Prawda

Sobota, 18 maja 2024 - 10:26

« Poprzedni Następny »


Raport Unii Europejskiej o glifosacie


Steven Novella 2021-07-10


Glifosat jest środkiem chwastobójczym powszechnie używanym w rolnictwie i dostępnym także dla konsumentów w produktach takich jak Roundup. Prawdopodobnie z powodu powszechnego używania stał się celem politycznym. Stał się także przedmiotem głośnych procesów sądowych. To znaczy, że jest niezbędne, byśmy mieli obiektywne, naukowe przeglądy dowodów bezpieczeństwa glifosatu.
Ludzie nadal mogą mieć różne opinie w sprawie używania pestycydów w rolnictwie, ale powinniśmy zgodzić się w sprawie tego, co nauka mówi o glifosacie. Oczywiście wiemy, że często tak się nie dzieje. Ludzie chętnie wypaczają naukę, by pasowała do ich politycznej lub prawnej agendy.

Moim celem nie jest orędowanie na rzecz środków chwastobójczych, ale wyraźne przedstawienie opublikowanych wyników badań. Na szczęście takie badania istnieją i specjaliści systematycznie przeglądają dowody w celu wydobycia wniosków w sprawie bezpieczeństwa glifosatu. Wiele było takich przeglądów, a najnowszy i dlatego najbardziej aktualny, jest staranny przegląd dokonany przez Unię Europejską (UE). W raporcie z czerwca 2021 roku, liczącym 11 tysięcy stron autorzy dochodzą do wniosku, że (w ich prawniczym żargonie) – “AGG wnosi, że klasyfikacja glifosatu jako genotoksycznego lub mutagennego dla mutagenności komórek zarodkowych, nie jest uzasadniona”. To samo ustalają w sprawie glifosatu jako nie rakotwórczego, nie toksycznego dla reprodukcji i nie powodującego toksyczności dla narządów. Zatrzymują klasyfikację, że “może spowodować poważne uszkodzenie oczu”. No tak, nie pakuj tego bezpośrednio do oczu. W sprawie ekotoksyczności UE stwierdziła, że glifosat jest ogólnie bezpieczny, robi jednak wyjątek dla wodnego życia wnioskując, że glifosat jest “toksyczny dla wodnego życia”. O tym jednak już było wiadomo i znajduje się to w poprzednich przeglądach, a więc nie ma tu żadnej zmiany.   


W oparciu o to wszystko autorzy przeglądu rekomendują zaaprobowanie glifosatu do używania w UE. Zasadniczo, przy poprawnym stosowaniu, glifosat jest bezpieczny dla pracujących w rolnictwie, dla konsumentów i dla środowiska. Oczywiście zwrot “przy poprawnym stosowaniu” ma istotne znacznie. I wokół tego można debatować. W takiej debacie niezbędne jest jednak rozważenie alternatyw do używania glifosatu w rolnictwie.


Wśród herbicydów glifosat jest w rzeczywistości jednym z najmniej toksycznych. Na ogół zastąpił znacznie bardziej toksyczne substancje chemiczne. Należy wspomnieć, że nawet w organicznym rolnictwie wolno używać herbicydy (choć trudno dowiedzieć się, jak wiele jest faktycznie używanych). Jedynym wymogiem jest, by środek chemiczny używany w organicznym rolnictwie był „naturalnego” pochodzenia. Te organiczne pestycydy są ogólnie mniej skuteczne niż inne pestycydy, co znaczy, że farmerzy muszą używać ich większe ilości. Mogą też być równie toksyczne – to, że coś jest “naturalne”, nie mówi niczego o jego toksyczności. Konkretnie, siarczan miedzi jest organicznym pestycydem, który jest dość toksyczny.


Farmerzy mogą także używać nie chemicznych technik, takich jak ręczne odchwaszczanie i oranie. Także te praktyki mają swoje ograniczenia. Są pracochłonne i nie tak skuteczne, powodują wypuszczanie dużych ilości dwutlenku węgla do powietrza, obniżają jakość gleby i zmniejszają plony. Zmniejszenie plonów oznacza, że potrzeba więcej ziemi do wyprodukowania tej samej ilości żywności. Może także znaczyć, że pewne farmy przynoszą mniejsze zyski i tracą zdolność utrzymania się. Faktem jest, że nie ma tu prostych i łatwych wyborów. Zawsze jest kompromis z konsekwencjami w realnym świecie. Dlatego zawsze musimy stosować analizę ryzyka versus korzyści, która bierze pod uwagę stosunkowe ryzyko kontra korzyści wszystkich dostępnych opcji.  


Dlatego polityczne lub prawne kampanie, które redukują złożoność do prostej formułki demonizowania jednej z opcji lub jednego z produktów, są tak frustrujące. Niestety, może to mieć poważny wpływ na świadomość społeczną. Mamy na tym polu wiele przykładów. Na przykład, Aspartam (słodzik) jest chyba najlepiej przebadanym dodatkiem żywnościowym na świecie. Jest całkowicie bezpieczny, chyba że (jak ze wszystkim) konsumujesz go w absurdalnych ilościach. Jest także najbardziej chyba demonizowanym dodatkiem żywnościowym i wielu ludzi odstraszyła od tego produktu rażąca dezinformacja. Nie jestem nawet pewien, dlaczego. Wydaje się, że stał się ulubionym celem ataku guru od odżywiania i to zjawisko zaczęło żyć własnym życiem.


Jest dość jasne, dlaczego glifosat stał się celem ataku. Dostał się na celownik lobby organicznej żywności dla wzmocnienia własnej marki. Ich strategią jest wzbudzanie paniki o produktach konkurentów. Glifosat jest popularnym, bezpiecznym i skutecznym herbicydem. Nie jest dobry dla organicznej narracji, więc zrobili wszystko, co mogli, żeby przekonać publiczność, że jest to jakaś straszliwa trucizna, o której prawda jest ukrywana. Glifosat jest jednak również produktem Monsanto, a demonizowanie tej firmy jest kamieniem węgielnym ich kampanii przeciwko GMO. Tak więc narracja zgrabnie im się zbiegła. Monsanto jest zły, konwencjonalne rolnictwo niszczy świat, glifosat jest skrytym zabójcą, ale patrzcie – organiczne rolnictwo jest bezpieczną przystanią przed tymi wszystkimi truciznami. Jest to całkowity nonsens, ale ta kampania zadziałała. Jest znacznie łatwiej przerazić ludzi niż przekonać ich suchymi faktami. To jest sztuczka marketingowa: sfabrykuj strach, a potem sprzedaj rozwiązanie.


Zobaczymy, jaki skutek będzie miał ten nowy raport UE. Wszystkie poprzednie przeglądy dochodziły do podobnych wniosków. Jedynym, który odbiegał od ogólnego konsensusu było uznanie glifosatu przez IARC za „prawdopodobnie rakotwórczy”. Należy jednak zauważyć dwie rzeczy w sprawie tej klasyfikacji. Pierwszą jest to, że próg “prawdopodobnie” jest dość niski. Kofeina jest prawdopodobnie rakotwórcza. Co ważniejsze jednak, ten raport został natychmiast skrytykowany za wykluczenie niedawno zgromadzonych danych – które autorzy raportu znali – a które pokazują, że glifosat nie jest rakotwórczy. Te dane są oczywiście wzięte pod uwagę w omawianym raporcie UE, który wyciąga wniosek, że glifosat nie jest rakotwórczy.


Miło jest zobaczyć, że organy regulacyjne poświęcają czas na staranne obejrzenie nauki, żeby wiedzieć, jaką politykę prowadzić. Tego właśnie potrzebujemy znacznie więcej – polityki opartej na nauce.


EU Report on Glyphosate

NeuroLogica Blog, 24 czerwca 2021

Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska

 



Steven Novella 

Neurolog, wykładowca na Yale University School of Medicine. Przewodniczący i współzałożyciel New England Skeptical Society. Twórca popularnych (cotygodniowych) podkastów o nauce The Skeptics’ Guide to the Universe. Jest również dyrektorem Science-Based Medicine będącej częścią James Randi Educational Foundation (JREF), członek Committee for Skeptical Inquiry (CSI) oraz członek założyciel Institute for Science in Medicine. Prowadzi blog Neurologica.

Skomentuj Tipsa en vn Wydrukuj






Nauka

Znalezionych 1479 artykuły.

Tytuł   Autor   Opublikowany

Opadający liść, latający smok   Yong   2015-01-10
Nowotwory są konsekwencją wieku, a nie grzechu   Ridley   2015-01-11
Lekcja ewolucji: specjacja w akcji!   Coyne   2015-01-12
Epidemiologia   Feldman   2015-01-13
Aquilops, mały dinozaur, który wiele mógł   Farke   2015-01-15
Mózgi dwudysznych wcale nie są nudne   Farke   2015-01-18
Nasi przyjaźni rozkładacze drożdży   Yong   2015-01-19
Rok 2014 był świetny dla Hupehsuchia   Farke   2015-01-24
Czy mikrobiom może się zbuntować?   Zimmer   2015-01-28
Moje życie zwolennika łagodnego ocieplenia   Ridley   2015-01-29
Dan Brown - akomodacjonista   Coyne   2015-01-31
Towarzyskim małpom w zimie jest cieplej   Yong   2015-02-01
Miejsce dla Hallucigenii   Łopatniuk   2015-02-08
Frankenstein dziś  nie może wyjść i się bawić   Zimmer   2015-02-11
Skaczący DNA i ewolucja ciąży   Yong   2015-02-12
Mitochondrialna donacja jest cudowną możliwością   Ridley   2015-02-13
O pochodzeniu kolorowych twarzy małp   Yong   2015-02-16
Mimikra chemiczna u mszyc   Coyne   2015-02-19
Ogon ćmy i nietoperze   Coyne   2015-02-23
Nasze wewnętrzne wirusy: obecne od 40 milionów lat   Zimmer   2015-02-27
Jak wirus odry stał się mistrzem zarażania   Zimmer   2015-03-01
Łowienie mikrobów u podstaw niedożywienia   Yong   2015-03-03
Astrocyty tworzą nowe neurony po udarze   Łopatniuk   2015-03-04
Trzecia droga ewolucji? Nie sądzę   Coyne   2015-03-05
Nie igraj z odrą   Łopatniuk   2015-03-06
Myszy z wszczepionym ludzkim DNA mają większe mózgi   Yong   2015-03-09
Pasożytnicze osy zarażone kontrolującymi umysł wirusami   Zimmer   2015-03-10
Twój spadek po przodkach, drogi strunowcu   Łopatniuk   2015-03-12
Modliszka storczykowa: czy upodabnia się do storczyka?   Coyne   2015-03-13
Ebola przenoszona drogą kropelkową?   Zimmer   2015-03-17
Woda odskakuje od skóry gekona   Yong   2015-03-19
Czerwonogłowe muchy   Naskręcki   2015-03-22
Porywacze mitochondriów   Łopatniuk   2015-03-23
Jesteśmy błyskawicznymi rozgryzaczami liczb   Zimmer   2015-03-24
Seks paproci i kreacjoniści   Coyne   2015-03-27
Piersi i jajniki, czyli rak i święto błaznów   Łopatniuk   2015-03-28
Walenie po niewłaściwej stronie świata   Zimmer   2015-03-31
Paliwa kopalne nie są wyczerpane, nie są przestarzałe, nie są złe   Ridley   2015-04-01
Francis Crick był niesamowitym geniuszem   Coyne   2015-04-02
Matrioszki, czyli płód w płodzie (fetus in fetu)   Łopatniuk   2015-04-03
Jak ryba łyka pokarm na lądzie?   Yong   2015-04-04
Dobór krewniaczy pozostaje wartościowym narzędziem   Coyne   2015-04-06
Malaria pachnąca cytryną    Zimmer   2015-04-07
Nowotwory sprzed tysiącleci   Łopatniuk   2015-04-08
Nowa i dziwaczna, zmieniająca kształt żaba   Coyne   2015-04-10
Czy mleko matek może odżywiać manipulujące umysłem mikroby?   Yong   2015-04-14
Wczesna aborcja farmakologiczna – skuteczna i bezpieczna, a w Arizonie w dodatku – odwracalna   Łopatniuk   2015-04-15
Małpo ty moja   Koraszewski   2015-04-17
Jak często geny przeskakują między gatunkami?   Coyne   2015-04-18
Młode mysie matki i oksytocyna   Yong   2015-04-21
Ciąg dalszy sporu o dobór grupowy   Coyne   2015-04-22
Jak psy zdobywają nasze serca?   Yong   2015-04-23
Niebo gwiaździste nade mną   Łopatniuk   2015-04-24
Żywotne pytanie   Ridley   2015-04-25
Czy rozum jest “większy niż nauka”? Kiepska próba deprecjonowania nauki   Coyne   2015-04-28
Kiedy Darwin spotkał inną małpę   Zimmer   2015-04-30
Redagowanie ludzkich embrionów: Pierwsze próby   Zimmer   2015-05-04
Robaki i rak   Łopatniuk   2015-05-09
Nowe skamieniałości: najwcześniejszy na świecie znany ptak   Coyne   2015-05-12
Pradawny DNA czyni z prehistorii otwartą książkę   Ridley   2015-05-13
Chiński dinozaur miał skrzydła jak nietoperz i pióra   Yong   2015-05-14
Czy człowiek musiał wyewoluować?   Coyne   2015-05-15
Gigantyczne walenie mają super elastyczne nerwy   Yong   2015-05-18
Znikające badaczki, czyli Sophie Spitz była kobietą   Łopatniuk   2015-05-21
Bambusowi matematycy   Zimmer   2015-05-25
Pierwsza znana ryba ciepłokrwista   Coyne   2015-05-27
Puszek kłębuszek, zdobywca serduszek   Łopatniuk   2015-05-28
Jak powiększyć kapitał naturalny   Ridley   2015-05-30
Symbiotyczna katastrofa długoletniej cykady   Yong   2015-06-02
Przypuszczalnie złamana kość    Coyne   2015-06-04
Tajemnica kangurzych adopcji   Zimmer   2015-06-05
Proszalne mruczenie kota zawiera płacz, dźwięk bardziej naglący i nieprzyjemny niż normalne mruczenie   Coyne   2015-06-09
Jak afrykańskie obszary trawiaste utrzymują tak wiele roślinożernych?   Yong   2015-06-11
Co tam, panie, w anatomii, czyli mózg, naczynia limfatyczne i inne drobiazgi   Łopatniuk   2015-06-13
Uratujmy producentów zombi!   Zimmer   2015-06-15
Mikrob, który dokonał inwazji karaibskich raf koralowych   Yong   2015-06-16
Ekomodernizm i zrównoważona intensyfikacja     2015-06-17
Kości! Wszędzie kości!   Łopatniuk   2015-06-20
Cud? Ryba-piła urodzona z dziewiczej matki   Coyne   2015-06-23
Rozproszony potencjał umysłowy owadów społecznych   Yong   2015-06-27
Jak i dlaczego ta gąsienica gwiżdże?   Coyne   2015-06-30
Co mamy zrobić z neuroróżnorodnością?   Coyne   2015-07-02
Ser z czekoladą, czyli w kuchni u patologów   Łopatniuk   2015-07-04
Nadajniki GPS zapowiadają nową epokę w badaniu zachowań zwierząt   Yong   2015-07-06
Seksizm w nauce: czy Watson i Crick naprawdę ukradli dane Rosalind Franklin?   Cobb   2015-07-07
Pielęgnice z jeziora w Kamerunie prawdopodobnie nie podlegały specjacji sympatrycznej: Część 1   Coyne   2015-07-09
Pielęgnice z jeziora w Kamerunie prawdopodobnie nie podlegały specjacji sympatrycznej: Część  2   Coyne   2015-07-10
Nowotwory spoza pakietu, czyli nie tylko czerniak   Łopatniuk   2015-07-11
Photoshop czy nie photoshop?   Naskręcki   2015-07-13
Gatunki inwazyjne są największym powodem wymierania   Ridley   2015-07-14
Depresja inbredowa u człowieka   Mayer   2015-07-15
Rozmowy między dzbanecznikiem a nietoperzem   Yong   2015-07-16
Zdumiewająca historia dwóch par bliźniąt   Coyne   2015-07-17
Ten chrząszcz niszczy twoją kawę przy pomocy bakterii   Yong   2015-07-22
Co wojny o klimat zrobiły nauce   Ridley   2015-07-23
Zabójcy z bagien   Naskręcki   2015-07-25
Jak olbrzymie krewetki mogą zwalczać chorobę tropikalną i biedę   Yong   2015-07-28
Ostrogony nie są naprawdę “żywymi skamieniałościami”    Coyne   2015-07-29
Czworonożny wąż   Mayer   2015-07-30
Gwałtownie ocieplający się klimat wywołał rewolucję megafauny   Yong   2015-07-31

« Poprzednia strona  Następna strona »
Polecane
artykuły

Lekarze bez Granic


Wojna w Ukrainie


Krytycy Izraela


Walka z malarią


Przedwyborcza kampania


Nowy ateizm


Rzeczywiste łamanie


Jest lepiej


Aburd


Rasy - konstrukt


Zielone energie


Zmiana klimatu


Pogrzebać złudzenia Oslo


Kilka poważnych...


Przeciwko autentyczności


Nowy ateizm


Lomborg


„Choroba” przywrócona przez Putina


„Przebudzeni”


Pod sztandarem


Wielki przekret


Łamanie praw człowieka


Jason Hill


Dlaczego BIden


Korzenie kryzysu energetycznego



Obietnica



Pytanie bez odpowiedzi



Bohaterzy chińskiego narodu



Naukowcy Unii Europejskiej



Teoria Rasy



Przekupieni



Heretycki impuls



Nie klanial



Cervantes



Wojaki Chrystusa


Listy z naszego sadu
Redaktor naczelny:   Hili
Webmaster:   Andrzej Koraszewski
Współpracownicy:   Jacek, , Małgorzata, Andrzej, Henryk