliance for Science, 28 marca 2022

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska



Joan Conrow

Amerykańska dziennikarka specjalizująca się w sprawach środowiska, biotechnologii I rolnictwa w krajach trzeciego świata. Przez 30 lat pracowała na Hawajach, Obecnie jest   dyrektorką Alliance for Science.


Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj




Komentarze
1. Doskonała metoda Marek Eyal 2022-04-07


Nauka

Znalezionych 1479 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Nie – żadne chi nie istnieje   Novella   2020-12-21
Moc nauki dostarczyła najlepszej możliwej wiadomości w tym koszmarnym roku   Ridley   2020-12-18
Szczątkowa cecha ptaków, która mogła być funkcjonalna u przodków: zdalne wyczuwanie drgań dziobem (nadal czynne u kiwi)   Coyne   2020-12-16
Paradoks wielce niedoskonałego dobra   Koraszewski   2020-12-11
Nasiona roślin ewoluują, by upodobnić się odchodów antylopy, a oszukane żuki gnojowe odtaczają i zagrzebują nasiona   Coyne   2020-12-10
AI – asystent lekarza   Novella   2020-12-09
Czy problem zwijania białka został rozwiązany?   Coyne   2020-12-05
„Gryzoń skunksowy”, który żuje trujące rośliny i wypluwa truciznę na swoje futro   Coyne   2020-12-02
Intensywne zbieranie leczniczej rośliny przez ludzi prowadzi do ewolucji nowych kolorów liści i kwiatów   Coyne   2020-11-28
Jak ewoluuuje altruizm?   Coyne   2020-11-25
Filozof zainfekowany efektem potwierdzenia wyjaśnia, dlaczego ewolucja dowodzi Boga   Coyne   2020-11-23
Według nowych badań są cztery gatunki pingwinów białobrewych, a nie tylko jeden   Coyne   2020-11-19
Gra w łajdactwo, by zrozumieć łajdaków   Novella   2020-11-18
Ewolucja psów   Novella   2020-11-09
Genomowa i ewolucyjna analiza wymarłego kota szablozębnego   Coyne   2020-10-31
Zakład Simon-Ehrlich po 40 latach   Gale L. Pooley   2020-10-23
Używające narzędzi mrówki budują struktury, by spijać roztwór cukru w pojemnikach, nie topiąc się   Coyne   2020-10-22
Czego pandemia nauczyła nas o nauce?   Ridley   2020-10-19
Przeddarwinowscy “darwiniści”   Berry   2020-10-16
Covid 19 może przejmować kontrolę nad receptorami bólu, uśmierzając ból i podnosząc szerzenie się choroby: możliwy rezultat doboru naturalnego   Coyne   2020-10-15
Znowu wrzawa, że “teoria ewolucji wywrócona”, ale jak zwykle, robią z igły widły   Coyne   2020-10-13
Intelektualna pustka numeru “New Scientist” o ewolucji: 4. Rzekome znaczenie dryfu genetycznego w ewolucji   Coyne   2020-10-09
Chromosomy Y ludzi, neandertalczyków i denisowian   Novella   2020-10-08
Intelektualna pustka numeru “New Scientist” o ewolucji: 3. Rzekome znaczenie epigenetyki w ewolucji   Coyne   2020-10-07
Intelektualna pustka numeru “New Scientist” o ewolucji: 2. Rzekome nieistnienie gatunków   Coyne   2020-10-05
Intelektualna pustka numeru “New Scientist” o ewolucji: 1. Genetyczna plastyczność    Coyne   2020-10-03
“New Scientist”: Darwin jednak miał rację    Coyne   2020-10-01
Uprawy GMO i wzrost plonów   Novella   2020-09-28
Książka o psychologii ewolucyjnej, która pokazuje wartość tej dziedziny – ale nie wartość memów   Coyne   2020-09-22
Przyjemności seksu i jagód   Ridley   2020-09-18
Czy można falsyfikować naukowe teorie? Naukowiec odpowiada, że “nie”   Coyne   2020-09-12
Naukowe pismo “Nature” przystaje do Przebudzonych twierdząc, że zarówno płeć, jak gender są niebinarne   Coyne   2020-09-09
Wybór ostatecznej wolności   Witkowski   2020-09-07
Polio zlikwidowane w Afryce   Novella   2020-09-05
Czy wyrazy ludzkiej twarzy są uniwersalne w okazywaniu emocji?   Coyne   2020-09-02
Barwny erudyta J.B.S. Haldane   Coyne   2020-08-28
Modelowanie zbijania się pingwinów cesarskich w gromadę: każdy dostaje równie dużo ciepła   Coyne   2020-08-25
Jak algorytmy wpływają na twoje życie   Novella   2020-08-24
Z okazji dziewięćdziesiątych urodzin Thomasa Sowella   Jacoby   2020-08-22
Prawdziwie długa szyja: 6-metrowy wodny gad z triasu z szyją długości 2,7 metra   Coyne   2020-08-19
Wątrobiane duszki   Novella   2020-08-17
Rozrzedzanie krwi bez groźby krwawienia   Novella   2020-08-14
Nowy raport: Bakteria po stu milionach lat nadal żywa!   Coyne   2020-08-08
Modlitwa to nie jest lekarstwo   Nowella   2020-08-07
Maleńki, 10-centymetrowy dinosaur, który zjadał owady   Coyne   2020-08-06
Piękny skoczek, który upodabnia się do mrówki   Coyne   2020-08-03
Urodziny Rosalind Franklin!   Cobb   2020-07-31
Kondor wielki: ptak, który rzadko kiedy macha skrzydłami   Coyne   2020-07-28
Czy ludzie byli w Nowym Świecie ponad 30 tysięcy lat temu?   Coyne   2020-07-26
Oszaleć na punkcie nietoperzy w czasach korony i politykierstwa   Collins   2020-07-25
Dwa gatunki dały zdolną do życia hybrydę, mimo że rozeszły się 150 milionów lat temu   Coyne   2020-07-23
Niccolo Tartaglia jego tajemnica   Jacoby   2020-07-20
Akcja afirmatywna w wieloetnicznym narodzie   Hyams   2020-07-17
Dekolonizacja ewolucji (i Darwina) była nieunikniona   Coyne   2020-07-15
Filtr mózgu (czyli czego nie widzimy)   Novella   2020-07-14
Homeopatia jest bezwartościowa a czasami szkodliwa   Novella   2020-07-10
Pięć błędnych wyobrażeń o ewolucji: jedno jest wątpliwe, jedno niesłuszne   Coyne   2020-07-08
Wiecznie kurczący się tranzystor i wynalezienie Google   Ridley   2020-07-06
Postmodernizm: filozofia, która stoi za naszymi wojnami kulturowymi i postępującym nihilizmem   Hill   2020-07-02
Bodźce do innowacji w końcu pokonają COVID-19   Ridley   2020-06-27
Maleńkie stworzenia morskie budują olbrzymie, fantastyczne domy, by chronić się i zdobywać pokarm   Coyne   2020-06-25
Rośliny uprawne z edytowanym genomem pomagają farmerom i środowisku   Ridley   2020-06-20
Czy klucz do COVID można znaleźć w rosyjskiej pandemii?   Ridley   2020-06-18
Skąd więc wziął się ten wirus?   Ridley   2020-06-16
Nowe dane o tym, jak działają grzyby „mrówek zombie”   Coyne   2020-06-15
Czy brytyjski naukowy establishment popełnił największy błąd w historii?   Ridley   2020-06-13
Błysk światła w mroku   Sheagren   2020-06-12
Poczucie pewności napędza efekt potwierdzenia   Novella   2020-06-08
Czy możemy zobaczyć osobowość?   Novella   2020-06-05
Rozwiązanie dla obecnego kryzysu   Ridley   2020-06-02
Lokalizacja funkcji wykonawczych   Novella   2020-05-30
Przestańcie wierzyć w naukę   Greenfield   2020-05-28
Ewolucyjne korzenie sztuki   Koraszewski   2020-05-27
Innowacji nie można wymusić, ale można je zdławić   Ridley   2020-05-26
Stymulowanie kory wzrokowej   Novella   2020-05-23
Pora na telemedycynę   Novella   2020-05-19
Czy mrożącą krew w żyłach prawdą jest, że decyzja o zamknięciu społeczeństwa opierała się na luźnych matematycznych spekulacjach?   Ridley   2020-05-15
MMR jest bezpieczna i skuteczna   Novella   2020-05-14
Odporność stada na fakty   Koraszewski   2020-05-13
O COVID wiemy wszystko – i nie wiemy niczego   Ridley   2020-05-12
Nanotechnologia zastosowana do leczenia choroby Alzheimera   Novella   2020-05-11
COVID-19 – To są szkody   Novella   2020-05-05
Nadmiar teorii wszystkiego   Koraszewski   2020-05-04
Zawodnicy – i trudności – w wyścigu do wyleczenia COVID   Ridley   2020-04-30
Psychologia sprzeciwu wobec szczepień   Novella   2020-04-25
Prowokator czy prowokowany?   Witkowski   2020-04-24
Nauka on-line jest skuteczna   Novella   2020-04-23
Mądrość w pułapce autorytetu   Witkowski   2020-04-18
Znaleziono najstarszego “bilaterian”: odkryto podobne do robaka stworzenie wraz z jego skamieniałymi śladami   Coyne   2020-04-16
Nietoperze i pandemia   Ridley   2020-04-14
Pandemia ludzkiej głupoty   Novella   2020-04-12
W miarę postępu badań natura naszego wroga staje się coraz wyraźniejsza   Ridley   2020-04-04
Wzmacnianie układu odpornościowego podczas pandemii   Novella   2020-04-02
Dlaczego ten wirus inaczej dotyka pokolenia?   Ridley   2020-03-30
Czaszka maleńkiego dinozaura/ptaka znaleziona w bursztynie   Coyne   2020-03-27
Szczepionka na koronawirusa nie przybędzie szybko   Ridley   2020-03-25
Niebawem dowiemy się jak solidna jest nasza cywilizacja   Ridley   2020-03-23
Żywotność wirusa Covid-19 na różnych powierzchniach (rada: używaj rękawiczek, kiedy odbierasz paczki i nie otwieraj ich przez 24 godziny)   Coyne   2020-03-21
Dzień był krótszy 70 milionów lat temu   Novella   2020-03-20
Jak często powstają ptasie hybrydy?   Coyne   2020-03-18

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk