Prawda

Niedziela, 19 maja 2024 - 10:01

« Poprzedni Następny »


Stare i nowe  troski o bezpieczeństwo żywnościowe


Isaac Ongu 2019-10-28

Slivia Okello przygotowuje korzeń trującej kassawy.
Slivia Okello przygotowuje korzeń trującej kassawy.

Slivia Okello ma małe gospodarstwo, w którym zapewniając rodzinie żywnościowe bezpieczeństwo uprawia organicznie kassawę, odmianę zawierającą potencjalnie śmiertelną ilość cjanku.


Okello, mieszka w wiosce Kiryatungula w ugandyjskiej prowincji Kiryandongo.  Uprawia tę trującą odmianę kassawy od 20 lat i mówi, że ta wytrzymała, odporna na choroby roślina warta jest ryzyka.   


“Ta odmiana kassawy jest u nas popularna – mówi Okello. - Uprawiamy ją do własnej konsumpcji i do produkcji alkoholu. Ta gorzka odmiana jest bardziej odporna na choroby niż słodka. Nawet kozy, które normalnie niszczą inne odmiany, od tej trzymają się z daleka.”

Żywność z trującej kassawy 


Stare przysłowie mówi, „co jest pożywieniem jednego człowieka, może być trucizną dla innego”. Okello i jej rodzina potrafią zmienić trującą kassawę w żywność. Mówi, że odpowiedni proces obróbki umożliwia bezpieczną konsumpcję. 


Ponieważ ta odmiana kassawy ma dużą zawartość cjanku, jej jedzenie bez właściwego przygotowania może spowodować śmierć, szczególnie małych dzieci. W ostatnich latach odnotowano w Ugandzie liczne zatrucia spowodowane jedzeniem tej trującej odmiany kassawy. W styczniu 2017 roku, jedno pięcioletnie dziecko zmarło, a czworo innych było hospitalizowanych po zjedzeniu posiłku z kassawy, które dzieci przygotowały sobie pod nieobecność matki. We wrześniu 2016 roku 24 osoby trafiły do szpitala po zjedzeniu obiadu zrobionego z mąki z kassawy kupionej od domokrążcy. W marcu 2017, dziesięcioletni chłopiec zmarł a czwórka innych dzieci była hospitalizowana po zjedzeniu „niedojrzałej” kassawy. Jak wynika z szpitalnego raportu, chłopiec zmarł z powodu odwodnienia po długotrwałych wymiotach. We wrześniu 2017 dwójka dzieci zmarła, a 44 inne były hospitalizowane po zjedzeniu kassawy na przyjęciu po pogrzebie.


Te wszystkie przypadki zgonów spowodowane były spożyciem organicznie uprawianej, naturalnej kassawy z lokalnej odmiany.

“Kiedy zbieramy tę kassawę, obieramy ją i wykładamy na słońce na jakieś trzy godziny, potem zabieramy ją do domu i przykrywamy na trzy dni, żeby fermentowała – wyjaśnia Okello. – Potem zewnętrzne, gorzkie partie są zeskrobywane nożem, a resztę kroimy na plastry i suszymy, następnie jest ubijana i rozcierana na mąkę, z której robimy chleb.”

Mieszkańcy jej wsi jedzą taki chleb od lat. Oczywiście żadne rządowe urzędy ani zatroskani aktywiści nie interesowali się bezpieczeństwem tej żywności. 


“Dzieci z naszej wsi wiedzą, że nie wolno jeść surowej kassawy – mówi Okello krótko.


Według Światowej Organizacji Zdrowia (FAO), metody przygotowywania, obróbki i gotowania tradycyjnej kassawy mogą zmniejszyć zawartość cjanku do bezpiecznego poziomu. FAO potwierdza również, że tradycyjne praktyki obierania i obskrobywania korzeni kassawy w zasadzie eliminują partie zawierające najwyższą koncentrację cjanku.


Sarah Kirya, która również uprawia kassawę w tej wsi, nie sadzi trującej odmiany Karangwa. Jednak nie ze względu na możliwości zatrucia się.

“Goryczka nie jest powodem, dla którego nie uprawiam Karangwa. Nie chcę w mojej wsi promować produkcji lokalnego alkoholu, ponieważ to tylko zachęca do picia, co powoduje marnowanie życia młodych ludzi.”   


Karangwa służy nie tylko do robienia mąki, jest preferowaną odmianą kassawy do produkcji waragi, alkoholu robionego ze sfermentowanej mieszanki kassawy i sorgo.

Te dwie rolniczki podjęły odmienne decyzje w kwestii uprawy trującej odmiany kassawy. Okello uprawia ją, bo jest odporna na choroby i dostarcza rodzinie żywności, Kirya wybrała inną odmianę, ponieważ nie chce przyczyniać się do produkcji alkoholu. Nie ma jednak między nimi konfliktu, ponieważ żadna trzecia strona nie próbują mącić, twierdząc, że ma jakieś wyższe racje moralne. Odmienne gatunki kassawy uprawiano tu bez kłótni od dziesiątków lat.


Nowoczesne formy sporów o bezpieczeństwo żywnościowe


Mimo licznych przypadków zgonów spowodowanych spożyciem toksycznej odmiany kassawy nie ma tu żadnych regulacji ani ostrzeżeń niczego nie spodziewających się konsumentów przed niebezpieczeństwem zjedzenia źle przygotowanej rośliny. Nie ma również żadnych rządowych regulacji informujących, jak ta znajdująca się w sprzedaży kassawa powinna być przygotowywana do spożycia.   


Prawdopodobnie będzie tak również w przyszłości, zważywszy na powszechny trend uznawania wszystkiego co jet „organiczne” i „naturalne” za bezpieczne dla ludzkiej konsumpcji.  


Dyskusje o bezpieczeństwie żywnościowym stały się w Ugandzie głośne, kiedy rolnicy zaczęli przeprowadzać próby doświadczalne z genetycznie modyfikowanymi uprawami (GMO) i rząd Ugandy ustanowił Ustawę o Biobezpieczeństwie, żeby spełnić międzynarodowe warunki Protokołu z Kartaginy, który wymaga regulacji dotyczących wprowadzania modyfikowanych organizmów. 


Przeciwnicy wprowadzania upraw GMO w Ugandzie wypaczyli intencje tych regulacji sugerując, że sama potrzeba regulacji musi oznaczać, iż uprawy GMO są niebezpieczne. 


To rozdmuchiwane zatroskanie o bezpieczeństwo utrzymuje się, mimo zapewnień naukowców i instytucji naukowych na całym świecie, iż znajdująca się na rynku  żywność GMO jest całkowicie bezpieczna zarówno dla ludzi, jak i dla zwierząt.     Równocześnie areał upraw GMO systematycznie wzrasta. Jak informuje w raporcie za rok 2017 International Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications (ISAAA) rośliny GMO są uprawiane globalnie na 190 milionach hektarów.


Jednak mimo oczywistych dowodów, przeciwnicy GMO nadal nawołują do „zasady ostrożności”, która zakłada, że rolnicy powinni ignorować fakty na temat żywnościowego bezpieczeństwa i wstrzymać się z uprawami, ponieważ może te uprawy GMO okażą się jednak niebezpieczne. 


Jak na ironię rolnicy tacy jak Okello i Kirya są zmuszeni do wyboru tradycyjnych upraw, które niosą nie tylko dobrze znane, ale również śmiertelne ryzyko. Uprawiają nadal gorzką kassawę, mimo licznych znanych przypadków zatruć i zgonów. Obłąkani aktywiści sieją strach, żeby nie pozwolić rolnikom na uprawianie bezpiecznych roślin, blokując ich wprowadzenie przez żądania absurdalnie rygorystycznych testów i prób.

 

A family’s bitter choice for food security

Alliance for Science,  16 lipca 2019

Tłumaczenie: Andrzej Koraszewski



Isaac Ongu


Popularyzator nauki, zajmuje się agronomią i nowymi technologiami w rolnictwie oraz wyzwaniami dla rolnictwa w krajach rozwijających się. Związany z grupą  Genetic Literacy Project.


Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj






Nauka

Znalezionych 1479 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Centrala muszek owocowych: Bloomington Drosophila Stock Center   Coyne   2020-12-29
Rdzenna matematyka: zasłona dymna   Coyne   2024-05-02
Raz jeszcze: błędny artykuł o tym, dlaczego teoria ewolucji jest przestarzała   Coyne   2022-07-04
Moja ostatnia praca badawcza. Część 3: Znaczenie   Coyne   2020-02-04
Czy genetyka może pomóc wyeliminować nierówność?   Coyne   2021-11-26
Maleńkie stworzenia morskie budują olbrzymie, fantastyczne domy, by chronić się i zdobywać pokarm   Coyne   2020-06-25
Czy koniki morskie coś nam mówią o LGBT? Błąd naturalistyczny popełniony przez Sussex Wildlife Trust   Coyne   2022-01-25
Psychologia ewolucyjna dla początkujących   Coyne   2023-03-27
„Gryzoń skunksowy”, który żuje trujące rośliny i wypluwa truciznę na swoje futro   Coyne   2020-12-02
Artykuł w piśmie „Science”: rozszerzyć DEI w STEMM   Coyne   2024-04-19
Dziwaczne życie seksualne żabnicy   Coyne   2018-04-04
Michio Kaku całkowicie myli ewolucję człowieka w programie The Big Think   Coyne   2017-03-15
Czy ludzie wyewoluowali w wodzie?   Coyne   2024-01-08
Darwin znowu się myli! Artykuł pokazuje, że jego hipoteza o „samcach większych u ssaków” wydaje się błędna   Coyne   2024-04-06
Pierwszy znany drapieżnik: nowo opisana skamieniałość   Coyne   2022-08-16
Nowe pająki pawie   Coyne   2017-09-12
“Czarne tygrysy” w małym indyjskim rezerwacie sugerują losowy dryf genetyczny   Coyne   2021-10-26
Colin Wright broni binarności płci u zwierząt   Coyne   2023-03-15
Larwy rybie upodobniają się do nieprzyjemnego, niejadalnego, bezwartościowego odżywczo zooplanktonu bezkręgowców   Coyne   2016-06-22
Nasiona roślin ewoluują, by upodobnić się odchodów antylopy, a oszukane żuki gnojowe odtaczają i zagrzebują nasiona   Coyne   2020-12-10
Nowa (nie podparta żadnymi dowodami) hipoteza, która eliminuje role płciowe w społecznościach łowców-zbieraczy   Coyne   2023-06-22
Czy hieny rozbijają ludzki patriarchat?   Coyne   2018-06-30
Patyczaki mogą rozprzestrzeniać się jak nasiona roślin: w ptasich odchodach   Coyne   2018-06-08
Bąkojady czyszczą nosorożce   Coyne   2023-01-18
Główny problem w filogenezie zwierząt wydaje się być rozwiązany   Coyne   2023-05-26
Feministyczna geografia w Dartmouth   Coyne   2018-04-19
Artykuł w naukowym piśmie ”Nature” dyskredytuje naukę i „scjentyzm”, kwestionuje wartości Oświecenia   Coyne   2019-10-22
Genomowa i ewolucyjna analiza wymarłego kota szablozębnego   Coyne   2020-10-31
Okropne informowanie o nauce w “Guardianie”: mamut włochaty” na progu wskrzeszenia? Watpię, a Matthew prostuje błędy   Coyne   2017-03-03
Skomplikowana ewolucja wielkich kotów   Coyne   2017-08-03
Czy uprawa jabłek odzwierciedla bigoterię?   Coyne   2023-05-18
Czy wyrazy ludzkiej twarzy są uniwersalne w okazywaniu emocji?   Coyne   2020-09-02
Jak małpy człekokształtne (włącznie z ludźmi) straciły swoje ogony   Coyne   2024-03-26
Pinker: “Wojna o ewolucję jest także wojną kulturową”   Coyne   2022-07-05
Kolejna nieudana i podyktowana ideologią próba wykazania, że płeć u ludzi nie jest binarna   Coyne   2022-05-18
Żaby używają bardzo jadowitych kolców na głowie jako broni przeciwko drapieżnikom   Coyne   2015-08-19
Specjacja zięb z Galápagos przez hybrydyzację   Coyne   2017-12-04
Czy falsyfikowalność jest zasadnicza dla nauki?   Coyne   2015-12-30
Krąg mimikry müllerowskiej   Coyne   2018-01-12
Czy problem zwijania białka został rozwiązany?   Coyne   2020-12-05
Cud? Ryba-piła urodzona z dziewiczej matki   Coyne   2015-06-23
Najmniejszy gad (i owodniowiec) świata: BARDZO mały kameleon   Coyne   2021-02-05
Najwcześniejsze znane zwierzę?   Coyne   2018-09-27
Jeremy, samotny, lewoskrętny ślimak wreszcie kojarzy się – a potem umiera   Coyne   2017-10-24
Intelektualna pustka numeru “New Scientist” o ewolucji: 1. Genetyczna plastyczność    Coyne   2020-10-03
Po raz pierwszy użyto edytowania genów CRISPR do leczenia zaburzenia genetycznego – anemii sierpowatej   Coyne   2019-08-08
Możliwe życie znalezione w osadach liczących między 3,8 a 4,3 miliardów lat   Coyne   2017-03-28
Nowy gatunek orangutana? Wątpię.   Coyne   2017-11-10
Piękny skoczek, który upodabnia się do mrówki   Coyne   2020-08-03
Sfuszerowany artykuł o biologii w „Washington Post”   Coyne   2020-01-24
Badaczka z Leakey Foundation twierdzi, że kości orangutanów mówią nam, że biologiczna płeć jest spektrum, a nie binarna   Coyne   2023-06-30
Niezwykły przypadek koewolucji i specyficzności zapylacz/storczyk   Coyne   2023-10-07
Uparty antropolog twierdzi, że ludzie nie są małpami człekokształtnymi   Coyne   2015-11-16
Pielęgnice z jeziora w Kamerunie prawdopodobnie nie podlegały specjacji sympatrycznej: Część 1   Coyne   2015-07-09
O marnej powtarzalności badań psychologicznych   Coyne   2015-09-17
List otwarty do Charlotte Allen   Coyne   2018-01-31
No to dlaczego zebra ma paski?   Coyne   2016-02-11
Intelektualna pustka numeru “New Scientist” o ewolucji: 3. Rzekome znaczenie epigenetyki w ewolucji   Coyne   2020-10-07
Postmodernizm wyjaśniony i krytykowany   Coyne   2019-09-30
Kłusownictwo narzuca na słonie dobór w kierunku ewolucji słoni bez ciosów   Coyne   2021-11-01
Maleńki, 10-centymetrowy dinosaur, który zjadał owady   Coyne   2020-08-06
“Rogi” trylobitów mogły być używane jako broń w walkach między samcami   Coyne   2023-02-15
Najnowsze drzewo życia: wiele nowych grup (wszystkie to bakterie), niektóre tajemnicze i zagadkowe   Coyne   2016-05-05
Miodowody i ludzie: cudowny mutualizm między naszym gatunkiem i dzikim ptakiem   Coyne   2016-07-29
Biolog ewolucyjny błądzi pisząc o doborze płciowym na łamach “New York Times”   Coyne   2017-05-17
Czy “bezpłciowe” bakterie tworzą biologiczne gatunki?   Coyne   2024-03-06
“Daily Beast” wypacza epigenetykę oszukańczymi twierdzeniami, że dzieci mogą “odziedziczyć wspomnienia Holocaustu”   Coyne   2017-10-05
Ślimaki nagoskrzelne mają kolczaste penisy jednorazowego użytku, którymi usuwają plemniki rywala ze swojej partnerki   Coyne   2019-03-01
Czy kruki mają teorię umysłu? Nowy eksperyment sugeruje, że “tak”   Coyne   2016-05-25
Gąsienica zmienia kolor, żeby dopasować się do podłoża nie używając oczu: potrafi widzieć skórą!   Coyne   2019-08-16
Marność dowodów na przekazywanie wprowadzonych środowiskowo, „epigenetycznych” zmian w DNA kolejnym pokoleniom u ludzi   Coyne   2018-06-04
Biologia męskiej agresji i dlaczego nie jest to tylko „socjalizacja”   Coyne   2019-12-24
Prawdziwy artykuł czy mistyfikacja jak z Sokala?   Coyne   2016-03-31
Czy ludzie nadal ewoluują? Tak, zarówno globalnie, jak lokalnie   Coyne   2015-09-28
Biomedyczne znaczenie płci (i jej binarnej natury)   Coyne   2022-09-22
Kiedy ideologia przebija biologię   Coyne   2017-04-04
Chwytówka modliszkowata ma chodzącą poczwarkę, która wspina się na drzewa przed przekształceniem   Coyne   2017-12-19
Horyzontalny transfer genów u owadów: jest rozpowszechniony, ale co to znaczy?   Coyne   2022-08-02
Więcej wyrafinowanej teologii: uczony religijny zastanawia się, czy neandertalczycy mieli nieśmiertelne dusze   Coyne   2023-08-16
Zapisy lotów ptaków z dzielnym kulikiem mniejszym, który przeleciał przez huragan   Coyne   2015-10-10
Sprytne kruki odmawiają współpracy z oszustami   Coyne   2015-11-11
Oczy reniferów zmieniają kolor, żeby łatwiej im było dostrzec jadalne porosty   Coyne   2023-12-30
W nowej książce jest słuszna krytyka idei, że są lepsze i gorsze gatunki, ale jest także błędne twierdzenie, że gatunki nie są realne   Coyne   2023-02-06
“Konwergentna” ewolucja mrówek grzybiarek Starego i Nowego świata   Coyne   2023-03-23
Nowe dane o tym, jak działają grzyby „mrówek zombie”   Coyne   2020-06-15
Epigenetyka - Neil deGrasse Tyson wszystko pomylił   Coyne   2016-06-02
Nowa praca o nielotnych chruścielach rażąco przesadzona i wypaczona w popularnych mediach   Coyne   2019-05-22
Niemający rozeznania filozof twierdzi, że gatunki nie istnieją   Coyne   2019-07-23
Moja ostatnia praca badawcza: Część 1: Cele i metody   Coyne   2020-02-01
Czaszka maleńkiego dinozaura/ptaka znaleziona w bursztynie   Coyne   2020-03-27
Używające narzędzi mrówki budują struktury, by spijać roztwór cukru w pojemnikach, nie topiąc się   Coyne   2020-10-22
Intersekcjonalny feminizm kwantowy   Coyne   2017-06-13
Nietoperze używają sonaru, by zlokalizować kwiaty kaktusa   Coyne   2017-05-06
Najstarsza sztuka jaskiniowa w Europie, to niemal z pewnością dzieło neandertalczyków   Coyne   2018-03-06
Przodek wtóroustych? Nowy raport.   Coyne   2017-02-14
Czy gąbki są najbliższymi krewnymi pozostałych zwierząt?   Coyne   2021-03-26
Czy kruki robią plany na przyszłość?   Coyne   2017-07-29
Kilka myśli o altruizmie   Coyne   2018-12-10
Świetny artykuł o epigenetyce   Coyne   2022-12-30
Kondor wielki: ptak, który rzadko kiedy macha skrzydłami   Coyne   2020-07-28

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk